Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
apsidejzi

#1101 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

Naleti mi na X-u nekoliko klipova iz Palestine sa nekim statistikama sto me ponuka da napisem ovaj post, kao neki "strateski presjek" stanja nakon skoro 7 mjeseci ovog ludila. Imamo 4 strane u ovom sukobu: Hamas, Izrael, Iran/Rusija sa proksijima, Palestinski narod. Ovako izgleda situacija na terenu:

1) Palestinski narod - poginulo 35.800 te ranjeno 80.200 ljudi od cega je jedno trecina djeca. Doduse, palestinci imaju mnogo djece a posto oni kreteni ne biraju gdje ce baciti bombe, logicno da ce djeca predstavljati veliki dio zrtava. Palestinski narod je najgore prosao i platio ovu cijenu. Ruku na srce, svi poginuli nisu civili, ima tu i hamasovih boraca ali to cu odraditi u tacki 2.

2) Izrael - strateska situacija za izrael je katastrofalna. Nisu pretrpili fizicke zrtve u obimu u kojem su pretpio palestinski narod, ali je vise nego jasno da su totalno usrali motku sa trenutnim rukovodstvom. Prvo, obavjestajna sluzba im je karina. Hamas je uspio organizovati i izvesti napad 7/10 a obavjestajne sluzbe kao da nije ni bilo. Onda je vojska usla u dio Gaze i navodno ocistila sve hamasove dzepove, da bi se ove sedmice ispostavilo da to i nije bas tako. Hamas je neki dan izveo napad iz tog dijela Gaze koji je navodno ociscen, a izraelski vojnici su pronasli nekoliko mrtvih talaca koji su ubijeni nakon "ciscenja". Dakle, obavjestajna sluzba im je totalno zakazala. Armija s druge strane i nije lose prosla. Za sada imaju ispod 700 poginulih vojnika sto i nije lose. RUsi u Ukrajini to gube na dnevnom nivou. Kako stvari stoje, ni jedan od izraelskih strateskih ciljeva nije ostvaren, a da stvari budu gore po njih, izgubili su reputaciju i podrsku dobrog dijela svjetske javnosti. Neke drzave su priznale Palestinu, SAD je poceo ostro kritikovati Izrael i vec se naziru "sankcije". Jucer je Francuska zestoko reagovala zbog bombardovanja pijace. Izrael je takodjer usrao i na medijskom i marketinskom planu. Sve u svemu, vojni dio operacije je dobro odradjen, sprijecili su tragediju od strane Irana, Libanona ali i Hamasa. Al marketing, obavjestajne sluzbe i politika je totalni minus. K tomu jos, ubili su oko 9000 hamasovih boraca sto je skoro 1/3 ukupnih boraca prije ovih borbi.

3) Hamas - je postigao manje vise sve svoje ciljeve, ali je zato zrtvovao trecinu svojih vojnika i mnogo civila. Ne prezaju od teroristickih napada, pokusavaju partizanskom borbom da se vojno nose sa mnogo jacim neprijataljem. Ne prezaju ni od sakrivanja medju obicnim stanovnistvom. No pored tih moralnih zavrzlama, oni su ipak ostvarili dobar uspjeh na strateskom planu. Dobili su jos nekoliko drzava koje su ih priznale, Izraels je izgubio ugled u svijetu, i dobro su iskoristili svoje mrtve i ranjene. Izgleda da se terorizam ipak na kraju isplati. Sto prema izraelu sto prema svojoj populaciji. Vjerovatno su sada dobili i krila jer se ispostavilo da Izrael i nije toliko jak koliko se mislilo i da imaju bezbroj rupa u hijerarhiji.

4) Iran i Rusija - su takodjer ostvarili svoje strateske ciljeve. Iran je unistio Izraelsku reputaciju, zaustavio je dogovor Saudije i Izraela koji je bio haman pa gotova stvar. To je njihov najbitniji uspjeh. RUsija je s druge strane dobila 7 mjeseci razvucenih americko evropskih interesa gdje su u Ukrajini mogli ratiti sta su htjeli. Na srecu, nisu nesto puno uspjeli, ali cinjenica je da su imali par mjeseci odrijesene ruke.

