Joj kad se sjetim svojih muka sa Chamadeom i Cliom.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- pirmin
#1101 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li Renault jos uvijek problema sa anlaserom?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#1102 Re: Pitamo Mehanicare ?
I pomjeraj malo, da ne stoji uvijek na istom mjestu, zbog guma.Danguba wrote:tebe i cekam...bitanga_sa_otesa wrote:ako stoji u toploj garazi gdje nema vlage onda ga mozes i jednom mjesecno upaliti ,ako je u garazi gdje ima vlage preporucujem jednom sedmicno .![]()
garaza je u sklopu kuce, suha kao i soba ali ima i ta vlaga u zraku.
valjda ce prezivjeti.
-
nedims
#1103 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li ove preporuke oko paljenja vaze i za nove automobile. Moj novi auto je stanju zimskog sna ... i ja mu nista neradim. Da li i ja treba da ga palim svakog mjeseca...iako ne znam sta time dobivam. Ovo sa pomjeranjem s vremena na vrijeme...guma radi...mi je logicno i to cu u buduce da radim. Ali, ne kontam ...sta dobivam time sto bi ga povremeno palio. Kod starijih auta mogu da shvatim sta dobivam, ali kod novih ne. Cak ... proizvodjac preporucuje da se auto ne drzi dugo na leru. Ako ima neko da mi to pojasni...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1104 Re: Pitamo Mehanicare ?
zeljezo korodira ,prisutnost vlage u zraku jako utice na to,u nijednom momentu nisu svi ventili zatvoreni,tako da vlaga vrlo lako moze doci do stublina...
ostali faktori se pojavljuju poslije duzeg nekoristenje,brze propadanje gumenih dijelova - crijeva,manzetni i sl...pozeljno je malo upaliti i provozati auto,bolje nego da stoji.godina stajanja je gora nego godina vozanja...mada to ne znaci da se ista od navedenog mora desiti...
ostali faktori se pojavljuju poslije duzeg nekoristenje,brze propadanje gumenih dijelova - crijeva,manzetni i sl...pozeljno je malo upaliti i provozati auto,bolje nego da stoji.godina stajanja je gora nego godina vozanja...mada to ne znaci da se ista od navedenog mora desiti...
- topcam
#1105 Re: Pitamo Mehanicare ?
Novija mozes i do dva mjeseca ostaviti, nista ne trebas raditi, osim ponekad pomjeriti ili dici na "klocne".nedims wrote:Da li ove preporuke oko paljenja vaze i za nove automobile. Moj novi auto je stanju zimskog sna ... i ja mu nista neradim. Da li i ja treba da ga palim svakog mjeseca...iako ne znam sta time dobivam. Ovo sa pomjeranjem s vremena na vrijeme...guma radi...mi je logicno i to cu u buduce da radim. Ali, ne kontam ...sta dobivam time sto bi ga povremeno palio. Kod starijih auta mogu da shvatim sta dobivam, ali kod novih ne. Cak ... proizvodjac preporucuje da se auto ne drzi dugo na leru. Ako ima neko da mi to pojasni...
Ne trebas se brinuti oko sitnica, pun rezervuar i sl.
Mozda da nabavis, nesto za odrzavanje baterije, to ti je jedino.
- topcam
#1106 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja sam misljenja da je bolje provozati ponekad. Moje se jednom bas od stajanja pokvarilo.bitanga_sa_otesa wrote:zeljezo korodira ,prisutnost vlage u zraku jako utice na to,u nijednom momentu nisu svi ventili zatvoreni,tako da vlaga vrlo lako moze doci do stublina...
Edit: doduse stariji model je.
-
nedims
#1107 Re: Pitamo Mehanicare ?
@bitanga_sa_otesa
@topcam
Hvala vam na savjetu... sada malo bolje shvatam neke stvari. Poslusacu vas u buduce...
