Genije, broj ukucana po kuci ne mijenja proporcije.korisnik101 wrote:Yug wrote:
L. Barkan napominje da u njegove statističke podatke nisu uvedena tri kadiluka u Hercegovačkom sandžakatu, jer su se defteri o njima izgubili, a u tim kadilucima moglo je biti oko 30.000 kršćanskih kuća ("Les deportations...", str. 129.). Riječ je o kadilucima u južnoj i zapadnoj Hercegovini te o primorju i zagorskoj Dalmaciji do Krke. Prema mišljenju D. Mandića na današnju Hercegovinu otpadalo bi najmanje 10.000 kršćanskih kuća, koje nisu navedene u spomenutoj statistici. Na tom području moralo bi biti i do 1.000 muslimanskih kuća. Dakle, prema Mandiću 1528./ 29. godine broj osoba (uzima prosjek od 8 osoba po kući) po vjeri u tadašnjoj BiH sljedeći:
Znaci , opet laz >?![]()
Prelivanje iz supljeg u prazno, samo da bi se doslo do svog mitomanskog cilja.
Da li je u kuci bilo 5 osoba, da li je 8? KO zna? Neka bude 12. Ma jok, 3 je realan broj.![]()
Prema misljenju D.Mandica!@,, mogao sam mu zenu povalit,, ali nisam. Ili mozda jesam? Statisticki gledano da je moguce.
Osmanlije su ............
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#1101 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
-
korisnik101
#1102 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
A sta mijenja ?madner wrote:
Genije, broj ukucana po kuci ne mijenja proporcije.
-
korisnik101
#1103 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Pored Woodya, Yuga, i na kraju vas, smatrat cu ovo komplimentom.Nedobrovoljac wrote:Kako imate snage raspravljati sa ovim korisnikom. Na vise tema je pokazao da se radi o umno limitiranoj osobi.korisnik101 wrote:A sta mijenja ?madner wrote:
- madner
#1104 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Ukupan broj popisanih.korisnik101 wrote:A sta mijenja ?madner wrote:
-
korisnik101
#1105 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
madner wrote:Ukupan broj popisanih.korisnik101 wrote:A sta mijenja ?madner wrote:
Fino vam D.Mandic govori da ne postoje nikakvi podaci o broju stanovnika u Hercegovini, nego on nagadja broj ukucana. Te 8, te 5,, pa ako nije 8, mozda bude 5. ( Zato sam mu i pozdravio zenu.
Ali, vi naravno niste to primjetili, nego kao i obicno samo podjebavate.
Pustite me da se igram sa ovim velikosrpskim krojacima istorije; Woody i ekipa. Zasto se vi mijesate ?
- madner
#1106 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Zato sto ga podjebavas za pogresnu stvar. Turci nisu popisavli stanovnistvo nego domacinstva, ali veliki broj historicara koristi istu metodologiju da dodje do populacije Osmanske imperije.
Kako god, posto je 5 ili 8 koeficijent za sve vjere, % se nece promjeniti. Moze samo biti 500 ili 800 000 ljudi ukupno.
Kako god, posto je 5 ili 8 koeficijent za sve vjere, % se nece promjeniti. Moze samo biti 500 ili 800 000 ljudi ukupno.
-
korisnik101
#1107 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
madner wrote:Zato sto ga podjebavas za pogresnu stvar. Turci nisu popisavli stanovnistvo nego domacinstva, ali veliki broj historicara koristi istu metodologiju da dodje do populacije Osmanske imperije.
Hajde procitajte ponovo o onome sto je D. Mandic napisao u vezi kadiluka u Hercegovackom Sandzakluku.
Pa se izvinite,,
i nemojte se javljati vise.
Last edited by korisnik101 on 14/11/2013 15:12, edited 1 time in total.
-
Yug
#1108 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Plavusa "gospodine koliko je sati",gospodin 14:39,Plavusa "ja ba milion"madner wrote:Zato sto ga podjebavas za pogresnu stvar. Turci nisu popisavli stanovnistvo nego domacinstva, ali veliki broj historicara koristi istu metodologiju da dodje do populacije Osmanske imperije.
