Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lajkujMe
#1101 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ponavljam Tigar odlicne sto se tice Ovakvog dubokog snijega i ovako suhog snijega, nevole uopste i to bas nevole led i mokar snjeg 
Last edited by lajkujMe on 06/02/2012 02:51, edited 1 time in total.
- basicm
#1102 Dolazi zima - zimske gume
Potpuno si u pravu za Tigar, ja sam razmisljao da ih zamjenim jer su ocajne na mokrom snijegu, ali na ovome sad su odlicne.
- Qler
#1103 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam sad na timbrlenkama
nemam gdje na poslu auto ostaviti tako da se sad hladi u garage
Samo nisam odavno ovoliko pjesacio, ledja bole

- HaHaHa2
#1104 Re: Dolazi zima - zimske gume
Izbaci veceru i ledja ce popustiti

- Qler
#1105 Re: Dolazi zima - zimske gume
Trebao bi i rucak i veceru
4281 korak mi je telefon izbrojao 
- Bakir1
#1106 Re: Dolazi zima - zimske gume
najbolje zimske gume su one sa lancima
fiesta probila 1 km puta sa lancima u rikverc uz svesrdnu komsijsku pomoc sa lopatama
fiesta probila 1 km puta sa lancima u rikverc uz svesrdnu komsijsku pomoc sa lopatama
-
goran16v
#1107 Re: Dolazi zima - zimske gume
Po ovom i ovakvom snijegu je bitna samo dubina sare, pa tek onda dizajn i mozda poslije svega sastav gume i mnogi ce bolje proci sa novim tigrom ili S3 nego sa 2 sezone starim GY itd...
- muftija
#1108 Re: Dolazi zima - zimske gume
potpisBakir1 wrote:najbolje zimske gume su one sa lancima
Cak mislim da uopste nije mudro kretati bez lanaca, ako si krenuo uz bilo koje brdovito naselje u Sa, ulice su toliko uske da je gotovo nemoguce proci nekom od njih a da ne budes primoran stati da bi se mimoisao s nekim, a svi dobro znaju da je najvaznije ne stati u brdu a posebno po ovakvim uslavima kakvi vladaju ovih dana.
Last edited by muftija on 08/02/2012 23:57, edited 1 time in total.
- beco
#1109 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moze li mi neko objasniti kakve su performanse zimskih guma sa lancima na njima? Da li gube performanse zbog gubitka povrsine ili se trakcija povecava? Da li zimske se gume ostete koristeci lance?
- muftija
#1110 Re: Dolazi zima - zimske gume
beco wrote:Moze li mi neko objasniti kakve su performanse zimskih guma sa lancima na njima? Da li gube performanse zbog gubitka povrsine ili se trakcija povecava? Da li zimske se gume ostete koristeci lance?
na prva dva pitanja ti neznam odgovor, a na trece cu ti odgovoriti kad skinem lance
a sto se tice utisaka mogu ti reci samo da sam isao uz podhrastove i da sam bio primoran stati vise puta da bi se mimoisao sa drugim autom a kretao sam bez problema isto ko da je suha cesta, jednostavno cupa uzbrdo.
A iskreno bih volio vidjeti tu gumu koja ce bolje u ovakvim uslovima krenuti uz podhrastove od lanaca.
- johntra
#1111 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja bih pohvalio, bar po ovom snijegu, Sportiva gume...stvarno sa njima od početka sedmice nikakvih problema nisam imao, mada znam da su inače karanana gume...
-
emko1234
#1112 Re: Dolazi zima - zimske gume
zimske gume nemaju nikakve performanse s lancima.lanci sve poniste,zato u zakonu pise il zimske il ljetne s lancima.znaci ako mozes stavit lance na ljetne i vozit,guma nema vise nikakvu funckiju.beco wrote:Moze li mi neko objasniti kakve su performanse zimskih guma sa lancima na njima? Da li gube performanse zbog gubitka povrsine ili se trakcija povecava? Da li zimske se gume ostete koristeci lance?
ja iskreno nisam nikad stavio lance,nisu mi trebali jer kad je bas gusto ne vozim al sad kako imam AWD i ne trebaju mi.nisam nigdje stao jos ni jednom.ima momenta kad osjetis da gume malo vrte u prazno dok ne ufate dovoljno al to ne traje nikad duze od par sekundu.
sto se tice ovih penjanja,ja sam vidjao ljude koji se penju bez problema uz podhrastove,staju pa krecu isto bez problema al sam vidio lika doduse koji se rikvercom popeo uz budakovice na podhrastovima i imao je lance,audi 90 je bio upitanju.sinoc se raja bez problema penju iz dalmatinsku bez lanaca.
- Qler
#1113 Re: Dolazi zima - zimske gume
E nemoj ti vise molim te.
Cuj ili zimske ili ljetne sa lancima.. nisam dalje ni citao...
- xamp
#1114 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hahaha, aj to reci policiji kad te zaustavi i pita "gdje su ti lanci?" xD
-
emko1234
#1115 Re: Dolazi zima - zimske gume
kakav si ti retard..Qler wrote:E nemoj ti vise molim te.
"Na sva četiri točka na putničkim i drugim vozilima, čija je najveća dopuštena masa do 3,5 tone, obavezne su zimske gume ili gume sa oznakom M+S ili četiri ljetne sa minimalnom dubinom šare četiri milimetra, kao i lanci za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove"
- Qler
#1116 Re: Dolazi zima - zimske gume
emko1234 wrote:kakav si ti retard..Qler wrote:E nemoj ti vise molim te.
