F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Djidjimilovich

#1101 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by Djidjimilovich »

-LIBERO- wrote:Koja je TV kod nas otkupila novu sezonu,samo mi nemojte reci da je to opet Hayat :cry:
Ja ocekujem ponovnu dominaciju HAMILTONA,TJ. PRIZELJKUJEM... :thumbup: :dance: ,ima netso posebno u njegovoj voznji,u najvecem broju slucajeva naravno :mrgreen:

ma ko ce drugi nego hayat...

ja prizeljkujem da Marjan vodi F1 ahahaha zamislite to ... :)
MCMLXXV

#1102 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by MCMLXXV »

JohnnyS wrote:Ne budu li se zajebavali u Ferrarijevom boksu i ne budu li bezveze kažnjavali Hamiltona, mogli bi imat jaaaaako zanimljivu sezonu, s time da je teško nadmašiti lanjsku završnicu...

Sve u svemu radujeme se skorom nadmetanju, kako na stazama, tako i na forumu :D
Obzirom na nadasve izraženu stručnost, ozbiljnost kao i objektivnost crvenih nam kolega, nadmetanje na forumu zasigurno će biti "žestoko" što se za ono na stazi, po svoj prilici, ove godine na žalost neće moći reći. Dosadašnji rezulatati McM-a na treninzima su blago rečeno zabrinjavajuči! Na svim dosadašnjim treninzima McM se jedini koristio zadnjim spojelrom iz 2008 na novom bolidu što im je u odnosu na konkurenciju davalo prednost a i u toj konstalaciji su postignuta vremena bila "osrednja!" Danas je Kovalainen po prvi put u Barceloni čitav dan testirao sa novom specifikacijom zadnjeg spoilera i ostvario pri tome najsporije vrijeme i zauzeo deseto mjesto! Šuška se da McM ima evidentnih problema sa aerodinamikom u zadnjem dijelu bolida zbog kojeg usljed nedostatka pritiska na zadnju osovinu bolida dolazi do prekomjernog trošenja zadnjih guma koje su kod svih bolida '09-e generacije ahilova peta. Iako su nas danas i Norbert Haug i Heikki Kovalainen svojim izjavama pokušali ubijediti u nešto suprotno, ja ipak mislim da će MP4-24 imati problema na stazi i da sa istim neće biti moguće boriti se za bolje pozicije od nekog 5-6 mjesta. Istovremeno se kao srebreni nadam da će neko drugi, po mogućnosti BMW, biti u stanju parirati Ferrari-u i na kraju sezone iz te borbe izaći kao pobjednik.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1103 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by -LIBERO- »

MCMLXXV,sto me unisti svojim postom :D

Istina,nisam pratio ovaj dio izmedju dvije sezone,ali ako je istina ovo sto si napisao..hmmm...bit ce ovo teska sezona za mene :cry: :D
Kako god,ja se nadam negom naglom,nevjerovatnom preokretu u performansama McM i da cemo imati konkurentan bolid,jer konkurentnog vozaca/e imamo definitivno. :thumbup:
Djidjimilovich

#1104 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by Djidjimilovich »

-LIBERO- wrote:MCMLXXV,sto me unisti svojim postom :D

Istina,nisam pratio ovaj dio izmedju dvije sezone,ali ako je istina ovo sto si napisao..hmmm...bit ce ovo teska sezona za mene :cry: :D
Kako god,ja se nadam negom naglom,nevjerovatnom preokretu u performansama McM i da cemo imati konkurentan bolid,jer konkurentnog vozaca/e imamo definitivno. :thumbup:

ja ipak mislim da u Mclarenu nesto kuhaju... ne bi oni sebi dopustili da imaju slab bolid... ali ocigledno je da se MCMLXXV bolje razumije u sve to hahaha...

vidjecemo... nesto mi mirise na prevaru pred pocetak sezone...
MCMLXXV

#1105 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by MCMLXXV »

Konkuretnog vozača definitivno imamo i ne samo konkurentnog nego i jednog kojeg je naprosto uživanje posmatrati "u akciji." U vrijeme dok je učestvovao u F3 Euroseries-u 2005. godine pitao sam se da li će takav "emotivan" stil vožnje uspjeti prenjeti i u F1 kada jednog dana dospije u McM jer je kako ono kažu; "na vrhu zrak dosta rijeđi." Odgovor je stigao već u prvoj utrci 2007. a šta je dalje bilo svi smo imali priliku vidjeti... ;-)
No ipak, F1 je tehnički sport u kojem tehnika odnosi veći udio od individualnog vozačkog dijela pa tako ni najveći talent ne znači ništa u lošem bolidu (vidi 2005.)

