Istina o invalidima

Locked
8. sekretar SKOJ-a

#1101 Re: Istina o invalidima

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Izgleda da je tačna ova vijest:
http://www.radioslon.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1746:obustavljenja-isplata-invalidnina-dok-se-ne-usvoji-budet-fbih&catid=1:vijesti&Itemid=5 wrote:Obustavljena isplata invalidnina dok se ne usvoji Budžet FBiH
Petak, 06 Januar 2012 16:00 | Autor Merima Tokić
Isplata invalidnina za decembar 2011. godine obustavljena je dok se ne usvoji budžet FBiH, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je saopćilo da su, zaključno sa 31. decembrom 2011. godine, završeni poslovi na obračunu invalidnine (lične i porodične) i drugih obaveza prema građanima korisnicima prava iz oblasti boračko - invalidske zaštite. Isplate su planirane u prvoj sedmici 2012. godine.

Budući da su, prema Zakonu o budžetu FBiH, nakon 31. decembra 2011. godine obustavljene sve vrste budžetskih plaćanja i isplata, do usvajanja budžeta za 2012. godinu, nema mogućnosti da se prije toga izvrši isplata krajnjim korisnicima prinadležnosti iz oblasti boračko - invalidske zaštite.

Razmatranje ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH planirano je na sjednicama parlamentarnih domova 10. i 11. januara ove godine.

Isplata invalidnina za decembar 2011. godine, kao i nastavak redovnih mjesečnih isplata tokom cijele 2012. godine uslijedit će u narednih nekoliko dana nakon usvajanja budžeta FBiH za 2012. godinu u Federalnom parlamentu, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.
Invalidnina za nas civilne neratne onesposobljene osobe jednostavno, NEMA.
Provjereno putem telefona u BBI banci.
hamza_sa

#1102 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

8. sekretar SKOJ-a wrote:Izgleda da je tačna ova vijest:
http://www.radioslon.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1746:obustavljenja-isplata-invalidnina-dok-se-ne-usvoji-budet-fbih&catid=1:vijesti&Itemid=5 wrote:Obustavljena isplata invalidnina dok se ne usvoji Budžet FBiH
Isplata invalidnina za decembar 2011. godine obustavljena je dok se ne usvoji budžet FBiH, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je saopćilo da su, zaključno sa 31. decembrom 2011. godine, završeni poslovi na obračunu invalidnine (lične i porodične) i drugih obaveza prema građanima korisnicima prava iz oblasti boračko - invalidske zaštite. Isplate su planirane u prvoj sedmici 2012. godine.

Budući da su, prema Zakonu o budžetu FBiH, nakon 31. decembra 2011. godine obustavljene sve vrste budžetskih plaćanja i isplata, do usvajanja budžeta za 2012. godinu, nema mogućnosti da se prije toga izvrši isplata krajnjim korisnicima prinadležnosti iz oblasti boračko - invalidske zaštite.

Razmatranje ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH planirano je na sjednicama parlamentarnih domova 10. i 11. januara ove godine.

Isplata invalidnina za decembar 2011. godine, kao i nastavak redovnih mjesečnih isplata tokom cijele 2012. godine uslijedit će u narednih nekoliko dana nakon usvajanja budžeta FBiH za 2012. godinu u Federalnom parlamentu, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.
Tacna, Sekretaru, jasta nego je tacna. Imas istu informaciji na web stranici Vlade FBiH.

Ja danas posudio od prijatelja pare za lijekove, a kako je krenulo izgleda da cu morati ugasiti i ovo cudo od interneta, iako mi je on sve. I kino i pozoriste i kafic.

Ali, valjda ce biti bolje.
8. sekretar SKOJ-a

#1103 Re: Istina o invalidima

hamza_sa wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:Izgleda da je tačna ova vijest:

Tacna, Sekretaru, jasta nego je tacna. Imas istu informaciji na web stranici Vlade FBiH.

Ja danas posudio od prijatelja pare za lijekove, a kako je krenulo izgleda da cu morati ugasiti i ovo cudo od interneta, iako mi je on sve. I kino i pozoriste i kafic.

Ali, valjda ce biti bolje.
Ja se na sličan način dovijam. U apoteci mi daju lijekove ''na teku'', a veresiju imam i u prodajnom (hrana i kućne potrepštine) boksu u vlasništvu jarana mi iz mladosti, a na Narodnoj pijaci kod Interexa.

Hebe me pokvarena veš mašina.
hamza_sa

#1104 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

@ Skretar

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

E, sto me nasmija sa ovom "tekom" u apoteci. Pa zar i to ima?!?!!?

