- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#1101 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Danguba wrote:Ako ja prodam auto i prepustim osiguranje do kraja decembra kupcu, hocu li ja imati isti bonus ako kupim drugo auto recimo u martu.
Podrazumijeva se da ce prodano auto biti uredno odjavljeno i polisa vracena(meni).

Mogu li ja u martu imati opet 50% iako do marta nemam auto?
MIslis, ako pustis osiguranje kupcu do decembra ove godine , a ti iduce godine u martu kupis ?

Ako je taj slucaj, naravno da ces imati . Kada odjavis auto, lijepo samo kopiraj saobracajnu, vlasnicku i polisu. I to troje dadnes kada budes registrovao auto u martu :)
Danguba

#1102 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Danguba »

skafiskafsnjak wrote:
Danguba wrote:Ako ja prodam auto i prepustim osiguranje do kraja decembra kupcu, hocu li ja imati isti bonus ako kupim drugo auto recimo u martu.
Podrazumijeva se da ce prodano auto biti uredno odjavljeno i polisa vracena(meni).

Mogu li ja u martu imati opet 50% iako do marta nemam auto?
MIslis, ako pustis osiguranje kupcu do decembra ove godine , a ti iduce godine u martu kupis ?

Ako je taj slucaj, naravno da ces imati . Kada odjavis auto, lijepo samo kopiraj saobracajnu, vlasnicku i polisu. I to troje dadnes kada budes registrovao auto u martu :)
E to je to.
Hvala ti. :thumbup:
skafiskafsnjak

#1103 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Ali vrlo bitno, kopiraj saobracajnu i vlasnicku NAKON sto odjavis auto :P

Logicno, da se vidi da si odjavio :thumbup:
530i

#1104 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Zar osiguranja nemaju bazu podataka?
skafiskafsnjak

#1105 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

530i wrote:Zar osiguranja nemaju bazu podataka?
Ahm to pitas zbog polise ?

Imaju ...ali eto ljepse je i lakse da ima i kopiju polise . Pogotovo ako odluci da promjeni osiguranje ...pa da ne mora u staro ici moliti da mu isprintaju kopiju .
530i

#1106 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

U toj bazi podataka bi trebali biti svi...podaci, logično. Bonus, malus, kada je zadnji put imao neko polisu...čemu kopiranje isteklih dokumenata? Jednostavnije je da ljudi u osiguranjima rade svoj posao.
skafiskafsnjak

#1107 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

530i wrote:U toj bazi podataka bi trebali biti svi...podaci, logično. Bonus, malus, kada je zadnji put imao neko polisu...čemu kopiranje isteklih dokumenata? Jednostavnije je da ljudi u osiguranjima rade svoj posao.
Pazi ... svako osiguranje ima svoju bazu. Ne moze neko u Eurohercu imati u bazi polisu iz Sarajevo osiguranja, razumijes ?

Sto se tice zajednicke baze, samo je zajednicka baza o stetama (www.stete.ba). Tako da, ako npr promjeni osiguranje, potrebno je da donese polisu iz drugog osiguranja da dokaze bonus od auta koji je, naravno, registrovao u zadnje 3 godine .
nightvision

#1108 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nightvision »

skafiskafsnjak wrote:
530i wrote:U toj bazi podataka bi trebali biti svi...podaci, logično. Bonus, malus, kada je zadnji put imao neko polisu...čemu kopiranje isteklih dokumenata? Jednostavnije je da ljudi u osiguranjima rade svoj posao.
Pazi ... svako osiguranje ima svoju bazu. Ne moze neko u Eurohercu imati u bazi polisu iz Sarajevo osiguranja, razumijes ?

Sto se tice zajednicke baze, samo je zajednicka baza o stetama (http://www.stete.ba). Tako da, ako npr promjeni osiguranje, potrebno je da donese polisu iz drugog osiguranja da dokaze bonus od auta koji je, naravno, registrovao u zadnje 3 godine .
Zadnji put, prije koji mjesec, promijenio sam osiguranje i prije svega su mi trazili podatke (ime, maticni) i pretpostavljam da su prvo pregledali bazu da provjere da li sam imao prijavljenu stetu u tom periodu. I ja sam mislio da u toj bazi podataka imaju svakog osiguranika unazad (bar) tri godine bez obzira u kojem osiguranju bio osiguran i bez obzira imao stetu ili ne.
skafiskafsnjak

#1109 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Pa zamisli da svako osiguranje ima bazu pa da vidi kad kome istice registracija ... pa da zove i uzima klijente .

Nema nema ... ali , ako polisu proslogodisnju nemas, onaj sto radi u osiguranju moze nazvati tvoje proslo osiguranje i traziti da mu nadju i profaksaju . Ali et, puno je lakse kada imas staru polisu - dal' original dal' kopiju .