S početka sam se i sam nadao da blefiraju i da imaju neki "supersonični spojler" s kojim žele iznenaditi konkurenciju u Melbourne-u ali kako vrijeme odmiče sve je manje uporišta ovoj tezi. Rezultati su pogotovu zabrinjavajuči uzme li se u obzir činjenica da nakon trenutnog testa u Barceloni koji završava 12/03/09 po novom pravilu od ove godine do kraja sezone (!) testiranje više nije dozvoljeno tako da će biti izuzetno teško do nemoguće nadoknaditi eventualni tehnički zaostatak u toku sezone.

Naravno da još uvijek postoji nada da blefiraju (kao što @Djidjimilovich strahuje), BMW je nešto slično uradio prošle godine, ali obzirom na ovo gorepomenuto ograničenje testiranja teško je vjerovati u to. Morali bi biti ili toliko sigurni u svoje performance ili toliko ludi...
bato99

#1106 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by bato99 »

najveći cirkus na svijetu se vraća :thumbup:
Image
Djidjimilovich

#1107 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by Djidjimilovich »

ljudi evo jedna informacija... ne znam jeli relevantna... samo sam an brzinu preletio... kasnim na posao :)

http://f1.gpupdate.net/en/news/2009/03/ ... new-floor/
cikcanga

#1108 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by cikcanga »

MCMLXXV wrote:

Konkuretnog vozača definitivno imamo i ne samo konkurentnog nego i jednog kojeg je naprosto uživanje posmatrati "u akciji." U vrijeme dok je učestvovao u F3 Euroseries-u 2005. godine pitao sam se da li će takav "emotivan" stil vožnje uspjeti prenjeti i u F1 kada jednog dana dospije u McM jer je kako ono kažu; "na vrhu zrak dosta rijeđi." Odgovor je stigao već u prvoj utrci 2007. a šta je dalje bilo svi smo imali priliku vidjeti... ;-)
No ipak, F1 je tehnički sport u kojem tehnika odnosi veći udio od individualnog vozačkog dijela pa tako ni najveći talent ne znači ništa u lošem bolidu (vidi 2005.)

S početka sam se i sam nadao da blefiraju i da imaju neki "supersonični spojler" s kojim žele iznenaditi konkurenciju u Melbourne-u ali kako vrijeme odmiče sve je manje uporišta ovoj tezi. Rezultati su pogotovu zabrinjavajuči uzme li se u obzir činjenica da nakon trenutnog testa u Barceloni koji završava 12/03/09 po novom pravilu od ove godine do kraja sezone (!) testiranje više nije dozvoljeno tako da će biti izuzetno teško do nemoguće nadoknaditi eventualni tehnički zaostatak u toku sezone.

Naravno da još uvijek postoji nada da blefiraju (kao što @Djidjimilovich strahuje), BMW je nešto slično uradio prošle godine, ali obzirom na ovo gorepomenuto ograničenje testiranja teško je vjerovati u to. Morali bi biti ili toliko sigurni u svoje performance ili toliko ludi...

Moram priznati da me ne brinu ova pre-seson vremena.
Ako je istina da se ima problema sa aerodinamikom,a ne vjerujem da postoji i ako postoji ima vremena da se ispravi, u najgorem slucaju se moze vratiti na proslogodisnji bolid sa kojim bi bili ispred BMW 100 od 100.
Ocekujem dobru sezonu Nike Rosberga aka "Wunderkind". 8) 8) 8) 8) 8)
srpanj

#1109 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by srpanj »

MCMLXXV wrote:
Obzirom na nadasve izraženu stručnost, ozbiljnost kao i objektivnost crvenih nam kolega, nadmetanje na forumu zasigurno će biti "žestoko" što se za ono na stazi, po svoj prilici, ove godine na žalost neće moći reći. Dosadašnji rezulatati McM-a na treninzima su blago rečeno zabrinjavajuči!
da znas da si me obradovao :mrgreen: ...ovo prvi puta cujem i bas mi je zao sto ce crvenim bolidima parirati netko treci...(u stvari lazem, lazem da mi je zao ;-) )
ja.neron

#1110 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by ja.neron »

evo rezultata sa današnjeg testiranja
http://www.planetf1.com/story/0,18954,3 ... 85,00.html

