Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
SinjaD

#1101 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

DON_eARL wrote:Da li je neko imao iskustvo sa Feline Infectious Peritonitis (FIP) virusom? Veterinar je utvrdio da po simptomima i krvnoj slici macka, vjerovatno radi o FIP virusu... Vakcina nije dostupna u BiH, a iz clanaka po netu vidim da nije bas ni efikasna. Sta ciniti? :-?
@don earl, pretpostavljam da si se već dovoljno obavjestio o tome šta je FIP. Za svaki slučaj evo par linkova
http://www.zoe.hr/hr/savjeti/110-virusn ... ?showall=1
http://www.tommyvet.co.rs/index.php/zan ... macaka-fip
http://vetlife.ba/index-7.html

Kažeš da je vet "utvrdio" da je "vjerovatno" u pitanju FIP.
Da potražiš i drugo mišljenje?

Ja nemam iskustva s tim virusom i sve što mogu je da poželim sreću i ozdravljenje maci.
DON_eARL

#1102 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

SinjaD wrote:
DON_eARL wrote:Da li je neko imao iskustvo sa Feline Infectious Peritonitis (FIP) virusom? Veterinar je utvrdio da po simptomima i krvnoj slici macka, vjerovatno radi o FIP virusu... Vakcina nije dostupna u BiH, a iz clanaka po netu vidim da nije bas ni efikasna. Sta ciniti? :-?
@don earl, pretpostavljam da si se već dovoljno obavjestio o tome šta je FIP. Za svaki slučaj evo par linkova
http://www.zoe.hr/hr/savjeti/110-virusn ... ?showall=1
http://www.tommyvet.co.rs/index.php/zan ... macaka-fip
http://vetlife.ba/index-7.html

Kažeš da je vet "utvrdio" da je "vjerovatno" u pitanju FIP.
Da potražiš i drugo mišljenje?

Ja nemam iskustva s tim virusom i sve što mogu je da poželim sreću i ozdravljenje maci.
Ako je stanični imunitet vrlo slab, tada se virus umnaža vrlo brzo i nekontrolirano. Tako nastaje "vlažni ili efuzivni" oblik infektivnog peritonitisa. U ovom obliku infektivnog peritonitisa dolazi do nakupljanja velike količine tekućine u grudnoj i trbušnoj šupljini radi oštećenja krvnih žila i neprestanog istjecanja tekućine i bjelančevina u okolno tkivo.
Ovo je slucaj kod mog macka... Bili smo od 2 veterinara i prvi je pretpostavio da je FIP na osnovu tekucine u stomaku, iako nije testirao tekucinu zbog nedostatka testova. Drugi veterinar je uradio ultrazvuk stomaka i testirao krv, ustanovio da je broj leukocita prevelik i da je veoma moguce da je virus prisutan. Macak je dobio 2 injekcije, citavu noc je mokrio cesto i danas ide na jos jedan tretman.
Ako je zaista u pitanju FIP, uz dobru njegu, macak bi mogao izdrzati par mjeseci, do godinu dana... :sad:
Vlažni ili efuzivni oblik infektivnog peritonitisa u samom početku bolesti vrlo je sličan suhom obliku kada su u pitanju klinički simptomi bolesti: gubitak tjelesne težine, gruba dlaka, povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita i letargija.Anemija uzrokuje blijede sluznice. Javlja se začep i proljev. Vlažni oblik infektivnog peritonitisa razvija se vrlo brzo, pa mačka ubrzo ima veliki, ovješeni trbuh, što je posljedica nakupljanja velike količine tekućine. No, potrebno je naglasiti da manje od 50% mačaka s nakupljenom tekućinom u trbušnoj ili grudnoj šupljini zaista boluje od infektivnog peritonitisa. Pojedine mačke s nakupljenom tekućinom mogu biti živahne i imati dobar apetit, dok su druge anoreksične i potištene. Nakupljanje tekućine u grudnoj šupljini uvijek otežava disanje.
Ovaj procenat ipak daje nadu...
SinjaD