Baza za stete je zajednicka i tu se provjeravara. Na pocetku je bilo da se gledaju 3 godine unazad da li si imao steta ... Sada su smanjli na proslu kalendarsku godinu . Znaci sad da hoces reg , gleda se jesi li imao steta u periodu 01.01.2014. - 31.12.2014.
Od januara iduce godine ce se naravno gledati 2015. godina .
530i

#1110 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Pored tolike pljačketine para nisu u stanju napraviti bazu podataka gdje bi se jednostavnim unosom jmbg-a prikazali svi relevantni podaci za nekog građanina. Mislite da nema onih koji izdaju 50% polise onako? Obratite pažnju na neka osiguranja koja su poznata po niskim cijenama i popustima...
Kataklinger

#1111 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Kataklinger »

Može li neko napisati ukratko sve zavrzlame oko ove promjene zakona, prenosa bonusa itd? Čisto onako da je sve skupljeno na jednom mjestu, u jednom postu. Ja bih napisao, ali ne znam sve. Znam samo ovo da kad se auto prvi put registruje na neko ime, da ide 100% polisa.

- kad neko prvi put na svoje ime registruje auto koje do sad nije bilo registrovano u BiH (uveženo)
- kad neko prvi put registruje auto koje je već bilo registrovano u BiH (istekla registracija)
- kad neko kupuje auto kojem još nije istekla registracija ali će ga registrovat prvi put na svoje ime
- na koje načine se može prenijeti 50% bonus

- ako ja, koji sam prije recimo 6 mjeseci kupio auto (uveženo) i prvi put ga registrovao na svoje ime, platio 100% iznos i želim zamijeniti auto, prodajem ovo koje je još registrovano 6 mjeseci, uzimam drugo, šta sve plaćam za novo a šta prenosim kupcu svog starog auta?

- isto ovo pitanje iznad, ali neka je ovaj put prošla godina dana, i zaradim onaj prvi bonus od 10%, pa želim zamijeniti auto, uzimam novo i kako da prenesem tih 10% bonusa prilikom registracije novog itd. ?

Možda sam izostavio još neka ključna pitanja, neka neko dopuni?
iceman ze

#1112 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by iceman ze »

Cekamo jos na neku potvrdu od osiguranja prodavca da mogu zavrsiti konacno sve oko prijevoda vozila. Kao sto sam ranije i napisao, auto je odjavljeno i registrovano 11 mjeseci. Uglavnom angazovao sam agenta kod kojeg inace zadnjih godina registrujem.

Recimo kada sam ja prodao auto, dao sam covjeku tih preostalih mjesec da vozi do isteka, i nakon toga sam mu odjavio vozilo.
skafiskafsnjak

#1113 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Kataklinger wrote:
prvi put registrujes auto na sebe ... i to auto tek uvezeno - placas 100 %
Prvi put na sebe registrujes auto kojem je istekla reg - placas 100%
Kupis auto sa reg, kada istekne reg - placas 100%
- Bonus 50% se prenosi ako si imao na sebi auto u zadnje 3 godine,a koje nemas vise . Ili da ti otac-majka-zena pokloni bonus.

Brate, ti nista ne prenosis kupcu niti prodavac tebi. Svako ima svoj bonus i koristi ga , bio on 50% ili 100% ili neki drugi . Bonus se veze za vlasnika, a ne za auto.

Ti ako imas auto na kojem imas bonus 50% - prodas ga - ti moras odjaviti to auto i kopirati odjavljene dokumente da bi dokazao da si odjavio - logicno
iceman ze wrote:
Ne moras ti cekati 11 mjeseci da auto odjavis... on moze na sebe prijaviti auto, samo ti ne moras polisu ukidati ... Iako , cini mi se da lobiraju da , kada kupis auto i kad prijavljujes , moras priloziti polisu na svoje ime. Drugim rijecima, moras u osiguranje da pravis pro ratu koja se izdaje 100% . Lihvari ....
Blinker

#1114 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Blinker »

Malo sam čitao temu, vidim da odlično vladate materijom ali nisam našao odgovore na pitanja koja mene zanimaju.

Radi se i sledećem:

Mijenjam svoje odjavljeno vozilo za vozilo koje je također odjavljeno ali u drugom entitetu, moje prebivalište je u Federaciji. Zanima me šta mi je konkretno potrebno i da li postoje neke zavrzlame ili začkoljice oko prevoda i registracije, jer u tom slučaju ne bih ni mijenjao vozilo. Zanima me također ova situacija oko bonusa (ovo je onaj prijeratni sistem vjerovatno nedavno uveden) prilikom registracije, jer moje vozilo je odjavljeno već 18 mjeseci. Od dokumenata posjedujem vlasnički karton ali je saobraćajna od mog odjavljenog vozila ostala u Mup-u prilikom odjave.

