shocking!uvjek dobar gost wrote:
Ja sam produkt mraka kako to gospodin Fatmir kaže, sada sam i ja u miješanom braku...
Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
-
halo_ba
#1101 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
- uvjek dobar gost
#1102 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Možeš li tek zamisliti kako sam bio ja šokiran ,iznenađen i uvrijeđen... kako sam se osjećao ali ne samo ja već i nekolicina drugih ljudi koji ne pripadaju isključivo jednoj vjeri il naciji...?halo_ba wrote:shocking!uvjek dobar gost wrote:
Ja sam produkt mraka kako to gospodin Fatmir kaže, sada sam i ja u miješanom braku...
- Neelix
#1103 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
nije bas na temu ali...
maloprije gledam na ftv, negdje u livnu u skoli na cas dosli hodza, pop i fratar
predavali djeci da je bog jedan, ali da postoje razliciti putevi do njega, i da nijedan od tih puteva nije neispravan...
odgovarali na pitanja djece, i tako...
totalno kontrastan primjer u odnosu na ove nase ovdje koji koriste vjeru za podjele..
maloprije gledam na ftv, negdje u livnu u skoli na cas dosli hodza, pop i fratar
totalno kontrastan primjer u odnosu na ove nase ovdje koji koriste vjeru za podjele..
- Topla voda
#1104 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
zezas??Neelix wrote:nije bas na temu ali...
maloprije gledam na ftv, negdje u livnu u skoli na cas dosli hodza, pop i fratarpredavali djeci da je bog jedan, ali da postoje razliciti putevi do njega, i da nijedan od tih puteva nije neispravan...
odgovarali na pitanja djece, i tako...
-
jedna mama
#1105 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Konacno si shvatio sta je najbolje rjesenje za tebeuvjek dobar gost wrote:Ja sam produkt mraka kako to gospodin Fatmir kaže, sada sam i ja u miješanom braku... i vjeruj mi da se bojim prvi put od kako sam se rodio.. prvi put ozbiljno promišljam da se ispalim ako recimo u roku dvije godine ništa se ne promijeni na bolje... jer ne želim da natovarim ruksak pun kamenica djetetu svom koje imati želim, ali sve manje želim da se dijete rodi u ovoj prokletoj avliji....maybelline wrote:Čitam, čitam i čitam... I razmišljam u koju zemlju svijeta bi se mogla što prije ispaliti... Bila u jednoj, pa se vratila, starci, kao htjeli da grade temelje nove, bolje države...Pitam se sada jesu li razmišljali imalo mozgom tada ili je srce samo vuklo kući, pa pod svakom izlikom... I kako ja danas sutra da u ovoj državi rađam i odgajam djecu za koju ne želim da budu ni muslimani ni katolici ni pravoslavci ni jevreji već samo da VJERUJU da postoji neka Viša sila? Kako moje dijete, koje će, ako Bog da biti iz tzv. nam "mješanog braka" (naziv sklepan samo da para uši ovim ovdje našim vođama) treba da živi u ovoj državi? Dokle nas je sve dovela institucionalizacija religije, Bože dragi!
Zanima me mišljenje i iskustva parova iz "mješanih" brakova u ovoj zemlji - kako odgajate djecu? U koje vrtiće idu, moraju li se opredjeljivati za B ili H ili S jezik, gledaju li ih poprijeko "oni drugi" i kako se vi kao roditelji osjećate u svom ovom haosu? Inače lično smatram da vrtić nije mjesto za vjeru, bilo koju. U osnovnim školama to bi se moglo realizovati pod predmetom Kultura religija ili tako nešto, i kao što neko prije spomenu to bi predavao neki historičar ili sociolog, možda i u srednjoj da toga bude, ali kao što je latinski ili filozofija, da bude samo jednu godinu. O fakultetu da i ne govorim.
