U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
zlatiborka

#1101 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zlatiborka »

Dozer wrote:Da se i ja prikljucim nakon 46 stranica :). Namjerno nisam ranije jer sam zelio sacekati da se "film" malo razvije, da pohvatam sta pisu koji mediji, a pogotovo da vidim sta ce reci politicari. I koji politicari. Odmah se izvinjavam radi poduzeg teksta, ali krace ne mogu.

I sada, kada je sve manje-vise receno, ja sve ovo vidim kao jedan vrlo perfidan i dogovoren korak predizborne kampanje. Ne pricam ni o kakvoj teoriji zavjere, da se odmah razumijemo, nego sam sebi pokusavam sloziti ono sto vidim i cujem.

A vidim u cujem sljedece:
1. Tihic je (dakle SDA) u startu rekao, parafraziram: "Ganic je gotov slucaj". Drugim rijecima, uskostranacki interesi su u prvom planu, drzavnih nema ni na mapi, pa cak ni uskih Bosnjackih.
2. Jedini koji se "kaci" za "slucaj" jeste Silajdzic, preko Arnauta, i angazuje se i rukama i nogama. Opet, gledano sa strane, vrlo uskostranacki i ciljano usmjereno na sakupljanje predizbornih poena. Vrlo brzo, posto ce Ganic biti sigurno pusten, moci cemo cuti Silajdzica kako ce poceti sa hvalospjevima o sebi samom (i svojoj stranci, naravno) kao jedinima kji su se zaista angazovali na odbrani Ganica, a samim ti mi odbrani BiH od novih nasrtaja iz Srbije.
3. Komsic je jedini koji je, u sustini, rekao ispravne stvari. Prvo - Ganic nije ni trebao biti uhapsen jer za to nema nikakvog osnova, sto je i Haag davno potvrdio. Drugo - Ako cemo se vec naganjati na taj nacin, onda MORAMO ganjati i princip reciprociteta: Jedna tuzba Bosancima iz Srbije - jedna Srbi(janci)ma iz Bosne. Kraj price. Trece - sta je JNA radila na teritoriji BiH 02.05.1992., ako se zna da je BiH postala nezavisna drzava 2 mjeseca prije? Logicno - bila agresorska vojska. Cinjenica da se JNA izvlacila u Lukavicu, sto je opet u sred BiH, samo dodatno govori o tome da nisu ni razmisljali o napustanju BiH, nego samo o prebacivanju snaga na teritoriju pod Srpskom kontrolom odakle su nastavili sa sijanjem smrti.
4. Dodik se za sve hvata kao pijan plota, podizuci nacionalisticke tenzije na bazi price i o muslimanskim zlocincima koji trebaju odgovarati.
5. HDZ i Hrvati se, po obicaju, drze po strani cekajuci pogodan momenat da nekome zabiju noz u ledja, naravno, kada precizno procijene kome ce to biti najbolje uraditi i ostvariti sto vece licne interese.

Sumirano, nacionalistima na vlasti je sve jasnije da od starih i oprobanih predizbornih metoda poput kasikaranja po dzamijama i crkvama, ili premlacivanja povratnika druge etnicke skupine, ili nebulozne nacionalisticke retorike jednostavno vise nema nista. Narod ih je, ako ne do kraja prozreo, a ono ce ih dobro zanemariti na izborima jer su nacionalisti udarili narod po onome gdje svakoga najvise boli - po dzepu. Prazan stomak i gladna djeca ne trpe nacionalisticko supljiranje i preseravanje.

Nacionalistima u BiH na sve tri strane, a kako bi ponovo pokrenuli homogenizaciju svojih etnickih stada, nije preostalo nista drugo nego da osmisle neki novi nacin da to i ostvare.
Hapsenje Ganica, ili bilo koga drugog tog ranga i tipa, logican je potez kojim se osvaruje podizanje etnickih tenzija na bazi revitalizacije prica o ratnim zlocinima: Bosnjaci ce se nadici da brane "svog", ali istovremeno i da "brane" BiH. Srbima ce se tenzija podici pricom o "muslimanskim zlocinima", o tome kako je konacno doslo vrijeme da i muslimani "plate" za svoja ratna (ne)djela, bla, bla bla.
U svemu tome, Ganic je i jednima i drugima bio "laka meta" jer se znalo da cesto putuje u London, tako da tu nije bilo tesko nekome u GB samo dosapnuti da za njega postoji neka vrsta potjernice za ratne zlocine (zahtjev za izrucenje).
Hrvati, naravno, kada "vide" da se Bosnjaci i Srbi grupisu, nece preostati nista drugo nego da i oni zbiju redove.

U svemu ovome i Srbija ima ulogu, naravno, i to vrlo vjerovatno po formuli:
Tihic + Covic + Dodi(c)k = BH vladajuca koalicija (BHVK)
Dodi(c)k + Tadic = Srpska agresorska koalicija (SAK)
BHVK + SAK = nastavak razbijanja BiH

Srbija je vise nego svjesna da pred bilo kojim sudom, ukljucujuci i svoje vlastite, jednostavno ne moze dokazati ni 5% od svih optuzbi kojima tereti Bosance i Hercegovce. Kako Cedo Jovanovic fino sinoc rece onom bekanu Vuku Jeremicu: "Srbija maltretira cijeli region time sto sve zeli prisiliti da kao normalno prihvate ono sto samo Srbija smatra normalnim". Aferim majstore! Precizno da preciznije ne moze.
Medjutim, to Srbiji uopste ne smeta da nastavi sa tim i takvim maltretiranjem, koje je sasvim ocigledno dogovoreno sa nacionalistickim partnerima u BiH, prvenstveno Dodi(c)kom i njegovim SNSD-om, a preko njega i sa Tihicem (SDA), Covicem (HDZ) i Silajdzicem (SBiH). Sankcija za sve to jednostavno nema. Bar ne do oktobra.
Ostaje da se vidi da li ce BH narodi opet popusiti foru...

Da se i ja ukljucim u raspravu.....

pratim sva desavanja i to iz vise izvora. @Real Khan je vise puta precizno i jasno objasnio sta znaci ovo hapsenje i kakve posljedice moze imati po BiH. Razumijem i slazem se s njim.

Medjutim, puno je slucajnosti koje su se desile "kao" slucajno istovremeno npr.:

- pocetak sudjenja Radovanu Karadzicu

- donesen zakon o referendumu u RS (nedavno) - Mile je sada na cekanju, ne spominje referendum zadnjih dana

- dan hapsenja tj. 1-vi mart je Dan nezavisnosti BiH, isti dan pocetak sudjenja u Hagu i hapsenje Ganica

- sve teza ekonomska situacija u oba entiteta - opuhano skoro sve, sto je ostalo oko toga se glozu lopovi po mogucnosti u tisini, ovo im je odlicna prilika za hapanje

- predizborna kampanja je vec pocela, mnogi prijasnji predizborni folovi ne pale kod biraca, treba naci nesto novo - bice tu jos iznenadjenja

- Sud za ljudska prava u Strasburu je nalozio da se promijene ustavne odredbe sto se tice biranja ostalih - to mora da se uradi prije raspisivanja izbora u oktobru a vremena je ostalo malo. Inace se vec duze vreme raspravljaju sta jos da se "usput" promijeni u Ustavu, u ovoj gunguli moze se svasta provuci jer je paznja javnosti okrenuta na ovaj slucaj
___________________________________________________________________________________________________

Zanima me zasto je Ejub Ganic putovao u VB kad je znao da je trazen od Srbije. Dobro rece neku vece Barasanin da on ne bi napustao BiH da je na Ganicevom mjestu.

Evo Tihic je pokrenuo peticiju za Ganica, ostro kritikuje Sud BiH zasto nije vise uradio na procesuiranju ovog i ostalih nerijesenih slucajeva.

Gdje je bio Tihic do sada sa ovom pricom???

Hare k'o Hare, gleda da cvakne koji predizborni poen svojim zalaganjem za Ganica......

....vidjecemo na sta ce ovo izaci, samo mi se cini da tu nisu cista posla......

