Extra.mousstapha wrote:Registruj se za polumaraton na jesen i imas jedan cilj vise.
Trcanje...
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
Diego_Armando
#1101 Re: Trcanje...
-
Diego_Armando
#1102 Re: Trcanje...
Sinoć sam bio oko 21 h. Odlično da znam za ubuduće.nargila.ba wrote:
Samo se 'pazi' da ti trening ne pokvari zaštitar koji zatvara već u 22:45 iako je do 23:00 radno vrijeme.Meni se desilo upravo to.. nije mi se svidjelo što to rade, ali eto.
- mousstapha
#1103 Re: Trcanje...
Imas na linkovima sve informacije. Ove godine je 10. jubilarni.Diego_Armando wrote:Extra.mousstapha wrote:Registruj se za polumaraton na jesen i imas jedan cilj vise.Jel imaš info gdje, šta? Unaprijed hvala.
http://www.sarajevomarathon.ba/?lang=bhs
https://www.facebook.com/ngomarathon
Nedjeljom na vrelu bosne mozes i u grupi trcati.
-
nargila.ba
- mousstapha
#1105 Re: Trcanje...
Imaj na umu da je za GPS uređaje najteže upratiti dužinu staze koja ide u krug, s obzirom da sam po sebi nije precizan u metar, a još je manje pouzdan kada se radi o GPS anteni na telefonu.
Atletska staza je 400 metara, ali samo u prvoj liniji. Dakle, ako pretrčavaš sporije trkače ili šetače nećeš imati idealnu putanju i tako dobijaš dodatne metre.
Atletska staza je 400 metara, ali samo u prvoj liniji. Dakle, ako pretrčavaš sporije trkače ili šetače nećeš imati idealnu putanju i tako dobijaš dodatne metre.
-
Diego_Armando
#1106 Re: Trcanje...
Hvala za info.mousstapha wrote:
Imas na linkovima sve informacije. Ove godine je 10. jubilarni.
http://www.sarajevomarathon.ba/?lang=bhs
https://www.facebook.com/ngomarathon
Nedjeljom na vrelu bosne mozes i u grupi trcati.
Trebam još dosta pure pojesti za trčanje u grupi.
Tek 5 treninga imam, znači početak od 5 x 400 m, npr. sinoć je to išlo na 8 x 400.
Uglavnom uhodavam se tek, nema upala i to je ono što me raduje.
Sasvim slučajno je počelo, čišćenjem obuće spazih nekakve patike prilično smiješnog izgleda na kojima je pisalo gel nimbus...
Shvatih da su patike za trčanje u pitanju i tako krenuh..
Pa eto možda potaknem još koga da proviri u ormarić za obuću.
- mousstapha
#1107 Re: Trcanje...
Gel nimbus je vrhunski model od asicsa. Grijeh je to ne poderat. 
-
nargila.ba
-
nargila.ba
-
Diego_Armando
#1110 Re: Trcanje...
To sam shvatio kroz 2 trčanja.mousstapha wrote:Gel nimbus je vrhunski model od asicsa. Grijeh je to ne poderat.
Na prvom obukoh svoje stare protouch patike, neki model London il tako nešto, prednji dio stopala iznad prstiju lijeve noge mi se bukvalno ukočio.
Izgled asicsovog nimbusa me nije kupio al hajd rekoh da promjenim drugu večer.
Kad suprise, nit me šta bolilo, nit zateglo, znači ništa.
Proguglam i skontam u kako dobrim patikama sam trčao.
Poderat ću ih pa makar.
-
Diego_Armando
#1111 Re: Trcanje...
[quote="nargila.ba"]Je l' na početku nimbus nekako čudno krut, pa se kasnije razgazi i formira prema stopalu na kojem je?
Meni su legle na prvu. Zvuči kao SF al je fkt tako.
Nikad nisam trčao u nečem udobnijem.
Doduše to trčanje je bilo najvećim dijelom u patikama za fudbal, ali ovo je savršenstvo definitivno!
Meni su legle na prvu. Zvuči kao SF al je fkt tako.
Nikad nisam trčao u nečem udobnijem.
Doduše to trčanje je bilo najvećim dijelom u patikama za fudbal, ali ovo je savršenstvo definitivno!