Stvarno si bezobrazan Madner,sputavas covjeka
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1109 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
- 464 crkve srušili kažeš
- garantovano sto posto
- ma nisu
- jesu jesu zlotvori su ti turci
- ma nisu ... odkud tolike crkve u bosni
- ne znam ali ovaj fra kaže tako
- i ti vjeruješ
- što da ne vjerujem
- a đe dokaz kakav
- pa ovaj fra kaže tako
- garantovano sto posto
- ma nisu
- i ti vjeruješ
- što da ne vjerujem
- a đe dokaz kakav
- pa ovaj fra kaže tako
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1110 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Evo mene opet da mi se ne uspavate
Odmah sa replikama, nema se vremena:
@japin_mutapi:
@korisnik101:
Premlad si ti za moj dalji komentar na tvoje "seoske poskočice"
@ravno:
Prevari me tvoj nick, al' dobro, bolje doći tobe ikad nego nikad
Re: Zapravo, nisam UOPŠTE skontao šta si mi htio reći, ali pošto me nešta porediš sa Kusturicom, pa u to nadrobi i pratizane, ti zaključi da sam ja iskompleksirani primitivac opsjednut srpskim (pravoslavnim) ili hrvatskim (katoličkim) fašizmom - jebo te koji silogizam, i to onaj lančani
i još bolesni levat, uvreda za inteligenciju (katoličkih) partizana koji se nabilavaju (jebo me svak' ako znam šta ovo znači) sa islamskim fundamentalistima i dojučerašnjim katil-inkvizitorom (svaka čast za ovu kovanicu, moram je upisati)...
E, jebi ga... Sad znam! Nisam skontao jer sam bolesni levat. Eto, to vam je. OK, potpisujem (još samo da nađem dva žiranta)...
A, evo za sve one koji dosada nisu skontali (jebi ga, uvijek vam moram davati dalje upute):
Što se tiče Johna Fine-a - ko je čitao njegovu izvrsnu studiju o Crkvi Bosanskoj, koja je - skoro 30 godina od objavljivanja - konačno prevedena i na bosanski jezik, zna da su sve priče o "bogumilstvu" obične mitomanske konstrukcije i besmislice.
Također, tobožnja ugroženost tobožnjih "bogumila" od križarske bande i njihov tobožnji bijeg u osmansko naručje, pa još prelazak na islam ko biva iz inata: ma haj'te, molim vas... Baš kao što oni naši nesretnici napisaše u onom memorandumu Hitleru 1942. Tu se vidi primjer praktične upotrebe tog historijskog mita.
Ukratko: Osmanlije su u Bosnu došli kao osvajači, poharali su je, opljačkali, srušili, uništili i zatrli gotovo svaki trag njenog postojanja... Svako ostalo taktiziranje, poput "obnavljanja" Bosanskog kraljevstva (trajalo nekoliko godina na teritoriji između Tešnja, Doboja i Maglaja, pod potpunom osmanskom kontrolom) treba posmatrati isključivo u kontekstu strateškog značenja Bosne u to doba.
To što Bošnjani masovno prelaze na islam i što će se od islamiziranih potomaka tih Bošnjana oblikovati etnos, a potom i nacija Bošnjaka - to je činjenica koja se ponajmanje ima zahvaliti samim Osmanlijama, pogotovu sultanu Mehmetu II (El-Fatihu koga u Bosni plaho štuju, ne zajebevam se - ozbiljno) kome je pripala čast da zada posljednji udarac Bosni. (a Bosnu je prvi "načeo" još Murat I).
Po meni, kratko-jasno: svako lamentiranje i sve simpatije prema "turskom vaktu" i Osmanlijama odraz je nedovoljno razvijene nacionalne i etničke, a pogotovu državotvorne svijesti. Na žalost, to može itekako biti opasno.

