Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mRva_4

#1101 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

saramica wrote:
mRva_4 wrote:zar ima usmeni iz germanistike :? ili mislis na citanje sto je navedeno na njihovoj stranici :-?
]

ODSJEK ZA GERMANISTIKU
NAČIN BODOVANJA:
-
čitanje i razumijevanje;
10 bodova
-
gramatike njemačkog jezika,
15 bodova
-
pravopis njemačkog jezika
5 bodova

Kada nesto citas i to razumijes to moras naglas procitati profesoru kako bi on vidio najprije kako citas i onda ces prepricati i on ce vidjeti kako si to nesto procitano razumjela. I to je meni usmeno :) a sto se tice gramatike i pravopisa to je vec nesto sto mozes napisati na papir i sto ce kasnije profesor pregledavati i to je pismeni dio :) eh sad ako sve troje ocjenjuju ili ti boduju onda je moguce da to sve bude u tih 90 min dakle i usmeno i pismeno.. ili je kako ti kazes procitas tekst i prepricas ga na papiru i tako ocjenjuju razumijevanje tog procitanog teksta. Pa je vjerojatno to sve onda pismeni :) hah nemam pojma moguce je da je tako jer ne pise nista o usmenom :) :-)
jel fkt mislis da oni imaju vremena i zivaca sve prijavljene preslusati citanje prepricavanje i ostalo :-)[/quote]
Haha ma ne vjerujem.. sve ce biti pismeno.. tako kako ti kazes.. mislim da je to najlogicnije :) haha eto sretno nam onda :))) hoces ti upisati germanistiku?
saramica

#1102 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

mRva_4 wrote:
saramica wrote:
mRva_4 wrote:zar ima usmeni iz germanistike :? ili mislis na citanje sto je navedeno na njihovoj stranici :-?
]

ODSJEK ZA GERMANISTIKU
NAČIN BODOVANJA:
-
čitanje i razumijevanje;
10 bodova
-
gramatike njemačkog jezika,
15 bodova
-
pravopis njemačkog jezika
5 bodova

Kada nesto citas i to razumijes to moras naglas procitati profesoru kako bi on vidio najprije kako citas i onda ces prepricati i on ce vidjeti kako si to nesto procitano razumjela. I to je meni usmeno :) a sto se tice gramatike i pravopisa to je vec nesto sto mozes napisati na papir i sto ce kasnije profesor pregledavati i to je pismeni dio :) eh sad ako sve troje ocjenjuju ili ti boduju onda je moguce da to sve bude u tih 90 min dakle i usmeno i pismeno.. ili je kako ti kazes procitas tekst i prepricas ga na papiru i tako ocjenjuju razumijevanje tog procitanog teksta. Pa je vjerojatno to sve onda pismeni :) hah nemam pojma moguce je da je tako jer ne pise nista o usmenom :) :-)
jel fkt mislis da oni imaju vremena i zivaca sve prijavljene preslusati citanje prepricavanje i ostalo :-)
Haha ma ne vjerujem.. sve ce biti pismeno.. tako kako ti kazes.. mislim da je to najlogicnije :) haha eto sretno nam onda :))) hoces ti upisati germanistiku?[/quote]

aha :D anglistiku i germanistiku :D
mRva_4

#1103 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

aha :D anglistiku i germanistiku :D[/quote]

:-D nek' nam je onda sa srecom :) hihihi :-) :thumbup:
mRva_4

#1104 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

Sta mislite ima li puno prijavljenih iz germanistike? :/ Bojim se da ne budem primljena radi onih koji imaju stelu :( a toliko se spremam i ucim :(
hyunsoung

#1105 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by hyunsoung »

mRva_4 wrote:Sta mislite ima li puno prijavljenih iz germanistike? :/ Bojim se da ne budem primljena radi onih koji imaju stelu :( a toliko se spremam i ucim :(
mah, samo ti nastavi uciti do kraja i proci ces, nisi sama, zapamti ovo...
mRva_4

#1106 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

hyunsoung wrote:
mRva_4 wrote:Sta mislite ima li puno prijavljenih iz germanistike? :/ Bojim se da ne budem primljena radi onih koji imaju stelu :( a toliko se spremam i ucim :(
mah, samo ti nastavi uciti do kraja i proci ces, nisi sama, zapamti ovo...
Zaista to i radim. To je najvece sranje, kad prime nekog tko ima stelu a zapravo je netko drugi mozda vise zasluzio.
Amar N

#1107 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Amar N »

studentica_ wrote:De, šta vam je... Upravo čitam knjihu The Secret, treba privući svu pozitivu :wink: Znači, samo razmišljati i ponašati se u smjeru "Bit ću primljena, bit ću primljena, sve će biti ok..." ;-) , i onda će biti, aBd.

