ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

newlevel

#1101 Re: ETF

Post by newlevel »

Da to je ta knjiga. Ako si voljan mogu ti pokloniti tu knjigu, ako zelis javis se u inbox kako da ti je urucim, meni je pomogla.

Sent from my Nokia 3310
mrkyy54

#1102 Re: ETF

Post by mrkyy54 »

Poslao sam pm :) Hvalaa
jow

#1103 Re: ETF

Post by jow »

Dobar dan! :)

Završio sam treći razred Gimnazije općeg smjera i planiram da upišem etf iduće godine. Moje znanje iz matematike je prosječno i volio bih da ga unaprijedim što je bolje moguće kako bih spreman dočekao prijemni i nadam se, kasnije fakultet :)

Zato bih želio da pitam Vas nekoliko pitanja i ako imate neki dobar savjet, dobro bi došao.

Što se tiče prijemnog interesuje me:

Koju ste literaturu koristili dok ste se spremali za prijemni?

Vjerujem da su mnogi od vas prešli mnoge zbirke pa me interesuje koje to?
Kakav je učinak priprema koje organizuje fakultet prije prijemnog i koliko one koštaju?

Ponavljam, moja matematika je prosječna i moram ju dooobro unaprijediti kako bih iduće godine, aBd, položio prijemni tako da su svi savjeti i smjernice dobrodošli :)

Što se tiče fakulteta imam par pitanja :

šta je to najteže na prve dvije godine osim te tri matematike?
Koliko bi svaki student trebao da uči dnevno kako bi završio fakultet u roku?
Zbog čega studenti često obnavljaju godinu(e) na etf-u?

Savjeti dobrodošli :)

Unaprijed hvala!
newlevel

#1104 Re: ETF

Post by newlevel »

Zbog toga sto ne uce i dovoljno i redovno.

Sent from my Nokia 3310
Ajatolah_

#1105 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

Pripremna nastava je 200KM. Uopće ti ne treba ti nikakva literatura osim one zelene zbirke, ona ti je bitnija od same nastave. Zadaci na prijemnom su dosta trivijalni i slični iz godine u godinu, mislim da ne možeš naići na zadatak na prijemnom a da nema sličan u toj zbirci.
dbz

#1106 Re: ETF

Post by dbz »

jow wrote:Dobar dan! :)

Završio sam treći razred Gimnazije općeg smjera i planiram da upišem etf iduće godine. Moje znanje iz matematike je prosječno i volio bih da ga unaprijedim što je bolje moguće kako bih spreman dočekao prijemni i nadam se, kasnije fakultet :)

Zato bih želio da pitam Vas nekoliko pitanja i ako imate neki dobar savjet, dobro bi došao.

Što se tiče prijemnog interesuje me:

Koju ste literaturu koristili dok ste se spremali za prijemni?

Vjerujem da su mnogi od vas prešli mnoge zbirke pa me interesuje koje to?
Kakav je učinak priprema koje organizuje fakultet prije prijemnog i koliko one koštaju?

Ponavljam, moja matematika je prosječna i moram ju dooobro unaprijediti kako bih iduće godine, aBd, položio prijemni tako da su svi savjeti i smjernice dobrodošli :)

Što se tiče fakulteta imam par pitanja :

šta je to najteže na prve dvije godine osim te tri matematike?
Koliko bi svaki student trebao da uči dnevno kako bi završio fakultet u roku?
Zbog čega studenti često obnavljaju godinu(e) na etf-u?

Savjeti dobrodošli :)

Unaprijed hvala!
Ja sam na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli (druga god. redovno) i što se tiče prijemnog tu se nemaš šta pretjerano brinuti, ispit kao i svi drugi.. uzmeš nekih mjesec dana ranije da vježbaš rokove (pošto su svake godine zadaci manje-više isti) ili neku zbirku koju ti preporuče drugi studenti i ne bi trebao imati problema.

A što se tiče tih koji obnavljaju.. obično su oni ti koji najviše kukaju, a svaki ispit se može položiti.. samo treba zagrijati stolicu. I ako planiraš da učiš noć pred ispit ili dan - dva pred ispit nema od toga ništa.. za ispit (jedan) treba odvojiti 5-10 dana da bi ga uradio kako treba (ili da radiš redovno ako imaš volje za to :D). Nekad se zna desiti da dobiješ pitanje/zadatak što prvi put vidiš.. ali za to služi popravni.
Mirza Hamzic Hamza

#1107 Re: ETF

Post by Mirza Hamzic Hamza »

Pitao bih ove sa RI smjera zasto su ga upisali, i sta planiraju da rade sa 45/50+ godina?

Mozda je malo poglupo pitanje, al su 3 sata ujutro pa mi nemojte previse zamjerit :D
Ajatolah_

#1108 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

Pa prije 5-6 godina nije postojao jedan Android, a ti nas pitaš čime se u ovom polju planiramo baviti za 30 godina. :( :run:
Ja za 30 godina planiram praviti aplikacije za kvantne računare. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1109 Re: ETF

Post by mk ultra »

Ajatolah_ wrote:Pa prije 5-6 godina nije postojao jedan Android, a ti nas pitaš čime se u ovom polju planiramo baviti za 30 godina. :( :run:
nije to pitanje
fazon je da vama treba beneficirani radni staž, i da ste za pemzije u 40toj :mrgreen: :mrgreen:
Mirza Hamzic Hamza

#1110 Re: ETF

Post by Mirza Hamzic Hamza »

Ajatolah_ wrote:Pa prije 5-6 godina nije postojao jedan Android, a ti nas pitaš čime se u ovom polju planiramo baviti za 30 godina. :( :run:
Ne pitam te sta ce se pojavit do tad.
Fazon je sto ce ti u 45toj biti dosta teze uciti nego sto ti je sad, a vecina programera kojih znam nisu bas u godinama, pa se cisto raspitujem.

