Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
monolog

Post by monolog »

edosman wrote: I kad se kasnije utvrdi da piramida nema i "Sam" Osmanagic ispari u pravcu Amerike, imat ce nase komsije Srbi i Hrvati jos jednu kategoriju viceva vise o "tupim Bosancima".
Ma ja, najvaznije je sta ce komsiluk rec'.
helo

Post by helo »

edosman wrote:Evo, "nas" Semir O. pise sljedece o drugim naucnicima (on sam, naravno, nije naucnik, ali eto pise o drugima)

--------------
4. Mrs. Kujundžic-Vejzagić and professor Imamović have called me ignorant and amateur. Considering that I have more years of high education as both of them together, I believe that the same can be said for them as well.
--------------

http://www.bosnianpyramids.org/index.php?id=2&lang=en

Joj, samo cekam trenutak, kad ce ovaj tip da zdimi za Ameriku kada mjestani primijete da ih je postenski prevario.
Ne razumijem to poštenski prevario? :shock: Pa Osmanagić im je samo bolje dane donio, bila tu piramida (a jeste 100% vjerujem) ili kako ti kažeš nema ništa. Bože moj ljudi svaki dan dolaze da vide Visoćicu i slobodno mogu reči da je turizam krenuo u Visokom. A pored toga cjela svjetska javnost je čula za Bosnu i Piramidu :wink:
edosman

Post by edosman »

#carica# wrote:Ok, tvoje misljenje jeste da nema piramide, moje jeste da tu postoji nesto ogromno, a je li to piramida il ne, ne znam jos, al se zaista nadam da jeste.
Sta se desavalo prije 12 000 godina to ne mozes ni ti ni ja znati. Naravno, uvijek imaju predpostavke al sigurnost za te predpostavke je kolika...??
Ne zelim da ulazim u neku diskusiju kojoj nema kraja samo ne shvatam sto se toliko svi skeptici "boje" onoga sto ce Semir pronaci, zapravo sto je vec pronasao???
Bojite se da ce ovdje doci, pokupitit lovu i nestati...pa majka mu stara, ako se to desi nece biti ni prvi ni poslednji, a sto se tice viceva o "glupim" Bosancima, "komsije" ce to pricati sa piramidom il bez nje u to budi siguran!!
Jedino sto ja vidim da neki od vas one argumente koji su se iznjeli o postojanju piramide u Visokom, ispod brda Visocica, ne negirate nit ih objasnjavate, vec samo tvrdite i ponavljate "ko je Semir da nam on dodje iz Amerike i kaze da imamo piramidu"?? To je ono sto ja trenutno vidim.
Mogu ja potvrditi kada odem na oficijelne stranice geoloskih i palentoloskih instituta.

Sta mislis, kako se ustvrdjuje starost odjedjenih slojeva zemlje?

Uz pomoc kristalne kugle?

U danasnje doba je moguce ustvrditi i kad je neko u koliko sahati umro, premda niko nije bio prisutan kad se to dogodilo.

Sto onda ne bi bilo moguce da se ustanovi, sta je bilo prije 12.000 godina.

Nikad nisi vidjela dinosaouruse, ali sigurno vjerujes da su postojali, zar ne?

A sto tvrdis da se onda ne moze znati, sta je bilo prije 12.000 godina?

Mozes, dakle, prihvatiti da je prije 100 miliona godina postojao T-Rex, ali ne i da je prije 12.000 bilo leda na evropskom kontinentu.

Hajmo malo realno razmisliti ...
Last edited by edosman on 29/04/2006 22:59, edited 1 time in total.
edosman

Post by edosman »

monolog wrote:
edosman wrote: I kad se kasnije utvrdi da piramida nema i "Sam" Osmanagic ispari u pravcu Amerike, imat ce nase komsije Srbi i Hrvati jos jednu kategoriju viceva vise o "tupim Bosancima".
Ma ja, najvaznije je sta ce komsiluk rec'.

To bi bila najmanja steta, koju bismo imali.
edosman

Post by edosman »

helo wrote:
edosman wrote:Evo, "nas" Semir O. pise sljedece o drugim naucnicima (on sam, naravno, nije naucnik, ali eto pise o drugima)

--------------
4. Mrs. Kujundžic-Vejzagić and professor Imamović have called me ignorant and amateur. Considering that I have more years of high education as both of them together, I believe that the same can be said for them as well.
--------------

http://www.bosnianpyramids.org/index.php?id=2&lang=en

Joj, samo cekam trenutak, kad ce ovaj tip da zdimi za Ameriku kada mjestani primijete da ih je postenski prevario.
Ne razumijem to poštenski prevario? :shock: Pa Osmanagić im je samo bolje dane donio, bila tu piramida (a jeste 100% vjerujem) ili kako ti kažeš nema ništa. Bože moj ljudi svaki dan dolaze da vide Visoćicu i slobodno mogu reči da je turizam krenuo u Visokom. A pored toga cjela svjetska javnost je čula za Bosnu i Piramidu :wink:
Ma ja, turizam ... vazno je samo nesto usicariti. To sto tamo unistise prave ostatke, ne interesira nikoga.