#1103 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

@don, žao mi je sto se maca muči :(
Sigurna sam da ćeš učiniti sve da joj olakšaš patnju i učiniš život kvalitetnim uprkos bolesti, koliko god da traje.
H4v4t4R

#1104 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by H4v4t4R »

imam problem, tj. ne ja nego moji prijatelji, pa pitam u njihovo ime. imaju mačku koja pojede sve živo cvijeće u kući. kako je to moguće spriječiti?
SinjaD

#1105 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

H4v4t4R wrote:imam problem, tj. ne ja nego moji prijatelji, pa pitam u njihovo ime. imaju mačku koja pojede sve živo cvijeće u kući. kako je to moguće spriječiti?
Sve mačke vole da grickaju cvijeće. To nije neobično ali jeste OPASNO jer mnoge vrste kućnog cvijeća su OTROVNE za mačke!!!
Ja sam svo cvijeće sklonila kad sam udomila mačka.
SinjaD

#1106 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Evo copy/paste s jednog drugog foruma:

Difenbahija obiluje otrovnim sokom koji uzrokuje jake grčeve i smrt gušenjem zbog grča dišnih mišića.

Paprati mogu kušaču donijeti mučninu, grčeve, oštećenje jetre, slezene, limfnih čvorova, koštane srži, promjenu krvne slike.

Oleandar poznat je još iz doba starih Rimljana kao dobar čaj za uklanjanje neprijatelja. Treba ga se čuvati i ne žvakati ga.

Božur također može donijeti teškoće u gutanju, jake grčeve, nadražaj crijeva, poremetnje u krvotoku.

Đurđica opojnog mirisa izazvati će, slično kao božur, povraćanje, proljev, slabost te nepravilan rad srca i povišeni krvni tlak.

Tisine mlade grančice i listovi izazivaju širenje zjenica, vrtoglavicu, bljedilo, promijenjeni srčani ritam i gušenje.

Šumarica (anemona) brani se izazivajući osip, crijevnim i bubrežnim tegobama te djelovanjem na živčani sistem.

Jaglaci, jedva dočekani vjesnici proljeća kod osjetljivijih mogu svojim dlakavim listovima izazvati crvenilo i svrbež na mjestu dodira.

Ciklama nije bezgrešna. Izbjegavajmo ju.

Kaktusi, svi znaju, bodu ali uz to izazivaju upale pogotovo opuntia-e.

Uz sve prethodne treba zaobići i kukurijek, mrazovac, mak.

ARNICA MONTANA, arnika, moravka, veprina
Arnika, koja pomaze kod modrica, ozljeda i boli, smije se upotrebljavati kao homeopatski pripravak ili kao mast koja se primjenjuje vanjski.
Arnika nadrazuje i moze uzrokovati jak toksicni gastroenteritis, izrazitu misicnu slabost, zivcane poremecaje i smrt.

ATROPA BELLADONNA, velebilje
Otrovno je, sadrzi toksicne alkaloide.

SOLANUM DULCAMARA, paskavica, gorkoslad
Otrovna.

SANGUINARIS CANADENSIS, rusomaca
Sadrzi, izmedju ostalog, otrovni alkaloid sangvinarin.

CYTIUS SCOPARIUS, zukovina
Sadrzi otrovni spartein i druge stetne alkaloide.

AESCULUS HIPPOCASTANUM, divlji kesten
Otrovna biljka koja sadrzi toksicnu kumarinsku supstancu.

ACORUS CALAMUS, idjirot
Ulje trske idjirota je kancerogeno.
Ne smije se pobrkati sa korom koja je omiljeni zacin.

HELIOTROPIUM EUROPAEUM, suncanica
Otrovna biljka koja sadrzi alkaloide koji uzrokuju ostecenje jetre.
Ne smije se pobrkati s vrtnom suncanicom, cije je botanicko ime Valeriana officinalis i koja nije stetna.