@Dozer :thumbup: :thumbup:
Goran_35

#1102 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Goran_35 »

Vragolan wrote:
Goran_35 wrote:Sta smo dozivili!!
Da radi zlocinacke chetnicke JNA i zlocinacke fasisticke politike slobodana milosevica i generala JNA sude nasim ljudima!??Zar je ljubav pema srpskom fasizmu tolika?Je li ikada ta euopa pomogla na bilo koji nacin opciju nomalne gadjanske multikulturalne drzave BIH?A ko fol se zaklinju u to?Od pocetka su bili na strani fasizma.Od momenta kada je lod carington nagovaao Aliju Izetbegovica da se "prereda jer ima posla sa 4.s silom u europi" ...
ne bi se slozio s tobom
za ovu situaciju krivi su prije svih nasi politicari, jucer zeljko fino rece oni tuze nase hajmo mi njihove, oni nama uhapse jednog mi odma njihvog itd itd itd, jer se sa srbijom drugacije ne moze,
dobro barasin rece sto je putovao kada je znao da srbi nesta "mute",
mozemo se mi tjesiti licemjerstvom evrpoe i kompletne MZ, ali to ne daje pravo nasim kvazi politicarima da ne rade nista, da sto su krali pare za sebe, mogli su koji milion upaltiti firmama koje bi lobirale za bih
sto su nasim kvazi polticarima puna usta patriotizma pred izbore, a neduzni su u zatvorima Iija, i mnogi ostali koji su imali svakakvih neugodnosti, sjecam se jednog lika iz tuzle, obican covjek, koji je bio uhapsen u hrvatskoj, na godisnjem odmoru, zbog potjernice iz srbije, gdje je tad bio bosnjacki establishment, gdje su bosnjacki politicari kada je obicni covjek u pitanju, gdje su bili bosnjacki politcari kada se pripremala tuzba za bivsu jugoslaviju, pa da su makar nasli dobre advokate, pa svi znamo da je rat poceo tek u ljeto 95 prije toga je bila agresija i odbrana golog zivota

ne bi me iznenadilo da ejup zavrsi u srbijanskom zatvoru, sto je velika vjerovatnoca, jer srbija je ipak ozbiljnija drzava sa ciljem i koja ima sposobne ljude na odgovarajucim funkcijama

Ja se slazem sa tobom osim sa ovom zadnjom recenicom.Jer niti je srbija kakva ozbiljna dzava,niti ima sposobne ljude!!Radi se o tenutacnoj naklonjenosti euope pa im kao ide sve od ruke.Jer da ima imalo morala i respekta prema ztvama genocida srpskog fasizma,nebi se ovo desavalo vec bi se vrsio pitisak na srbiju da uhapsi stvarnog zlocinca ratka mladica koji je balkanski i euopski krvolok na nivou hitlera.Medjutim situacija je sasvim obnuta i poslije hapsenja Ilije Juisica sada su se u proces ukljucile i europske zemlje poput Engleske!!Tako da mi u panici zaboravimo na ratka mladica i ostale stotine krvnika koji slobodno hodaju srbijom,a u panici zapavo optuzujuci jedan drugoga,zabavimo se o nasem jadu!?Kakav je to moral,kada skines vize srbiji i onda iz srbije u euopu navali na hiljade cigana,koji su bez sumnje tamo dobo diskiminisani,a onda zbog tog dogadjaja kazes da bi BiH koja je sasvim druga drzava tebala da jos priceka na ukidanje viza?I ko je osim gadjana BiH sa BiH pasosom zaista izlozen diskriminaciji i nemogucnosti slobodnog putovanja?Ko je stpan u "evopski indijanski" rezevat iz kojeg se hapse svi oni koji su imali habosti da se odupu mocnoj srbijansko-srpskoj fasistickoj masineriji ,koja je u stvari bila transfomirana JNA a koja je poharala Bosnu uz "slavne" bitke poput one "osvete" za "bunu protiv dahija" u svijetu poznatije kao genocid u Srebenici->sto je naravno opet apsurd jer je genocid prvi put od kada je poznat taj pojam u stvari sveden na opstinski nivo,sto je zaista bijedno i do bola ponizavajuce za sve zrve genocida srpske agresije.
Samo lud covjek ne vidi podrsku koju ima srbijanski rezim,kao i sluge u genocidnoj tvorevini.Bez obzira koliko nasi politicari bili nesposobni,tako je od samog pocetka,a da tako nije onda rata nebi ni bilo niti bi bio onako krvav niti bi bilo potrebe sada da se izjednacava krivica i od zrtve pravi "zlocinac".Moral europe je nula kada cini i dozvoljava ovakve stvari!!ratko mladic se setka a mi ovdje teba da se borimo za Ganica koji je ni kiv ni duzan sto je potvrdjeno vec u Hagu a dokazi koji se nude su smjesni i sto je najgore krivotvoeni,pa se napad JNA na predsjednistvo i pokusaj rusenja legalne vlasti uz slike mrtvih vojnika koji su tada poginuli,koristi kao "dokaz" za dobovoljacku.Sramno i bezobrazno!Je li to "ozbiljna" drzava?Pa sto engleska ne uhapsi Tony Blaira,i oni su napadali kolone JNA koje im nisu pruzale otpor?Je li bio rat ili nije?
Last edited by Goran_35 on 09/03/2010 12:22, edited 2 times in total.
dallton

#1103 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

samo da te ispravim: presuda iz strazburga se ne odnosi samo na ostale ili manjine, vec se njom proglasava protivnim ljudskim pravima svako onemogucavanje aktivnog ili pasivnog birackog prava na rasnoj ili etnickoj osnovi...znaci svako onemogucavanje a ne samo ciljano na ostale
Goran_35

#1104 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Goran_35 »

Goran_35 wrote:
Vragolan wrote:
Goran_35 wrote:Sta smo dozivili!!
Da radi zlocinacke chetnicke JNA i zlocinacke fasisticke politike slobodana milosevica i generala JNA sude nasim ljudima!??Zar je ljubav pema srpskom fasizmu tolika?Je li ikada ta euopa pomogla na bilo koji nacin opciju nomalne gadjanske multikulturalne drzave BIH?A ko fol se zaklinju u to?Od pocetka su bili na strani fasizma.Od momenta kada je lod carington nagovaao Aliju Izetbegovica da se "prereda jer ima posla sa 4.s silom u europi" ...
ne bi se slozio s tobom
za ovu situaciju krivi su prije svih nasi politicari, jucer zeljko fino rece oni tuze nase hajmo mi njihove, oni nama uhapse jednog mi odma njihvog itd itd itd, jer se sa srbijom drugacije ne moze,
dobro barasin rece sto je putovao kada je znao da srbi nesta "mute",
mozemo se mi tjesiti licemjerstvom evrpoe i kompletne MZ, ali to ne daje pravo nasim kvazi politicarima da ne rade nista, da sto su krali pare za sebe, mogli su koji milion upaltiti firmama koje bi lobirale za bih
sto su nasim kvazi polticarima puna usta patriotizma pred izbore, a neduzni su u zatvorima Iija, i mnogi ostali koji su imali svakakvih neugodnosti, sjecam se jednog lika iz tuzle, obican covjek, koji je bio uhapsen u hrvatskoj, na godisnjem odmoru, zbog potjernice iz srbije, gdje je tad bio bosnjacki establishment, gdje su bosnjacki politicari kada je obicni covjek u pitanju, gdje su bili bosnjacki politcari kada se pripremala tuzba za bivsu jugoslaviju, pa da su makar nasli dobre advokate, pa svi znamo da je rat poceo tek u ljeto 95 prije toga je bila agresija i odbrana golog zivota

ne bi me iznenadilo da ejup zavrsi u srbijanskom zatvoru, sto je velika vjerovatnoca, jer srbija je ipak ozbiljnija drzava sa ciljem i koja ima sposobne ljude na odgovarajucim funkcijama

