Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post Reply
Bodkin

#1101 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote:@bodkin gdje je tacno taj post kipranina na koji usmjeravas ako nije problem?
Nije mi bilo mrsko
cyprus wrote:
Bodkin wrote:
cyprus wrote:A što dijaspora zasra temu :D

I jesmo'l šta zaključili?
Vivaldi je zakucao. Mozes je i zakljucati sad al eto neka ostane . Ucimo bihacki sleng :D
Vivaldi je kao i uvijek bio vrlo koncizan :D i dobro objasnio stvari :thumbup: , al o generalnom stanju i pozicijama nacionalnih politika i sentimenata...

Ali tema je ovdje ipak Sarajevo... Pa haj da i ja, kao cjeloživotni žitelj bosanskohercegovačke prijestolnice, i uz to Jugoslaven :D , dakle manjina, dam neku svoju perspektivu ove tematike...

Život Srba i Hrvata u Sarajevu zapravo nije loš... Al pod tri uslova:

1. da su u ratu bili na 'ovoj' strani;
2. da igraju po domaćim pravilima i 'ne pričaju svašta';
3. da ne ističu pretjerano to svoje srpstvo i hrvatstvo.

Dakle, ko se uklopi dobro u ta tri uslova, u Sarajevu mu je možda i bolje nego većini lokalnih Bošnjaka... Ja nisam baš pravi Srbin ili Hrvat, ali spadam u tu 'uklopljenu' kategoriju... Odrastao sam u ratnom Sarajevu, tu je bio i veći dio moje porodice... Otac je čak i RVI... Uglavnom igram po domaćim pravilima... Navijam za Bosnu i Hercegovinu (i Saraj'vo), volim ovu zemlju, nije mi strano ispoljavat patriotizam, jebem mater Karadžiću, Mladiću, Bobanu i sličnima, nikad mi nije palo na um da prema žrtvama rata izrazim bilo šta osim najdubljeg poštovanja, a kada kritikujem 'bošnjačku stranu' to obično radim biranim i dobro odvaganim riječima, i ne baš naročito glasno (mislim na RL, na forumu sam nešto glasniji :D )...

I da iskren budem, meni je u Sarajevu dobro... Ne fali mi ništa, i ne mogu reći da sam diskriminisan po bilo kojem osnovu... U svojih 30 godina sam možda doživio maksimalno tri-četiri neugodne situacije u koje sam upao samo zbog imena koje nosim... Istina, nešto češće se znalo desiti da neko zakoluta očima kad čuje kako se zovem, ali preživim i to nekako :-D Sve u svemu - zaista se ne žalim, Sarajevo mi jeste omogućilo normalan život (koliko je to moguće u Bosni i Hercegovini)...

Međutim, lični primjeri i iskustva na stranu, moja glavna kritika Sarajevu, kao mom gradu i mojoj avliji, jeste da bi ono zaista trebalo biti otvorenije prema različitim idejama, svjetonazorima i stajalištima... U Sarajevu se vrlo lako pokrene hajka na svakoga ko bar malo iskoči iz standardne matrice, i takvih imamo bar nekoliko na mjesečnoj bazi... A to je nešto što ne priliči glavnom gradu jedne države, a pogotovo ovakve kao što je Bosna i Hercegovina... Sarajevo se jednostavno ne ponaša kao glavni grad čitave Bosne i Hercegovine... I ono ovakvo kakvo je, i ne može prihvatiti više od par procenata Srba i Hrvata... Sve više od toga bi bio značajan problem... Mnogi Bošnjaci zaista percipiraju Sarajevo kao dio svoje bošnjačke teritorije, gdje oni onda iskazuju svoj merhametluk prema tom određenom broju ne-Bošnjaka u vidu omogućavanja relativno normalnih životnih uslova, na šta bi ovi valjda trebali iskazati zahvalnost...

Razumijem ja da je bio rat, stradanja, opsada, da su ostali ožiljci... Nije ovo nikakvo tjeranje u zagrljaj žrtava i dželata, nikakvo 'ko nas bre zavadi', i nikakvo 'mir-mir, niko nije kriv'... Ovaj moj stav je jednostavno izraz želje za normalizacijom stanja u državi, a Sarajevo kao metropola, kakva-takva, veće nemamo, mora biti lider u tom procesu... U suprotnom, ova država nema budućnost...

