(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
__Phoenix__

#1101 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by __Phoenix__ »

patriot_1 wrote:
__Phoenix__ wrote:Oluja je nakon Srebrenice i Prijedora najveći zločin na prostorima ex-yu tokom ratnih zbivanja devedesetih...
Više je u Vukovaru pobijeno Hrvata nego tijekom Bljeska i Oluje Srba!Pa ti pričaj priče nekom drugom!
Ja i?

U Oluji je Hrvatska pokazala pravo lice, da su oni i Srbi u proteklom ratu bili s istim, krvoločnim očima...
PM72

#1102 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:Oluja je nama pomogla da okrenemo tok rata u svoju korist. Sveukupan odnos Hrvatske prema ratu u Bosni moze se okarekterisati kao negativan kad su u pitanju snage lojalne legalnim organima vlasti u Sarajevu, ali ovaj momenat je i vise nego pozitivan. Zato im hvala, za ostalo, nabijem ih na qrac.
Fudara moj pošteni,
Ti si u pravu.I meni je bilo drago 1995 kad je počela Oluja.Drago mi je bilo i kad su rokali Beograd.Samo,kurvanjski su se ponjeli prema nama i zato ih i ja -što ti reče - nabijem na khm.Sve u svemu,dvolična,hinjska,parazitska i kurvanjska politika i postupci.Sa Srbima si bar znao na čemu si.
karanana

#1103 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by karanana »

smijesni_ste wrote:Šta ako padne hrvatski UZP ?

Ništa me ne bi iznenadilo.
sta i ako ne padne?
isto ti ga dodje. pao ne pao
PM72

#1104 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by PM72 »

Znači,trebamo žaliti ove sa traktora?

Iskren da budem,ja bih volio da smo i mi mogli napraviti bosansku Oluju pa da gledamo fotografije ovih što su bili na položajima oko Sarajeva kako se guraju oko Sremske rače.

Kad su glumili Knindže - onda je to bilo cool?
karanana

#1105 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by karanana »

Sarajmen wrote:Image

Korektnije je govoriti o ovom, kao posljedici operacije ''Oluja''.Niko ozbiljan ne dovodi u pitanje skor obračuna dvije vojske, a ovo sa civilima je nešto drugo.
pa stavi sliku i onih krajisnikovih 150.000 kao posljedice integracije sarajeva.
Grean

#1106 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Grean »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:Oluja je nama pomogla da okrenemo tok rata u svoju korist. Sveukupan odnos Hrvatske prema ratu u Bosni moze se okarekterisati kao negativan kad su u pitanju snage lojalne legalnim organima vlasti u Sarajevu, ali ovaj momenat je i vise nego pozitivan. Zato im hvala, za ostalo, nabijem ih na qrac.
Fudara moj pošteni,
Ti si u pravu.I meni je bilo drago 1995 kad je počela Oluja.Drago mi je bilo i kad su rokali Beograd.Samo,kurvanjski su se ponjeli prema nama i zato ih i ja -što ti reče - nabijem na khm.Sve u svemu,dvolična,hinjska,parazitska i kurvanjska politika i postupci.Sa Srbima si bar znao na čemu si.
+1

Sto se tice rata i njihovih zasluga za zavrsetak istog u BiH. Moze se reci da je u najmanju ruku bila uzajamna korist, Hrvatska je nakon manje od godinu dana ratovanja potpisala primirje nakon kojeg su Srbi navalili na BiH dok smo mi ratovali 3,5 godine bez prestanka i napravili preduslove za Oluju.

Ipak, Hrvatka je zemlja koja je priznala svoje grijehe prema BiH za razliku od Srbije tako da ne trebam pominjati ko mi je blizi iako je hrvatska politika u velikoj mjeri zasluzna za postojanje RS-a jer smo najveci dio teritorija izgubili u 93' kad su nam zabili noz u ledja. Nekad se pitam da li bi se Oluja ikad desila da je prosao Kutiljerov plan.
karanana

#1107 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by karanana »

Sarajmen wrote:Pismen si @karanana, pročitaj naslov teme.
pa ne, apsolutno se ne slazem da su ovi traktoristi posljedica oluje. oni su posljedica politike milosevica a ne oluje. zato sam i povukao paralelu sa seljenjem srba iz sarajeva i time da se moze reci da je njihov odolazak posljedica dolaska federacije tu a da se ne gledaju raniji dogadjaji.
dječak sa šibicama

