Drvene kuće/vikendice

Post Reply
hiiamjasko

#1101 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by hiiamjasko »

Pozdrav ekipa,

trenutno sam u procesu gradnje vikendice pored rijeke pa uskoro trebam raditi krov i strop.

Krov ide klasicna konstrukcija, vjencanice, rogovi, daske, vodonepropusna folija, kontra letva, letva i lim.

Mene zanima cime bih mogao urediti unutarnju stranu krova tj. strop. Izmedju rogova cu sa unutarnje strane ici sa kamenom ili staklenom vunom i postavlja se pitanje cime sa donje strane da odradim strop. Da li postoji neki ukrasni materijal koji se moze direktno ucvrstiti za rogove ?
Regips ne bih jer mi izgleda prejednostavno

Gledao sam drvene akusticne panele ali su mi oni preskupi pa trazim drugo rjesenje poput ovog:
http://hr.bangamiwpc.com/wpc-wall-panel ... iling.html

Ili ako neko ima bolju ideju, otvoren sam za svaki prijedlog :)
kuli1961

#1102 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Jedna od brojnih ideja:
unutrašnju stranu vikendice sam oblagao daskom 13/2 cm, dužina od 2 do 4 m, oborene ivice. Pogledaj moje postove na ovoj temi, broj 620 i dalje.
Evo dvije fotke kako to izgleda:

Image
Image
Danguba

#1103 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Danguba »

hiiamjasko wrote: 21/05/2025 10:38 Pozdrav ekipa,

trenutno sam u procesu gradnje vikendice pored rijeke pa uskoro trebam raditi krov i strop.

Krov ide klasicna konstrukcija, vjencanice, rogovi, daske, vodonepropusna folija, kontra letva, letva i lim.

Mene zanima cime bih mogao urediti unutarnju stranu krova tj. strop. Izmedju rogova cu sa unutarnje strane ici sa kamenom ili staklenom vunom i postavlja se pitanje cime sa donje strane da odradim strop. Da li postoji neki ukrasni materijal koji se moze direktno ucvrstiti za rogove ?
Regips ne bih jer mi izgleda prejednostavno

Gledao sam drvene akusticne panele ali su mi oni preskupi pa trazim drugo rjesenje poput ovog:
http://hr.bangamiwpc.com/wpc-wall-panel ... iling.html

Ili ako neko ima bolju ideju, otvoren sam za svaki prijedlog :)
Uzmi u obzir i osb ploče prijeđene bezbojnim lakom sa nekim detaljima izmedju ploča.
Uglavnom, može se fino izvesti.
kaw_liga

#1104 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Kuli jučer sam baš malo obišao pa rekoh da uslikam i drugu stranu..ima par pukotina na kuci i zavirio sam u garažu bar je mob :mrgreen:

Image
[url=https://postimg.cc/TLWffJqf]Image

Image
Image
Image
Image
Image
kuli1961

#1105 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

Pregledao sam slike, koliko je to moguće.
Ima potencijala, nesumnjivo, ali i jako mnogo rada, tj. troška.
Uočio sam pukotinu ispod onog prozora na potkrovlju, ne čini mi se strašnom, tj. ozbiljnom.
Vrijednost tog objekta je jedno, a cijena sasvim drugo.
Kad budes pregovarao, ne dozvoli da te srce/emocije povuku.
Ne znam ti namjere,niti mogućnosti, no objekat se ne mora dovesti u potpuno upotrebljivo stanje u godini kupovine :)
kaw_liga

#1106 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kaw_liga »

Ma da daleko od toga mislim polako to raditi, nigdje mi se ne žuri samo imam veliku želju da baš ovaj uzmem to nije dobro sa poslovne strane žena vec zamišlja,šta bi kako uff :mrgreen:
Sad se dvoumim rekli su da ce doci na ljeto da se dogovore o tome. I ja sam rekao da mi jave šta su uradili. To je bilo u 2mjesecu sad da im pošaljem poruku neznam šta bi..ispasti cu navalentan, dosadan a opet nekako me strah da mi propadne.Možda krajem 7og poslati poruku ima li kakvih promjena?
kuli1961

