DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
polusvijet

#1101 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by polusvijet »

extraordinary wrote:Žao mi Libijaca. Ne znam šta je gore, živjeti u onoj tiraniji, ili da te Zapad brani od tiranije. U svakom si slučaju najebao. A rezolucija UN-a je priča za malu djecu, tolike rezolucije mi na svojoj koži prožvakasmo kroz četiri godine rata, a jedino su ekspresno djelovali kad su nama embargo uveli.
Libijci su se digli prije americkih aviona.
Gadafi je imao mogucnost izbora, poput kolega mu iz Egipta i Tunisa. Mogao je cak i saslusati narod a ne podmetati jalove reforme.
Cetvrtina Libijaca je uhljebljeno u njegovom aparatu, institucijama, javnim preduzecima i vojsci. Valjda u revolucionarnom zanosu nisu primjetili da su manjina i da narod pati. Oni su nastavili dilati sumnjive poslove sa stranim kompanijama od kojih bi narod mozda i imao koristi da ovi ne uzimaju dodatnu vrijednost u svoje dzepove i dopinguju drzavni aparat.
Sad je dosao vakat preraspodjele dobara.
Libijci ce bar dobiti sansu da preuzmu dio kontrole i odgovornosti. Bolje i stura sansa nego pomahnitali pustinjski maneken koji tvrdi da je 'vodja revolucije a ne predsjednik' pa stoga i nije moguce da sidje sa vlasti.
extraordinary

#1102 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by extraordinary »

polusvijet wrote:
extraordinary wrote:Žao mi Libijaca. Ne znam šta je gore, živjeti u onoj tiraniji, ili da te Zapad brani od tiranije. U svakom si slučaju najebao. A rezolucija UN-a je priča za malu djecu, tolike rezolucije mi na svojoj koži prožvakasmo kroz četiri godine rata, a jedino su ekspresno djelovali kad su nama embargo uveli.
Gadafi je imao mogucnost izbora, poput kolega mu iz Egipta i Tunisa. Mogao je cak i saslusati narod a ne podmetati jalove reforme.
Cetvrtina Libijaca je uhljebljeno u njegovom aparatu, institucijama, javnim preduzecima i vojsci. Valjda u revolucionarnom zanosu nisu primjetili da su manjina i da narod pati. Oni su nastavili dilati sumnjive poslove sa stranim kompanijama od kojih bi narod mozda i imao koristi da ovi ne uzimaju dodatnu vrijednost u svoje dzepove i dopinguju drzavni aparat.
Libijci ce bar dobiti sansu da preuzmu dio kontrole i odgovornosti. Bolje i stura sansa nego pomahnitali pustinjski maneken koji tvrdi da je 'vodja revolucije a ne predsjednik' pa stoga i nije moguce da sidje sa vlasti.
Moja poenta je da im je loše u svakom slučaju i da im slijedi period teških patnji i razaranja.
polusvijet

#1103 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by polusvijet »

extraordinary wrote: Moja poenta je da im je loše u svakom slučaju i da im slijedi period teških patnji i razaranja.
Istina. Ostaje nada da ce iz toga izaci jaci i slobodniji. Nije iskljuceno, desavalo se u istoriji.
extraordinary

#1104 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by extraordinary »

Po mom mišljenju je vjerovatnoća mala. Previše plemena sa sukobljenim interesima, svijet koji jedva čeka da se dokopa njihove nafte, diktator koji je spreman svoju djecu pobiti samo da ostane na vlasti... ja vidim novi Irak dole.
Enticer

#1105 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Enticer »