Ja se slazem sa tobom osim sa ovom zadnjom recenicom.Jer niti je srbija kakva ozbiljna dzava,niti ima sposobne ljude!!Radi se o tenutacnoj naklonjenosti euope pa im kao ide sve od ruke.Jer da ima imalo morala i respekta prema ztvama genocida srpskog fasizma,nebi se ovo desavalo vec bi se vrsio pitisak na srbiju da uhapsi stvarnog zlocinca ratka mladica koji je balkanski i euopski krvolok na nivou hitlera.Medjutim situacija je sasvim obnuta i poslije hapsenja Ilije Juisica sada su se u proces ukljucile i europske zemlje poput Engleske!!Tako da mi u panici zaboravimo na ratka mladica i ostale stotine krvnika koji slobodno hodaju srbijom,a u panici zapavo optuzujuci jedan drugoga,zabavimo se o nasem jadu!?Kakav je to moral,kada skines vize srbiji i onda iz srbije u euopu navali na hiljade cigana,koji su bez sumnje tamo dobo diskiminisani,a onda zbog tog dogadjaja kazes da bi BiH koja je sasvim druga drzava tebala da jos priceka na ukidanje viza?I ko je osim gadjana BiH sa BiH pasosom zaista izlozen diskriminaciji i nemogucnosti slobodnog putovanja?Ko je stpan u "evopski indijanski" rezevat iz kojeg se hapse svi oni koji su imali habosti da se odupu mocnoj srbijansko-srpskoj fasistickoj masineriji ,koja je u stvari bila transfomirana JNA a koja je poharala Bosnu uz "slavne" bitke poput one "osvete" za "bunu protiv dahija" u svijetu poznatije kao genocid u Srebenici->sto je naravno opet apsurd jer je genocid prvi put od kada je poznat taj pojam u stvari sveden na opstinski nivo,sto je zaista bijedno i do bola ponizavajuce za sve zrve genocida srpske agresije.
Samo lud covjek ne vidi podrsku koju ima srbijanski rezim,kao i sluge u genocidnoj tvorevini.Bez obzira koliko nasi politicari bili nesposobni,tako je od samog pocetka,a da tako nije onda rata nebi ni bilo niti bi bio onako krvav niti bi bilo potrebe sada da se izjednacava krivica i od zrtve pravi "zlocinac".Moral europe je nula kada cini i dozvoljava ovakve stvari!!ratko mladic se setka a mi ovdje teba da se borimo za Ganica koji je ni kiv ni duzan sto je potvrdjeno vec u Hagu a dokazi koji se nude su smjesni i sto je najgore krivotvoeni,pa se napad JNA na predsjednistvo i pokusaj rusenja legalne vlasti uz slike mrtvih vojnika koji su tada poginuli,koristi kao "dokaz" za dobovoljacku.Sramno i bezobrazno!Je li to "ozbiljna" drzava?Pa sto engleska ne uhapsi Tony Blaira,i oni su napadali kolone JNA koje im nisu pruzale otpor?Je li bio rat ili nije?
I nezaboavimo da se pije dobrovoljacke desila Bijeljina,Janja,Zvonik.Odakle je dosao Arkan u Bijeljinu iodakle su silni tenkovi pebaceni sa hrvatskog ratista preko mosta u Bosanskoj Raci-pa preko Bijeljine dalje!!Ciji su to tenkovi?Osim JNA niko dugi nije imao tenkova.Pa Visegrad...Koji kopus JNA je napadao na Visegrad i odakle su dosli?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1105 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Toto »

sve je ovo smisljena britansko srpska navlakusa ne bi li se Bosnjaci isprovocirali da urade neki radikalniji potez..

Dobro poznata britanska kolonijalna politika: zavadi pa vladaj
nije samo BiH i balakan u pitanju
stanje na Balkanu znatno utice na stanje u EU.

svasta se ovdje valja
britanska imperija je odavno izgubila kredibilitet u svijetu i gotovo niko im ne vjeruje..oni opstaju u medjunarodnim odnosima jer imaju jaku diplomatiju i obavjestajnu sluzbu; jedino mocno i kvalitetno sto im je preostalo iz imperijalnih vremena
drugi izvor moci onemocalog giganta je taj sto su mocan softner americkom hardveru..
jedina funkcionalna britanska kolonija koja im je preostala je USA

svi smo svjedoci propasti ekonomskog modela kojeg je stvorila britanija
KadSeMrtviProbudimo

#1106 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Da se vratimo na temu...

Zna li iko da li postoji kakav tekst "sporazuma" ili "protokola" o načinu izvlačenja vojske JA iz kasarne na Bistriku, sporazum koji definira uslove izvlačenja, povlačenja, napuštanja objekata, razmjene...zapravo - čega?).

Da li su imali pravo ponijeti (lako) naoružanje?
Real Khan

#1107 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

Bolje da se nije ni javljao zbog ovog dole podebljanog...On kao nekakav "pravnik", lider "najveće bošnjačke stranke", ovako olako daje paušalne ocjene o Dobrovoljačkoj ulici, a niti je bio tu, niti je pročitao mišljenje Tužilaštva iz Haga (ICTY) koje nedvojbeno kaže da je kolona u Dobrovoljačkoj ulici bila LEGITIMNI RATNI CILJ. Ovo jednostavno objašnjava da SDA vodi četnički agent. Jebala ga njegova "peticija"! Pa zar jednom pravniku i "državniku" moramo mi sa foruma objašnjavati da ukoliko nema krivičnog djela - nema ni osumnjičenog!?
"Sve ovo domaće pravosuđe trebalo je riješiti na vrijeme, i mi ne bismo imali probleme kakve danas imamo. Da je domaće pravosuđe na vrijeme procesuiralo Dobrovoljačku i da su ljudi koji su tamo ubili te vojnike odgovarali, mi danas ne bismo imali Ganića u zatvoru. Da su slučajevi poput Grabovice ovdje procesuirani, ne bi komandant Armije BiH morao ići u Haag - kazao je Tihić, dodavši kako isto misli i za slučaj "Brčanska malta" zbog kojeg 12-godišnju kaznu zatvora u Beogradu izdržava Ilija Jurišić.

Tihić je potcrtao kako se on i ljudi iz SDA ne žele miješati u rad Tužilaštva BiH te kako žele da se slučaj Dobrovoljačka što prije okonča, ali je potcrtao da u SDA smatraju kako Ganić nije odgovoran za ono što mu se stavlja na teret.

A što se tiče ovog dole...
KadSeMrtviProbudimo wrote:Da se vratimo na temu...

Zna li iko da li postoji kakav tekst "sporazuma" ili "protokola" o načinu izvlačenja vojske JA iz kasarne na Bistriku, sporazum koji definira uslove izvlačenja, povlačenja, napuštanja objekata, razmjene...zapravo - čega?).

Izvoli pa pitaj UNPROFOR. Bio je dogovor da se samo razmijene Predsjednik Izetbegović i General Kukanjac...Kolona nije bila predviđena i zato je došlo do "zabune". Uostalom, i Tužiteljstvo u Hagu se očitivalo oko ovog segmenta i jasno su odgovorili da "predsjednik nije bio u situaciji da svojevoljno potpisuje bilo kakav sporazum jer je bio zarobljen i držan kao taoc", a "Ganić i ostatak Predsjedništva su sa UNPROFOROM dogovorili razmjenu Predsjednika i Generala, a ne postoje nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je Ganić i ostatak Predsjedništva bilo upoznato sa izmjenama prvobitnog plana". I na kraju, potcrtavam još jednom, Tužilaštvo je zaključilo da naoružana kolona pod zaštitom taoca - civila predstavlja LEGITIMNI RATNI CILJ!
karanana

#1108 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by karanana »

dajte da vidimo taj papir gdje je dogovoreno da se razmjene samo kukanjac za aliju, juniorku i zlaju.
građanin x

#1109 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by građanin x »

Real Khan wrote:I na kraju, potcrtavam još jednom, Tužilaštvo je zaključilo da naoružana kolona pod zaštitom taoca - civila predstavlja LEGITIMNI RATNI CILJ!
Ovdje je još samo potreban citat tog zaključka tužilaštva haškog tribunala ?
Alfa_Ze

#1110 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Alfa_Ze »