#1108 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by dječak sa šibicama »

Sudski proces se vodio, Oluja cista kao suza, generali na slobodi :thumbup:

Na zalost mnogih :)
__Phoenix__

#1109 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by __Phoenix__ »

dječak sa šibicama wrote:Sudski proces se vodio, Oluja cista kao suza, generali na slobodi :thumbup:

Na zalost mnogih :)
Prvostepenom su osuđena dva generala i dokazan je udruženi zločinački poduhvat, kasnije su oba odnosno trojica oslobođena većinskim glasom, kao Šešelj prije nekoliko dana, tako da tu čistoću suze mačku o rep...
Zastozato

#1110 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Zastozato »

Ne mogu da vjerujem da medju Bosnjacima ima onih koji zale sto nismo bili saveznici sa ovima.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mracna-h ... /160408085

Paul F.

#1111 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote:
SkyLimit wrote:De kopiraj cijeli Alijin govor kad je rekao "ovo nije nas rat", nemoj vaditi samo taj jedan dio jedne recenice, pa da vidimo o cemu je on zapravo tada govorio.

Ta fraza "ovo nije nas rat" je izgovorena u govoru u kojem Alija Izetbegovic poziva sve Bosance i Hercegovce da odbiju da u sklopu JNA ratuju u Hrvatskoj, vi postovaoci velikohervatske fanaticnokatolicke agresorske politike znate to dobro, samo namjerno ponavljate kao papagaji kako vam odgovara.
Malo sam pogledao video isječak tog Alijinog govora,neće ići ovo tvoje,teza ti pada u vodu jer je Alija to rekao nako brutalnog napada na Ravno gdje je ubijeno preko 20 Hrvata,neki odvedeni u Morinj,,logor,mjesto sravnano sa zemljom,,a on kaže "Nije ovo naš rat!"Pa čiji je ako se nalazi u BiH to mjesto?Srbi su započeli rat zbog jednog ubijenog Srbina u Sarajevu,ovdje imamo uništeno mjesto i izjavu predsjednika!Kako su Hrvati mogli njega poštivati nakon toga?
Prkačin kaže da je napad na Ravno dio rata u Hrvatskoj. Od 45 minute.
https://www.youtube.com/watch?v=cBnSgn1Th8c
Baš me zanima kakvu ćeš sad glupost smisliti.
Paul F.

#1112 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote:
Paul F. wrote:
patriot_1 wrote: To je tako kad se gleda SAMO jednostrano,kad se mozak godinama punio selektivnim informacijama,pa NAŠA istina postade jedina istina!

Ti koji nisi tako jednostran, naravno nećeš priznati presudu za UZP onoj vašoj šestorki, niti ćeš priznati izjave Mesića, Parage, Prkačina i inih. Upravo zato jer nisi jednostran nego svestran. To je to ili ? Naravno, ubistvo Blaža Kraljevića ili trovanje Stjepana Kljujića se ne pikaju jer bi i to bilo jednostrano... :-)

To sam baš htjeo napisati danas,na godišnjici osnivanja neke BiH brigade , govorio je Prkačin i reče da je 80% krivnje na našoj strani a 20% na strani Muslimanskoj!
I od svih silnih izjava ti baš ovu nađe. :-) Argument "Svi smo ista govna" je srpski patent. Nemaš pravo da kršiš tuđa autorska prava. :oops:
janko_007

#1113 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by janko_007 »

