Libijci su se digli prije americkih aviona.extraordinary wrote:Žao mi Libijaca. Ne znam šta je gore, živjeti u onoj tiraniji, ili da te Zapad brani od tiranije. U svakom si slučaju najebao. A rezolucija UN-a je priča za malu djecu, tolike rezolucije mi na svojoj koži prožvakasmo kroz četiri godine rata, a jedino su ekspresno djelovali kad su nama embargo uveli.
Gadafi je imao mogucnost izbora, poput kolega mu iz Egipta i Tunisa. Mogao je cak i saslusati narod a ne podmetati jalove reforme.
Cetvrtina Libijaca je uhljebljeno u njegovom aparatu, institucijama, javnim preduzecima i vojsci. Valjda u revolucionarnom zanosu nisu primjetili da su manjina i da narod pati. Oni su nastavili dilati sumnjive poslove sa stranim kompanijama od kojih bi narod mozda i imao koristi da ovi ne uzimaju dodatnu vrijednost u svoje dzepove i dopinguju drzavni aparat.
Sad je dosao vakat preraspodjele dobara.
Libijci ce bar dobiti sansu da preuzmu dio kontrole i odgovornosti. Bolje i stura sansa nego pomahnitali pustinjski maneken koji tvrdi da je 'vodja revolucije a ne predsjednik' pa stoga i nije moguce da sidje sa vlasti.