Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
edina_

#1101 Re: Android OS

Post by edina_ »

nije mi bilo nista podeseno sto se tice interneta tako da nemam sta ni odjavljivat, ali mi je totalno glupo sto poziv 1444 samo u sarajevu mogu dobiti a dok sam u svom gredu ne mogu :x
Nogatrans

#1102 Re: Android OS

Post by Nogatrans »

GAU8 wrote:
Nogatrans wrote:Zna li neko,dali 2,2 Froyo moze na LG GT 540 ????
Moze i Gingerbread (ja trenutno vrtim 2.3.7)

Na ovom sajtu imas hrpu raznih verzija, sve za LG GT540
http://mygt540.com/

Reci mi jel ti sve funkcije rade neko rece da wirelles ne radi na 2,2. I jos jedno pitanje dali je spor?

Kod mene je trenutno 2,1.
Dady

#1103 Re: Android OS

Post by Dady »

BaDa wrote:http://mob.hr/iris-siri-za-android/

evo i android ce dobiti siri odnosno iris :D
Pa Android već ima takvo nešto za Google search, SMS, YouTube...
Dupli_skalp

#1104 Re: Android OS

Post by Dupli_skalp »

jel samo 2.2 froyo ima onaj problem s prebacivanjem aplikacija na memorijsku karticu ili taj problem postoji i na 2.1 eclair?
stevan2712

#1105 Re: Android OS

Post by stevan2712 »

Pozdrav ljudi! Evo konacno sam se registrovao na forum,imao sam dosta problema sa potvrdom aktivacije naloga od strane administratora. Ne znam zasto je toliko trebalo ali nije ni bitno.
Evo da se ubacim u temu...
Imam LG GT540 i na njemu Android 2.3.7 . Za sada dobro sve fercera,ali odavno vec zelim da uzmem neki sa kapacitivnim TS i vecim displejom, nadam se da ce uskoro i toga biti :)

Da ne bude totalni offtopic,neko je gore pitao o prebacivanju aplikacija na mem. karticu. To nije moguce na Androidu 2.1 ali je na Froyu(2.2) i Gingerbreadu(2.3) ta opcija moguca.
Dupli_skalp

#1106 Re: Android OS

Post by Dupli_skalp »

jesi li siguran da i na 2.1 nije moguće?

i šta to znači konkretno, da nije moguće prije instalacije odabrati da se instalira na memorijsku karticu ili da nije moguće nakon instalacije u memoriju telefona prebaciti na memorijsku karticu?

to su dvije bitne razlike.
oldschool

#1107 Re: Android OS

Post by oldschool »

eyesburn wrote:jesi li siguran da i na 2.1 nije moguće?

i šta to znači konkretno, da nije moguće prije instalacije odabrati da se instalira na memorijsku karticu ili da nije moguće nakon instalacije u memoriju telefona prebaciti na memorijsku karticu?

Imao sam sličan problem, mala interna memorija telefona :mrgreen: Instalira ti aplikacije, koje može, na SD karticu, a i ti možeš prebaciti na SD ukoliko nisu sistemske aplikacije, ovo važi samo za 2.2 , na 2.1. ne može. Ali sam našao rješenje, kopirat ću upustvo sa neta za sve koji hoće da instaliraju aplikacije na SD karticu, nije potreban ROOT:

Ako imate Froyo namestite da Android instalira aplikacije na SD karticu po difoltu.

Da bi ste instalirali aplikaciju na SD karticu, kao prvo, aplikacija to mora da podržava. Iz mog iskustva, većina aplikacija danas to podržava. Froyo system instalira sve nove aplikacije u internu memoriju po difoltu, sem onih koje izričito zahtevaju da budu instalirane na eksternu lokaciju. Srećom, moguće je Android 2.2 telefon podesiti da instalira aplikacije na SD karticu po difoltu. Evo kako:

* Prvo trebate da uključite USB debugging na vašem uređaju preko Settings > Applications > Development > USB debugging.
* Zatim trebate da instalirate Android SDK na vaš računar. Nakon instalacije, potrebno je da pokrenete SDK Setup.exe i kliknete na Available Packages u levom delu. Ako dobijete informaciju o greški ovde, otkačite “Force https://…” u podešavanjima. Iz liste dostupnih paketa, izaberite “Usb Driver package”, kliknite na Install Selected dugme dole desno i pratite upite.
* Povežite telefon sa računarom preko USBa. Vaš OS će vas pitati za drajvere, izaberite instalaciju iz android-sdk/usb_driver foldera. (Ako ste pratili ovo uputstvo, onda ovaj korak možete preskočiti)
* Pokrenite command prompt (na XPu Win+R ukucate cmd i pokrenete, na Visti i 7ci pritisnete Win taster i ukucate cmd i pokrenete)
* Ukucajte adb devices i trebali bi da dobijete serijski broj koji počinje sa H. Zatim adb shell pm setInstallLocation 2. I to je to! Android će sada instalirate sve nove aplikacije po difoltu na SD karticu.
* Da bi ste vratili podešavanja na staro, ukucajte adb shell pm setInstallLocation 0.