Ne znam...žao mi je samo ove dječice... Ako je naša sadašnjost ovakva, kakva li će tek njihova budućnost biti ostanu li u ovakvoj "državi".... :sad:
Ako ti treba pomoc pri dobijanju vize mogu ti pomoci u par ambasada, samo sejavi
mozes i na pp
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#1106 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
tebi nece trebati ni pomoc ni viza, gdje si ti prije iseljavala???jedna mama wrote:Konacno si shvatio sta je najbolje rjesenje za tebeuvjek dobar gost wrote:Ja sam produkt mraka kako to gospodin Fatmir kaže, sada sam i ja u miješanom braku... i vjeruj mi da se bojim prvi put od kako sam se rodio.. prvi put ozbiljno promišljam da se ispalim ako recimo u roku dvije godine ništa se ne promijeni na bolje... jer ne želim da natovarim ruksak pun kamenica djetetu svom koje imati želim, ali sve manje želim da se dijete rodi u ovoj prokletoj avliji....maybelline wrote:Čitam, čitam i čitam... I razmišljam u koju zemlju svijeta bi se mogla što prije ispaliti... Bila u jednoj, pa se vratila, starci, kao htjeli da grade temelje nove, bolje države...Pitam se sada jesu li razmišljali imalo mozgom tada ili je srce samo vuklo kući, pa pod svakom izlikom... I kako ja danas sutra da u ovoj državi rađam i odgajam djecu za koju ne želim da budu ni muslimani ni katolici ni pravoslavci ni jevreji već samo da VJERUJU da postoji neka Viša sila? Kako moje dijete, koje će, ako Bog da biti iz tzv. nam "mješanog braka" (naziv sklepan samo da para uši ovim ovdje našim vođama) treba da živi u ovoj državi? Dokle nas je sve dovela institucionalizacija religije, Bože dragi!
Zanima me mišljenje i iskustva parova iz "mješanih" brakova u ovoj zemlji - kako odgajate djecu? U koje vrtiće idu, moraju li se opredjeljivati za B ili H ili S jezik, gledaju li ih poprijeko "oni drugi" i kako se vi kao roditelji osjećate u svom ovom haosu? Inače lično smatram da vrtić nije mjesto za vjeru, bilo koju. U osnovnim školama to bi se moglo realizovati pod predmetom Kultura religija ili tako nešto, i kao što neko prije spomenu to bi predavao neki historičar ili sociolog, možda i u srednjoj da toga bude, ali kao što je latinski ili filozofija, da bude samo jednu godinu. O fakultetu da i ne govorim.
Ne znam...žao mi je samo ove dječice... Ako je naša sadašnjost ovakva, kakva li će tek njihova budućnost biti ostanu li u ovakvoj "državi".... :sad:![]()
Ako ti treba pomoc pri dobijanju vize mogu ti pomoci u par ambasada, samo sejavi
mozes i na pp
-
jedna mama
#1107 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Nisam trazila ni jedno ni drugo.
I meni je super tu gdje jesam, nemam namjeru nigdje "iseljavati"
-
mIRCerka
#1108 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ne pravi se luda, znas dobro sta te pitah...odakle ti pravo da gostu nudis da se iseli? Sto se ti i tvoji istomisljenici ne iselite?jedna mama wrote:Nisam trazila ni jedno ni drugo.
bogu hvala, djeca rastu, a pa cete ti i tvoji istomisljenici uskoro prestati da se bavite pitanjem obdanista, pa se mozda onda ta ustanova unormali...
(sad vidis kako ti komuniciras na ovoj temi inace)
-
jedna mama
#1109 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Kao i obicno ne citas pazljivo.mIRCerka wrote:Ne pravi se luda, znas dobro sta te pitah...odakle ti pravo da gostu nudis da se iseli? Sto se ti i tvoji istomisljenici ne iselite?jedna mama wrote:Nisam trazila ni jedno ni drugo.
bogu hvala, djeca rastu, a pa cete ti i tvoji istomisljenici uskoro prestati da se bavite pitanjem obdanista, pa se mozda onda ta ustanova unormali...
Gost je konacno na putu da shvati sta je najbolje za njega, nisam mu ja sugerisala, on je sam na kraju dosao do te briljantne ideje.
Kako imam dosta prijatelja u skoro svim ambasadama, mogu mu pomoci ako se konacno odluci na iseljavanje, s tim da bih ja recimo preferirala prekoocenaske zemlje, tamo je ipak najveci stepen demokratije sto je njemu presudno koliko sam shvatila.