Zna li neko kakva je informatika na PMF-u, znam par dobrih matematicara koji se hoce baviti programiranjem pa su PMF upisali.
Melo15

#1111 Re: ETF

Post by Melo15 »

Imam i ja jedno pitanje, s cim ce se baviti oni koji zavrse EE i TK, nakon fakulteta, a ne u 45-50oj godini? :D (osim sto ce ici na razne kurseve programiranja....)
mk ultra

#1112 Re: ETF

Post by mk ultra »

Melo15 wrote:Imam i ja jedno pitanje, s cim ce se baviti oni koji zavrse EE i TK, nakon fakulteta, a ne u 45-50oj godini? :D (osim sto ce ici na razne kurseve programiranja....)
nisi upucen...
The BEN10

#1113 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Pratim.
Melo15

#1114 Re: ETF

Post by Melo15 »

mk ultra wrote:
Melo15 wrote:Imam i ja jedno pitanje, s cim ce se baviti oni koji zavrse EE i TK, nakon fakulteta, a ne u 45-50oj godini? :D (osim sto ce ici na razne kurseve programiranja....)
nisi upucen...
Uputi me :D
sonmoho

#1115 Re: ETF

Post by sonmoho »

Pozdrav, samo da pitam studente ETF'a koji su zavrsili srednju masinsku kako su se snasli? Razmisljam da upisem ETF, 4 sam razred masinske, prolazim odlicnim svake godine (nije bas 5.0 ali eto 4.7 mislim da nije lose) mislim da mi dobro ide matematika, ne sjecam se kad nisam imao 5, nabavio sam cak onu zelenu zbirku sto daju na pripremama za prijemni. Pa pitanje da li masinski tehnicar moze se snaci na ETF? Kontao sam upisati smjer automatika i elektronika, ali vidim da prosle godine u redovne prosle su na prijemnom samo one jake petice, pa ne znam sad jer me drugi smjerovi nesto bas ne zanimaju. Nadam se da ce me neko uputit :D
Ajatolah_

#1116 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

Može se na AE na budžet s takvim prosjekom, uz dobro urađen prijemni.
sonmoho

#1117 Re: ETF

Post by sonmoho »

Ma dat cu sve od sebe na prijemnom. Zanima me samo hocu li moci gradivo savladati s obzirom da nemam OGROMNOG predzanja iz matematike kao gimnazijalci niti iz strucnih predmeta kao raja iz srednje elektrotehnicke? Znam da bi bilo najbolje da upisem masinstvo, ali realno ne palim se na to da idem odmah u inostranstvo poslije faxa...
cassius

#1118 Re: ETF

Post by cassius »

.
bih123

#1119 Re: ETF

Post by bih123 »

Postoji li mogućnost da neko ko diplomira fiziku na PMF-u krene na master studij na ETF-u?
dinchee3

#1120 Re: ETF

Post by dinchee3 »

Ajatolah_ wrote:Pripremna nastava je 200KM. Uopće ti ne treba ti nikakva literatura osim one zelene zbirke, ona ti je bitnija od same nastave. Zadaci na prijemnom su dosta trivijalni i slični iz godine u godinu, mislim da ne možeš naići na zadatak na prijemnom a da nema sličan u toj zbirci.
može samo naziv i ime autora te zelene zbirke ?
Mišo_Kovač

#1121 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

dinchee3 wrote:
Azem Dautović, Huse Fatkić, Narcis Behlilović - Zbirka zadataka za pripremnu nastavu iz matematike
mk ultra

#1122 Re: ETF

Post by mk ultra »

dinchee3 wrote:
Ajatolah_ wrote:Pripremna nastava je 200KM. Uopće ti ne treba ti nikakva literatura osim one zelene zbirke, ona ti je bitnija od same nastave. Zadaci na prijemnom su dosta trivijalni i slični iz godine u godinu, mislim da ne možeš naići na zadatak na prijemnom a da nema sličan u toj zbirci.
to ti nije potrebno, jer je sad prijemni potpuno drugačiji
DuckZz

#1123 Re: ETF

Post by DuckZz »

Hajmo malo oživite temu, upis na faks se bliži, želi raja više svježih informacija o ETF-u, onako od trenutnih/bivših studenata.

Savjeti ? Preporuke ?
Tesla10

#1124 Re: ETF

Post by Tesla10 »

Ima li Behdže na fakultetu? I kakav je bio ili jeste kao profesor?
Mišo_Kovač

#1125 Re: ETF

Post by Mišo_Kovač »

Ma kakav Behdzet, otisao je u penziju... Ko profesor je bio... šta ja znam, ništa pretjerano korisno od njega nisam čuo na predavanjima :P Al eto, bio je poluzabavan, ako ništa, sa svojim doskočicama i prijetnjama vječnim ognjem za one koji ne uče i sjede u zadnjem redu na predavanju :P
Post Reply