BH vojna industrija i naoruzanje
- antonija
#1101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma samo u NATO sto prije ako BOG da!
- slobodann
#1102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma samo NATO - sigurnost!
-
ins
#1103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo je po prvi put da se u zadnjih 10-12 godina spomenu ti helikopteri Mi-24, ja sam bio uvjeren da smo ih se rijesili jos u vrijeme VFBiH...
-
155_mm
#1104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma ti su helikopteri trebali da u okviru programa OiO da udju u sastav VFBiH. cak se pricalo da su neki piloti isli u trursku i da su tamo vjezbali na tim helikopterima. i onda je bili mnogo prica da su stari da ne valjaju uglavnom dogodilo se to da nikad nisu dosli u bosnu. pa cak i da ne valjaju ako su vec kupljeni (ili poklonjeni) trebali su da se prebace u bosnu pa da se tu onda vidi sta ce se. ali nije moglo. ko je molio a ko odlucio da ti helikopteri nikad nevide bosne osta ce tajna. inace ovdje se radi o borbenom helikopteru a ne cisto transportnom.ins wrote:Ovo je po prvi put da se u zadnjih 10-12 godina spomenu ti helikopteri Mi-24, ja sam bio uvjeren da smo ih se rijesili jos u vrijeme VFBiH...
osnivanjem OS BiH oni su proglaseni viskom i idu na prodaju kao i mnogo toga ostalog.
-
ins
#1105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sto se tice perspektivnosti Mi-24 u OSBiH, mislim da je nema. To je helikopter zamisljen za borbu protiv divljih plemena, a takva danas imaju vise Stingera nego zemlje zapadne Evrope i samim tim Mi-24 je postao visak svima.
Nisam siguran da mu se moze naci prednost u nasih gudurama, mislim da je AH-1 Cobra "filozofija" puno bolja za nas
Ne znam da li ima neku CSAR ili SAR upotrebu, mozda bi tu imao nekih prednosti, npr u zimskim mjesecima?
Nisam siguran da mu se moze naci prednost u nasih gudurama, mislim da je AH-1 Cobra "filozofija" puno bolja za nas
Ne znam da li ima neku CSAR ili SAR upotrebu, mozda bi tu imao nekih prednosti, npr u zimskim mjesecima?
-
Tacticus
#1106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da su noviji i nezahtijevaju kompletan remont, pa helikopter koji je oklopljen moze nositi 8 dodatnih ljudi (znaci 2-4 tim spasioca i 4-6 putnika/spasenih) sa 4 cjevnim 12.7 mm mitraljezom sa ogromnim brojem nenavodjenih raketa i 4 protiv tenkovske rakete bio bi izvrstanins wrote:Sto se tice perspektivnosti Mi-24 u OSBiH, mislim da je nema. To je helikopter zamisljen za borbu protiv divljih plemena, a takva danas imaju vise Stingera nego zemlje zapadne Evrope i samim tim Mi-24 je postao visak svima.
ali sada mi objasni zasto bi nama trebao helikopter za CSAR kada nemamo ratno zrakoplovstvo cije pilote bi trebalo spasavati iz dubine neprijateljske teritorije
-
KIMBO
#1107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/1 ... nkove.html
MA DAJ AKO MOŽE DA SE DOKOPA OVIH PARA PA DA NAS MALO I BOG POGLEDA
MA DAJ AKO MOŽE DA SE DOKOPA OVIH PARA PA DA NAS MALO I BOG POGLEDA
-
ins
#1108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
CSAR spasava i padobrance, izvidjace i diverzante, ali i one koji ostanu u neprijateljskom okruzenju protivno svojim prvobitnim namjenamaTacticus wrote:
ali sada mi objasni zasto bi nama trebao helikopter za CSAR kada nemamo ratno zrakoplovstvo cije pilote bi trebalo spasavati iz dubine neprijateljske teritorije
-
Tacticus
#1109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa u BiH smo, sa svakog mjesta mozes doci za koji dan pjeskeins wrote:CSAR spasava i padobrance, izvidjace i diverzante, ali i one koji ostanu u neprijateljskom okruzenju protivno svojim prvobitnim namjenamaTacticus wrote:
mozda malo duze ako ides preko koje od ovih vecih planina
sto se tice ovih para sigurno ce ih politicari ocerupati, a najbolja stvar bi bila da ih uloze u ozivljavanje namjenske industrije
- Prpa.ba
#1110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
JNA ce nas cuvati.antonija wrote:Ma samo u NATO sto prije ako BOG da!
