Najpopularnija imena u BIH?
Moderator: anex
-
theTruePath
#1101 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Lamija srce kao dzamija
a ime je arapsko
- Cherry-Cherry
#1102 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Mukelefa, Muzafera, Mubera, Mukelifera, Mutefa 
- elma89_
#1104 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Esma Nur
Alejna
Emela
Fatima
Alejna
Emela
Fatima
- Havatar
#1105 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Rialda, Alma ,Harisa ,Ilma
- Cherry-Cherry
#1106 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Alma - često, ali baš lijepo
- LolaLola
#1107 Re: Najpopularnija imena u BIH?
I postane Hateista.siddo89 wrote:Meni se svidja ADIAN
Adian je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: pobožan, religiozan.
- rinna0304
#1108 Re: Najpopularnija imena u BIH?
najljepse imesiddo89 wrote:Meni se svidja ADIAN
Adian je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: pobožan, religiozan.
-
Mustang1
#1109 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Imaju li prezimena ovako po rang listi ? 
-
mini2
#1110 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Cherry-Cherry wrote:Alma - često, ali baš lijepo
- elma89_
#1111 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Zensko ime Zejnep
-
andalib
#1112 Re: Najpopularnija imena u BIH?
ADIAN je mnozina arapske rijeci DIN i znaci u prevodu: religije, vjere.Adian je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: pobožan, religiozan.
- elma89_
#1113 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Ali i Ahmed su bas 2 popularna imena u zadnje vrijeme
- Cherry-Cherry
#1114 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Sve zavisi u kakvim se krugovima ljudi ko kreće. Takva imena uglavnom daju ljudi iz ruralnih područja.elma89_ wrote:Ali i Ahmed su bas 2 popularna imena u zadnje vrijeme
- Havatar
#1115 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Nazim , Nijazija , Altan
-
ZeMska
#1116 Re: Najpopularnija imena u BIH?
ja prvi put cujem za ta imenaHavatar wrote:Nazim , Nijazija , Altan
U posljednje vrijeme svaka druga djevojcica - Hana
- bogumila
#1117 Re: Najpopularnija imena u BIH?
izet hajrovic

-
5 0 5
#1118 Re: Najpopularnija imena u BIH?
ima li sta iz 21. vijeka?ZeMska wrote:ja prvi put cujem za ta imenaHavatar wrote:Nazim , Nijazija , Altan
- Cherry-Cherry
#1119 Re: Najpopularnija imena u BIH?
+1 pa stvarno.... šta fali imenima selma, alma, lejla, aida, azra, kenan, vedad, edin, nermin...505sCrtom wrote:ima li sta iz 21. vijeka?ZeMska wrote:ja prvi put cujem za ta imenaHavatar wrote:Nazim , Nijazija , Altan
- Havatar
#1120 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Ima, Amor, Jamezdin to daju ovi "neoptereceni"505sCrtom wrote:ima li sta iz 21. vijeka?ZeMska wrote:ja prvi put cujem za ta imenaHavatar wrote:Nazim , Nijazija , Altan
-
5 0 5
#1121 Re: Najpopularnija imena u BIH?
svako ime je neko izmislio. slazemo li se? sad, da li ga je izmislio neki arap prije par hiljada godina ili neki bosanac prije pola sata, ime ima apsolutno istu argumentalnu vrijednost. mozda si ti pod vjernickonacionalistickim "hype-om" sada. ali ne znaci da ce tako uvijek biti. tj. da ce i tvoje djete tebi biti zahvalno za neko prastaro ime. no, to ne znamo. nekad je bilo "in" dati djetetu ime jugoslav, pa danas osobe koje nose to ime moraju nositi i neko breme s tim imenom.Havatar wrote: Ima, Amor, Jamezdin to daju ovi "neoptereceni"
no, svako ime koje nosi musliman jeste muslimansko ime. muhamed je recimo muslimansko ime koje se najcesce daje muskom djetetu. ali ako cemo pravo, muhamed (izvorno) ne moze biti muslimansko ime, jednostavno jer je starije i od samog islama. zar ne?
pitanje kod davanja imena djetetu moze biti jedino: koje se ime svidja roditeljima, tj. ime kojim ce zvati svoje djete do kraja zivota. isto tako, kada dajes ime djetetu, razmislis da li je to ime s kojim svoje djete zelis poslati u (svakako ljigavo diskriminatroski) svijet. tako da, mozes dati ime djetetu i broj sedam ili govno, ako mislis da je to dobro za buducnost tvog djeteta. svejedno, roditelj ima i tu odgovornost prema svom djetetu.
kako god okrenes, imena su jako bitna, jer ih nosis cijeli zivot. imena kao sto su una, tara ili sana, imaju svoja "izvorna" znacenja, ali kod nas se djeci ta imena daju po bosanskim rijekama. ima i drugih imena koje su izvedenice iz bosanskih rijeci, radije nego arapskih, spanskih, biblijskih i sl. recimo, zlatan, ismar, srecko... sve su to bosanska imena.
davanje imena djetetu je stvar ukusa. i ako se tebi svidjaju arapska imena, stara i po par hiljada godina, to je uredu. ja bih radije zvao svoje dijete po nekom modernijem, meni blizem imenu.
i da, upravu si. lakse je zivjeti neopterecen nego opterecen.