Daj Boze da Bosanci zive kao Libijci i da imaju "diktatora" poput Muamera. Tada u Bosni ne bilo nezaposlenih, ne bi bilo siromastva, narod ne bi rovio po kontejnerima, ne bi radili u firmama 30-31 dan u mjesecu bez dana odmora, ljudi bi isli na ljetovanja po mjesec dana na skupocjena odredista, ljudi ne bi vozali auta stara 20 god i vise, vozni park bi nam bio bolji nego u Njemackoj, radno nesposobni ljudi i invalidi bi imali dozivotnu mjesecnu naknadu za zivot u visini prosjecne plate koja bi bila veca 100% nego sada, mladi bracni parovi bi dobijali kredite za stanove na 60 godina roka otplate bez kamate, cijene rezija bi bile umanjene za 90% i jos svasta nesta sto mi ne moze sada pasti na pamet... Muamere ako te otjeraju iz Libije slobodno dodji nama i budi nam "diktator" dok si ziv... :bih:
polusvijet

#1106 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by polusvijet »

Enticer wrote:Daj Boze da Bosanci zive kao Libijci i da imaju "diktatora" poput Muamera. Tada u Bosni ne bilo nezaposlenih, ne bi bilo siromastva, narod ne bi rovio po kontejnerima, ne bi radili u firmama 30-31 dan u mjesecu bez dana odmora, ljudi bi isli na ljetovanja po mjesec dana na skupocjena odredista, ljudi ne bi vozali auta stara 20 god i vise, vozni park bi nam bio bolji nego u Njemackoj, radno nesposobni ljudi i invalidi bi imali dozivotnu mjesecnu naknadu za zivot u visini prosjecne plate koja bi bila veca 100% nego sada, mladi bracni parovi bi dobijali kredite za stanove na 60 godina roka otplate bez kamate, cijene rezija bi bile umanjene za 90% i jos svasta nesta sto mi ne moze sada pasti na pamet... Muamere ako te otjeraju iz Libije slobodno dodji nama i budi nam "diktator" dok si ziv... :bih:
Mislim da bi tad i Dzeku krenulo.
AliceInChains

#1107 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

Evo malo, da osvjezim temu putem dva FAKTA:

1. Libija je je ekonomski najjaca Africka zemlja, a izmedu najjacim zemljama Arapskog svijeta. Samo da malo popljujem najruznijeg i najbrutalnijeg diktatora, kojeg je ova zemlja danasnjih dana vidjela :mrgreen:

(Jbg., i Tito je bio diktator....ali za vecinu supljih demokrata u zapadau je ipak gradio zemlju kao jedan od najvecih demokrata)

2. Koji .urac? U zapadnom svijetu bi mi nazvali naoruzane pobunjenike protiv vlasti i sistema drzave kako? Teroriste? Ne, ne. U Libiji su to naoruzani i najdemokraticniji rebeli.

Jedino, sto mi stvarno smeta: KAD BI LIBIJSKI LJUDI ZBOG NEZADOVOLJSTVA MIRNO I !MASOVNO! IZASLI NA CESTU I PROTESTOVALI(KAO NPR: U EGIPTU, TUNISU) I KAD BI IH PO TOM GADAFI NAPAO SA VOJSKOM, ONDA BIH SE JA SLAGAO SA VECINOM VAS SAMODEKLARIRANIH DEMOKRATA, KOJI PODRZAVAJU BOMBARDOVANJE I NAPAD JEDNE SUVERENE ZEMLJE.

I nemojte ovu situaciju uporedivati sa situacijom u BIH, ili Irakom, itd.
Last edited by AliceInChains on 21/03/2011 17:28, edited 1 time in total.
mir-vama

#1108 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by mir-vama »

Obama Asks Saudi Arabia To Arm Libyan Civil War And Stage Fake Protests

http://www.youtube.com/watch?v=ox2LA1cE ... r_embedded
staza

#1109 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by staza »