Moracu se i ja raspitati kod ovih apotekara kod mene. :lol: :lol:
8. sekretar SKOJ-a

#1105 Re: Istina o invalidima

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je budžet Federacije BiH za ovu godinu

- onako kako ga je predložila Vlada - u iznosu od milijardu 923 miliona maraka. 57 poslanika bilo je za, a 27 protiv budžeta. Budžet je veći od prošlogodišnjeg za 11 posto.
10.01.2012 20:14 Rasprava o budžetu je bila burna, a primjedbe su dominirale iz redova opozicije da budžet nije razvojni niti da odražava opredjeljenje za stratešku borbu Federacije BiH s ekonomskim nedaćama.

Poslanici su podnijeli brojne amandmane na tekst budžeta pa se Vlada, čiji su članovi prisustvovali sjednici, odvojeno sastala da bi se odredila o njima. Nije prihvatila nijedan amandman koji bi u nekoj budžetskoj stavci promijenio predložene iznose. Jedino je predložila zaključak da nju Predstavnički dom zaduži da najmanje 10 posto predviđenih poticaja za poljoprivredu usmjeri u ovoj godini za održivi povratak u Republiku Srpsku.

Da je prihvatila neki od amandamana, oni bi prema pravilima automatski postali sastavni dio teksta budžeta, u protivnom, o svim amandmanima od kojih u međuvremenu ne odustanu eventualno njihovi predlagači, izjašnjavat će se svi poslanici prije glasanja o budžetu.

Zastupnici na početku vanredne sjednice nisu podržali zahtjev Kluba zastupnika HDZ BiH da iz dnevnog reda budu uklonjeni svi akti koje je predložila Vlada Federacije BiH. Šef Kluba HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je da je federalna Vlada “uspostavljena suprotno Ustavu i Izbornom zakonu, te da je nelegalna i nelegitimna”.

Nije prihvaćen niti prijedlog Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH da ovogodišnji bužet Federacije BiH i zakon o njegovom izvršavanju budu vraćeni u formu nacrta, a ne da budu razmatrani u formi prijedloga, odnosno po hitnom postupku.

Sutra će budžet biti i na dnevnom redu Doma naroda, jer je za operativnost budžeta Vladinom prijedlogu potrebna podrška oba ta parlamentarna nivoa.

Pred parlamentarcima će se naći i Prijedlog zakona o radu koji je utvrdila Vlada Federacije. Ova oblast od 1999. godine nije harmonizirana sa propisima Evropske unije.

Najavljuju se nova pravila o suzbijanju masovne pojave rada nacrno, koja guši realnu ekonomiju i punjenje penzijskih i zdravstvenih fondova. Usvajanje ovog zakona treba pratiti i rigoroznija zakonska regulativa prekršaja i kazni, koje su do sada bile preblage.

simple_girl1

#1106 Re: Istina o invalidima

Post by simple_girl1 »

I, ima li kakvih novosti? Zna li se kada će biti isplata? :roll:
8. sekretar SKOJ-a

#1107 Re: Istina o invalidima

simple_girl1 wrote:I, ima li kakvih novosti? Zna li se kada će biti isplata? :roll:
Ah, tek je usvojen Zakon o budžetu. Mora se sačekati da se Zakon objavi u Sl. novinama, pa ja procjenjujem da bi u petak mogle naše gide leći po bankama u petak, tj. danas ili u ponedjeljak.
hamza_sa

#1108 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
simple_girl1 wrote:I, ima li kakvih novosti? Zna li se kada će biti isplata? :roll:
Ah, tek je usvojen Zakon o budžetu. Mora se sačekati da se Zakon objavi u Sl. novinama, pa ja procjenjujem da bi u petak mogle naše gide leći po bankama u petak, tj. danas ili u ponedjeljak.
Iz pouzdanih izvora, nema nista prije ponedjeljka, eventualno utorka.
sandaleta

#1109 Re: Istina o invalidima

Post by sandaleta »

Nemam rijeci osim tesko nama kad zavisimo a puno nas je takvih od milostinje nase drzave,i tek kad se covjek zapali onda mogu naci rjesenje.SRAMOTA na drzavnom nivou!!!!!!
zeleni xy

#1110 Re: Istina o invalidima

Post by zeleni xy »

sandaleta wrote:Nemam rijeci osim tesko nama kad zavisimo a puno nas je takvih od milostinje nase drzave,i tek kad se covjek zapali onda mogu naci rjesenje.SRAMOTA na drzavnom nivou!!!!!!
Šta misliš hoće li neko odgovarati ili neko dati ostavku za to što se čovjek zapalio ??