-
nargila.ba
-
Diego_Armando
#1113 Re: Trcanje...
nargila.ba wrote:
Super, identično je meni bilo za gt-2000 - kad sam ih obukao jednostavno osjetiš da je to to.Dosta zavisi i od oblika stopala, koje je naravno drugačije od osobe do osobe. Možda mi nimbus nije legao na prvu jer imam malo šire stopalo u području korjena prstiju.
P. S. mislim da ćeš se dobro napatiti da ih podereš, meni nimbus djeluje pravo robusno za jedne patike za trčanje.
Tačno, sve je individualno.
Isto sam i ja pomislio čim ih obukoh, na sve mi liči al na patiku najmanje.
Đon mi je fascinantan tu nekako najviše, sa nekim zadebljanjem na petnom dijelu. Strašno.
Dizajneru kapu skidam na čemu je bio dok ih je "sklapao".
- mousstapha
#1114 Re: Trcanje...
Ne znam da li vas je vec neko davio teorijama o trcanju, ali evo, jedna od najvaznijih informacija koja je potrebna prilikom kupovine patika za trcanje je tip gazenja stopala, odnosno pronacija. Neki ljudi imaju izrazenu deformaciju pa gaze ili vanjskim ili unutrasnjim dijelom stopala, pa je za njih vazno da kupe odgovarajucu patiku kako se ne bi povrijedili.

Najlakse je kupiti patiku za neutralne pronatore, a takvih je i najvise.

Najlakse je kupiti patiku za neutralne pronatore, a takvih je i najvise.
- Dosadno mii
#1115 Re: Trcanje...
ima l' gdje u Sa da se uzmu te ASICS patike
-
nargila.ba
-
Nadzorna_ploca
#1117 Re: Trcanje...
Najlakse je odmarati majke mi.
Ja i dalje kuburim sa tom povredom, malo je bolje ali ne ide i cao. Plus dosta je forma pala i dobio sam koju kilu ali vrati se to u normalu uskoro.
Valjda..
Ja i dalje kuburim sa tom povredom, malo je bolje ali ne ide i cao. Plus dosta je forma pala i dobio sam koju kilu ali vrati se to u normalu uskoro.
Valjda..
- Dosadno mii
#1118 Re: Trcanje...
Hvalanargila.ba wrote:Bilo je već priče o tome na prethodne 2-3 stranice. Ukratko, što ja znam: najbolja ponuda u InterSportu (cijena malo 'paprenije' ali ima dosta modela, mislim da je trenutno neko sniženje pa se za oko 150KM može uzeti super kvalitetna patika) i JuventaSport (u BBI, ima dosta novih modela, ali bez oko 200KM nema pravih patika). Još par sportskih radnji ima po 2-3 modela.Dosadno mii wrote:ima l' gdje u Sa da se uzmu te ASICS patike
- malwarebyte
- DanteX
#1120 Re: Trcanje...
Ko od vas trči ujutro na prazan stomak? I oni koje to rade, jesu li primijetili na sebi neke promjene?

- DanteX
#1122 Re: Trcanje...
forest gump wrote:Kakve promjene očekuješ?
Ja inače trčim predvečer. Neki dan sam pogledao klip na YT o trčanju ujutro na prazan stomak. To kao pomaže u sagorjevanju sala. I za jedno 14 dana (sudeći po klipu), će se vidjeti promjena. Kao eto, čovjek je mršaviji.
Eh, po meni to nema neku veliku logiku. Jer ako trčimo na prazan stomak, istina je da će tijelo koristiti ono salo ili masnoću kao energiju koju trenutno ima. Ali kada dođemo kući i jedemo, ono šta smo izgubili to ćemo vratiti. Jer, težina (masnoća ili salo), ne gubi se na taj način, već je to konstanta koja traje tokom cijeloga dana (i noći). Poslije trčanja tj. poslije doručka onda se treba uputiti prema teretani i spaliti ono šta smo jeli. U jednoj rečenici, salo se topi tokom cjelodnevne aktivnosti.
-
Dr Baltazar
#1123 Re: Trcanje...
