Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1101 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Bimmer_ wrote:Ja se slazem da treba imati da se vrati kusur i ja uvijek imam, ali stvarno se nekad desi, pogotovo navece kad raja izlazi, vecinom placaju krupnim novcanicama da imaju sitno poslije. To nije problem, ali desi se da sjede covjek i pokupi mi svu sicu, ja krenem na pumpu da rasitnim, zaustavlja me lik prije i placa mi opet sa 100KM. I sta sad ja sam debil nemam sitno a on je pametan i trebamo se sad posvadjat :D Nemogu ja nosit sa sobom 500KM sice, i da dodje neki gradski potencijal i kaze hajd prazni dzepove. Zato se nosi do 200KM max. 100 u novcanicama, 100 u kovanicama.
Druže, koliko vidim, tebe ovdje spada posao da ispaštaš grijehe mnogih (ne)legalnih i primitivnih kolega sa jedne strane, i sa druge strane hrpe predrasuda, poput ove da je taksista debil, jer nam 46 KM sitno.
Hiljadu je mogućih scenarija koji tvog kolegu opravdavaju, od toga da je maloprije smjene dijete vozio u hitnu, i kupio lijekove u ambulanti, do toga da je kao što si rekao neko prije forumaša iznad platio sa 100 ili 200 KM.
mahalas505

#1102 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

Jon Spencer wrote:Koji dio ne razumiješ, pojasnit ću ti rado.
Ma ne moras ti nista pojasnjavati, ono sam naglasio samo od nekih od nebuloza sto iznosis ovdje vec duzi vremenski period.
Saka wrote:Ne znam kad si zadnji put bio na aerodromu, ali sad su napravili dvije trake, lijeva samo moze uci na naplatni parking i ne moze izaci bez da plati a desna je samo za (sarajevo) taxi.
Znaci sad ti crveni ni zuti ne mogu prici do izlaza iz zgrade aerodroma, nego moram tegliti torbe skroz izvan kruga aerodroma i onda nazvati zuti da bi me odvezao do Ilidze.
Nisam bio ove godine na aedromu, ako je ovakva situacija da ne mozes prici do ulaza u zgradu aerodroma,a da ne prodjes kroz parking je stvarno nigdje veze. Zar za ovo nije dikretno odgovorna uprava aedroma? Iz mog licnog iskustva nisam vidio jos aerodrom kod kojeg ne mozes prici s autom do ulaza u zgradu, i naravno bez veceg zadrzavanja napustiti taj prostor nakon sto izadju osobe/putnici.
Bimmer_ wrote:To raja cesto urade, da vidis kako pokislo zvuce onda preko stanice, kad dispecer objavi nece sa vama da se voze. Onda na sljedecem sastanku predsjednika standova dobiju opomene, pa iskljucenje iz radio sistema ;)
Mislim da ranije bilo na ovoj temi, jedan putnik je nazvao neki od taxi prevoznika(Crveni ili Zuti,uglavnom ne bitno) bas pored ovih na standu aerodrom. Ne bi to nista bilo neobicno, vidjaju to oni dole svaki dan, ali kad je rekao da ide do Visokog :))) Mogu misliti njihovu reakciju.
tvsabina wrote:Taksi treba biti skup jer treba biti luksuz. Neću da pominjem šta u taj luksuz spada (ne samo vozilo - udobnost,sigurnost i higijena) već sve ono što streba ispraviti kao loše navedeno na ovom forumu.
Generalno se ne slazem da taxi treba da bude skup, samo sto je "luksuz". To treba da odluci stanje na trzistu.
poznanik wrote: Gradski prevoz u Sarajevu biće "normalan" samo onda kada ministri i ostali u nizu, budu odgovorno provodili svoje zakonske obaveze, radeći prvenstveno u interesu društva, a ne u svom i interesu svoje grupice ideoloških istomišljenika.
Odnosno - radiće onda kada stanovnici Sarajeva budu sposobni da smijene i rastjeraju javašluk i korupciju u kantonalnim organima vlasti i upravi javnog gradskog preduzeća.
S ovim se slazem upotpunosti, i ovo je problem, a ne to sto Gras nije privatizovan.
Bimmer_ wrote:Ti panoi su smjesni, cjene svih taksista u gradu su iste (po taksimetru, legalni taksisti) i imaju cjenovnik u autu ;)
Sta je onda svrha trzisne ekonomije onda? Vjerovatno ti pises ovdje o maksimalno cijeni usluga koje propisuje kanton ili sta?
novi.dan.nova.nafaka wrote:Druže, koliko vidim, tebe ovdje spada posao da ispaštaš grijehe mnogih (ne)legalnih i primitivnih kolega sa jedne strane, i sa druge strane hrpe predrasuda, poput ove da je taksista debil, jer nam 46 KM sitno.
Hiljadu je mogućih scenarija koji tvog kolegu opravdavaju, od toga da je maloprije smjene dijete vozio u hitnu, i kupio lijekove u ambulanti, do toga da je kao što si rekao neko prije forumaša iznad platio sa 100 ili 200 KM.
I pored svih ovih opravdanja, taksita moze da stavi da je zauzet, i da prvo nabavi sitno, i tek onda uzme musteriju, zar ne?
A s druge strane, nazivati nekoga "debilom" jedino zbog razloga toga je previse.
Bodkin