@japin_mutapi:
Otprilike tako. Svaka ti dala- 464 crkve srušili kažeš
- garantovano sto posto
- ma nisu
- i ti vjeruješ
- što da ne vjerujem
- a đe dokaz kakav
- pa ovaj fra kaže tako
@korisnik101:
Premlad si ti za moj dalji komentar na tvoje "seoske poskočice"
@ravno:
Re: Zapravo, nisam UOPŠTE skontao šta si mi htio reći, ali pošto me nešta porediš sa Kusturicom, pa u to nadrobi i pratizane, ti zaključi da sam ja iskompleksirani primitivac opsjednut srpskim (pravoslavnim) ili hrvatskim (katoličkim) fašizmom - jebo te koji silogizam, i to onaj lančani
E, jebi ga... Sad znam! Nisam skontao jer sam bolesni levat. Eto, to vam je. OK, potpisujem (još samo da nađem dva žiranta)...
A, evo za sve one koji dosada nisu skontali (jebi ga, uvijek vam moram davati dalje upute):
Što se tiče Johna Fine-a - ko je čitao njegovu izvrsnu studiju o Crkvi Bosanskoj, koja je - skoro 30 godina od objavljivanja - konačno prevedena i na bosanski jezik, zna da su sve priče o "bogumilstvu" obične mitomanske konstrukcije i besmislice.
Također, tobožnja ugroženost tobožnjih "bogumila" od križarske bande i njihov tobožnji bijeg u osmansko naručje, pa još prelazak na islam ko biva iz inata: ma haj'te, molim vas... Baš kao što oni naši nesretnici napisaše u onom memorandumu Hitleru 1942. Tu se vidi primjer praktične upotrebe tog historijskog mita.
Ukratko: Osmanlije su u Bosnu došli kao osvajači, poharali su je, opljačkali, srušili, uništili i zatrli gotovo svaki trag njenog postojanja... Svako ostalo taktiziranje, poput "obnavljanja" Bosanskog kraljevstva (trajalo nekoliko godina na teritoriji između Tešnja, Doboja i Maglaja, pod potpunom osmanskom kontrolom) treba posmatrati isključivo u kontekstu strateškog značenja Bosne u to doba.
To što Bošnjani masovno prelaze na islam i što će se od islamiziranih potomaka tih Bošnjana oblikovati etnos, a potom i nacija Bošnjaka - to je činjenica koja se ponajmanje ima zahvaliti samim Osmanlijama, pogotovu sultanu Mehmetu II (El-Fatihu koga u Bosni plaho štuju, ne zajebevam se - ozbiljno) kome je pripala čast da zada posljednji udarac Bosni. (a Bosnu je prvi "načeo" još Murat I).
Po meni, kratko-jasno: svako lamentiranje i sve simpatije prema "turskom vaktu" i Osmanlijama odraz je nedovoljno razvijene nacionalne i etničke, a pogotovu državotvorne svijesti. Na žalost, to može itekako biti opasno.

- fantom slobode
- LBVIEW
#1112 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
I da je tako, a nije, vec je odraz necijeg pojednostavljivanja i iznosenja proizvoljnih zakljucaka, sto ti imas s tim, ko je tebi dao za pravo donositi bilo kakav sud o, upucivati sugestije i sl. Bosnjacima. Da nije Vlato Vukovic, o ti vrli gorstacki mudrace iz Gacka? Ili mozda onaj dedo,cas u Pavelicevim cas u kraljevim pristasama?Woody wrote:Evo mene opet da mi se ne uspavate![]()
@japin_mutapi:
Otprilike tako. Svaka ti dala- 464 crkve srušili kažeš
- garantovano sto posto
- ma nisu
- i ti vjeruješ
- što da ne vjerujem
- a đe dokaz kakav
- pa ovaj fra kaže tako![]()
@korisnik101:
Premlad si ti za moj dalji komentar na tvoje "seoske poskočice"![]()
@ravno:
Re: Zapravo, nisam UOPŠTE skontao šta si mi htio reći, ali pošto me nešta porediš sa Kusturicom, pa u to nadrobi i pratizane, ti zaključi da sam ja iskompleksirani primitivac opsjednut srpskim (pravoslavnim) ili hrvatskim (katoličkim) fašizmom - jebo te koji silogizam, i to onaj lančanii još bolesni levat, uvreda za inteligenciju (katoličkih) partizana koji se nabilavaju (jebo me svak' ako znam šta ovo znači) sa islamskim fundamentalistima i dojučerašnjim katil-inkvizitorom (svaka čast za ovu kovanicu, moram je upisati)...
