Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
- Esja
#1101 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
hoce to kad ides preko bradine 
-
somethings
#1102 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Meni nije. Bolje sebi da skrate život nego meni ili nekom mom. Ko ih tjera da se glupiraju...gradskadjeca wrote:Ja koliko sam skontao.
http://www.renault-klub.ba/forum/viewto ... 19&p=44372
A onda
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... #komentari
Ne znam da li grijesim, ali mi je pravo zao mladih zivota koji na ovaj nacin skrate sebi mladost i ostave porodicu bez zastite.
- braca
#1103 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Ja sam iz Sarajeva, da ne biste pomislili da navijam za neku Banja Luku.
No, ako ste bili u Banja Luci, a ja cesto idem tamo poslom, primijetili ste DA NA SVAKOM PJESACKOM PRELAZU SVAKI AUTO STAJE SVAKOM PJESAKU !!! Mislio sam da mi se je to ucinilo, pa sam malo testirao, da ne kazem, da sam se malo poigrao: cekam da svi pjesaci predju ulicu, a ja ostanem kao zadnji i auti krenu. Nakon toga, ja ZAKORACIM na pjesacki, svaki auto u svakom trenutku mi staje da ja prodjem. A takodejr sam malo i osmatrao: i dalje u toku dana svaki auto staje svakom pjesaku.
I u Hrvatskopj je manje - vise isto.
Vec mi se gadi koliko agresivno nece vozaci auta da staju u Sarajevu, vide te i ascare NECE da stanu. Ja sam konsterniran jer vise puta cak ni auto skola sa instruktorom i vozacem-ucenikom nece da stane, IAKO IH JA SVOJIM POKRETOM PROVOCIRAM da cu zakoraciti, ali - ne. DJUKELE sarajevske ne staju.
Mozete biti sa djetetom, mozete biti stra osoba, nema sanse da vam stanu. Pogledajte malo i obratite paznju. Vecih djukela od vozaca u Sarajevu u saobracaju nisam vidio nadaleko!
Dio krivice bi mogao otici i na policiju, jer ne pljuju NIjemci po ulici sto su nesto puno civiliziraniji, nego sto ce ih prijaviti prvi prolaznik koji to vidi, a policija ce ih oderati.
Nasa policija truni kako imaju male plate, pa dobro da imaju ista koliko rade, odnosno ne rade. Sta fali jednom prasinaru koji i tako ne radi nista, zaredati pa fino svakom autu napisati prijavu za pogresno parkiranje ili za nezaustavljanje na pjesackom prelazu (nemojte sada spominjati onu gresku u zakonu vezano za parkiranje, to je samo privremena pojava).
Povraca mi se od seljacina i ja koji nisam rasista ili fasista, to postajem kada su u pitanju papci i seljacine. A kojih je haman pa najvise bas ovdje u Sarajevu.
Jbga. Udarajte me sad, izdrzacu nekako.
No, ako ste bili u Banja Luci, a ja cesto idem tamo poslom, primijetili ste DA NA SVAKOM PJESACKOM PRELAZU SVAKI AUTO STAJE SVAKOM PJESAKU !!! Mislio sam da mi se je to ucinilo, pa sam malo testirao, da ne kazem, da sam se malo poigrao: cekam da svi pjesaci predju ulicu, a ja ostanem kao zadnji i auti krenu. Nakon toga, ja ZAKORACIM na pjesacki, svaki auto u svakom trenutku mi staje da ja prodjem. A takodejr sam malo i osmatrao: i dalje u toku dana svaki auto staje svakom pjesaku.
Vec mi se gadi koliko agresivno nece vozaci auta da staju u Sarajevu, vide te i ascare NECE da stanu. Ja sam konsterniran jer vise puta cak ni auto skola sa instruktorom i vozacem-ucenikom nece da stane, IAKO IH JA SVOJIM POKRETOM PROVOCIRAM da cu zakoraciti, ali - ne. DJUKELE sarajevske ne staju.