Zna se ko je uputio te revizorske timove i sa kakvim uputama a postoji i izjava ministra koji kaže "čovjek je stvarno bolestan", pa neka sad ministar kazni one koji su sa 80% skresali na 30%.

Ima mnogo pritužbi na čudan rad tih novih revizora i na njihove odluke.
hamza_sa

#1111 Re: Istina o invalidima

Post by hamza_sa »

zeleni xy wrote:
sandaleta wrote:Nemam rijeci osim tesko nama kad zavisimo a puno nas je takvih od milostinje nase drzave,i tek kad se covjek zapali onda mogu naci rjesenje.SRAMOTA na drzavnom nivou!!!!!!
Šta misliš hoće li neko odgovarati ili neko dati ostavku za to što se čovjek zapalio ??

Zna se ko je uputio te revizorske timove i sa kakvim uputama a postoji i izjava ministra koji kaže "čovjek je stvarno bolestan", pa neka sad ministar kazni one koji su sa 80% skresali na 30%.

Pogledaj moje postove na 47. stranici i vidi kako proocjenjuju invalidnost i sta mi odgovara gospodja koja radi u tom sektoru.

Sve ce ti se samo kazati.
simple_girl1

#1112 Re: Istina o invalidima

Post by simple_girl1 »

Dobre vijesti! :)

http://www.rtvslon.ba/index.php?option= ... i&Itemid=5

Sretno s trošenjem! ;-)
8. sekretar SKOJ-a

#1113 Re: Istina o invalidima

zeleni xy wrote:

Koliko sam ja upratio vijesti o slučaju samospaljivanja Sakibovog, to je po meni tragični nesporazum.

Zašto mu socijalni radnik nije napomenuo da ima pravo i na naknadu civilnog neratnog onesposobljenog lica sa invaliditetom.

Ako je imao neku psihozu koja je nastala nasljednim putem (Ležao ranije na Psihijatriji), imao je, kao i ja, najmanje 90-postotnu onesposobljenost. Relativno velika primanja pripadaju civilnim neratnim onesposobljenicima.Sveukupno, skoro 200KM/mjesečno.

Mogao je da bira tih 200KM ili RVI naknade ako je imao kakvo ranjavanje ili logorašku naknadu (ne znam postoji li i kolika je).

Znači, tragičan nesporazum. Ljekarska komisija je MORALA vidjeti nalaze sa Psihijatrije i postupiti kao i u ostalim slučajevima, a to znači ne dirati njegovih 90% onesposobljenost, te ako utvrde da je bolest nastala mimo ratnih sukoba upoznati čovjeka sa mogućnošću da bira hoće li biti RVI ili neratni civilni onesposobljenik.

Vrlo je osjetljivo pitanje, ali je sigurno da Sakib nije sam krivac za to što mu se desilo.

Čovjek jednostavno nije znao svoja prava. Zašto mu neko od bližnjih drugova ili iz obitelji (zdravi) nije saznao da ima pravo da bira te naknade? Zašto neko sa njim u pratnji nije posjećivao socijalnog radnika?
:(
pegyy

#1114 Re: Istina o invalidima

Post by pegyy »

bila uplata pogledajte teletext FTV 116
*malena*

#1115 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,nakon kraće pauze evo me,da Vas pitam ima li iko da nije ovaj mjesec dobio njegu a invalidninu jeste,moja nana jeste invalidninu 116 mislim KM ali njegu nije,vjerovatno kanton nije uplatio još.pozz
8. sekretar SKOJ-a

#1116 Re: Istina o invalidima

*malena* wrote:Pozz za sve,nakon kraće pauze evo me,da Vas pitam ima li iko da nije ovaj mjesec dobio njegu a invalidninu jeste,moja nana jeste invalidninu 116 mislim KM ali njegu nije,vjerovatno kanton nije uplatio još.pozz
Ta kantonalna naknada za t.nj. i pomoć, to je ubleha i prevara. Stav Ministarstva za rad i soc. politiku FBiH je takav da oni kažu da je taj neko morao znati da će ostarjeti i doći u situaciju da mu je potrebna pomoć, pa je na vrijeme morao misliti na to.

Ne znam samo da li se i u Sarajevu isplaćuje t.nj. i pomoć sa nivoa Kantona?