Po meni, kratko-jasno: svako lamentiranje i sve simpatije prema "turskom vaktu" i Osmanlijama odraz je nedovoljno razvijene nacionalne i etničke, a pogotovu državotvorne svijesti. Na žalost, to može itekako biti opasno. [/size]
-
hullu
#1113 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Kako tebi nije jasno da smo mi preko 400 godina ratovali za to carstvo, koje je u sustini bilo Islamsko carstvo?Woody wrote:Po meni, kratko-jasno: svako lamentiranje i sve simpatije prema "turskom vaktu" i Osmanlijama odraz je nedovoljno razvijene nacionalne i etničke, a pogotovu državotvorne svijesti. Na žalost, to može itekako biti opasno.
Kako ti nije jasno da smo mi Bosnjaci u ocima ostatka Evrope takodje bili "Ottomans"
Znaci te Osmanlije po kojima pljujes to smo i mi bili... kao i Albanci, Tatari i svi drugi muslimani u to vrijeme...
Bosnjaci NIKAD vecinom nisu bili katolici... BOSANSKA CRKVA nikad nije bila KATOLICKA...
I vi i Srbi i dalje na sve moguce nacine pokusavate da prisvojite historiju Bosne al ne ide...
Jedina opcija vam ostaje rat.
Kad budete spremni krenite opet pokusajte da dijelite Bosnu... mozda budete vise srece imali ovaj put...
Ostavite se ovog sviranja qrcu po forumima.
-
hullu
#1114 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Ja sam i dalje u Bosni i nisam nikakav "ratnik".Nedobrovoljac wrote:Još jedan zajebani ratnik iz Švedske.
Ratnici su ovi koji kad ne mogu tenkovima onda pokusavaju perom da izbrisu Bosnu i pripoje je Srbiji ili Hrvatskoj.
Ako trazis "ratnike" i one koji zapocinju ratove na Balkanu njima se obrati...
-
korisnik101
#1115 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Jedina greska Osmanlija lezi u tome sto nisu nasilno sve ljude islamizirali ,kao sto su Evropljani nasilno katolicili nad porazenima.
Danas bi mi svi u BiH bili muslimani i 90% svih nasih sukoba ne bi postojalo.
- Nadzornik
#1116 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Nije mi jasno sta su Osmanlije uopste trazile u Bosni.
Ono kontam,krstasi su isli da osvoje Hristov grob i usput pljackaju bogate narode.
Ali Bosna koja je i dan danas zadnja rupa na sviralu,bila je u to vrijeme jos veca rupa....
Ono kontam,krstasi su isli da osvoje Hristov grob i usput pljackaju bogate narode.
Ali Bosna koja je i dan danas zadnja rupa na sviralu,bila je u to vrijeme jos veca rupa....
-
dudlov
#1117 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Neko pomjerio putokazNadzornik wrote:Nije mi jasno sta su Osmanlije uopste trazile u Bosni.
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
- irac300
#1118 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Nisu ništa tražili, samo su se širili prema zapadu. Rim im je bio cilj, ali od Beča nisu mogli dalje. Mi smo se samo (nažalost) našli na njihovom putu.Nadzornik wrote:Nije mi jasno sta su Osmanlije uopste trazile u Bosni.
-
korisnik101
#1119 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Od 1529 do 1683 Osmanlije su bukvalno kampovale pred vratima Beca.
To je dugo vremena gdje su Osmanlije prestavljale vrhunac vojne masinerije u svijetu i najveca pretnja opstanku krscanstva u Evropi.
Ta pretnja je direktno prouzrokovala radjanje nove vjere medju krscanima, koja je postala motor razvitka i progresa , naime protestantizma.
Protestantizam je uticao da se katolicka vjera modifikuje (citaj reformima) po njihovoj zeli, Ultimativno je protestantizam ponajvise ekonomski a onda i vojno istjerao Osmanlije iz Evrope.
To je dugo vremena gdje su Osmanlije prestavljale vrhunac vojne masinerije u svijetu i najveca pretnja opstanku krscanstva u Evropi.
Ta pretnja je direktno prouzrokovala radjanje nove vjere medju krscanima, koja je postala motor razvitka i progresa , naime protestantizma.
