Hajmo malo o religijama..
- Dozer
#1101 Re: Hajmo malo o religijama..
Ti mene ocito nesto pogresno razumijevas delija11...ja ne govorim protiv religija, nego protiv nacina na koji se te religije promovisu i protiv nacina na koji se njima manipulise i u koje svrhe.
Znam ja podosta o religijama, i zato i kazem da sve one promovisu isto u svojim knjigama. Ljudi i nacin na koji svaki pojedinacno tumaci tu religiju, ali i grupna tumacenja i praktikovanja religija, ipak pokazuju nesto prilicno suprotno od onoga sto im nalazu knjige. Ili grijesim?
Znam ja podosta o religijama, i zato i kazem da sve one promovisu isto u svojim knjigama. Ljudi i nacin na koji svaki pojedinacno tumaci tu religiju, ali i grupna tumacenja i praktikovanja religija, ipak pokazuju nesto prilicno suprotno od onoga sto im nalazu knjige. Ili grijesim?
-
delija11
#1102 Re: Hajmo malo o religijama..
pa nije vjere kriva za ovo sto nam se danas deseva.nego upravo suprotno,manjak vjere...ne znaci da samo u komunizmu moze biti fino sigurno....pa eto pogledaj Katar.vjernici,a toliko uredjena zemlja da je to za ne povjerovati, 0.5 % nezaposlenih,kriminala nema.kako to sad
- Dozer
#1103 Re: Hajmo malo o religijama..
I ti si mlad delija11,a? Ocito ne razumijes o cemu ja pricam, ali nije problem.
Ukratko, ne mozes bas porediti Katar sa BiH. Ni u kojem kontekstu. Kao ni veliku vecinu drugih zemalja.
Ja i ne kazem da je vjera kriva za sve ovo sto nam se desava, ali u jednoj dobroj mjeri i te kako jeste i u njeno ime se radilo sve i svasta, a radi se i danas. Dokaza za to imas na svakom koraku, a jedan od njih je i u vjeronauka u vrticima i skolama, odnosno institucionalizacija vjere. Mozemo se prisjetiti i onih nekih pravila u javnim institucijama koja su bila uvodjena, kao sto je pozdravljanje u Sarajevskim opstinama (npr. S.G.), gdje je bilo nalozeno da je zvanicni pozdrav Sellam. Ili, u drugim dijelovima BiH, pravoslavnim ili katolickim, gdje su vjerski krstovi bili sastavni dio "umjetnickih" ukrasa na zidovima drzavnih institucija. Ili, politicki govori svih vjerskih poglavara od '91 pa naovamo. Itd. itb.
Da vjera nije kriva za ovo sto nam se danas desava, kako ti kazes, ja ti i dalje tvrdim da dobrim dijelom jeste i da je imala i te kakvu ulogu u kreiranju svega ovoga u cemu danas zivimo.
Kako bi ti objasnio neke danas uvrijezene konstrukcije po kojima je Srbin automatski pravoslavac, Hrvat automatski katolik i Bosnjak automatski musliman, ako vjera nema uticaja?
Ja se, recimo, ne sjecam da je prakticiranje vjere bilo zabranjeno bilo kome u komunizmu. Postojalo je pravilo, naravno, da ako si clan partije ne mozes biti i vjernik, ali se ovog pravila malo ko pridrzavao. Znam bezbroj primjera ljudi koji su bili u partiji, ali su uredno isli u dzamiju ili crkvu. I niko ih radi toga nije maltretirao. Pricam o obicnim ljudima, ne drzavnim funkcionerima. A kako je danas? Pa ovaj forum je, a i svi drugi koji danas imaju nekakav ento-vjerski predznak, vise nego dovoljan dokaz kako vjernici pljuju po nevjernicima. U komunizmu ti isti vjernici nisu bili pljuvani od nevjernika. Ko god ti to kaze, a da ima dovoljno godina da se sjeca tog perioda, taj ti laze. Izuzetaka je uvijek bilo, to se podrazumijeva, ali ni blizu obima kakav je danas u kontra pravcu.
Ukratko, ne mozes bas porediti Katar sa BiH. Ni u kojem kontekstu. Kao ni veliku vecinu drugih zemalja.