Mislim da ova izjava generala Kukanjca data Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji (objavljeno u listu Borba 1993. godine ), kaze sve.
Svedočenja generala Kukanjca - Borba, 1993 Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Uspeli smo da u svojim rukama održimo ili evakuišemo "FAMOS" u Hrasnici, "PRETIS" u Vogošću, "ZRAK" u Sarajevu, "ORAO" u Rajlovcu, "SLAVKO RADIĆ" u Bugojnu i Remontni zavod u Hadžićima.
Srbi u BiH dobili su gotovo celokupno naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva, gorivo, rezervne delove, hranu i druga materijalna sredstva od JNA, koja je dekretom Predsedništva SFRJ od 4. maja 1992 godine prestala da postoji. JNA je u BiH izmestila na sigurne prostore više od 90% naoružanja, ubojnih sredstava svih vrsta i druge opreme i sve je to predato Republici Srpskoj, koja je time naoružala svoju vojsku. O onome šta je predato Muslimanima u kasarni "Maršal Tito", kada se početkom juna 1992, izmeštao Školski centar, neka daju odgovor Generalštab VJ i rukovodstvo Republike Srpske.
Mi ne samo da smo spasili sredstva JNA, već smo "ispred nosa" uzeli oko 70% naoružanja, municije i druge opreme iz nadležnosti Teritorijalne odbrane bivše BiH, koja bi bila upotrebljena za ubijanje Srba na tim prostorima. Neke akcije su sa malim brojem ljudi iz JNA i srpskim teritorijalcima izvedene briljantno. Iz skladišta "Faletići", koje je obezbedjivalo 12 naših odabranih vojnika, na primer, uzeto je ogromno naoružanje- oko 30.000 cevi raznih oružja za gadjanje ciljeva na zemlji, više orudja protivvazdušne odbrane, minsko - eksplozivnih sredstava, sredstava veze, motornih vozila i druge opreme. Akcija je izvedena brzo, efektno i bez gubitaka. Gubitak tog skladišta bio je jedan od najtežih udaraca muslimansko - ustaškaoj koaliciji.
Kada smo dosli do podatka da aerodrom "Sarajevo" može poslužiti za dotur naoružanja i municije Muslimanima i Hrvatima i za dolazak plaćenika koji bi se borili protiv JNA i srpskog naroda, odlučio sam da aerodrom stavimo pod našu kontrolu i time isključimo svako iznenadjenje. Pokazalo se da je to bio pun pogodak, jer smo osujetili namere muslimansko-hrvatske vrhuške, koje su se kasnije potvrdile. Svakodnevno pogoršnje situacije opredelilo nas je i da uspostavimo vazušni most Sarajevo - Beograd, kako bi se prebacio što veći broj gradjana na sigurne prostore. To smo učinili u saradnji i sa punim angažovanjem Ratnog vazuhoplovstva, odnosno VSC "Rajlovac" pa je do pošetka maja 1992. godine vazdušnim putem prebačeno u Beograd više od 25.000 gradjana.
... a za Bosnjake je na snazi bio EMBARGO na uvoz naoruzanja.
Najveci ''zlocin'' po Srbima je taj, sto smo se mimo svega ODBRANILI i OPSTALI na ovim prostorima. Cilj je izjednaciti ZRTVU i DZELATA, ne sporeci da se sudi svim onim koji su napravili DOKAZANE zlocine u ime ABIH, spram ostala dva naroda u BiH.
karanana

#1111 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by karanana »

ma trebalo je metkom u potiljak ubiti tog upisanog mrava u onom mckenzijevom transporteru pa nek ga nekrofil mckenzie sprchi do lukavice par puta. steta sto je krepo prirodnom smrcu.
Sezam

#1112 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Sezam »

Alfa_Ze wrote:

Mislim da ova izjava generala Kukanjca data Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji (objavljeno u listu Borba 1993. godine ), kaze sve.
Svedočenja generala Kukanjca - Borba, 1993 Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Uspeli smo da u svojim rukama održimo ili evakuišemo "FAMOS" u Hrasnici, "PRETIS" u Vogošću, "ZRAK" u Sarajevu, "ORAO" u Rajlovcu, "SLAVKO RADIĆ" u Bugojnu i Remontni zavod u Hadžićima.
Srbi u BiH dobili su gotovo celokupno naoružanje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva, gorivo, rezervne delove, hranu i druga materijalna sredstva od JNA, koja je dekretom Predsedništva SFRJ od 4. maja 1992 godine prestala da postoji. JNA je u BiH izmestila na sigurne prostore više od 90% naoružanja, ubojnih sredstava svih vrsta i druge opreme i sve je to predato Republici Srpskoj, koja je time naoružala svoju vojsku. O onome šta je predato Muslimanima u kasarni "Maršal Tito", kada se početkom juna 1992, izmeštao Školski centar, neka daju odgovor Generalštab VJ i rukovodstvo Republike Srpske.
Mi ne samo da smo spasili sredstva JNA, već smo "ispred nosa" uzeli oko 70% naoružanja, municije i druge opreme iz nadležnosti Teritorijalne odbrane bivše BiH, koja bi bila upotrebljena za ubijanje Srba na tim prostorima. Neke akcije su sa malim brojem ljudi iz JNA i srpskim teritorijalcima izvedene briljantno. Iz skladišta "Faletići", koje je obezbedjivalo 12 naših odabranih vojnika, na primer, uzeto je ogromno naoružanje- oko 30.000 cevi raznih oružja za gadjanje ciljeva na zemlji, više orudja protivvazdušne odbrane, minsko - eksplozivnih sredstava, sredstava veze, motornih vozila i druge opreme. Akcija je izvedena brzo, efektno i bez gubitaka. Gubitak tog skladišta bio je jedan od najtežih udaraca.
Kada smo dosli do podatka da aerodrom "Sarajevo" može poslužiti za dotur naoružanja i municije muslimansko - ustaškaoj koalicijiMuslimanima i Hrvatima i za dolazak plaćenika koji bi se borili protiv JNA i srpskog naroda, odlučio sam da aerodrom stavimo pod našu kontrolu i time isključimo svako iznenadjenje. Pokazalo se da je to bio pun pogodak, jer smo osujetili namere muslimansko-hrvatske vrhuške, koje su se kasnije potvrdile. Svakodnevno pogoršnje situacije opredelilo nas je i da uspostavimo vazušni most Sarajevo - Beograd, kako bi se prebacio što veći broj gradjana na sigurne prostore. To smo učinili u saradnji i sa punim angažovanjem Ratnog vazuhoplovstva, odnosno VSC "Rajlovac" pa je do pošetka maja 1992. godine vazdušnim putem prebačeno u Beograd više od 25.000 gradjana.
... a za Bosnjake je na snazi bio EMBARGO na uvoz naoruzanja.
Najveci ''zlocin'' po Srbima je taj, sto smo se mimo svega ODBRANILI i OPSTALI na ovim prostorima. Cilj je izjednaciti ZRTVU i DZELATA, ne sporeci da se sudi svim onim koji su napravili DOKAZANE zlocine u ime ABIH, spram ostala dva naroda u BiH.
muslimansko - ustaškaoj koaliciji
:evil:
Sad je valjda jasnije koga je to branila JNA, krcata gitaristima, kuharima, golobradom decom, hipicima, harmonikasima, cistacima, prosvjetnim radnicima...