Hajde da se i ja ukljucim u ovu konstruktivnu diskusiju. Danas su svi relevantni izvori dostupni sirokoj javnosti, filmski materijal sa YouTube, dokumenti, slike, a sto je najvaznije, toliko nas je zivih(i jos zdravih) da pamtimo ta dogadjanja. Za ovu dugu devetku bih komentarisao samo ukratko. Da li on zna da je rat na nasim prostorima bio dogovoreni rat Franje Tudjmana i Slobodana Milosevica? Da se Srbi i Hrvati razgranice jednom za sva vremena. (A vi Muslimani dobro gledajte na koju cete stranu). Ko god da je bio umjesto Alije, rata u Bosni bi bilo. Ili rata ili tihe , mirne okupacije, da se mirnim putem prislo Srbima(pokusaj Tunje i Zulfikarpasica da se sa Slobom dogovore). Da je to uspjelo, BiH bi bila u istom polozaju kao recimo onomad Kosovo ili danas Sandzak, citaj srpski, Raska. Plan podjele BiH je bio puno ranije sklopljen, a krivousti pa i Slobo su bili spremni da Alinoj avliji ustupe zemljicu Bosnu u trokutu Sarajevo, Zenica, Tuzla. Ova duga devetka bi se morao sjetiti tog prezirnog tona krivoustog, kad je pricao o zemljici Bosni. Ja, sa ove distance kad gledam, Alijnog ridjobradog potomka i kad vidim ko danas vlada i kako vlada Sarajevskim kantonom, sam misljenja da bi Alija onda rado i pristao na njegovu avliju da je pretvori u svoj begovat, da nije bilo hajd recimo da budem skroman, nas bosanskih patriota. Alija je bio potpisao Kutiljerov, pa onaj Vens Ovenov plan podjele, ali su mu u medjuvremenu dosapnuli da ga ni trezor banke nece spasiti ako ne povuce odluku. Sad se pisu bajkice da su ga Amerikanci na to nagovorili.
Druga tacka referendum o nezavsnosti BiH.
Mozda je najvazniji akt u modernoj istoriji BiH. BH Hrvati gledali sta ce im Zagreb reci, glasali za nezavisnu BiH, ne zato sto je vole nego da bi je kasnijoj fazi lakse rasparcali. Osnovna namjera onda je bila, da se zariste rata prebaci na BiH i da se razvuku srpske snage i olaksa pritisak na Hrvatsku. Dakle, nema tu ni trunke patriotizma, kao ni trunke ljubavi prema rodnoj grudi, ako se ona ne zove Hrvatska. Kako onda,tako ostalo sve do danas.
Trece.
Ovo sranje koje me jako nervira je pisanje i patriota i ove duge devetke, ta bljestava akcija zvana "Oluja". Nije ovo ni hrvatski a ni srpski forum, da je jedni u zvjezde ukivaju a drugi nazivaju genocidom. Ovo je klix portal. Ovdje ljudi nisu optereceni tom akcijom, kao doticni. Prvo da se jednom za svagda zna, da je i to dogovoreno i to na dva mjesta. Nijedan srbijanski metak nije opaljen da se pokusa odbraniti ta srpska krajina u toj akciji. Krivousti je cak napravio koridor traktoristima . Nije se ni trudio da ih zarobljava, nego je trljao ruke od zadovoljstva sto idu. A ti traktoristi su tacno znali gdje idu. Vec je hrvatska posavina bila ispraznjena za njih. Jedan dio je trebao da se u nekoj buducnosti naseli na Kosovo, ali eto, nije im se dalo. I na kraju par rijeci o junackoj ofanzivi, najvecoj hrvatskoj pobjedi u njenoj povjesti, o akciji "Oluja". Da je onaj Martic kojim slucajem potpisao onaj cuveni Z4 , "Oluja" se nikad ne bi dogodila. Da nisu , podvlacim crnom olovkom, Amerikanci dali saglasnost(vidi pod Galbrajt), za tu akciju , danas bi se iz Srbije vidio Zagreb. I to je nepobitna istina. A poceli ste isto kao i Srbi da zivite od mitologije. Hrvatsko topnistvo, zracne snage, oklopne jedinice. CRO Army. Ma dajte. Martic vam cetiri godine(sa onom gomilom jada) bio pred Zadrom i Sibenikom. Zivot vam zagorco. Zagreb vam artiljerijo gadjo. Lovio raketama krivoustog po banskim dvorima i onda odjednom, eto, CRO sila nebeska. Kad govorite o saveznistvu sa BH armijom na kraju rata i o toj ljubavi na kraju balade, je li neko od vas cuo za tamo vec neki davni sporazum koji se zvao Vasingtonski. Nesto slicno kao i Dejtonski i nesto slucajno, oba u Americi potpisana. Tacno se mjesecima i prije Srebrenice i prije "Oluje" znalo dokle ce i kuda ce se kretati Armija BiH a kuda HV . Znalo se tacno i gdje ce se zaustaviti. Tacno na onih 51/49. E hajd sad dalje velicajte redarstvenu akciju "Oluja" i pravite jos malo mitologije od toga.
I da zakljucim.
Umjesto "Danke Deutschland" Hrvati bi danas, da su iskreni, trebali pjevati "Thank you USA, Thank you Bill and Monica".
muha_sa

#1114 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by muha_sa »

janko_007 :thumbup:
Paul F.