- HAVANA
#1110 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
jedna mama wrote:Kao i obicno ne citas pazljivo.mIRCerka wrote:Ne pravi se luda, znas dobro sta te pitah...odakle ti pravo da gostu nudis da se iseli? Sto se ti i tvoji istomisljenici ne iselite?jedna mama wrote:Nisam trazila ni jedno ni drugo.
Gost je konacno na putu da shvati sta je najbolje za njega, nisam mu ja sugerisala, on je sam na kraju dosao do te briljantne ideje.
Kako imam dosta prijatelja u skoro svim ambasadama, mogu mu pomoci ako se konacno odluci na iseljavanje, s tim da bih ja recimo preferirala prekoocenaske zemlje, tamo je ipak najveci stepen demokratije sto je njemu presudno koliko sam shvatila.
Sugeriši ti materi svojoj.Mi ne idemo odavde
-
mIRCerka
#1111 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Kao i obicno, citam itekako pazljivo, jer sam u istoj situaciji kao gost. S tim da ja ne razmisljam o radjanju djeteta negdje vani, gdje ga nece "u inat komunjarama i mraku" tjerati da ide na vjerobauk (peer pressure je nesto najgore za malene, tp je presutno tjeranje)..ja cu se izboriti da mi dijete u obdanistu pije normalan sok, ne limuntos, jede normalno meso, ne ono kojem je istekao rok trajanja, uci boje, uci slova, uci razne igre, uci jezik...ako mi bude volja da mi dijete ide na vjerobauk, eno crkvi i dzamija, ima mejtef ima vjerobauk u crkvi...ja cu dijete kod kuce nauciti osnovnom bontonu, da ne psuje, da ustane u tramvaju starijima, da ne baca papire po ulici...jedna mama wrote:Kao i obicno ne citas pazljivo.mIRCerka wrote:Ne pravi se luda, znas dobro sta te pitah...odakle ti pravo da gostu nudis da se iseli? Sto se ti i tvoji istomisljenici ne iselite?jedna mama wrote:Nisam trazila ni jedno ni drugo.
zato mi ne treba budzetski pokriveni "odrvenice ti jezik ako psujes" program...
Hvala na paznji, prijatno.
-
jedna mama
#1112 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
(sad vidis kako ti komuniciras na ovoj temi inace)[/quote]
Kao i obicno ne citas pazljivo.
Kako imam dosta prijatelja u skoro svim ambasadama, mogu mu pomoci ako se konacno odluci na iseljavanje, s tim da bih ja recimo preferirala prekoocenaske zemlje, tamo je ipak najveci stepen demokratije sto je njemu presudno koliko sam shvatila.[/quote]
[/quote]
Mojoj mami je super ovdje gdje je rodjena i nema se namjeru iseljavati.
Kao i obicno ne citas pazljivo.
Kako imam dosta prijatelja u skoro svim ambasadama, mogu mu pomoci ako se konacno odluci na iseljavanje, s tim da bih ja recimo preferirala prekoocenaske zemlje, tamo je ipak najveci stepen demokratije sto je njemu presudno koliko sam shvatila.[/quote]
-
mIRCerka
#1113 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
pa evo da ti objavim ovo...jedna mama wrote:
NEMAMO NI MI. Al dace Bog iselicemo vn iz obdanista.
Sta cemo sad?
-
jedna mama
#1114 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Otkud sad ta promjena, borite se da istjerate vjeronauku iz obdanista i pri tom pozivate Boga u pomoc?mIRCerka wrote:pa evo da ti objavim ovo...jedna mama wrote:
Sta cemo sad?
Mozda ipak od tebe nesto i bude, glede izlaska na pravi put.
-
mIRCerka
#1115 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Bog je svuda oko nas, imamo razne bogomolje, a i sam poslanik je rekao da djecu treba pustiti da budu djeca...ne treba im se govoriti da ce im jezik odrvenit ako opsuju ili nesot slicno...i jos nesto, kad vec volis nisko udaranje...jedna mama wrote:Otkud sad ta promjena, borite se da istjerate vjeronauku iz obdanista i pri tom pozivate Boga u pomoc?mIRCerka wrote:pa evo da ti objavim ovo...jedna mama wrote:
Sta cemo sad?
