Moonlight Shadow wrote:Da, da, ali sam pronasao ajete iz Kur'ana koji govore o tome kako je nas zivot predodredjen, tj. da ne mozemo uciniti nista drugo osim onoga sto nam je Allah predodredio da ce nam se desiti..nesquik wrote:upravo to pokusavam da kazemkarbofix wrote:Kad je Agnes kao dijete odlazila s ocem u šetnje, jednom ga je upitala da li vjeruje u Boga. Otac joj je odgovorio: "Vjerujem u Stvoriteljev kompjuter." Taj odgovor je bio toliko čudan da ga je dijete zapamtilo. Čudna je bila ne samo riječ kmpjuter, nego i Stvoritelj; otac, naime, nije nikada rekao Bog, nego uvijek Stvoritelj, kao da bi htio značenje Boga ograničiti samo na njegovo inžinjersko djelo. Stvoriteljevo računalo: ali kako se čovjek može sporazumjeti s računalom? Zato je upitala oca da li se moli. Rekao je:"To je kao kad bi se molila Edisonu kad ti prestane svijetliti žarulja". Agnes govori sama sebi: Stvoritelj je stavio u računalo ploču s detaljnim programom i otišao. Da je Bog stvorio svijet, obraćajući se njemu, govore u prazno, ta misao nije nova. Ali, jedno je biti napušten od Boga naših predaka, a drugo je napusti li nas Bog - izumitelj svemirskog kompjutera. Na njegovom je mjestu sad program koji se u njegovoj odsutnosti neprestano odvija, a da u njemu nitko ništa ne može izmijeniti. Upisati program u kompjuter: to ne znači da je 'tamo gore' sve zapisano. U programu, naprimjer, nije bilo podatka da će godine 1815. biti bitka kod Waterloa i da će Francuzi izgubiti, nego samo to da je čovjek po prirodi agresivan, da mu je rat suđen i da će ga tehnički napredak činiti sve strašnijim. Sve ostalo, sa stajališta Stvoritelja, nema nikakav značaj i samo je igra varijacija i premutiacija grubo određenog programa, koji nije proročka anticipacija budućnosti, nego samo označava granice mogućnosti, unutar kojih je sve ostavljeno slučaju.
Milan Kundera, "Besmrtnost"
![]()
postoje protokoli po kojim se stvari odvijaju, postoje osnovni podaci, ali sve ostalo zavisi od toga sta ljudi urade , tipa "if" petlje
"On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi." Al-Baqara:2)
Tako da ne vjerujem da nam je Bog dao slobodnu volju, jer sve sto radimo i uradimo, to se dogodi samo uz Boziju dozvolu i odredjenje..
BOG vs NAUKA
-
a gauche
#1101 Re: BOG vs NAUKA
-
Bušman
#1102 Re: BOG vs NAUKA
Pa u nekim zemljama zene koje voze automobil se ne mogu smatrati muslimankama...Ali_G wrote:Znaci zene koje nisu pokrivene se ne mogu smatrati muslimankama?
-
strongwoman
#1104 Re: BOG vs NAUKA
Bušman wrote:Pa u nekim zemljama zene koje voze automobil se ne mogu smatrati muslimankama...Ali_G wrote:Znaci zene koje nisu pokrivene se ne mogu smatrati muslimankama?
e, slatko se nasmijah
-
Bušman
#1105 Re: BOG vs NAUKA
Meni je za plakanje sta rade zenama u S.Arabiji. Nimalo mi nije smijesno.strongwoman wrote:Bušman wrote:Pa u nekim zemljama zene koje voze automobil se ne mogu smatrati muslimankama...Ali_G wrote:Znaci zene koje nisu pokrivene se ne mogu smatrati muslimankama?![]()
![]()
![]()
e, slatko se nasmijah
-
strongwoman
#1106 Re: BOG vs NAUKA
Kakve to veze ima sa Islamom? Gdje u serijatu stoji da muslimanka prestaje biti muslimankom ukoliko vozi automobil molim teBušman wrote:
Meni je za plakanje sta rade zenama u S.Arabiji. Nimalo mi nije smijesno.
-
a gauche
#1107 Re: BOG vs NAUKA
konkretno vs apstraktno,nauka vs religija,neka svako uzme šta misli da je bolje
-
strongwoman
#1108 Re: BOG vs NAUKA
Uzimam i jedno i drugoa gauche wrote:konkretno vs apstraktno,nauka vs religija,neka svako uzme šta misli da je bolje
-
Bušman
#1109 Re: BOG vs NAUKA
Vjerovatno zato sto zbog toga moze postati mrtva.strongwoman wrote:Kakve to veze ima sa Islamom? Gdje u serijatu stoji da muslimanka prestaje biti muslimankom ukoliko vozi automobil molim teBušman wrote:
Meni je za plakanje sta rade zenama u S.Arabiji. Nimalo mi nije smijesno.![]()
![]()
- BHF_Manijak
#1110 Re: BOG vs NAUKA
Odgovor ti je prva liga...