CONIUM MACULATUM, kukuta
Sadrzi otrovne alkaloide. Cesto se brkams vodenom kukutom (Cicuta maculata) i vodenom trbuljom (Tsuga canadensis).

HYOSCYAMUS NIGER, bunika
Otrovna. Sadrzi opasne toksicne alkaloide.

EXAGONIUM PURGA, IPOMOEA JALAPA I IPOMOEA PURGA, korijen jalape
Penjacica poznata pod mnogim imenima, moze biti vrlo opasna. Lijek moze djelovati purgativno ali njegovo djelovanje moze izazvati za zivot opasne pokrete crijeva.

DATURA STRAMONIUM, kuznjak, tatula
Opasna biljka koja sadrzi stropin, hiosciamin i skopolamin, lijekove koji se (s razlogom) ne mogu nabaviti bez recepta.

LOBELIA INFLATA, indijski duhan
Otrovna biljka koja se cesto upotrebljava kao sredstvo za izazivanje povracanja. Prevelike doze ekstrakta iz lisca ili ploda izazivaju jako povracanje, znojenje, kocenje, brzo ali slabo bilo te, vrlo cesto, kolaps, komu i smrt.

MANDRAGORA OFFICINARUM, mandragora, kolocep, alrauna
Opasna droga slicna velebilju.

PODOPHYLLUM PELTATUM, podofilin
Otrovna biljka s vise toksicnih sastojaka.

PHORADENDRON FLAVESCENS I VISCUM FLAVENCES, imela
Sadrzi toksicne amine. Smatra se otrovnom.

PHORADENDRON JUNIPERINUM, imela
Moze i ne mora biti otrovna. No, buduci da se o njoj zna premalo, bilo bi pametno koristiti ju samo kao bozicni simbol.

VISCUM ALBUM, bijela imela
Ta vrsta imele sadrzi otrovne amine i smatra se otrovnom.

IPOMOEA PURPUREA, jalap
Sjeme sadrzi amide lisergicne kiseline, ali puno manje snage nego LSD. Odluci li se tko upotrijebiti ju kao drogu, dozivjer ce neugodno a vjerojatno i opasno iznenadjenje jer sjeme sadrzi i vrlo stetne smole koje izazivaju ciscenje.

VINCA MAJOR I VINCA MINOR, zimzelen
Lijepa ukrasna biljka, ali ako se unese u organizam vrlo stetna. Sadrzi toksicne alkaloide koji mogu djelovati neurotoksicno i ostetiti jetru i bubrege.

Sasafras (vrsta lovora)
Kancerogen, moze ostetiti jetru.

EUONYMUS EUROPAEUS, kurikovina, masljika
Purgativ vrlo jakog djelovanja.

DIPTERIX ODORATA, COUMAROUNA ODORATA, DIPTERIX OPPOSITIFOLIA I COUMAORUNA OPPOSITIFOLIA, tonkov bob
Aktivan je sastojak tih sjemenki kumarin koji se na pokusnim zivotinjama ( ) pokazao vrlo stetnim: jako ostecuje jetru, usporava rast, uzrokuje atrofiju testisa.

EUONYMUS ATROPURPUEUS, kurikovina
Cesto se primjenjuje kao laksativ, no buduci da njegova otrovna svojstva jos nisu temeljito ispitana, izbjegavajte je.

EUPATORIUM RUGOSUM, E. OGERATOIDES i E. URTICAEFOLIUM, mali cicak, turicica
Ta otrovna biljka sadrzi toksican, nezasicen alkohol. Izaziva drhtanje kod zivotinja te oboljevanje ljudi koji uzimaju mlijeko, maslac ili meso zivotinja koje su je jele.

ARTEMISIA ABSINTHIUM, pelin
Ulje pelina je aktivni narkoticki otrov. Upotrebljava se radi dodavanja okusa alkoholnom likeru, absintu. U SAD-u je to pice zabranjeno jer moze ostetiti zivcani sustav.

CORYNANTHE YOHIMBI I PAUSINYSTALIA YOHIMBE, johibe
Biljka s kojom se ne treba igrati, sadrzi toksicni alkaloid.