Za razliku od tvojih koji su partijske knjizice zamijenili clanstvom u IZ, ja sam (a 1979. godiste sam) jos sa 5 godina dijelila kurbane u komsiluku svoje Majke....
sve sto sam naucila i sot sam trebala nauciti naucila sam od svoje Majke. Nije mi trebao ni hodza ni pop da me uci.
mozda sam zato ispala ovako naopako, da ljude dijelim na LJUDE i NELJUDE za razliku od tebe.
Sta cemo sad?
- nosara
#1116 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Svi cete vi, jos malo, sa "komunjarama", na jedan kazan...jedna mama wrote:Otkud sad ta promjena, borite se da istjerate vjeronauku iz obdanista i pri tom pozivate Boga u pomoc?mIRCerka wrote:pa evo da ti objavim ovo...jedna mama wrote:
Sta cemo sad?
Izbice vam stomacici te magije iz tikvi...
-
teAMICA
#1117 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Joj gluposti mati moja mila... Eto "pravi put" je poslati dijete u obdanište da ga natjeraju da vjeruje... da ga uče da vjeruje... Pustite djecu nek' sama odluče kad odrastu hoće li ili ne. I šta je to tebi "pravi put", ako vjeruješ otkud ti pravo da sudiš o tome? Kako se ne bojiš Boga? Možda je neko ko se ne slaže s tobom u tom pogledu veći "vjernik" i miliji Bogu...jedna mama wrote:Otkud sad ta promjena, borite se da istjerate vjeronauku iz obdanista i pri tom pozivate Boga u pomoc?mIRCerka wrote:pa evo da ti objavim ovo...jedna mama wrote:
Sta cemo sad?
- nosara
#1118 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ko prica o svojoj vjeri, zivi od nje...teAMICA wrote: Joj gluposti mati moja mila... Eto "pravi put" je poslati dijete u obdanište da ga natjeraju da vjeruje... da ga uče da vjeruje... Pustite djecu nek' sama odluče kad odrastu hoće li ili ne. I šta je to tebi "pravi put", ako vjeruješ otkud ti pravo da sudiš o tome? Kako se ne bojiš Boga? Možda je neko ko se ne slaže s tobom u tom pogledu veći "vjernik" i miliji Bogu...
-
teAMICA
#1119 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Jes' vala, dobro si... zaboravih na to, ja glupača mislila da su Bog i vjera lična stvar koja se nosi u sebi i koristi (bez pričanja i vikanja naokolo) da bi učinio druge sretnim, volio one oko sebe, trudio se da ih ne povrijediš...pa tako i sebi i Njemu ugodionosara wrote:Ko prica o svojoj vjeri, zivi od nje...teAMICA wrote: Joj gluposti mati moja mila... Eto "pravi put" je poslati dijete u obdanište da ga natjeraju da vjeruje... da ga uče da vjeruje... Pustite djecu nek' sama odluče kad odrastu hoće li ili ne. I šta je to tebi "pravi put", ako vjeruješ otkud ti pravo da sudiš o tome? Kako se ne bojiš Boga? Možda je neko ko se ne slaže s tobom u tom pogledu veći "vjernik" i miliji Bogu...EPP, jer zato smo placeni...
-
halo_ba
#1120 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Logika mi i nije bas jaca strana, ali...
ova @jedna mama kaze da ima poznanike u skoro svim ambasadama. Moze li neko izvesti neki logican zakljucak iz ovog?
ova @jedna mama kaze da ima poznanike u skoro svim ambasadama. Moze li neko izvesti neki logican zakljucak iz ovog?
- nosara
#1121 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Mozda je petljanusa...?halo_ba wrote:Logika mi i nije bas jaca strana, ali...