#1115 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

Tu silu nebesku je dobro uzdrmala gladna armija BiH prije Wašingtonskog sporazuma. Nego, bio je i jedan mirovni plan gdje nije bio ostavljen put za Sarajevo pa bi onda valjalo tunele pravit. Tunjo je usto protiv toga. Naravno, imaju i taktike pregovaranja...
Last edited by Paul F. on 09/04/2016 08:27, edited 1 time in total.
Paul F.

#1116 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

karanana wrote:
smijesni_ste wrote:Šta ako padne hrvatski UZP ?

Ništa me ne bi iznenadilo.
sta i ako ne padne?
isto ti ga dodje. pao ne pao
Zna li neko kad je ta drugostepena ?
patriot_1

#1117 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

Zastozato wrote:Ne mogu da vjerujem da medju Bosnjacima ima onih koji zale sto nismo bili saveznici sa ovima.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mracna-h ... /160408085

Ma nisu to Bošnjaci,siguran sam!
Sve u svemu,jasno je kao dan da su Bošnjaci i Hrvati od 4 g rata u BiH ,pola rata bili saveznici!
Sa Srbima su saveznici bili samo Abdićevci!
patriot_1

#1118 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

Paul F. wrote:
patriot_1 wrote:
SkyLimit wrote:De kopiraj cijeli Alijin govor kad je rekao "ovo nije nas rat", nemoj vaditi samo taj jedan dio jedne recenice, pa da vidimo o cemu je on zapravo tada govorio.

Ta fraza "ovo nije nas rat" je izgovorena u govoru u kojem Alija Izetbegovic poziva sve Bosance i Hercegovce da odbiju da u sklopu JNA ratuju u Hrvatskoj, vi postovaoci velikohervatske fanaticnokatolicke agresorske politike znate to dobro, samo namjerno ponavljate kao papagaji kako vam odgovara.
Malo sam pogledao video isječak tog Alijinog govora,neće ići ovo tvoje,teza ti pada u vodu jer je Alija to rekao nako brutalnog napada na Ravno gdje je ubijeno preko 20 Hrvata,neki odvedeni u Morinj,,logor,mjesto sravnano sa zemljom,,a on kaže "Nije ovo naš rat!"Pa čiji je ako se nalazi u BiH to mjesto?Srbi su započeli rat zbog jednog ubijenog Srbina u Sarajevu,ovdje imamo uništeno mjesto i izjavu predsjednika!Kako su Hrvati mogli njega poštivati nakon toga?
Prkačin kaže da je napad na Ravno dio rata u Hrvatskoj. Od 45 minute.
Ovo tvoje je glupost!
Ravno je u BiH a ne u Hrvatskoj!Ma što god tko rekao!
patriot_1

