ja71 wrote:vox-populi wrote:
U Bosni nikada nije postojala multikulturalnost.
ne bih da se svadjam o pojmovima
odnosno koliko je kultura i tradicija bila uslovljena religijom.
Bila je medjusobna tolerancija (ima je i sada ja mislim)
grubo bi bilo reci da ovdje u Njemackoj tolerancije nema.
ali ne onako kako smo je mi u Bosni naucili.
Nema razloga da se bilo ko svadja. Tradicije nije isto sto i kultura i definitivno nije isto sto i religija. I na tradiciju i na kulturu religija moze imati velikog uticaja, to niko ne spori. Ali religija sama nije dovoljna da definise dvije razlicite kulture. A minimalno dvije razlicite kulture su potrebne da bi se uopste pricalo o multikulturalnosti.
Tolerancija je opet potpuno drugi pojam koje ne mora nuzno biti vezan za tradiciju, kulturu ili religiju. I garantujem ti da tolerancije ima vise trenutno u DE nego sto je ikada bilo u bivsoj Jugi.
Zamisli samo situaciju da sada u BiH dodje 100-200 hiljada Somalijaca, Kineza ili nekih trecih unesrecenih. Kojima realno BiH ovakva kakva je pruza puno vise od zemlje u kojoj trenutno zive. Pokusaj samo zamisliti kakva bi lokalna reakcija bila kada bi firme pocele otpustati domace radnike i zaposljavati ove strane jer bi bili puno jeftiniji. Tada bi imao priliku da pricas o multikulturalnosti i o toleranciji. Kojih, siguran sam, ne bi bilo ni u tragovima.
Lako je o toleranciji pricati iz bosanske perspektive, gdje su postojale ipak dosta male razlike izmedju etnickih grupa. Kao sto sam ranije rekao, Muju, Jovana i Antu je razlikovala samo bogomolja u koju su, uglavnom neredovno, isli. Sva trojica su cugali istu pivu u istoj kafani, oblacili se isto, hranili se manje-vise isto, na zivot, porodicu, okolinu i sve izuzev djelimicno Boga gledali isto. U takvoj situaciji drug moj i nije tesko biti tolerantan, posebno kada te na to silom nauce, prvo sultan, onda austro-ugari pa komunisti, svi iz svojih licnih politickih interesa.
I pored svega toga, onoga trenutka kada smo dobili priliku da sami, bez icije prisile, budemo malo toleranti, tog trenutka smo se pobili.
Zato drug moj, mani se poredjenja, daleko je bivsa Juga od tolerantnog a jos dalje od multikulturalnog drustva.