-
jedna mama
#1122 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Sta god da sam, frizerka sa CV-ijem nisam sigurnonosara wrote:Mozda je petljanusa...?halo_ba wrote:Logika mi i nije bas jaca strana, ali...
ova @jedna mama kaze da ima poznanike u skoro svim ambasadama. Moze li neko izvesti neki logican zakljucak iz ovog?![]()
![]()
![]()
![]()
- uvjek dobar gost
#1123 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Probajmo se vratiti temi... nikad niko nije naveo pet barem opravdanih i smislenih razloga za uvođenje vjeronauke u predškolski odgoj a ne uvođenje atletike il skijanja recimo, plivanja ili osnova informatike, treba li djeci možda u tom uzrastu puštati dokumentarce o životinjama ili o planeti na kojoj žive... uz pojašnjenja vaspitačica...ovo sve ne uvoditi kao fakultativne aktivnosti već da se uvedu kao stalni programi radi boljeg fizičkog i psihičkog razvoja djece... treba li ograničavati djecu po uzoru na nas.. i treba li im već u tom uzrastu ograničavati vidike ?
Treba li po logici uvođenje vjeronauke djeci u tom uzrastu u glavu ubacivati informacije da postoje osobe koje preferiraju odnose sa istim spolom, treba li im govoriti o globalnom zagrijavanju, NLO fenomenu koji više i nije tako apstraktan i nedokazan.... znači pitam treba li djecu u tom uzrastu filovati nečim što sama ne mogu baš u tom uzrastu razumijeti...
Nadalje manimo se priče o ugroženosti vijernika, njihovom šikaniranju i nemogućnosti da se kao njihova djeca obrazuju religijski.... jer sve to ne da nije tačno već je nebuloza.
Po meni je nonsens da je vjeronauka uvedena u obdaništa jer u tom uzrastu djeca ne mogu svariti sve čime ih se filuje...
Treba li po logici uvođenje vjeronauke djeci u tom uzrastu u glavu ubacivati informacije da postoje osobe koje preferiraju odnose sa istim spolom, treba li im govoriti o globalnom zagrijavanju, NLO fenomenu koji više i nije tako apstraktan i nedokazan.... znači pitam treba li djecu u tom uzrastu filovati nečim što sama ne mogu baš u tom uzrastu razumijeti...
Nadalje manimo se priče o ugroženosti vijernika, njihovom šikaniranju i nemogućnosti da se kao njihova djeca obrazuju religijski.... jer sve to ne da nije tačno već je nebuloza.
Po meni je nonsens da je vjeronauka uvedena u obdaništa jer u tom uzrastu djeca ne mogu svariti sve čime ih se filuje...
-
halo_ba
#1124 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ja tebi mogu navesti kamaru razloga za uvodjenje vjeronauke. Nazalost, ne mogu ti navesti ni jedan smislen, opravdan i pametan razlog za to.uvjek dobar gost wrote:Probajmo se vratiti temi... nikad niko nije naveo pet barem opravdanih i smislenih razloga za uvođenje vjeronauke u predškolski odgoj a ne uvođenje atletike il skijanja recimo, plivanja ili osnova informatike, treba li djeci možda u tom uzrastu puštati dokumentarce o životinjama ili o planeti na kojoj žive... uz pojašnjenja vaspitačica...ovo sve ne uvoditi kao fakultativne aktivnosti već da se uvedu kao stalni programi radi boljeg fizičkog i psihičkog razvoja djece... treba li ograničavati djecu po uzoru na nas.. i treba li im već u tom uzrastu ograničavati vidike ?
- nosara
#1125 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Da bi se sekte bavile nekim ne treba mu ni smisao za bilo sta, ni neko posebno opravdanje, a pameti sto manje to bolje...halo_ba wrote:Ja tebi mogu navesti kamaru razloga za uvodjenje vjeronauke. Nazalost, ne mogu ti navesti ni jedan smislen, opravdan i pametan razlog za to.uvjek dobar gost wrote:Probajmo se vratiti temi... nikad niko nije naveo pet barem opravdanih i smislenih razloga za uvođenje vjeronauke u predškolski odgoj a ne uvođenje atletike il skijanja recimo, plivanja ili osnova informatike, treba li djeci možda u tom uzrastu puštati dokumentarce o životinjama ili o planeti na kojoj žive... uz pojašnjenja vaspitačica...ovo sve ne uvoditi kao fakultativne aktivnosti već da se uvedu kao stalni programi radi boljeg fizičkog i psihičkog razvoja djece... treba li ograničavati djecu po uzoru na nas.. i treba li im već u tom uzrastu ograničavati vidike ?