Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shiljak

#1101 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

jesi dosadni ovi sa pikpay-a, svake sedmice mi salju mail :D

Prvo je bilo pikpay rad id novembra/decembra 2010, a sad kazu decembar 2011 :D
http://www.pik.ba/novosti/29

Ne znam sto napominju stalno, godinu kasne i nije im ofirno poslati to na mail :D

edit. Evo tak sad vidim, salju mi istu mail reklamu :D tj clanak iz 2010, zato i spominje decembar :D
Lucazode

#1102 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Lucazode »

:)

Svidio mi se EXTERNI HDD i odlucio sam cvrsto da ga kupim, međutim interesuje me da ne bude skuplja pita neg tepsija.

Čuo sam da se carina ne plaća do 100KM, te bi me HDD sa poštarinom koja je free došao 93,88...Sad da li je to istina i da li moram još platiti PDV :?

Image
shiljak

#1103 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

Lucazode wrote::)

Svidio mi se EXTERNI HDD i odlucio sam cvrsto da ga kupim, međutim interesuje me da ne bude skuplja pita neg tepsija.

Čuo sam da se carina ne plaća do 100KM, te bi me HDD sa poštarinom koja je free došao 93,88...Sad da li je to istina i da li moram još platiti PDV :?

Image
koliko ja znam ne placa se carina na informaticku robu? A taj hdd, prvo vidi koliko taj covjek ima zvjezdica i koliko ima feedbackova. Ako mu je scor 97 ili nizi onda nemoj od njeg :D ili ako ima manje od 500 feedbackova.

A jos moras provjeriti koliki je shiping, posto obicno bude dosta..
Strauss

#1104 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Strauss »

Naplacuje li se mozda kakva clanarina na paypalu ? Dobio danas izvod i stoji uz onaj 1.95$ - 50km nake clanarine?
shiljak

#1105 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

Strauss wrote:Naplacuje li se mozda kakva clanarina na paypalu ? Dobio danas izvod i stoji uz onaj 1.95$ - 50km nake clanarine?
jel ti digo 1.95 ili 50KM?? :D
Pa ako si tek povezao karticu, onda ti je paypal digao - ali ce ti vratiti.
Ako nije to, onda si mozda prije mjesec dana, ili godinu nesto kupio, kao neka pretplata, pa ti svake godine "digne" toliko - ali pretpostavljam da te mora prvo pitati hoces li da platis :D
Strauss

#1106 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Strauss »

shiljak wrote:
Strauss wrote:Naplacuje li se mozda kakva clanarina na paypalu ? Dobio danas izvod i stoji uz onaj 1.95$ - 50km nake clanarine?
Ako nije to, onda si mozda prije mjesec dana, ili godinu nesto kupio, kao neka pretplata, pa ti svake godine "digne" toliko - ali pretpostavljam da te mora prvo pitati hoces li da platis :D
Nemoj se zajebavati, znas ti koliko je 50km :D

Salim se, znam ja za sta je taj 1.95$ i znam da ce mi vratiti kad potvrdim acc. na paypalu, al nisam siguran za sta me terete sa ovim 50km :D
Nista sa tom karticom nisam uzimao, sem sto sam se reg. na paypal. Citao sam i nigdje nisam vidio da oni uzimaju nekakvu clanarinu. Samo me to zanima, jel paypla uzimam ikakvu clanarinu. Ako ne, onda su ovi u banci nesta zajebali.
shiljak

#1107 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

Strauss wrote:
shiljak wrote:
Nemoj se zajebavati, znas ti koliko je 50km :D

Salim se, znam ja za sta je taj 1.95$ i znam da ce mi vratiti kad potvrdim acc. na paypalu, al nisam siguran za sta me terete sa ovim 50km :D
Nista sa tom karticom nisam uzimao, sem sto sam se reg. na paypal. Citao sam i nigdje nisam vidio da oni uzimaju nekakvu clanarinu. Samo me to zanima, jel paypla uzimam ikakvu clanarinu. Ako ne, onda su ovi u banci nesta zajebali.
:lol: :lol: :D

mozes li postaviti izvod? Sam paypal ne uzima, a ako si nesto kupovao, moguce je da si pretplacen - i onda ti preko paypala dizu novac. Tako sam ja jednom uzeo rapidshare account, i onda slucajno primjetim (u paypal postavkama) da sam pod jednom clanarinom, odnosno da ce mi sam rapidshare produziti account, i naravno dici novac :D

Mozda to nema veze sa tvojim slucajem, nego eto da napisem i svoje iskustvo :D
stidljiv

#1108 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stidljiv »

Jedino ako si registrovao Merchant account na paypalu i odabrao paket koji zelis:

http://merchant.paypal.com

Inace se nista ne naplacuje osim provizija kad podizes i primas novac...
Lucazode

#1109 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Lucazode »

shiljak wrote:

Image
koliko ja znam ne placa se carina na informaticku robu? A taj hdd, prvo vidi koliko taj covjek ima zvjezdica i koliko ima feedbackova. Ako mu je scor 97 ili nizi onda nemoj od njeg :D ili ako ima manje od 500 feedbackova.