Vidimo se na bosanskom :thumbup:
Moj savjet ti je da ne trošiš vrijeme na tu knjigu i ne "nasjedaš" na tu priču. To ti je glupost, da veća ne može biti.
A naravno, treba se tješiti: "Bit ću primljena, bit ću primljena..." :)

Pozdrav!
1939

#1108 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by 1939 »

meni su jucer rekli da je 3.7. u 9 sati[/quote]

Sada sam otisao do faksa, BOSANSKI je u 9h! :D[/quote]

izgleda da je svima u 9h i meni su rekli tako za historiju....zna li neko koja literatura treba za prijemni historije da se nauci ono cisto radi reda :skoljka:
vedrank

#1109 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by vedrank »

1939 wrote:meni su jucer rekli da je 3.7. u 9 sati
Sada sam otisao do faksa, BOSANSKI je u 9h! :D[/quote]

izgleda da je svima u 9h i meni su rekli tako za historiju....zna li neko koja literatura treba za prijemni historije da se nauci ono cisto radi reda :skoljka:[/quote]

Svima u 9!

Ne znam za istoriju, ali z apsihologiju znam!Na ooglasu stoji da je Jasminka Zeco tj. njen udzbenik psihologije za srednju skolu najbolji!
minjonja

#1110 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

kako izgleda taj usmeni na germanistici? je li se to stvarno pred profesorom cita i prevodi, ili je i to napismeno?
Mmuummii

#1111 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Eeee, jel iko zna tačne datume sad za prijemni iz engleskog jer ja ne mogu nikako navrnit do fakulteta jer sam 220km udaljena, pa ako neko zna bila bi mu zahvalna :D
Mmuummii

#1112 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Zaboravih pitat, da li treba ćirilica za test iz bosanskog, neki kažu da treba, neki da ne treba, pa jel ima iko da zna????? :shock:
mRva_4

#1113 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

minjonja wrote:kako izgleda taj usmeni na germanistici? je li se to stvarno pred profesorom cita i prevodi, ili je i to napismeno?
Nije usmeni. Izgleda da je sve pismeno, dakle procitas tekst i odgovoris na pitanja koja su vezana za tekst.. i tako ocjenjuju razumijevanje.
Knuffica

#1114 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Knuffica »

hyunsoung wrote:Zz, brzo kratko pitanje... dali ima priprema za psihologiju?

I takodjer, procitao sam dokument na ff.unsa.ba i vidio da za ispit imamo psihologiju i opce znanje... znaci bez bosanskog... samo potvrdite to dali sam fino procitao da se ne za*****.

i mene zanima da li ima priprema ??
naikalt

#1115 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by naikalt »

Ja se upisujem vanredno na anglistiku, pa me zanima da li je tacno da vanredni mogu izlaziti na parcijalne ispite zajedno sa redovnima, i koliko se bodova moze prenijeti u sljedecu godinu, unaprijed hvala :)
DanteX

#1116 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by DanteX »

Knuffica wrote:
hyunsoung wrote:Zz, brzo kratko pitanje... dali ima priprema za psihologiju?

I takodjer, procitao sam dokument na ff.unsa.ba i vidio da za ispit imamo psihologiju i opce znanje... znaci bez bosanskog... samo potvrdite to dali sam fino procitao da se ne za*****.

i mene zanima da li ima priprema ??
Nema nikakvih priprema, učiš iz knjige koju je napisala Jasminka Zećo :)
minjonja

#1117 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

gdje na stranici fakulteta pise sta je potrebno za upis predati? sta treba osim svjedocanstava, diplome, diploma sa takmicenja, rodnog lista i drzavljanstva? treba li uplatnica? vidim imaju nekakve obavijesti na stranici, ali ne mogu otvoriti jer nemam word.
tickica

#1118 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tickica »