Mogli su Amerikanci pomoći i kad su pobunjenici bili nadomak Tripolija.
Ovako sada će doći plaćenici što će ilegalno prelaziti: poslani od Legije stranaca, CIA-e, DIA-e, možda čak i KGB-a ili Mossada.
I u najboljem rješenju jedan scenarij ludosti sigurno će biti uključen.
Amerika je izgubila Srednji Istok i to najbolje pokazuje sci-fijevsko batinanje do zuba naoružanih vojnih policajaca saudijskih nevinih bahreinskih demonstranata.
SAD-u ne ide u prilog činjenica da je to jezički manje-više jedinstven prostor i da bez obzira na dijalektološke ili narječničke razlike jedni druge odlično razumiju - o kulturologiji da ne govorimo.
Psihoanaliza je ovaj put malo opala, a izgleda da čika Frankl trlja ruke: čak i u jednom Kataru postoje fejsbukovske indicije da će uskoro barem biti pokušani organizirani protesti, a već je izvjesno da bi se mogli dogoditi, uz već one odrađene u Saudiji, i u UAE-u.
Nije to samo pitanje materijaliteta no i odnosa prema svojima, što ne samo da ne žive u duhu islama nego su mnoge privatne tajne o dvorskom životu postale i javne.
Iako su ljekari i humanitarci i vjerovatno izvjestan broj dobrovoljnih ratnika potpuno besplatno prelazili iz Egipta u Libiju, svako miješanje sa strane, a koje je uvijek naftno implicirano, izazvat će još veće glavobolje za Zapad: to je ne samo teritorijalno nego i populaciono-natalitetno ogromno i eksplozivno područje što ubrzano usvaja informacione tehnologije i svi segmenti nevladino-lažnog (sjetimo se stravično-bezdušne medijske izjave takve stručnjakinje nakon što se diplomirani Tunižanin spalio da sistem obrazovanja nije u skladu sa onim u inostranstvu: o Aliju ni riječi jer je od njega i primala platu poput svih ostalih njene branše) i
korporativno-stranačkoga diskurza ili realiteta će neminovno propasti, a izvjesno je da nakon toga dolazi sila.
Zapadu bi najbolje bilo da ta sila bude pozitivna a ne negativna, jer će je inače preuzeti ekstremisti, Kina (koja je već dobro ekonomski u Africi), Rusija itd. na sve moguće načine: ekonomijom ili oružjem...
:thumbup:
Last edited by staza on 21/03/2011 17:48, edited 2 times in total.
Enticer

#1110 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Enticer »

Brisel -- Brisel pooštrio sankcije režimu libijskog lidera Moamera Gadafija, ali i dalje prisutne duboke podele unutar EU po pitanju vojne intervencije u Libiji.

Bugarski premijer Bojko Borisov, koji se protivi intervenciji u Libiji, osudio je "avanturu" motivisanu interesima za naftu.

Frans pres piše i da se u koaliciji, u kojoj su iz EU - Francuska, Velika Britanija, Italija, Belgija, Danska, Grčka i Španija, čuju različiti glasovi.

"Ovo ne treba da bude rat protiv Libije, već striktna primena rezolucije UN", rekao je šef italijanske diplomatije Franko Fratini uoči sastanka sa evropskim kolegama u Briselu i dodao da želi proveru da li su prvi napadi u Libiji bili u skladu sa rezolucijom UN.

Povodom kritika lidera Arapske lige Amr Muse intervencije u Libiji, šef nemačke diplomatije Gido Vestervele je izrazio zabrinutost i podsetio da je Nemačka "veoma jasno na početku rekla da neće učestvovati" u toj akciji s obzirom na "rizike".

Frans pres piše da najveću sumnju među članicama Evropske unije izaziva upravo sam cilj operacije.

"Da li je reč o zaštiti civila? Uspostavljanju statusa kvo? Likvidaciji Gadafija? Koalicija nije veoma jasna", rekao je neimenovani diplomata jedne evropske zemlje koja nije uključena u intervenciju u Libiji.

Evropska unija je danas pooštrila sankcije Libiji i povećala sa 27 na 38 broj pripadnika Gadafijevog režima kojima je zamrzla imovinu i zabranila izdavanje viza, a na crnu listu je dodala još devet preduzeća, banaka, investicionih kompanija i državnih entiteta, tako da ih je ukupno 15.

Diplomate kažu da Evropska unija planira humanitarnu operaciju poput uspostavljanja vazdušnih ili pomorskih koridora za evakuaciju civila.