@Hrast

Drug, kako ocekujes da iko od nas zna da li je ta izjava istinita ili ne? On i onaj koji ga je intervjuisao su jedini koji bi nam to mogli potvrditi ili demantovati...
dallton

#1113 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

građanin x wrote:
Real Khan wrote:I na kraju, potcrtavam još jednom, Tužilaštvo je zaključilo da naoružana kolona pod zaštitom taoca - civila predstavlja LEGITIMNI RATNI CILJ!
a koji lako mozes na putem googla i stranice ICTY....
BaileyS

#1114 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by BaileyS »

Real Khan wrote:
Bolje da se nije ni javljao zbog ovog dole podebljanog...On kao nekakav "pravnik", lider "najveće bošnjačke stranke", ovako olako daje paušalne ocjene o Dobrovoljačkoj ulici, a niti je bio tu, niti je pročitao mišljenje Tužilaštva iz Haga (ICOvo jednostavno objašnjava da SDA vodi četnički agent.TY) koje nedvojbeno kaže da je kolona u Dobrovoljačkoj ulici bila LEGITIMNI RATNI CILJ. Jebala ga njegova "peticija"! Pa zar jednom pravniku i "državniku" moramo mi sa foruma objašnjavati da ukoliko nema krivičnog djela - nema ni osumnjičenog!?
"Sve ovo domaće pravosuđe trebalo je riješiti na vrijeme, i mi ne bismo imali probleme kakve danas imamo. Da je domaće pravosuđe na vrijeme procesuiralo Dobrovoljačku i da su ljudi koji su tamo ubili te vojnike odgovarali, mi danas ne bismo imali Ganića u zatvoru. Da su slučajevi poput Grabovice ovdje procesuirani, ne bi komandant Armije BiH morao ići u Haag - kazao je Tihić, dodavši kako isto misli i za slučaj "Brčanska malta" zbog kojeg 12-godišnju kaznu zatvora u Beogradu izdržava Ilija Jurišić.

Tihić je potcrtao kako se on i ljudi iz SDA ne žele miješati u rad Tužilaštva BiH te kako žele da se slučaj Dobrovoljačka što prije okonča, ali je potcrtao da u SDA smatraju kako Ganić nije odgovoran za ono što mu se stavlja na teret.
Ili je to sto ti kazes ili je u pitanju Stokholmski sindrom a vise vjerujem u ovu tvoju teoriju.

Sa obzirom koliko je Gargamel od Pruda, obecanja za treci entitet pa evo sad o slucaju Dobrovoljacka zabio autogolova kako sebi tako i stranci koju predstavlja normalno bi bilo ocekivati njihov debakl na sljedecim izborima ali znajuci nas narod, stado koje nezna razlikovati sadrzinu od pakovanja vrlo je moguce da on i njegovi ostanu "najjaca stranka" u Bosnjaka.

Ja licno ne glasam od prvih slobodnih izbora ali ovaj put osjecam obavezu da glasam ako vec nemam za koga a onda protiv ovog nesposobnog poltrona.
KadSeMrtviProbudimo

#1115 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Real Khan wrote:

Izvoli pa pitaj UNPROFOR. Bio je dogovor da se samo razmijene Predsjednik Izetbegović i General Kukanjac...Kolona nije bila predviđena i zato je došlo do "zabune". Uostalom, i Tužiteljstvo u Hagu se očitivalo oko ovog segmenta i jasno su odgovorili da "predsjednik nije bio u situaciji da svojevoljno potpisuje bilo kakav sporazum jer je bio zarobljen i držan kao taoc", a "Ganić i ostatak Predsjedništva su sa UNPROFOROM dogovorili razmjenu Predsjednika i Generala, a ne postoje nikakvi dokazi koji ukazuju na to da je Ganić i ostatak Predsjedništva bilo upoznato sa izmjenama prvobitnog plana". I na kraju, potcrtavam još jednom, Tužilaštvo je zaključilo da naoružana kolona pod zaštitom taoca - civila predstavlja LEGITIMNI RATNI CILJ!
Pitao sam za pisani trag dogovora, ili koje god forme sporazuma o načinu „odlaska“ JA sa Bistrika, a dobio sam neočekivanu frustraciju, vjerovatno spoznajom da je pokrenuto ključno pitanje u slučaju „Ganić“: Ko je prekršio dogovor i kakav, i čijom naredbom?

Nemam ja šta pitati UNPROFOR, pitam na bezazlenom forumu na kojem komuniciramo svi, gdje niko ne treba da skreće temu u pravcu razmišljanja mase koja emotivno doživljava Ganića, gdje niko ne treba da manipulira podacima i iskrivljuje činjenice i negira svaku mogućnost Ganićeve odgovornosti.

Dakle, ja pretpostavljam da papiri postoje, ako ništa onda zapisnik o pregovorima, razgovorima itd, koji je mogao biti vođen i radio-vezom, a kojima je vjerovatno posredovao UNPROFOR, ali koji je ipak zaključen između JA i Vrha RBiH.

Tek nakon „čitanja“ takvih dokumenata možemo „tvrditi“ da je kolona JA bila legitimni vojni cilj ili možda nije.
Real Khan

#1116 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

građanin x wrote:
Citat sam pronađi u dopisu haškog tužilaštva (Rules of the Road Files: RoR 1104)...
a možeš i ovdje saznati glavne dijelove opsežnog pisma ICTY Tužiteljice...klikni izdanje 331 od 8. marta 2010. god.

http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... %A7ion=tve
Last edited by Real Khan on 09/03/2010 14:28, edited 1 time in total.
kv99

#1117 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kv99 »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Real Khan wrote:

Pitao sam za pisani trag dogovora, ili koje god forme sporazuma o načinu „odlaska“ JA sa Bistrika, a dobio sam neočekivanu frustraciju, vjerovatno spoznajom da je pokrenuto ključno pitanje u slučaju „Ganić“: Ko je prekršio dogovor i kakav, i čijom naredbom?

Nemam ja šta pitati UNPROFOR, pitam na bezazlenom forumu na kojem komuniciramo svi, gdje niko ne treba da skreće temu u pravcu razmišljanja mase koja emotivno doživljava Ganića, gdje niko ne treba da manipulira podacima i iskrivljuje činjenice i negira svaku mogućnost Ganićeve odgovornosti.

Dakle, ja pretpostavljam da papiri postoje, ako ništa onda zapisnik o pregovorima, razgovorima itd, koji je mogao biti vođen i radio-vezom, a kojima je vjerovatno posredovao UNPROFOR, ali koji je ipak zaključen između JA i Vrha RBiH.

Tek nakon „čitanja“ takvih dokumenata možemo „tvrditi“ da je kolona JA bila legitimni vojni cilj ili možda nije.
Pitao si i postavljas pitanja za koja si vec dobio odgovor ili znas da nema odgovora pa ih non-stop postavljas jer tako hoces da napravis sumnju kao " treba dokazati da se zlocin nije dogodio " . Ako si imalo upoznat sa pravom : "oni koji optuzuju treba da dokazu da se zlocin dogodio" a za to nema dokaza. Ovdje trazis neke dokumente koji ce da dokazu kako nije bilo zlocina a upravo je suprotno: ako vec insinuiras da je bilo zlocina onda prilozi dokumente ili cinjenice koje to dokazuju. Hasko tuzilastvo je 2003 donijelo zakljucak da nema dokaza koji navode da je izvrsen ratni zlocin a ako ti ili bilo kod drugi imaju dokaza onda imas sada priliku pa skokni avionom u London i tamo se obrati sudiji a do tada procitaj ovo :

Slučaj "Dobrovoljačka ulica" oko kojeg se ovih dana digla velika prašina zbog hapšenja ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu po nalogu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine bio je predmet istrage Tužiteljstva Haškog tribunala koji je 2003. odbacio optužbe za napad na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije.Kako saznajemo iz izvora bliskih Haškom tribunalu, Tužiteljstvo Tribunala je bilo u funkciji nekoga ko je pregledao sve dokaze kako ne bilo političkih hapšenja i privođenja.

Tužiteljstvo je tada generalno ocjenjivalo samo dokaze koje bi njima nadležni Sud dostavio.

Kako nam je rekao neimenovani izvor iz ICTY-a, postoji teoretska mogućnost da skup dokaza u slučaju "Dobrovoljačka" nije sadržavao sve elemente vezane za sporno dešavanje.

"Poenta je da je ovaj predmet neprekidno potenciran kao visoko osjetljiv i da mu je Tužiteljstvo pridavalo veliku pažnju i gledalo da li ima elemenata za podizanje optužnice s obzirom da se radilo o visokopozicioniranim ljudima iz političkog i vojnog vrha Bosne i Hercegovine", rekao je naš izvor blizak Tribunalu u Hagu.

On je istakao da je kolona JNA-a bila naoružana formacija i da se ne zna ni koji je prvi počeo pucati i da na koncu istrage Tužiteljstvo nije utvrdilo da postoje elementi kršenja Ženevske konvencije i običaja rata.
Naš sagovornik je dodao da u dosijeu koji je Tužiteljstvo prikupilo nije bilo elemenata za procesuiranje osoba i da je to važno za debate koja se trenutno vodi iz političkih, a ne pravnih razloga.