ćaoo...pitanje...vidjela sam da na filozofskom na odsjeku za germanistiku za jednopredmetni prima 20 bez,20 s plaćanjem,i 20 vanredno...a ako je dvopredmetni 2 bez,2 s plaćanjem i 2 vanredno...
pa me zanima...ako ja sad stavim dvopredmetni,i ne upadnem na jedan,jel ja svejedno ulazim u razmatranje za onaj drugi što sam stavila (gdje ih prima 20)...
i ako mi možete reć jel teško upast?!
ako neko bilo šta zna,bila bi jaaako zahvalna :)
mRva_4

#1119 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

minjonja wrote:gdje na stranici fakulteta pise sta je potrebno za upis predati? sta treba osim svjedocanstava, diplome, diploma sa takmicenja, rodnog lista i drzavljanstva? treba li uplatnica? vidim imaju nekakve obavijesti na stranici, ali ne mogu otvoriti jer nemam word.
Ovakooo :)
POTREBNA DOKUMENTA:

•Zahtjev za upis u kome je tačno naznačen odsjek na koji konkuriše,
•Originalne svjedodžbe o završenim razredima srednje škole završene u Bosni i Hercegovini u četverogodišnjem trajanju, odnosno odgovarajuće nostrificirane dokumente za kandidate koji srednju školu nisu završili u Bosni i Hercegovini (ukoliko su dokumenti u postupku nostrifikacije prilažu se prevedeni i od strane sudskog tumača ovjereni dokumenti),
•Originalnu diplomu o završenoj srednjoj školi,
•Izvod iz matične knjige rođenih,
•Uvjerenje o državljanstvu,
•Druge dokumente relevantne za utvrđivanje broja bodova po kriterijima
•Uplata 40,00 KM NA RAČUN: 1401010000418297 VOLKSBANK BH

DOKUMENTI ZA UPIS U PRVU GODINU PRVOG CIKLUSA STUDIJA U ŠKOLSKOJ 2010/2011. MOGU SE PREDATI OD 18.06.2010 DO 02.07.2010 GODINE U SOBI 49/1 OD 10:00 DO 14:00 SATI.

OTIDJES PRVO UPLATITI 40,00KM U BANKU I S TOM UPLATNICOM DODJES NA FAX I DOBIJES PAPIR ZA ISPUNITI, DAKLE PRIJAVU ZA RPIJEMNI.. I POSLJE TOGA SVU DOKUMENTACIJU SA TIM ISPUNJENIM LISTOM PREDAS TOJ NEKOJ ZENI KOJA JE TU :) SRETNO :)
minjonja

#1120 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

mrvice, hvala ti :-D
mRva_4

#1121 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

minjonja wrote:mrvice, hvala ti :-D
;-) Nema na cemu :)
Cibra

#1122 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cibra »

naikalt wrote:Ja se upisujem vanredno na anglistiku, pa me zanima da li je tacno da vanredni mogu izlaziti na parcijalne ispite zajedno sa redovnima, i koliko se bodova moze prenijeti u sljedecu godinu, unaprijed hvala :)
Tacno, sve ispite mozes izlaziti parcijalno i mozes dolaziti cak i na sva predavanja i ucestvovati na vjezbama. Sve sto je potrebno da kazes za ucestvovanje na vjezbama je da zelis da te tretiraju kao redovnog. (medjutim pripazi se, posto ima tu dodatnih odgovornosti..) A mozes se prenijeti ILI 6 etcs bodova ILI jedan predmet.
selmischka

#1123 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by selmischka »

naikalt wrote:Ja se upisujem vanredno na anglistiku, pa me zanima da li je tacno da vanredni mogu izlaziti na parcijalne ispite zajedno sa redovnima, i koliko se bodova moze prenijeti u sljedecu godinu, unaprijed hvala :)

a polazes li prijemni ako se vanredno upisujes ili samo platis i upisan si??
zikshe

#1124 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

vanredni nemaju prijemni na historiji umjetnosti i na komparativnoj i bibliotekarstvu, nego se sabiraju bodovi na osnovu ocjena u srednjoj iz odredjenih predmeta, to je bar ono sto ja znam sigurno, za ostale je mozda drukcije...
Cibra

#1125 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Cibra »

selmischka wrote:

a polazes li prijemni ako se vanredno upisujes ili samo platis i upisan si??
Polaze se prijemni. :D
Post Reply