#1107 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

kaw_liga wrote: 25/05/2025 21:52 Ma da daleko od toga mislim polako to raditi, nigdje mi se ne žuri samo imam veliku želju da baš ovaj uzmem to nije dobro sa poslovne strane žena vec zamišlja,šta bi kako uff :mrgreen:
Sad se dvoumim rekli su da ce doci na ljeto da se dogovore o tome. I ja sam rekao da mi jave šta su uradili. To je bilo u 2mjesecu sad da im pošaljem poruku neznam šta bi..ispasti cu navalentan, dosadan a opet nekako me strah da mi propadne.Možda krajem 7og poslati poruku ima li kakvih promjena?
Pazi, tvoj interes je tvoj. Nema tu navalentnosti. Ionako mi se čini da se vlasnici ponasalju malo previše lagodno.
Možda negdje početkom jula da im pošalješ relativno neodređen mail, nešto ovako:
"Sumiram svoje obaveze i planove za ovo ljeto, pa me zanima da li ste i daje zainteresovani za eventualni razgovor oko onog objekta? S tim u vezi, bio bi mi koristan što tačniji podatak kada dolazite, da se sretnemo i razgovaramo?"
Ako se ne jave u naredne 2 sedmice od tvog maila, ostavi taj objekat po strani, ne javljaj im se više. To je znak da i nisu nešto raspoloženi za prodaju ili da misle da te "imaju" pa da ćeš "skočiti na prvi poziv" i da zalijepe cijenu,a to tako ne ide.
Vjerovatno se radi o ljudima koji su odatle- Drvar, ili slično, usljed rata izbjegli u USA (tako mi se čini), vec su naučili sta tamo znači time-table, agenda, pa ako su stvarno zainteresovani da sa tobom pričaju, javice se u tih 15-tak dana.
A što se tiče želja i namjera bolje polovine, i tu imam iskustvo. I moja je bila takva, iako sam gradio "sa livade", bilo je ovo ćemo, ono ćemo...uspio sam je smiriti onim: "langsam ženo, ne može svanuti prije zore"...
Jesenas sam napravio karnišle za prozore, ona uzela mjere za zavjese (ono- karirano, cvjetići, klinci-palci), evo nas pred ljetom, i daje su prozori bez zavjesa...:)
banjaluka078

#1108 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by banjaluka078 »

@kuli1961 , nisam upratila, od čega je krov na ovoj tvojoj ljepoti. Tražim majstora za lim, raspitujem se za preporuke.
kuli1961

#1109 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 02/06/2025 15:38 @kuli1961 , nisam upratila, od čega je krov na ovoj tvojoj ljepoti. Tražim majstora za lim, raspitujem se za preporuke.
Limeni je krov, paneli, oluci i ostala limena "galanterija" naručena i kupljena u "Limocentar" Zalužani. Zadovljan sam.
Moj majstor limar je otišao penziju, ne radi više.
Ako dobiješ kakvu preporuku za nekog limara, javi mi, molim te- neophodna mi je popravka jednog oluka i postavljanje dodatnih 65 komada snjegobrana/tzv. "šišmiši" /zbog nedovoljnog broja šišmiša, snijeg mi je zimus iskrivio oluk i 9 kuka)
banjaluka078

#1110 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 02/06/2025 21:00
Limeni je krov, paneli, oluci i ostala limena "galanterija" naručena i kupljena u "Limocentar" Zalužani. Zadovljan sam.
Ako dobiješ kakvu preporuku za nekog limara, javi mi, molim te- neophodna mi je popravka jednog oluka i postavljanje dodatnih 65 komada snjegobrana/tzv. "šišmiši" /zbog nedovoljnog broja šišmiša, snijeg mi je zimus iskrivio oluk i 9 kuka)
Ako nekog uganjam, rado ću proslijediti kontakt.

Vidiš, kad sam pričala s majstorom neki dan, nije mi ni spomenuo snjegobrane, a ja zaboravila da pitam. Možda je on mislio da se podrazumijeva. Kakav si lim uzimao? "Postavljeni", s filcom? Neki mi govore da mi ne treba filcani kad već ide folija na dasku, kao, samo ću platiti više.
Tačno sad trebam i to izučavati.
kuli1961