Times
01. K. Räikkönen Ferrari 1:20.314 55 laps
02. K. Nakajima Williams 1:20.907 +0.593 61 laps
03. R. Barrichello Brawn GP 1:20.966 +0.652 106 laps.
04. J. Trulli Toyota 1:21.182 +0.868 110 laps
05. M. Webber Red Bull 1:21.347 +1.033 62 laps
06. N. Heidfeld BMW 1:21.615 +1.301 116 laps
07. A. Sutil Force India 1:21.834 +1.520 76 laps
08. F. Alonso Renault 1:21.937 +1.623 106 laps
09. H. Kovalainen McLaren 1:21.991 +1.677 75 laps
10. S. Bourdais Toro Rosso 1:23.039 +2.725 14 laps
11. S. Buemi Toro Rosso no time 6 laps
ePegasus

#1111 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by ePegasus »

McLaren je cijelu prošlu sezonu bio nekonkurentan na prvim treninzima pred utrku i onda u subotu pokažu pravo lice, što je nekada pratikovo ferrari. Mislim da će tek u trećoj, četvrtoj utrci sezone timovi doći na svoje.
Klodovik

#1112 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by Klodovik »

Evo, danas čitam kako Massa i Alonso hvale Brawn GP. Kažu, trenutno nema bržeg na stazi. A Whitmarsh kaže da McLaren jednostavno trenutno nije dovoljno brz da bi bio na vrhu. Anyway, još samo dvije sedmice. Nikad dočekati :)
Djidjimilovich

#1113 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by Djidjimilovich »

aman aman jes se zakuhalo...
simonese

#1114 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by simonese »

Klodovik wrote:Evo, danas čitam kako Massa i Alonso hvale Brawn GP. Kažu, trenutno nema bržeg na stazi. A Whitmarsh kaže da McLaren jednostavno trenutno nije dovoljno brz da bi bio na vrhu. Anyway, još samo dvije sedmice. Nikad dočekati :)
"eine kleine perverzionen" je to sto je Mr.Supermozag uradio sa Hondom
beco

#1115 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by beco »

Jao kao fan Ferrarija predlažem da izbace KERS, jer veće su šanse da će se to sr.... pregrijati u Australiji nego da će nešto pomoći!

Brawn GP treba da bude upitnik za Mercedes-Meclaren, jer Brawn GP koriste isti Mercedesov motor, a 2s su brži što samo znaći da je neko šasiju ili aerodinamiku Meclarena zeznuo, prije će biti aerodinamiku.

Je li ko vidio slike sudara Alonsa ? :?
dinosaur

#1116 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by dinosaur »

Kazu bice još slika uskoro ali zasad niko nije prikazao bolid,odmah su ga pokrili i pokrivenog su odvezli...
MCMLXXV

#1117 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by MCMLXXV »

beco wrote:Jao kao fan Ferrarija predlažem da izbace KERS, jer veće su šanse da će se to sr.... pregrijati u Australiji nego da će nešto pomoći!

Brawn GP treba da bude upitnik za Mercedes-Meclaren, jer Brawn GP koriste isti Mercedesov motor, a 2s su brži što samo znaći da je neko šasiju ili aerodinamiku Meclarena zeznuo, prije će biti aerodinamiku.

Ovo je jedina slika koja je do sada objavljena;
Image

Slažem se s tobom da se Brawn GP može uzeti kao referenca za ocjenu McLaren-ovog udjela u performanci McM-a ali ne treba zaboraviti dvije stvari;
1. Kao što i sam Norbert Haug ističe McM je jedan tim u kojem partneri pobjeđuju ali i gube zajedno!
2. Bilo bi zgodno saćekati prve dvije-tri utrke za konačnu ocjenu "stanja stvari" jer vremena Brawn-Mercedesa, ma koliko spektakularna bila, ipak su samo vremena sa treninga. Ne bi to bilo prvi put za tim iz Barkley-a da budu "zimski prvaci" F1!

Što se Ferrari-a tiče izgleda da si u pravu te da ih za razliku od McM-a ne mori toliko brzina bolida koliko njegova pouzdanost, mada se čine pomalo uznemireni Brawn-ovim vremenima. Iako se glavna "frka" po pitanju legaliteta digla oko difuzora Toyote i Williams-a, nisam siguran da se rečenica Stefana Domenicali-a citat:
"It might be that others took a different approach. The FIA has to (!) dissipate any doubt, let's hope they'll do it fast and clearly"
barem dijelomično ne odnosi i na Brawn GP. Iskreno se nadam da nisam u pravu ali mi ovo već pomalo "smrdi" na otvoreni poziv u pomoć i upletanje maFIA-e u slučaju da "najvažniji" tim u Melbourne-u bude bez šansi spram tamo nekog jedva preživjelog brodolomca...
Neelix

#1118 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by Neelix »

opet on o vanzemaljcima :lol:
beco

#1119 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by beco »

MCMLXXV wrote:
beco wrote:Jao kao fan Ferrarija predlažem da izbace KERS, jer veće su šanse da će se to sr.... pregrijati u Australiji nego da će nešto pomoći!