Ja i ne kazem da je vjera kriva za sve ovo sto nam se desava, ali u jednoj dobroj mjeri i te kako jeste i u njeno ime se radilo sve i svasta, a radi se i danas. Dokaza za to imas na svakom koraku, a jedan od njih je i u vjeronauka u vrticima i skolama, odnosno institucionalizacija vjere. Mozemo se prisjetiti i onih nekih pravila u javnim institucijama koja su bila uvodjena, kao sto je pozdravljanje u Sarajevskim opstinama (npr. S.G.), gdje je bilo nalozeno da je zvanicni pozdrav Sellam. Ili, u drugim dijelovima BiH, pravoslavnim ili katolickim, gdje su vjerski krstovi bili sastavni dio "umjetnickih" ukrasa na zidovima drzavnih institucija. Ili, politicki govori svih vjerskih poglavara od '91 pa naovamo. Itd. itb.
Da vjera nije kriva za ovo sto nam se danas desava, kako ti kazes, ja ti i dalje tvrdim da dobrim dijelom jeste i da je imala i te kakvu ulogu u kreiranju svega ovoga u cemu danas zivimo.
Kako bi ti objasnio neke danas uvrijezene konstrukcije po kojima je Srbin automatski pravoslavac, Hrvat automatski katolik i Bosnjak automatski musliman, ako vjera nema uticaja?
Ja se, recimo, ne sjecam da je prakticiranje vjere bilo zabranjeno bilo kome u komunizmu. Postojalo je pravilo, naravno, da ako si clan partije ne mozes biti i vjernik, ali se ovog pravila malo ko pridrzavao. Znam bezbroj primjera ljudi koji su bili u partiji, ali su uredno isli u dzamiju ili crkvu. I niko ih radi toga nije maltretirao. Pricam o obicnim ljudima, ne drzavnim funkcionerima. A kako je danas? Pa ovaj forum je, a i svi drugi koji danas imaju nekakav ento-vjerski predznak, vise nego dovoljan dokaz kako vjernici pljuju po nevjernicima. U komunizmu ti isti vjernici nisu bili pljuvani od nevjernika. Ko god ti to kaze, a da ima dovoljno godina da se sjeca tog perioda, taj ti laze. Izuzetaka je uvijek bilo, to se podrazumijeva, ali ni blizu obima kakav je danas u kontra pravcu.
Last edited by Dozer on 20/07/2009 14:19, edited 1 time in total.
-
delija11
#1104 Re: Hajmo malo o religijama..
pa ja sam zakljucio da si ti protiv vjere jer se toliko boris protiv vjeronauke u skolama.ja koliko znam to je izborna nastava.da izvines nece oni nesto aman ni nauciti na tim casovima vjeronauke jer se slabo sta radi.a opet sigurno te nece uciti da cinis lose.dovoljno da te nauci da uradis jednu dobru stvar zuhar je..Dozer wrote:Ti mene ocito nesto pogresno razumijevas delija11...ja ne govorim protiv religija, nego protiv nacina na koji se te religije promovisu i protiv nacina na koji se njima manipulise i u koje svrhe.
a kako necu imati dojam da imas nesto protiv religije kad sam eto kazes da vjernici prolaze pored nesrece i ne zele da pomognu.kao toboze vjera ih uci da tako postupaju.
opet ti kazem nema nista religija sa tim sto je ljudi rade suprotno od onoga sto se naredjuje.sto eto ti ne budes vjernik koji ce striktno slijediti knjige..vidis u islamu prvo sto je naredjeno je :"UCI"..a vecina nasih "vjernika" odma grijesi u tome i zato je lako manipulisati njima..
- BlooQ.
#1105 Re: Hajmo malo o religijama..
delija11 wrote:ma upravo to,ne mozes reci ni da su zivotinje uvrijedio bih zivotinje.pa kad ti se javi strah da spasis neku osobu ako ista zamislili da ti je to majka ili sestra.to bi te trebalo pogurati..BlooQ. wrote: ma nije bitno jesu li vjernici ili su ateisti
gdje im je prokleta duša
isto ko da nisu ljudi i nemaju srca i duše...bezobzirno posmatrati tuđu smrt ...
a i po meni pravo je nisko pripisivati vjeri zato sto neko nije htio pomoci.pa svi znamo da te svaka vjera na svijetu uci da pomazes drugima i sta sad bezze pricaju da vjera donosi zlo na svijetu.ne treba pricati o vjeri,nego o ljudima bez razuma i ljudskosti
nije to strah...to je onaj osjećaj "svejedno mi je"
to je ono stanje duha kada vidim lika kako gazi preko nadrogirane osobe koja lezi na stepenicama u londonskom subwayu
kada niko ne pritrci da pomogne zeni koja ne moze da nosi kese
kada niko ne pride mome rahmetli djedu koji padne na sred ceste jer ima tumor na mozgu jer misle da se stari napio
e to je najgore
to je gore i od mrznje i od straha..RAVNODUSNOST
i ako si pravi vjernik ne smijes biti ravnodusan
same applied to ateiste...ako ste ljudi ne smije te biti ravnodusni
ravnodusnost kao konavcna smrt civilizacije? kada nam postane ultimativno svejedno sta se dewsava oko nas da li uopste ima smisla postojati?