#1119 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

janko_007 wrote:Hajde da se i ja ukljucim u ovu konstruktivnu diskusiju. Danas su svi relevantni izvori dostupni sirokoj javnosti, filmski materijal sa YouTube, dokumenti, slike, a sto je najvaznije, toliko nas je zivih(i jos zdravih) da pamtimo ta dogadjanja. Za ovu dugu devetku bih komentarisao samo ukratko. Da li on zna da je rat na nasim prostorima bio dogovoreni rat Franje Tudjmana i Slobodana Milosevica? Da se Srbi i Hrvati razgranice jednom za sva vremena. (A vi Muslimani dobro gledajte na koju cete stranu). Ko god da je bio umjesto Alije, rata u Bosni bi bilo. Ili rata ili tihe , mirne okupacije, da se mirnim putem prislo Srbima(pokusaj Tunje i Zulfikarpasica da se sa Slobom dogovore). Da je to uspjelo, BiH bi bila u istom polozaju kao recimo onomad Kosovo ili danas Sandzak, citaj srpski, Raska. Plan podjele BiH je bio puno ranije sklopljen, a krivousti pa i Slobo su bili spremni da Alinoj avliji ustupe zemljicu Bosnu u trokutu Sarajevo, Zenica, Tuzla. Ova duga devetka bi se morao sjetiti tog prezirnog tona krivoustog, kad je pricao o zemljici Bosni. Ja, sa ove distance kad gledam, Alijnog ridjobradog potomka i kad vidim ko danas vlada i kako vlada Sarajevskim kantonom, sam misljenja da bi Alija onda rado i pristao na njegovu avliju da je pretvori u svoj begovat, da nije bilo hajd recimo da budem skroman, nas bosanskih patriota. Alija je bio potpisao Kutiljerov, pa onaj Vens Ovenov plan podjele, ali su mu u medjuvremenu dosapnuli da ga ni trezor banke nece spasiti ako ne povuce odluku. Sad se pisu bajkice da su ga Amerikanci na to nagovorili.
Mozda je najvazniji akt u modernoj istoriji BiH. BH Hrvati gledali sta ce im Zagreb reci, glasali za nezavisnu BiH, ne zato sto je vole nego da bi je kasnijoj fazi lakse rasparcali. Osnovna namjera onda je bila, da se zariste rata prebaci na BiH i da se razvuku srpske snage i olaksa pritisak na Hrvatsku. Dakle, nema tu ni trunke patriotizma, kao ni trunke ljubavi prema rodnoj grudi, ako se ona ne zove Hrvatska. Kako onda,tako ostalo sve do danas.
Trece.
Ovo sranje koje me jako nervira je pisanje i patriota i ove duge devetke, ta bljestava akcija zvana "Oluja". Nije ovo ni hrvatski a ni srpski forum, da je jedni u zvjezde ukivaju a drugi nazivaju genocidom. Ovo je klix portal. Ovdje ljudi nisu optereceni tom akcijom, kao doticni. Prvo da se jednom za svagda zna, da je i to dogovoreno i to na dva mjesta. Nijedan srbijanski metak nije opaljen da se pokusa odbraniti ta srpska krajina u toj akciji. Krivousti je cak napravio koridor traktoristima . Nije se ni trudio da ih zarobljava, nego je trljao ruke od zadovoljstva sto idu. A ti traktoristi su tacno znali gdje idu. Vec je hrvatska posavina bila ispraznjena za njih. Jedan dio je trebao da se u nekoj buducnosti naseli na Kosovo, ali eto, nije im se dalo. I na kraju par rijeci o junackoj ofanzivi, najvecoj hrvatskoj pobjedi u njenoj povjesti, o akciji "Oluja". Da je onaj Martic kojim slucajem potpisao onaj cuveni Z4 , "Oluja" se nikad ne bi dogodila. Da nisu , podvlacim crnom olovkom, Amerikanci dali saglasnost(vidi pod Galbrajt), za tu akciju , danas bi se iz Srbije vidio Zagreb. I to je nepobitna istina. A poceli ste isto kao i Srbi da zivite od mitologije. Hrvatsko topnistvo, zracne snage, oklopne jedinice. CRO Army. Ma dajte. Martic vam cetiri godine(sa onom gomilom jada) bio pred Zadrom i Sibenikom. Zivot vam zagorco. Zagreb vam artiljerijo gadjo. Lovio raketama krivoustog po banskim dvorima i onda odjednom, eto, CRO sila nebeska. Kad govorite o saveznistvu sa BH armijom na kraju rata i o toj ljubavi na kraju balade, je li neko od vas cuo za tamo vec neki davni sporazum koji se zvao Vasingtonski. Nesto slicno kao i Dejtonski i nesto slucajno, oba u Americi potpisana. Tacno se mjesecima i prije Srebrenice i prije "Oluje" znalo dokle ce i kuda ce se kretati Armija BiH a kuda HV . Znalo se tacno i gdje ce se zaustaviti. Tacno na onih 51/49. E hajd sad dalje velicajte redarstvenu akciju "Oluja" i pravite jos malo mitologije od toga.
I da zakljucim.
Umjesto "Danke Deutschland" Hrvati bi danas, da su iskreni, trebali pjevati "Thank you USA, Thank you Bill and Monica".
Dok ovo čitam,kao da čitam Šešeljovu "istinu"!Nabacano hrpu isnsinuacija bez ikakve veze sa mozgom!Imaš li ti mozak uopće?
Rat nije bio dogovoren,to su Srbi kao ideju proturili da se utješe nakon Oluje!Hrvata je protjerano oko 200 000 iz svojih domova već 91-e.
C/P "Prema podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju 1990.–1999. godine iznosila je 236.431.568.000 kuna ili 65.350.635.000 DEM.[6] Prema drugim podatcima, uništeno je 180,000 domova, 25 % hrvatske ekonomije te prouzročeno 27 milijardi $ materijalne štete.[14]"
Postoje razne procjene o tome koliki je broj poginulih u ratu u Hrvatskoj, ali se uglavnom spominje brojke od 13.583 mrtvih i nestalih, 37.000 ranjenih, odnosno oko 33.000 ranjenih na hrvatskoj strani, te oko 8.000 mrtvih i nestalih i još neutvrđen broj ranjenih na jugoslavenskoj/krajinskoj strani. Po službenim podacima vlade iz 2009. godine 1827 osoba se još uvijek vode kao nestale"
Po tebi i sličnima,ispada da je rat u Hrvatskoj fingiran,kao u Sloveniji,samo rat u BiH je bio pravi!Otkud onda toliko žrtava?
To što je pregovarao sa Miloševićem,možemo mu zamjeriti ali to je stoga da dobije na vremenu da se naoružamo.Ta i sam je rekao da bi sa crnim vragom pregovarao samo da Hrvatska dobije slobodu!Zamjerit mu svakako podjelu BiH.No da nije bio domoljub,nitko nemože reći a kao takav sigurno nebi žrtvovao toliko svog naroda!Nije Martić gađao Banske Dvore nego moćna JNA i masu tog zla njoj se može pripisati!Uostalom,Hrvatska vojska je ušla u BiH prije Oluje i poslije nje po dogovoru sa Alijom,mnogi Hrvati izginuše boreći se za BiH tada protiv istog neprijatelja kao i Bošnjaci!Milošević je daleko lukaviji bio od Franje,preveslao ga je po pitanju Bosne,uostalom,tko je gledao suđenje Miloševiću,tu se vidi koji je to lukavac,veslao je i njih!
Paul F.