Mozete biti sa djetetom, mozete biti stra osoba, nema sanse da vam stanu. Pogledajte malo i obratite paznju. Vecih djukela od vozaca u Sarajevu u saobracaju nisam vidio nadaleko!
Dio krivice bi mogao otici i na policiju, jer ne pljuju NIjemci po ulici sto su nesto puno civiliziraniji, nego sto ce ih prijaviti prvi prolaznik koji to vidi, a policija ce ih oderati.
Nasa policija truni kako imaju male plate, pa dobro da imaju ista koliko rade, odnosno ne rade. Sta fali jednom prasinaru koji i tako ne radi nista, zaredati pa fino svakom autu napisati prijavu za pogresno parkiranje ili za nezaustavljanje na pjesackom prelazu (nemojte sada spominjati onu gresku u zakonu vezano za parkiranje, to je samo privremena pojava).
Povraca mi se od seljacina i ja koji nisam rasista ili fasista, to postajem kada su u pitanju papci i seljacine. A kojih je haman pa najvise bas ovdje u Sarajevu.
-
Max Bunker
#1104 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Ih, kada smo mi stajali pjesacima, ima...braca wrote:Ja sam iz Sarajeva, da ne biste pomislili da navijam za neku Banja Luku.
Mi se sada ( u Sarajevu ) furamo na Italiju
- black
#1105 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ma kakvo stajanje, nisi siguran nikada, josh ce te i poprskati kada je ovako mokro vrijeme
-
zonbirile
#1106 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
i u Srbiji , bar u Užicu svi staju.
-
Zejnil
#1107 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Slažem se za stajanje, ali isto tako nervira i kada pustiš pješaka a on ga otego preko ulice ko hodža teraviju. To ne bi bio problem da recimo ne skrećem na socijalnom ili pofalićima ili na sličnom semaforu, gdje te neko može samo pokupiti s leđa jer čekaš pješaka da pređe. Isto tako u Sarajevu ljudi hodaju ko ovce, ti moraš za njih razmišljati, tako da to što stane na ulicu sa trotoara ne stoji jer ne pogleda jel mu šta dolazi, nego glavom bez obzira kao da su svi obzirni i moraju stati. Da se ne nađe neko uvrijeđen, i ja sam i pješak i vozač, i ponašam se u skladu sa tim koliko god mogu. Kada prelazim ulicu gledam da pređem što prije jer su velike gužve i ljudi žure, to je normalno, i znam koliko ti znači kratki semafor kada ideš na posao, izlaziš vani i sl.
- BSn
#1108 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Da, prolazio sam kroz jos neke gradove u RS-u i uopce je kultura pjesackih prelaza znatno drugacija nego u Sarajevu. Ljudi gotovo nikako ne prelaze van pjesackih, a ni na crveno za pjesake. Ako je pjesacki bez semafora ono ne gleda ide l' ko ili ne, nego stupa na kolovoz (mislim, za svaku pohvalu, nije njegovo da razmislja bi l' ti u autu stao, nego tvoje da stanes). I vozaci se drze toga. Sad ne znam da li je to do revnosnijeg kaznjavanja pjesaka/vozaca za taj prekrsaj, ali je tako.
-
zonbirile
#1109 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
teško je priznati da smo najveći papci u regiji i šire,bar što se saobraćajne kulture tiče.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1110 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
postavlja se pitanje zašto???
- Esja
#1111 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
U Sarajevu se tokom rata i poslije nakupilo svega i svacega. Nije u pitanju samo kultura u saobracaju, nego i u ostalim segmentima zivota. Sarajevo, kao glavni grad, prenatrpan...grad ratom porusen, promijenjena struktura stanovnistva, pun droge, kriminala. Sve to utice i na ovakvo ponasanje u saobracaju. Ja sam posmatrala bas ljetos, ljudi su toliko nervozni kad trebaju sacekati, propustiti pjesaka, sacekati na semaforu i slicno...Jednostavno, kao da zivot zavisi od toga da sto prije stigne tamo gdje je posao, a ne znaju da je zivot bas tad u opasnosti. Zivjeti tolike godine pod granatama i imati strpljenja za volanom..nije bas lako. Ne opravdavam..i sama se bojim proci u autu kroz Sarajevo, ali pokusavam naci razloge. Ta nije da su Sarajlije najnekulturniji narod u regiji
.