Daj ti malo para, a ko sisa historiju.
#carica#

Post by #carica# »

@edo
Molim te, bez ironije jer u mom postu nije je bilo ni sekund ;)
Naravno da se mnoge stvari mogu utvrditi sto prije par godina o tome nismo ni sanjali i potpuno se slazem sa tim, medjutim da li je Europa bila prekrivena ledom prije 12 000 godina il prije 11 000 godina, u to ja ne mogu biti sigurna i o tome pricam.
Znaci ti mozes vjerovati da je prije nekih 100 miliona godina postojao T-Rex, jer jeste postojao, a ne mozes vjerovati da mozda prije nekih 12 000 godina je postojala piramida na Europskom tlu???
Ja sam sasvim realna i realno razmisljam.
Uvjerena sam da su prije nas postojale veoma razvijene civilizacije. Relno sam otisla do Visocice da se uvjerim sta se nalazi tu i zbog toga mogu pricati o onome sto sam vidjela. Jesi li ti bio mozda na Visocici???
Pozdrav!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:-) Carica, .... vidjelica, ... :D
edosman

Post by edosman »

#carica# wrote:@edo
Molim te, bez ironije jer u mom postu nije je bilo ni sekund ;)
Naravno da se mnoge stvari mogu utvrditi sto prije par godina o tome nismo ni sanjali i potpuno se slazem sa tim, medjutim da li je Europa bila prekrivena ledom prije 12 000 godina il prije 11 000 godina, u to ja ne mogu biti sigurna i o tome pricam.
Znaci ti mozes vjerovati da je prije nekih 100 miliona godina postojao T-Rex, jer jeste postojao, a ne mozes vjerovati da mozda prije nekih 12 000 godina je postojala piramida na Europskom tlu???
Ja sam sasvim realna i realno razmisljam.
Uvjerena sam da su prije nas postojale veoma razvijene civilizacije. Relno sam otisla do Visocice da se uvjerim sta se nalazi tu i zbog toga mogu pricati o onome sto sam vidjela. Jesi li ti bio mozda na Visocici???
Pozdrav!
Ne mogu se sjetiti, gdje sam to bio ironican, ali svejedno.

Posto nisam stigao da pregledam sve postove (a, vala, i necu ni pokusati), pitam se samo, da li je iko o tome razmisljao, da piramide kao ostavstina jedne kulture nisu odvojene od ostataka proslih civilizacija.

Gdje su groblja tih graditelja?

Gdje su kamenolomi?

Gdje su ostali sakralni objekti?

Gdje su ostaci na kojima ima nesto napisano (posto za gradnju piramide treba pored kamenje i matematicko/apstraktno znanje)

Zar mislis da, recimo, u Egiptu postoje samo piramide?

Pa oko njih nalazis brojna naselja, manje spomenike, neobradjeno kamenje i jos mnogo toga.

A ovaj Semir O. trazi samo piramidu. Njega i ne interesiraju kulture kao cjelina, nego samo i iskljucivo piramide. Sto nije pokusao u svojim famoznim knjizicama da sortira tu novonadjenu kuturu u neki period covjecanstva?

Pa ja, njegova namjera je da ponisti kompletne nauke sa samo jednim otkricem.

Zaista, prava naucna metoda, nema sta.

Jednostavno, razmislite malo realno bez ushicenja.

Ako ima piramide tamo, sto nema nekih dodatnih ostataka, koje sam gore naveo.

Jedna civilizacija, koja je u stanju da gradi piramidu isto tako je i u stanju da ostavi nesto zapisano, nesto u manjem obliku sagradjeno itd.

Kad citam neke druge postove, dodje mi da pomislim da ljudi misle da je kompletna civilizacija zivjela u piramidi.
Last edited by edosman on 29/04/2006 23:21, edited 1 time in total.
#carica#

Post by #carica# »

@pape :D ;)
Ev da i ti vidis :p

Image

Image

Ove kamene ploce su licno mene fascinirale.