-
ira27
#1106 Re: Hajmo malo o religijama..
Ja licno mislim da je danas vjera dosta poistovjecena sa nacionalizmom, to sto nosis muslimansko ili srpsko ili hrvatsko ime ne cini te vijernikom te skupine, nego kojoj nacionalnoj grupi pripadas. Da se svi pridrzavamo onoga sto nam vjera nalaze puno bi bolje zivjeli.Dozer wrote:I ti si mlad delija11,a? Ocito ne razumijes o cemu ja pricam, ali nije problem.
- Dozer
#1107 Re: Hajmo malo o religijama..
To je to BlooQ.. I, ja nisam uopste aludirao na to da su u autima sjedili iskljucivo vjernici, bez obzira na konfesiju. Samo sam spomenuo i njih, ali i ateiste, odnosno ljude generalno. A, sudeci po stanju u BiH, ipak je u autima bilo vise vjernika nego nevjernika, zar ne?
Last edited by Dozer on 20/07/2009 14:26, edited 1 time in total.
- Ateista
#1108 Re: Hajmo malo o religijama..
Jeli dobro uciti djecu kako ne trebaju da se druze sa pripadnicima drugih nacionalnosti?delija11 wrote:pa ja sam zakljucio da si ti protiv vjere jer se toliko boris protiv vjeronauke u skolama.ja koliko znam to je izborna nastava.da izvines nece oni nesto aman ni nauciti na tim casovima vjeronauke jer se slabo sta radi.a opet sigurno te nece uciti da cinis lose.dovoljno da te nauci da uradis jednu dobru stvar zuhar je..Dozer wrote:Ti mene ocito nesto pogresno razumijevas delija11...ja ne govorim protiv religija, nego protiv nacina na koji se te religije promovisu i protiv nacina na koji se njima manipulise i u koje svrhe.
a kako necu imati dojam da imas nesto protiv religije kad sam eto kazes da vjernici prolaze pored nesrece i ne zele da pomognu.kao toboze vjera ih uci da tako postupaju.
opet ti kazem nema nista religija sa tim sto je ljudi rade suprotno od onoga sto se naredjuje.sto eto ti ne budes vjernik koji ce striktno slijediti knjige..vidis u islamu prvo sto je naredjeno je :"UCI"..a vecina nasih "vjernika" odma grijesi u tome i zato je lako manipulisati njima..
Tako su ucili u mojoj skoli, pa su se bunili roditelji i to muslimani.
- Ateista
#1109 Re: Hajmo malo o religijama..
Sve si apsolutno u pravu, samo mala ispravka, ne u komunizmu vec u socijalizmu.Dozer wrote:I ti si mlad delija11,a? Ocito ne razumijes o cemu ja pricam, ali nije problem.
-
delija11
#1110 Re: Hajmo malo o religijama..
mlad jesam ali to nema nikakve veze sa ovim sto mi pricamo..evo da ja tebi objasnim kako ja tebe gledam.ti si ateista jer si izrevoltian sa ovom situacijom,i manje vise smatras da ima Boga ne bi se ovo desavalo,ili da one religije valjaju ne bi se ovo u svijetu desavalo.....Dozer wrote:I ti si mlad delija11,a? Ocito ne razumijes o cemu ja pricam, ali nije problem.
kao sto sam ti rekao nije vjera kriva nego neobrazovanost nasih ljudi..ti se opet hvatas za slamke.gledaj to mozda i jeste naredjeno u nekim islamskim zemljama jer je pozdrav svakog muslimana Selam.ali nije to strikto sad Kur´anom naredjeno.ovo nije muslimanska zemlja i ovdje se ne moraju primijenjivati takvi zakoni.to sto su oni uradili je vise extremizam,a to ti je vec zabranjeno u Kur´anu...
a uvodjenje hrvat,srbin a pogotovo bosnjak je dovelo do skroz losih stvari koje se nama desavaju.SDA(muslimanksa stranka) je uvela ovaj pojam bosnjak koji nikad nije postojao u bosni.valjda je trebalo staviti pojam bosanac i onda bi vjerovatno lagano i srbi i hrvati prihvatili ovo bosanac..
ja ako sam musliman ne mora znaciti da prihvatam i ovo stranku i onog reisa.. jel se sad malo kontamo
-
delija11
#1111 Re: Hajmo malo o religijama..
hehe pa normalno da nije ali sta sad trebam se boriti protiv vjeronauke jer je postojao slucaj u kojem je nastavnik vjeronauke rekao da se muslimanska djeca ne trebaju druziti sa djecom druge vjeroispovjestiAteista wrote: Jeli dobro uciti djecu kako ne trebaju da se druze sa pripadnicima drugih nacionalnosti?