Podsjećamo da je utvrđeno da su dokazi protiv 19 visokih funkcionera Republike BiH za navodnu odgovornost za ubistvo vojnika u koloni JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, nedovoljni po međunarodnim standardima da potvrde razumnu sumnju za vjerovanje da su mogli počiniti navedena kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
Istragu o ovom slučaju 1993. godine pokrenuo je i bivši Vojni sud u Beogradu, a predmet je preuzelo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije. Podsjećamo da još uvijek britanskom sudu nisu dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi opravdali hapšenje i pritvaranje Ejupa Ganića, bivšeg ratnog člana Predsjedništva BiH.
Abacija

#1118 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Abacija »

Interesantna analiza! :arrow:
Da li Srbija zaista želi Ganića?

Uprkos zahtevu za izručenjem Ejupa Ganića - što je već ugrozilo odnose između Bosne i Srije, te će se negativno odraziti i na nastupajuće izbore u Bosni i Hercegovini ove jeseni - i dalje je nejasno da li Srbija poseduje dovoljno volje da zaista izvede Ganića pred sud.

Autor Florian Bieber

http://www.transconflict.com/News/2010/ ... _Ganic.php

Hapšenje Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji već sada je veliki uspeh za Srbiju. Sudeći po samoj činjenici da sam upravo dao intervju o ovom slučaju za kineski vesnik, hapšenje Ganića je uspešno zasenilo početak suđenja Karadžiću. Tužilaštvo u Srbiji je otvorilo istragu slučaja Dobrovoljačka ulica početkom 2009. godine, ali je sam trenutak hapšenja indikativan: čini se da je celi slučaj politički motivisan, kako bi se domaćoj publici u Srbiji pokazalo da su i pripadnici drugih naroda takođe optuženi za ratne zločine. Haški tribunal je istraživao ovaj slučaj, ali nije nastavio sa gonjenjem. Osim toga, postoji problem u tome da Srbija tuži Ganića za navodne ratne zločine počinjene u Bosni (koja je u to vreme bila međunarodno priznata). Dok su neke od žrtava bili Srbi iz Srbije, a i sam Ganić je rođen u Srbiji, zločin je pre svega odgovornost Odeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ovaj incident se već negativno odrazio na odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije, a usledio je nakon nedavnog poboljšanja odnosa nakon posredovanja Turske, zahvaljujući kojem su obe zemlje ponovo razmenile ambasadore nakon višegodišnjeg održavanja odnosa na nivou otpravnika poslova, jer je Srbija odbijala da prihvati bosanske kandidate za ambasadorsku poziciju u Srbiji. Incident je takođe usledio nakon što je Predsednik Srbije, Boris Tadić, potvrdio podršku Srbije teritorijalnom integritetu Bosne, što je od strane mnogih protumačeno kao napor da se zauzdaju nacionalističke izjave Milorada Dodika. Pored toga, u Srbiji se vodi diskusija o usvajanju rezolucije u parlamentu kojo bi se osudio genocid u Srebrenici. Naposletku, zahtev za istragom i izručenjem podriva sporazum o pravnoj saradnji koji je potpisan između Srbije i Bosne i Hercegovine pre svega nekoliko dana. Sporazum nastoji da onemogući kriminalcima da izbegnu kazne prelaskom granice u Srbiju ili Bosnu, ili skrivanjem iza dvojnog državljanstva. Mnogo dobre volje i napredak koji je ostvaren u poslednjih nekoliko meseci ovim su hapšenjem uništeni.

Međutim, ono što je još značajnije je mogući negativan uticaj na samu Bosnu i Hercegovinu. Hapšenje i slučaj će poslužiti kao dobrodošla municija u predizbornoj kampanji u Bosni. Opšti izbori su u oktobru – i dok srpski političari izražavaju svoju razočaranost državnim institucijama koje su stale u odbranu Ganića, bošnjački političari optužuju Srbiju da vodi istu bitku kao i tokom rata. Hapšenje, stoga, vraća sećanja na rat i nespojive političke ciljeve, što će samo pomoći nacionalistima na nastupajućim izborima.

Nisam siguran da li Srbija ima dovoljno hrabrosti ili volje da zaista izvede Ganića pred sud. Slučaj je dosta slab, tako da će Ganić ili biti osuđen uz jasno kompromitovanje pravde, što bi u međunarodnom kontekstu potkopalo domaće istrage ratnih zločina i Srbiju, ili će biti oslobođen, što će u samoj zemlji oslabiti značaj suda. Dakle, ako ga Velika Britanija na kraju oslobodi ili ga ’izruči’ Bosni i Hercegovini, Srbija je pobedila. Vlasti će tada moći da još jednom potvrde kako su pripadnici ne-srspke nacionalnosti u mogućnosti da izbegnu pravdu, ali i da Srbija pokušava sve što je u njenoj moći, te da može da dođe do njih čak i u Velikoj Britaniji, za razliku od tvrdnji Vlade kada je u pitanju Kosovo.

Florian Bieber je Predavač na predmetu Istočnoevropska politika na Odseku za politiku i međunarodne odnose Univerziteta u Kentu, Kenterberi, Velika Britanija. 

Bosnolog

#1119 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Izgleda da Silajdzic nosi dokazni materijal koji ce dokazati da je velikosrpska hajka laznim optuznicama imala za cilj gurnuti u drugi plan glavne vijesti pocetka dugog sudenja zlocinackogenocidnom monstrumu Dabicu kako bi se javnost u Srbiji i Svijetu zabavljale sa Ganicem kome je na isti dan priredeno tempirano hapseneja a BH rodoljubima gurnula prst u oko i time pokusala svijetu dati do znanaj da su Ganic i Dabic izjednaceni u zlu koje je Srbija osmislila,otpocela,vodila,kontrolisala sto i danas cini.

Nadam se da ce ovo biti jos jedan u nizu diplomatskih samara Srbiji koja ce imati samo vise stete i dodatnog prezira od nas i probuditi uspavanu BIH da velikosrpsko zlo ne miruje.

Ovo ponizavanje Ganica i BiH od strane Srbije uz pomoc Britanije je samo dokaz i nastavak one iste nama nimalo naklonjene podle i ispuhale kolonijalnopljackarske nekadasnje sile koja nas na kraju jos jednom podsjeti da je sa Francuskom uz Srbiju i Rusiju zemlja koju treba prezirati u duplomatskoj buducnosti.....
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sutra u Londonu

LONDON/SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić trebao bi sutra otputovati za London, izvor iz Ministarstva inostranih poslova BiH. Podsjetimo, u Londonu će danas biti održano ročište o opravdanosti i valjanosti zahtijeva Srbije za izručenje Ganića ...

... ,a tim odbrane će na ročištu, koje je zakazano za 15 sati po lokalnom vremenu, pokazati dokazni materijal Haškog suda (ICTY) i tako pokušati osporiti zahtjev Srbije za izručenje.

Odvjetnici odbrane u ponedjeljak su prvi put razgovarali s Ganićem otkad se on nalazi u pritvoru.
kamen spoticanja

#1120 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kamen spoticanja »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Real Khan wrote:

zanimljiv si ti lik...kazes pitas na bezazlenom forumu a trazis pisani dokument dogovaran izmedju predsjednistva i generala kukanjca ili ti JA iz maja 92.e :-) zanimljiv si ti lik
ili mozda bolje receno zlonamjeran :)
ali mi je isto zanimljivo da nisi upratio sinoc na omiljenoj ti tv emisiji hronologiju pisma carle del ponte beogradskom tuzilastvu...sve ovo sto pitas jasno i glasno je odgovoreno i u 60 minuta prezentirano :)
dakle vise si zlonamjeran nego zanimljiv :)
da ti ne kazes nesto ljepse :)
Bosnolog

#1121 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Evo usput info update ,kcerka Ejupa Ganica Emina koja se bori za pravdu svog oca ali i BiH pokazuje mnogo vece poznavanje i vladanje diplomatijom od naseg propuh ministra vanjskih poslova Alkalaja i raznih drzavno trutavih nesposobnih vladajucekorumpiranih i po BiH neprijateljskih budzetskih sisavaca,......