Sve u svemu, najgore je prosao palestinski narod, zatim Izrael, zatim Hamas a pobjednik ovog sukova je Iran. Rusija je profuckala sansu.
alijagoro

#1102 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Iran i Rusija strane u sukobu a Amerika koja je poslala jedno 100 puta vise oruzja Izraelu,nekako nije :lol:
apsidejzi

#1103 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

alijagoro wrote: 28/05/2024 16:55 Iran i Rusija strane u sukobu a Amerika koja je poslala jedno 100 puta vise oruzja Izraelu,nekako nije :lol:
Amerika nije poslala oruzje zbog palestine nego Irana i Libanona. Al hajd, mogu se i oni staviti kao peta strana mada vise zbog prinude nego interesa. Izrael je samo teret americkoj diplomatiji i ruku na srce, kad je Egipat zatvorio granicu, kad su sve arapske drzave okrwnule ledja palestini, anerikanci su poslali brod inapravili luku da hrana moze uci.

No ovdje svi vec znaju da navijas za Iran tako da me ne iznenadjuje tvoj komentar.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1104 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

apsidejzi wrote: 28/05/2024 17:35
alijagoro wrote: 28/05/2024 16:55 Iran i Rusija strane u sukobu a Amerika koja je poslala jedno 100 puta vise oruzja Izraelu,nekako nije :lol:
Amerika nije poslala oruzje zbog palestine nego Irana i Libanona. Al hajd, mogu se i oni staviti kao peta strana mada vise zbog prinude nego interesa. Izrael je samo teret americkoj diplomatiji i ruku na srce, kad je Egipat zatvorio granicu, kad su sve arapske drzave okrwnule ledja palestini, anerikanci su poslali brod inapravili luku da hrana moze uci.

No ovdje svi vec znaju da navijas za Iran tako da me ne iznenadjuje tvoj komentar.
Koja zamjena teza :lol:
SmokingMan

#1105 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Iran ovdje ne igra gotovo nikakvu bitniju ulogu (osim za vlastiti položaj na BI i traženja neke vrste priznanja zapada da se na njih mora računati prije svega kao glavnog regionalnog zaštitnika muslimana), niti naročito doprinosi sveukupnoj situaciji u pojasu Gaze, jeste prisutan kao lokalni firestarter, i njegogva uloga je naprosto skroz marginalna niti doniosi benifite Palestincima, osim što se nameće kao jedan od aktera koji podgrijava strah kod jevreja od vječitog neprijatelja, za već dobro poznatim ciljem, gdje Izrael nema mjesta na Bliskom istoku. Ovakva situacija se po priroidnom pravilu prelila u sami centar moći Vošingtona, i samim tim amerikanci nemaju dugog izbora doli da se Izrael dodatno podrži izdašnim novčanim donacijama i vojnom opremom. Amerikancsi su zbog jakog lobija koji pogađa oba doma, u jednoj vrsti nezhodnog položaja između čekića i nakovnja. Iskren da budem, većina njih možda i nisu proizraelski raspoloženi, ali treba imati na umu da karijera većine senatora, predstavnika ovisi o tome koliko su kritički nastrojeni prema izraelu, ili što je poželjno, kako bi se nastavio slijevati novac od privatnih donatora, kandidati budu nepokolebljivi u svojoj gorljivoj borbi za Izrael.
Juliuscezar

#1106 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Juliuscezar »

Best of najgluplji upisi ikad
alijagoro

#1107 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Opet novi masakr,21 ubijeno u izbjeglickom/satorskom kampu.
Porodice Foht

#1108 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Porodice Foht »

sime_cipol wrote: 28/05/2024 10:42
alijagoro wrote: 28/05/2024 10:30 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /240528056
Kakvi su sad ovo momenti :-)
Image
Pa ovaj izraelski ministar kao da je iskocio iz Vucicevog Informera. Kakve teze. Uzas.
alijagoro