- Dozer
#1112 Re: Hajmo malo o religijama..
Ma ja tebe kontam cijelo vrijeme, ali ti mene i dalje - jok
Nisam ja izrevoltiran nicim, vjeruj mi. Ja sam cijeli svoj zivot bio realista, a to sam i danas. I vrlo nepristrasno gledam na sve oko sebe. I analiziram, uporedjujem, memorisem, a sve s ciljem da moja djeca ne budu naopaka i da budu prvo ljudi, vrijedni i posteni, pa tek onda sve ostalo. Koliko sam u pravu s tim odgojem u ovome u cemu mi zivimo, to je vec veliko pitanje i ja sam toga vise nego svjestan. Ali, ja sam tako odgojen, pa ce biti i oni. Ako se kao takvi ne mognu snaci i uklopiti u ovo nakaradno drustvo, e pa...nije planeta ni tako mala, a nije ni da joj fali uredjenih i normalnih drzava.
Koliko ti mene ne kontas upravo si i sam potvrdio u prvom pasusu svog posta - pa o tome ti ja cijelo vrijeme pricam. Knjige kazu jedno, radi se drugo. Koja je, onda, poenta pozivanja na te iste knjige?
O uvodjenju Srbin, Hrvat i Bosnjak mozemo pricati nadugo i nasiroko, ali nije to tema ovdje, pa necemo. Samo cu ti reci da Bosnjaci, a i Bosnjani jesu postojali u Bosni, ali ovo danas sa Bosnjacima je nastalo samo kao pandan BH Srbima i BH Hrvatima, jer BH muslimani nisu imali narodnu odrednicu, pa je trebalo uvesti. Bosanci, kao sto sam ja, su zasebna kategorija. Bar je trenutno tako po zakonu
-
delija11
#1113 Re: Hajmo malo o religijama..
pa polako brate.sta ja mogu sam si krenuo pisati neki stvari protiv vjere tako da se vrlo lako da zaskljuciti da se zustro boris protiv njeDozer wrote:![]()
![]()
![]()
Ma ja tebe kontam cijelo vrijeme, ali ti mene i dalje - jok.
Nisam ja izrevoltiran nicim, vjeruj mi. Ja sam cijeli svoj zivot bio realista, a to sam i danas. I vrlo nepristrasno gledam na sve oko sebe. I analiziram, uporedjujem, memorisem, a sve s ciljem da moja djeca ne budu naopaka i da budu prvo ljudi, vrijedni i posteni, pa tek onda sve ostalo. Koliko sam u pravu s tim odgojem u ovome u cemu mi zivimo, to je vec veliko pitanje i ja sam toga vise nego svjestan. Ali, ja sam tako odgojen, pa ce biti i oni. Ako se kao takvi ne mognu snaci i uklopiti u ovo nakaradno drustvo, e pa...nije planeta ni tako mala, a nije ni da joj fali uredjenih i normalnih drzava.
Koliko ti mene ne kontas upravo si i sam potvrdio u prvom pasusu svog posta - pa o tome ti ja cijelo vrijeme pricam. Knjige kazu jedno, radi se drugo. Koja je, onda, poenta pozivanja na te iste knjige?
O uvodjenju Srbin, Hrvat i Bosnjak mozemo pricati nadugo i nasiroko, ali nije to tema ovdje, pa necemo. Samo cu ti reci da Bosnjaci, a i Bosnjani jesu postojali u Bosni, ali ovo danas sa Bosnjacima je nastalo samo kao pandan BH Srbima i BH Hrvatima, jer BH muslimani nisu imali narodnu odrednicu, pa je trebalo uvesti. Bosanci, kao sto sam ja, su zasebna kategorija. Bar je trenutno tako po zakonu![]()
- Dozer
#1114 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa gledam ga, ali on ne radi nista negativno, zar ne? Samim tim i ne treba da bude predmet bilo kakve rasprave o negativnostima. Pa valjda smo mi ovdje kako bismo iznijeli prljavi ves o bilo cemu sto se tice svih nas i nase djece, a onda i da kroz razgovor i razmjenu misljenja pokusamo doci i do nekog rjesenja... Sta znas, mozda se nadje i neki pametan politicar koji ce to procitati, pa imati dovoljno muda da se suprotstavi i uvede promjene...