#1103 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bodkin »

neko je spomenuo ovu situaciju sa trakama na aerodromu. zadnji put kad sam bio sam cekao nekoga pa sam parkirao na parkingu ali ako sam dobro vidio vise ne mozes samo doci i ostaviti nekoga na aerodromu bez da ostavis auto na parkingu? sjetim mu se citave zenske familiju ko je donio ovakvu odluku
caros

#1104 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by caros »

Cijena je ista za svaki taxi.
gerberica

#1105 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by gerberica »

Jedne prilike se vozim u taxi-ju i taxista se raspricao,kao sve doslje,seljaci bla,bla.Ja ga slusam,nista ne odgovaram.Eh,kad je rekao da se danas svako moze voziti u taxiju tu mi pukne film i samo sam rekla da danas svaka budala moze da vozi taxi.Kako se samo naljutio i da je sta rekao ne bih mu ni platila voznju.
Bodkin

#1106 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bodkin »

arshavin wrote:
Bimmer_ wrote:
arshavin wrote:Sinoc voznja oko 12-ke,4 marke izaslo.Dajem ja petobu,kaze frajer nemam ja tebi vratiti kusur,nemam nista sitno.Reko sta cemo sad,kaze frajer hajd izadji pa rasitni negdje.Govorim ja njemu,reko nije moja obaveza da ja za tebe maksuz rasitnim lovu,on ne zna sta ce,kaze zovi nekog.i izadjem rasitnim i dam mu petaka,nisam htio na marku uzeti povrata.Koji debili. :oops:
Kao sto ti nisi imao sitno, isto se i njemu desilo. Mozda je bas prije tebe neko platio sa 100KM ili 200KM i pokupio mu sicu. Nije lijepo nazvati nekoga debilom sto nema sitno. Ponudio ti je da pokusas resitnit negdje, ni on tebe nije napao i nazvao debilom ko god da je ;)
Nemam nista protiv toga kad se pljuje po ljudima koji to zasluszuju, ali nazvati debilom nekoga sto nema sitno iako ne znas iz kojeg se razloga to desilo, mozda je bas taj gore sto sam naveo, je krajnje neukusno

Kaze frajer,tek sam sad poceo da radim.On treba da ima novac da vrati musteriji.Sta mislis kad bi sad svi trazili kad odes u pekaru,prodavnicu da odes i ti rasitnis novac. :-)
desi se druze. meni se isto desilo max jednom ili dva puta da nema bas 50km rasitniti. stao mi covjek pored trafike, ja izletio i rasitnio.nikakav problem. da se razumijemo, nije da imam da nosam novcanice od 100km :D ali isto tako mi je glupo platiti racun od 4-5km sa novcanicom od 100km.
drndalo

