Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
geralt

#1101 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by geralt »

Styling wrote:Ne znam ko je za ovo nadlezan (Skupstina ili Vlada), ali pisem na ovoj temi.

Naime, moze li se nesto uraditi da se zatvaranje Vilsonovog pomjeri sa 17:00 na 19:00 ili bar na 18:00? Vikendom neka ostane kako jeste.

Grad je u saobracajnom kolapsu. Svakodnevna migracija ljudi iz donjeg dijela grada je ogromna a jedna od zila kucavica je zatvorena u najvecoj spici. ovaj grad je ukotlini i namamo bas alternativu za preusmjeravanje saobracaja kako bi se glavna saobracajnica rasteretila. Mislim da bi pomijeranje bar za sat vremena uveliko doprinijelo manjim guzvama.
Nista to ne bi pomoglo. Vils je jednosmjerna ulica koja ide od zapada prema centru, a popodnevna guzva je usmjerena od centra prema zapadu (i Vogosci i Lukavici, ali to nije tema danasnje emisije). Saobracajne guzve se mogu smanjiti:

1. Popravljanjem GRAS-a.
2. Povezivanjem svih dijelova grada mrezom biciklistickih staza koja ce napraviti od bicikla realnu alternativu autima.
3. Zavrsetkom Juzne i Sjeverne longitudinale i transferzala prema Vogosci.
4. Gradskim autoputem.
Hakiz

#1102 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

5. promjenom mentaliteta.

I kada se popravi GRAS i poboljša biciklistička infrastruktura, opet će veliki broj ljudi ići automobilom, i to, naravno, jedno u vozilu.

Zamisli nekoga ko plati automobil 30.000 i više KM i da mu stoji parkiran cijelu sedmicu, a on da plaća još i gradski prevoz za prevoz do posla ili naveče u grad. Kako će ga koke vidjeti?

Mentalitet našeg čovjeka to ne može podnijeti.
thekupus

#1103 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

Hakiz wrote:5. promjenom mentaliteta.

I kada se popravi GRAS i poboljša biciklistička infrastruktura, opet će veliki broj ljudi ići automobilom, i to, naravno, jedno u vozilu.

Zamisli nekoga ko plati automobil 30.000 i više KM i da mu stoji parkiran cijelu sedmicu, a on da plaća još i gradski prevoz za prevoz do posla ili naveče u grad. Kako će ga koke vidjeti?

Jasno je da niko neće koristiti manje komforan način prevoza sve dok mu je isplativo koristiti osobni automobil.
To se rješava destimulativnim mjerama- povećanje dadžbina na posjedovanje vozila u gradu, naknadama za ulazak u užu gradsku jezgru, poskupljivanjem parkinga... Naravno, to sve se može raditi tek kad se gradski prevoz digne na visoki nivo.
Problem je što kod nas ljudi smatraju da imaju ljudsko pravo da autom uđu u staru jezgru. Posjedovanje auta je luksuz, a ne pravo!
Kikibombona

#1104 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

thekupus wrote:

Jasno je da niko neće koristiti manje komforan način prevoza sve dok mu je isplativo koristiti osobni automobil.
To se rješava destimulativnim mjerama- povećanje dadžbina na posjedovanje vozila u gradu, naknadama za ulazak u užu gradsku jezgru, poskupljivanjem parkinga... Naravno, to sve se može raditi tek kad se gradski prevoz digne na visoki nivo.
Problem je što kod nas ljudi smatraju da imaju ljudsko pravo da autom uđu u staru jezgru. Posjedovanje auta je luksuz, a ne pravo!
:thumbup:
stachu

#1105 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by stachu »

thekupus wrote:

Nas mentalitet je takav da moze ga parkirati u stan, on bi ga parkir'o.
Pekara preko ceste, on ce u auto po hljeb...
:roll:
Styling

#1106 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

geralt wrote:
Styling wrote:Ne znam ko je za ovo nadlezan (Skupstina ili Vlada), ali pisem na ovoj temi.

Naime, moze li se nesto uraditi da se zatvaranje Vilsonovog pomjeri sa 17:00 na 19:00 ili bar na 18:00? Vikendom neka ostane kako jeste.

