Ne, ti.Nurudin wrote:i dalje ne kontaš elementarne stvari
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Irsar
#1101 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- славянин
#1102 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Da recimo citao sam 2 knjige koje su objasnjavale "slabost" Arapskih zemalja i kao jedan od glavnih uzroka je nedostatak nacionalizma pod pritiskom religije i panarabizma.. Nesto slicno Evropi u 15om stoljecu samo bez Pan-necega (doduse bilo je sveto Rimsko carstvo itd)sekerbay wrote:Nije ba nurija, neg si ti metno neki tekst a nemaš blage šta zapad smatra pod odvajanjem države i crkve.
Podjela je izvršena snagom državnih zakona propisanih od strane čovjeka. To je dio koji je neprihvatljiv za muslimane.
Renesansa ili ti "ponovno rodjenje" je zauvjek udarila zid izmedju crkve i drzave... Dok da ga nazovemo tako Muslimanski svijet jos takav prevrat nije imao... bilo se na ivici toga prilikom ukidanja zadnjeg Khalifata od Ataturka - ali nije zazivilo.
- Smrcak15
#1103 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
nije moguce a i ne treba, nego je potrebna reforma muslimana i to temeljita....a islam treba da ostane ovakav kakav je sad jer islam se moze prilagoditi svim situacijama i vremenima kao kameoleon u novim okruzenjima ili kao ova hobotnicaDa li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- Gojeni H
#1104 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne mislis da je panarabizam dovoljno nacionalisticki?славянин wrote:Da recimo citao sam 2 knjige koje su objasnjavale "slabost" Arapskih zemalja i kao jedan od glavnih uzroka je nedostatak nacionalizma pod pritiskom religije i panarabizma.. Nesto slicno Evropi u 15om stoljecu samo bez Pan-necega (doduse bilo je sveto Rimsko carstvo itd)sekerbay wrote:Nije ba nurija, neg si ti metno neki tekst a nemaš blage šta zapad smatra pod odvajanjem države i crkve.
Podjela je izvršena snagom državnih zakona propisanih od strane čovjeka. To je dio koji je neprihvatljiv za muslimane.
Renesansa ili ti "ponovno rodjenje" je zauvjek udarila zid izmedju crkve i drzave... Dok da ga nazovemo tako Muslimanski svijet jos takav prevrat nije imao... bilo se na ivici toga prilikom ukidanja zadnjeg Khalifata od Ataturka - ali nije zazivilo.
- славянин
#1105 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Jeli Pan-Slavizam dovoljno nacionalisticki ?Gojeni H wrote:Ne mislis da je panarabizam dovoljno nacionalisticki?славянин wrote:Da recimo citao sam 2 knjige koje su objasnjavale "slabost" Arapskih zemalja i kao jedan od glavnih uzroka je nedostatak nacionalizma pod pritiskom religije i panarabizma.. Nesto slicno Evropi u 15om stoljecu samo bez Pan-necega (doduse bilo je sveto Rimsko carstvo itd)sekerbay wrote:Nije ba nurija, neg si ti metno neki tekst a nemaš blage šta zapad smatra pod odvajanjem države i crkve.
-
sekerbay
#1106 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Uh, da l je to baš takoславянин wrote:Da recimo citao sam 2 knjige koje su objasnjavale "slabost" Arapskih zemalja i kao jedan od glavnih uzroka je nedostatak nacionalizma
Kad pogledaš zemlje u kojima su muslimani većina, pa recimo kreneš obalom od bosfora preko sirije, egipta i završiš u mauritaniji, ne moreš a da ne kažeš da imaju toliko nacionalizma da ga mogu prodavat.
A kad kreneš od te mediteranske obale, pa preko pijeska dođeš do perzijskog zaliva, vidjeti ćeš male monarhije koje opet kipe nekim svojim nacionalizmom pomiješanim sa ljubavi prema vlastodršcu koja nerijetko prelazi u idolopoklonstvo.
Ono što je uistinu potrebno jeste povratak pravog, izvornog islama.
Ne ovo što pomoću petrodolara furaju selefije, nego ono što je bilo za vrijeme prvih generacija.
Da, to je to. Osim toga, potrebno je da se oni koji tvrde da su muslimani vrate učenju islama iz knjiga, a ne da slijede one koji su najgrlatiji tj one koji zbog para imaju najviše medijskog prostora.Smrcak15 wrote:nego je potrebna reforma muslimana i to temeljit
Da, mislim na tebe i furanje selefizma kojeg si vjerovatno pokupio u bespućima www-a.
