Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Kupalo

#1101 Re: Pitanje ateistima

Post by Kupalo »

Neelix wrote:
Butcher wrote: ''tako mi neba punog zvjezdanih puteva''.
star trek u kuranu? :D
:thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1102 Re: Pitanje ateistima

Post by Big Boy »

Fakat, jako neobicna tema... toliko je napisano a tako malo je stvarno receno.

Sva ta teska prepucavanja i skakanja sa teme na temu uz neprestana "dokazivanja" pomocu nekih teorija koje ni same nisu dokazane.

@Butcher, @Busman i @harunyahya

Ne mogu se oteti dojmu da Vam godi filozofija ali da ste isto tako i dobrim dijelom nesigurni po pitanju jacine svog imana. Islam u svojoj srzi nalaze covjeku dzihad... borbu protiv samog sebe da odluci i presudi kud i kako dalje. Uvjeravanje drugih, dokazivanja ovog ili onog ovim ili onim je precesto, bukvalno, cisto gubljenje vremena.

Covjek vjeruje u Boga iz svoga srca vjerovatno slicno kao i onaj koji ne vjeruje ili vjeruje u nesto drugo. Samim tim to nije samo covjekovo opredeljenje vec i emocija koju nema smisla opravdavati i pojasnjavati drugima jer je ona samo nasa, u dubini nas. Vise smisla ima pricati o sopstvenim dozivljajima koji su proizasli iz pogleda na svijet kroz vjeru uz sabur koji vjera nosi.

Mislim da ova rasprava koju vodite nece donijeti nekog ploda. Slicno kao kad bi potegnuli raspravu o ukusima, ili koja je najbolja boja ili nesto trece. O ukusima se ne raspravlja bas zato sto svako ima svoju percepciju svijeta u kojem zivi. Pa sto je nekom jak dokaz i cvrst argument pogledan kroz percepciju nekog drugog (jos ako je obrnuto proporcionalnih nazora i nacela) obicno ispada sasvim suprotno ocekivanom.

Na dunjaluku ne postoji nesto apsolutno koje bi svi prihvatili bez pogovora. Ali, svako ima svoj izbor i slobodnu volju da odluci kojim putem dalje krenuti.

Pozdrav !
Deriguz

#1103 Re: Pitanje ateistima

Post by Deriguz »

Bog je dao plavo nebo, da bi s njega Zelju gled'o :thumbup:
harunyahya

#1104 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Big Boy wrote:Fakat, jako neobicna tema... toliko je napisano a tako malo je stvarno receno.

Sva ta teska prepucavanja i skakanja sa teme na temu uz neprestana "dokazivanja" pomocu nekih teorija koje ni same nisu dokazane.

Ne mogu se oteti dojmu da Vam godi filozofija ali da ste isto tako i dobrim dijelom nesigurni po pitanju jacine svog imana. Islam u svojoj srzi nalaze covjeku dzihad... borbu protiv samog sebe da odluci i presudi kud i kako dalje. Uvjeravanje drugih, dokazivanja ovog ili onog ovim ili onim je precesto, bukvalno, cisto gubljenje vremena.

Covjek vjeruje u Boga iz svoga srca vjerovatno slicno kao i onaj koji ne vjeruje ili vjeruje u nesto drugo. Samim tim to nije samo covjekovo opredeljenje vec i emocija koju nema smisla opravdavati i pojasnjavati drugima jer je ona samo nasa, u dubini nas. Vise smisla ima pricati o sopstvenim dozivljajima koji su proizasli iz pogleda na svijet kroz vjeru uz sabur koji vjera nosi.

Mislim da ova rasprava koju vodite nece donijeti nekog ploda. Slicno kao kad bi potegnuli raspravu o ukusima, ili koja je najbolja boja ili nesto trece. O ukusima se ne raspravlja bas zato sto svako ima svoju percepciju svijeta u kojem zivi. Pa sto je nekom jak dokaz i cvrst argument pogledan kroz percepciju nekog drugog (jos ako je obrnuto proporcionalnih nazora i nacela) obicno ispada sasvim suprotno ocekivanom.