Emina Ganić

'Pokrenut je postupak dokazivanja legalnosti hapšenja'

Danas je u Londonu održano ročište na kojem branioci Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH pokrenuli proces koji dovodi u pitanje legalnost hapšenja Ejupa Ganića. Okružni sud je zakazao novo ročište za 25. mart na kojem predstavnici Ejupa Ganića, te srpskog tužilaštva trebaju dostaviti dokaze o tome da li je Ejup Ganić uhapšen na osnovu pravnih i valjanih tvrdnji Tužilaštva Srbije ili se radi o zlopotrebi sudova Velike Britanije.

"Mi smo ušli sa ciljem da pokrenemo postupak po kojem bi bili u mogućnosti da pokažemo i dovedemo u pitanje da li Tužilaštvo Srbije krši proces ili zloupotrebljava procese britanskog suda i zloupotrebljava britanske zakone o ekstradiciji kao i vlastite bilateralne odnose sa Velikom Britanijom u političke svrhe. Mi smo na ovom ročištu imali zadatak da dobijemo sudski prostor da napadnemo samu meritornost hapšenja doktora Ganića kao i meritornost njegovog naloga za hapšenje", kazala je Emina Ganić za Sarajevo-x.com.

Ovim se otvara drugi paralelni proces pred britanskim pravosuđem.

Za četvrtak 11. marta zakazano je sudsko ročište na kojem će se odlučivati o puštanju Ganića uz kauciju kako bi se branio sa slobode.

Tužilaštvo Srbije ima rok od 45 dana za prikupljanje dokumenata kojima bi dokazali da Ejup Ganić počinio zločine za koje ga Tužilaštvo Srbije tereti i na osnovu kojih traže njegovo izručenje Srbiji.

"U četvratak 11. marta mi imamo sudsko ročište na kojem se borimo za pravo da se moj otac brani sa slobode uz kauciju. Unutar tog sudskog procesa zahtjev za njegovo hapšenje stoji kao validan jer ima pečat i odobrenje okružnog suda Velike Britanije za koji mi smatramo da nikad nije trebao ni biti dat. Dakle, mi se u četvrtak borimo za njegovo pravo da se brani sa slobode unutar sudskog procesa koji uzima kao validan njegov nalog za hapšenje", pojasnila je Ganićeva.

Novo ročište je zakazano za 25. mart 2010. na kojem će branioci Ejupa Ganića moći iznijeti dokaze koji potkrijepljuju tvrdnje da je Ejup Ganić uhapšen bez valjanih pravnih argumenata.

Trenutno Srbija je dostavila isključivo nalog za hapšenje, a britanski sud još nije dobio dokumente iz Beograda.

"Danas nam je na sudu rečeno da smo u pravu jer Ejup Ganić ne može sjediti u zatvoru 45 dana, koliko Srbija ima da predstavi svoj slučaj, bez ikakvog dokaza izuzev naloga za hapšenje", istakla je Ganićeva.

Predstavnici Tužilaštva Srbije su danas na sudu ponovili kako još uvijek nisu dobili dokazni materijal, ali ga očekuju
ahuseino

#1122 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

Nije zgoreg povuci se i pogledati sliku sa visine i koje poteze vuce, ko i kako. Vecina je ovdje zakljucila precizno sta se desava i simboliku i realizam situacije. Meni smeta malo rasprava o detaljima…

Mi sto branimo, prepricavanjem dogadjaja, svjedocenja, detalja - upustamo se u prefidnu igru beogradskog demagoga. Sve je poznato i nema razloga zamajavati se detaljima. Demagog koristi srbijansku intelektualnu elitu (ili kako ih kolega nazva gore - skraceno salonci ;) - svaki put kad ovo kazem zacerekam se u sebi) kao drugi vid borbe koji je puno prefriganiji i efektniji. Samo za ovaj vid borbe, nama agresije, potrebni su uslovi upravo kakvi postoje u regiji danas.

Ovo je do bola izucavano u sociologiji, filozofiji modernog drustva, a najvise po temi (trulog) market kapitalizma. Postoje neophodne iluzije koje se stvaraju od strane oligarhije da se putem intelektualne elite, a vecinom liberalne strane kao glavnom nosiocu politickog procesa, ostvaruje ‘svojevoljna’ i dobrovoljna akcija tog segmenta drustva da se zalaze za maskirani cilj. Ovo su ljudi ‘progresivni’, uceni i ne nacionalno nastrojeni. Imaju dobre namjere, samo sto se u neznanju svrstavaju pod kontrolu demagoga, dizajnera drustva. Ovakva kontrola javnog mjenja uposljava se putem medija a u svrhu ostvarivanja politickih ciljeva… Ovi umjereni, intelektualci, salonci ne zele nista nego ‘pravdu’, zale se na ‘zaracene strane’ i zele da ‘sve strane’ odgovaraju a u isto vrijeme priznavaju dio ili cak najvise (svoje) krivice pod cijenom priznavanja krivice ‘druge strane’. Oni imaju prividno legitiman argument - stradanja golobrade mladezi bez pancira, kuhara i gitarista. Pri ovome oni ne ispadaju kao srpski nacionalisti, nego kao progresivni clanovi drustva koji zele da doprinesu mirenju u regiji sto im daje dodatnu kredibilnost… samo ogromna je razlika izmedju teorije i prakse u ljudskim stradanjima, kao i tacki gledista - jednoj iz salona drugoj ispod noza/snajpera/tenka... zpoznaja te razlike je to sto nama ostalima daje moc da vidimo kroz to maslo i gomilu dreka serviranu od 'prijateljske' nam srpske intelektualne elite.

Zato, shvatam ja vas, i strane i domace, samo ne moramo se raspravljati i izlagati ono sto je samo po sebi ocevidno. Pogledaj u sebe, i ako treba krivac, uhvati ga u dvorstu… pa i za sebe i za mene... i za svoju i za moju ‘stranu’…

P.S. Ovi intelektualci su isti oni koji su 'protestvovali' protiv Milosevica i rata... jer su na demostracijama dijelili besplatne hot-dogove.
Bosnolog

#1123 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Novinar koji je poslao istinu u Svijet o velikosrpskom fasizmu u BiH 90 tih godina a slike i izvjestaji iz konc logora su frapirale svijetsku javnost. http://images.google.com/imgres?imgurl= ... s%3Disch:1

Sada taj isti novinar pise o necasnim rabotama Britanske zavjere i pomoci Srbiji na dan pocetka sudenja zlocinacko genocidnom krvoloku Dabicu priredi hapsenje vec odbacene haske optuznice za isti slucaj.
beogradskih vlasti se nisu uspjele riješiti svoje ultranacionalističke psihoze i nesposobnosti da se pomire s vlastitom gnusnom historijom
PSIHOTIČNA SRBOFILIJA
Image
Autor: Ed Vulliamy
Objavljeno: 09. March 2010. 13:03:46
Ed Vulliamy: Naša treća briga treba biti šta ovaj najnoviji valcer Londona i Beograda - a teško da im je to prvi ples - čini za podrivanje ciljeva univerzalne pravde. Mnogi ljudi u zajednici normalnih demokratskih nacija (među koje se, nažalost, ni Srbija ni Velika Britanija ne mogu ubrojiti) nastoje ustanoviti duh vremena u kojem ljudi kao pokojni diktator Augusto Pinochet ili ratni zločinci iz Izraela ili centralne Afrike mogu biti uhapšeni u drugim zemljama osim u vlastitim.
Na isti dan kada trebamo slušati Radovana Karadžića - koji je s pravom britansku vladu iz perioda 1992. - 1995. opisao kao prijateljsku - kako iznosi svoja luđačka opravdanja najgoreg masovnog ubistva u Evropi od vremena nacista, Britanci su odlučili lišiti slobode jednoga od lidera pokreta otpora protiv Karadžića, te predati ga Beogradu, u kojem je Karadžić bio zaštićen 13 godina u bijegu od međunarodne optužbe.