Grad je u saobracajnom kolapsu. Svakodnevna migracija ljudi iz donjeg dijela grada je ogromna a jedna od zila kucavica je zatvorena u najvecoj spici. ovaj grad je ukotlini i namamo bas alternativu za preusmjeravanje saobracaja kako bi se glavna saobracajnica rasteretila. Mislim da bi pomijeranje bar za sat vremena uveliko doprinijelo manjim guzvama.
Nista to ne bi pomoglo. Vils je jednosmjerna ulica koja ide od zapada prema centru, a popodnevna guzva je usmjerena od centra prema zapadu (i Vogosci i Lukavici, ali to nije tema danasnje emisije). Saobracajne guzve se mogu smanjiti:

1. Popravljanjem GRAS-a.
2. Povezivanjem svih dijelova grada mrezom biciklistickih staza koja ce napraviti od bicikla realnu alternativu autima.
3. Zavrsetkom Juzne i Sjeverne longitudinale i transferzala prema Vogosci.
4. Gradskim autoputem.
Ja mislim da bi pomoglo, koliko -toliko. Ja se vozim u suprotnom pravcu (od centra prema Alipasinom) i svjedocim ogromnim guzvama iz pravca Ilidze prema Centru. Produzetak otvorenosti vilsa bar za sat vremena bi u ovom trenutku pomogla dok se sabracajni kolaps ne rijesi na bolji nacin.

Glede gradskog prevoza zelim prvo da se osvrnem na nasu kulturu voznje auta, gdje svjedocim ogromnom broju auta ujutro u kojima je samo po jedan vozac-ica. Tramvaji su prepuni, istina, ali je komercijala odlicna alternativa. Problem je kulture i navike koristenja gradskog prevoza. Nabavkom kvalitetnijih tramvaja i trolejbusa bi se mnogo toga rijesilo, bicikli na najam su vec alternativa koju ne koristi mnogo ljudi. Znaci novija vozila i mijenjanje svijesti kod gradjana bi uveliko doprinijeli smanjenju guzve.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1107 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by un1ted »

Ne bi pomoglo. Jedna traka, 40km/h, ne donosi apsolutno ništa gledajući dugoročno.
drug_profi

#1108 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Malo pretjerujete.
Auto je danas potreba, a ne luksuz.
Ne zive svi 5 minuta pjehe od trole/tramvaja i ne rade isto tako 5 minuta pjehe od trole/tramvaja.

ja zivim na Otoci, radim u Vogosci, supruga mi radi u Binjezevu. Koji klinac gradski saobracaj?
Imam dva auta, placam registracije, servise, akcize, pizdematerine...
I da ga parkiram jer se nekom seta ujutro?
Drzava mi uzme 2 marke dnevno samo da mi da dozvolu da ga vozim po javnim cestama. Pa me jos dere po predjenom kilometru.

Naselja imaju parkove i postoje setnice kraj Miljacke.

Da se poboljsaju uslovi zivota i saobracaja potrebno je:
- primjenjivati dosljedno postojeci ZOBS pa kaznjavati nelegalno parkiranje, slati na tehnicki auta sumnjive tehnicke ispravnsoti, a neispravna eliminisati iz saobracaja
- primjenjivati ekoloske odredbe o nivoima stetnih cestica iz auspuha, te postaviti limite, destimulisati dizelska vozila u gradu, a stimulisati elektricna i plinska - euro 5 minimum.

Kad bi se iz saobracaja lroz grad iskljucila samo vozila koja imaju manje od euro 3 norme, i ona neregistrovana i neispravna zacudili bi ste se gdje je otisao sav taj svijet.
Hakiz

#1109 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote:...bicikli na najam su vec alternativa koju ne koristi mnogo ljudi. Znaci novija vozila i mijenjanje svijesti kod gradjana bi uveliko doprinijeli smanjenju guzve.
Za korištenje bicikala i poslodavci trebaju da se uključe.