Isti je samo jedna grana il pravac sunizma koji se često razilazi sa istim tim sunizmom.
- Gojeni H
#1107 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne znam. Ne vidim poveznicu sa pan-arapskim pokretom, mada se na oko cine slicnim. Slaveni ne govore istim jezikom, mislim da je veoma bitna stavka.славянин wrote:
Jeli Pan-Slavizam dovoljno nacionalisticki ?
Mozemo li se sada vratiti na moje pitanje? Ja mislim da je pan-arapski pokret imao daleko vece sanse nego mnogi drugi nacionalizmi.
Last edited by Gojeni H on 20/06/2018 10:40, edited 1 time in total.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1108 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
za vrijeme prvih generacija nije bilo nikakvih knjiga , samo ajeti na listovima palme, koži i sličnosekerbay wrote:Uh, da l je to baš takoславянин wrote:Da recimo citao sam 2 knjige koje su objasnjavale "slabost" Arapskih zemalja i kao jedan od glavnih uzroka je nedostatak nacionalizma
Kad pogledaš zemlje u kojima su muslimani većina, pa recimo kreneš obalom od bosfora preko sirije, egipta i završiš u mauritaniji, ne moreš a da ne kažeš da imaju toliko nacionalizma da ga mogu prodavat.
A kad kreneš od te mediteranske obale, pa preko pijeska dođeš do perzijskog zaliva, vidjeti ćeš male monarhije koje opet kipe nekim svojim nacionalizmom pomiješanim sa ljubavi prema vlastodršcu koja nerijetko prelazi u idolopoklonstvo.
Ono što je uistinu potrebno jeste povratak pravog, izvornog islama.
Ne ovo što pomoću petrodolara furaju selefije, nego ono što je bilo za vrijeme prvih generacija.
Da, to je to. Osim toga, potrebno je da se oni koji tvrde da su muslimani vrate učenju islama iz knjiga, a ne da slijede one koji su najgrlatiji tj one koji zbog para imaju najviše medijskog prostora.Smrcak15 wrote:nego je potrebna reforma muslimana i to temeljit
Da, mislim na tebe i furanje selefizma kojeg si vjerovatno pokupio u bespućima www-a.
Isti je samo jedna grana il pravac sunizma koji se često razilazi sa istim tim sunizmom.
tek poslije Muhamedove smrti, neki od halifa je sakupio i standardizovao ono što mi danas zovemo Kur'an.
baš tad, u tim godinama koje ti nazivaš savršenim idealom ako sam te dobro razumio na koji period misliš, se dešavaju
najkravaviji međumuslimanski sukobi i podjele, atentati i ubistva , vrijeme nesigurnog življenja i velike fitne.
tako da je tvoje zaista površno znanje o tome što pričaš, vjerovatno i iznjedrilo tu sliku "idealnog mjesta za življenje uređenog
božanskim propisima". vjerovatno je osmansko carstvo u doba svog vojnog i ekonomskog uspona bilo 100 puta bolje mjesto za
život nekog muslimana, a to isto nije imalo nikakve bitnije veze sa samim islamskim propisma, kao što ni njihov pad to nije imao.
pripisivanje tog nekog ideala islamske države i romantiziranje istog , te povezivanje perioda zlatnog doba islama sa nekim strogim
slijeđenjem propisa , je neki nostalgični mit koji nema veze sa stvarnošću.
-
sekerbay
#1109 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Opet nemaš blage o čemu pričaš.
Nemoj me više citirat, živ i zdrav bio.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1110 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
naravno, nemamo pojma ni ja ni Mirnes, ali hajde ja i nekako , međutim 'ta će Mirnes sa tolikim godinama specijalizacije upravosekerbay wrote:Opet nemaš blage o čemu pričaš.
iz pomenutog područja, kad mu ti baciš jednu analizu
- славянин
#1111 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Slaveni ne govore istim jezikom ali govore veoma slicnim jezikom (slavensko porijeklo i izvor svih nasih jezika). Ni Arapski jezik nije u potpunosti isti (posebno ulicni) od zemlje do zemlje.Gojeni H wrote:Ne znam. Ne vidim poveznicu sa pan-arapskim pokretom, mada se na oko cine slicnim. Slaveni ne govore istim jezikom, mislim da je veoma bitna stavka.славянин wrote:
Jeli Pan-Slavizam dovoljno nacionalisticki ?