Ako neko bude znao odgovore na ovo, zahvaljujem unaprijed :)
Bakir1

#1115 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Bitno je da su auti odjavljeni samim time ne bi trebalo biti kazni na istima.
Ako je auto iz RS vec odjavljen na starog vlasnika, kupoprodajni ugovor bi trebao biti dovoljan.
Pravo na bonus vrijedi barem je meni vrijedilo kada sam koristio isti sa auta kojeg sam prodao prije godinu i pol.
Vazno napraviti kopiju vlasnicke i dva primjerka ugovora, jedan za pu jedan za osiguranje...
Isto tako vazno imati uvjerenje iz sudskog registra firme koja pravi ugovor
Blinker

#1116 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Blinker »

Zanimao me ovaj dio oko kazni, to mi nije bilo baš najjasnije..

Kontam, ono kad pokušam registrovati vozilo oni mi kažu, eh levatu imaš milju i po kazni da platiš :mrgreen:

Hvala puno na brzom odgovoru :thumbup:
Bakir1

#1117 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

Kazne, zalozna prava, hipoteke eh eh.
Najbolje je da trazis listing po maticnom broju ;-)
Blinker

#1118 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Blinker »

:mrgreen: :thumbup: :bih:
skafiskafsnjak

#1119 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Bakir1 wrote:Bitno je da su auti odjavljeni samim time ne bi trebalo biti kazni na istima.
Ako je auto iz RS vec odjavljen na starog vlasnika, kupoprodajni ugovor bi trebao biti dovoljan.
Pravo na bonus vrijedi barem je meni vrijedilo kada sam koristio isti sa auta kojeg sam prodao prije godinu i pol.
Vazno napraviti kopiju vlasnicke i dva primjerka ugovora, jedan za pu jedan za osiguranje...
ako je stari vlasnik odjavio auto, a ima kaznu - novi ga nece moci prijaviti na sebe sve dok stari ne izmiri kazne. Napravili su tako da, ti mozes auto odjaviti, iako imas kaznu ...ali ga niko ne moze prijaviti dok ne izmiris. Ne mogu te natjerati da registrujes auto ako ti ne zelis....
Sodom1

#1120 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Sodom1 »

skafiskafsnjak wrote:
Bakir1 wrote:Bitno je da su auti odjavljeni samim time ne bi trebalo biti kazni na istima.
ako je stari vlasnik odjavio auto, a ima kaznu - novi ga nece moci prijaviti na sebe sve dok stari ne izmiri kazne. Napravili su tako da, ti mozes auto odjaviti, iako imas kaznu ...ali ga niko ne moze prijaviti dok ne izmiris. Ne mogu te natjerati da registrujes auto ako ti ne zelis....
Upravo , kupili auto odjavljeno sve super. Mi da ga prijavimo , ne moze ima predjasni vlasnik kazni 200-300 km :-)
S tim sto ni milicija ne vlada zakonima u svakom gradu isto. U jednom gradu jedna stvar moze u drugom ne moze. Nakaradna drzava jednostavno
Mlad i Nevin

#1121 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Mlad i Nevin »

Prije kupovine pravac u mup i provjeriti ima li vlasnik nerijesenih kazni ili sporova. Jaran je tako dva odjavljena auta kupio i na jednom je bilo 200 a na drugom 60 km. Sreca pa je to relativno mali iznos ali sta ako naletis na vozilo, pazaris a kasnije ti ne daju registrovati jer vlasnik ima milju i po kazni. Morat ces dati vozilo u pola cijene ili na otpad jer ti se ne isplati placati tuđe kazne.
snake c3

#1122 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by snake c3 »

Pozdrav, moze li mi neko reci da li je registrovao auto u zadnje vrijeme u ovom DIN DO osiguranju ?
http://registracijavozila.ba/
Kojim logikom mi je za auto u ovom osiguranju polica jefrinija za 300 KM :shock: Od police u Triglavu?
shlauf

#1123 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by shlauf »

Prošle godine kod njih registrovao auto i bilo mi najjeftinije. Išao na tehnički i oni odradili papirologiju. Sutra trebam ponovo na produženje registracije pa neznam kod koga ću izvršiti. DIN BH ima polisu od Camelija osiguranja.
U mene je 1,5 motor
81 KW
2010. godina
produženje registracije

Prema njihovom kalkulatoru me izadje 506,50 KM
Ako ima negdje jeftinije Bujrum pa napišite. :izet:
snake c3

#1124 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by snake c3 »

Mene po njihovom kalkulatoru izadje 707 KM za 3.0, 135 kw.
U Triglavu 830 KM samo polica.
bilic

#1125 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by bilic »

snake c3 wrote:Mene po njihovom kalkulatoru izadje 707 KM za 3.0, 135 kw.
U Triglavu 830 KM samo polica.
mislim za tu kubikažu da je oko 700 do 800 realna cijena . a to triglav ti je bez popusta 50 % :izet: :izet: :izet:
Post Reply