#1109 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

SmokingMan wrote: 28/05/2024 18:22 Iran ovdje ne igra gotovo nikakvu bitniju ulogu (osim za vlastiti položaj na BI i traženja neke vrste priznanja zapada da se na njih mora računati prije svega kao glavnog regionalnog zaštitnika muslimana), niti naročito doprinosi sveukupnoj situaciji u pojasu Gaze, jeste prisutan kao lokalni firestarter, i njegogva uloga je naprosto skroz marginalna niti doniosi benifite Palestincima, osim što se nameće kao jedan od aktera koji podgrijava strah kod jevreja od vječitog neprijatelja, za već dobro poznatim ciljem, gdje Izrael nema mjesta na Bliskom istoku. Ovakva situacija se po priroidnom pravilu prelila u sami centar moći Vošingtona, i samim tim amerikanci nemaju dugog izbora doli da se Izrael dodatno podrži izdašnim novčanim donacijama i vojnom opremom. Amerikancsi su zbog jakog lobija koji pogađa oba doma, u jednoj vrsti nezhodnog položaja između čekića i nakovnja. Iskren da budem, većina njih možda i nisu proizraelski raspoloženi, ali treba imati na umu da karijera većine senatora, predstavnika ovisi o tome koliko su kritički nastrojeni prema izraelu, ili što je poželjno, kako bi se nastavio slijevati novac od privatnih donatora, kandidati budu nepokolebljivi u svojoj gorljivoj borbi za Izrael.
Ja se sjecam jednom da sam citao na nekoj srpskoj stranici, kako je i Naser Oric imao nekog Iranca,haman svi imaju strah od tih Iranaca :D.Iran dodje kao babaroga i dobar izgovor da se Izrael sto vise naoruza i sto vise otme palestinske zemlje.
alijagoro

#1110 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Porodice Foht wrote: 28/05/2024 18:44
sime_cipol wrote: 28/05/2024 10:42
alijagoro wrote: 28/05/2024 10:30 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /240528056
Kakvi su sad ovo momenti :-)
Image
Pa ovaj izraelski ministar kao da je iskocio iz Vucicevog Informera. Kakve teze. Uzas.
Hajde on je placen za propagandu,ali ljudi koji su rodjeni u Bosni,mlate iste i slicne budalastinje.
apsidejzi

#1111 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

bhnapoleon1 wrote: 28/05/2024 18:28

Zanimljivo da ja uvijek pisem najgluplje postove a na kraju ipak bude onako kako sam ja napisao. Sto li? 🤷‍♂️🤔
PreWiBa

#1112 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

apsidejzi wrote: 28/05/2024 19:58

Zanimljivo da ja uvijek pisem najgluplje postove a na kraju ipak bude onako kako sam ja napisao. Sto li? 🤷‍♂️🤔
Ovdje opisuješ prošlost, mogu misliti kakva ti onda tek izgledaju predviđanja za budućnost :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1113 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Jel se ikad oglasavao edo maajka na ovu situaciju
alijagoro

#1114 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Covjek se udo,sta se ima oglasavat :D
apsidejzi

#1115 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

sehohari wrote: 28/05/2024 20:02

Ovdje opisuješ prošlost, mogu misliti kakva ti onda tek izgledaju predviđanja za budućnost :mrgreen:
Kad ne razumijes proslost onda neces razumjeti ni buducnost. Ti si taj koji pise o zamjeni teza bez da objasni sto i kako. Kad napises nesto konktretno bices relevantan. Do tada, samo supljak.
PreWiBa

#1116 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

apsidejzi wrote: 28/05/2024 23:13
sehohari wrote: 28/05/2024 20:02
Kad ne razumijes proslost onda neces razumjeti ni buducnost. Ti si taj koji pise o zamjeni teza bez da objasni sto i kako. Kad napises nesto konktretno bices relevantan. Do tada, samo supljak.
"Amerika nije poslala oruzje zbog palestine nego Irana i Libanona. Al hajd, mogu se i oni staviti kao peta strana mada vise zbog prinude nego interesa. Izrael je samo teret americkoj diplomatiji i ruku na srce, kad je Egipat zatvorio granicu, kad su sve arapske drzave okrwnule ledja palestini, anerikanci su poslali brod inapravili luku da hrana moze uci.