Mozemo li se sada vratiti na moje pitanje? Ja mislim da je pan-arapski pokret imao daleko vece sanse nego mnogi drugi nacionalizmi.
Kako ne vidis poveznicu izmedju Slavena i Arapa ? pa i jedni i drugi su bili skupovi plemena na pocetku pa se posle naselili i prosirili na veca podrucija,sa bitnom razlikom da slaveni nikada nisu stremili ka nekom "centralnom" vlascu i drzavom vec su jacali identited naroda/nacije/kraljevstva... pa kroz historiju gledamo sukobe slavenskih kraljevstava i nacija skoro u konstanti.
Sa druge strane Arapi su ostali na nekoj toplo/hladno zajednici i ne znaju sta je bitnije - biti Arap ili Egipcanin i sta su zapravo - jel Arapi kao nacionalnost (u cemu je problem onda da se stvori zajednicka drzava ako su u potpunosti isti) ili Egipcani,Sirijci,Iracani itd. Dakle nisu vezani dovoljno da ih se smatra istim narodom - a suruju prema tome da jesu sa rezervama.
Tu nastaje problem jer su podjeljeni na taj nacin tako da je pitanje bili Sirijac isao napasti Jordanca... jednostavno kod dosta njih to je isto... kod drugih apsolutno ne.
Vjera je daleko vaznija im od drzave i to ih veze u dobroj mjeri.. a u isto vrijeme slabi jer nemaju to jedinstvo kao Nacija-Drzava sto je alatka u gombanju na lokalnoj i svjetskoj sceni - sto rezultira jakom drzavom.
- Irsar
#1112 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Koju ti ono specijalizaciju imaš iz domena Islama, Religije općenito i Sufizma? Ah pa da, nikakvu.Nurudin wrote:međutim 'ta će Mirnes sa tolikim godinama specijalizacije upravo
iz pomenutog područja,
- Gojeni H
#1113 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bas i ne. Razliciti osvajaci, interesne zone, religije, kod Slavena su stvorile nemogucnost ujedinjenja niti je takvog ikada u historiji bilo.славянин wrote: Slaveni ne govore istim jezikom ali govore veoma slicnim jezikom (slavensko porijeklo i izvor svih nasih jezika). Ni Arapski jezik nije u potpunosti isti (posebno ulicni) od zemlje do zemlje.
Kako ne vidis poveznicu izmedju Slavena i Arapa ? pa i jedni i drugi su bili skupovi plemena na pocetku pa se posle naselili i prosirili na veca podrucija,sa bitnom razlikom da slaveni nikada nisu stremili ka nekom "centralnom" vlascu i drzavom vec su jacali identited naroda/nacije/kraljevstva... pa kroz historiju gledamo sukobe slavenskih kraljevstava i nacija skoro u konstanti.
Sa druge strane Arapi su ostali na nekoj toplo/hladno zajednici i ne znaju sta je bitnije - biti Arap ili Egipcanin i sta su zapravo - jel Arapi kao nacionalnost (u cemu je problem onda da se stvori zajednicka drzava ako su u potpunosti isti) ili Egipcani,Sirijci,Iracani itd. Dakle nisu vezani dovoljno da ih se smatra istim narodom - a suruju prema tome da jesu sa rezervama.
Tu nastaje problem jer su podjeljeni na taj nacin tako da je pitanje bili Sirijac isao napasti Jordanca... jednostavno kod dosta njih to je isto... kod drugih apsolutno ne.
Vjera je daleko vaznija im od drzave i to ih veze u dobroj mjeri.. a u isto vrijeme slabi jer nemaju to jedinstvo kao Nacija-Drzava sto je alatka u gombanju na lokalnoj i svjetskoj sceni - sto rezultira jakom drzavom.
Ustvari, pan-slavizam je ruska ubleha i pokusaj sirenja uticaja na zapad u 19. vijeku.
Arapski svijet jeste bio jedna cjelina, nekada davno, i doduse ne tako dugo prema historijskim mjerilima.
Danas je druga prica zbog razlicitih kolonijalnih gospodara i njihovog uticaja u 19. vijeku.
Ono sto je meni zapalo za oko neke godine, je arapska ekvivalenta Americkom idolu ... kulturoloski, Arapi su bez obzira na sve razlicitosti, veoma slicni ljudi, jos uvijek.