Image

Slažem se s tobom da se Brawn GP može uzeti kao referenca za ocjenu McLaren-ovog udjela u performanci McM-a ali ne treba zaboraviti dvije stvari;
1. Kao što i sam Norbert Haug ističe McM je jedan tim u kojem partneri pobjeđuju ali i gube zajedno!
2. Bilo bi zgodno saćekati prve dvije-tri utrke za konačnu ocjenu "stanja stvari" jer vremena Brawn-Mercedesa, ma koliko spektakularna bila, ipak su samo vremena sa treninga. Ne bi to bilo prvi put za tim iz Barkley-a da budu "zimski prvaci" F1!

Što se Ferrari-a tiče izgleda da si u pravu te da ih za razliku od McM-a ne mori toliko brzina bolida koliko njegova pouzdanost, mada se čine pomalo uznemireni Brawn-ovim vremenima. Iako se glavna "frka" po pitanju legaliteta digla oko difuzora Toyote i Williams-a, nisam siguran da se rečenica Stefana Domenicali-a citat:
"It might be that others took a different approach. The FIA has to (!) dissipate any doubt, let's hope they'll do it fast and clearly"
barem dijelomično ne odnosi i na Brawn GP. Iskreno se nadam da nisam u pravu ali mi ovo već pomalo "smrdi" na otvoreni poziv u pomoć i upletanje maFIA-e u slučaju da "najvažniji" tim u Melbourne-u bude bez šansi spram tamo nekog jedva preživjelog brodolomca...
Gledaj ni prve 3 utrke neće defnitivno reći sve, može biti kao neka referenca, ali pravo stanje će se opet tek vidjeti na Barceloni. A sada ko je favorit, u suštini realno niko. Toliko je novih pravila da se sa sigurnošću ne može reći. Recimo svi sada pričaju o Brawn GP, ali budimo realni oni su bolid za ovu godinu među prvim poćeli razvijati jer je tadašnja Honda poslije 3 ili 4 utrke otpisala 2008 sezonu. Toyota sa svojim buđžetom uvijek su favorit na papiru. BMW mislim da još nisu zreli za pravi napad na titulu, možda slijedeće sezone. Ferrari joj ako mi budu kidali živce sa (ne)pouzdanošću, bolje im je da se ne glupiraju, moj stav je da je glavni Ferrarijev problem vodstvo, preveše je tu emocjonalnih nedokazanih Italijana. McM poslije Denisa (koliko mi je samo išao taj čovjek na živce) hočeli to biti McM više?! Mislim da ako recimo se ponovi 2005 i McM bude dimna zavjesa sezone, da će jednostavno Mercedes izgubiti živce kupiti čitav tim i uraditi sve sami. Ta me situacija malo baca na ono BMW i Williams. Već kod Williamsa mogli bi i oni iznenaditi (ipak je to Toyotin motor sa engleskom aerodinamikom i šasijom), pogotovo Rosberg.
cevapcinica

#1120 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by cevapcinica »

beco wrote:
MCMLXXV wrote:

Image

Gledaj ni prve 3 utrke neće defnitivno reći sve, može biti kao neka referenca, ali pravo stanje će se opet tek vidjeti na Barceloni. A sada ko je favorit, u suštini realno niko. Toliko je novih pravila da se sa sigurnošću ne može reći. Recimo svi sada pričaju o Brawn GP, ali budimo realni oni su bolid za ovu godinu među prvim poćeli razvijati jer je tadašnja Honda poslije 3 ili 4 utrke otpisala 2008 sezonu. Toyota sa svojim buđžetom uvijek su favorit na papiru. BMW mislim da još nisu zreli za pravi napad na titulu, možda slijedeće sezone. Ferrari joj ako mi budu kidali živce sa (ne)pouzdanošću, bolje im je da se ne glupiraju, moj stav je da je glavni Ferrarijev problem vodstvo, preveše je tu emocjonalnih nedokazanih Italijana. McM poslije Denisa (koliko mi je samo išao taj čovjek na živce) hočeli to biti McM više?! Mislim da ako recimo se ponovi 2005 i McM bude dimna zavjesa sezone, da će jednostavno Mercedes izgubiti živce kupiti čitav tim i uraditi sve sami. Ta me situacija malo baca na ono BMW i Williams. Već kod Williamsa mogli bi i oni iznenaditi (ipak je to Toyotin motor sa engleskom aerodinamikom i šasijom), pogotovo Rosberg.
Koliko god ljudi ne podnosili Alonsa jer je on "zanovijetalo", "kreten" ili kako ga vec sve ne zovu, ove godine ce se vidjeti koliko je on u stvari znacio McM:u. Sad kad Alonsa nema, na Hamiltonu i Kovalainenu je da pokazu koliko su "kompletni" kao vozaci. Dosta strucnjaka za Alonsa kazu da je najkompletniji vozac danasnjice (dao je Renou dvije titule, a McM u najvjerovatnije "napravio" bolid za Hamiltonovu) dok za Kimija da je nabrzi vozac. Mene licno nervira Massa sa svojom nestabilnom voznjom i sa svojim nekada cak kukavickim oklijevanjem. Nekad me stvarno podsjeca na Ralfa Schumachera koji bi najradije da se svi sklone u stranu pa da ih on onda prode. Samo neka ova sezona bude uzbudljiva kao prosla sa dosta razlicitih pobjednika bez obzira za koga ja licno navijao. Smuci mi se kad pomislim na vremena kad se sampion maltene znao poslije pola sezone.
dosta_mi_je_svega