#1111 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 02/06/2025 21:46

Vidiš, kad sam pričala s majstorom neki dan, nije mi ni spomenuo snjegobrane, a ja zaboravila da pitam. Možda je on mislio da se podrazumijeva. Kakav si lim uzimao? "Postavljeni", s filcom? Neki mi govore da mi ne treba filcani kad već ide folija na dasku, kao, samo ću platiti više.
Hvala unaprijed za kontakt.
A što se tiče vrste lima, šta i kako, evo ukratko, da te ne "okupaju":
Lim i Limocentru je debljine 0,6 mm, što je korektno. Firma "Alternativa" (mislim da je iz Sa, imaju poslovnicu u BL, nalazi se nekih 300-400 m nakon pruznog prelaza u Zalužanima) ima sličnu ponudu, ali su bitno skuplji. Imam neko saznanje i onekoj firmi iz Cazina, Velike Kladuše (zaboravio sam
tačan nazivi lokaciju), ali je lim slab-0,4 mm.
Presjek krova ide obično ovako (izostavljam dio presjeka gledano iznutra, već počinjem od stanja kad se ukloni prethodni pokrov, pretpostavljam crijep, te uz pretpostavku da je termoizolacija ispod daske, prema unutrašnjosti):
1. daska
2, paropropusna-vodonepropusna folija, bilo kojeg proizvodjača, ali bi bilo vrlo poželjno uzeti onu težine od minimalno 140 g/m, poželjno 200 g/m2. Ima je u gotovo svakoj gradji, a ima je i na OLX.ba, kakvu god hoćeš (kod mene je Knauf Homeseal, ali koja konkretno, zaboravio sam, znam da je 200 g/m2, zbog limenog pokrivača). Pakuje se u trubu od 75m2 (širina tube je 1,5 m). Ovo ti je najvažniji dio pokrivanja, ne žali! Nije ni nešto očajno skupo- od cca 1,3-2,2 KM/m2 Ta PPVN folija sprečava prodor vode izvana, a propušta paru iznutra ka vani.
3. Nakon toga ide letva (okomito, duž krova) pa kontraletva(horizontalno), dimenzije letve su 5 x 3 cm. Čini mi se da je najpovoljnija cijena u Medex na brzoj cesti, moraš odlučiti (neka majstor premjeri i kaze)- da li ćeš uzimati dužinu od 3 ili 4 m (zbog škarta). Pogledaj i u Torinex-u(na ulazu u Vrbanju, s desna, kad se spustiš sa nadvožnjaka), Fagus skladištu preko puta Petrola kod Lesnine...Treba da znas da to nije suha gradja, takve, jednostavno nema, ali ne smeta.
4. lim- na tu kontraletvu lim se pričvršćuje vijcima. Obišno se radi o tabli lima od 6 x 1,2 m koja se postavlja vertikalno. Za krov ti NE TREBA filcani lim- on se koristi za savim druge namjene, barem su mi tako rekli.
5. Na limeni pokrov obavezno idu snjegobrani. Meni su poznate 2 izvedbe: 1- izgled šišmiša/leptirmašne i 2. trakasti, u presjeku kao trougao. Kazu da us ovi trakasti bolji, ne znam. Šišmiš je jeftin -1 -1,5 KM/komad. Ako se odlučiš za šišmiš, i zavisno kolika ti je krovna ploha, neka ti postave barem 5-6 redova ili 2 puta po npr 4-5 redova (u gornjoj i donjoj zoni krovne plohe). Nisam siguran da je limar podrazumijevao snjegobrane.
Pošto mijenaš krovni pokrivač u lim, biće ti potrebne i okapnice/kantlajsne- one što se stavljaju bočno na rubove krova.

Meni su limari napravili grešku- na krovnoj plohi, koja je prilično dugačka (oko 8 m, čini mi se) u donjoj zoni krova su stavili svega 4 reda po 8 šišmiša. Kad je zimus snijeg krenuo sa vrha krova, nabio se na te šišmiše, nisu ga uspjeli zadržati ni sve iscijepati, samo djelimično zaustaviti tu veliku masu. pootm je ta masa skliznula na oluk, iskrivila kuke i deformisala oluk. Sada moram popraviti oluk i kuke i u gornjoj zoni dodati još barem 5 redova šišmiša.
Provjeri i stanje oluka- horizontalni, vertikalni? Očuvani, uklapaju li se u odabranu boju okapnica i krovnog lima?
banjaluka078

#1112 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by banjaluka078 »

Puno hvala @kuli1961 . Od tebe se baš s guštom uči.

