Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Thorgerson

#1101 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

pecpec wrote: Mene ne zanima ko koga sufinansira interesuje me kolko cu ja platit a nek se oni tale kako hoce.Ako je karta minibusa od latinske do trebevica 2.70 povratna rađe cu izabrati tu varijantu a ne zicaru ako bude duplo skuplja.
Sto se poređenja tice nisam poredio sa cijenama vani samim tim sto je bilo gdje vani standard drugaciji i ljudima koji zarađuju platu 3-4 hiljade da ne kazem vise nije nikakav problem izdvojiti 30 maraka za zicaru.
Meni je 5 KM ok. Pa eto i 6-7. Sve preko toga, moji odlasci zicarom bi bili bas rijetki.
A i polazna stanica mi nije bas na ruku.

Pa jbg idi minibusem onda. I ja cu ici automobilom ako cijena bude 10 KM. Oticu jednom isprobat i cao. Za 30 KM koliko bi me voznja izasla, ponavljam, gore mogu jest i pit citav dan. :D

Koja je bila cijena prije rata? U nekom odnosu sa prosjecnom platom?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1102 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Nema sanse da cu ici zicarom ako cijena bude veca od 5-6KM i to povratna.

Za taj iznos cu sjesti sa djevojkom ko hadzija odvesti se, bez guranja, pa mozda i produziti negdje dalje. Za ovaj standard, apsolutno nerealno da cijena bude veća od navedene.

Ko drugacije misli, vidjet ce polupraznu zicaru mjesec-dva nakon pustanja u rad.

Je li vi shvatate da cetveroclana porodica mora platiti MINIMUM 20KM (ako je 5KM povratna)? Hajde da dolaze u neki resort gdje se ne moze doci autom, gdje je zastitna zona bez automobila, uredjeno sa sadržajem, gdje porodica moze porevisti pola dana. Pricamo o obicnoj, skoro pa goloj prirodi.
criticos

#1103 Re: Sarajevska zicara?

Post by criticos »

Prvo mi sebi u glavama moramo posložiti šta želimo i šta očekujemo od žičare?
Žičara je luksuz i turistička atrakcija, a ista se ne može smatrati prevoznim sredstvom da se stigne svakodnevno do cilja.
Ja tako gledam na žičaru i neočekujem da će karta biti jeftina, ali svakako se moraju ukalkulisati popusti za grupe ili neki povoljni porodični paketi.
Haris.ba

#1104 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

Sjećam se rasprave kad je uvedeno plaćanje ulaska na Vrelo Bosne.
Samo sam čekao kada će šatore razapeti ispred Velike aleje i protestvovati.

A koliko košta sa familijom otići na Vrelo Bosne fijakerom? I još moraš platiti da uđeš.

Kome je skupo sa žičarom, ima izbor: pjehe, biciklom, autom, možda sutra i busom.

Treba da bude "pristupačna" karta? Nije problem. Recite Skaki da budžet snosi sve ili parcijalno troškove, i za građane bude vožnja džabane.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1105 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

ž i č a r a
n i j e
l u k s u z

! ! !
DaffyDuck

#1106 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

Ulaz u vijecnicu, kojom upravlja grad je 5 KM....
r_faruk

#1107 Re: Sarajevska zicara?

Post by r_faruk »

DaffyDuck wrote:Ulaz u vijecnicu, kojom upravlja grad je 5 KM....
u stambolu je ulaz u muzeje besplatan za turke, a cini mi se da peMzioneri imaju besplatan prevoz (nisam siguran)
Haris.ba

#1108 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

liaar wrote:ž i č a r a
n i j e
l u k s u z

! ! !
Sve u život je luksuz.

Nećeš vjerovati, čak i vazduh koji udišeš u Sarajevu plačaš. Tj., plačaš da dođeš do čistog vazduha. I plačaš što udišeš prljav vazduh kroz zdrastveni sistem. Plačaš lijekove svima koji žive u Sarajevu i imaju probleme svog vazduha.

Sve se plaća.