#1120 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote: Ovo tvoje je glupost!
Ravno je u BiH a ne u Hrvatskoj!Ma što god tko rekao!
I sad trebam crtat ? General nema pojma ni o čemu a ti imaš ? Trebam crtat da Bosna još nije odlučila referendumom ? Trebam crtat da nisu u Ravnom mirno muzli krave pa ih JNA napala da im uzme mlijeko ? Trebam crtat da je riječ o Dubrovačkom ratištu i zaustavljanju kolone JNA bez saglasnosti predsjedništva ? Trebam crtat da je idiotski ući u rat bez međunarodnog priznanja zbog jednog sela ?
patriot_1

#1121 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

Grean wrote:
PM72 wrote:
Fudara moj pošteni,
+1

Sto se tice rata i njihovih zasluga za zavrsetak istog u BiH. Moze se reci da je u najmanju ruku bila uzajamna korist, Hrvatska je nakon manje od godinu dana ratovanja potpisala primirje nakon kojeg su Srbi navalili na BiH dok smo mi ratovali 3,5 godine bez prestanka i napravili preduslove za Oluju.

Ipak, Hrvatka je zemlja koja je priznala svoje grijehe prema BiH za razliku od Srbije tako da ne trebam pominjati ko mi je blizi iako je hrvatska politika u velikoj mjeri zasluzna za postojanje RS-a jer smo najveci dio teritorija izgubili u 93' kad su nam zabili noz u ledja. Nekad se pitam da li bi se Oluja ikad desila da je prosao Kutiljerov plan.
Kronologija