Moram da napomenem ovde da neke aplikacije treba instalirati u internu memoriju, jer SD kartica se ne pokreće istog momenta kada i sam sistem. Tako da aplikacije instalirane na memorijsku karticu će biti dostupne tek nakon se učita SD kartica, isto tako kada spojite telefon preko USBa na računar kao local storage, ove aplikacije vam neće biti dostupne (logično). Interna memorija je takođe brža od SD kartice, tako da je pametno aplikacije koje se integrišu sa sistemom i često rade u pozadini da budu instalirane na internu memoriju, dok igre i ostale aplikacije je potpuno bezbedno instalirati na SD. Widgete je takođe potrebno instalirati na internu memoriju, jer Launcher Pro za primer ne prepoznaje widget koji je instaliran na SD karticu.

Za prebacivanje aplikacija na SD karticu mođete koristiti aplikaciju App2SD kako bi ovaj proces bio mnogo lakši i brži.
Qler

#1108 Re: Android OS

Post by Qler »

Image
oldschool

#1109 Re: Android OS

Post by oldschool »

Qler believes only in Nokia, they should hired him as a phone tester. :D
Qler

#1110 Re: Android OS

Post by Qler »

Nokia i Symbian :D hardcore :D

Dobar je Android, ali ima par mana. Najveca je fragmentacija trzista, ne postoji neki standard, pa ima milion verzija... Tako da isti OS ide na mob sa CPU 500MHz 256MB RAM i na dual core proc 512MB RAM, a o rezolucijama da ne pricam...

Dok WP7 ima mali milion mana, od BT-a, preko toga da nema hebenu inf. na homescreen na kojoj si mrezi i jacina signala!! To mi nikako ne ide u glavu...
stevan2712

#1111 Re: Android OS

Post by stevan2712 »

eyesburn wrote:jesi li siguran da i na 2.1 nije moguće?

Mislim da ni na jednom ne mozes odabrati da se prije instalacije instalira na mem. karticu, ja i na 2.3 moram ici da prebacim na mem. karticu. Na 2.1 sigurno ne mozes, mozes ako stavis ovo app2sd sto je neko dole i naveo. Ali mislim da ti je i lakse i bolje da se prebacis na 2.2 ili 2.3,ne znam koji mob imas :)
oldschool

#1112 Re: Android OS

Post by oldschool »

Qler, svi imaju mane, ja tek upoznajem mane Androida, a fragmentacija je dobra strana, izabereš ono što ti odgovara, open source je zakon :D.Siguran sam da bi Nokia uz Android imala mnogo veće uspjehe nego uz vlastiti OS :mrgreen:
Stevan, verzija 2.33. i gore sve po defaultu instalraju na sd karticu, ja sam instalirao APP2SD i nikad mi nije ništa našao, a nema šta nisam instalirao i isprobavao.
Sajo---:

#1113 Re: Android OS

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 13/04/2025 16:30, edited 1 time in total.
shin

#1114 Re: Android OS

Post by shin »

oldschool wrote: open source je zakon :D.
http://www.appleinsider.com/articles/11 ... hones.html

Ovaj open source mislis?
oldschool

#1115 Re: Android OS

Post by oldschool »

shin wrote:
oldschool wrote: open source je zakon :D.
http://www.appleinsider.com/articles/11 ... hones.html

Ovaj open source mislis?
Android funkcioniše kao open-source operativni sistem, pa svi proizvođači mobitela ili developerske zajednice mogu donekle modifikovati isti, to je bilo do verzije 3.0, 3 i 4-ka su close source, ali opet ima najveću develpersku zajednicu, koja nudi sve free, te je najveći dio koda pod Apache Licencom. :mrgreen:
iSwagga

#1116 Re: Android OS

Post by iSwagga »

:lol:
stevan2712

#1117 Re: Android OS

Post by stevan2712 »