Naime, nije baš lijepo da oznojen boraviš sa kolegama na poslu. A naročito ako je posao takav da zahtijeva rad sa klijentima. A to znači da bi poslodavac trebao obezbijediti jednu prostoriju (tuševi bi bili misaona imenica) u kojoj se biciklista može osušiti, presvući i namirisati prije dolaska na radno mjesto. I, naravno, obezbijediti mjesto na kojem bi veći broj uposlenika mogao svoje bicikle parkirati.

Te stvari zahtijevaju rad na više nivoa. A sve to zahtijeva prije svega promjenu svijesti, prvo da dovoljno ljudi hoće, a onda da se kao normalno i potrebno od institucija, preko poslodavaca do pojedinaca shvati da treba stvoriti infrastrukturu.

Naprosto, trebamo se odreći sebičnosti i civilizovati se.
Hakiz

#1110 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

drug_profi wrote:Malo pretjerujete.
Ne zive svi 5 minuta pjehe od trole/tramvaja i ne rade isto tako 5 minuta pjehe od trole/tramvaja.

ja zivim na Otoci, radim u Vogosci, supruga mi radi u Binjezevu. Koji klinac gradski saobracaj?
Drzava mi uzme 2 marke dnevno samo da mi da dozvolu da ga vozim po javnim cestama. Pa me jos dere po predjenom kilometru.

Naselja imaju parkove i postoje setnice kraj Miljacke.

Da se poboljsaju uslovi zivota i saobracaja potrebno je:
- primjenjivati dosljedno postojeci ZOBS pa kaznjavati nelegalno parkiranje, slati na tehnicki auta sumnjive tehnicke ispravnsoti, a neispravna eliminisati iz saobracaja
- primjenjivati ekoloske odredbe o nivoima stetnih cestica iz auspuha, te postaviti limite, destimulisati dizelska vozila u gradu, a stimulisati elektricna i plinska - euro 5 minimum.

Kad bi se iz saobracaja lroz grad iskljucila samo vozila koja imaju manje od euro 3 norme, i ona neregistrovana i neispravna zacudili bi ste se gdje je otisao sav taj svijet.
Treba popraviti javni saobraćaj i učiniti korištenje vlastitog vozila na mjestima gdje je javni saobraćaj dobro organizovan preskupim. Kao što veliki broj gradova u Evropi odavno čini.
The BEN10

#1111 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by The BEN10 »

Hakiz wrote:
Styling wrote:...bicikli na najam su vec alternativa koju ne koristi mnogo ljudi. Znaci novija vozila i mijenjanje svijesti kod gradjana bi uveliko doprinijeli smanjenju guzve.
Za korištenje bicikala i poslodavci trebaju da se uključe.

Naime, nije baš lijepo da oznojen boraviš sa kolegama na poslu. A naročito ako je posao takav da zahtijeva rad sa klijentima. A to znači da bi poslodavac trebao obezbijediti jednu prostoriju (tuševi bi bili misaona imenica) u kojoj se biciklista može osušiti, presvući i namirisati prije dolaska na radno mjesto. I, naravno, obezbijediti mjesto na kojem bi veći broj uposlenika mogao svoje bicikle parkirati.

Te stvari zahtijevaju rad na više nivoa. A sve to zahtijeva prije svega promjenu svijesti, prvo da dovoljno ljudi hoće, a onda da se kao normalno i potrebno od institucija, preko poslodavaca do pojedinaca shvati da treba stvoriti infrastrukturu.

Naprosto, trebamo se odreći sebičnosti i civilizovati se.
Bravo!
geralt

#1112 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by geralt »

To je jedna od stvari se podrazumijevaju pod "popravkom GRAS-a". Copenhagen i Stockholm su x puta veci gradovi od Sarajeva, ali je gradski prevoz napravljen tako da skoro niko ne zivi vise od 5 minuta od metroa/autobusa. Imas i tamo ljude koji autima idu na posao, ali oni taj luksuz placaju puno skuplje nego kod nas. Te 2 marke dnevno sto spominjes uglavnom idu osiguranju i tehnickom pregledu, a ne drzavi.
sahara1428

#1113 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

Da li je odzvonilo građevinskom lobiju ili mafiji, hoce li se zakoni početi poštovati??? :izet: :izet: :izet:

Ministarstvo pita Skaku: Kako je moguće graditi Vidikovac na Trebeviću?
drug_profi

#1114 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

geralt wrote:

To je jedna od stvari se podrazumijevaju pod "popravkom GRAS-a". Copenhagen i Stockholm su x puta veci gradovi od Sarajeva, ali je gradski prevoz napravljen tako da skoro niko ne zivi vise od 5 minuta od metroa/autobusa. Imas i tamo ljude koji autima idu na posao, ali oni taj luksuz placaju puno skuplje nego kod nas. Te 2 marke dnevno sto spominjes uglavnom idu osiguranju i tehnickom pregledu, a ne drzavi.
Nije bitno kome idu 2 marke dnevno. Drzava je to omogucila svojim propisima.
Imamo mi sve sto treba, samo je kod nas sve pro forme. Zakoni da se postuju ne bi bilo nelegalnog parkiranja. Ne bi bilo neregistrovanih vozila. Ne bi bilo eko kategorije ispod 4 u jezgru grada. Ne bi tehnicki prolazil auta sa odstranjenim katalizatorima, te filterima cvrstih cestica.
I sad da pokrenes neku suludu ideju o nekom dodatnom udaranju po dzepu ljudi koji su vec dobrano udareni, opet ti oni isti koji nista ne placaju ne bi ni to placali. Samo bi ljudima koji pokusavaju da zive cestito i po zakonu sjebao zivot do daske.
Ja sam prosto alergican kad cujem prijedloge poput tvoga. Potpuno odustvo realnosti. Sto je najgore, naci ce se neki mudrac da to gura.

Treba jednostavno primjeniti zakone koje postoje. Odstranices 20-30% vozila sa ceste. Smanjices zagađenje od saobracaja bar za 50%, smanjices guzve u spicama.
Niko nece ici autom u grad ako mu neka kamera snimi tablice i konstatuje da je auto neregistrovano, ili da vozilo sa tim tablicama u bazi podataka ne ispunjava trazenu eko normu. Imas kaznu na adresu.
Niko nece ici autom u grad ako bude MORAO platiti parking po satu.
A nameta postenim ljudima je vec i previse.
Hajvan

#1115 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hajvan »

drug_profi wrote:
geralt wrote:

Imamo mi sve sto treba, samo je kod nas sve pro forme. Zakoni da se postuju ne bi bilo nelegalnog parkiranja. Ne bi bilo neregistrovanih vozila. Ne bi bilo eko kategorije ispod 4 u jezgru grada. Ne bi tehnicki prolazil auta sa odstranjenim katalizatorima, te filterima cvrstih cestica.
I sad da pokrenes neku suludu ideju o nekom dodatnom udaranju po dzepu ljudi koji su vec dobrano udareni, opet ti oni isti koji nista ne placaju ne bi ni to placali. Samo bi ljudima koji pokusavaju da zive cestito i po zakonu sjebao zivot do daske.
Ja sam prosto alergican kad cujem prijedloge poput tvoga. Potpuno odustvo realnosti. Sto je najgore, naci ce se neki mudrac da to gura.

Treba jednostavno primjeniti zakone koje postoje. Odstranices 20-30% vozila sa ceste. Smanjices zagađenje od saobracaja bar za 50%, smanjices guzve u spicama.
Niko nece ici autom u grad ako mu neka kamera snimi tablice i konstatuje da je auto neregistrovano, ili da vozilo sa tim tablicama u bazi podataka ne ispunjava trazenu eko normu. Imas kaznu na adresu.

:thumbup:
Kikibombona

#1116 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

drug_profi wrote:
geralt wrote:

Pises ono sto ti ide u korist. :D

Zabranio bi starija auta sto je jos jedan udar na najsirmasniji i najugrozeniji sloj. Oni neka idu pjeske i ustaju sat-dva ranije da bi stigli na odrediste. Nije dovoljna muka sto su bijeda i sto im je zivot vec tezak, treba ih dodatno sjebati u odnosu na materijalno jace. :D

Hajmo smisliti nesto sto ce olaksati sirotinji a nastetiti srednjem sloju i bogatima da se napravi ravnoteza. Moze li tako?

