banjaluka078 wrote: ↑02/06/2025 21:46
kuli1961 wrote: ↑02/06/2025 21:00
Limeni je krov, paneli, oluci i ostala limena "galanterija" naručena i kupljena u "Limocentar" Zalužani. Zadovljan sam.
Moj majstor limar je otišao penziju, ne radi više.
Ako dobiješ kakvu preporuku za nekog limara, javi mi, molim te- neophodna mi je popravka jednog oluka i postavljanje dodatnih 65 komada snjegobrana/tzv. "šišmiši" /zbog nedovoljnog broja šišmiša, snijeg mi je zimus iskrivio oluk i 9 kuka)
Ako nekog uganjam, rado ću proslijediti kontakt.
Vidiš, kad sam pričala s majstorom neki dan, nije mi ni spomenuo snjegobrane, a ja zaboravila da pitam. Možda je on mislio da se podrazumijeva. Kakav si lim uzimao? "Postavljeni", s filcom? Neki mi govore da mi ne treba filcani kad već ide folija na dasku, kao, samo ću platiti više.
Tačno sad trebam i to izučavati.
Hvala unaprijed za kontakt.
A što se tiče vrste lima, šta i kako, evo ukratko, da te ne "okupaju":
Lim i Limocentru je debljine 0,6 mm, što je korektno. Firma "Alternativa" (mislim da je iz Sa, imaju poslovnicu u BL, nalazi se nekih 300-400 m nakon pruznog prelaza u Zalužanima) ima sličnu ponudu, ali su bitno skuplji. Imam neko saznanje i onekoj firmi iz Cazina, Velike Kladuše (zaboravio sam
tačan nazivi lokaciju), ali je lim slab-0,4 mm.
Presjek krova ide obično ovako (izostavljam dio presjeka gledano iznutra, već počinjem od stanja kad se ukloni prethodni pokrov, pretpostavljam crijep, te uz pretpostavku da je termoizolacija ispod daske, prema unutrašnjosti):
1. daska
2, paropropusna-vodonepropusna folija, bilo kojeg proizvodjača, ali bi bilo vrlo poželjno uzeti onu težine od minimalno 140 g/m, poželjno 200 g/m2. Ima je u gotovo svakoj gradji, a ima je i na OLX.ba, kakvu god hoćeš (kod mene je Knauf Homeseal, ali koja konkretno, zaboravio sam, znam da je 200 g/m2, zbog limenog pokrivača). Pakuje se u trubu od 75m2 (širina tube je 1,5 m). Ovo ti je najvažniji dio pokrivanja, ne žali! Nije ni nešto očajno skupo- od cca 1,3-2,2 KM/m2 Ta PPVN folija sprečava prodor vode izvana, a propušta paru iznutra ka vani.
3. Nakon toga ide letva (okomito, duž krova) pa kontraletva(horizontalno), dimenzije letve su 5 x 3 cm. Čini mi se da je najpovoljnija cijena u Medex na brzoj cesti, moraš odlučiti (neka majstor premjeri i kaze)- da li ćeš uzimati dužinu od 3 ili 4 m (zbog škarta). Pogledaj i u Torinex-u(na ulazu u Vrbanju, s desna, kad se spustiš sa nadvožnjaka), Fagus skladištu preko puta Petrola kod Lesnine...Treba da znas da to nije suha gradja, takve, jednostavno nema, ali ne smeta.
4. lim- na tu kontraletvu lim se pričvršćuje vijcima. Obišno se radi o tabli lima od 6 x 1,2 m koja se postavlja vertikalno. Za krov ti NE TREBA filcani lim- on se koristi za savim druge namjene, barem su mi tako rekli.
5. Na limeni pokrov obavezno idu snjegobrani. Meni su poznate 2 izvedbe: 1- izgled šišmiša/leptirmašne i 2. trakasti, u presjeku kao trougao. Kazu da us ovi trakasti bolji, ne znam. Šišmiš je jeftin -1 -1,5 KM/komad. Ako se odlučiš za šišmiš, i zavisno kolika ti je krovna ploha, neka ti postave barem 5-6 redova ili 2 puta po npr 4-5 redova (u gornjoj i donjoj zoni krovne plohe). Nisam siguran da je limar podrazumijevao snjegobrane.
Pošto mijenaš krovni pokrivač u lim, biće ti potrebne i okapnice/kantlajsne- one što se stavljaju bočno na rubove krova.
Meni su limari napravili grešku- na krovnoj plohi, koja je prilično dugačka (oko 8 m, čini mi se) u donjoj zoni krova su stavili svega 4 reda po 8 šišmiša. Kad je zimus snijeg krenuo sa vrha krova, nabio se na te šišmiše, nisu ga uspjeli zadržati ni sve iscijepati, samo djelimično zaustaviti tu veliku masu. pootm je ta masa skliznula na oluk, iskrivila kuke i deformisala oluk. Sada moram popraviti oluk i kuke i u gornjoj zoni dodati još barem 5 redova šišmiša.
Provjeri i stanje oluka- horizontalni, vertikalni? Očuvani, uklapaju li se u odabranu boju okapnica i krovnog lima?