Ljudi imaju li se u Sarajevu uopste gdje kupiti dobre in-ear slusalice? Izgubio sam one od LG-a a sad bi da kupim neke bolje da imam i kad promjenim mob,neke dobre do 40KM. Gledao sam u Imtec-u ali oni imaju sve neke bezveze,kod onih univerzalno sve neke kopije to mi je potpuno bezveze. A nemam kartice za kupovinu preko interneta. Ima neko iskustva sa ovim?
Ja bi nesto ovako
http://us.store.creative.com/Creative-E ... EL4MXY.htm
oldschool

#1118 Re: Android OS

Post by oldschool »

stevan2712 wrote:Ljudi imaju li se u Sarajevu uopste gdje kupiti dobre in-ear slusalice? Izgubio sam one od LG-a a sad bi da kupim neke bolje da imam i kad promjenim mob,neke dobre do 40KM. Gledao sam u Imtec-u ali oni imaju sve neke bezveze,kod onih univerzalno sve neke kopije to mi je potpuno bezveze. A nemam kartice za kupovinu preko interneta. Ima neko iskustva sa ovim?
Ja bi nesto ovako
Probaj u Mobilmediji, Technomarketu, Staniću, većim tržnim centrima, kad hoćeš kvalitetno kupuj najbolje Creative Aurvana 2 :mrgreen:

iSwagga, umjesto mene pitaj:''SIRI: where can I buy the Galaxy Nexus?'' :lol:
stevan2712

#1119 Re: Android OS

Post by stevan2712 »

oldschool wrote:
stevan2712 wrote:Ljudi imaju li se u Sarajevu uopste gdje kupiti dobre in-ear slusalice? Izgubio sam one od LG-a a sad bi da kupim neke bolje da imam i kad promjenim mob,neke dobre do 40KM. Gledao sam u Imtec-u ali oni imaju sve neke bezveze,kod onih univerzalno sve neke kopije to mi je potpuno bezveze. A nemam kartice za kupovinu preko interneta. Ima neko iskustva sa ovim?
Ja bi nesto ovako
Probaj u Mobilmediji, Technomarketu, Staniću, većim tržnim centrima, kad hoćeš kvalitetno kupuj najbolje Creative Aurvana 2 :mrgreen:

iSwagga, umjesto mene pitaj:''SIRI: where can I buy the Galaxy Nexus?'' :lol:
Sad vidim da su te Creative Aurvana 2 99$, ipak sam se prodmislio ne zelim kvalitetno :lol: :lol:
Dupli_skalp

#1120 Re: Android OS

Post by Dupli_skalp »

@oldschool

šta to znači, da na 2.1 eclair ne možeš prije instalacije birati gdje šta da ti instalira, nego automatski snima na internu memoriju telefona?
adnandus

#1121 Re: Android OS

Post by adnandus »

Qler wrote:Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
oldschool

#1122 Re: Android OS

Post by oldschool »

eyesburn wrote:@oldschool

šta to znači, da na 2.1 eclair ne možeš prije instalacije birati gdje šta da ti instalira, nego automatski snima na internu memoriju telefona?
Da, tek od Froyo-a možeš neke prebaciti na Sd karticu, probaj sebi nabaciti Gingerbread ili Froyo, te slijedi onaj tutorijal. :)
Dupli_skalp

#1123 Re: Android OS

Post by Dupli_skalp »

znači od 2.2 verzije "tek neke", a od 2.3 sve? :)

dobro da znam, ako budem uzimao android uređaj, da ne uzimam ništa što nema već 2.3 ili eventualno 2.2 koji se oficijelnim putem može nadograditi na 2.3.

hvala.
oldschool

#1124 Re: Android OS

Post by oldschool »

Ne baš, to zavisi i od aplikacije, ali na 2.3. svaku aplikaciju, koja ima mogućnost instalacije na sd kartici, instalira. Objašnjeno je u onom tutorialu pri dnu kako i zašto neke ne mogu, bolje biraj telefon s većom internom memorijom, lagano je nabaciti noviji update. :D
Dupli_skalp

#1125 Re: Android OS

Post by Dupli_skalp »

oldschool wrote:... lagano je nabaciti noviji update. :D
i to zavisi... mnogi dobri modeli su ostali zakucani na 2.1 verziji i nema oficijelnog apdejta na 2.3.

ne bih nikad one custom romove instalirao, jer kako čitam na raznim android sajtovima, nekom rade, a nekom ne (ili parcijalno rade). samo oficijelni apdejt dolazi u obzir.
Post Reply