Ja sam iznad prosjeka i apsolutno ne podnosim kada se kola lome na sirotinji. Mrzim kada neko nema osjecaj za najnize slojeve. Mrzim kada neko kaze da siromasnom treba oduzeti cumur i auto, pa neka crkne od zime i pjesaci. Zalazem se da tim ljudima pomognemo. Uzasno se frustriram radi ljudi kojima je tesko. Koliko god meni bilo dobro ne mogu biti potpuno sretan dok je vecini lose. I zaista se ovako osjecam u dubini duse.

...

Smatram da trebamo stremiti ka sto manjem zagadjenju okoline. Nicije pravo nije da truje dijete svojim automobilom, taman da je najnovije proizvodnje. I to najnovije auto ispusta otrovne materije.

Za bilo kakve zabrane i ogranicenja nisam sve dok se ne ponudi alternativa. Ako je autobuska ili tramvajska stanica pet minuta od stana, zasto je potrebno ici autom i trovati 300 000 stanovnika?
seoBIH

#1117 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by seoBIH »

Hajmo smisliti nesto sto ce olaksati sirotinji a nastetiti srednjem sloju i bogatima da se napravi ravnoteza. Moze li tako?
Mislim da se svi slazu s tobom, ali da ti je objasnjeno i kako to odraditi. Poboljsati JGS i onda uvesti te zabrane. Nakon toga i ta "sirotinja" ima alternativu i onda nema razloga da se gleda na neku mjeru kao losa. Sve dok nema pobljsanja JGS nema smisla ni uvoditi zabrane. Nakon sto je prevoz dobar, onda itekako ima smisla.
cyprus

#1118 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Ne volim ni ja da se kola lome na sirotinji, ali još manje volim to što se lome na ljudima koje zagađenje šalje direktno u smrt...

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/za ... ake-godine
Kikibombona

#1119 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

seoBIH wrote:Mislim da se svi slazu s tobom, ali da ti je objasnjeno i kako to odraditi. Poboljsati JGS i onda uvesti te zabrane. Nakon toga i ta "sirotinja" ima alternativu i onda nema razloga da se gleda na neku mjeru kao losa. Sve dok nema pobljsanja JGS nema smisla ni uvoditi zabrane. Nakon sto je prevoz dobar, onda itekako ima smisla.
Upravo tako. Poboljsati gradski prevoz, napraviti biciklisticke staze i sl. Tu su onda elektricni skuteri i romobili. Sve to bi poboljsalo kvalitet zraka i kvalitet zivota kroz kretanje i druzenje.

Zagadjenost zraka je jedan od glavnih uzroka smrtnosti. U vazduhu je sve manja koncentracija kisika a to znaci da je nase tijelo izlozeno svim mogucim bolestima.

Ni guzonja sa Audijem od 100 000 nema pravo da truje ljude ako za tim nije prijeka potreba. Nekada je auto zaista potreba i to treba uvaziti, prihvatiti da se trujemo radi viseg cilja.

Dakle, sve se moze ako postoji plan i volja. Medjutim, jasno je da smo daleko od toga. Kada zapadno-evropski gradovi budu ocisceni, nama ce trebati jos par decenija da dodjemo na taj nivo razvoja i svijesti.

...

Do tada, protiv sam selektivnih ogranicenja dok se ne ponudi adekvatna alternativa. Neka ljudi loze cumur i voze golf 2. Za bolje nismo sposobni.
Kikibombona

#1120 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Ne volim ni ja da se kola lome na sirotinji, ali još manje volim to što se lome na ljudima koje zagađenje šalje direktno u smrt...

Sirotinja je najmanje kriva. Uglavnom se radi o ljudima skromnih intelektualnih kapaciteta. Oni su tu da doprinesu fizicki a ne umno. Vrijedan dio drustva bez kojeg se ne moze. Sta bi bilo da nemamo cistace ulica? Pomrli bi od zaraze.

Ja sam apsolutno protiv da se kola lome na tim ljudima.

Obavezu da urede sistem imaju inteligentni, obrazovani, bogati... visi i srednji sloj drustva.