I dolazak do čiste have na Trebeviću se plaća. Propo komunizam - nema džabane.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1109 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

Pa gledaj, nek stave što se mene tiče 25 KM po osobi, pa da vidimo koliko će im trebati da krenu spuštati cijene jer neće niko ići.
DaffyDuck

#1110 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

r_faruk wrote:
u stambolu je ulaz u muzeje besplatan za turke, a cini mi se da peMzioneri imaju besplatan prevoz (nisam siguran)
Ma i da je besplatan, slabo bi ko isao... Nego hocu da kazem da zicara moze biti samo skuplja...
O'zone
Globalni moderator

#1111 Re: Sarajevska zicara?

Post by O'zone »

Neka idu po kilaži brate...

Do 50 kila - 2 KM
50 -80 - 3 KM
80 - 100 - 4 KM
100+ - 5 KM

Turisti i strani državljani još 2 Eura taxe za korištenje žičare na gore navedene cijene.
Thorgerson

#1112 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Sjećam se rasprave kad je uvedeno plaćanje ulaska na Vrelo Bosne.
Samo sam čekao kada će šatore razapeti ispred Velike aleje i protestvovati.

A koliko košta sa familijom otići na Vrelo Bosne fijakerom? I još moraš platiti da uđeš.

Kome je skupo sa žičarom, ima izbor: pjehe, biciklom, autom, možda sutra i busom.

Treba da bude "pristupačna" karta? Nije problem. Recite Skaki da budžet snosi sve ili parcijalno troškove, i za građane bude vožnja džabane.
Otkad je uvedeno placanje za VB ja otisao 2 puta. Platio parking 5 KM, dvije karte 4 KM. Haman 10 KM dao!? Za sta?

Otisao tad i nikad vise. Unutra jeste cistije, i to je to. Ali to je jer nema posjetilaca. Sprave u parku za djecu razjebane, poprilicno sve zaraslo. Jedino sto je "napucano" jeste kafancuga onaj restoran.

A prije sam isao redovno, ako idem alejom idem i do VB. Sada idem alejom, dodjem i okrenem se. Necu iz principa.
Thorgerson

#1113 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

DaffyDuck wrote:
r_faruk wrote:
Ma i da je besplatan, slabo bi ko isao... Nego hocu da kazem da zicara moze biti samo skuplja...
Zasto to mislis?

Vijecnicu za 2 godine posjetilo 150.000 posjetitelja.

Na zicari godisnje ocekuju 500.000.

Sam izracunaj.

Ne valjaju vam poredjenja, al nikako.
pecpec

#1114 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

O'zone wrote:Neka idu po kilaži brate...

Do 50 kila - 2 KM
50 -80 - 3 KM
80 - 100 - 4 KM
100+ - 5 KM
Pa nismo kurbani
Haris.ba

#1115 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:
A prije sam isao redovno, ako idem alejom idem i do VB. Sada idem alejom, dodjem i okrenem se. Necu iz principa.
Ali ne problematiziraš što neko plati cenera fijaker. Isto je i sa žičarom.

Odeš pjehoke - džaba.
Odeš sa autom - platiš parking 5 KM.
Fijaker 10 KM.

Plus je što se na Trebević još ne naplaćuje ulaz.
DaffyDuck

#1116 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

@Thorgerson

Pa zar nije za turiste? Tih 150.000 je 98% turista? Eto...

A za zicaru... prosjecnom bosnji je draze otic gore autom pa parkirat pred pinu nego prosetat po "goloj"prirodi, po sumi... Vecina ce otic jednom na zicaru i cao.
Pogotovo sto ne moze autom uci u polznu stanicu, nego i do nje treba prosetat.

Vjerovatno ce lokalno stanovnistvo iz starog grada, koje ni postenog parka nema, cesce koristiti usluge zicare da se domogne zelenila i cistog zraka.
Last edited by DaffyDuck on 31/01/2018 15:26, edited 1 time in total.
MensurM

#1117 Re: Sarajevska zicara?