Datum Događaj
17.8. 1990. Balvan revolucija
21.10. 1990. proglašava se SAO Krajina
1.3. 1991. Okršaj u Pakracu
31.3. 1991. Incident na Plitvicama
1.4. 1991. Proglašava se Republika Srpska Krajina
2.5. 1991. Sukob u Borovom Selu
2.5. 1991. Prosvjedi u Zadru 1991.
6.5. 1991. Prosvjedi u Splitu 1991.
25.6. 1991. Hrvatska i Slovenija proglašavaju neovisnost
26.7. 1991. Pokolj u Kuljanima
1.8. 1991. Pokolj u Dalju
3.8. 1991.-1992. Bitka za Osijek
17.8. 1991. Opsada Kijeva 1991.
19.8. 1991. Operacija Labrador
25.8.-18.11. 1991. Bitka za Vukovar
29.8.-17.11. 1991. Bitka za Gospić
14.–19.9. 1991. Bitka za vojarne
14.–19.9. 1991. Bitka za Zadar
1.10. 1991. Opsada Dubrovnika
5.10. 1991. Hrvatska objavljuje sveopću mobilizaciju
1991.-1992. Ubojstva Srba u Sisku 1991.-1992.
Oktobar 1991.-februar 1992. Ubojstva u Pakračkoj Poljani
7.10. 1991. Bombardiranje Banskih dvora
10.10. 1991. Masakr u Lovasu
10.–13.10. 1991. Masakr u Širokoj Kuli
16.–18.10. 1991. Masakr u Gospiću
20.10. 1991. Masakr u Baćinu
31.10.-4.11. 1991. Operacija Otkos 10
Novembar 1991.-februar 1992. Masakr u Erdutu
18.11. 1991. Ovčara
18.11. 1991. Masakr u Škabrnji
Decembar 1991. Slučaj "Selotejp"
12.12. 1991. Operacija Orkan 91
13.12. 1991. Pokolj u Voćinu
16.12. 1991. Masakr u Joševici
21.12. 1991. Masakr u Bruškoj
21.12. 1992. Operacija Miljevci
22.1. 1993. Operacija Maslenica
9.–17.9. 1993. Operacija Medački džep
Januar 1995. Osmišljavanje Z-4 plana
1–3.5. 1995. Operacija Bljesak
2.–3.5. 1995. Raketiranje Zagreba
4.–7.8. 1995. Operacija Oluja
Kažeš,,Hrvatska ratovala JEDNU godinu,,,ha ha ha,,Ovdje nisu zabilježeni sukobi ,sitnije čarke koje su se događale svakodnevno!
Npr,nitko ne spominje da je Hrvatska naoružala i slala stotine boraca muslimana preko Slunjskog poligona u Bihaćku krajinu i helikopterima slala oružje!
Osobno poznam ovog Antu što je vodio ljude i poginuo!
https://www.youtube.com/watch?v=m5HlVBBkE7I
svi u napad

#1122 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by svi u napad »

Patriota bas si pravi patriota. Fino odradjen posao u nabrajanju bitki i dogadjaja u susjednoj zemlji. E sad bih te zamolio da se malo ohladis od patriotizma i uzmes kartu susjedne nam drzave i pogledas gdje se je ovo sve nabrojano desavalo. Ja cu ti samo malo pomoci da na prostoru melodija Istre i Kvarnera nije ispaljen ni jedan metak. Podrucja koja obuhvacaju Zagorje i Medjumurje tj. sjeverno-zapadna Hrvatska izuzev povlacenja JNA iz Bjelovara kad je pucano po kucama nista se nije desavalo. Zasto ovo navodim. Samo iz prostog razloga da bi svi vi omladinci shvatili da je sve bilo dogovoreno. No Balkanci su uvijek Balkanci i uvijek vazi ono pravilo "samo posteno pa ko koga prevari". Tudjman je na kraju pobijedio i prevario Slobu ne zato sto je pametniji vec sto je Slobo mislio da je Tito i da se moze zajebavati sa kaubojima. On nije bio glup ali vlast mu je bila udarila u glavu i slusajuci svoju zenu i poltrone oko sebe napravio je par gluposti koje su ga skupo kostale. Odbiti plan o autonomiji Krajine, ne dati kaubojima da prave bazu na Kosovu i biti u sukobu sa Oldbrajtovicom je previse i za slabije zemlje od Amerike.
Tudjman je kao vojnik kupovao vrijeme jer je bio vojnicki slabiji i radeci na jacanju svog lobija u USA i Njemackoj znao je da vrijeme radi za njega i da Slobo ne moze ratovati godinama jer ekonomija je kljuc svega. Njegov najjaci potez je opet bio vojncki a to je izazivanje tj. prebacivanje rata u Bosnu. Taj potez smo mi najskuplje platili ali za Hrvatsku to je bio kljuc buduceg uspjeha.
O rah. Aliji ne bi trosio ni vrijeme i prostor jer nam je svima poznata njegova politika i rezultati te politike. No kao olaksavajucu okolnost treba mu uzeti da smo bili najmanje brojni, da nismo imali emigraciju i lobije, te ono najvaznije da smo bili naslabije naoruzani.
Nisam zelio diskutovati o ovoj temi jer ona samo potpaljuje stare rane i nicem ne doprinosi. Raspad je bio planiran tj. neminovan i o njemu ne treba trositi puno energije. Mene vise nervira sadasnje stanje koje je gore nego prije i neposredno poslije rata. Bakir je puno slabiji igrac od rahmetli mu oca a i bosansko-patriotske snage su slabije nego onda sto bosanski dusmani dobro znaju i kupujuci vrijeme cekaju da se ove snage svedu na minimum. Nemamo nikakvog plana reintegracije BiH i ne vidim svjetlost na kraju tunela. Naravno da nema svjetlosti i ne moze je ni biti kad pogledas ko vodi ovu drzavu. Odoh sa teme izvini te me. Nek nam je dragi bog na pomoci. Zivi i zdravi mi bili svi vi koji volite nasu jednu i jedinu nam domovinu. Zivjeli! :bih:
P.S.- Janko_007 dobro napisana (ugrubo) analiza dogadjanja rata. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1123 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