Na dunjaluku ne postoji nesto apsolutno koje bi svi prihvatili bez pogovora. Ali, svako ima svoj izbor i slobodnu volju da odluci kojim putem dalje krenuti.

Pozdrav !
Nikad ama baš nikad ne "dokazujem" već upućejem na nešto što je već dokazano.U svoju vjeru ne sumnjam a svakom muslimanu je farz objasniti,uputiti i pozvati u islam.

Slažem se u potpunosti sa tobom(ovaj drugi dio) samo me jako iznervira kad neko koje kur'an pročitao 2 puta govori o navodnim naučnim greškama a ovo što ja radim je pozivanje u islam (pa koristimo nauku pošto je to ultimativni kriterij ateistima).
I nauka o kojoj kur'an govori je jedna od mudžiza mada nam izgleda ne ide baš najbolje bez obzira koliko dokaza iznijeli oni neće prihvatiti( s tim sam se djelomično pomirio pa sad samo nako kratko pišem ).Selam
Butcher

#1105 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

Neelix wrote:
Butcher wrote: ''tako mi neba punog zvjezdanih puteva''.
star trek u kuranu? :D
Heh, vidm i ti si poceo nalaziti neka znacenja, heheh. Moja omiljena serija iz mlađih dana, steta sto nema novijih nastavaka. :thumbup:
Butcher

#1106 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

harunyahya wrote:
Big Boy wrote:Fakat, jako neobicna tema... toliko je napisano a tako malo je stvarno receno.

Pozdrav !
Nikad ama baš nikad ne "dokazujem" već upućejem na nešto što je već dokazano.U svoju vjeru ne sumnjam a svakom muslimanu je farz objasniti,uputiti i pozvati u islam.

Slažem se u potpunosti sa tobom(ovaj drugi dio) samo me jako iznervira kad neko koje kur'an pročitao 2 puta govori o navodnim naučnim greškama a ovo što ja radim je pozivanje u islam (pa koristimo nauku pošto je to ultimativni kriterij ateistima).
I nauka o kojoj kur'an govori je jedna od mudžiza mada nam izgleda ne ide baš najbolje bez obzira koliko dokaza iznijeli oni neće prihvatiti( s tim sam se djelomično pomirio pa sad samo nako kratko pišem ).Selam
Nemam nista za dodati na ovaj post, s tim da sam i ja na tezi nacin uvidio da nema smisla voditi raspravu ove vrste. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Bušman

#1107 Re: Pitanje ateistima

Post by Bušman »

Pozdrav !
Ja ovdje jedan od rijetkih govorim kako je ova rasprava besmislena. Pogledaj ranije postove koje sam napisao i skontat ces da se slazem da neko ima apsolutno pravo da neko vjeruje u sta zeli. Ne pada na pamet da nekoga uvjeravam da Bog/Allah/Jahve postoji ili ne. Covjek sam mora doci do toga. A problem je sto se s vremena na vrijeme potegne recenica kako sam ja zbog svog vjerovanja manje vrijedan i sl. Uostalom, ja nemam problem ovdje, problem imaju ovi "vjernici" koji svaki cas postave temu s ciljem vracanja "nevjernika" na pravi put i sl.
Pored toga me iziritira i kolicina gluposti koje procitam, kontradikcije i pokusavanje da lose shvacenje naucne cinjenice ljudi iskoriste za objasnjavanje nekih svojih vjerovanja. A to je izuzetno opasno po zivot ljudi koji se ne slazu sa ideologijom, a na Balkanu sve fanatik do fanatika, pa se covjek pocne i bojati za svoj zivot.
Butcher