A jos moras provjeriti koliki je shiping, posto obicno bude dosta..

Ej hvala na odgovoru :)

Shiping je "free", a stvarcica dolazi iz Hong Konga, scor mu je 99.7
Sta ja znam hoće li ovi naši škutori praviti neku svoju mahalsku računicu :twisted:
donja_crtica

#1110 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by donja_crtica »

Ja iz Kine, Hong Konga i sl. ne bi kupio nista skuplje od 10KM. Petljanija, znaju nestati sa ebay, posiljke i preko 40 dana putuju.
pogledaj mu negativne komentare, mozda su bas za disk (google: fake external hard disk from ebay).

Nadji nekog prodavaca koji salje iz UK, ili cak pogledaj na ebay.de (isti user/pass mozes koristiti). Mislim da mozes naci po toj cijeni i tamo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1111 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Bobi »

Pa...takve portabl hdd mozes naci i kod nas...cak i jeftinije :mrgreen: , nidje veze :) .
donja_crtica

#1112 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by donja_crtica »

Bobi wrote:Pa...takve portabl hdd mozes naci i kod nas...cak i jeftinije :mrgreen: , nidje veze :) .

fakat :)

Transcend Externi Mobile 500GB, StoreJet, 2.5", USB
Cijena: 145.01 KM

nije bas jeftinije, al je razlika dovoljna da se ne isplati sa neta naruciti :) Plus pitanje je kolika ce biti cijena ovdje za mjesec i nesto, dok iz HK stigne
shiljak

#1113 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

donja_crtica wrote:
Bobi wrote:Pa...takve portabl hdd mozes naci i kod nas...cak i jeftinije :mrgreen: , nidje veze :) .

fakat :)

Transcend Externi Mobile 500GB, StoreJet, 2.5", USB
Cijena: 145.01 KM

nije bas jeftinije, al je razlika dovoljna da se ne isplati sa neta naruciti :) Plus pitanje je kolika ce biti cijena ovdje za mjesec i nesto, dok iz HK stigne
a jos dobijes i garanciju :P

Ja sam narucivao dosta iz hong konga, ali onih jefinih stvari. I nisu bas kvalitetni, recimo nesto sto inace kosta 10$, oni prodaju za 6$, ali to kod njih se pravi pa bude niske kvalitete

Ja za taj hdd ne bi rizikovao :-D
Saka

#1114 Skidanje love sa PayPal-a na karticu pravnog lica

Post by Saka »

Ovako raja,

Da bih testirao novu uslugu naplate na PayPal-u povukao sam 7 Eura na privatnu Raiffeisen VISA elektron karticu sa PayPal-a. Za nekoliko dana regularno mi je leglo 13.69 KM na račun povezan sa tom karticom.

E sad, pošto mi naplata putem PayPal-a treba za firmu, otišao sam u banku da tražim karticu povezanu sa računom firme kako bi mi novac regularno lijegao na devizni (ili transakcijski) račun. No, ispostavilo se da to nije moguće. Raiffeisen BiH uopšte ne izdaje debitne kartice za firme, a ni druge banke ne podržavaju kartice povezane sa deviznim računom već isključivo transakcijskim te je nemoguće primiti Euro valutu poslanu na broj kartice. Dakle ono što je moguće fizičkim licima nije moguće pravnim zbog kojih primanje uplata preko PayPal-a i postoji.

Da li je neko u istoj situaciji i ima li ideju kako je riješiti? Poslije kontakta sa 4-5 banaka u BiH izgleda da je jedina mogućnost primati novac s PayPal-a kao fizičko lice pa ga onda uplaćivati na račun firme što za sobom povlači više pravnih problema.
Dady

#1115 Re: Skidanje love sa PayPal-a na karticu pravnog lica

Post by Dady »

Saka wrote:Ovako raja,

Da bih testirao novu uslugu naplate na PayPal-u povukao sam 7 Eura na privatnu Raiffeisen VISA elektron karticu sa PayPal-a. Za nekoliko dana regularno mi je leglo 13.69 KM na račun povezan sa tom karticom.