-
bosnjo89
#1111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
antonija wrote:Ma samo u NATO sto prije ako BOG da!
slobodann wrote:Ma samo NATO - sigurnost!
nauci drzati pusku u rukama i ne treba ti nato.
a nato bi nam pomogao plaho vala kao oni 90-tih
-
JamiJami1
#1112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Imali kakvih novosti iz vojne industrije?
-
jefferson
#1113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Niti jedan borbeni helikopter u nasim uslovima nije perspektivan.ins wrote:Sto se tice perspektivnosti Mi-24 u OSBiH, mislim da je nema. To je helikopter zamisljen za borbu protiv divljih plemena, a takva danas imaju vise Stingera nego zemlje zapadne Evrope i samim tim Mi-24 je postao visak svima.
Da smo ih u ratu imali bili bi ko glineni golubovi.
To je jedan od najlosijih napadackih helikoptera a na zlom glasu je jer su ga rusi i ostale zemlje koje ga koriste, koristili protiv plemena, civilnog stanovnstva i sl.
Taj helikopter kad je naoruzan treba zalet! On je pravljen an platformi Mi-8, sa njegovim motorima sto je super, jer Mi-8 ima jake motore, ALI, precnik propelera je smanjen sa 21 na 17 metara cime se smanjuje potisna sila. Takodje, Mi-24 ima krila za naoruzanje, koja sprecavaju potisnu silu i jos stvara otpor pri polijetanju jer potisna sila djeluje na krila.
Taj helikopter u civilnom djelovanju ej manje perspektivan od Uh-1. Tezak ej za odrzavat, itd, itd.
Uglavnom, bolje da su u ratu potrosili te pare na haubice od 122mm i sl nego na to.
Sto se tice OiO, mi smo dobili UH-1, ja mislim 15kom. Da bi se pare prale, ti helikopteri su zapostavljeni an ustrb Mi-8 i Gazele. Gazela je OK helikopter za policijske misije, ali za vojne nicemu ne sluzi. Ali se zdrzala radi toga da neko uzima pare na servisiranju jer bjeljinski Orao radi samo Gazelu i Mi-8 a ne UH-1, dok ej UH-1 dalekoooo jednostavniji helikoet te jeftiniji za letit i odrzavat.
Ali, ovo je Bosna, ovdje razum ne igra ulogu!
-
JamiJami1
#1114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A imali nekih novosti o onome sto su Turci obecali investirati u modernizaciju BH vojne industrije? Jeli bio ministar u istanbula? Trebao je ici Erdal Trhulj jeli se vratio? Sta je bilo sa tim?
-
ins
#1115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@jefferson
Gazela je ostala u upotrebi iskljucivo kao laki transportni helikopter, za prebacivanje oficira i komande od A do B. Koristi se maltene kao Puch G
I to je pametno jer je ubljedljivo najjeftinija za letiti po satu.
Slazem se da je buducnost u UH-1, on ima najbolji odnos troskova i upotrebljivosti, i mislim da bi modernizacija postojecih na Huey II standard trebala biti prva slijedeca stvar.
Gazela je ostala u upotrebi iskljucivo kao laki transportni helikopter, za prebacivanje oficira i komande od A do B. Koristi se maltene kao Puch G
I to je pametno jer je ubljedljivo najjeftinija za letiti po satu.
Slazem se da je buducnost u UH-1, on ima najbolji odnos troskova i upotrebljivosti, i mislim da bi modernizacija postojecih na Huey II standard trebala biti prva slijedeca stvar.