To su neke otrovne biljke na koje treba paziti i nastojati držati ih izvan dosega ljubimaca, a pogotovo radoznalih štenaca ili mačića.
SinjaD

#1107 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

SinjaD wrote:Da li neko zna gdje mogu nabaviti pastu protiv unutarnjih parazita za sasvim male mačiće????

Jutros sam tražila u VetLife-u i Vet. stanici (apoteci) na Stupu i nema, nestalo im, ne znaju kad će opet imati.
.
kakav nered

#1108 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

pitanje za one koji imaju dugodlake mačke... kako održavate njihovu dlaku??? čime ih češljate???
meni ova moja mala (7.mj) ne da prići s četkom :( češljanje izgleda kao mučenje iako se trudim biti skroooooz nježna...

da li koristite furminator??? da li ste zadovoljni s njim???
LaCici

#1109 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Koristim furminator i moja maca ima isto 7 mjeseci. Prilicno se otima ali ja i muz to odradimo zajedno, on je cuva za noge a ja je furminiram :D Ali ni to bas ne pomaze, jer dlaka ima svuda, osim u kuhinji jer tamo nema pristup uopste. Ludim od ciscenja za njom. :x
harleyquinn

#1110 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by harleyquinn »

kakav nered wrote:pitanje za one koji imaju dugodlake mačke... kako održavate njihovu dlaku??? čime ih češljate???
meni ova moja mala (7.mj) ne da prići s četkom :( češljanje izgleda kao mučenje iako se trudim biti skroooooz nježna...

da li koristite furminator??? da li ste zadovoljni s njim???
uh ne pitaj :oops: haos po kuci, ne da gdin da ga se ceslja, moram ici za njim po kuci i malo po malo cesljati :lol: ugl skontala sam da je najbolje to zavrsiti dok spava, tad je jako lijen i mrsko mu se opirati, a kamoli bjezati :D

imam i ja pitanje- koliko cesto cesljate svoje dugodlake mezimce? :)
kakav nered

#1111 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

hvala za odgovore...

moram kupiti furminator... nadam se da će biti bar malo lakše s njim...

ja je češljam obično svaki drugi dan... tj pokušavam da češljam... leđa idu super, ispod nekako i ispod prednjih nogu, ali zadnje noge nikako... skupi ih i ne da... a ne smijem toliko jako da ih povučem, bojim se da bih je povrijedila... i tu se najviše žali... kao da joj čupam dlaku a ne češljam :( a sve radim lagano :(

koliko ih često kupate?? ja sam do sad jednom mjesečno... i kako vam ide feniranje??? moja ova poludi kad čuje fen... ali se bojim da se ne prehladi pa je nekako isfeniram... prijateljica je čuva za noge, ja feniram... a ako sam sama onda budem sva izgrebana... ufff lijepe kratkodlake mačke... Imam velikog avlijanera i on se da i kupati i fenirati i češljati... ma milina... ona sve obratno...
smesko

#1112 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smesko »

Zeljela bih postati ponosna vlasnica jedne: lijene, debele mace koja moze satima sjediti i maziti se :-D
Mislim da bi Britanska kratkodlaka macka bila idealna za mene.
U obzir dolazi i Ruska plava macka, koja i nije tako lijena ni debela....
Htjela bih cuti tj procitati LICNA iskustva vlasnika ove dvije rase.
Naime imam dvoje djece koji su dovoljni za nestasluke i velike nerede :x , treba mi jedna mila maca cije ce me krzno opustiti i osloboditi od stresa :lol:
Pomozite da ne dovedem u kucu jos jednog malog monstruma :?
Cholina_Lokica

#1113 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Nema te macke koja ce ti citav svoj zivot samo sjedit i nista ne raditi, ne praviti haos po kuci, pogotovo prvih par godina zivota :-)
kakav nered