Međunarodna koalicija počela je u subotu vazdušne udare u Libiji na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN kako bi se osigurala zona zabrane letenja iznad te zemlje i sprečila represija Gadafijevih snaga nad libijskim civilima.
Haettenschweiler

#1111 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Haettenschweiler »

Enticer wrote:Daj Boze da Bosanci zive kao Libijci i da imaju "diktatora" poput Muamera. Tada u Bosni ne bilo nezaposlenih, ne bi bilo siromastva, narod ne bi rovio po kontejnerima, ne bi radili u firmama 30-31 dan u mjesecu bez dana odmora, ljudi bi isli na ljetovanja po mjesec dana na skupocjena odredista, ljudi ne bi vozali auta stara 20 god i vise, vozni park bi nam bio bolji nego u Njemackoj, radno nesposobni ljudi i invalidi bi imali dozivotnu mjesecnu naknadu za zivot u visini prosjecne plate koja bi bila veca 100% nego sada, mladi bracni parovi bi dobijali kredite za stanove na 60 godina roka otplate bez kamate, cijene rezija bi bile umanjene za 90% i jos svasta nesta sto mi ne moze sada pasti na pamet... Muamere ako te otjeraju iz Libije slobodno dodji nama i budi nam "diktator" dok si ziv... :bih:
Reko samo da te podsjetim:
BiH nema naftu. A kao što svi znamo ne seru ni diktatori zlato.
Tako da ništa od gore nabrojanih stvari ne bi bilo moguće ostvariti.
BiH bi sa diktatorom tipa Gadafi bi više ličila na Somaliju već na Libiju.
mir-vama

#1112 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by mir-vama »

Erdogan: Napad na Libiju ne treba biti zbog podjele prirodnih dobara ove zemlje

IRIB – Redžep Taip Erdogan, premijer Turske, apelujući na hitno okončanje napada na Libiju kazao je da učešće NATO-a u napadima ne treba da budu radi podjele prirodnih dobara i naftnih resursa ove zemlje. Prema izvještaju Reutersa, turski premijer je prilikom govora u Ankari zatražio okončanje vojnih udara na Libiju kako bi Libijci mogli odrediti vlastitu sudbinu. Turska, koja je članica Sjevernoatlanskog vojnog saveza, osuđuje zapadnu intervenciju na Libiju te smatra da Libija pripada Libijcima ljutito je naglasio Erdogan koji je u nastavku dodao da se napadi na ovu zemlju ne trebaju odvijati u cilju podjele prirodnih bogastava iste. Veliki zahtjev Ankara je da se što prije zaustave napadi na Libiju, zaključio je turski premijer.

To sultane nash
mir-vama

#1113 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by mir-vama »

Image
Enticer

#1114 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Enticer »

Haettenschweiler wrote:
Tacno. Za sada se zna da je nema. Al ne brini se, snas'o bi se on, prodavao bi on vodu, toga imamo u izobilju, on bi nju izvozio u Afriku, u svakom slucaju puno bolje bi nam bilo sa takvim covjekom nego sa ova 3 međeda. :bih:
AliceInChains

#1115 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

Haettenschweiler wrote:

Gospodine, samo da pobijem tvoj labavi argumenat/uporedivanje: Ima i Niger nafte. Al' je to najveci hurac od drzave. A tamo zivi najveca bijeda.
kritichar

#1116 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by kritichar »

Evo da se i ja upišem u klub onih koji misle da će Libijcima biti gore nego do sada.
Do sad nisu ništa radili, a imali su zadovoljno svega, za 1 dinar 5 litara benzina, hrana jeftina, život jeftin.
5 miliona Libijaca i 4,5 miliona stranaca je bilo u Libiji do ovih dešavanja, nisu htjeli radit, nisu znali radit i nisu ništa ni radili, sve što su imali izgradili su im stranci, a sve im je Moamer to omogućio.
A Moamer ih je držao nepismene da bi lakše manipulisao sa njima i da ne bi imali velike prohtjeve.