-
155_mm
#1116 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@jefferson
a ja bas mislio da bi zbog brdovitog terena u bosni i borbeni helikopteri imali ucinka.
vaznost helikoptera za bosnu i u miru nazalost vidimo i ovih dana. a najgore je sto smo i ovih dana dobili uvid u katastrofalno stanje helikopterskih jedinica OS BiH. resursi letenja helikoptera su na minimumu. broj operativnih helikoptera je daleko manji od broja postojecih.
a ja bas mislio da bi zbog brdovitog terena u bosni i borbeni helikopteri imali ucinka.
vaznost helikoptera za bosnu i u miru nazalost vidimo i ovih dana. a najgore je sto smo i ovih dana dobili uvid u katastrofalno stanje helikopterskih jedinica OS BiH. resursi letenja helikoptera su na minimumu. broj operativnih helikoptera je daleko manji od broja postojecih.
- johnny_blazze
#1117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/bh-eska ... ro-gvozdje155_mm wrote:@jefferson
-
Tacticus
#1118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sve je ovo vecinom istinitojohnny_blazze wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/teme/bh-eska ... ro-gvozdje155_mm wrote:@jefferson
ali je i cinjenica da BiH od 15-20 helikoptera i netreba vise
helikopteri MI-24 su stari i definitivno ne perspektivni a njih je 5 komada i po meni treba ih prodati u staro gvozdje
gazzele su kao sto neko rece sada samo VIP transport u borbi nisu bili adekvatni jos 1994, a kamo li sada jer su neokopljeni, bez suvremenih optika i sredstava izvidzanja i kao takvi netreba ih vise od 2-4 (cak su 2 vise nego dovoljna) koliko ih i ima operativnih
Bell 412 je veoma dobar helikopter i njega pod hitno treba vratiti jer on je unapredzeni model od UH-1 tj. bell 205 helikoptera, ima 4 kraku umjesto 2 krake elise sto daje vecu potisnu moc, ima dvije umjesto jedne turbina, a koliko znam ima i daleko napredniju elektroniku
UH-1 helikopteri jesu koncepciski stari, ali ovi koje smo mi dobili imali su jos pola operativnog zivota i sa remontom taj operativni zivot ce im biti produzen, avaz ovo sto pise ne ide u detalje tako da ide vidio bi da su vecinski problemi ustvari nedostatak sredstava redovnog odrzavanja, tj. maziva, ulja, filtera, podloski, i slicno, a koje je potrebno mjenjati poslje svakih 5-100 sati leta
inace UH-1 mozemo komotno uporediti sa golfom 2 (i ako je u osnovi bolji jer njegove djelove jos proizvodi njegova orginalna fabrika), tehnicki ne visoke vrijednosti, ali mehanicki veoma pouzdan, lak za odrzavanje i veoma izdrzljiv
znaci moze obavljati svoj osnovni zadatak transporta odeljenja vojnika (9-10) ili do 1.5 tonu materijala brzo na sve krajeve nase drzave i u ratu i u miru
mil-8 je sovjetska inacica UH-1, ali veca i shodno tome operativno korisniji helikopter jer moze dovuci veze kolicine ljudstva i materijala, ali takticki manje fleksibilan jer radi svoje velicine laksi je za uociti i veca je meta prema tome njegova korisnost na prvoj liniji je manja od one UH-1, ali zato se izvrsno nadoponjuju
da je rjec o dobrom helikopteru dovoljno je vidjeti da mnoge zemlje bivseg varsavskog pakta a sada clanice nato pakta su ga zadrzale i samo modernizovale na Mil 17 nivo, a cak su neke zemlje usvojile isti
npr. hrvatska je napravila pametan izbor pa je u zavrat za bivsi sovjetski dug uzela 10 komada Mi-171Sh tj poboljsani Mi-8 (novi motor i elektronika) sa mogucnosti nosenja istog nauruzanja kao Mi-24, a iste je uzela i ceska
ukratko nasi helikopteri nisu u toliko losem stanju, pogotovu sto je nekoliko Mil-8 helikoptera islo u ukrajinu i unapredjeni su u Mi-8 MTV tj. prakticno M-17 nivo, takodjer se radilo i na remontu UH-1 helikoptera, prepostavljam da je radi manjka fondova ovaj proces zaustavljen, ali prepostavljam kada dodju sekundu malo bolji dani da taj projekt biti zaustavljen