-
strongwoman
#1111 Re: BOG vs NAUKA
Bušman wrote:Vjerovatno zato sto zbog toga moze postati mrtva.strongwoman wrote:Kakve to veze ima sa Islamom? Gdje u serijatu stoji da muslimanka prestaje biti muslimankom ukoliko vozi automobil molim teBušman wrote:
Meni je za plakanje sta rade zenama u S.Arabiji. Nimalo mi nije smijesno.![]()
![]()
-
Bušman
#1112 Re: BOG vs NAUKA
Ili napisi nesto normalno ili nemoj nista.strongwoman wrote:![]()
![]()
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/20 ... 136079.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Qatif_girl_rape_case, u ovom je slucaju kralj, srecom, intervenisao (iako je bio suglasan sa odlukom suda) i to samo zato sto se cijeli svijet nadigao zbog slucaja
http://www.saudigazette.com.sa/index.cf ... ome.regcon
https://www.cia.gov/library/publication ... os/sa.html
http://www.csmonitor.com/2008/0416/p04s01-wome.html
http://www.youtube.com/watch?v=q8GiTnb33wE
http://www2.ohchr.org/english/bodies/hr ... d.3_en.pdf
Btw, kada sam rekao da u nekim dijelovima svijeta nisi muslimanka ako vozis automobil mislio sam figurativno, a ne bukvalno. Naravno da nisi muslimanka ako te neko seksualno zlostavlja i jos te kazne zbog toga, barem nisi dobra muslimanka.
- BHF_Manijak
#1113 Re: BOG vs NAUKA
Jel pricamo o drzavnim uredjenjima ili o islamu?? Da reko razgranicimo na vrijeme...

-
Bušman
#1114 Re: BOG vs NAUKA
Pa prica je pocela od toga da muslimanke moraju biti pokrivene. Ne moraju, stvar licnog izbora ili, u nekim slucajevima, drzavnog uredjenja.BHF_Manijak wrote:Jel pricamo o drzavnim uredjenjima ili o islamu?? Da reko razgranicimo na vrijeme...![]()
- sarajlija_ba
#1115 Re: BOG vs NAUKA
Gdje piše da ne moraju biti pokrivene ?Bušman wrote:Pa prica je pocela od toga da muslimanke moraju biti pokrivene. Ne moraju, stvar licnog izbora ili, u nekim slucajevima, drzavnog uredjenja.BHF_Manijak wrote:Jel pricamo o drzavnim uredjenjima ili o islamu?? Da reko razgranicimo na vrijeme...![]()
- BHF_Manijak
#1116 Re: BOG vs NAUKA
To ti je ona prica, kad je Mujo pito Hasu moze li klanjati bez abdesta...Rece Haso moze bolan, pita ga Mujo opet, kako bolan?! Veli mu Huso, pa ja probo...Bušman wrote:Pa prica je pocela od toga da muslimanke moraju biti pokrivene. Ne moraju, stvar licnog izbora ili, u nekim slucajevima, drzavnog uredjenja.BHF_Manijak wrote:Jel pricamo o drzavnim uredjenjima ili o islamu?? Da reko razgranicimo na vrijeme...![]()
Nije stvar moze li ili ne, vec po vjeri je li ispravno ili ne...
-
a gauche
#1117 Re: BOG vs NAUKA
Po mome skromnom mišljenju ova civilizacija je spoj naučne empirije i religije.Empirija ili iskustvo gledajući sa naučne strane je zbir pokušaja,grešaka,analiza i na kraju dolazak do rješenja problema zasnovanih na zakonima prirode koji su opet rezultat opservacije.Religija je apstrakcija,za razliku od nauke koja je konkretna,i ima uporište samo u misli i riječi.