E sad, pošto mi naplata putem PayPal-a treba za firmu, otišao sam u banku da tražim karticu povezanu sa računom firme kako bi mi novac regularno lijegao na devizni (ili transakcijski) račun. No, ispostavilo se da to nije moguće. Raiffeisen BiH uopšte ne izdaje debitne kartice za firme, a ni druge banke ne podržavaju kartice povezane sa deviznim računom već isključivo transakcijskim te je nemoguće primiti Euro valutu poslanu na broj kartice. Dakle ono što je moguće fizičkim licima nije moguće pravnim zbog kojih primanje uplata preko PayPal-a i postoji.

Da li je neko u istoj situaciji i ima li ideju kako je riješiti? Poslije kontakta sa 4-5 banaka u BiH izgleda da je jedina mogućnost primati novac s PayPal-a kao fizičko lice pa ga onda uplaćivati na račun firme što za sobom povlači više pravnih problema.
Ne znam da ima kartica povezana sa deviznim racunom. Pa i tu uplatu koji si primio na debitnu je u KM ne u € iako je placeno tom valutom.
Ma ja bih probao sa kreditnom karticom na pravno lice, jeste da taj novac ne mozes podizati bez provizije ili prebacivati sa racuna na racun, ali se da najnormalinije iskoristiti za sva placanja koje firma ima, od tankanja goriva, goscenja, putnih troskova, pa do kupovine novog auta... Mozda i ja lupam ali neka me isprave ako grijesim
Saka

#1116 Re: Skidanje love sa PayPal-a na karticu pravnog lica

Post by Saka »

Dady wrote:Ne znam da ima kartica povezana sa deviznim racunom. Pa i tu uplatu koji si primio na debitnu je u KM ne u € iako je placeno tom valutom.
U tome i jeste kvaka. Kako mi je objasnila službenica jedne od banaka kao fizičko lice imaš jedan račun koji je istovremeno i KM i devizni (otvara se samo EUR). Tako da kad ti legne iznos u EUR on se automatski konvertuje u KM. Kod pravnih lica devizni i transakcijski računi su odvojeni, a samo transakcijski može da se veže sa karticom i na njega ne možeš primati uplate iz inostranstva. Pošto uplata stiže izvana u Eurima ona ne može da legne na transakcijski (KM) račun.
Dady wrote:Ma ja bih probao sa kreditnom karticom na pravno lice, jeste da taj novac ne mozes podizati bez provizije ili prebacivati sa racuna na racun, ali se da najnormalinije iskoristiti za sva placanja koje firma ima, od tankanja goriva, goscenja, putnih troskova, pa do kupovine novog auta... Mozda i ja lupam ali neka me isprave ako grijesim
I ja bih probao ali Raiffeisen u kojem imam račune firme nema debitne kartice za pravna lica povezane sa računom tako da ne mogu da probam (imaju samo kartice sa odobrenim kreditom a na njih, kako su mi rekli, ne može stići uplata). E sad mi se ne prolazi cijela procedura otvaranja računa i kartice za pravna lica u drugoj banci samo da bih testirao iako su mi rekli da uplate neće moći leći na karticu. Zato sam i stavio ovaj post da vidim ima li neka firma sa računom i karticom u, recimo, UniCredit banci a da je probala povući novac na tu karticu.
shiljak

#1117 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

jedino da onda probas sa pikpay-om :D Jer cim ekupon moze, mogu i ostale firme
Saka

#1118 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Ovo je pitanje iskljucivo za PayPal. Nikakve alternative ne dolaze u obzir. Ovdje se radi o prodaji sirom svijeta a najvise u USA i 90% kupaca koristi PayPal i nista drugo. Prodajom software-a i usluga se bavim vec 10 godina (koristeci stranu banku) i imao sam i PayPal i Moneybookers i 2Checkout i ogromna vecina kupaca koriste samo Paypal. Ako placaju karticom opet idu preko PayPal-a jer mu vjeruju. Znaci svaka cast alternativama ali nema nista od toga jer bez PayPal-a biznis drasticno pada.

Sad pokusavam premjestiti biznis u BiH i iznaci nacin da uplate stizu na lokalnu banku. Dosad sam koristio 2Checkout koji podrzava PayPal i uplate na racun u BiH ali su provizije duplo vece nego kod PayPal-a direktno. Zato dajte da nadjemo mogucnost da koristimo PayPal u BiH kao firme. Uz malo pritiska na domace banke neko rjesenje se mora naci.
shiljak

#1119 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

Evo prodao nesto vise od 10$, prvi put da pare legnu na paypal :D :thumbup:
stickman

#1120 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stickman »

Zamolio bih nekoga ko ima Visa Electron Intesinu, potvrdu da se moze koristiti sa paypal jer hocu samo radi toga otvoriti racun u Intesi. hvala.
samoTEgledam

#1121 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by samoTEgledam »

Image
:roll:
Primjer cijena u BiH
ADATA - HDD 500GB Classic CH94 Blue, 500 GB, USB, 8 MB, 2,5", 5.400 rpm => cijena s PDV 133,00 KM i 36 mjeseci garancije