jednostavno nama netreba nista vise od 8-12 UH-1 helikoptera i 4-6 Mi-8 pogotovu ovih zadnjih jer su korisniji za gasenje pozara mada je glupo zasnivati protivpozarnu odbranu nego je federacija bila na veoma dobrom putu da stvori kvalitetnu protivpozarnu flotu sa 4 AT-802F fire boss aviona, ali se kao inace politika umjesala
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/tihic-i ... arne-flote
tako da sa malim ulaganjima mi mozemo imati vise nego dovoljnu helikoptersku flotu, koja je bolja npr. od srpske
mada bi ja vratio i onaj Bell-412 i koristio ga za SAR/CSAR tj. spasavanje u mirnodopskim i ratnim uslovima i sto bi bilo vise nego dovoljno u ovim teskim godinama
dok za modernizaciju treba cekati bolja vremena, mozda za nekih 10-15 pa i 20 godina kada ce ovim helikopterima proci operativni zivot pa tada ih zamjeniti sa novim mil-ovim Mi-38 helikopterom koji ce zamjeniti Mi-8/17 ili ako budemo u boljim finansijama sa jednom flotom NH-90 helikoptera koji su prije nekog vremena poceli ulaziti u upotrebu uvodecim evropskim armijama i koji je inace izmedju UH-1 i Mil-8/17 helikoptera
sto se tice ratnog zrakoplovstva pomnuti avioni su malo reci zastarjeli i iskreno uzevsi u obzir da u cak sirem okruzenju samo grcka i italija imaju znacajniji broj operativnih aviona jer srbija ili hrvatska mogu max. skupiti 4-8 zastarjelih zrakoplova
a i problem je aerodroma jer su svi nasi aedromi preblizu granici sem sarajevskog, ali koji je nepogodan za ratno zrakoplovstvo, zato je prvo potrebno izgraditi jedan vojni aedrom negdje u centralnoj bosni kapaciteta 20-tak aviona naravno opet u malo boljim vremenima i tada vidjeti da uzmemo 8-10 tada vec daleko jeftinijih polovnih JAS-39 aviona
-
Tacticus
#1119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo ovdje imate ljepe slike jednog od nasih Mi-8 helikoptera koji su unapredzeni u ukrajini na strandard Mi-17
- johnny_blazze
#1120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
drug vidi se da je ovo tvoje podrucije,po meni nama najvise fale strucnjaci, sa sposobnim i obrazovanim ljudima sve bi islo pono lakse, jedan momak informaticar mi je pricao o nekom modernom operativnom centru na kojem je radio koji se danas ne koristi, a trebao je sluziti bas za ovakve situacije(pozare i sl) koje bi vojna i civilna komponenta skupa koristila ali et to danas stoji i propada...Tacticus wrote:evo ovdje imate ljepe slike jednog od nasih Mi-8 helikoptera koji su unapredzeni u ukrajini na strandard Mi-17
-
Tacticus
#1121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to nije samo nas problem, to je univerzalni problem koji ima rjeseno samo nekoliko zemalja svijetajohnny_blazze wrote:drug vidi se da je ovo tvoje podrucije,po meni nama najvise fale strucnjaci, sa sposobnim i obrazovanim ljudima sve bi islo pono lakse, jedan momak informaticar mi je pricao o nekom modernom operativnom centru na kojem je radio koji se danas ne koristi, a trebao je sluziti bas za ovakve situacije(pozare i sl) koje bi vojna i civilna komponenta skupa koristila ali et to danas stoji i propada...Tacticus wrote:evo ovdje imate ljepe slike jednog od nasih Mi-8 helikoptera koji su unapredzeni u ukrajini na strandard Mi-17
PS
garant misli na centar koji je kostao 7-8 mil eura i prosle godine bio promovisan
-
155_mm
#1122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a gdje je link?Tacticus wrote:evo ovdje imate ljepe slike jednog od nasih Mi-8 helikoptera koji su unapredzeni u ukrajini na strandard Mi-17
-
155_mm
#1123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/cetiri- ... bh-firmamaNaslovnica » Vijesti » Teme | objavljeno: 09.09.2012. 06:14 | Autor: M. AŠČIĆ
Namjenska industrija pokrenula sudske sporove
Četiri zemlje iz regiona duguju 118,9 miliona KM bh. firmama
Ukupna vrijednost prijeratnih potraživanja koju su iskazale bh. kompanije na dan 31. decembar prošle godine po osnovu izvoza naoružanja i vojne opreme u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji iznosila je tačno 118.951.397 KM, saznaje "Dnevni avaz".