#1108 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

Bušman wrote:
Ja ovdje jedan od rijetkih govorim kako je ova rasprava besmislena. Pogledaj ranije postove koje sam napisao i skontat ces da se slazem da neko ima apsolutno pravo da neko vjeruje u sta zeli. Ne pada na pamet da nekoga uvjeravam da Bog/Allah/Jahve postoji ili ne. Covjek sam mora doci do toga. A problem je sto se s vremena na vrijeme potegne recenica kako sam ja zbog svog vjerovanja manje vrijedan i sl. Uostalom, ja nemam problem ovdje, problem imaju ovi "vjernici" koji svaki cas postave temu s ciljem vracanja "nevjernika" na pravi put i sl.
Pored toga me iziritira i kolicina gluposti koje procitam, kontradikcije i pokusavanje da lose shvacenje naucne cinjenice ljudi iskoriste za objasnjavanje nekih svojih vjerovanja. A to je izuzetno opasno po zivot ljudi koji se ne slazu sa ideologijom, a na Balkanu sve fanatik do fanatika, pa se covjek pocne i bojati za svoj zivot.
Sto se zapinje za balkan jadni. Nisu fanatici oni koji vjruju u razlicite stvari, pa djele misljenja ili pokusavaju na ovakav nacin ih podjeliti. Opasni su oni koji smatraju da su vrijedniji od drugih, nazivajuci ih fanaticima, sve skupa i muslimane i ateiste, i ostale, koji su spremni izraziti misljenje slovom a ne silom. Jer upravo takvi koji se osjecaju boljima od drugih su spremni nametnuti svoje misljenje silom, a to je osnovna odlika fanatizma, osjecaj superiornosti.
tranquil

#1109 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

Butcher wrote:Jer upravo takvi koji se osjecaju boljima od drugih su spremni nametnuti svoje misljenje silom, a to je osnovna odlika fanatizma, osjecaj superiornosti.
Ne, osnovna odlika fanatizma je vjerovanje u neku tvrdnju ili skup tvrdnji bez bilo kakvog kritičkog preispitivanja tačnosti toga u šta se vjeruje i preispitivanja izvora tih tvrdnji.
Butcher

#1110 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

tranquil wrote:
Butcher wrote:Jer upravo takvi koji se osjecaju boljima od drugih su spremni nametnuti svoje misljenje silom, a to je osnovna odlika fanatizma, osjecaj superiornosti.
Ne, osnovna odlika fanatizma je vjerovanje u neku tvrdnju ili skup tvrdnji bez bilo kakvog kritičkog preispitivanja tačnosti toga u šta se vjeruje i preispitivanja izvora tih tvrdnji.
Prema definicijama iz enciklopedija reč fanatik (lat. fanum) dolazi iz rimskih tekstova, a fanaticima su se nazivali Belonini i Kibelinini svećenici iz antičkog Rima koji su od zanosa prema tim boginjama razdirali vlastito tijelo, krvareći u uličnim povorkama.

Ipak pojam fanatizma (lat. fanaticus) javlja se mnogo kasnije: prvi ga je navodno upotrebio u 17. veku Jacques Benigne Bossuet posle čega je pojam bio zaboravljen sve do otprilike polovine prošlog veka kada se o njemu ponovo počelo raspravljati. Pojam je dobio prije svega negativno značenje, odnosno očituje se kao bolest ili deformacija koja se suprotstavlja ideji tolerancije. Različiti oblici fanatizma koji izrastaju iz bolesne preobrazbe pozitivnih osećaja entuzijazma, vere i odanosti manifestiraju se negativnim stavom fanatika prema drugim ljudima i prema svojim vlastitim prirodnim potrebama što često dovodi do samo-kažnjavanja i samouništenja.

A definicija fanatika određuje ga kao čoveka koji slepo vjeruje u ispravnost svojih ideja, a potpuno je nesposoban da razume tuđe misli i osećaje, ako nisu u skladu s njegovim idejama. Da bi razorio ono što poriče ili progoni, žrtvuje često i vlastiti život (Hynal, 1983. ).

Nazalost kod upotrebe pojma fanatizma često dolazi do stereotipizacije.