Hajde da ti probam plastificirati u cemu je stvarni problem ovog drustva po pitanju karikaturisanja religija. Ne znam imas li djece, pretpostavljam da nemas, a ako je tako onda ces imati pa ces se sjetiti ovoga sto cu ti sada reci.
Vrlo je glupo, ali i potencionalno za buducnost opasno, kada ti sedmogodisnje dijete dodje i kaze da se napolju neka grupa ne igra s nekim djetetom ili nekom djecom zato sto su oni ili on/a Srbi(n/kinja) ili Hrvat(i/ca) ili Bosnjak(ci/inja), ili pak zato sto je pravoslavac, katolik ili musliman. Glupo je i opasno iz vise razloga:
1. To dijete uopste ne razumije sta prica, ne razumije nista od kategorija o kojima prica,
2. To dijete je, tako mlado i malo, vec na neki nacin indoktrinirano da ljude dijeli po nekakvim kateogrijama koje su, u sustini, irelevantne za njegov normalan zivot
3. To dijete ce, ako mu se stvari ne objasne na ispravan nacin, sa 15-16 godina mrziti i zazirati od nekoga samo radi njegovog imena ili vjere i biti spremno cak i da tome drugome na bilo koji nacin naudi radi toga,
4. Gomila takve djece, indoktrinirane na ovaj nacin, bice spremna i na novi rat u ime Allaha ili Svetog Petra ili Isusa ili Svetog Metnemtija, bez imalo kritickog i realnog razmisljanja i promisljanja da li je to ispravno ili ne.
E, radi ovoga, i u zemlji kakva je BiH, pod hitno treba istrajati na inicijativama koje ce vjeronauku vratiti tamo gdje i spada - u mektebe, dzamije, crkve, manastire, samostane i sl. Vise je nego dovoljno sto nas politicari dijele i rukama i nogama, ne treba nam jos i podrska religije u ovome.
Vjeruj mi, ovo sto sam ti napisao je iz licnog iskustva i iskustva mnogih prijatelja. Bude to smijesno u pocetku, kada ti dijete dodje s takvim nebulozama, ali ako si imalo svjestan i imas intelekta (bilo ko, ne ti licno) da ovakvo desavanje sagledas realnim ocima, onda ces dijete pocaliti ispred sebe i objasniti mu sta je sta, ko je ko, sta treba i valja, a sta ne. I ponoviti onoliko puta i ponavljati onoliko vremena koliko je potrebno da dijete shvati poentu. U suprotnom, rizikujes da i tvoje dijete postane necija zrtva samo radi svog imena ili religijskog opredjeljenja.
Hajde da ti probam plastificirati u cemu je stvarni problem ovog drustva po pitanju karikaturisanja religija. Ne znam imas li djece, pretpostavljam da nemas, a ako je tako onda ces imati pa ces se sjetiti ovoga sto cu ti sada reci.
Vrlo je glupo, ali i potencionalno za buducnost opasno, kada ti sedmogodisnje dijete dodje i kaze da se napolju neka grupa ne igra s nekim djetetom ili nekom djecom zato sto su oni ili on/a Srbi(n/kinja) ili Hrvat(i/ca) ili Bosnjak(ci/inja), ili pak zato sto je pravoslavac, katolik ili musliman. Glupo je i opasno iz vise razloga:
1. To dijete uopste ne razumije sta prica, ne razumije nista od kategorija o kojima prica,
2. To dijete je, tako mlado i malo, vec na neki nacin indoktrinirano da ljude dijeli po nekakvim kateogrijama koje su, u sustini, irelevantne za njegov normalan zivot
3. To dijete ce, ako mu se stvari ne objasne na ispravan nacin, sa 15-16 godina mrziti i zazirati od nekoga samo radi njegovog imena ili vjere i biti spremno cak i da tome drugome na bilo koji nacin naudi radi toga,
4. Gomila takve djece, indoktrinirane na ovaj nacin, bice spremna i na novi rat u ime Allaha ili Svetog Petra ili Isusa ili Svetog Metnemtija, bez imalo kritickog i realnog razmisljanja i promisljanja da li je to ispravno ili ne.
E, radi ovoga, i u zemlji kakva je BiH, pod hitno treba istrajati na inicijativama koje ce vjeronauku vratiti tamo gdje i spada - u mektebe, dzamije, crkve, manastire, samostane i sl. Vise je nego dovoljno sto nas politicari dijele i rukama i nogama, ne treba nam jos i podrska religije u ovome.