Ako sam salonac zbog ovakvog stava, onda neka :)
sumirprimus

#1102 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by sumirprimus »

hvala bodkin tjt. tako vas i ja otprilike dozivljavam, sarajlije mislim :lol:
sto je najgore tu tendencu sve vise i u tuzli osjetim.nismo jos ko vi dogurali, al klizimo la ga no :D
Bodkin

#1103 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Bodkin wrote: I ti iz perspektive vecinskog naroda. Znas li da vecina politicki postavljenih srba i hrvata dolazi iz rs-a odnosno hercegovine? Zasto? Zato sto su te stranke na vlasti.

Kako ce srbin ili hrvat koji ne glasa i nije clan ovih stranaka doci na pozicije? Nikako. Sigurno ga nece sda postaviti. Ili hoce kao onih par ikebana. A i ne moraju biti na pozicijama ako ce stranke tipa nasa stranka vladati.

Uglavnom nemate pojma o cemu kad se radi o obicnim ljudima. Malo je forumasa koji su u sarajevu i manjina su. Eno @cyprus je odlican post napisao. Idi procitaj i zamisli se malo
Zamisli se i ti malo... itekako znam kako stvari funkcionišu, tebi je problem što nije zamjenik Hrvat ili Srbin. Jel ti misliš da ovje neko može ugoditi nekome kada je to u pitanju? Normalan narod napušta ovu propast od države upravo zbog toga i čitavog koncepta vlasti.

Uostalom ko su ti Srbi i Hrvati u Sarajevu? Gdje su imenom i prezimenom? Imaju li neko udruženje? Ili su u istim govnima ko i braća im Bošnjaci.

Predstavljajući paradigmu "nek je od govana al ga metni na poziciju", pobijaš sam sebe.

Normalno ad će postavit svoje, eto postaviće tebe... Ustani malo i pridobij glasačko tijelo pa postavljaj svoje.

Forum u rangu predškolskog obrazovanja. Al' eto problem je u Sarajevu, i pravo je loše što u Sarajevu nije SDA.. :run: Samo argument manje za analizu.
Nije tacno. Vidis da nisi ni shvatio poentu. Apsolutno je nebitno koje je etnije onaj na vlasti sve dok je politicki svjetonazor kontra one papanke sa fejsa. Cak sam i odgovorio iznad na racun kako nema hrvata na direktorskim pozicijama. Ima ih puno samo ne javna preduzeca jer se zna ko ih postavlja

To je najmanji problem
sumirprimus

#1104 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by sumirprimus »

bosnji sve darni samo fotelju ne diraj :lol:
JThomas

#1105 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by JThomas »

ma nema uslova ni pretpostavki za bolje. realno. eto da potpuno zaboravimo ko je počeo rat, opet nema. političkih, kulturnih, obrazovnih, finansijskih...svih. sve je to tačno i sve to bi trebalo - ali neće biti. nama je taman onako kakvi smo...ustvari nešto i bolje jer još ima guzovače. s vremenom će to dalje težiti nivou kakav stvarno zaslužujemo, a to je još gore.
sumirprimus

#1106 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by sumirprimus »

regresija uzivo :D
LBVIEW

#1107 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

pustopoljina wrote:
LBVIEW wrote:Pored svog zuluma prema nejaci, ti zli Bosnjaci ne prihvataju dobronamjerne sugestije Crnogorca o kulturi, higijeni i modi. :oops: Ono, Radovan od silnih nikaba pobudalio, pa naredio neselektivnu paljbu, inace dje bi on od silnog junastva i cojstva. :izet:
Tebe treba na pocetne postavke vratiti, pregrijavas.
Je li? Pa pozovi druga Crnogorca u goste sebi u Bihac da ponovi to sto ovdje brblja o Bosnjama. :D
Inace, kakva ironija da pripadnik manjine na temi o istoj iznosi predrasude i bljuvotine o vecini - priceless. :mrgreen:
Bodkin

#1108 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

JThomas wrote:ma nema uslova ni pretpostavki za bolje. realno. eto da potpuno zaboravimo ko je počeo rat, opet nema. političkih, kulturnih, obrazovnih, finansijskih...svih. sve je to tačno i sve to bi trebalo - ali neće biti. nama je taman onako kakvi smo...ustvari nešto i bolje jer još ima guzovače. s vremenom će to dalje težiti nivou kakav stvarno zaslužujemo, a to je još gore.
Sto je tacno u danasnjim uslovima i okruzenju. Cim odemo preko grane, nekamo nam je ok bolji sistem i pravila. A bilo nam je ok i izmedju 45-90.