Tako nas koncept fanatizma onemogućava ne samo da donesemo valjan sud o onima koji se suprotstavljaju našim uverenjima već da njihov modus ponašanja osuđujemo bez detaljnijeg razmišljanja o istom. Uvek je lakše jednostavno reći: “Oni su fanatici!”.

Takođe pri donošenju konačne definicije fanatizma valja biti vrlo oprezan jer ona zahteva svoje određenje sa istorijskog, psihološkog i sociološkog aspekta.
sarajlija8888

#1111 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

nit ateist moze dokazat nepostojanje Bogom,niti musliman moze ateisti preko foruma dokazat da postoji Bog...to je puko trosenje rijeci bez cilja...jedino pravo rijesenje za ovakve stvaru su otvorene debate izmedu muslimana i ateista na osnovu kojih mi sami donosimo sud sta je bolje bit..teist ili ateist...zamolio bi sve ljude dobre volje da pogledaju par takvih debata i da onda donesu sud,a ne prije vremena...naravno da ce svaki pojedinacni ego na ovom forumu navodit da svako misli da je upravu..nikad se ne moze znat ko je upravu...naprotiv svi smo mi upravu..samo trebamo naci zajednicke stvari zaboravljajuci na razlike...kada bi zaboravili razlike ateist i musliman bi mogli otici na kafu i pricat o takvim stvarima postovajuci jedan drugog...sve dok musliman misli da je bolji od ateiste i obrnuto tu nema napredka...mozda je ateist bolji musliman od muslimana koji je mozda ateist...mozda musliman prati formu,a ateist sustinu islama i ne znajuci to...samo Bog zna ko je kakav i zbog cega je takav...mozda ateist nema roditelje...mozda mu je poginuo brat...mozda je u kolicima...ne znamo sta je razlog sto je ateist...ateisti su inace ravnodusni...mora postojat razlog zbog toga...jedina stvar koju muslimanu trebaju ateistima da kazu je da nikad nije kasno da se trazi oprost od Boga... mozda cak Bog vise voli ateistu koji je na kraju postao musliman nego nekog ko je cijeli zivot musliman...sve u svemu ne treba ni sa kim grubo...jos jednom...NIJE BITNA FORMA(bradice,dovice,pantalonice) KOLKO JE BITNA SUSTINA(lubi brata svog,ne smetaj nikom,posten,iskren) :thumbup:
harunyahya

#1112 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

terapija

#1113 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

sarajlija8888 wrote:nit ateist moze dokazat nepostojanje Bogom,niti musliman moze ateisti preko foruma dokazat da postoji Bog...to je puko trosenje rijeci bez cilja...jedino pravo rijesenje za ovakve stvaru su otvorene debate izmedu muslimana i ateista na osnovu kojih mi sami donosimo sud sta je bolje bit..teist ili ateist...zamolio bi sve ljude dobre volje da pogledaju par takvih debata i da onda donesu sud,a ne prije vremena...naravno da ce svaki pojedinacni ego na ovom forumu navodit da svako misli da je upravu..nikad se ne moze znat ko je upravu...naprotiv svi smo mi upravu..samo trebamo naci zajednicke stvari zaboravljajuci na razlike...kada bi zaboravili razlike ateist i musliman bi mogli otici na kafu i pricat o takvim stvarima postovajuci jedan drugog...sve dok musliman misli da je bolji od ateiste i obrnuto tu nema napredka...mozda je ateist bolji musliman od muslimana koji je mozda ateist...mozda musliman prati formu,a ateist sustinu islama i ne znajuci to...samo Bog zna ko je kakav i zbog cega je takav...mozda ateist nema roditelje...mozda mu je poginuo brat...mozda je u kolicima...ne znamo sta je razlog sto je ateist...ateisti su inace ravnodusni...mora postojat razlog zbog toga...jedina stvar koju muslimanu trebaju ateistima da kazu je da nikad nije kasno da se trazi oprost od Boga... mozda cak Bog vise voli ateistu koji je na kraju postao musliman nego nekog ko je cijeli zivot musliman...sve u svemu ne treba ni sa kim grubo...jos jednom...NIJE BITNA FORMA(bradice,dovice,pantalonice) KOLKO JE BITNA SUSTINA(lubi brata svog,ne smetaj nikom,posten,iskren) :thumbup:
Jedno je definitivno tacno (bar po mom skromnom misljenju)
I teisti i ateisti, dakle obje ove grupe konstantno preispituju svoje stajaliste. Ja mislim da ne postoji vjernik koji se nije bar na trenutak borio sa sumnjom u svoju vjeru. Isto tako mislim da ne postoji ni ateista koji nece bar u nekom momentu svog zivota pomisliti "Da li sam ja zaista upravu?", "A sta ako zaista postoji visa pravda?" itd.
U principu covjek je jednostavno takav, da trazi visi smisao u zivotu.
Da li je to samo puki strah od smrti, ili nemogucnost pomirenja s nasom prolaznoscu, ili je nas tvorac "usadio" u nas tu emociju, kako bismo ga trazili (npr. poput lososa koji se vracaju na mjesto rodjenja).
To ce zauvijek, ili bar jos jako dugo, ostati nam misterija.
Optimus Prime