Vjeruj mi, ovo sto sam ti napisao je iz licnog iskustva i iskustva mnogih prijatelja. Bude to smijesno u pocetku, kada ti dijete dodje s takvim nebulozama, ali ako si imalo svjestan i imas intelekta (bilo ko, ne ti licno) da ovakvo desavanje sagledas realnim ocima, onda ces dijete pocaliti ispred sebe i objasniti mu sta je sta, ko je ko, sta treba i valja, a sta ne. I ponoviti onoliko puta i ponavljati onoliko vremena koliko je potrebno da dijete shvati poentu. U suprotnom, rizikujes da i tvoje dijete postane necija zrtva samo radi svog imena ili religijskog opredjeljenja.
Last edited by Dozer on 20/07/2009 16:00, edited 1 time in total.
- BlooQ.
#1115 Re: Hajmo malo o religijama..
Dozer wrote:Pa gledam ga, ali on ne radi nista negativno, zar ne? Samim tim i ne treba da bude predmet bilo kakve rasprave o negativnostima. Pa valjda smo mi ovdje kako bismo iznijeli prljavi ves o bilo cemu sto se tice svih nas i nase djece, a onda i da kroz razgovor i razmjenu misljenja pokusamo doci i do nekog rjesenja... Sta znas, mozda se nadje i neki pametan politicar koji ce to procitati, pa imati dovoljno muda da se suprotstavi i uvede promjene...
E, radi ovoga, i u zemlji kakva je BiH, pod hitno treba istrajati na inicijativama koje ce vjeronauku vratiti tamo gdje i spada - u mektebe, dzamije, crkve, manastire, samostane i sl. Vise je nego dovoljno sto nas politicari dijele i rukama i nogam, ne treba nam jos i podrska religije u ovome.
a zar nije mozda lakse kontrolisati materijal bude prezentovan djeci ako se vjeronauk drzi SAMO u skolama?
da ce biti manje sansi da dode do blacenja drugih nacionalnosti i vjeroispovjesti u strogo kontrolisanim uvjetima?
- Dozer
#1116 Re: Hajmo malo o religijama..
Tesko je to izvesti BlooQ, pogotovo ako se zna da vjeronauka u vrtice i skole i jeste uvedena kako bi se pojacala segregacija. Tzv. zapisavanje teritorija.
I ko bi to kontrolisao sta vjeroucitelji pricaju djeci? Ne, to nije rjesenje. Rjesenje je upravo kako sam i rekao - vratiti vjeronauku gdje i spada, a ko zeli da mu dijete uci i o tome uvijek ga moze upisati u neku od tih ustanova, zar ne?
I ko bi to kontrolisao sta vjeroucitelji pricaju djeci? Ne, to nije rjesenje. Rjesenje je upravo kako sam i rekao - vratiti vjeronauku gdje i spada, a ko zeli da mu dijete uci i o tome uvijek ga moze upisati u neku od tih ustanova, zar ne?
- BlooQ.
#1117 Re: Hajmo malo o religijama..
Dozer wrote:Tesko je to izvesti BlooQ, pogotovo ako se zna da vjeronauka u vrtice i skole i jeste uvedena kako bi se pojacala segregacija. Tzv. zapisavanje teritorija.
I ko bi to kontrolisao sta vjeroucitelji pricaju djeci? Ne, to nije rjesenje. Rjesenje je upravo kako sam i rekao - vratiti vjeronauku gdje i spada, a ko zeli da mu dijete uci i o tome, uvijek ga moze upisati u neku od tih ustanova, zar ne?
a zasto uopste ovo moze i doci kao tema, zasto je uopste doslo do toga da dolazi do segregacije?
sta se desilo sa ljubavi prema drugom?
- Dozer
#1118 Re: Hajmo malo o religijama..
To bi vec trebala pitati Milosevica, Karadzica, Tudjmana, Aliju, Reisa, Kardinala, Amfilohija, CIA-u, UDBA-u, SDA, HDZ, SDS i mnoge druge koji su i zakuhali kasu mrznje i nepovjerenja. Nazalost, mnogi su podlegli njihovim ideologijama i bajkama, ali, srecom, izgleda da se i mnogi polako bude i shvataju da je to pogresan put...