Alternativa više posluje u Banjaluci, slala sam im upit, pa mi tako rekoše.

Meni je neki dan dolazio majstor koji ima ekipu koja bi odradila sve. Raskrili, odvezli stari crijep, nabavili sve što treba i radili novi krov. Što se njih tiče, ja i ne moram biti kući.
Ta opcija mi je privlačna, jer mi štedi vrijeme i ne moram ja ići "u nabavku". Nema nikog drugog da uskoči, a ja zbog radnog vremena mogu samo vikendom i onda to ode do jeseni... Ovi bi mogli raditi za par sedmica. Ali moram se informisati, da znam razgovarati s njima, inače mi mogu govoriti bilo šta.
Hakiz

#1113 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

banjaluka078 wrote: 02/06/2025 22:44 Puno hvala @kuli1961 . Od tebe se baš s guštom uči.

Alternativa više posluje u Banjaluci, slala sam im upit, pa mi tako rekoše.

Meni je neki dan dolazio majstor koji ima ekipu koja bi odradila sve. Raskrili, odvezli stari crijep, nabavili sve što treba i radili novi krov. Što se njih tiče, ja i ne moram biti kući.
Ta opcija mi je privlačna, jer mi štedi vrijeme i ne moram ja ići "u nabavku". Nema nikog drugog da uskoči, a ja zbog radnog vremena mogu samo vikendom i onda to ode do jeseni... Ovi bi mogli raditi za par sedmica. Ali moram se informisati, da znam razgovarati s njima, inače mi mogu govoriti bilo šta.
U Južnoj Koreji investitor trgovačkog centra završio na robiji. Izvođač radova sam nabavljao materijal, umjesto 8 cm debele čelične šipke za ugradnju u betonske stubove, on nabavio 6 cm debele a naplatio 8 cm. U jednom trenutku zgrada se srušila. Izginuli ljudi. Investitor nije kontrolisao. Zbog toga je proglašen krivim i završio na robiji. Naravno, izvođač radova takođe, ali poenta je u investitoru.

Slično se dogodilo sa centrom u Kanzasu, SAD.

Znam to zbog toga što su o tome snimljeni dokumentarci.

Neću da te plašim, ali... :mrgreen: :wink:

Ako nećeš sama kontrolisati, plati nadzorni organ. Da ti ne naplate skupi a ugrade jeftini materijal, a i da materijal, kao i radovi, odgovaraju propisima. Ne zbog propisa, nego da ti snijeg kroz krov ne padne na porodičnu večeru jedan dan :lol:
banjaluka078

#1114 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by banjaluka078 »

Hakiz wrote: 02/06/2025 23:08
Ako nećeš sama kontrolisati, plati nadzorni organ. Da ti ne naplate skupi a ugrade jeftini materijal, a i da materijal, kao i radovi, odgovaraju propisima. Ne zbog propisa, nego da ti snijeg kroz krov ne padne na porodičnu večeru jedan dan :lol:
Znam i ja masu primjera, čak i kad su ljudi dobro pazili. Nisam ni mislila otići na more dok oni rade, tražiću ja da mi se kaže prije radova šta se koristi i provjeriti račune. Samo sam jako ograničena radnim vremenom i mojim slobodnim, pa mi onda odgovara opcija da jedna ekipa odradi sve i da nemam neke faze čekanja. Pogotovo zbog ljetnih oluja, da mi kuća nije raskrivena, a obruši se neki kijamet kao što se znalo desiti prethodnih godina.
kuli1961

#1115 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 03/06/2025 09:36
Hakiz wrote: 02/06/2025 23:08
Znam i ja masu primjera, čak i kad su ljudi dobro pazili. Nisam ni mislila otići na more dok oni rade, tražiću ja da mi se kaže prije radova šta se koristi i provjeriti račune. Samo sam jako ograničena radnim vremenom i mojim slobodnim, pa mi onda odgovara opcija da jedna ekipa odradi sve i da nemam neke faze čekanja. Pogotovo zbog ljetnih oluja, da mi kuća nije raskrivena, a obruši se neki kijamet kao što se znalo desiti prethodnih godina.
Sjetio sam se još jedne "sitnice"- kada se postavi limeni pokrivač, a prije montaže oluka (neovisno da li se stari vraćaju ili se ugradjuju novi) sa "čela" krovnog sendviča, obavezno se stavlja mrežica koja sprečava bube i druge krupnije nametnike da se uvuku u medjuprostor izmedju lima i daske i prave legla, gnijezda.
Izradjuje se od neke vrste plastike, dovoljno i elastične ali i tvrde, širina je 5-10 cm, dužina 10 m (pakovanje je veličine ljepljive krep trake) i zaista nije skupa. Pričvršćuje se vijcima ili ekserima, svejedno.
banjaluka078