#1114 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

harunyahya wrote:Za one koji poriču http://www.youtube.com/watch?v=uQ8-DSCT ... re=related
Hafiz uci suru.
I kako bi sad ovo trebalo da utice na ateiste, po tvom misljenju?

Mislim sa obzirom na to da ovo sto hafiz iznosi ne odgovara bas cinjenicnom stanju.
harunyahya

#1115 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

ova sura govori o ateistima i onima koji ne vjeruju u budući svijet(velika vijest),ali to bi i sam shvatio da si gledao do kraja.
Optimus Prime

#1116 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

harunyahya wrote:ova sura govori o ateistima i onima koji ne vjeruju u budući svijet(velika vijest),ali to bi i sam shvatio da si gledao do kraja.
Jasno mi je o ceme sura govori posto mi je poznata.

I naprotiv, ne samo da sam pogledao do kraja vec sam je i dva puta poslusao i proanalizirao.
I nikako mi nije jasno kako ovi ajeti ikoga ko je imalo obrazovan mogu impresionirati.

Opis svijeta koji sura nudi ne samo da je neadekvatan nego je potpuno pogresan. Znam da ces sada reci da se radi o metaforama (ako nisi uvjeren da je bog instalirao planine na planeti), ali nekako mi previse tih metafora u kuranu.

Da rezimiram:
Za vjernike ovo mozda zvuci impresivno ali za ateistu koji je uvjeren da je bog izmisljotina i da raj i pakao ne postoje te da su kuran i biblija samo djela ljudi ova sura nema ama bas nikakvo znacenje.

Jedino mozda sa historijskog aspekta posto govori o tome koliko su su tadasnji ljudi bili u zabludi glede stvaranja svijeta.
Pogotovo je historijski gledano interesantna ona pasaza o 7 nebesa koja predstavlja stari anticki model zbog do tada poznatih 7 rotirajucih nebeskih tijela : sunce,mjesec, merkur, venera, mars, jupiter i saturn.
sarajlija8888

#1117 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

ne mozes i ne smijes takvim tonom da pricas...jer indirektno omalozavas muslimane...momak je postavio jednu finu suru u kojoj Bog opisuje nagradu i kaznu na onom svijetu...i da je to bilo kakva sura onda bi ti i svi ostali ateisti uspjeli da napisu nesto ljepse za cim ce krenut svi...medutim ti i ostali ateisti nikad to necete uspjet i to je dobar razlog da suru i muslimane koji vole takve sure ne vrijedas ni u kom smislu govoreci da smo obrazovani vidjeli bi smo da smo u zabludi,to jest da smo neobrazovani i da smo manipulirani...to sto ti govoris o surama i religiji su samo predpostavke i nista vise od toga...a ti cekaj sudnji dan.i mi cemo cekati...pa ako si ti bio upravu tvoja velika sreca,a ako nisi e pa razmisli o tome da li je sve to istina , a da jest sta bi bilo sa tobom...ne moras vjerovat u sudnji dan..samo onako malo razmisli u smislu a sta da jest..kad razmislis upitaj sebe jel vrijedno rizika...
harunyahya