Sada kad se usele "oslobodioci" sa svojim kompanijama, Libijci neće ništa raditi, ali neće ništa ni imati. Uz svu bijedu i neimaštinu imaće jedan totalni haos sličan iračkom.

Na kraju da se razumijemo ja ne podržavam ni jednu stranu.
Sve što sam napisao sam čuo od radnika koji su došli iz Libije.
michio

#1117 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

AliceInChains wrote:
Haettenschweiler wrote:

Gospodine, samo da pobijem tvoj labavi argumenat/uporedivanje: Ima i Niger nafte. Al' je to najveci hurac od drzave. A tamo zivi najveca bijeda.
Naftu naravno nema Niger vec Nigerija, a koliko stanovnika ima Nigerija a koliko Libija.
AliceInChains

#1118 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

kritichar wrote:Evo da se i ja upišem u klub onih koji misle da će Libijcima biti gore nego do sada.
Do sad nisu ništa radili, a imali su zadovoljno svega, za 1 dinar 5 litara benzina, hrana jeftina, život jeftin.

5 miliona Libijaca i 4,5 miliona stranaca je bilo u Libiji do ovih dešavanja, nisu htjeli radit, nisu znali radit i nisu ništa ni radili, sve što su imali izgradili su im stranci, a sve im je Moamer to omogućio.
A Moamer ih je držao nepismene da bi lakše manipulisao sa njima i da ne bi imali velike prohtjeve.

Sada kad se usele "oslobodioci" sa svojim kompanijama, Libijci neće ništa raditi, ali neće ništa ni imati. Uz svu bijedu i neimaštinu imaće jedan totalni haos sličan iračkom.

Na kraju da se razumijemo ja ne podržavam ni jednu stranu.
Sve što sam napisao sam čuo od radnika koji su došli iz Libije.
:lol: :lol:

Otkad je ovo za Bosance, a i druge Jugonacionalitete lose? :lol: Pogotovo, kad velika vecina ovaj zivot jos uvjek sa zadovoljstvom prakticira, ili makar sanja? :mrgreen: Sto ne, kad se ima i kad se moze???? Oborimo Gadafija, ljudi neznaju nista, a imaju sve :lol:
nosara

#1119 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

polusvijet wrote:
:lol:

Uz sve bedastoce kojih se drzis kao pijan plota, ovdje se moram s tobom slozit... Bit ce preraspodjela dobara... Predvidjam da ce banak drzat Francuzi... Ostalim agresorima shodno ucescu u zvjerstvu...

Libijskom narodu patnja beskrajna i zivot gori od pasjeg... Na zalost...

Ne znam da li ce biti kakvih kostiju za navijacice... :(
Last edited by nosara on 21/03/2011 18:47, edited 1 time in total.
AliceInChains

#1120 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

michio wrote:
AliceInChains wrote:
Haettenschweiler wrote:

Naftu naravno nema Niger vec Nigerija, a koliko stanovnika ima Nigerija a koliko Libija.
Izvinjavam se. Nevoljena greska. Al' uporedivati Libiju sa Bosnom, je u najmanju ruku smijesno? Pogotovo, kad hoces sa tim da se sluzis kao kontraargumentom.

Al' eto, da odogovorim. Jeste Libija ima nafte. I jeste, ekonomsko stanje u Libiji je bolje, pogotovo zbog nafte. Pa sta? Sve, dok se pare od nafte ulazu u drzavu i sa tim u narod, koji je vlasnik te nafte, ja u tome ne vidim nista lose. Mozemo diskutovati o nacinu ulaganja, i dali je taj nacin dugorocno pametan ili ne? Ali to je sasvim druga tema, a pogotovo smrdi kao argumenat protiv Gadafija
nosara

#1121 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Američki vojnici ubijali i skrnavili tijela civila

Piše: John Bone (The Guardian)

Vojni komandanti u Afganistanu se susreću sa mogućnošću izljeva javnog bijesa i demonstracija zbog objavljivanja „trofejnih“ fotografija američkih vojnika koji poziraju pored leševa bespomoćnih afganistanskih civila koje su prethodno pobili.