Post by MensurM »

Logično bi bilo da cijene budu različite za ljude iz KS i ostale.
DaffyDuck

#1118 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

MensurM wrote:Logično bi bilo da cijene budu različite za ljude iz KS i ostale.
Kao za ulaz na VB za ljude s Ilidze...

Borba za carsiju :bih: :D
Haris.ba

#1119 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

DaffyDuck wrote:

Koga je Skaka obrezo - nek se džabane voza. Pošteno? :D
Thorgerson

#1120 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

DaffyDuck wrote:@Thorgerson

A za zicaru... prosjecnom bosnji je draze otic gore autom pa parkirat pred pinu nego prosetat po "goloj"prirodi, po sumi... Vecina ce otic jednom na zicaru i cao.

Vjerovatno ce lokalno stanovnistvo iz starog grada, koje ni postenog parka nema, cesce koristiti usluge zicare da se domogne zelenila i cistog zraka.
Evo nesto gledam Za 11 mjeseci 2017 Kanton Sarajevo posjetilo 454.140 turista, Ilidža glavna destinacija.

To je ta cifra od 500.000 koliko oni ocekuju, tako da ono malo kad skontam i meni pocinje smrditi da ce oni ovo preorijentisati na turiste. Mislim da se treba pomiriti s tim da od te karte od 5 KM nema nista.

Broj turista se povecava iz godine u godinu, a vecini turista cifra od 5 KM je realno smijesna. Gradjane ko sisa.
DaffyDuck

#1121 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

Haris.ba wrote:
DaffyDuck wrote:

Koga je Skaka obrezo - nek se džabane voza. Pošteno? :D
Izvini molim te, ako je po Skakinom, za nas rodjene u Sa, da nosamo rodni list il sto bi Skakao rekao, kao clan stare sarajevske porodice, zasluzio je da bude gradonacelnik :lol:

Sad salu na stranu, nek je za sve isto. Nije carsija Ilidza :-)
DaffyDuck

#1122 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

Thorgerson wrote:
DaffyDuck wrote:@Thorgerson

Evo nesto gledam Za 11 mjeseci 2017 Kanton Sarajevo posjetilo 454.140 turista, Ilidža glavna destinacija.

To je ta cifra od 500.000 koliko oni ocekuju, tako da ono malo kad skontam i meni pocinje smrditi da ce oni ovo preorijentisati na turiste. Mislim da se treba pomiriti s tim da od te karte od 5 KM nema nista.

Broj turista se povecava iz godine u godinu, a vecini turista cifra od 5 KM je realno smijesna. Gradjane ko sisa.
Pa kod nas turisti i dolaze jer je jeftino. Najskuplji im put dodje. Jedu, piju, hodaju za njima smijesne pare.
harač

#1123 Re: Sarajevska zicara?

Post by harač »

jel se neko vec kladio koliko ce dana (sati, minuta?) proci prije nego sto se sve ne isara i ne polupa; hoce li ovo i dozivjeti turisticku sezonu :D
DaysleepeR

#1124 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaysleepeR »

harač wrote:jel se neko vec kladio koliko ce dana (sati, minuta?) proci prije nego sto se sve ne isara i ne polupa; hoce li ovo i dozivjeti turisticku sezonu :D
radiće trajni markeri sigurno, negdje oko juna bi moglo početi
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1125 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

criticos wrote: Žičara je luksuz i turistička atrakcija, a ista se ne može smatrati prevoznim sredstvom da se stigne svakodnevno do cilja.
Da bi nešto bio luksuz, valjda ti mora nuditi nešto? Šta ti luksuzna žičara od Vijećnice do Trebevića nudi? Koji sadržaj na Trebeviću smatraš luksuznim pa da je i prevozno sredstvo do istog luksuzno? Je li ti, i slični tebi shvatate da sa mojim luksuznim automobilom, gdje se ne gužvam, gdje ne čekam red i gdje dođem i odem gdje hoću. Nisam ograničen kretanjem automobilom, ili no drive zonom, pa zašto bi i šta se smatra luksuzom?

Turitička atrakcija? Kakva? Isto pitanje i za luksuz?
Post Reply