#1116 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 03/06/2025 09:49

Sjetio sam se još jedne "sitnice"- kada se postavi limeni pokrivač, a prije montaže oluka (neovisno da li se stari vraćaju ili se ugradjuju novi) sa "čela" krovnog sendviča, obavezno se stavlja mrežica koja sprečava bube i druge krupnije nametnike da se uvuku u medjuprostor izmedju lima i daske i prave legla, gnijezda.
Izradjuje se od neke vrste plastike, dovoljno i elastične ali i tvrde, širina je 5-10 cm, dužina 10 m (pakovanje je veličine ljepljive krep trake) i zaista nije skupa. Pričvršćuje se vijcima ili ekserima, svejedno.
:thumbup:
Chloe
Photo mod

#1117 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Chloe »

kuli1961 wrote: 02/06/2025 22:24
banjaluka078 wrote: 02/06/2025 21:46

Hvala unaprijed za kontakt.
A što se tiče vrste lima, šta i kako, evo ukratko, da te ne "okupaju":
Lim i Limocentru je debljine 0,6 mm, što je korektno. Firma "Alternativa" (mislim da je iz Sa, imaju poslovnicu u BL, nalazi se nekih 300-400 m nakon pruznog prelaza u Zalužanima) ima sličnu ponudu, ali su bitno skuplji. Imam neko saznanje i onekoj firmi iz Cazina, Velike Kladuše (zaboravio sam
tačan nazivi lokaciju), ali je lim slab-0,4 mm.

Presjek krova ide obično ovako (izostavljam dio presjeka gledano iznutra, već počinjem od stanja kad se ukloni prethodni pokrov, pretpostavljam crijep, te uz pretpostavku da je termoizolacija ispod daske, prema unutrašnjosti):
1. daska
2, paropropusna-vodonepropusna folija, bilo kojeg proizvodjača, ali bi bilo vrlo poželjno uzeti onu težine od minimalno 140 g/m, poželjno 200 g/m2. Ima je u gotovo svakoj gradji, a ima je i na OLX.ba, kakvu god hoćeš (kod mene je Knauf Homeseal, ali koja konkretno, zaboravio sam, znam da je 200 g/m2, zbog limenog pokrivača). Pakuje se u trubu od 75m2 (širina tube je 1,5 m). Ovo ti je najvažniji dio pokrivanja, ne žali! Nije ni nešto očajno skupo- od cca 1,3-2,2 KM/m2 Ta PPVN folija sprečava prodor vode izvana, a propušta paru iznutra ka vani.
3. Nakon toga ide letva (okomito, duž krova) pa kontraletva(horizontalno), dimenzije letve su 5 x 3 cm. Čini mi se da je najpovoljnija cijena u Medex na brzoj cesti, moraš odlučiti (neka majstor premjeri i kaze)- da li ćeš uzimati dužinu od 3 ili 4 m (zbog škarta). Pogledaj i u Torinex-u(na ulazu u Vrbanju, s desna, kad se spustiš sa nadvožnjaka), Fagus skladištu preko puta Petrola kod Lesnine...Treba da znas da to nije suha gradja, takve, jednostavno nema, ali ne smeta.
4. lim- na tu kontraletvu lim se pričvršćuje vijcima. Obišno se radi o tabli lima od 6 x 1,2 m koja se postavlja vertikalno. Za krov ti NE TREBA filcani lim- on se koristi za savim druge namjene, barem su mi tako rekli.
5. Na limeni pokrov obavezno idu snjegobrani. Meni su poznate 2 izvedbe: 1- izgled šišmiša/leptirmašne i 2. trakasti, u presjeku kao trougao. Kazu da us ovi trakasti bolji, ne znam. Šišmiš je jeftin -1 -1,5 KM/komad. Ako se odlučiš za šišmiš, i zavisno kolika ti je krovna ploha, neka ti postave barem 5-6 redova ili 2 puta po npr 4-5 redova (u gornjoj i donjoj zoni krovne plohe). Nisam siguran da je limar podrazumijevao snjegobrane.
Pošto mijenaš krovni pokrivač u lim, biće ti potrebne i okapnice/kantlajsne- one što se stavljaju bočno na rubove krova.