Ukupno 28 tužbi
Samo u Republici Srbiji, prema podacima Agencije za pasivni podbilans BiH, podnesena je 21 tužba ukupne vrijednosti sporova u iznosu od 60.506.443 dolara, 3.053.005 funti te 278.353 eura, dok su u Hrvatskoj podnesene tri tužbe ukupne vrijednosti 12.976.508 dolara. U Crnoj Gori podnesene su, također, tri tužbe koje iznose 68.733 eura, a u Makedoniji jedna tužba vrijedna 25.000 eura. Međutim, zvuči nevjerovatno da su sudovi za 17 godina uspjeli okončati svega dva predmeta, i to jedan u Srbiji i jedan u Crnoj Gori.
"Dnevni avaz" došao je do spiska kompanija namjenske industrije iz BiH koje su tužile navedene države zbog neplaćanja prijeratnih potraživanja. Najviše potraživanja u Srbiji, ukupno osam, ima sarajevska firma "Unix-Promex", koja proizvodi oružje. Ova kompanija tako je tužila JP "Yugoimport-SDPR Beograd" (Savezna direkcija za promet roba posebne namjene) za isporuku robe Sudanu, a vrijednost spora iznosila je 5.678.809 dolara i 1.806.585 dolara.
Milioni dolara
Istu firmu tužili su i za isporuku robe Etiopiji u vrijednosti od 15.713.711 dolara te 2.329.163 dolara. Tu je i tužba za isporuku robe Kuvajtu u iznosu od 3.355.680 dolara, isporuku robe Kubi u iznosu 3.053.005 funti, Peruu 26.658.176 dolara te Tajlandu 102.304 dolara.
Tužbe su podnijele i firme "Zrak" Sarajevo, "Unix-Ginex" Goražde, "BNT Holding" Novi Travnik, "Famos Holding" Sarajevo, RMU Breza te "Bosnalijek" Sarajevo, čija potraživanja, također, iznose desetine miliona dolara.
Dugovanja Hrvatske
"BNT Holding" Novi Travnik potražuje od hrvatske firme "Đuro Đaković" za isporuku robe Kuvajtu iznos od 3.013.063 dolara, a "Famos Holding" 4.385.751,20 dolara. Sarajevski "Zrak" potražuje 5.577.714,60 dolara. Ove tužbe već se nalaze na Ustavnom sudu Hrvatske, koji će o njima uskoro donijeti presude.
Faksimil spiska bh. kompanija koje potražuju sredstva
pa i treba im tako kad je BiH odmah poslije rata svu imovinu u najracem roku dala svim bivsím republikama SFRJ a sad nemogu ni potrazivanja za isporuceno naplatiti. a na stranu sto 4 milijarde KM vlasnistva fedracija propada u srbiji zbog ovakvih sudskih preseravanja. trenutna procijena nesto oko milijardu KM. ja vitalnih intersa i odbrane.
-
Tacticus
#1124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -kontrolom155_mm wrote:a gdje je link?Tacticus wrote:evo ovdje imate ljepe slike jednog od nasih Mi-8 helikoptera koji su unapredzeni u ukrajini na strandard Mi-17
-
155_mm
#1125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
hvala!Tacticus wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -kontrolom155_mm wrote:a gdje je link?Tacticus wrote:evo ovdje imate ljepe slike jednog od nasih Mi-8 helikoptera koji su unapredzeni u ukrajini na strandard Mi-17