#1107 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Mozes uci na parking Aerodroma, smotati desno prema staroj naplatnoj kucici, sto putniku za ulaz u aerodrom ostavlja 25 metara vise hodanja do ulaza, a ti izadjes autom unutar 15 min. od ulaza, besplatno... Isto tako na taj parking po pozivu ulaze i ostali taxiji osim SA-taxi standa, i izlaze besplatno u roku 15 min...
Bodkin

#1108 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bodkin »

gerberica wrote:Jedne prilike se vozim u taxi-ju i taxista se raspricao,kao sve doslje,seljaci bla,bla.Ja ga slusam,nista ne odgovaram.Eh,kad je rekao da se danas svako moze voziti u taxiju tu mi pukne film i samo sam rekla da danas svaka budala moze da vozi taxi.Kako se samo naljutio i da je sta rekao ne bih mu ni platila voznju.
vozio sam se ja davno sa jednim koji je bio pravo nadrkan i pricao kako se danas omladina vozi taksijem i kako njemu nije jasno kako moze. na kraju mene poce ispitivati odakle meni sa 20 godina pare da se ja vozam taksijem. ja mu rekao da ga boli cuna i da nisam dosao u stanicu policije da on mene ispituje. nije dalje pitao :-D

drndalo wrote:Mozes uci na parking Aerodroma, smotati desno prema staroj naplatnoj kucici, sto putniku za ulaz u aerodrom ostavlja 25 metara vise hodanja do ulaza, a ti izadjes autom unutar 15 min. od ulaza, besplatno... Isto tako na taj parking po pozivu ulaze i ostali taxiji osim SA-taxi standa, i izlaze besplatno u roku 15 min...
hmm..ok dakle moras izvoditi nesto. apsurdno je da nema traka za prolaz auta, dakle da ostavis putnika ili da ga pokupis. ne mora to biti taksista, sta ako vozis prijatelja ili familiju
drndalo

#1109 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Slazem se da nije to najbistrije rijeseno, ali je nenaplativi dio parkiranja dignut sa 5 -> 15 min, a cijena sa 2 -> 3 KM po satu... Ali na ulasku u parking pise 15 minuta besplatno...
Saka

#1110 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

@drndalo: OK ali opet bezobrazno jer vozac ili taksista kojeg pozoves moraju prolaziti ekstra proceduru s karticama za parking, putnici moraju hodati dalje i vuci torbe. Vozac ne moze pomoci s torbama ako nece parkirati itd.

S druge strane lopovi sa standa imaju cijelu siroku traku odmah do izlaza za sebe i daleko im je lakse uhvatiti putnika koji ne poznaje situaciju. Jos jedan dokaz snage lobija Sa taxija i sta su u stanju.
dedovic.almir

#1111 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dedovic.almir »

drndalo wrote:Slazem se da nije to najbistrije rijeseno, ali je nenaplativi dio parkiranja dignut sa 5 -> 15 min, a cijena sa 2 -> 3 KM po satu... Ali na ulasku u parking pise 15 minuta besplatno...
Slazem se.
Dr.Mr.Fr.

#1112 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dr.Mr.Fr. »

ima jedno 10 godina najmanje da nisam nazvao sarajevo taxi...uvjek zovem crveni ili žuti...i nikada problema sa njima, al baš nikada !!!

Crveni taxi 760600 i 468728

Žuti taxi 657307 i 663555

:thumbup:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1113 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Entropio »

Ja nazvao Žuti neki dan i kaže mi dispečer da stiže Adin & Benjo vozilo za 5 minuta. Zar su i oni u sklopu Žutog?
drndalo

#1114 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Ocito koriste istu radio mrezu...
mahalas505

#1115 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

drndalo wrote:Slazem se da nije to najbistrije rijeseno, ali je nenaplativi dio parkiranja dignut sa 5 -> 15 min, a cijena sa 2 -> 3 KM po satu... Ali na ulasku u parking pise 15 minuta besplatno...
Nije da nije najbistrije, nego je lose rjesenje. Ovo za 15 minuta besplatno je ok da se pomogne oko torbi, ali da moras "parkirati" samo da putnici izadju po meni nema nikakve zdrave logike. Pa zar nije valjda taj neki cilj sto brze uci/izaci s aerodroma?
Bimmer_