Visoki oficiri natove Internacionalne sigurnosne pomoćne sile u Kabulu su fotografije koje je objavio njemački nedjeljnik Der Spiegel usporedili sa fotografijama američkih vojnika koji muče zatvorenike u Abu Ghraibu u Iraku, koje su bile razlogom talasa antiameričkih protesta širom svijeta.

Oficiri strahuju da bi objavljene slike mogle nanijeti još više štete, budući da prikazuju situaciju nakon namjernog masovnog ubistva afganistanskih civila od strane američke tenkovske jedinice koja je prošle godine operirala u južnoj provinciji Kandahar.

Neke od aktivnosti samozvanog „ubličakog tima“ su već objavljene, zbog čega se 12-orici ljudi u Seattleu trenutno sudi zbog njihove uloge u ubistvu tri civila.

Petorici vojnika se sudi zbog ubistva sa predumišljajem, budući da su ubistva činili tako da se čini da se brane od talibanskih napada.

Druge optužbe se odnose na skrnavljenje leševa, posjedovanje fotografija ubijenih ljudi, kao i korištenje droga.

Svi vojnici su odbacili optužbe. Ukoliko budu osuđeni, čeka ih smrtna kazna ili doživotni zatvor.

Slučaj je već šokirao cijeli svijet, posebno nakon što je objavljeno da su vojnici odscijecali trofeje sa ljudi koje su ubili.

Istraživanje koje je sproveo Der Spiegel ukazuje na otprilike 4000 fotografija i video zapisa u posjedu ovih ljudi.

Der Spiegel planiraa objaviti samo tri fotografije, iako ukazuje da bi se kao dodatni dokazi na suđenju mogle pokazati „cijele kolekcije slika drugih žrtava koje su neki od optuženih čuvali“.

Američka vojska je nastojala slike sakriti od javnosti u strahu da bi one mogle uzburkati osjećanja, posebno u vrijeme snažnog antiamerikanizma u Afganistanu.

Vojska se u svojoj izjavi za javnost izvinula za neugodnosti uzrokovane fotografijama „koje prikazuju akcije odvratne nama kao ljudskim bićima i suprotne standardima i vrijednostima SAD“.

Dugi Spiegelov članak ilustrovan fotografijama sdrži nove detalje o sadističkom ponašanju američkih vojnika. Vodnik Calvin Gibbs je na čovjeka bacio granatu, a drugima je naredio da pucaju na njega.

U maju prošle godine, kako stoji u članku, vojnici su patrolirajući susreli mullu koji je stajao pored ceste. Natjerali su ga uđe u iskopani rov i zatim natjerali da klekne. Lider grupe,

Nakon toga je, kaže se u članku, Gibbs odsjekao jedan od čovjekovih nožnih prstiju i izvadio mu zub.

Vođa patrole je nadređenima tvrdio da im je mula zaprijetio granatom i da nisu imali izbora nego da pucaju.

U nedjelju naveče su mnoge organizacije koje zapošljavaju strano osoblje, uključujući UN naložili svom osoblju "lockdown", odnosno zabranu svog kretanja u okolini Kabula, tražeći od ljudi da ostanu u svojim stanovima.

Uz to su povećani strahova da bi, zbog objavljivanja fotografija, Talibani mogli napadati rposlave Perzijske nove godine.

Također bi moglo doći do napada povodom najavljenog govora afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija povodom transfera prelaska uprave nekim oblastima iz internacionalnih u afganistanske ruke.

Jedan od službenika za sigurnost u US kompaniji DynCorp je poslao e-mail svim klijentima upozoravajući da fotografije po svemu sudeći moraju „razgnjeviti lokalnu populaciju“, budući da je „težina incidenata koji su otkriveni grafička i ekstremna“.
michio

#1122 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

AliceInChains wrote:

Izvinjavam se. Nevoljena greska. Al' uporedivati Libiju sa Bosnom, je u najmanju ruku smijesno? Pogotovo, kad hoces sa tim da se sluzis kao kontraargumentom.