Protestantizam je uticao da se katolicka vjera modifikuje (citaj reformima) po njihovoj zeli, Ultimativno je protestantizam ponajvise ekonomski a onda i vojno istjerao Osmanlije iz Evrope.
- janko_007
#1120 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Ne mogu nikako da shvatim da nisi prokuzio ovu temu i sta woodyjev fratar hoce da kaze. Na perfidan nacin zeli prikazati Osmanlije(nisu cak ni Turci)kao barbare, koji ruse sve pred sobom, pa im ni boziji hramovi ne predstavljaju nista. Ne zeli ni komentarisati da se radnja desava u XV i XVI stoljecu, u isto vrijeme kada spanska inkvizicija protjeruje prvo Arape, a potom i Jevreje iz Spanije. Da u isto vrijeme u juznoj Americi, konkviskadori, uz papin blagoslov i sa fratrima na celu vrse genocid i nasilno pokrstavanje domicilnog stanovnistva, da u sjevernoj Americi ih cak ni ne pokrstavaju nego odmah ubijaju. Zeli dakle fra Andrija govoriti samo o Tucima i o onima koji prihvatise njihovu poganu vjeru i srusise im 464 crkve. Nije stvar toga, po njemu, sto su srusene, vec on to na kraju svoga pamfleta elaborira i sledecim rjecima na pitanje „Vraćamo li se, glede kršćanske baštine u BiH, u osmanska vremena?“ odgovara:korisnik101 wrote:Od 1529 do 1683 Osmanlije su bukvalno kampovale pred vratima Beca.
„Ne bih znao, ali pokazatelji nisu dobri.“,misleci valjda da to rusenje nije zavrseno i da oni koji se ponose osmanlijskim naslijedjem, valjda imaju na umu da to zavrse. Krscanska bastina u Bosni, je valjda katolicka, jer ja ne mogu ni pojmiti da bi jedan doktor teologije, mogao pod istu kapu krscanstva staviti katolicku crkvu, crkvu bosansku i pravoslavnu crkvu. Protivrjecnosti izmedju npr Crkve bosanske, a sad namjerno pisem, bogumilske, dualisticke, pavlikijanske, patarenske hereze i katolicke crkve su bile nepremostive i ja sam u svom postu, koji nazalost niko nije do kraja procitao, a citirano iz Cirkovicevog rada „Bosanska crkva u bosanskoj drzavi“ veoma naglasio. Jedan citat u kom se govori da je Crkva bosanska hriscanska crkva je i woody pohvalio i namjerno presutao nastavak citata, jer mu ocito nije isao u prilog. A onda sam ja taj isti citat podebljao masnim slovima i uvecao a on glasi sledece:
Evidentno je to da pred sam dolazak Turaka “prokleti kralj”Stjepan Tomas(citat), 1459 skoro uspio iskorjeniti heres, vecinu(medju njima i svecenike Crkve bosanske) protjerao u zemlju herceg Stjepana , pri tom njihovu zemlju razdjelio katolicima. Jedan dio pripadnika Crkve bosanske se pritajio i toboz pokatolicio. I zbog toga se danas, hrvatska historiografija , predvodjena ko sto vidimo, katolickim klerom upire iz petnih zila da dokaze da u BIH, dolaskom Osmanlija nije bilo bosanskih patarena(Bogumila)tj. Pripadnika Crkve bosanske I da je cijela BIH bila katolicka. I naravno da svi lazu i naravno da zele prekrajati povjest Bosne, sa istim ili slicnim ciljem, kiji to cini i srpska historiografija, a to je dokazati da oni polazu historijsko pravo na BIH. Pri tom negiraju naravno i to da su pripadnici Crkve bosanske prvi prihvatili islamsku vjeru. Prihvatili su je , ne zbog toga, sto neki povrsno tumace, da je ucenje Crkve bosanske slicno ucenju u islamu, nego su prihvatili islam, jer su mrzili I papu, koga su nazivali Luciferom I antikristom I katolicku crkvu, njene fratre I njihovo ucenje. Medjutim iz obje pomenute historiografije , a pogotovo iz njihovih crkava , oni koji su prihvatili islam u Bosni, mogu sad slobodno reci, bosanski muslimani, danas vecinom Bosnjaci, se predstavljaju kao oni koji su svoju katolicku odnosno pravoslavnu vjeru prodali za veceru, tj das u obicni konvertiti. Nigdje nit raga o toj dubokoj mrznji izmedju