Ali to je druga tema. Danas smo toliko sjebani da nema napretka
Bodkin

#1109 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote:bosnji sve darni samo fotelju ne diraj :lol:
Al bas. Zakacio se frajer na to i ne popusta
sumirprimus

#1110 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by sumirprimus »

kakav napredak vracamo se u feudalno uredjenje, i to s osmijehom na licu :D
madner

#1111 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by madner »

Ljudi gledaju previse crno na situaciju, kakva je situacija i sta se desilo, stanje je zapanjujuce dobro. Cak i intergracija Lukavice ide prema planu i programu. :D
jeza u ledja

#1112 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote:da parafraziram jeza, pro bih srbi i hrvati se uzivili u predodredjenu ulogu zrtve kao i bosnjaci.
Ako bolje procitas moj post, shvatices da sam mislio na sve.

S tim sto, preciznije, bolje bi bilo pricati o pretpostavljenoj ugrozenosti jedne grupe i na nivoima na kojim to nikako nisu. Odnosno, ugrozenost manjine se prebacuje i shodno istoj politicki djeluje tamo gdje je situacija potpuno suprotna, gdje su vecina, preuzimajuci istu matricu kontrole nad manjinama.
The 51st State

#1113 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by The 51st State »

jeza u ledja wrote:
The 51st State wrote:da parafraziram jeza, pro bih srbi i hrvati se uzivili u predodredjenu ulogu zrtve kao i bosnjaci.
Ako bolje procitas moj post, shvatices da sam mislio na sve.

S tim sto, preciznije, bolje bi bilo pricati o pretpostavljenoj ugrozenosti jedne grupe i na nivoima na kojim to nikako nisu. Odnosno, ugrozenost manjine se prebacuje i shodno istoj politicki djeluje tamo gdje je situacija potpuno suprotna, gdje su vecina, preuzimajuci istu matricu kontrole nad manjinama.
Jednostavno matriram, kontra rs I hb je jedino sto me tangira kao parametar,. Ovo ostalo anto, ahmo, pero miko me zaboli djon, ako "manjine" imaju stim problem bas me briga, a za ostalo imaju solidan okvir da se izbore za svoja prava, zelje, aspiracije. Forumski fobicari su ipak samo to, forumski.
hizo ramidovic

#1114 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by hizo ramidovic »

Kad vec pojedinci laprdaju o procentima, ne znam kako misle da bi se danas Srbi vratili u Sa...gdje? kad su prodali svoje, masne pare jamili, pa se vratili na tudje...pare se potrosile i sad je problem bosnjacki nacionalizam...kakav idiotizam...
jeza u ledja

#1115 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote: zaboli djon.... ako "manjine" imaju stim problem bas me briga,
:thumbup: :oops: :roll:
The 51st State

#1116 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by The 51st State »

jeza u ledja wrote:
The 51st State wrote: zaboli djon.... ako "manjine" imaju stim problem bas me briga,
:thumbup: :oops: :roll:
Ne znam sta je spormo?
muha_sa

#1117 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by muha_sa »

hizo ramidovic wrote:Kad vec pojedinci laprdaju o procentima, ne znam kako misle da bi se danas Srbi vratili u Sa...gdje? kad su prodali svoje, masne pare jamili, pa se vratili na tudje...pare se potrosile i sad je problem bosnjacki nacionalizam...kakav idiotizam...
:thumbup:

pratim i ne vidjeh da iko o uzroku piše vec samo o posljedicama :-) ko švabo tralala :-)
Na poziv presudjenog zlocinca Krajišnika i ostale zlocinacke bulumente njih 150 000 se pokupiše i za sobom pustoš ostaviše :-) popljackali što se popljackat moglo, popališe što stigoše popalit--neki grobove prekopaše i ostatke preseliše....................ima toga još al mi mrsko pisat :-)

i sad se pitaju gdje su Srbi u Sarajevu :-) ne do mi bog da pravdam da neko nekom i ružan pogled uputi zbog imena il nekog drugog opredjeljenja---ljude dijelim samo na DOBRE i LOŠE--tako sam krojen i odgajan :D

pita li se iko kad bi se dzamija recimo u Osjeku kraj Ilidze izgradila da su domaci stanovnici ostali :? :?
ko bi bio u opštinskim vijecima il nekim ministarstvima da ne odoše gradit ono što im je Karadzic i Krajišnik sa ekipom obecali :-)

al hajd.......................dosta od mene
pirpa

#1118 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pirpa »