#1121 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by dosta_mi_je_svega »

Citam sad i radujem se....nadam se da je ovo istina samo da ne bude "ko se zadnji smije najsladje se smije"...:

Hamilton se ponovo nije proslavio. Drugog dana testiranja u Jerezu zaostao je 1.2 sekunde za Fernandom Alonsom i Rubensom Barrichellom, a svoj nastup je začinio i manjim izlijetanjem. Sve je jasnije da novi bolid McLarena nije toliko dobar kao prethodne dvije sezone, u kojima se Hamilton borio za naslov prvaka.

'U ovom trenutku bolid nije dovoljno brz, barem ne prema našim visokim standardima. To je jasno nakon Barcelone. Sada naporno radimo na rješavanju problema,' priznao je šef momčadi Martin Whitmarsh, te dodao u optimističnom tonu:

'Sve se to može popraviti. Mnogo se puta događalo da su velike momčadi startale na početku s lošijim bolidom, da bi onda u kratko vrijeme sve popravili i probili se među najbolje. To je ono što i mi namjeravamo napraviti.'

Norbert Haug također je priznao da su nekonkurentni.

'Očito je da nam fali brzine. Vozači kažu da je auto dobar za upravljanje, ali u ovom trenutku jednostavno nismo dovoljno brzi i ne možemo se boriti za pobjede,' kaže Haug.

Pred McLarenom su još tri dana testiranja u Jerezu i onda još tjedan dana do Velike nagrade Australije u Melbourneu. Veliko je pitanje imaju li dovoljno vremena za radikalna poboljšanja na bolidu.
dosta_mi_je_svega

#1122 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by dosta_mi_je_svega »

Hahahahah....sta sve ljudi nisu u stanju izmislit :) :) :) :)

Schumacher špijunira za Ferrari?

Mnogi su se pitali otkud Michael Schumacher u srijedu popodne na stazi u Barceloni neposredno nakon treninga aktualnog prvaka Lewisa Hamiltona. Njemački BILD donosi svoju teoriju...

'Što savjetnik Ferrarija radi na testiraju, a ne vozi?', pita se Bild i odmah odgovara - Schumacher je novi Ferrarijev šef špijuna...

A priča ide ovako... U srijedu popodne na stazi Circuit de Catalunya mehaničari ceradom pokrivaju Hamiltonov bolid koji je oštećen tijekom testne vožnje i stavljaju ga na kamion za vuču. Odjednom, na cesti odmah do staze pojavljuje se sivi Alfa Romeo i staje. Iz njega izlazi Michael Schumacher, dolazi do Hamiltonova automobila i unatoč tome što je pokriven, pažljivo ga gleda sa svih strana...

Zaključak - Schumi je špijun ili želi novi, bolji ugovor s Ferrarijem pa im na sve načine dokazuje kako je nezamjenjiv. Nadajmo se kako se u njemačkom listu samo šale na račun bivšeg prvaka...
beco

#1123 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by beco »

:mrgreen: HAHAHAHHA
Image
beco

#1124 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by beco »

Šta zezate, čovjek je samo malo pogledao difuzor i podvozje! HAHAHAHAHAHA
dinosaur

#1125 Re: F1 2008, 2009 and counting

Post by dinosaur »

Najnovije vijesti su da ce se o tituli odlucivati na osnovu broja pobjeda ,a ako se desi da vozaci imaju izjednacen broj pobjeda onda ce odlucivati bodovi.Sistem bodovanja ostaje isti kao i dosad.
Post Reply