-
Bušman
#1118 Re: BOG vs NAUKA
Jedino sto sam procitao jeste da se ne smiju dekoltirati. Uostalom, i od muskaraca i zena se trazi pristojno oblacenje. Hidzab je svakako postojao i prije Islama, u Siriji i Libanu je sto bio znak socijalnog statusa i obicno se cijela nosnja pravila od grozno skupe svile.sarajlija_ba wrote:Gdje piše da ne moraju biti pokrivene ?Bušman wrote:Pa prica je pocela od toga da muslimanke moraju biti pokrivene. Ne moraju, stvar licnog izbora ili, u nekim slucajevima, drzavnog uredjenja.BHF_Manijak wrote:Jel pricamo o drzavnim uredjenjima ili o islamu?? Da reko razgranicimo na vrijeme...![]()
- fatamorgana
- Bloo
- Globalna šefica
#1120 Re: BOG vs NAUKA
sarajlija_ba wrote:Gdje piše da ne moraju biti pokrivene ?Bušman wrote:Pa prica je pocela od toga da muslimanke moraju biti pokrivene. Ne moraju, stvar licnog izbora ili, u nekim slucajevima, drzavnog uredjenja.BHF_Manijak wrote:Jel pricamo o drzavnim uredjenjima ili o islamu?? Da reko razgranicimo na vrijeme...![]()
ono što sam htjela, je da uvidi, ako ovdje u Bosni ragraniči vjeru od tradicije, doalzi do problema pokrivanja žena
jer mnogo žena se ovdje deklariše muslimankama međutim nisu pokrivene (zbog tradicije našeg islama)
-
strongwoman
#1121 Re: BOG vs NAUKA
Hajde ti malo procitaj koju knjigu, serijatski zakon, govor Muhammeda a.s. pa mi onda reci kakve veze sve to sto govoris ima sa Islamom? Do tada ne lupetaj majke ti....Bušman wrote: Btw, kada sam rekao da u nekim dijelovima svijeta nisi muslimanka ako vozis automobil mislio sam figurativno, a ne bukvalno. Naravno da nisi muslimanka ako te neko seksualno zlostavlja i jos te kazne zbog toga, barem nisi dobra muslimanka.
- Bloo
- Globalna šefica
#1122 Re: BOG vs NAUKA
strongwoman wrote:Hajde ti malo procitaj koju knjigu, serijatski zakon, govor Muhammeda a.s. pa mi onda reci kakve veze sve to sto govoris ima sa Islamom? Do tada ne lupetaj majke ti....Bušman wrote: Btw, kada sam rekao da u nekim dijelovima svijeta nisi muslimanka ako vozis automobil mislio sam figurativno, a ne bukvalno. Naravno da nisi muslimanka ako te neko seksualno zlostavlja i jos te kazne zbog toga, barem nisi dobra muslimanka.
želiš reći da šerijatski zakon nema uporište u islamu? ili pak, nikakve veze sa islamom kao religijom?
-
strongwoman
#1123 Re: BOG vs NAUKA
Bloo wrote:strongwoman wrote:Hajde ti malo procitaj koju knjigu, serijatski zakon, govor Muhammeda a.s. pa mi onda reci kakve veze sve to sto govoris ima sa Islamom? Do tada ne lupetaj majke ti....Bušman wrote: Btw, kada sam rekao da u nekim dijelovima svijeta nisi muslimanka ako vozis automobil mislio sam figurativno, a ne bukvalno. Naravno da nisi muslimanka ako te neko seksualno zlostavlja i jos te kazne zbog toga, barem nisi dobra muslimanka.
želiš reći da šerijatski zakon nema uporište u islamu? ili pak, nikakve veze sa islamom kao religijom?
e, svasta ce covjek ovdje dozivjeti i procitati... Da sam zeljela to reci, onda bih rekla...
-
Bušman
#1124 Re: BOG vs NAUKA
Ja samo govorim da neki Islam tumace na takav nacin. Sa druge strane imas Princezu Raniu (Jordan) koja je po mom misljenju pojam moderne zene.Bloo wrote:strongwoman wrote:Hajde ti malo procitaj koju knjigu, serijatski zakon, govor Muhammeda a.s. pa mi onda reci kakve veze sve to sto govoris ima sa Islamom? Do tada ne lupetaj majke ti....Bušman wrote: Btw, kada sam rekao da u nekim dijelovima svijeta nisi muslimanka ako vozis automobil mislio sam figurativno, a ne bukvalno. Naravno da nisi muslimanka ako te neko seksualno zlostavlja i jos te kazne zbog toga, barem nisi dobra muslimanka.
- Bloo
- Globalna šefica
#1125 Re: BOG vs NAUKA
ja sam stekla iz njenih postova utisak da ima šerijatskih i "šerijatskih" zakona, oni koji nisu previše nasilni prema ženama su cool, oni koji jesu nisu cool
ali i jedni i drugi su zasnovani na islamu tj. opravdanje za kažnjavanje žene jer je prekršila neku od stavki je potkrijepljeno čime?
ali i jedni i drugi su zasnovani na islamu tj. opravdanje za kažnjavanje žene jer je prekršila neku od stavki je potkrijepljeno čime?