"Na sva četiri točka na putničkim i drugim vozilima, čija je najveća dopuštena masa do 3,5 tone, obavezne su zimske gume ili gume sa oznakom M+S ili četiri ljetne sa minimalnom dubinom šare četiri milimetra, kao i lanci za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove"
Znaci pored zimskih, i lanci, retardu, kako se ti tako fino izrazis. Nauci citati sta pise pa onda se prosipaj okolo...
-
emko1234
#1117 Re: Dolazi zima - zimske gume
glupane pise ovako." ili ljetne gume sa dubinom sare od najmanje 4cm i lanci spremni za postavljanje na pogonske tockove." znaci glupane,ljetne gume same da imaju dubinu sare metar,nece pomoci,al mozes vozit na njima ako u slucaju snijega il kakve druge zajebancije imas lance pa ih mozes postavit na te ljetne gume na kojim vozis.
jel ti jasno il ti treba nacrtat?
- Qler
#1118 Re: Dolazi zima - zimske gume
uh sto mi se neko naljutiooooemko1234 wrote:glupane pise ovako." ili ljetne gume sa dubinom sare od najmanje 4cm i lanci spremni za postavljanje na pogonske tockove." znaci glupane,ljetne gume same da imaju dubinu sare metar,nece pomoci,al mozes vozit na njima ako u slucaju snijega il kakve druge zajebancije imas lance pa ih mozes postavit na te ljetne gume na kojim vozis.
glupane, priznaj da si ispao glup
-
emko1234
#1119 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam se naljutio,ti si ispao glup i sad okreces na zajebanciju.fino ti pise.il sve cetri zmiske,il sve cetri M+S il sve cetri ljetne s tom dubinom sare i u tom slucaju obavezni lanci u gepeku da se mogu stavit na pogonske tockove.Qler wrote:uh sto mi se neko naljutiooooemko1234 wrote:glupane pise ovako." ili ljetne gume sa dubinom sare od najmanje 4cm i lanci spremni za postavljanje na pogonske tockove." znaci glupane,ljetne gume same da imaju dubinu sare metar,nece pomoci,al mozes vozit na njima ako u slucaju snijega il kakve druge zajebancije imas lance pa ih mozes postavit na te ljetne gume na kojim vozis.
jel ti jasno il ti treba nacrtat?![]()
glupane, priznaj da si ispao glupda ne znas procitati sta pise...u ostalom, kad te zaustavi kolega i pita gdje su lanci, ti njemu reci da je glupan, i da nema pojma, i samo potpisi onaj papir sto ce ti ga dati
tvoja prica nema logike,jer po tebi ispade da se zimi moze vozat samo s ljetnim gumama ako imaju dovoljnu dubinu sare.neki dan me drot zaustavio,prije snijega.kakve su gume?reko,zimske.pogledo,i vratio papire,nije pitao za lance.al da sam rekao da su ljetne i da sam rekao da imam lance isto bi bilo.tako da ubudce ne letes pred rudu,nemoj grlom u jagode.
- Qler
#1120 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vidi, u zakonu ti stoji da moras imati lance, Procitaj dobro. I sa zimskim i bez. Lanci su obaezna oprema. Vjeruj mi znam 100%. Sad sto policija to ne forsira to je drugo. Jedino sto ljene moraju imati dublju saru i sada su uveli da su sve 4 zimske a ne samo na pogonskim tockovima.
Da rezimiramo, lanci su obavezni u zimskoj sezoni, pa da imas exerice, 100% tacno i provjereno. Sve 4 zimske obavezne. Ljetne i onako samo budala vozi po ovom vremenu
Da rezimiramo, lanci su obavezni u zimskoj sezoni, pa da imas exerice, 100% tacno i provjereno. Sve 4 zimske obavezne. Ljetne i onako samo budala vozi po ovom vremenu
-
emko1234
#1121 Re: Dolazi zima - zimske gume
procitao sam ja dobro sta pise i mislim da nisi upravu.bio bi u pravu da pise da su lanci obavezni bez obzira na kakvim gumama vozio.al to ne pise.da ne bi treci put citirao napis,lanci su obavezni samo ako vozis na ljetnim gumam.sto je opet nebuloza jer zasto bi iko vozio na ljetnim kad je napolju -15 i kad ih plastika u njima na tim temperaturama ucini neupotrebljivim.al tako je kako je.il zimske il ljetne s lancima. 
- strong69
#1122 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo da nakratko prekinem raspravu i pohvalim GY UG8, 205/55/16. Jos me nigdje ne ostavise. Nisam vozio auto samo u subotu. Stanujem u padinskom dijelu grada. 
-
vnm
#1123 Re: Dolazi zima - zimske gume
pise policija kazne kad nemas lance, nebitno na kojim gumama vozis. mislim cak da je ovdje na forumu bilo tema gdje su se ljudi zalili da su popili kaznu.
- hakunfuc
#1124 Re: Dolazi zima - zimske gume
ZIMSKA OPREMA U BiH
U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.
Preuzeto sa BIHAMK-a
U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.
Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:
Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:
1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.
Preuzeto sa BIHAMK-a
-
frngla
#1125 Re: Dolazi zima - zimske gume
qleru pomiri se s tim da nisi u pravu