#1118 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Ovo sam nako poslao da vidite kakao se Gospodar lijepo obraća pozivajući vas u vjeru.
Optimus Prime wrote:Za vjernike ovo mozda zvuci impresivno ali za ateistu koji je uvjeren da je bog izmisljotina i da raj i pakao ne postoje te da su kuran i biblija samo djela ljudi ova sura nema ama bas nikakvo znacenje.

Jedino mozda sa historijskog aspekta posto govori o tome koliko su su tadasnji ljudi bili u zabludi glede stvaranja svijeta.
Pogotovo je historijski gledano interesantna ona pasaza o 7 nebesa koja predstavlja stari anticki model zbog do tada poznatih 7 rotirajucih nebeskih tijela : sunce,mjesec, merkur, venera, mars, jupiter i saturn.
O vjeri sa tobom ne želim da raspravljam ali opet ti moram reći da si pogtrešno "analizirao".Govoriš o sedam nebesa i vjeruj mi ne radi se o tome što ti misliš(ono što si naveo)
1. u Kur'anu se kaže najliže smo nebo zvjezdama ukrasili
2.pogledaj sljedeći ajet poslije ovog kojeg si "protumačio"(vjeruj mi ni ja ni ti nismo sposobni da tumačimo ajete namamo dovoljnog znanja) i iznad vas sedam silnih sazidali i svejtiljku plamteću postavili što znači ako imaš logički pristup onda sunce ne spada u ovaj sistem od "7 rotirajućih nebeskih tijela" kako ti nazivaš 7 nebesa.Ako oćeš već nekakva "naučna "tumačenja" pogledaj kako to tumači harun yahya(ne ja već onaj drugi :) :) ) mada se ja baš ne bih složio sa njim oko ovog.Dalje ne želim da raspravljam.
Bušman

#1119 Re: Pitanje ateistima

Post by Bušman »

@harunyahya:
I upravo si, ne direktno, rekao da su ove stvari pitanje polemike. Dakle, to kako ko shvaca sure - njegovo licno shvacanje. Cak kazes i da "se ne bi slozio" sa nekim ko isto tako tumaci stihove (harun yahya).
Drugo, nisi dao nikakvo objasnjenje u vezi sa tih 7 svjetova, tj. sta ti mislis da oni predstavljaju.
Trece, i mene si zainteresirao za konkretno to objasnjenje, ali ti pristup sugovorniku vise nego idiotski. Hoces da ga ubijedis u nesto i onda kazes "vjeruj mi". Ma daj, pa nije niko ovdje s marsa pao.
Optimus Prime

#1120 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:ne mozes i ne smijes takvim tonom da pricas...jer indirektno omalozavas muslimane...momak je postavio jednu finu suru u kojoj Bog opisuje nagradu i kaznu na onom svijetu...i da je to bilo kakva sura onda bi ti i svi ostali ateisti uspjeli da napisu nesto ljepse za cim ce krenut svi...medutim ti i ostali ateisti nikad to necete uspjet i to je dobar razlog da suru i muslimane koji vole takve sure ne vrijedas ni u kom smislu govoreci da smo obrazovani vidjeli bi smo da smo u zabludi,to jest da smo neobrazovani i da smo manipulirani...to sto ti govoris o surama i religiji su samo predpostavke i nista vise od toga...a ti cekaj sudnji dan.i mi cemo cekati...pa ako si ti bio upravu tvoja velika sreca,a ako nisi e pa razmisli o tome da li je sve to istina , a da jest sta bi bilo sa tobom...ne moras vjerovat u sudnji dan..samo onako malo razmisli u smislu a sta da jest..kad razmislis upitaj sebe jel vrijedno rizika...
Pogresno si me razumio.
Nisam ja rekao da su vjernici neobrazovani jer je to cista neistina.
Ljudi vjeruju iz razlicitih razloga u boga, a medju njima ima pametnih, glupih , obrazovanih, neobrazovanih u biti imas citav spekatar ljudi isto kao i kod ateista.