đe vam je pravednik i pokretač teme :lol:
Bodkin

#1119 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

Niko ne prica o povratku ovih sto su otisli i prodali. Ili samo pisete da bi napisali ono sto mislite nevezano za temu?
jeza u ledja

#1120 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by jeza u ledja »

The 51st State wrote:
Ne znam sta je spormo?
Nista ne sporim. Ti si dao svoj komentar, ja svoje misljenje o tvom komentaru, koji otprilike ukratko opisuje problem kojim se bavi tema.
pustopoljina

#1121 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

LBVIEW wrote:
pustopoljina wrote:
LBVIEW wrote:Pored svog zuluma prema nejaci, ti zli Bosnjaci ne prihvataju dobronamjerne sugestije Crnogorca o kulturi, higijeni i modi. :oops: Ono, Radovan od silnih nikaba pobudalio, pa naredio neselektivnu paljbu, inace dje bi on od silnog junastva i cojstva. :izet:
Tebe treba na pocetne postavke vratiti, pregrijavas.
Je li? Pa pozovi druga Crnogorca u goste sebi u Bihac da ponovi to sto ovdje brblja o Bosnjama. :D
Inace, kakva ironija da pripadnik manjine na temi o istoj iznosi predrasude i bljuvotine o vecini - priceless. :mrgreen:
Bujrum i tebi i njemu...mozda i profitirate obojica, kad vidite kako bosna stvarno zivi.
LBVIEW

#1122 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

pustopoljina wrote: Bujrum i tebi i njemu...mozda i profitirate obojica, kad vidite kako bosna stvarno zivi.
Za mene ne brini, dok za druga Crnogoreca s takvim stavovima o Bosnjacima nisam siguran.
A teske su to frustracije, zivjeti pored nekog, a samo si u virtuelnom svijetu dati oduska, hajd da nije smrad mozda bih ga i zalio, ovako. :pisnuo:
LBVIEW

#1123 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote:
hizo ramidovic wrote:Kad vec pojedinci laprdaju o procentima, ne znam kako misle da bi se danas Srbi vratili u Sa...gdje? kad su prodali svoje, masne pare jamili, pa se vratili na tudje...pare se potrosile i sad je problem bosnjacki nacionalizam...kakav idiotizam...

pratim i ne vidjeh da iko o uzroku piše vec samo o posljedicama :-) ko švabo tralala :-)
Na poziv presudjenog zlocinca Krajišnika i ostale zlocinacke bulumente njih 150 000 se pokupiše i za sobom pustoš ostaviše :-) popljackali što se popljackat moglo, popališe što stigoše popalit--neki grobove prekopaše i ostatke preseliše....................ima toga još al mi mrsko pisat :-)

i sad se pitaju gdje su Srbi u Sarajevu :-) ne do mi bog da pravdam da neko nekom i ružan pogled uputi zbog imena il nekog drugog opredjeljenja---ljude dijelim samo na DOBRE i LOŠE--tako sam krojen i odgajan :D

pita li se iko kad bi se dzamija recimo u Osjeku kraj Ilidze izgradila da su domaci stanovnici ostali :? :?
ko bi bio u opštinskim vijecima il nekim ministarstvima da ne odoše gradit ono što im je Karadzic i Krajišnik sa ekipom obecali :-)

LBVIEW

#1124 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

pirpa wrote:đe vam je pravednik i pokretač teme :lol:
Eno ga u Mosulu, brani Kurde. :D
General War

#1125 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by General War »

muha_sa wrote:

Hmmm, cini mi se da su ovdje problem oni sto su ostali, a ne sto su otisli. A posebno ne ovi.
Post Reply