Neki od pionira arapskog nacionalizma su krscani. Pan-arabizam je dobio vjetar u ledja oslobodilackim pokretima u drugoj polovinio 20. vijeka. A oni su bili mahom socijalisticki. Ustvari, 60-ih i 70-ih je sve izgledalo kao da ce Sjeverna Afrika i BI postati socijalisticki blok.
Moje skromno misljenje je da osim nekolicine intelektualaca i obicnog naroda, nikome drugom u klasno sarolikom arapskom svijetu nije bilo stalo do jednog fronta, jedne nacije itd.
- Kikibombona
#1114 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Reforma islama je nuzna i neminovna. Koliko ce vremena trebati da se desi, vjerovatno jos 50-100 godina.
Pogledajte ovu zatucanost
8 godina u samici, radi cega?
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukin ... /181031002
A ovo je tek posebno strasno
https://twitter.com/AFP/status/1060932528821989376
Pogledajte ovu zatucanost
-
Vilajet_Bosna
#1115 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kikibombona wrote:Reforma islama je nuzna i neminovna. Koliko ce vremena trebati da se desi, vjerovatno jos 50-100 godina.
Pogledajte ovu zatucanost![]()
nije to zatucanost, nego zakon koji treba i mora da se poštuje. ako ti se zakon ne sviđa, ne živiš u toj zemlji u kojoj je takav zakon.
- Irsar
#1116 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
"Zatucanost" je za ove sve ono što se njima ne sviđa, dok moderni svijet sa svojim retardacijama poput jednakosti i sloboda za sve i svakoga (ma kakve spodobe od ljudi se time stvarale) su "napredak" i kao samim time dobro.
To rečeno, neki od ovih zakona u većinski-muslimanskim zemljama jesu bespotrebno drakonski i samim time loši; vjerovatno posljedica neke reakcije na promociju liberalizma koja dolazi sa zapada.
To rečeno, neki od ovih zakona u većinski-muslimanskim zemljama jesu bespotrebno drakonski i samim time loši; vjerovatno posljedica neke reakcije na promociju liberalizma koja dolazi sa zapada.
- sinuhe
#1117 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Tesko da ce desavanje naroda na ulicama Pakistana biti okidac za reforme. A gledati sa strane na sta ispasti -jer ko smo mi da sudimo. 
- MarlboroGold
#1118 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Možeš li ti ijednom reći jeste, ovo je loše ili treba mijenjati, a da se pri tome ne pozivaš na dekadentni zapad? To već postaje smiješno.Irsar wrote:"Zatucanost" je za ove sve ono što se njima ne sviđa, dok moderni svijet sa svojim retardacijama poput jednakosti i sloboda za sve i svakoga (ma kakve spodobe od ljudi se time stvarale) su "napredak" i kao samim time dobro.
- славянин
#1119 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Za sve su uvijek drugi krivi, nesto dobro kad se desi “Masala gledaj mumina kako ..” a lose stonse desava “vidi brata zaveli ga, morao je nema druge , sta ces izrevoltiran” za sve probleme generalno drugi ih podmecu,kuju zavjere protiv itd .. nekako ima dosta vjernika koji su malo vise u vjeri tu misao da se cijeli svijet urotio protiv njihove vjere i da samo gleda kako ce ih unistiti bla bla bla .. a ovamo interesovanje kao za polarne medvjede ..MarlboroGold wrote:Možeš li ti ijednom reći jeste, ovo je loše ili treba mijenjati, a da se pri tome ne pozivaš na dekadentni zapad? To već postaje smiješno.Irsar wrote:"Zatucanost" je za ove sve ono što se njima ne sviđa, dok moderni svijet sa svojim retardacijama poput jednakosti i sloboda za sve i svakoga (ma kakve spodobe od ljudi se time stvarale) su "napredak" i kao samim time dobro.
- djkurt
#1120 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Dobro je Erdo reko ono jednom, ja nisam suni ni šija ni vehabija ja sa Musliman. Svi koji nisu Muslimani jednostavno ne mogu shvatiti, da je islam jedan i da su ga ljudi pokvarili a ne Islam sam po sebi.