@topcam
Hvala vam na savjetu... sada malo bolje shvatam neke stvari. Poslusacu vas u buduce...
- Danguba
#1108 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ne da bi ga pomjerao nego ga normalno vozio da sam mu u blizini. O tome se radi.topcam wrote:I pomjeraj malo, da ne stoji uvijek na istom mjestu, zbog guma.Danguba wrote:tebe i cekam...bitanga_sa_otesa wrote:ako stoji u toploj garazi gdje nema vlage onda ga mozes i jednom mjesecno upaliti ,ako je u garazi gdje ima vlage preporucujem jednom sedmicno .![]()
garaza je u sklopu kuce, suha kao i soba ali ima i ta vlaga u zraku.
valjda ce prezivjeti.
- topcam
#1109 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja konto imas ljetno i zimsko autoDanguba wrote:
Ma ne da bi ga pomjerao nego ga normalno vozio da sam mu u blizini. O tome se radi.
- Ridjobrki
#1110 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vakat mijenjati akumulator... 
Trenutni je 72 aH - da li tražiti isti ili mu neće naškoditi malo jača snaga? Motor je 1.9 JTD sa 85 kW/115KS.
Molim za preporuke oko kupovine novog akumulatora - gdje kupiti, koje brendove tražiti a koje izbjegavati...?
Trenutni je 72 aH - da li tražiti isti ili mu neće naškoditi malo jača snaga? Motor je 1.9 JTD sa 85 kW/115KS.
Molim za preporuke oko kupovine novog akumulatora - gdje kupiti, koje brendove tražiti a koje izbjegavati...?
-
Citros Buenos
#1111 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam mehaničar ali iz mog iskustva oko auta i struje (od struje i živimRidjobrki wrote:Vakat mijenjati akumulator...
Pored poznatih i precijenjenih Varta i Bosch akumulatora koji znaju "čučnuti" prije vremena poledaj i Topla akumulatore koji su se pokazali odličnim.
Ako si iz Sarajeva, onda Vesprom u Hrasnom.
- bleee_sa
#1112 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da se nadovežem za Vesprom. 
- Ridjobrki
#1113 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala za preporuku!
Nisam iz SA i BL bi mi bila praktičnija ali trebam ubrzo u SA pa mogu sačekati sa kupovinom.
Nedavno sam na nekoj temi ovdje vidio da je neko stavljao jači akumulator pa rekoh da priupitam baš zbog alternatora, osigurača i šta ti ja znam već čega. Ove Topla akumulatore sam i ja naletio na netu a nikad za njih nisam čuo, baš ću pogledati.
Hvala još jednom!
Nisam iz SA i BL bi mi bila praktičnija ali trebam ubrzo u SA pa mogu sačekati sa kupovinom.
Nedavno sam na nekoj temi ovdje vidio da je neko stavljao jači akumulator pa rekoh da priupitam baš zbog alternatora, osigurača i šta ti ja znam već čega. Ove Topla akumulatore sam i ja naletio na netu a nikad za njih nisam čuo, baš ću pogledati.
Hvala još jednom!
-
530i
#1114 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gledaj koliko ti ampera treba, a ne amper sati. I pusti se priča po forumu...lafo ne valja Varta ili Bosch, a Topla je to odlična. Sve je to u par deka. Kupi akumulator za koji nude najdužu garanciju i gdje ti je najbliže kući...kad ti rikne u BL nije isplativo ganjati garanciju po Sarajevu...i obratno.
-
sLLayer
#1115 Re: Pitamo Mehanicare ?
Auto mi se sporo grije, jedva da navucem u gradu temperaturu 80ak C, da li je do termometra i kako provjeriti?
-
NediM17
#1116 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moze bit do termometra nikakvog, moze biti do termostata, tj. da je ostao otvoren. Provjeriti je lako, ispipas crijeva ispred i iza termostata i vidis je li voda stalno kruzi, ako stalno kruzi, to je to, termostat ti je ostao otvoren, kupis novi, promijenis i vozi dalje. Nisu to neke pare 20-30KM sa rukama.