Paul F. wrote: Prkačin kaže da je napad na Ravno dio rata u Hrvatskoj. Od 45 minute.
Naravno da jeste. Hrvatski vojnici su upadali u Bosnu i otuda napadali JNA u namjeri da preliju rat i u BiH. Zato je odvratno njihovo naricanje nad Ravnom.

P.S. Ovaj post se odnosi na prvi dio naslova teme.
duga devetka

#1124 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

janko_007 wrote:Hajde da se i ja ukljucim u ovu konstruktivnu diskusiju. Danas su svi relevantni izvori dostupni sirokoj javnosti, filmski materijal sa YouTube, dokumenti, slike, a sto je najvaznije, toliko nas je zivih(i jos zdravih) da pamtimo ta dogadjanja. Za ovu dugu devetku bih komentarisao samo ukratko. Da li on zna da je rat na nasim prostorima bio dogovoreni rat Franje Tudjmana i Slobodana Milosevica? Da se Srbi i Hrvati razgranice jednom za sva vremena. (A vi Muslimani dobro gledajte na koju cete stranu). Ko god da je bio umjesto Alije, rata u Bosni bi bilo. Ili rata ili tihe , mirne okupacije, da se mirnim putem prislo Srbima(pokusaj Tunje i Zulfikarpasica da se sa Slobom dogovore). Da je to uspjelo, BiH bi bila u istom polozaju kao recimo onomad Kosovo ili danas Sandzak, citaj srpski, Raska. Plan podjele BiH je bio puno ranije sklopljen, a krivousti pa i Slobo su bili spremni da Alinoj avliji ustupe zemljicu Bosnu u trokutu Sarajevo, Zenica, Tuzla. Ova duga devetka bi se morao sjetiti tog prezirnog tona krivoustog, kad je pricao o zemljici Bosni. Ja, sa ove distance kad gledam, Alijnog ridjobradog potomka i kad vidim ko danas vlada i kako vlada Sarajevskim kantonom, sam misljenja da bi Alija onda rado i pristao na njegovu avliju da je pretvori u svoj begovat, da nije bilo hajd recimo da budem skroman, nas bosanskih patriota. Alija je bio potpisao Kutiljerov, pa onaj Vens Ovenov plan podjele, ali su mu u medjuvremenu dosapnuli da ga ni trezor banke nece spasiti ako ne povuce odluku. Sad se pisu bajkice da su ga Amerikanci na to nagovorili.
Trece.
I da zakljucim.
Procitao sam ti post 3 pita vjeruj mi i cudom se cudim. Sto bi rekao moj dobri prijatelj 'vela havle buraz moj fini'. Pa evo ja ne znam da je rat dogovoren izmedju Slobe i Franje. Nisam znao. A kako ti znas? Mozes mi reci molim te? Pored toliko zrtava, razaranja, ekonomskog unistavanja. Pa kakav je to dogovor? Onda ga je Slobo dobro naguzio. On Franji poklo Slavonce i razrusio Borovo a ovaj njemu ni dirno Kragujevac i Crvenu Zastavu. Kakve ti gluposti lupas to nije istina. 3 puta ti citam post i ne mogu da vjerujem. Pa ko ne voli svoju rodnu grudu jebote? Kucu u kojoj si se rodio? Ma nemam komentara. Ima vas puno sto vam smeta i Hrvatska i Hrvati i Oluja i Dudakovicevo 'dugo smo vas cekali' i Alijino 'ovo nije nas rat' ali jebat ga sta cu vam ja. Sve je bilo rezirano. Hrvati su napuckali jna i cetnike da napadnu BiH. Kakve nebuloze. Umjesto da kazes onako kako jest, pretpostavljam da si stariji i da se sjecas. Ti lupas ko maksim po diviziji. Kazes izrezirano a onda spominjes Martica kako roka po banskim dvorima. Svasta si ti ovdje nabacao zbrda zdola i post ti je bas za SF.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1125 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

Moderacija: molim!

Hvala :sax:
Post Reply