Realno, bez segregacije na etnickoj i vjerskoj osnovi danasnje politike (koje su identicne onim ratnim) jednostavno ne bi mogle opstati. Nestale bi, a ljudi bi poceli normalno zivjeti. I zato segregaciju treba podgrijavati na sve moguce nacine, jer zahvaljujuci tome etnicarske politike podjela vladaju. To danas i novorodjence zna (da bar)...
Realno, bez segregacije na etnickoj i vjerskoj osnovi danasnje politike (koje su identicne onim ratnim) jednostavno ne bi mogle opstati. Nestale bi, a ljudi bi poceli normalno zivjeti. I zato segregaciju treba podgrijavati na sve moguce nacine, jer zahvaljujuci tome etnicarske politike podjela vladaju. To danas i novorodjence zna (da bar)...
- Ateista
#1119 Re: Hajmo malo o religijama..
To je samo primjer, ima takvih primjera jos, ili vezano za vjeronauku ili za dzumu, gdje se ljudi sa dzume vrate kao skroz druge osobe, mogu zamisliti sta im tamo pricaju...delija11 wrote:hehe pa normalno da nije ali sta sad trebam se boriti protiv vjeronauke jer je postojao slucaj u kojem je nastavnik vjeronauke rekao da se muslimanska djeca ne trebaju druziti sa djecom druge vjeroispovjestiAteista wrote: Jeli dobro uciti djecu kako ne trebaju da se druze sa pripadnicima drugih nacionalnosti?
Sticajem okolnosti sam prisustvovao na nekoliko misa u katolickim crkvama, na koji oni samo nacin govore o nevjernicima, vjerujem da nije neka velika razlika ni na dzumi.
- travar
#1120 Re: Hajmo malo o religijama..
Da vidiš šta sve pričaju na džumiiiii, uuuu Bogam', sve nam išarete da podapinjemo starim ljudima, da djecu prepustimo ulici, da se sa komšijama kačimo za svaku sitnicu, da žene tučemo ako zagore punjene paprike bez mesa, da je rad beskoristan i da pare zarađujemo kockajući se, da ne idemo u školu jer nam to neće trebati nego umjesto toga da idemo palamuditi po forumu.....itd itd itd....Ateista wrote:To je samo primjer, ima takvih primjera jos, ili vezano za vjeronauku ili za dzumu, gdje se ljudi sa dzume vrate kao skroz druge osobe, mogu zamisliti sta im tamo pricaju...delija11 wrote:hehe pa normalno da nije ali sta sad trebam se boriti protiv vjeronauke jer je postojao slucaj u kojem je nastavnik vjeronauke rekao da se muslimanska djeca ne trebaju druziti sa djecom druge vjeroispovjestiAteista wrote: Jeli dobro uciti djecu kako ne trebaju da se druze sa pripadnicima drugih nacionalnosti?
Sticajem okolnosti sam prisustvovao na nekoliko misa u katolickim crkvama, na koji oni samo nacin govore o nevjernicima, vjerujem da nije neka velika razlika ni na dzumi.
uffff, eto dao sam ti mali uvid u to šta se dešava na džumi ili ostalim vjerskim "skupovima", da ne moraš "misliti"
- Dozer
#1121 Re: Hajmo malo o religijama..
Mislim da je Ateista imao drugu poentu na umu, ali nejse...
A, ako ce se gledati ko, sta i gdje prica, pa onda je dovoljno samo se sjetiti Cerica na onom nekom skupu negdje, nedavno, kada kaze: "Kome, ba, vise da se mi prilagodjavamo?! Neka se sada oni nama prilagodjavaju."
Kada poglavar ima ovako "tolerantno" i "nehuskacko" misljenje i obracanje sljedbenicima, ne vidim zasto je nemoguce ocekivati da se na isti nacin ponasaju i njegove hodze i imami?
Nista drugacije nije ni kod popova, svestenika i fratara.
Nije narod dzaba i bez veze jos davno rekao: Hodze i popovi - najveci lopovi.
Pa jos kada se sve to ukomponuje u generalnu ekonomsko-politicku sliku u BiH, nije nimalo iznenadjujuce sto u vrijeme gladi svojih podanika pojedini krse 10-11 miliona KM na kojekakve neproduktivne rezidencije, a jos je indikativnije kada se zna i odakle su te pare, tacnije od kojih i kakvih "privrednika" su stigle.
I opet, nista drugacije nije ni kod onih drugih i trecih. Vladika u Trebinju, npr., ne zna sta ce s milionima, nekretninama i sl., a zna se od koga i kako ih je dobio i "zaradio'.
Sve je to manje-vise isto g...o, ali samo u drugaciju kesu upakovano.