#1114 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

smesko wrote:Zeljela bih postati ponosna vlasnica jedne: lijene, debele mace koja moze satima sjediti i maziti se :-D
Naime imam dvoje djece koji su dovoljni za nestasluke i velike nerede :x , treba mi jedna mila maca cije ce me krzno opustiti i osloboditi od stresa :lol:
i ja sam htjela macu da se mazi...i dva puta udomim i :sad: ne vole ni jedno ni drugo (osim naravno kad je njima ćeif)... i tako sad imam dva belajčeta u kući :D volim ih puno, ali mi fali da se maze...

sretno!! :)

ps.kod mene su avlijaner i poluperzijska maca... nemam iskustva s macama koje ti tražiš... odgovorila sam jer razumijem tvoju želju da imaš macu koja voli da se mazi :)
kakav nered

#1115 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

Cholina_Lokica wrote:Nema te macke koja ce ti citav svoj zivot samo sjedit i nista ne raditi, ne praviti haos po kuci, pogotovo prvih par godina zivota :-)
nema, mace su po prirodi žive... ali ima maca koje više ili manje vole da se maze... moje gotovo da ne vole nikako... samo navečer kad legnem i ujutro kad se probudim (tj.kad me probude)... ne smeta mi što belajišu, obožavam ih onako razigrane, ali bih voljela i da su malo veće maze... samo to...
smesko

#1116 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smesko »

Ma, nacicu je ja :D
Znam da je svaka u prvoj godini zivota jako zivahna i nestasna-prezivjecu tu prvu godinu :lol:
Ali, hajmo sacekati, procitati i cuti da je neko imao srece i ima bas takvu macu :-D
smesko

#1117 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smesko »

kakav nered wrote:
smesko wrote:Zeljela bih postati ponosna vlasnica jedne: lijene, debele mace koja moze satima sjediti i maziti se :-D
i ja sam htjela macu da se mazi...i dva puta udomim i :sad: ne vole ni jedno ni drugo (osim naravno kad je njima ćeif)... i tako sad imam dva belajčeta u kući :D volim ih puno, ali mi fali da se maze...

sretno!! :)

ps.kod mene su avlijaner i poluperzijska maca... nemam iskustva s macama koje ti tražiš... odgovorila sam jer razumijem tvoju želju da imaš macu koja voli da se mazi :)

Nacicu je ja :D

Znam da su sve mace u prvoj godini zivota jako aktivne i nestasne, ali prezivjecu taj dio-spremna sam :lol:
A sada cu biti strpljiva da cujem tj procitam "ko ima srece pa ima macu kakvu ja zelim" :D

Hvala na razumijevanju.......mozda usvojis i trecu ako saznamo da ima neka sa ovakvim karakterom :-D
smesko

#1118 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smesko »

kakav nered wrote:
Cholina_Lokica wrote:Nema te macke koja ce ti citav svoj zivot samo sjedit i nista ne raditi, ne praviti haos po kuci, pogotovo prvih par godina zivota :-)
nema, mace su po prirodi žive... ali ima maca koje više ili manje vole da se maze... moje gotovo da ne vole nikako... samo navečer kad legnem i ujutro kad se probudim (tj.kad me probude)... ne smeta mi što belajišu, obožavam ih onako razigrane, ali bih voljela i da su malo veće maze... samo to...
Imam razigranu djecu, i nestasluka preko glave :x
Samo da mi ne lomi i ne rusi po stanu u toku dana, a navece cemo se maziti,i maziti......i surfovati po forumima :-D
smesko

#1119 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smesko »

.....dok mali "monstrumi" spavaju :-D
minjonja

#1120 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

imam ja takve tri sto se samo maze, samo sto nisu rasne, nego kontejner-mace.

samo gledaj da bude zensko, one su mirnije. nisu sve mirne, ima i medju zenkama lopova :skoljka: ali su generalno pitomije.

svaki ozbiljan prodavac/poklanjac bi trebao biti iskren i reci za macku jel mirna ili zivahna. uz to bi trebao dati mogucnost da uzmes na nekoliko dana probno mace da vidis jel tvoja porodica spremna za jos jednog clana, hoce li djeca prihvatiti, hoce li se macka na vas nauciti, hoce li se djeca kako treba prema njoj odnositi, hoce li ona njih napadati itd. tako izaberes sebi macica koji najbolje vama odgovara.
teAMICA