Ljetos vidim "hitnu", izlazi iz pravca "Merkatora" na glavnu ulicu i nema sanse da neko stane...Svi voze "svoj pravac", a ambulantna kola stoje li stoje ..i cekaju zeleno. Da nije zalosno, bilo bi smijesno.
Ljetos vidim "hitnu", izlazi iz pravca "Merkatora" na glavnu ulicu i nema sanse da neko stane...Svi voze "svoj pravac", a ambulantna kola stoje li stoje ..i cekaju zeleno. Da nije zalosno, bilo bi smijesno.
- Esja
#1112 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Gdje je takav zakon? ..da hitna mora cekati zeleno....ccc 
- Lady Saray
#1113 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
u kojem clanu pise hitna nije obavezna cekat na semaforu neg s bismillom u raskrsnicu pa sta bude? ako se ne varam po zakonu je ovakav raspored 1) pratnja 2) policajac 3) semafor 4) rotacija 5) sinska vozila 6) desna stranaEsja wrote:Gdje je takav zakon? ..da hitna mora cekati zeleno....ccc
drugo je to sto je raja propusti
- BSn
#1114 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Esja, doselila se i u RS citava zapadna Krajina i ljudi koji do '92. nisu asfalta vidjeli, pa opet ljudi imaju vecu saobracajnu kulturu nego Sarajlije.
Problem je u tome sto se u Sarajevu vozacke dobijaju Bog zna kako, pa vozaci ne znaju da semafor ima prednost u odnosu na rotaciju (osim ako nije pratnja).
Problem je u tome sto se u Sarajevu vozacke dobijaju Bog zna kako, pa vozaci ne znaju da semafor ima prednost u odnosu na rotaciju (osim ako nije pratnja).
-
zonbirile
#1115 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ja samo što je ljudski napraviti prolaz i pustiti ih da prođu,a do vozača hitne je da bezbjedno prijeđe raskrsnicu
- BSn
#1116 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Naravno.zonbirile wrote:ja samo što je ljudski napraviti prolaz i pustiti ih da prođu,a do vozača hitne je da bezbjedno prijeđe raskrsnicu
Samo nije prvi put da cujem pricu kako se po zakonu mora pustiti vozilo pod rotacijom, ili da policija moze proci kroz crveno bilo s rotacijom ili ne. I onda se cude otkud toliko udesa, a toliko ljudi vozi bez da je i procitalo makar osnove zakona - ne znaju se ni na raskrsnici snaci.
Ili kad lola pici pravo, a s desne mu strane dolazi vozilo. Nema ni 1% ljudi koji ce se zaustaviti, jer ne zna on sta je pravilo desne strane ako nema znaka, nego on ide pravo.
Za sve je kriv javasluk u autoskolama, a vala nije lose ni kad policija malo pojaca kontrole na raskrsnicama, pa lola pri skretanju ide u najdalju traku, a ibreti se kad ga plavci zaustave.
- amrica
#1117 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Samo je jedan jaci od semafora, a to je policajac-saobracajac na raskrsnici. I hitna, vatrogasci, policija, pogotovo majmuni sa pratnjom NEMAJU PRAVO proci kroz crveno. Drugo je sto oni pokusavaju, a narod ih pusta. Mada to nije OK, ako neko vidi sa 50 m da mu je zeleno, nece ocekivati da neko ispred njega naglo zakoci da pusti rotaciju, i eto jos veceg belaja.
I nikad nisam vidjela da narod ne pusta hitnu, mrdaju se u drugu traku, penju na trotoare, uklanjaju kako stignu, opca solidarnost.
I nikad nisam vidjela da narod ne pusta hitnu, mrdaju se u drugu traku, penju na trotoare, uklanjaju kako stignu, opca solidarnost.