WD - Elements SE Portable 500GB, 500 GB, USB, 8 MB, 2,5", 5.400 rpm => cijena sa PDV 139,00 KM i 24 mjeseca garancije

Transcend - StoreJet 25D2 500, 500 GB, USB, 8 MB, 2,5", 5.400 rpm => cijena s PDV 142,00 KM i 24 mjeseca garancije

Nek prođeš bez carinjenja, cijena ti je oko 101 KM, a ako ode na carinjenje cijena će ti skočiti na oko 150 KM
mladtrek

#1122 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by mladtrek »

stickman wrote:Zamolio bih nekoga ko ima Visa Electron Intesinu, potvrdu da se moze koristiti sa paypal jer hocu samo radi toga otvoriti racun u Intesi. hvala.
imam ja vec dugo intesinu visu
i radi normalno sa paypalom
stickman

#1123 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by stickman »

@ mladtrek

Hvala...
slyrip

#1124 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by slyrip »

Ja sam vec dva puta povlacio pare sa paypal-a na Visa Electron po 150 $ , bez ikakvih problema, a karticu sam izvadio u ProCredit banci. Potrebno je nekih 4-5 dana da pare budu na kartici.

Sad jeli tacno ovo da svakog prvog u mjesecu oni sami povlece novac sa paypala na karticu bez naknade ?

Strasno me nervira sto nemogu sa account balance da placam na netu nego moram withdraw na karticu pa onda kad dobijem pare da platim preko nje...

A sto se tice ebaya , jednom sam kupio IP Adapter za fiksnu telefoniju, i nije bilo nikakve carine i dodatnih troskova , i posiljku sam primio na vrata :)

A sad sam narucio mali notebook, pa cemo da vidimo kako ce da prodje...
http://cgi.ebay.com/Acer-Aspire-one-D25 ... 2562d53ba0
marketleader

#1125 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by marketleader »

KvaziExpert wrote:Danas mi dođe mail od, kako piše "Resolution center" sa subjectom: Vaš PayPal račun je ograničen :mrgreen: . Međutim, adresa sa koje je poslano je [email protected] i očigledno je prevarantska. Na dnu poruke su linkovi "koraci za uklanjanje ograničenja" i "www.paypal.com", a oba idu na stranicu http://200.73.83.182/galvez/.../FH48CT2.html, koja je linkovana na http://pp-inc-resolutionscenter.totalh. ... index.html i izgleda potpuno isto kao login stranica PayPal-a.

Pretpostavljam da je još neko dobio ovaj mail, a nadam se da niko nije pokušao da se "uloguje"

Mail sam dobio na adresu na kojoj nije otvoren PayPal nalog :mrgreen:

Tekst poruke:

Dragi cijenjeni član,

PayPal stalno radi kako bi se osigurala sigurnost redovito screening račune izvan sustava. Nedavno smo pregledali vaš korisnički račun, a mi je potrebno više informacija da bismo vam mogli pružiti sigurnu uslugu. Do nas možete prikupljati ove informacije, vaš pristup osjetljivim račun značajke će biti ograničena. Željeli bismo obnoviti svoj ​​pristup u najkraćem mogućem roku, a ispričavamo se zbog neugodnosti.

Zašto je moj račun pristup ograničen?

Vaš pristup korisničkom računu je ograničen zbog sljedećeg razloga (e):

10. svibanj 2011: Željeli bismo osigurali da vaš račun nije bio pristupiti neovlaštene treće osobe. Budući da zaštite sigurnost Vašeg računa je naša primarna briga, imamo ograničen pristup osjetljivim mogućnosti računa. Jasno nam je da ovaj svibanj biti inconvenuince ali molimo shvatite da je ovo privremeno ograničenje je za vašu zaštitu.
Casa ID broj: PP-072-658-293

Molimo posjetite Resolution Center i dovršiti "Koraci za uklanjanje ograničenja."
http://www.paypal.com

Hvala Vam što koristite PayPal,
PayPal Account Review Department
PayPal Email ID PP0063488432

Copyright 1999-2011 PayPal. All rights reserved. PayPal is authorized and regulated by the Financial Services Authrity as an electronic money institution. PayPal FSA Register Number: 226056
Hahhaah dobar phishing pokusaj. Evo sad sam isao na stranicu i logovao se sa (sa cenzurom pisem) If**[email protected] i pass yourstupid***hole hhahahha i proslo sve fol i onda da ukucam pune podatke sa podatkom kreditnih kartica.
Ali kad prokontas ovo ce im upaliti kod 100 ljudi ako posalju na 10 000 adresa.I od svakoga 2$ = 200$.
Post Reply