#1116 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Bimmer_ wrote:Ja se slazem da treba imati da se vrati kusur i ja uvijek imam, ali stvarno se nekad desi, pogotovo navece kad raja izlazi, vecinom placaju krupnim novcanicama da imaju sitno poslije. To nije problem, ali desi se da sjede covjek i pokupi mi svu sicu, ja krenem na pumpu da rasitnim, zaustavlja me lik prije i placa mi opet sa 100KM. I sta sad ja sam debil nemam sitno a on je pametan i trebamo se sad posvadjat :D Nemogu ja nosit sa sobom 500KM sice, i da dodje neki gradski potencijal i kaze hajd prazni dzepove. Zato se nosi do 200KM max. 100 u novcanicama, 100 u kovanicama.
Druže, koliko vidim, tebe ovdje spada posao da ispaštaš grijehe mnogih (ne)legalnih i primitivnih kolega sa jedne strane, i sa druge strane hrpe predrasuda, poput ove da je taksista debil, jer nam 46 KM sitno.
ma dzaba je pricat kad su ljudi navalili, ali eto malo da ublazim, nasim ljudima svakako nista ne valja :D
Bimmer_

#1117 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bimmer_ »

mahalas505 wrote:
Jon Spencer wrote:Koji dio ne razumiješ, pojasnit ću ti rado.
Ma ne moras ti nista pojasnjavati, ono sam naglasio samo od nekih od nebuloza sto iznosis ovdje vec duzi vremenski period.
Saka wrote:Ne znam kad si zadnji put bio na aerodromu, ali sad su napravili dvije trake, lijeva samo moze uci na naplatni parking i ne moze izaci bez da plati a desna je samo za (sarajevo) taxi.
Znaci sad ti crveni ni zuti ne mogu prici do izlaza iz zgrade aerodroma, nego moram tegliti torbe skroz izvan kruga aerodroma i onda nazvati zuti da bi me odvezao do Ilidze.
Nisam bio ove godine na aedromu, ako je ovakva situacija da ne mozes prici do ulaza u zgradu aerodroma,a da ne prodjes kroz parking je stvarno nigdje veze. Zar za ovo nije dikretno odgovorna uprava aedroma? Iz mog licnog iskustva nisam vidio jos aerodrom kod kojeg ne mozes prici s autom do ulaza u zgradu, i naravno bez veceg zadrzavanja napustiti taj prostor nakon sto izadju osobe/putnici.
Bimmer_ wrote:To raja cesto urade, da vidis kako pokislo zvuce onda preko stanice, kad dispecer objavi nece sa vama da se voze. Onda na sljedecem sastanku predsjednika standova dobiju opomene, pa iskljucenje iz radio sistema ;)
Mislim da ranije bilo na ovoj temi, jedan putnik je nazvao neki od taxi prevoznika(Crveni ili Zuti,uglavnom ne bitno) bas pored ovih na standu aerodrom. Ne bi to nista bilo neobicno, vidjaju to oni dole svaki dan, ali kad je rekao da ide do Visokog :))) Mogu misliti njihovu reakciju.
tvsabina wrote:Taksi treba biti skup jer treba biti luksuz. Neću da pominjem šta u taj luksuz spada (ne samo vozilo - udobnost,sigurnost i higijena) već sve ono što streba ispraviti kao loše navedeno na ovom forumu.
Generalno se ne slazem da taxi treba da bude skup, samo sto je "luksuz". To treba da odluci stanje na trzistu.
poznanik wrote: Gradski prevoz u Sarajevu biće "normalan" samo onda kada ministri i ostali u nizu, budu odgovorno provodili svoje zakonske obaveze, radeći prvenstveno u interesu društva, a ne u svom i interesu svoje grupice ideoloških istomišljenika.
Odnosno - radiće onda kada stanovnici Sarajeva budu sposobni da smijene i rastjeraju javašluk i korupciju u kantonalnim organima vlasti i upravi javnog gradskog preduzeća.
S ovim se slazem upotpunosti, i ovo je problem, a ne to sto Gras nije privatizovan.
Bimmer_ wrote:Ti panoi su smjesni, cjene svih taksista u gradu su iste (po taksimetru, legalni taksisti) i imaju cjenovnik u autu ;)
Sta je onda svrha trzisne ekonomije onda? Vjerovatno ti pises ovdje o maksimalno cijeni usluga koje propisuje kanton ili sta?
novi.dan.nova.nafaka wrote:Druže, koliko vidim, tebe ovdje spada posao da ispaštaš grijehe mnogih (ne)legalnih i primitivnih kolega sa jedne strane, i sa druge strane hrpe predrasuda, poput ove da je taksista debil, jer nam 46 KM sitno.
I pored svih ovih opravdanja, taksita moze da stavi da je zauzet, i da prvo nabavi sitno, i tek onda uzme musteriju, zar ne?
A s druge strane, nazivati nekoga "debilom" jedino zbog razloga toga je previse.
Pa tako je dogovoreno i takve su cijene kod SVIH, kakva je svrha trzisne ekonomije sa naftom. Znam zakone trzisne ekonomije, ekonomista sam, ali to bas i ne funksionise kod nas u Bosni. Ukratko cijene su dogovorene izmedju prevoznika, iste je odobrio KS i takve su kakve jesu. U neku ruku je to dobro i zbog musterije, jer zamisli da svaki prevoznik ima svoje cijene i sjedes kod nekog dzonasa, nabije ti cijenu da te glava zaboli, a legalno ne mozes mu nista;)