Al' eto, da odogovorim. Jeste Libija ima nafte. I jeste, ekonomsko stanje u Libiji je bolje, pogotovo zbog nafte. Pa sta? Sve, dok se pare od nafte ulazu u drzavu i sa tim u narod, koji je vlasnik te nafte, ja u tome ne vidim nista lose. Mozemo diskutovati o nacinu ulaganja, i dali je taj nacin dugorocno pametan ili ne? Ali to je sasvim druga tema, a pogotovo smrdi kao argumenat protiv Gadafija
Mi ne znamo sta ce Libijci sa naftom nakon Gadafija. Ne razumijem zasto bi neko dobrovoljno odustao od ugodnosti.
nosara

#1123 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

michio wrote:
AliceInChains wrote:

Mi ne znamo sta ce Libijci sa naftom nakon Gadafija. Ne razumijem zasto bi neko dobrovoljno odustao od ugodnosti.
Kakve libijci vise imaju veze sa svojom naftom...? Tamo, prije svega, uopste nema nafte... 8-)
Erzsebet

#1124 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Erzsebet »

Ma ja bola!
Ali zbog čega ti kliznu tamo gdje možeš biti ČAK i peder i kurva a Libijcima bi zabranio ČAK i da se bune protiv vođe koji na jednoj strani poziva na džihad protiv Švicarske a sa druge strane finansira partije svojim sinovima po Veneciji i Kanu?
Ja bih radije živio u Libiji, nego ovdje gdje možeš biti peder i kurva.
jeza u ledja

#1125 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:
jeza u ledja wrote:
quasar wrote:Moram malo da te korigujem.
Ovdje je ipak rijec o tome da je opravdano koristiti silu protiv druge zemlje jer oni hoce kao da uguse demokratiju, a to se ne smije. U tome je prica o demokratizaciji bomabama. Inace u svemu se slazem.
Netacno. Intervencija nema veze sa sprjecavanjem Gadafija da ugusi demokratiju. Cilj napada americke, britanske, francuske i danske avijacije i mornarice je sprovedba Rezolucije UN broj 1973 ako se ne varam, koja govori o zastiti civilnog stanovnistva u Libiji od napada vladinih snaga. Nesto slicno poput NATOovih intervencija u BiH i Srbiji onomad. Dakle, apsolutno nikakve veze sa demokracijom niti uvodjenjem iste.

Da podsjetim, ni napadi na Irak i Afganistan nisu imali cilj sprovodjenje demokracije, to je samo George Bush dodao kao slatkis da raja progutaju pricu. Zvanicni cilj napada na Irak su bili WMD, a napada na Afganistan Al-Qaeda.
Evo od ovog je pocelo.
Boldovano je ono što je opravdanje koje je izrazeno kao rezolucija koja stiti civile od Gadafija. Zato sto glasaci u USA i EU vjeruju da je njihova kosmicka misija da sire demokratiju i slobodu, te prihvataju selektivno bombardovanje drugih zemalja. U ovom slucaju stite civile koji traze demokratiju. Znaci bombarduju radi demokratije.
A onda sam ti rekao da si bukvalac jer neces da procitas izmedju redova. Ja ipak mislim da ne treba da crtam sve da bi me shvatili.
Ili mozda trebam?
Dalje nase prepucavanje je samo pretjerano reagovanje na prethodno.
Pa upravo je problem u tome sto ti nesto citas izmedju redova, odnosno interpretiras nesto kako odgovara tvom misljenju zasnovanom na pogresnim premisama. NIJE TACNO da je "gusenje demokratije" koristeno kao izgovor za UN rezoluciju. Djelovanje UN ima veze sa zastitom civilnog stanovnistva, ne sa promocijom demokratije. Nije tacno da glasaci u SAD i EU misle da je njihova "komsicka misija" da sire demokratiju i slobodu, to ti tako pogresno interpretiras. Ako sta misle gradjani SAD i EU onda misle da je njihova duznost kao najjaceg da stite one najslabije.
Post Reply