-
Nuclear Winter
#1118 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Sa ovim se apsolutno slažem,u Sarajevu žive ljudi koji POJMA NEMAJU o saobraćajnoj(ili bilo kakvoj)kulturi,ali barem ne kolju,siluju,i učestvuju u genocidu ko ovi "kulturni" iz banjaluke.I da ko nije bio u italiji,POJMA NEMA da ima gorih čobana od naših po pitanju saobraćajne(ne)kulture.BSn wrote:Esja, doselila se i u RS citava zapadna Krajina i ljudi koji do '92. nisu asfalta vidjeli, pa opet ljudi imaju vecu saobracajnu kulturu nego Sarajlije.Problem je u tome sto se u Sarajevu vozacke dobijaju Bog zna kako, pa vozaci ne znaju da semafor ima prednost u odnosu na rotaciju (osim ako nije pratnja).
- BSn
#1119 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
amrica wrote:Samo je jedan jaci od semafora, a to je policajac-saobracajac na raskrsnici. I hitna, vatrogasci, policija, pogotovo majmuni sa pratnjom NEMAJU PRAVO proci kroz crveno. Drugo je sto oni pokusavaju, a narod ih pusta. Mada to nije OK, ako neko vidi sa 50 m da mu je zeleno, nece ocekivati da neko ispred njega naglo zakoci da pusti rotaciju, i eto jos veceg belaja.
Pratnja ne postuje zivu silu, ni kamere ni nista. Njih i ako kamera "uhvati", ne pise se kazna.
- van Basten
#1120 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ja hitnu i vatrogasce uvijek propustim kad vidim u retrovizoru pod rotacijama. Policiju rijetko, one pod pratnjom nikad.
-
Nuclear Winter
#1121 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Svaka čast druževan Basten wrote:ja hitnu i vatrogasce uvijek propustim kad vidim u retrovizoru pod rotacijama. Policiju rijetko, one pod pratnjom nikad.
- Hunkar
#1122 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
po prijeratnom zobsu jesu, po dasasnjem nisuLud i ponosan wrote:Vozila pod pratnjom su broj 1
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#1123 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Haj ti dokaži da je on u autu jeo burek...njegova riječ protiv tvojeHunkar wrote:policajac koji stoji na raskrsnici (ne onaj u autu koji jede burek)
- kurty
#1124 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Imal mi ista drage kad ga vidim u retrovizoru, ono sam on i krenuo kuci i upalio onu rotaciju na prednjem dijelu sto bude... Pa on nesto blica... A ja u autu glumim retarda, obje ruke na volan i skroz lijevo se pomaknem... a on svirali svirao... pa kad konacno ima priliku da me pretekne, bar da se ja ne sklonim na bankinu on nesto grana, prijeti, a ja s osmjehom samo ga vojnicki pozdravim...van Basten wrote:ja hitnu i vatrogasce uvijek propustim kad vidim u retrovizoru pod rotacijama. Policiju rijetko, one pod pratnjom nikad.
Ili sto mi se ujutro desavalo... Kad bi oni Brankovicevi njega vozi prema Vogosci, a onaj policajac naprijed sto ide na razglas meni se obraca "Bjezi s ceste"... "A vidi ga, bjezi s ceste... Halo bolan", a ja satro plesem u autu uz "Killing me softly"
A jednom sam felgu skrivio na tudjem autu koliko sam bjezao u stranu da me hinta prodje... Al i pored felge mi je bilo drago sto zbog mene nije morala kociti imalo...
- respo
#1125 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
u italiji se sve rijesi u sekundi bez obzira sto se ne postuje pola pravila rukom namigivanjem ne znam ni ja cim vise signalizirajuNuclear Winter wrote:Sa ovim se apsolutno slažem,u Sarajevu žive ljudi koji POJMA NEMAJU o saobraćajnoj(ili bilo kakvoj)kulturi,ali barem ne kolju,siluju,i učestvuju u genocidu ko ovi "kulturni" iz banjaluke.I da ko nije bio u italiji,POJMA NEMA da ima gorih čobana od naših po pitanju saobraćajne(ne)kulture.
a kod nas odmah hoce da se biju prijete itd
e u tome je vidis velika razlika