Za propast drzave i drustva su vise krivi ljudi poput Kipranina nego nekog XY neobrazovanog covjeka. Ako razumijes sta hocu reci. Ti razumijes sta je problem i kako bi moglo bolje, ali mozda ne radis dovoljno za drustvo. Svi smo zapali u komformizam i tesku apatiju. Plin u Sarajevu poskupi 30% i niko ne izadje na ulicu. Onda je najbolje da nas sve potruje ugalj. XY neobrazovan covjek ne razumije, nije sposoban kriticki sagledati, podlozan je manipulaciji itd. Definitivno sam prestao kriviti ljude takvog profila....
cyprus

#1121 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Ne volim ni ja da se kola lome na sirotinji, ali još manje volim to što se lome na ljudima koje zagađenje šalje direktno u smrt...

Sirotinja je najmanje kriva. Uglavnom se radi o ljudima skromnih intelektualnih kapaciteta. Oni su tu da doprinesu fizicki a ne umno. Vrijedan dio drustva bez kojeg se ne moze. Sta bi bilo da nemamo cistace ulica? Pomrli bi od zaraze.

Ja sam apsolutno protiv da se kola lome na tim ljudima.

Obavezu da urede sistem imaju inteligentni, obrazovani, bogati... visi i srednji sloj drustva.

Za propast drzave i drustva su vise krivi ljudi poput Kipranina nego nekog XY neobrazovanog covjeka. Ako razumijes sta hocu reci. Ti razumijes sta je problem i kako bi moglo bolje, ali mozda ne radis dovoljno za drustvo. Svi smo zapali u komformizam i tesku apatiju. Plin u Sarajevu poskupi 30% i niko ne izadje na ulicu. Onda je najbolje da nas sve potruje ugalj. XY neobrazovan covjek ne razumije, nije sposoban kriticki sagledati, podlozan je manipulaciji itd. Definitivno sam prestao kriviti ljude takvog profila....
Kada glas neobrazovanog bude vrijedio višestruko manje u odnosu na glas obrazovanog, onda ću moći kriviti obrazovane... Ovako jok, i ne slažem se ni sa jednom napisanom rečenicom... Ali nemam sad vremena ni snage da se prepirem...

PS Ja sam po statusu suštinski bliže sirotinji, nego nekoj višoj klasi, da se razumijemo...
drug_profi

#1122 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Kikibombona wrote: Pises ono sto ti ide u korist. :D

Zabranio bi starija auta sto je jos jedan udar na najsirmasniji i najugrozeniji sloj. Oni neka idu pjeske i ustaju sat-dva ranije da bi stigli na odrediste. Nije dovoljna muka sto su bijeda i sto im je zivot vec tezak, treba ih dodatno sjebati u odnosu na materijalno jace. :D

Ja sam iznad prosjeka i apsolutno ne podnosim kada se kola lome na sirotinji. Mrzim kada neko nema osjecaj za najnize slojeve. Mrzim kada neko kaze da siromasnom treba oduzeti cumur i auto, pa neka crkne od zime i pjesaci. Zalazem se da tim ljudima pomognemo. Uzasno se frustriram radi ljudi kojima je tesko. Koliko god meni bilo dobro ne mogu biti potpuno sretan dok je vecini lose. I zaista se ovako osjecam u dubini duse.

...

Smatram da trebamo stremiti ka sto manjem zagadjenju okoline. Nicije pravo nije da truje dijete svojim automobilom, taman da je najnovije proizvodnje. I to najnovije auto ispusta otrovne materije.

Za bilo kakve zabrane i ogranicenja nisam sve dok se ne ponudi alternativa. Ako je autobuska ili tramvajska stanica pet minuta od stana, zasto je potrebno ici autom i trovati 300 000 stanovnika?
Pisem ono sto svima ide u korist.
Ovo nije usmjereno na sirotinju. Starija auta skode sivma. I siromasnim i bogatim, cumur truje vise sirotinju neg bogate. Ja cu makar kupit skupu masku djeci svake zime.
Ti bi pomogao sirotinji tako da opteretis ljude koji inace sve uredno placaju. Malo li je vise? Treba i nas svuc u level sirotinje da tebi bude potaman?
Ma da prostis...
A grasom nek se vozi ko nema za cestito auto, ko ga ne moze registrovat i ko nema da plati parking. Ne vidim zasto bi to bilo drugacije nego u drugim zemljama. Rijesi nelegalni parking u gradu, rijesi nelegalna vozila, i rijesi se trovaca i imaces bolje uslove za sve.