Image
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: U svakom slucaju je fascinantno, ali .... ne lici na piramidu. :roll:
horoz

Post by horoz »

starost piramide tek treba da se utvrdi. pa ni za egipatske vise niko nije siguran kolko su stare (bilo je rijeci o sfingi i eroziji - neda mi se ponavljat)

cinjenice su slijedece:
- piramida ima pravilne strane
- te strane su orijentisane prema stranama svijeta
- tri vrha piramida cine istostranican trokut
- geoloskim ispitivanjima iz prosle godine je utvrdjeno da je rijec o vjestackoj strukturi
- tuneli unutar piramide nisu pecine vec tuneli, pravi i sa pravouglim ukrstanjima
- otkriveni su prvi blokovi koji cine piramidu, na svim stranama piramide

e sad, mozete tvrditi da je to brdo, da je slucajno orijentisano kako vec jest, da slucajno sa ostalim brdima cini istostranican trokut, da su tunele od nekoliko kilometara iskopali podanici kraljice katarine kako bi ova zdimila od turaka, da su blokovi ustvari polozeni stechci, pardon... nekropola, pardon... poplocan put, pardon... poplocana kosina za odbranu, pardon...

sve to mozete tvrditi ali niste u pravu.

oslobodite se uskogrudnosti, sujete, ogranicenog razmisljanja, jednostranog i subjektivnog razlucivanja i prihvatite ono sto vidite.

nasu, bosansku piramidu.
Last edited by horoz on 29/04/2006 23:30, edited 1 time in total.
#carica#

Post by #carica# »

Slazem se sa tobom da ima dosta pitanja koja treba odgonetnuti i odgovoriti na njih. I kao sto vidis da ja nigdje jos nisam tvrdila da jeste to piramida vec da se nadam da jeste. Jeidno sto tvrdim jeste da tu postoji nesto OGROMNO i to je zaista cinjenica. A sta je to, to ja ne znam.
Sto se tice euforije, uvijek je i bilo. Ne bi bili mi da ne postoji euforija. Sjeti se samo tekme BiH - Danska na Kosevu...
Pozdrav!
edosman

Post by edosman »

#carica# wrote:@pape :D ;)

Ove kamene ploce su licno mene fascinirale.
I bas to je problem, sto te fasciniraju pa zaboravis kriticno da razmislis.

Ove ploce se mogu svugdje naci, gdje su Rimljani/Iliri imali svoja naselja.

Prosetaj netom i potrazi grafike. Ubaci "stone slabs" kao trazeni pojam.

Pa eto, uporedi onda.
edosman

Post by edosman »

Evo samo jedan primjer koji nije iz Visokog, a koji mu 100% slici.

Image[/img]
#carica#

Post by #carica# »

pape wrote::roll: U svakom slucaju je fascinantno, ali .... ne lici na piramidu. :roll:
heheheh cekaj bolan, da se otkopa :)

Pocela su otkopavanja i na sjevernoj strani i tamo su vec naisli na velike kamene blokove...
horoz

Post by horoz »

edosman wrote:Evo samo jedan primjer koji nije iz Visokog, a koji mu 100% slici.

Image[/img]
e jest ti primjer...
edosman

Post by edosman »

Evo jedna iz centralne Azije:

Image
#carica#

Post by #carica# »

Ali ploce koje su takvog pravilnog oblika, kao da su izlijevane u kalupe i slagane jedan na drugu i jedna pored druge u tri sloja???? Ne znam, ja nisam kompetentna da sve ovo analiziram i da o ovome govorim sa naucnog aspekta.
Interesuje me sta ti mislis da je to??? I da li podrzavas iskopavanje i ako nije rijec o piramidi vec o necemu sasvim drugom???
edosman

Post by edosman »

evo ti jos jedne, cak i sa slikama nasih homo-sapiens-predaka, pa uporedi

Image
edosman

Post by edosman »

#carica# wrote:Ali ploce koje su takvog pravilnog oblika, kao da su izlijevane u kalupe i slagane jedan na drugu i jedna pored druge u tri sloja???? Ne znam, ja nisam kompetentna da sve ovo analiziram i da o ovome govorim sa naucnog aspekta.
Interesuje me sta ti mislis da je to??? I da li podrzavas iskopavanje i ako nije rijec o piramidi vec o necemu sasvim drugom???
Ja svakako podrzavam iskopavanje, ali pod vodjstvom iskusnih arheologa, a ne amatera, koji imaju dovoljno para.

I ja uopce i ne sumnjam da Visoscica (kao i mnoga druga mjesta diljem Bosne) ne drzi u sebi vazne artefakte nase bogate proslosti.

Ali, ne podrzavam iskopavanje u cilju "dokazivanja da piramide ima", nego u cilju da se nauka jos vise obogati znanjem.

Naucnici tragaju za onim sto do tada nisu znali, a ne tragaju za necim sto ocekuju da ce naci.

Naravno, nekad se ima dovoljno indicija, pa se moze vec razmisljati da tu ima toga ili toga, ali samo na osnovu trokutastog izgleda kazati: idemo iskopati cijelo brdo, posto je ispod njega piramida?