katolika I pripadnika Crkve bosanske. I to su fakti. Naravno da ovaj fratar, hobi kvazipovjesnicar, ima pravo ovakve pamflete objavljivati po tim nekim katolickim glasilima poput ovog Katolickog tjednika. Naravno da on sluzi u propagandu vjere(Storico de Propaganda Fide) I ako ostane u tim okvirima, onda je to njihova unutrasnja stvar. Medjutim onog momenta kada woody to postavlja kao temu I kao toboze predstavlja kao neko povjesno djelo o kome se treba raspravljati u povjesnim krugovima I davit tom izlaganju pomenutog fratra neku naucnu tezinu, onda se vidi sva perfidnost I zle namjere postavljaca ove teme.janko_007 wrote: Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke. Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
crkva, a krstjani su sljedbenici apostola. Isto tako, među sobom imaju i jednog sljedbenika koji se
izdaje za namjesnika Isusa Krista i nasljednika svetog Petra. Bosanski «krstjani» su (prema
nezavisnim tekstovima iz različitih vremena) učili da su pape sve do vremena Silvestra bile
njihove vjere, a taj papa Silvestre je bio prvi koji se otpadio. Bosanski krstjani rimsku crkvu su
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola. .“
- mumi80
#1121 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Nije ni vama lahko s kakvim ubjedjenjima zivite
Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I8160 using Tapatalk 2
- Gojeni H
#1122 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Jankojanko_007 wrote: Protivrjecnosti izmedju npr Crkve bosanske, a sad namjerno pisem, bogumilske, dualisticke, pavlikijanske, patarenske hereze i katolicke crkve su bile nepremostive i ja sam u svom postu, koji nazalost niko nije do kraja procitao, a citirano iz Cirkovicevog rada „Bosanska crkva u bosanskoj drzavi“ veoma naglasio. Jedan citat u kom se govori da je Crkva bosanska hriscanska crkva je i woody pohvalio i namjerno presutao nastavak citata, jer mu ocito nije isao u prilog. A onda sam ja taj isti citat podebljao masnim slovima i uvecao a on glasi sledece:janko_007 wrote: Za bosansku crkvu, sve ostale crkve bile
su raskolničke. Vjera bosanske crkve bila je «prava vjera apostolska», bosanska crkva je Hristova
crkva, a krstjani su sljedbenici apostola. Isto tako, među sobom imaju i jednog sljedbenika koji se
izdaje za namjesnika Isusa Krista i nasljednika svetog Petra. Bosanski «krstjani» su (prema
nezavisnim tekstovima iz različitih vremena) učili da su pape sve do vremena Silvestra bile
njihove vjere, a taj papa Silvestre je bio prvi koji se otpadio. Bosanski krstjani rimsku crkvu su
smatrali idolopokloničkom, za njih je ona bila prokleta, crkva idola. .“
Procitao je onaj ko je htio procitati, ali upravo ovo je problem citave na vrat-na nos postavljene teme
Medjutim onog momenta kada woody to postavlja kao temu I kao toboze predstavlja kao neko povjesno djelo o kome se treba raspravljati u povjesnim krugovima I davit tom izlaganju pomenutog fratra neku naucnu tezinu, onda se vidi sva perfidnost I zle namjere postavljaca ove teme.
- SkyLimit
-
trocadero
#1124 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
Па нешто контам и у 20. вијеку Турци порушише и похараше троцифрен број цркви на сјеверном Кипруjanko_007 wrote: Na perfidan nacin zeli prikazati Osmanlije(nisu cak ni Turci)kao barbare, koji ruse sve pred sobom, pa im ni boziji hramovi ne predstavljaju nista. Ne zeli ni komentarisati da se radnja desava u XV i XVI stoljecu,
-
Bodkin
#1125 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr
korisnik101 wrote:Jedina greska Osmanlija lezi u tome sto nisu nasilno sve ljude islamizirali ,kao sto su Evropljani nasilno katolicili nad porazenima.