Jest i ti me zaustavljas, ja te prodjem necu da stenem jer sam krenuo da rasitnim i ti kazes supci nece da stanu kad ih zaustavljam :D
Bitno je da se rasitni kako god, nek ne zakine i ne bude paksu, ni musterija ni vozac i svi sretni

A sto se tice tog sistema kod Zutog, mislim da oni svi rade preko istog sistema jer im je skupa implementacija sistema za svakog pa, se tale.
Last edited by Bimmer_ on 25/06/2012 13:22, edited 1 time in total.
caros

#1118 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by caros »

Entropio wrote:Ja nazvao Žuti neki dan i kaže mi dispečer da stiže Adin & Benjo vozilo za 5 minuta. Zar su i oni u sklopu Žutog?
Vlasnik A&B je malo zajeban lik pa su na istoj "stanici". :D
sheilak

#1119 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

tvsabina wrote:
sheilak wrote:
tvsabina wrote:Inače sam za visoke standarde ovdje i pobornik sam onoga da je taksi luksuz a nikako svakodnenvno sredstvo saobraćajne komunikacije. Kroz ovo se poštuje i taksist i mušterija.
Izvini, ali to je evtl. tako u drugim drzavama, gdje je gradski prijevoz barem iole normalan. Kod nas, kod GRAS-a, koji se sadisticki izivljava na putnicima, taxi je za ljude koji nemaju auto potreba, a ne luksuz. Cesto je to zapravo i jedino prijevozno sredstvo, sto naravno i njima ide u korist. A da su oni itekako svjesni toga, vidi se i pojacana frekvencija taxi vozila, uvijek nekako u ono vrijeme, kada putnici na stanicama cekaju primjerice komercijalu i po 40 min.
Taksi treba biti skup jer treba biti luksuz. Neću da pominjem šta u taj luksuz spada (ne samo vozilo - udobnost,sigurnost i higijena) već sve ono što streba ispraviti kao loše navedeno na ovom forumu.
Nije isto voziti se avionom ekonomskom klasom (recimo GRAS) i prvom klasom (Taxi) zar ne ;-)?
.
Ok, ali ti impliciras da osobe koje uzimaju taxi, rade to jer se zele voziti luksuznom klasom-da ostanemo kod tvojih poredjenja-pa, stoga i trebaju vise platiti. Ali to vecinom nije tacno. Opet ponavljam da taxi cesto bude jedino prijevozno sredstvo jer GRAS nece da vozi. Ja ne govorim sad da bi taxi usluge trebale cijenama biti na nivou onih gradskog prijevoza, ali ne mislim da bi trebale biti okarakterizirane kao luksuz. Jer, realno, kod nas jesu potreba.