Meni su limari napravili grešku- na krovnoj plohi, koja je prilično dugačka (oko 8 m, čini mi se) u donjoj zoni krova su stavili svega 4 reda po 8 šišmiša. Kad je zimus snijeg krenuo sa vrha krova, nabio se na te šišmiše, nisu ga uspjeli zadržati ni sve iscijepati, samo djelimično zaustaviti tu veliku masu. pootm je ta masa skliznula na oluk, iskrivila kuke i deformisala oluk. Sada moram popraviti oluk i kuke i u gornjoj zoni dodati još barem 5 redova šišmiša.
Provjeri i stanje oluka- horizontalni, vertikalni? Očuvani, uklapaju li se u odabranu boju okapnica i krovnog lima?
Popratila sam ovu temu jutros.

@banjaluka078 pogledaj link https://limotehna.com/ ništa ne gubiš
lim im je od 0,4 do 0,6 mm, sama biraš debljinu.

A Alternativa je top firma ... :thumbup:
banjaluka078

#1118 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by banjaluka078 »

Chloe wrote: 03/06/2025 11:21

Popratila sam ovu temu jutros.

@banjaluka078 pogledaj link https://limotehna.com/ ništa ne gubiš
lim im je od 0,4 do 0,6 mm, sama biraš debljinu.

A Alternativa je top firma ... :thumbup:
Hvala. Iz Alternative mi rekoše da više ne posluju u BL.
moimoi

#1119 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

@kuli1961

Imas li kakvu ideju kako premostiti ovaj dio izmedju lima i balvana? Stara je vikendica, balvani su rucno tesani tj niti jedan nije isti… ili ti ga, nema sanse da iti jedan majstor kroji lajsnu za svaki balvan.
Neki materijal koji je savitljiv.. guma? Sta jos? Daj ideje ti svemoguci covjece :)
Moram se puhova rijesiti

Image
Danguba

#1120 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Danguba »

Probaj na ovaj fazon sa daskom, limom ili necim trecim.
Obican sestar moze pomoci.
Hakiz

#1121 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 28/02/2026 20:43 @kuli1961

Imas li kakvu ideju kako premostiti ovaj dio izmedju lima i balvana? Stara je vikendica, balvani su rucno tesani tj niti jedan nije isti… ili ti ga, nema sanse da iti jedan majstor kroji lajsnu za svaki balvan.
Neki materijal koji je savitljiv.. guma? Sta jos? Daj ideje ti svemoguci covjece :)
Moram se puhova rijesiti

Image
Image

Ima u FIS-u, kraći i duži. Manje od 20 KM je vrći. Jednostavnije je od korištenja šestara, ali ako je dovoljno veliki za balvane. Ako nije, onda šestar.
moimoi

#1122 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Hvala… ali nema sanse da iko pristane da to radi. Uslikala sam mali dio… citava kuca je u pitanju.
Treba mi nesto savitljivo sto ce lako postavljati.. a opet dovoljno izdrzljivo.
Haris.ba

#1123 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 01/03/2026 09:54 Hvala… ali nema sanse da iko pristane da to radi. Uslikala sam mali dio… citava kuca je u pitanju.
Treba mi nesto savitljivo sto ce lako postavljati.. a opet dovoljno izdrzljivo.
Pa mora neko uraditi, nece se samo postaviti.

Image

https://www.unitemaker.com/hr/plastic-g ... g-product/

Imas opciju ovo prozirno, ili uzeti rolnu plasticne trake, pa krojiti i iznutra stavljati.
moimoi

#1124 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by moimoi »

Treba njaki materijal ala guma, silikon… sto je u traci.. sto ce se fino “priljubiti” uz balvane i lim.
Nesto kao katran.. a da nije katran.. ne znam ni ja??
Mora postojati tako nesto
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1125 Re: Drvene kuće/vikendice

Post by Bobi »

Post Reply