No ovdje svi vec znaju da navijas za Iran tako da me ne iznenadjuje tvoj komentar. "

Što tako oružje ne šalju besplatno u Saudijsku Arabiju, Bahrain?
Čuj teret američkoj diplomatiji, jesu il joj i teret ilegalna naselja po zapadnoj obali ili aparthejd nad Palestincima? Americi je Izrael ogroman adut u toj regiji, čija je vrijednost neprocjenjiva u odnosu na ovu siću koju im davaju. Da ne govorimo o AIPAC-ovom uticaju na američke političare.

Zadnji dio je već cinizam.
Glavna brana protiv odgovornosti za višedecenijsko izraelsko kršenje osnovnih ljudskih prava, ratne zločine, ciljano ubijanje civila i uništavanje bilo kakvog oblika civilizacije u Gazi je "jedini koji pomaže".
Usljed i isti koji potplaćuje te arapske režime da šute dok se radi šta se radi, da bi vi zlonamjernici koji se pravite da ne znate situaciju mogli reći "pa vidite, i sami Arapi ne rade ništa, samo Amerika pomaže".

Nek Amerika prestane podržavati i finansirati ove da ne im ubijaju djecu, ruše škole, bolnice, univerzitete, parlamente, i otimaju zemlju, mislim da bi Palestinci onda mogli i lako bez tog pristaništa.
Last edited by PreWiBa on 29/05/2024 01:16, edited 1 time in total.
Leopard_SA

#1117 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Leopard_SA »

Mislim da nakon zadnjih nekoliko dana i teroristickih napada na izbjeglice kampove, ko god opravdava i podrzava Izrael je moralna nula i jad

Ovo je genocid!
PreWiBa

#1118 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

Skupo dođe Palestince to pristanište.

Jednostavno, horor. I svako ko podržava ovo što se radi neka svaki put pogleda šta je rezultat:

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1119 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by pici »

Ova nacisticka izraelska vlada stalno prejudicira holokaust WW2 da bi opravdali zlocine, etnicko ciscenje i genocid nad palestincima. Sluze se gebelskovkim metodama i okrecu sve vise ljudi protiv sebe. Popisali su se i po zrtvama holokausta a i po zrtvama i taocima od 7 oktobra koje je teroristicki hamas pocinio. Kao sto ranije pisah, proksi hamas je preko proksi irana uz direktivu iz kremlja pocinio zlocin i masakar a nacisticka vlada sa onim hitlerovcem natanjahuom jedva docekali da bi pocinili etnicko ciscenje i genocid i stvorili veliki izrael. To je tako providno da je za povratiti.
apsidejzi

#1120 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

sehohari wrote: 29/05/2024 01:09 ...
Nek Amerika prestane podržavati i finansirati ove da ne im ubijaju djecu, ruše škole, bolnice, univerzitete, parlamente, i otimaju zemlju, mislim da bi Palestinci onda mogli i lako bez tog pristaništa.
I sta ce se desiti? Arapski svijet i Iran ce napasti Izrael i iste sekunde cemo dobiti novi Holokaust i isto takvo ubijanje djece samo sada sa druge strane. Umjesto palestinske, ginuce izraelska. Al jebo njih, oni su svakako cifutska djeca, jel da?
dr_Evil

#1121 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

apsidejzi wrote: 29/05/2024 08:47
I sta ce se desiti? Arapski svijet i Iran ce napasti Izrael i iste sekunde cemo dobiti novi Holokaust i isto takvo ubijanje djece samo sada sa druge strane. Umjesto palestinske, ginuce izraelska. Al jebo njih, oni su svakako cifutska djeca, jel da?
A mozda se to nece desiti, moze nastati pat pozicija. Izrael ima nuklearku, odlicnu ekonomiju, najbolju vojsku svijeta i obavijestajnu sluzbu, i dovoljno resursa za kratkorocni rat sa svima njima.