A, ako ce se gledati ko, sta i gdje prica, pa onda je dovoljno samo se sjetiti Cerica na onom nekom skupu negdje, nedavno, kada kaze: "Kome, ba, vise da se mi prilagodjavamo?! Neka se sada oni nama prilagodjavaju."
Kada poglavar ima ovako "tolerantno" i "nehuskacko" misljenje i obracanje sljedbenicima, ne vidim zasto je nemoguce ocekivati da se na isti nacin ponasaju i njegove hodze i imami?
Nista drugacije nije ni kod popova, svestenika i fratara.
Nije narod dzaba i bez veze jos davno rekao: Hodze i popovi - najveci lopovi.
Pa jos kada se sve to ukomponuje u generalnu ekonomsko-politicku sliku u BiH, nije nimalo iznenadjujuce sto u vrijeme gladi svojih podanika pojedini krse 10-11 miliona KM na kojekakve neproduktivne rezidencije, a jos je indikativnije kada se zna i odakle su te pare, tacnije od kojih i kakvih "privrednika" su stigle.
I opet, nista drugacije nije ni kod onih drugih i trecih. Vladika u Trebinju, npr., ne zna sta ce s milionima, nekretninama i sl., a zna se od koga i kako ih je dobio i "zaradio'.
Sve je to manje-vise isto g...o, ali samo u drugaciju kesu upakovano.
-
delija11
#1122 Re: Hajmo malo o religijama..
pa dobro realno ima milion takvih situacija.ali brate ja kad odem na dzumu i cujem da efendija pocinje pricati neke nebuloze necu vise tu dolaziti.ja mislim da je ceric kod nas dosta kriv za "vjersku" situaciju u bosni.tu smo i mi krivi jer je vecinom nas narod nijemi promatrac.ali doduse sta cu ja ko obican gradjanin kad nase efendije nemaju muda da se pobune protiv cerica.npr. ono sto je ceric radio u slucaju "gluhovica" je meni van svake pameti..
sta ces jedino ti preostaje da uzmes Kur´an,koju zbirku hadisa i neko djelo poznatog sejha i sam pocenes da se edukujes.a valjda ce se pojaviti neki reformator kojeg cemo slijediti
sta ces jedino ti preostaje da uzmes Kur´an,koju zbirku hadisa i neko djelo poznatog sejha i sam pocenes da se edukujes.a valjda ce se pojaviti neki reformator kojeg cemo slijediti
- BlooQ.
#1123 Re: Hajmo malo o religijama..
delija11 wrote:pa dobro realno ima milion takvih situacija.ali brate ja kad odem na dzumu i cujem da efendija pocinje pricati neke nebuloze necu vise tu dolaziti.ja mislim da je ceric kod nas dosta kriv za "vjersku" situaciju u bosni.tu smo i mi krivi jer je vecinom nas narod nijemi promatrac.ali doduse sta cu ja ko obican gradjanin kad nase efendije nemaju muda da se pobune protiv cerica.npr. ono sto je ceric radio u slucaju "gluhovica" je meni van svake pameti..
sve što je potrebno da zlo trijumfuje jeste da dobar čovjek ne učini ništa
i ja solim pamet znam
ali svaka promjena kreće od običnog čovjeka...
-
andrija2007
#1124 Re: Hajmo malo o religijama..
sve što je potrebno da zlo trijumfuje jeste da dobar čovjek ne učini ništa 
i ja solim pamet znam
ali svaka promjena kreće od običnog čovjeka...[/quote]
Ne zaboravi obicnu zenu!
i ja solim pamet znam
ali svaka promjena kreće od običnog čovjeka...[/quote]
Ne zaboravi obicnu zenu!
- Ateista
#1125 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne govorim o tome, ali nema veze. Posto nisam prisustvovao, ne mogu tvrditi o cemu se tamo govori, ali bar sam na misama bio i jako dobro znam sta se tamo pricalo, a ne vidim razlog zasto bi dzume bile drgacije.travar wrote:
Da vidiš šta sve pričaju na džumiiiii, uuuu Bogam', sve nam išarete da podapinjemo starim ljudima, da djecu prepustimo ulici, da se sa komšijama kačimo za svaku sitnicu, da žene tučemo ako zagore punjene paprike bez mesa, da je rad beskoristan i da pare zarađujemo kockajući se, da ne idemo u školu jer nam to neće trebati nego umjesto toga da idemo palamuditi po forumu.....itd itd itd....
uffff, eto dao sam ti mali uvid u to šta se dešava na džumi ili ostalim vjerskim "skupovima", da ne moraš "misliti"