Ja cesto koristim taxi, zbog GRASA, naravno, ali i iz zdravstvenih razloga. Ima zaista cudnih vozaca, koji smatraju da ti njima moras bit zahvalan jer su te primili u auto. I da smiju sa tobom razgovarati kako hoce, da se smiju derati i vrijedjati te ako im sugeriras da idu drugim, kracim putem. Ali ima i (jako) pozitivnih primjera. Primjerice, taxisti sa standa u mom naselju (Mojmilo) su super ljudi, sve pohvale za njih. :thumbup: Sasvim ok su i oni sa Malte.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1120 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

mahalas505 wrote:
Stanje na tržištu je i dovelo do prezasićenosti proizvodom/uslugom jer je broj takstista znatno veći u odnosu na realne potrebe i konkurencija je velika , no iz te konkurencije samo proizilazi kvantitet a nikako kvalitet pa ova tema podobro popuni stranice. A usluga se ne može lagerovati i sačekati bolja vremena. Ljudi naprosto ostaju bez posla.

Taksi jeste luksuz. Kada bih mogla svaki dan koristiti taksi vozila kao svoje vlastito i ne razmišljati o gorivu,rezervnim dijelovima i parkingu , bila bih veoma bogata žena.
Da li smo se navikli već na taksi vozila kao dio standarda - ne znam no nešto će se morati promijeniti jer će konačno iz one konkurencije opstati kvalitet. Samo , moraju se poštovati zakoni.
sabina1

#1121 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

sheilak wrote: Ok, ali ti impliciras da osobe koje uzimaju taxi, rade to jer se zele voziti luksuznom klasom-da ostanemo kod tvojih poredjenja-pa, stoga i trebaju vise platiti. Ali to vecinom nije tacno. Opet ponavljam da taxi cesto bude jedino prijevozno sredstvo jer GRAS nece da vozi. Ja ne govorim sad da bi taxi usluge trebale cijenama biti na nivou onih gradskog prijevoza, ali ne mislim da bi trebale biti okarakterizirane kao luksuz. Jer, realno, kod nas jesu potreba.

Ja cesto koristim taxi, zbog GRASA, naravno, ali i iz zdravstvenih razloga. Ima zaista cudnih vozaca, koji smatraju da ti njima moras bit zahvalan jer su te primili u auto. I da smiju sa tobom razgovarati kako hoce, da se smiju derati i vrijedjati te ako im sugeriras da idu drugim, kracim putem. Ali ima i (jako) pozitivnih primjera. Primjerice, taxisti sa standa u mom naselju (Mojmilo) su super ljudi, sve pohvale za njih. :thumbup: Sasvim ok su i oni sa Malte.
Ma ne , nisi me shvatila. To što imamo loš GRAS nisu krivi taksisti. Oni su krivi jer su dozvolili da ih bude previše što je dovelo do sniženja cijena , posluju ispod nivoa tačke rentabilnosti i "lagano" otpadaju.

GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.
Čak i kad bi svi dobavljači i država otpisali GRAS-u dugove , veliko je pitanje da li bi se "izvukao" sa katastrofalnom opremom i voznim parkom za šta su opet potrebni silni novci koje ovaj grad nema. Riješenje - privatizacija. Brza , efikasna i jeftina usluga jer nam je grad malen i to nije problem. Spas za GRAS , spas za taxi - tj.oni koji imaju novac a žele sigurnost i komfor uvijek će se voziti taksijem bez obzira na cijenu.
Dakle visoki standardi izlaska taksi vozila na ulicu - visoke cijene - dobar GRAS alternativa za sve druge koji nemaju novac.
drndalo

#1122 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Da, posluju ispod rentabilnosti, pa zato u buljucima stoje u redovima da vrate svoje licence Ministarstvu... :roll:
mahalas505

#1123 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

drndalo wrote:Da, posluju ispod rentabilnosti, pa zato u buljucima stoje u redovima da vrate svoje licence Ministarstvu... :roll:
"Uze" mi rijec iz usta.