S druge strane, nema resursa za dugorocan rat bez USA.

Kombinacija ovo dvoje znaci da ih niko ne smije dirnuti, ali onda nece ni oni smjeti dirnuti njih. Diplomatski odnosi bi morali proradit u tom slucaju jer se vise niko nema cime kur*it.

Ono sta sada vidimo je da se arapski svijet, sa izuzetkom Irana(ali to moze biti samo propaganda) pomirio sa postojanjem Izraela, cak sto vise skida rakete za njih. Ne podcjenjuj, volimo reci da su kozohehi, ali to podrucje je najstarija diplomatija svijeta.
dr_Evil

#1122 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Ubijaju ih u mraku:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /240529018

I onda neko napisa na ovom forumu sjecam se, kaze kao sto imaju puno djece.
Rođeni dvadeset treće, streljani četrdeset druge
Večeras ćemo za njih voljeti.
Bilo ih je 28.
Bilo ih je pet hiljada i 28.
Bilo ih je više nego što je ikada u jednoj pjesmi bilo ljubavi.
Sad bi bili očevi.
Sad ih više nema.
Mi koji smo po peronima jednog vijeka odbolovali samoće svih svjetskih Robinzona,
mi koji smo nadživjeli tenkove i nikog nismo ubili,
mala velika moja,
večeras ćemo za njih voljeti.
I ne pitaj jesu li se mogli vratiti.
I ne pitaj je li se moglo natrag dok je posljednji put,
crven kao komunizam, gorio horizont njihovih želja.

Preko njihovih neljubljenih godina izbodena i uspravna prešla je budućnost ljubavi.
Nije bilo tajni o polegnutoj travi.
Nije bilo tajni o raskopčanoj bluzi.
Nije bilo tajni o klonuloj ruci s ispuštenim ljiljanom.
Bile su noći, bile su žice, bilo je nebo koje se
gleda posljednji put, bili su vozovi koji se vraćaju
prazni i pusti, bili su vozovi i makovi, i s njima,
s tužnim makovimajednog vojničkog ljeta, s divnim
smislom podražavanja, takmičila se njihova krv.

A na Kalemegdanima i Nevskim Prospektima,
na Južnim Bulevarima i Kejovima Rastanka,
na cvijetnim trgovima i Mostovima Mirabo,
divne i kad ne ljube,
čekale su Ane, Zoje, Žanet.
Čekale su da se vrate vojnici.
Ako se ne vrate, svoje bijela negrljena tijela daće dječacima.

Nisu se vratili.
Preko njihovih strijeljanih očiju prešli su tenkovi.
Preko njihovih strijeljanih očiju.
Preko njihovih nedopjevanih Marseljeza.
Preko njihovih izrešetanih iluzija.
Sad bi bili očevi.
Sad ih više nema.
Na zbornom mjestu ljubavi sad čekaju kao grobovi.
Mala velika moja,
večeras ćemo za njih voljeti.
apsidejzi

#1123 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

dr_Evil wrote: 29/05/2024 09:09
apsidejzi wrote: 29/05/2024 08:47
A mozda se to nece desiti, moze nastati pat pozicija. Izrael ima nuklearku, odlicnu ekonomiju, najbolju vojsku svijeta i obavijestajnu sluzbu, i dovoljno resursa za kratkorocni rat sa svima njima.

S druge strane, nema resursa za dugorocan rat bez USA.

Kombinacija ovo dvoje znaci da ih niko ne smije dirnuti, ali onda nece ni oni smjeti dirnuti njih. Diplomatski odnosi bi morali proradit u tom slucaju jer se vise niko nema cime kur*it.

Ono sta sada vidimo je da se arapski svijet, sa izuzetkom Irana(ali to moze biti samo propaganda) pomirio sa postojanjem Izraela, cak sto vise skida rakete za njih. Ne podcjenjuj, volimo reci da su kozohehi, ali to podrucje je najstarija diplomatija svijeta.
Upravo. I to je sigurno kap koja je prelila casu hamasu i Iranu. Saudija i Izrael su bili na korak od potpisivanja medjusobnog sporazuma i onda Hamas uradi ono 7/10 i sad je zastoj.