E to nije profesionalno.

Uostalom, Semir O. se cijelih 15 godina "piramidovanja" samo slikao, posto je imao dovoljno love da putuje diljem svijeta (i neka ima love, nije to problem ovdje).

Ali je problem sto sebi daje titule koje nema. Na jednom od interviewa je bio pitan, sta je radio sa disertacijom, a na to je odgovorio (parafraziram) "pa, joj, evo ja sam nju uradio samo je jos trebam predati", a kad su ga pitali ko mu je mentor, zastao je za tri sekunde i rekao da se "ne sjeca imena".

Jakog mi naucnika i njemu treba vjerovati?

De bolan, ljudi moji, on nam prerovi jednu vrlo vaznu arheolosku bazu.

Nije da tamo nema nicega, nego bas sto ima mnogo stosta, ne smije se zrtvovati Visocica zarad sulude ideje o piramidama.

Pa zar nisi uporedila ove ploce iz Azije s onima iz Visokog.

Iste su na prvi pogled i da nisam rekao, odakle su, mogao bih te i uvjeravati da su iz Visokog.
Last edited by edosman on 29/04/2006 23:41, edited 2 times in total.
#carica#

Post by #carica# »

Ne bi me morao uvjeravat jer razlika postoji i to velika, vjeruj mi, jer kad odes na Visocicu i vidis one kamene ploce shvatit ces.
Sto se tice ostalog, ok, Semir jeste dosao sa predpostavkom da tu postoji piramida i poceo iskopavati, a sta su cekali nasi arheolozi svih ovih godina da pocnu iskopavati srednjovjekovni grad Visoki i ako su znali 100% da se tu nalazi??? Jesi li mozda bio u Aranautovicima gdje je prije bila srednjovjekovna crkva u kojoj su se krunisali nasi kraljevi...pa to je jad i cemer i sramota sta su dozvolili ti cijenjeni arheolozi i historicari i udruzenje za zastitu spomenika i bla bla bla jos mali milion "strucnih" institucija. Sta su cekali svo ovo vrijeme?? Sta je sa unistavanjem srecaka???
Mislis da Semir nije strucan, e pa ja te savjetujem da odes u Arnautovice, to ti je odmah blizu Visokog, i da pogledas sta su "strucnjaci" dozvolili....
edosman

Post by edosman »

#carica# wrote:Ne bi me morao uvjeravat jer razlika postoji i to velika, vjeruj mi, jer kad odes na Visocicu i vidis one kamene ploce shvatit ces.
Sto se tice ostalog, ok, Semir jeste dosao sa predpostavkom da tu postoji piramida i poceo iskopavati, a sta su cekali nasi arheolozi svih ovih godina da pocnu iskopavati srednjovjekovni grad Visoki i ako su znali 100% da se tu nalazi??? Jesi li mozda bio u Aranautovicima gdje je prije bila srednjovjekovna crkva u kojoj su se krunisali nasi kraljevi...pa to je jad i cemer i sramota sta su dozvolili ti cijenjeni arheolozi i historicari i udruzenje za zastitu spomenika i bla bla bla jos mali milion "strucnih" institucija. Sta su cekali svo ovo vrijeme?? Sta je sa unistavanjem srecaka???
Mislis da Semir nije strucan, e pa ja te savjetujem da odes u Arnautovice, to ti je odmah blizu Visokog, i da pogledas sta su "strucnjaci" dozvolili....
Ja samo mogu predloziti da mi sacekamo dok Semir sve to "obradi" (za mene samo "unisti"), pa cemo onda popricati.

Evo, ja cu napraviti kahvu, jel vazi?
edosman

Post by edosman »

A sto se tice toga, da su i naucnici cinili glupe stvari, to jos uvijek ne daje amaterima poput Semira O. pravo da i on svoju srecu isproba.
horoz

Post by horoz »

ovako...
Naucnici tragaju za onim sto do tada nisu znali, a ne tragaju za necim sto ocekuju da ce naci.
... i sve se kao slucajno otkrije :) jesil ti cuo za rijec hipoteza?
Uostalom, Semir O. se cijelih 15 godina "piramidovanja" samo slikao, posto je imao dovoljno love da putuje diljem svijeta (i neka ima love, nije to problem ovdje).
... zavist, najgore sto nekog moze da zadesi
De bolan, ljudi moji, on nam prerovi jednu vrlo vaznu arheolosku bazu.
... jos jedan koji se sjetio arhelogije, nakon sto mu je zanatlija otkrio piramidu ispred nosa :D

sta reci...
uzivam u povrijedjenim sujetama :)
Last edited by horoz on 29/04/2006 23:58, edited 1 time in total.
#carica#

Post by #carica# »

Valja ;) vrijeme ce sve pokazati ;)
Locked