-
Dzontra_Volta
#1117 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možda ti je antifriz "pregust".
-
NediM17
#1118 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da je pregust pregrijavao bi se, a ne bi se tesko grijao i pothladjivao, jer antifriz kao antifriz ima jako lose svojstvo odvodjenja toplote, zato se i mijesa sa destilovanom vodom.Dzontra_Volta wrote:Možda ti je antifriz "pregust".
- Ridjobrki
#1119 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne kontam nešto... Lik od kojeg najčešće nabavljam dijelove ima akumulatore od oko 70 Ah po cijeni od oko 125 KM. Po istoj cijeni su mu Varta i Vesna. Cijena je super jer sam već bio halalio nekih 160-170 KM a on mi preporučuje da uzmem Vesnu jer u slučaju reklamacije oni završavaju stvar u roku od dan-dva.
Jesul' čemu ti Vesna akumulatori ili da za iste pare ipak uzmem Vartu? Pretpostavljam da on preporučuje Vesnu zbog veće marže jer ne vjerujem da ima dobru računicu na toj Varti. Lik nije muljator, znam ga cijeli život i sigurno mi ne bi uvaljivao lošu stvar ali ne kontam mu to formiranje cijena... Meščini da mu je Varta 150 KM da bih uzeo nju, bilo bi mi logično.
Jesul' čemu ti Vesna akumulatori ili da za iste pare ipak uzmem Vartu? Pretpostavljam da on preporučuje Vesnu zbog veće marže jer ne vjerujem da ima dobru računicu na toj Varti. Lik nije muljator, znam ga cijeli život i sigurno mi ne bi uvaljivao lošu stvar ali ne kontam mu to formiranje cijena... Meščini da mu je Varta 150 KM da bih uzeo nju, bilo bi mi logično.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1120 Re: Pitamo Mehanicare ?
uh nedime al ga ti izvali i osta ziv.....destilovana voda je tu protiv stvaranja kamenca ...NediM17 wrote: jer antifriz kao antifriz ima jako lose svojstvo odvodjenja toplote, zato se i mijesa sa destilovanom vodom.
-
Dzontra_Volta
#1121 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prvo ne mora se svaki antifriz razrjedjivati s vodom. Bolje je pročitati uputstvo na boci nego raditi na svoju ruku.NediM17 wrote:Da je pregust pregrijavao bi se, a ne bi se tesko grijao i pothladjivao, jer antifriz kao antifriz ima jako lose svojstvo odvodjenja toplote, zato se i mijesa sa destilovanom vodom.Dzontra_Volta wrote:Možda ti je antifriz "pregust".
A drugo, baš zbog svoje veće gustoće, antifriz se sporije zagrijava, pa kad dodaš da su vani još munusi, onda vrlo lako da motor ne stgne dostići radnu temperaturu u kraćoj gradskoj vožnji.
-
NediM17
#1122 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj sam podatak naucio bas na ovom forumu, u temi o antifrizu.
"Ono sto se rijetko moze cuti od proizvodjaca je da antifriz nije vrlo efikasan u preuzimanju topline. U stvari, sipanje cistog 100% antifriza u sistem za hlađenje će biti apsolutno užasna ideja. Kada dodate antifriz u vodu, mogućnost da se ohladi ravnomjerno i brzo, opada. Osim toga, dodavanjem do oko 60% antifriza, tacka vrelista raste I tacka smrzavanja pada. Međutim, kako kolicina antifriza pocne prelaziti 60%, tacka vrelista nastavlja rasti a tacka smrzavanja pocinje rasti.