Ili cemo radi socijalnog mira i da tebi bude lakse oko srca pustiti da nam se vozaju dvicine, tricine, i razjebani falšvageni iza kojih ni virusi ne opstaju.
A_A_AKCIJA

#1123 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Pa kad mi neko krene sa pričom o ljevici... :D
Da GRAS preimenujemo u Fukaratrans, nek se zna ko gdje pripada! Još bolje, da podijelimo, pa vagon za cigane, vagon za migrante, samohrane majke...
Eee, nećemo mi još zadugo na zelenu granu, vidim ja.

Ovo što si napisao je u rangu američkih republikanaca, samo što oni još začine priču crncima i latinosima.... Normalna država se trudi da siromašnih bude što manje, a ne da tebi ne smetaju da parkiraš u gradu. To što se voze trulje od auta je slika i prilika građana sa kojima dijeliš grad. Vozili bi bolje da imaju, ali nemaju. Ko da oni ne znaju da je čumur štetan, ali nemaju za plin. Normalna država se trudi da im omogući da imaju, a ti bi im osnivao neki Čumurtown, pa nek hajcaju sami.

Pročitah neki dan, razlika između bogatih i siromašnih zemalja je da u bogatim, bogati se voze gradskim prevozom. Ogromna većina ljudi u velikim gradovima ne posjeduje auto, uopće.

Molim Boga za dan kada ću se moći voziti pouzdanim GRASovim prevozom, kao u Beču, Barceloni, ...
drug_profi

#1124 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Ocigledno sam bio nejasan.
Gradski prevoz postoji za sve. Nebitno od imovinskog stanja.
Ne mozete mi pricati o socijalnoj pravdi tako sto cete pustiti "one koji nemaju" da krse zakone, da bi eto vama bilo toplo oko srca.
Kad sprijecite svako nedozvoljeno parkiranje, sprijecite voznju neispravnih i neregistrovanih, onda cete imati i bolje stanje u saobracaju i manje guzve u gradu.
Eko kategorije pominjem jer je to nešto što ovaj grad u kotlini mora zavesti radi sebe i svoje djece. I ja ne vidim sta je tu suprotno od socijalne pravde?
Dokle ce se vise svako krsenje zakona smatrati socijalnom pravdom i dokle ce se svaki propust drzave da provodi zakone prelamati samo preko onih koji te zakone postuju.
Napominjem, ako neko nije shvatio, cijela ova tirada pocinje necijom idejom da se vozacima udara jos vise po dzepu da bi se vise koristio gras, inace sinonim za uzas, i da bi se tako smanjile guzve u gradu.
Ja onda napominjem da je to nonsens jer se ni postojeci zakoni ne provode, a da se provode guzve bi bile znatno manje.
I onda se povlace socijalne price? Kako cu ja zabraniti sirotinji da voza auta? Mislim logika na nivou.
Eto sirotinja nek voza trulje, nek parkira po trotoarima, a ja cu placati duple takse, duplu cijenu parkinga, i duplu registraciju? Ili ici grasom na posao. Jel to logika?

A kad si pomenuo ćumurtown, ja odavno predlazem zabranu lozenja ćumura, i istovremeno stimulaciju drzave za prelazak na struju ili plin, uz subvenciju racuna za grijanje.
I neka se taj fond puni od ovih eko taksi za vozila, a razliku iz budzeta.
Cumur nas pobi, djeca imaju astme, COPD, i ko zna sta jos pobogu.
Necu da okrecem glavu jer neko nema za plin ili struju. Ne moze svako ni zivjeti u gradu. narocito u ovoj kotlini.
Zato sto nema para treba da truje cijeli grad sa gumom, cumurom, smecem raznim... jer eto nema para.
Pita li mene neko imam li ili samo posalju racun i narede?
Styling