Jedno je sigurno. Ovdje nema pravde. Najebace najslabiji a to je trenutno palestinski narod. Ispostavilo se da Izrael ima dobru vojsku al slabu obavkestajnu sluzbu. Mosad je postao karina. Vjerovatno se nakotilo kamara uhljeba. Cijena toga je da im hamas ulijece s vremena na vrijeme i da ce imati malo zrtava, ali ce se i svetiti nemilosrdno granatirajuci narod. U cijenu ulazi i kritika od strane zapada. Vec su tri nove drzave priznale palestinu i to sve zbog mosada i reakcije izraela. Oboje nesposobni i nisu na visini zadatka.

A ne treba biti ni skroz naivan. Vjerovatno je izrael mislio da ce se moci izvuci sa genocidom kao i do sada. Zato i nije bilo tenzija sa mosadom i unutrasnjih previranja. Oni hoce cijelu palestinu i ne zele da ih se priznaje. No sad uvidjaju da su se zajebali, bas kao sto je i Putin to uvidio u ukrajini.

Ovdje je jedino rjesenje: dvije drzave. Izrael mora prihbatiti Palestinu i prestati se siriti na njihovu teritoriju a istovremeno ojacati Mosad kako bi sprijecio 7/10. Palestinci moraju pronaci nacin da se odbrane a da to nije hamas. Mnogo vise uloziti u diplomatiju, sto i rade. Samo ovo je krvava diplomatija nazalost.
dr_Evil

#1124 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

apsidejzi wrote: 29/05/2024 10:02
Upravo. I to je sigurno kap koja je prelila casu hamasu i Iranu. Saudija i Izrael su bili na korak od potpisivanja medjusobnog sporazuma i onda Hamas uradi ono 7/10 i sad je zastoj.

Jedno je sigurno. Ovdje nema pravde. Najebace najslabiji a to je trenutno palestinski narod. Ispostavilo se da Izrael ima dobru vojsku al slabu obavkestajnu sluzbu. Mosad je postao karina. Vjerovatno se nakotilo kamara uhljeba. Cijena toga je da im hamas ulijece s vremena na vrijeme i da ce imati malo zrtava, ali ce se i svetiti nemilosrdno granatirajuci narod. U cijenu ulazi i kritika od strane zapada. Vec su tri nove drzave priznale palestinu i to sve zbog mosada i reakcije izraela. Oboje nesposobni i nisu na visini zadatka.

A ne treba biti ni skroz naivan. Vjerovatno je izrael mislio da ce se moci izvuci sa genocidom kao i do sada. Zato i nije bilo tenzija sa mosadom i unutrasnjih previranja. Oni hoce cijelu palestinu i ne zele da ih se priznaje. No sad uvidjaju da su se zajebali, bas kao sto je i Putin to uvidio u ukrajini.

Ovdje je jedino rjesenje: dvije drzave. Izrael mora prihbatiti Palestinu i prestati se siriti na njihovu teritoriju a istovremeno ojacati Mosad kako bi sprijecio 7/10. Palestinci moraju pronaci nacin da se odbrane a da to nije hamas. Mnogo vise uloziti u diplomatiju, sto i rade. Samo ovo je krvava diplomatija nazalost.
Sve se slazemo osim interpretacije prve recenice. Ja kazem, Hamas je uvijek tu da upropasti bilo kakav diplomatski napor koji moze dovesti do poboljsanja stanja Palestinaca. I taj ugovor Izraela i Saudijaca je trebao imati clan poboljsanja stanja Palestine. A takvo sto Izrael nije mogao dopustiti.
Peacean

#1125 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Peacean »

Hamas može da postoji samo dok traje sukob sa Izraelom, ako se stvori mir koji podržavaju i Palestinci i Izraelci on će propasti. Zato će uraditi sve u svojoj moći da do toga ne dođe, a to savršeno odgovara režimu bibija koji koristi ovu situaciju da zadrži vlast koju bi drugačije izgubio.
Post Reply