Sasvim mi je jasno da su muslimani koji duboko vjeruju u boga(koji god da je razlog za to) fascinirani samim kuranom pa time i onom surom posto vjeruju da je bog licno napisao.

Ono sto sam ja htio reci sa obzirom na to da je harunyahya postirao video za "nevjernike" je to da ne mogu razumjeti da bilo koji obrazovani ateista koji ne polazi od pretpostavke da je kuran od boga, moze biti fasciniran sa onih 40 navedenih ajeta.

Kao sto sam vec spomenuo iz moje perspektive gledano ti ajeti nude samo jedan neadekvatan opis stvaranja svijeta zacinjen sa par starih antickih mudrosti, i par prijetnji nevjernicima, i to bi bilo to. Nista sto jedan bolji autor nebi mogao napisati za manje od pola sata.
Optimus Prime

#1121 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

harunyahya wrote:Ovo sam nako poslao da vidite kakao se Gospodar lijepo obraća pozivajući vas u vjeru.
Optimus Prime wrote:Za vjernike ovo mozda zvuci impresivno ali za ateistu koji je uvjeren da je bog izmisljotina i da raj i pakao ne postoje te da su kuran i biblija samo djela ljudi ova sura nema ama bas nikakvo znacenje.

O vjeri sa tobom ne želim da raspravljam ali opet ti moram reći da si pogtrešno "analizirao".Govoriš o sedam nebesa i vjeruj mi ne radi se o tome što ti misliš(ono što si naveo)
1. u Kur'anu se kaže najliže smo nebo zvjezdama ukrasili
2.pogledaj sljedeći ajet poslije ovog kojeg si "protumačio"(vjeruj mi ni ja ni ti nismo sposobni da tumačimo ajete namamo dovoljnog znanja) i iznad vas sedam silnih sazidali i svejtiljku plamteću postavili što znači ako imaš logički pristup onda sunce ne spada u ovaj sistem od "7 rotirajućih nebeskih tijela" kako ti nazivaš 7 nebesa.Ako oćeš već nekakva "naučna "tumačenja" pogledaj kako to tumači harun yahya(ne ja već onaj drugi :) :) ) mada se ja baš ne bih složio sa njim oko ovog.Dalje ne želim da raspravljam.
Necu da ulazim u tumacenje kurana, ali ti moras znati da pojam "7 nebesa" nisu izmislili muslimani nego je to model kojeg je etablirao Aristotel koji je izvrsio taksonomiju neba s time sto ga je podjelio u 7 sfera zbog 7 u antickom dobu poznatih rotirajucih nebeskih tijela.

Neptun, Uran i Pluton su otkriveni tek nakon sto smo napravili bolje teleskope. Dakle taj model oslikava sasvim pogresnu sliku suncevog sistema iz vremena prije nove ere.
Last edited by Optimus Prime on 13/08/2009 19:31, edited 1 time in total.
harunyahya