Površno si shvatio to. Sprintevi koji se koriste u HIIT mnogo efikasnije pomažu u sagorijevanju sala. Poenta je da ubrzaš metabolizam kako bi pospješio gore navedeni proces. Naravno, sve ovo treba ispratiti ishranom. Kući kada dođeš bitno je imati obrok bogat proteinima, UH nisu neophodne, ali bi onda trebalo unijeti zdrave masti. Ukoliko je baš veliki strah za gubitak mišićne mase, onda se uzimaju BCAA u/prije HIIT. Hrana koju uneseš nakon treninga neče postati salo, jer tijelo tako ne funkcionira (sve ovo u slučaju da unosiš prave stvari od hrane). Čak se preporučuje u dane kada radiš HIIT da pauziraš sa treningom sa tegovima. Ja bih ti preporučio HIIT ujutro na prazan stomak 2x sedmično i LIIT prije i nakon treninga sa tegovima po 10 min (brzo hodanje ili samo hodanje).DanteX wrote:forest gump wrote:Kakve promjene očekuješ?
Ja inače trčim predvečer. Neki dan sam pogledao klip na YT o trčanju ujutro na prazan stomak. To kao pomaže u sagorjevanju sala. I za jedno 14 dana (sudeći po klipu), će se vidjeti promjena. Kao eto, čovjek je mršaviji.
Eh, po meni to nema neku veliku logiku. Jer ako trčimo na prazan stomak, istina je da će tijelo koristiti ono salo ili masnoću kao energiju koju trenutno ima. Ali kada dođemo kući i jedemo, ono šta smo izgubili to ćemo vratiti. Jer, težina (masnoća ili salo), ne gubi se na taj način, već je to konstanta koja traje tokom cijeloga dana (i noći). Poslije trčanja tj. poslije doručka onda se treba uputiti prema teretani i spaliti ono šta smo jeli. U jednoj rečenici, salo se topi tokom cjelodnevne aktivnosti.
- dust in the wind
#1124 Re: Trcanje...
nema boljeg treninga od HIIT...I to ne samo trčanje, nego i biciklo ili bilo koja kardio aktivnost... i vježbe snage sa težinom tijela se tako mogu trenirati, po principu tabate (vrsta HIIT-a) 20 sekundi intenzivnih sklekova, legionara ili šta već, pa 10 sekundi pause i tako 8 puta.Dr Baltazar wrote:Površno si shvatio to. Sprintevi koji se koriste u HIIT mnogo efikasnije pomažu u sagorijevanju sala. Poenta je da ubrzaš metabolizam kako bi pospješio gore navedeni proces. Naravno, sve ovo treba ispratiti ishranom. Kući kada dođeš bitno je imati obrok bogat proteinima, UH nisu neophodne, ali bi onda trebalo unijeti zdrave masti. Ukoliko je baš veliki strah za gubitak mišićne mase, onda se uzimaju BCAA u/prije HIIT. Hrana koju uneseš nakon treninga neče postati salo, jer tijelo tako ne funkcionira (sve ovo u slučaju da unosiš prave stvari od hrane). Čak se preporučuje u dane kada radiš HIIT da pauziraš sa treningom sa tegovima. Ja bih ti preporučio HIIT ujutro na prazan stomak 2x sedmično i LIIT prije i nakon treninga sa tegovima po 10 min (brzo hodanje ili samo hodanje).DanteX wrote:forest gump wrote:Kakve promjene očekuješ?
- DanteX
#1125 Re: Trcanje...
Eh, ja idem u teretanu i vozim biciklo do teretane. U ponedjeljak uplaćujem se za bazen. Znači, svaki dan po neka aktivnost. Osim nedjeljom, tada odmaram
I sve te aktivnost mi se svode na jutro. Ustanem oko 7-8, i onda trčim ili doručkujem pa u teretanu. Zavisno od dana. Biciklo često vozim i pored toga što sa njim idem do teretane. To za HIIT sam čuo, moje trčanje ide tako da na početku lagano trčim, onda opalim sprint. Često to radim na Otoci, na pomoćnom terenu. Brzo trčim od gola do gola.
A to za klip, mislim malo mi je bilo nejasno. Uglavnom, sada mi je objašnjeno. Probati ću tako nešto u ponedjeljak. Hvala
I sve te aktivnost mi se svode na jutro. Ustanem oko 7-8, i onda trčim ili doručkujem pa u teretanu. Zavisno od dana. Biciklo često vozim i pored toga što sa njim idem do teretane. To za HIIT sam čuo, moje trčanje ide tako da na početku lagano trčim, onda opalim sprint. Često to radim na Otoci, na pomoćnom terenu. Brzo trčim od gola do gola.
A to za klip, mislim malo mi je bilo nejasno. Uglavnom, sada mi je objašnjeno. Probati ću tako nešto u ponedjeljak. Hvala