#1125 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

drug_profi wrote:Ocigledno sam bio nejasan.
Gradski prevoz postoji za sve. Nebitno od imovinskog stanja.
Ne mozete mi pricati o socijalnoj pravdi tako sto cete pustiti "one koji nemaju" da krse zakone, da bi eto vama bilo toplo oko srca.
Kad sprijecite svako nedozvoljeno parkiranje, sprijecite voznju neispravnih i neregistrovanih, onda cete imati i bolje stanje u saobracaju i manje guzve u gradu.
Eko kategorije pominjem jer je to nešto što ovaj grad u kotlini mora zavesti radi sebe i svoje djece. I ja ne vidim sta je tu suprotno od socijalne pravde?
Dokle ce se vise svako krsenje zakona smatrati socijalnom pravdom i dokle ce se svaki propust drzave da provodi zakone prelamati samo preko onih koji te zakone postuju.
Napominjem, ako neko nije shvatio, cijela ova tirada pocinje necijom idejom da se vozacima udara jos vise po dzepu da bi se vise koristio gras, inace sinonim za uzas, i da bi se tako smanjile guzve u gradu.
Ja onda napominjem da je to nonsens jer se ni postojeci zakoni ne provode, a da se provode guzve bi bile znatno manje.
I onda se povlace socijalne price? Kako cu ja zabraniti sirotinji da voza auta? Mislim logika na nivou.
Eto sirotinja nek voza trulje, nek parkira po trotoarima, a ja cu placati duple takse, duplu cijenu parkinga, i duplu registraciju? Ili ici grasom na posao. Jel to logika?

A kad si pomenuo ćumurtown, ja odavno predlazem zabranu lozenja ćumura, i istovremeno stimulaciju drzave za prelazak na struju ili plin, uz subvenciju racuna za grijanje.
I neka se taj fond puni od ovih eko taksi za vozila, a razliku iz budzeta.
Cumur nas pobi, djeca imaju astme, COPD, i ko zna sta jos pobogu.
Necu da okrecem glavu jer neko nema za plin ili struju. Ne moze svako ni zivjeti u gradu. narocito u ovoj kotlini.
Zato sto nema para treba da truje cijeli grad sa gumom, cumurom, smecem raznim... jer eto nema para.
Pita li mene neko imam li ili samo posalju racun i narede?
Ja se apsolutno slazem s tobom. Golfovi dvojke i auta koja su u Evropi davno rashodovana se ovdje voze pod izgovorom da zbog niskih plata ljudi ne mogu sebi priustiti bolje. Pa nemoj ga voziti ziv bio. Kada vidim na cesti koja sve auta prodju tehnicki i registraciju dodje mi da povracam. Nekim autima treba zabraniti da se voze po gradu zbog zagadjenja koje uzrokuju. Ja imam skupo auto ali ga ne vozim svaki dan jer ne zelim da se izlazem traumi trazenja parkinga i raznih isfrustriranih kretena u saobracaju koji voze kao manijaci. Placam komercijalu svaki dan.
S druge strane, ko ne moze pristiti grijanje na plin ili pelet, ne treba da zivi u gradu. Zahvaljujuci politici SDA od rata na ovamo, masa ljudi koji jedva prezivljavaju su bespravno napravili kuce na brdima i loze svakakv otpad, kuce nemaju fasada i trose ogromnu energiju i truju ljude koji zive u nizim dijelovima grada i zgradama.

Potrebni su radikalni rezovi na oba polja. Bolni, nepopularni ali neophodni. Natjerati ljude koji imaju kuce da predju na plin ili pelet uz neke subvencije, a ako to ne urade naplacivati im dodatnu taksu na zagadjenje. Stare trulje eliminisati sa ceste i rekonstruisati GRAS. Uz sve to, ja bih uvela "no traffic zone" u centru grada, osim za dostavljace i taksi vozila. I ozbiljno, ali OZBILJNO, poraditi na edukaciji gradjana da koriste gradski prevoz. Sa edukacijom poceti u obdanistu. Ja drugog puta za rjesenje problema saobaracaja i zagadjenja ne vidim.
Locked