- Havatar
#1122 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Muslimanima je obaveza da daju lijepa imena i da daju imena po kojima ce se razlikovati od pripadnika drugih religija .505sCrtom wrote:svako ime je neko izmislio. slazemo li se? sad, da li ga je izmislio neki arap prije par hiljada godina ili neki bosanac prije pola sata, ime ima apsolutno istu argumentalnu vrijednost. mozda si ti pod vjernickonacionalistickim "hype-om" sada. ali ne znaci da ce tako uvijek biti. tj. da ce i tvoje djete tebi biti zahvalno za neko prastaro ime. no, to ne znamo. nekad je bilo "in" dati djetetu ime jugoslav, pa danas osobe koje nose to ime moraju nositi i neko breme s tim imenom.Havatar wrote: Ima, Amor, Jamezdin to daju ovi "neoptereceni"
no, svako ime koje nosi musliman jeste muslimansko ime. muhamed je recimo muslimansko ime koje se najcesce daje muskom djetetu. ali ako cemo pravo, muhamed (izvorno) ne moze biti muslimansko ime, jednostavno jer je starije i od samog islama. zar ne?
pitanje kod davanja imena djetetu moze biti jedino: koje se ime svidja roditeljima, tj. ime kojim ce zvati svoje djete do kraja zivota. isto tako, kada dajes ime djetetu, razmislis da li je to ime s kojim svoje djete zelis poslati u (svakako ljigavo diskriminatroski) svijet. tako da, mozes dati ime djetetu i broj sedam ili govno, ako mislis da je to dobro za buducnost tvog djeteta. svejedno, roditelj ima i tu odgovornost prema svom djetetu.
kako god okrenes, imena su jako bitna, jer ih nosis cijeli zivot. imena kao sto su una, tara ili sana, imaju svoja "izvorna" znacenja, ali kod nas se djeci ta imena daju po bosanskim rijekama. ima i drugih imena koje su izvedenice iz bosanskih rijeci, radije nego arapskih, spanskih, biblijskih i sl. recimo, zlatan, ismar, srecko... sve su to bosanska imena.
davanje imena djetetu je stvar ukusa. i ako se tebi svidjaju arapska imena, stara i po par hiljada godina, to je uredu. ja bih radije zvao svoje dijete po nekom modernijem, meni blizem imenu.
i da, upravu si. lakse je zivjeti neopterecen nego opterecen.
-
5 0 5
#1123 Re: Najpopularnija imena u BIH?
upravo. lijepa imena. ova imena koja ti nabrajas nisu lijepa imena. mozda su bila prije hiljadu godina. ili prije dv'jesto. ali danas nisu.Havatar wrote: Muslimanima je obaveza da daju lijepa imena i da daju imena po kojima ce se razlikovati od pripadnika drugih religija .
da se razlikuju od drugih religija? kako je to uopste izvodljivo? imam prijatelja izraelca koji se preziva abaz. njegova familija je stara zidovska familija iz sirije. u njegovim ocima, ime "abaz" je staro zidovsko ime. opet, starije i od samog islama. kad smo vec kod toga, sto mi ne odgovori za muhameda? arapsko ime nije jednako muslimansko ime. koliko god bi ti volio da jeste tako.
- Havatar
#1124 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Jesu lijepa imena i uvijek ce biti a inace ljepota imena se gleda po njegovom znacenju i ako ono nema nikakvo znacenje , ima pogrdno znacenje ili je ime dato po nekoj rijeci, planini ili cemu slicnom onda nije lijepo. Ime Muhamed daju samo muslimani i nikad pripadnik nijedne druge religije niti ateista nece dati takvo ime svom djetetu.505sCrtom wrote:upravo. lijepa imena. ova imena koja ti nabrajas nisu lijepa imena. mozda su bila prije hiljadu godina. ili prije dv'jesto. ali danas nisu.Havatar wrote: Muslimanima je obaveza da daju lijepa imena i da daju imena po kojima ce se razlikovati od pripadnika drugih religija .
da se razlikuju od drugih religija? kako je to uopste izvodljivo? imam prijatelja izraelca koji se preziva abaz. njegova familija je stara zidovska familija iz sirije. u njegovim ocima, ime "abaz" je staro zidovsko ime. opet, starije i od samog islama. kad smo vec kod toga, sto mi ne odgovori za muhameda? arapsko ime nije jednako muslimansko ime. koliko god bi ti volio da jeste tako.
- Havatar
#1125 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Suncicakrvava wrote:Emin i Emina dva najljepša imena
a bitno je da ime ima lijepo značenje nije bitno na kojem jeziku
meni lično je mnogo ljepše ime Sunčica od Šemsa a značenje je isto