Zakljucak je da ne treba koristiti 100% destiliranu vodu u sistemu za hlađenje, jer nastaje problem zbog korozije, lose tacke kljucanja I lose tacke smrzavanja. Također ne treba koristiti 100% antifriz, jer bi to bila jako loša tečnost za hlađenje, prvenstveno zbog svojstva loseg preuzimanja toplote. Dakle, treba nam kompromis, što je obično 50/50 odnos dva fluida. Statistike I proizvodjaci obicno kazu da omjer antifriz : voda treba da bude od 33% : 66% do 66% : 33%."
U sustini Dzontra je upravu, antifriz lose prima toplotu, sto teoretski znaci da je antifriz na 60 stepeni, a ovamo se glava vec mozda krivi.
Uglavnom, ako mu se auto do sada grijao normalno, ne vidim kako problem odjednom moze biti u antifrizu.
"Ono sto se rijetko moze cuti od proizvodjaca je da antifriz nije vrlo efikasan u preuzimanju topline. U stvari, sipanje cistog 100% antifriza u sistem za hlađenje će biti apsolutno užasna ideja. Kada dodate antifriz u vodu, mogućnost da se ohladi ravnomjerno i brzo, opada. Osim toga, dodavanjem do oko 60% antifriza, tacka vrelista raste I tacka smrzavanja pada. Međutim, kako kolicina antifriza pocne prelaziti 60%, tacka vrelista nastavlja rasti a tacka smrzavanja pocinje rasti.
Zakljucak je da ne treba koristiti 100% destiliranu vodu u sistemu za hlađenje, jer nastaje problem zbog korozije, lose tacke kljucanja I lose tacke smrzavanja. Također ne treba koristiti 100% antifriz, jer bi to bila jako loša tečnost za hlađenje, prvenstveno zbog svojstva loseg preuzimanja toplote. Dakle, treba nam kompromis, što je obično 50/50 odnos dva fluida. Statistike I proizvodjaci obicno kazu da omjer antifriz : voda treba da bude od 33% : 66% do 66% : 33%."
U sustini Dzontra je upravu, antifriz lose prima toplotu, sto teoretski znaci da je antifriz na 60 stepeni, a ovamo se glava vec mozda krivi.
Uglavnom, ako mu se auto do sada grijao normalno, ne vidim kako problem odjednom moze biti u antifrizu.
-
Citros Buenos
#1123 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa na kraju, dobro ti je 530i rekao, kupi akumulator s kojim ces s problemima najlakse izaci na kraj530i wrote:Gledaj koliko ti ampera treba, a ne amper sati. I pusti se priča po forumu...lafo ne valja Varta ili Bosch, a Topla je to odlična. Sve je to u par deka. Kupi akumulator za koji nude najdužu garanciju i gdje ti je najbliže kući...kad ti rikne u BL nije isplativo ganjati garanciju po Sarajevu...i obratno.
Mislim, savjet je boli glOva.
Ja ti rekoh onako, iz moje malo strucnije perspektive, a ti ako hoces vjeruj ovima sto umjesto strucnog usavrsavanja upisuju 2000+ postova i onda te savjetuju kako ne treba vjerovati forumskim pricama. Mislim, ko je, ako je, ovdje lud ?
-
530i
#1124 Re: Pitamo Mehanicare ?
Posebno vjeruj ljudima koji hvale nešto, a pri tome ne navedu niti jedan argument, osim "kaže" ili "čuo sam".
-
mahalas505
#1125 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije se covjek provalio, umjesto destilovana voda, mogao je samo napisati voda, posto je spominjano u kontekstu odvodjena toplote.bitanga_sa_otesa wrote:uh nedime al ga ti izvali i osta ziv.....destilovana voda je tu protiv stvaranja kamenca ...NediM17 wrote: jer antifriz kao antifriz ima jako lose svojstvo odvodjenja toplote, zato se i mijesa sa destilovanom vodom.
Ne vezano za ovo, mislim da sada neki antifrizi imaju i aditive koji sprecavaju nastanak kamenca.