ZE-DO Kanton NEMA ŠANSE da počne isplatu tih naknada. Tamo policajcima i ljekarima ne plaćaju prekovremeni rad u smjenama, a da onesposobljenim osobama počnu isplaćivati. NEMA ŠANSE!
pegyy

#1117 Re: Istina o invalidima

Post by pegyy »

šta je ovo sve zameteno i niko ništa nepiše,,jeste živi zdravi ima li para jel neko zna o uplati šta ili opet usvajaju buđet..
sandaleta

#1118 Re: Istina o invalidima

Post by sandaleta »

Zna li neko kad ce biti invalidnine za januar 2012.Ako neko zna nek se javi.Hvala i pozdrav za sve
*malena*

#1119 Re: Istina o invalidima

Post by *malena* »

Pozz za sve,naravno da će biti invalidnine,vjerovatno ih ova nepogoda omela pa nisu uplatili,ja ću se javiti čim legnu.pozz
sandaleta

#1120 Re: Istina o invalidima

Post by sandaleta »

Pozdrav za sve.Jel moguce da nas opet zavlace sa budjetom pa invalidnina nema.Ako neko zna drugaciju informaciju nek se javi
baum

#1121 Re: Istina o invalidima

Post by baum »

bojim se da je tako...Helez je izjavio da invalidnina nece biti za dan ili dva...stoga u ponedjeljak vjerovatno uplata :)
8. sekretar SKOJ-a

#1122 Re: Istina o invalidima

Međunarodna konferncija - "OD RANE INTERVENCIJE DO POTPUNE INKLUZIJE - DEFINIRANJE RESURSA" Konjic, 7. i 8. 2. 2012.

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Saveza SUMERO i atašea za socijalna pitanja Republike Austrije, u Konjicu je održana dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom: "Od rane intervencije do potpune inkluzije - definiranje resursa". Sudionike konferencije na početku je pozdravio premijer FBiH Nermin Nikšić koji je čestitao organizatorima i dao punu potporu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, te partnerima iz nevladinog sektora u FBiH u zajedničkim nastojanjima za temeljite promjene socijalne politike kada su u pitanju prava osoba sa invaliditetom i njihova potpuna zastupljenost u svim segmentima društva. Premijer je zahvalio svim učesnicima Konferncije kao i gostima i partnerima iz Austrije, Hrvatske i Češke koji su unatoč teškim vremenskim uvjetima došli prenijeti svoja dobra iskustva u rješavanju problema invalidnosti u njihovim zemljama.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio Federalni ministar rada i socijalne politike, Vjekoslav Čamber, koji je istaknuo da je osnovni cilj ovog skupa potaknuti izgradnju domaćih kapaciteta koristeći pozitivna iskustva razvijenih zemalja, zemalja u tranziciji i zemalja u okruženju BiH. Konferencija je imala za cilj, u skladu s odredbama Strategije za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom u FBiH 2011 - 2015. godine, pokrenuti interresorno rješavanje problematike prava osoba s invaliditetom u FBiH, što je jasno političko opredjeljenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Vlade FBiH u cjelini.

Prvog radnog dana Konferencije, kroz izlaganja sedam domaćih i stranih izlagača, prezentirane su teme "Rana intervencija" i "Pravo osoba sa invaliditetom na život u lokalnoj zajednici s posebnim naglaskom na osobe s intelektualnim i psihičkim teškoćama". U okviru druge teme sudionici su imali priliku i premijerno pogledati dokumentarni film o prevenciji institucionalnizacije i o deinstitucionalizaciji u FBiH "Pozitivno o intelektualnim teškoćama" redatelja Saše Peševskog, u autorizaciji saveza SUMERO.

Drugi dan Konferencije obrađene su teme prekvalifikacije, zapošljavanja i rehabilitacije osoba s invaliditetom. Kroz izlaganja šest domaćih i austrijskih izlagača sudionici su upoznati sa mogućnostima, zakonskim rješenjima i kapacitetima, prekvalifikacije, zapošljavanja i rehabilitacije osoba sa invaliditetom u FBiH i Republici Austriji, kao i s integracijom gluhih i nagluhih osoba na tržište rada u Republici Austriji. Na kraju konferencije sudionici su u tri radne grupe razmotrili teme: "Rana intervencija", "Prevencija institucionalizacije i deinstitucionalizacija", "Prekvalifikacija, zapošljavanje i rehabilitacija osoba sa invaliditetom".
upitan

#1123 Re: Istina o invalidima

Post by upitan »

ako su danas invalidnije ,odnosno ako neko podigne neka javi ;)
ja sam u petak zvao banku ,uplacene su bile samo civilne ....
;)
cobra1972

#1124 Re: Istina o invalidima

Post by cobra1972 »

nisu bile ni civilne
upitan wrote:ako su danas invalidnije ,odnosno ako neko podigne neka javi ;)
ja sam u petak zvao banku ,uplacene su bile samo civilne ....
;)
nisu bile ni civilne
upitan

#1125 Re: Istina o invalidima

Post by upitan »

onda je mene ona ona na infu slagala....
Locked