#1122 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Bušman wrote:@harunyahya:
I upravo si, ne direktno, rekao da su ove stvari pitanje polemike. Dakle, to kako ko shvaca sure - njegovo licno shvacanje. Cak kazes i da "se ne bi slozio" sa nekim ko isto tako tumaci stihove (harun yahya).
Drugo, nisi dao nikakvo objasnjenje u vezi sa tih 7 svjetova, tj. sta ti mislis da oni predstavljaju.
Trece, i mene si zainteresirao za konkretno to objasnjenje, ali ti pristup sugovorniku vise nego idiotski. Hoces da ga ubijedis u nesto i onda kazes "vjeruj mi". Ma daj, pa nije niko ovdje s marsa pao.
Kad razgovaraš sa Ateistom ili optimusom onda jeste.Da postoji druačije gledanje na ajete npr.neće isto gledat neki doktor matematičkih nauka i neki čovjek koji zna samo čitat i pisat tako je samnom i onim drugim harunom ja imam malo drugačiji pristup (o tome se zapravo radilo ništa drugo) 2.ne radi se o sedam svjetova već sedam nebesa a što se tiče moga mišljenja to bih ostavio za sebe.
3.ne moraš me odmah vrjeđat :x ovo "vjeruj" se odnosilo na nepoznavanje arp. jezika (tu sam tanak) :)
Optimus Prime wrote:Necu da ulazim u tumacenje kurana, ali ti moras znati da pojam "7 nebesa" nisu izmislili muslimani nego je to model kojeg je etablirao Aristotel koji je izvrsio taksonomiju neba s time sto ga je podjelio u 7 sfera zbog 7 u antickom dobu poznatih rotirajucih nebeskih tijela.

Neptun, Uran i Pluton su otkriveni tek nakon sto smo napravili bolje teleskope.
Vidis da se ne radi o onmoe što ti navodiš
sarajlija8888

#1123 Re: Pitanje ateistima

Post by sarajlija8888 »

busman nemoj nikog zvat idiotom..mislim nismo na to spali da se vrijedamo...
optimus procitaj u cjelosti Kur'an sa tumacenjem..eto tumaci ti (ako i kako) hoces... i onda govori o surama...
to sto ti govoris su kao sam rekao samo prepostavke i to si sam priznao kada si rekao iz moje perskepktive...da su sure preuzete iz grckih navodno mudrosti onda bi Muhamed a.s sve te mudrosti preuzeo jel tako?jer tad se nije moglo znat sta je istina,a sta ne..jel tako medutim u Kur'anu nijedan ateist nije nashao nesto sto je laz...a govoris da bi neko napisao bolje...ako nisi znao,a ev sad cu ti ja reci dosad niko nije uspio napisat nista slicno u Kur'anu,a ti govoris kao da jest...znam dosta knjiga od strane krscana koji su htjeli da nadmudre Kur'an ali nisu uspjeli...
Optimus Prime

#1124 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

harunyahya wrote: Vidis da se ne radi o onmoe što ti navodiš
Ne, upravo se o tome radi.

Kuran kao i biblija su preuzeli Aristotelov model sedam nebesa koji savrseno oslikava anticku predstavu o svemiru koja je naravno sasvim pogresna.
Optimus Prime

#1125 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

sarajlija8888 wrote:busman nemoj nikog zvat idiotom..mislim nismo na to spali da se vrijedamo...
optimus procitaj u cjelosti Kur'an sa tumacenjem..eto tumaci ti (ako i kako) hoces... i onda govori o surama...
to sto ti govoris su kao sam rekao samo prepostavke i to si sam priznao kada si rekao iz moje perskepktive...da su sure preuzete iz grckih navodno mudrosti onda bi Muhamed a.s sve te mudrosti preuzeo jel tako?jer tad se nije moglo znat sta je istina,a sta ne..jel tako medutim u Kur'anu nijedan ateist nije nashao nesto sto je laz...a govoris da bi neko napisao bolje...ako nisi znao,a ev sad cu ti ja reci dosad niko nije uspio napisat nista slicno u Kur'anu,a ti govoris kao da jest...znam dosta knjiga od strane krscana koji su htjeli da nadmudre Kur'an ali nisu uspjeli...
Niko do sada nije ni imao potrebu da napise knjigu kao sto je kuran, a i zasto bi?
Ima puno interesantnijeg stiva nego sto bi to bila neka nova fiktivna objava.

U biti kuran i biblija su samo bestselleri zato sto su ljudi uvjereni da ih je napisao bog, a ne nikako zato sto imaju neku posebnu literarnu vrijednost ili neko posebno znanje sadrzano u sebi. U biti je svaka danasnja enciklopedija superijornija.
Last edited by Optimus Prime on 13/08/2009 19:46, edited 1 time in total.
Locked