@tvsabina
Mislim poslije ovog komentara gore od strane @drndalo sva tvoja prica o taksiju i luksuzu pada u vodu. Pa umjesto da opada broj taksija raste, sto legalnih, a naravno i onih bez licenci. Nikako ne kontam koliko veca cijena taxi usluga popraviti kvalitet iste? Bio je donedavno monopol Sa taxi, sta je njihova usluga bila bolja unazada 10 godina, nego sada? Cak sada sticem dojam da je njihova usluga postaje bolja, za manju cijenu, kako to objasnjavas?
tvsabina wrote:GRAS ne može opstati kao državna firma. On nni teoretski ne može biti usamljen primjer "strogoće" u upravljanju javnim firmama a već je poslovao katastrofalno a nikako po tržišnim principima a još manje da je neko strahovao od nekoga kad podnese bilans uspjeha na kraju godine.
U kojom to relevantnom izvoru informacija(knjiga, web site....) stoji da gradski saobracaj(u ovom slucaju GRAS) ne moze biti drzavni. Ne znam, prohodali ti malo Evropom, pa da vidis koliko je procenat gradskog saobracaja u gradskoj(drzavnoj) nadleznosti, i to u drzavama koje decenijama imaju kapitalizam. Pa gradski saobracaj je ZIVA KUCAVICA svakog grada, i kao takav ogromni znacaj ima za imalo veci grad. Pa u dosta slucajeva u evropskih gradovima se dobijaju/gube lokalni izbori, bas zbog gradskog saobracaja.
mahalas505

#1124 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

Bimmer_ wrote:Pa tako je dogovoreno i takve su cijene kod SVIH, kakva je svrha trzisne ekonomije sa naftom. Znam zakone trzisne ekonomije, ekonomista sam, ali to bas i ne funksionise kod nas u Bosni. Ukratko cijene su dogovorene izmedju prevoznika, iste je odobrio KS i takve su kakve jesu. U neku ruku je to dobro i zbog musterije, jer zamisli da svaki prevoznik ima svoje cijene i sjedes kod nekog dzonasa, nabije ti cijenu da te glava zaboli, a legalno ne mozes mu nista;)
Ja ovdje iznosim misljenje kako mislim da treba da bude, jer mislim da bi bolje svima. S tim da kod nas ne funkcionise trzisna ekonomija, a u pricipu bi trebala, se slazem. I namjerno sam u svom postu rekao da li je to maksimalna cijena(a nije), upravo iz ovog razloga sto ti pominjes da bi se malo zastitila musterija. Ovim sto je dogovorena cijena kod svih i na to vlast samo rekla ok, po meni nije uredu, jer to opet moze voditi jednoj vrsti monopola u bliskoj buducnosti.
Bimmer_ wrote:Jest i ti me zaustavljas, ja te prodjem necu da stenem jer sam krenuo da rasitnim i ti kazes supci nece da stanu kad ih zaustavljam :D
Bitno je da se rasitni kako god, nek ne zakine i ne bude paksu, ni musterija ni vozac i svi sretni
Ja sigurno necu reci da je neko "supak" kad vidim da je taksi zauzet. Zar to nije i svrha izmedu ostalog znaka/svjetla na krovu taksija? Mislim ja konkretno argumentujem da nema izgovora da se nema sitno, ali opet govorim kako bi to trebalo biti, ali znam i ja kakva je situacija u praksi.
sabina1

#1125 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

drndalo wrote:Da, posluju ispod rentabilnosti, pa zato u buljucima stoje u redovima da vrate svoje licence Ministarstvu... :roll:
Ljjudi ne stoje u buljucima. Međutim ljudi "lagano" vraćaju licence a neka ti potvrde Bimmer ili Jon Spencer.
Koliko sam shvatila (naravno ispravite me ako griješim) da bi se dobila važeća licenca moraju biti izmireni svi doprinosi i obaveze. Ukoliko samostalni taksist , član UT Sarajevo taksi nije dosada sebi redovno uplaćivao doprinose teško će iskeširati neku veću sumu u današnje vrijeme. Ispravite me naravno , informacije koje imam mogu biti dezinformacije.
Ukoliko je sve ovo tačno - standardi su na većem nivou i to je dobro. Loše je što ljudi ostaju bez posla :sad: :sad: :sad: :sad: ali negdje se mora "presjeći"..valjda :sad:
Post Reply