trazim recept one neke super fenomenalne sljivopite
pa ne mogu da nadjem
znam da je bilo..nesto prezla..pa izvadis pa opet vratis u rernu
pomagajte
Moderator: anex
prava sljivopita recept je brasno , sljive i secer .....red sljiva ocisceni poredas u tepsiju pospes brasnom ali ne puno najbolje da stavis u sito i jedan tanki sloj da bude po sljivama , pa secer , i red sljiva , brasno, secer dok ne potrosis matrijal i u rernu peci na 180 - 200 stepeni dok sok od sljiva ne postane gust i lilast .......to je recept moje majke ........najolja bude od 3 reda sljiva i da su stvarno zrlele i slatke sljive ......Ma.Le.Na wrote:nije![]()
ovaj je klasicna sljivopita...samo se nesto posipa prezlom..
znam da je neko govorio da je taj recept dobio od neke stare nane..i kao najbolji recept ikad![]()
i ja ga ne sacuvam
swirl wrote:A ako hoces da ti brasno bude ravnomjerno rasporedjeno po sljivama, prije tepsije stavis sljive u plasticnu kesu (za zamrzavanje, malo vecu) stavis brasna, i protreses ih u toj kesi. Tako se brasno lijepo rasporedi po njima
danas kad ove potamanimoladyblue18 wrote:Malena probaj ovaj http://www.coolinarika.com/recept/bount ... i-minjoni/
Ma.Le.Na wrote:jesam nakon sto sam nekako oformila kuglice..prije ubacivanja u cokoladu
nisam prije
jao jesam li to prije trebala u frizider stavit
druga opcija je da stavi papir za pecenje na tacnu, pa ih tu poreda i onda izrezeladyblue18 wrote:I jah ako hoces stanglice, ja bih smjesu istresla u tepsiju, izravnala i stavila tako u frizider da se stisne, samo ne znam onda hocel ti bit tesko da ih vadis iz tepsije da se ne raspadnu.
Jes moze i tako.alica.k wrote:druga opcija je da stavi papir za pecenje na tacnu, pa ih tu poreda i onda izrezeladyblue18 wrote:I jah ako hoces stanglice, ja bih smjesu istresla u tepsiju, izravnala i stavila tako u frizider da se stisne, samo ne znam onda hocel ti bit tesko da ih vadis iz tepsije da se ne raspadnu.to nije problem izvadit.
imali smo jednom kilometarsku raspravu o hurmasicamaalica.k wrote:treba mi kakav dobar recept za hurmasice, provjeren. sve sto sam probala dosad, nije to to...a na internetu tonu recepata i svaki razlicit.
lepiru ovo mi mirise na prave starinske hurmasice nema kokosa,citavog praska za pecivo,germe,cokolade,oraha i sta sve nestavljaju u hurmadjikebutterfly_01 wrote:prejednostavan recept za jako ukusne hurmasice... mi (moja mama, sestra, a i komsiluk) ih pravimo ovako:
250 gr. putera istopiti da bude tecan (u to stavimo i jednu kasiku pecenog masla, a ako nemas to maslo onda moze i bey njega)
u puter dodati 1-2 kasike pavlake sa vecim procentnom masnoce
1 zumance
1 kafenu kasikicu sirceta (domaceg jabukovog sirceta)
navedeno sve zajedno zamjesis i dodas smjesi
1/4 vrecice praska za pecivo, to ti je otprilike na vrhu kasikice
jos malo umijesis kasikom pa dodajes polahko brasno... da ti ono cvrsitnom bude taman... ne valja staviti ni previse a ni premalo brasna..
smjesu kad zamjesis stavif u frizider da se malo ohladi i onda oblikuje hurmasice na erende.
peci u rerni dovoljno dugo..
agda:
1l vode
900g secera
1 limun izrezati na ploske..
kad zaljevas hurmasice dobro je malo ohladiti i agdu i pecene hurmasice
p.s. ja ih pravim ovih dana pa ce ici slika na temi...