Naša primarna i glavna briga mora biti gospodin Ejup Ganić, koji je uhapšen i zadržan u Velikoj Britaniji na osnovu neistinite optužbe beogradskih vlasti koje se ni do danas nisu uspjele riješiti svoje ultranacionalističke psihoze i nesposobnosti da se pomire s vlastitom gnusnom historijom. Također, to moraju biti i Ganićeva sloboda i prava pred racionalnim - ne politički didaktičkim - zakonom.

Druga briga nam treba biti to šta nam razvoj ovih događaja govori o iskrivljenom pogledu međunarodne zajednice na Srbiju, kao na neku vrstu legitimnog člana međunarodne zajednice, vrijednog prijema u Evropsku uniju. To je još uvijek zemlja koja štiti masovnog ubicu Ratka Mladića - kao nacionalno blago i heroja - dok zahtijeva Ejupa Ganića!? Ne zna čovjek bi li se smijao ili plakao. Ali zna da je ovo ista ona stara, bijesna, poremećena Srbija, kojoj su strane diplomate vječito zavjerenički namigivale, baš kao što su to činile tokom rata, a kojoj Britanija, čini se, odlučno želi povlađivati.

Naša treća briga treba biti šta ovaj najnoviji valcer Londona i Beograda - a teško da im je to prvi ples - čini za podrivanje ciljeva univerzalne pravde. Mnogi ljudi u zajednici normalnih demokratskih nacija (među koje se, nažalost, ni Srbija ni Velika Britanija ne mogu ubrojiti) nastoje ustanoviti duh vremena u kojem ljudi kao pokojni diktator Augusto Pinochet ili ratni zločinci iz Izraela ili centralne Afrike mogu biti uhapšeni u drugim zemljama osim u vlastitim. Srbija i Velika Britanija su se ovom epizodom narugale tom naporu: kafanska zamjerka našarana na papir s ambicijom da bude nova verzija historije - nije optužba. Sada čekam da Beograd počne blejati da se "optužba" protiv Ganića na neki način može mjeriti s onom protiv Karadžića i Mladića. Ne možete a da se ne zapitate jesu li ovi ljudi ludi ili se samo pretvaraju.

Velika Britanija je, zajedno s Francuskom, u periodu od 1992. do 1995. uradila više od bilo koje druge zemlje da zadovolji srbijansku genocidnu mašinu i osigura da je međunarodna zajednica ne gnjavi tokom pogroma nad bosanskim muslimanima u tri duge, krvave godine. Priče o bliskim vezama i ljigavim dogovorima između starijih članova dekadentne vlade Johna Majora, Slobodana Miloševića i njegovog režima su legendarne. Sada, skoro dvadeset godina poslije, London još uvijek ne može smiriti tu psihotičnu srbofiliju, opet povlađujući Beogradu, i ovaj put izručujući gospodina Ganića osudi u umobolnici. To je groteskno, politički i moralno odvratno i podriva cilj međunarodne pravde.

(Autor je novinar The Guardiana i The Observera)
LaBomba

#1124 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by LaBomba »

Ja opet moram da postavim pitanje svima nama koji smo lojani drzavi BiH. Kako mi mozemo ocekivati neku pravdu, kada ne trazimo rjesenja kljucnih pitanja. Ovde su mnogi spomenuli "reciprotitet", nada se da sam dobro napisao. Kako mi mozemo zahtjevati to, i prekidanje diplomatskih odnosa sa Srbijom i V. Britanijom, kada dobro znamo da mi nismo to u stanju uraditi kao drzava, jer su nase instutucije blokirane da bilo sta urade, od faktora koji rade protiv drzave, i mi taj model prihvatamo a trazimo neke konkretne poteze. Koliko je od vas procitalo analizu IFEMES-A, gdje izmedju ostalog stoji:
BiH pod dominacijom Srbije

Kakva je pozicija Bosne i Hercegovine? BiH je diplomatski razdijeljena i obavještajno pod dominacijom srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije , nasljednice nekadašnje Službe državne bezbjednosti , koju je vodio haaški optuženik Jovica Stanišić. Državni organi BiH su blokirani državnom politikom Srbije preko premijera Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Nezamislivo je, da jedna država kao BiH nema fond pomoću kojeg bi platila kauciju za bivšeg šefa države! BiH je u ovom trenutku nemoćna država i ukoliko se ne uspije izboriti da se zaustavi srbijanska pogromaška ofanziva prema međunarodnim institucijama kao sto su ICJ, ICTY, Interpol, ali i trenutna prema Velikoj Britaniji velike su mogućnosti, da će preko 10.000 patriotski orijentiranih Bosanaca i Hercegovaca biti taoci srbijanske politike, jer se upravo toliki broj Bosanaca i Hercegovaca nalazi na spisku srbijanskog režima.
Mi jednostavno prihvatamo ovu blokadu, tj dobili smo nezavisnost i odrekli je se ujedno, neznam vise kako bi to opisao, i onda nam nije jasno kako se desavaju raznorazne "cudne" stvari, kako se neke osobe "cudno" ponasaju, a sjede u "drzavnom" vrhu, kako svijet nije nikada pravedan prema nama, itd itd. Kako BiH uopste moze biti blokirana i pod dominacijom Srbije je sasvim jasno, i sta mi radimo povodom toga? Nista, prihvatamo dejtonsko cudoviste od drzave, u koje su nas ubijedili da trebamo, a preko dejtonskog cudovista imate i ovu blokadu i dominaciju.
nokia6170

#1125 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Kome nije mrsko, neka se informise sta je to "legitimni vojni cilj"

The definition of a legitimate target is central to the laws of armed conflict. Additional Protocol I (to the Geneva Conventions of 12 August 1949, and relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts (Protocol I), 8 June 1977), Article 52, defines a legitimate military target as one “which by [its] nature, location, purpose, or use makes an effective contribution to military action and whose total or partial destruction, capture or neutralization, in the circumstances ruling at the time, offers a definite military advantage.” Any attack requires that it be justified, in the first place, by military necessity. However, no object may be attacked if damage to civilians and civilian objects would be excessive when compared to that advantage. And if there are doubts whether a normally civilian facility is contributing to military action, the object is presumed to be civilian.

Legitimate military targets include: armed forces and persons who take part in the fighting; positions or installations occupied by armed forces as well as objectives that are directly contested in battle; military installations such as barracks, war ministries, munitions or fuel dumps, storage yards for vehicles, airfields, rocket launch ramps, and naval bases.

Legitimate infrastructure targets include lines and means of communication, command, and control—railway lines, roads, bridges, tunnels, and canals—that are of fundamental military importance.

Legitimate communications targets include broadcasting and television stations, and telephone and telegraph exchanges of fundamental military importance.

Legitimate military-industrial targets include factories producing arms, transport, and communications equipment for the military; metallurgical, engineering, and chemicals industries whose nature or purpose is essentially military; and the storage and transport installations serving such industries.

Legitimate military research targets include experimental research centers for the development of weapons and war matériel.

Legitimate energy targets include installations providing energy mainly for national defense, such as coal and other fuels, and plants producing gas or electricity mainly for military consumption. Attacks on nuclear power stations and hydroelectric dams are generally, but not always, prohibited by the laws of war.

One of the major problems in differentiating legal from illegal or criminal acts of war concerns apparently civilian objectives that may have a use by the military. Most buildings used by civilians in peacetime are protected under international law. Article 52 of Additional Protocol I states, “In case of doubt whether an object which is normally dedicated to civilian purposes, such as a place of worship, a house, or other dwelling or a school, is being used to make an effective contribution to military action, it shall be presumed not to be so used.”

It is a war crime to attack willfully anything that is not a legitimate military target. On the other hand, incidentally causing damage to a protected person or object is not always a war crime. Although the categories listed above indicate facilities typically regarded in customary law as legitimate targets, attacking forces are still obliged to meet the test of whether predictable harm would be proportional to the military advantage. Given that it is a balancing test which must often be performed under condition of imperfect information, commanders customarily have latitude to exercise their judgment. Still, if the harm is “excessive in relation to the concrete
and direct military advantage anticipated,” it is a war crime.
Locked