- djkurt
#1121 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa jeste se urotili svi protiv Islama i Muslimana, hoćeš reći da niste, najrađe bi volili da nas nikako nema, jelda?славянин wrote:Za sve su uvijek drugi krivi, nesto dobro kad se desi “Masala gledaj mumina kako ..” a lose stonse desava “vidi brata zaveli ga, morao je nema druge , sta ces izrevoltiran” za sve probleme generalno drugi ih podmecu,kuju zavjere protiv itd .. nekako ima dosta vjernika koji su malo vise u vjeri tu misao da se cijeli svijet urotio protiv njihove vjere i da samo gleda kako ce ih unistiti bla bla bla .. a ovamo interesovanje kao za polarne medvjede ..MarlboroGold wrote:Možeš li ti ijednom reći jeste, ovo je loše ili treba mijenjati, a da se pri tome ne pozivaš na dekadentni zapad? To već postaje smiješno.Irsar wrote:"Zatucanost" je za ove sve ono što se njima ne sviđa, dok moderni svijet sa svojim retardacijama poput jednakosti i sloboda za sve i svakoga (ma kakve spodobe od ljudi se time stvarale) su "napredak" i kao samim time dobro.
- Humljanin
#1122 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Čuj to?Vilajet_Bosna wrote:
nije to zatucanost, nego zakon koji treba i mora da se poštuje. ako ti se zakon ne sviđa, ne živiš u toj zemlji u kojoj je takav zakon.
Svaki zakon mora da se poštuje?
Pa čak i kad je bolestan i fašistički?
I šta znači, ako se ne sviđa domicilnom stanovništvu što ih ovi šikaniraju i presuđuju na smrtne kazne zbog nekakvih gluposti, neka se isele?
A što onda muskimani hrle na zapad pa traže izmjene zakona?
Ako se muslimani ne sviđa ćafirski Zapad neka isele?
Jel tako?
- Smrcak15
#1123 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Humljanin wrote:Čuj to?Vilajet_Bosna wrote:
I šta znači, ako se ne sviđa domicilnom stanovništvu što ih ovi šikaniraju i presuđuju na smrtne kazne zbog nekakvih gluposti, neka se isele?
Jel tako?
sta se desi druze kad ti dodjes do mravinjaka koji zivi u miru i harmnoiji pored tvoje kuce, pa pocnes da se iz zafrkancije sa stapom udaras po mravinjaku, ceprkas , razrovis im dom....kolika je sansa da ce mravi krenuti prema tvojoj kuci kao novom stanistu
niko ne ostavlja svoj dom i zahebancije nego sto muka natjera. a to znaci ili neprijatelj sa vanjske strane ceprka ili neprijatelj instalira mrave tlacitelje pa tlace ostale svoje sunarodnjake kako bi imali vlast i bogatsvo za sebe i svoje blize
- Humljanin
#1124 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Smrcak15 wrote:
sta se desi druze kad ti dodjes do mravinjaka koji zivi u miru i harmnoiji pored tvoje kuce, pa pocnes da se iz zafrkancije sa stapom udaras po mravinjaku, ceprkas , razrovis im dom....kolika je sansa da ce mravi krenuti prema tvojoj kuci kao novom stanistu![]()
niko ne ostavlja svoj dom i zahebancije nego sto muka natjera. a to znaci ili neprijatelj sa vanjske strane ceprka ili neprijatelj instalira mrave tlacitelje pa tlace ostale svoje sunarodnjake kako bi imali vlast i bogatsvo za sebe i svoje blize
Pusti šuplje..
Kakav je rat u Pakistanu? Kakav je rat u Alžiru? Maroku? Iranu?...
Najviše ovih ilegalnih kigranata je upravo iz Pakistana. Koji je nuklearna sila. Muslimanska država. Šerijatski zakoni. Ne ratuju... U čemu je problem?
Malo iz hobija ovako presuđuju na smrtne kazne kršćane i ostale kjafire, pa bi na izlet do Europe?
Jesi li svjestan Smrčak da je najmanje ovih migranata iz stvarnih ratnih žarišta?
Ili se samo praviš mahnit?
-
Vilajet_Bosna
#1125 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
meni je bolesno i fašistički kad se ženi zabranjuje da nosi hidžab ili nikab, ali se zabranjuje, i još se kaže ''ako vam se ne sviđa, ne morate ovdje živjeti''Humljanin wrote:Čuj to?Vilajet_Bosna wrote:
Jel tako?
to se danas masovno čuje po Francuskoj, Austriji, Holandiji, Švedskoj, Njemačkoj, Britaniji. po Poljskoj skandiraju i pozivaju na masovno trijebljenje muslimana iz naroda, iako muslimana ne možeš u toj zemlji naći ni pomoću svijeće. dakle, ako ti se ne sviđa zakon, iseliš se.