#1121 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

Moj hajvan je mamu malcice iskasapio, diral ga zena, gnjavila dok je odmarao i dobila svoje. Primila injeciju anti-tetanusa i antibiotike. To je bilo u pon, juce dobila anti tetanus a evo joj je rana (na ruci) malo zagnojena i crveno okolo. Malo me brine, tjeram je da sutra opet ode kod dr. Jel imao neko slicnu nevolju, inace macak je iskljucivo kucni i vakcinisan je.
smesko

#1122 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by smesko »

minjonja wrote:imam ja takve tri sto se samo maze, samo sto nisu rasne, nego kontejner-mace.

samo gledaj da bude zensko, one su mirnije. nisu sve mirne, ima i medju zenkama lopova :skoljka: ali su generalno pitomije.

svaki ozbiljan prodavac/poklanjac bi trebao biti iskren i reci za macku jel mirna ili zivahna. uz to bi trebao dati mogucnost da uzmes na nekoliko dana probno mace da vidis jel tvoja porodica spremna za jos jednog clana, hoce li djeca prihvatiti, hoce li se macka na vas nauciti, hoce li se djeca kako treba prema njoj odnositi, hoce li ona njih napadati itd. tako izaberes sebi macica koji najbolje vama odgovara.
Nazalost malo je takvih prodavaca kojima je zaista stalo da kvalitetno udome svoje mace ili psa, uglavnom se svede na daj lovu i pali :roll:
Domace su najveci vragolani :lol:
mali Ninja

#1123 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mali Ninja »

šura prodaje perzijsku mačku, 100KM stara 7 mjeseci, uz mačku ide četka za češljanje, wc, grebalica i jedna sjedalica kucne izrade. maca je zdrava i vakcinisa. Bijela ženka.

prodaje je iz razloga što dolazi beba, pa ako neko nekog zna ko bu kupio, neka se javi na PM ili 061241703 sms-om
VenomousV

#1124 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

jutros mi se omacila jedna od maca. koliko sma uspjela da vidim samo je jedno mace u pitanju mada sumnjam da je tu negdje i drugo...

imate neki savjet kako da joj olaksam, pomognem, sta da radim? ili da jednostavno pustim da se sama snalazi?

mama maca je mlada, nema jos ni godinu dana
Tranquilizer

#1125 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tranquilizer »

VenomousV wrote:jutros mi se omacila jedna od maca. koliko sma uspjela da vidim samo je jedno mace u pitanju mada sumnjam da je tu negdje i drugo...

imate neki savjet kako da joj olaksam, pomognem, sta da radim? ili da jednostavno pustim da se sama snalazi?

mama maca je mlada, nema jos ni godinu dana

Mace su samostalne jako, možeš pomoci sa toplom dekicom ili elektricnom dekicom jer macama je sada toplota najvažnija, prakticno dok ne progledaju mama se sama brine o njima, a poslje kud koji mili moji...pravo mi je cudno da je jedno mace, obicno bude 3-4 minimalno...hrani mamu jer ona sada vrlo brzo gubi kalorije na mljeko i oporavak... :D jako je bitno da macici jedu redovno i da dobijaju na težini, ako ne dobijaju dovoljno brzo vjerovatno ce uginuti, a razloga može biti bezbroj, pazi na higijenu macica, narocito ociju jer su infekcije jako ceste, mama je nagazi i slicno...

ne bi ih trebala uzimati i maziti dok ne napune 2 sedmice najmanje, rekao sam ti da ih utopliš jako dobro kao i da iz skloniš od propuha i vode, ako ne budu jeli moraš ih hraniti kapaljkom... eto uglavnom to je to...

malo proguglaj pa vidi još info ;)

http://www.kittencare.com/littlekittens.html
Post Reply