Ateizam vs. Religija
- Indigont
#1101 Re: Ateizam vs. Religija
meni je dobar i agnosticizam vs religija ili deizam vs religija: http://www.ateizam.net/voltaire-o-religiji/
- beni-bu-man
#1102 Re: Ateizam vs. Religija
Savjetujem ti Smrle da bacis malo pogled na ovu temuSmrcak15 wrote:sa vama se izgleda nemoze razviti ni zdrava prijateljska komunikacija da ne podjebajete (da izvinu mnogi) narodBloo wrote:U sustini nema potrebe ni da te pitamo jer nisi sposoban za samostalno rezonovanje, a izvan onog sto ti je Allah objasnio.Smrcak15 wrote: Naprimjer ja ne vjerujem u vise Bogova nego samo jednoga, ali da me pitas sta da ima vise bogova, ja bi ti odmah mogao esej ovdje napisati sta bi bilo kad bi bilo da ima vise bogova sta bi se desavalo, onako hipoteticki gledano.
Znaci iako nevjerujem u vise bogova mogao bi napisati o mnogobostvo mnogo stosta, onako hipoteticki gledano, jer i Allah hipoteticki objasnjava sta bi bilo kad bi bilo u Kuranu da ima vise bogova.![]()
i onda se meni spocitava kako sam ja ovakav onakav, ali haj dobro....
moze li Ovako Bloo, ako nemas sta konstruktivno doprinijeti temi, samo je zaobidjes onako elegenatno i posteno i svi mirni i ovce na broju![]()
Mislim da je ovo slika i prilika ateizma, kako na makro levelu (Dawkins i krauss) pa to tako i na mikro levelu sitne buranije sa ovoga foruma, karakteristika je oholost, uzdizanje, drskost, podjebavanje i ad hominem napadi itd
sto-su-muskarci-opsjednuti-guzama-t133290s1875.html
- Smrcak15
#1103 Re: Ateizam vs. Religija
ja mozda imam na momente bljeske autenticne misli koje generise prijasnja filozovsko hipoteticka razmisljanja vecih umova od mene.ExNihilo wrote:Ne bi ti napisao esej o posljedicama mnogoboštva nego onaj ubuđavljeni stock odgovor iz apologetske petparačke literature kako bi više bogova značilo da se međusobno svađaju, prepiru i takmiče.
Nisi ti sposoban za autentičnu misao.
onako kad sakupim u hrpu sve njihove ideje i razmisljanja pa kad ja to sastavim onda bljesne iskra ili munja autenticne misli od mene koje mozda niko nikad prije mene nije to zagovarao jer nisu razmisljali o tome.
podcjenjivanje drugih a neznas ko stoji na suprotnoj strani, moze se samo odbiti od glavu
i ti izgleda da poprimas odlike ateista gdje se to vise ne ide na argumentovan atak u intyelektualnom smislu nego ad hominem napadima gdje se samo pokaziva sirim masama da se u sustini nema protu argumenta pa daj ad hominem obezvijredi oponenta da je sto manji u ocima drugi.....a ja sa ni ne pocesem plaho na ove ad hominem napade...jer mudri ljudi se ne zamaraju ko im kaze to nego sta im se kaze...
- Bloo
- Globalna šefica
#1104 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:sa vama se izgleda nemoze razviti ni zdrava prijateljska komunikacija da ne podjebajete (da izvinu mnogi) narodBloo wrote:U sustini nema potrebe ni da te pitamo jer nisi sposoban za samostalno rezonovanje, a izvan onog sto ti je Allah objasnio.Smrcak15 wrote: Naprimjer ja ne vjerujem u vise Bogova nego samo jednoga, ali da me pitas sta da ima vise bogova, ja bi ti odmah mogao esej ovdje napisati sta bi bilo kad bi bilo da ima vise bogova sta bi se desavalo, onako hipoteticki gledano.
Znaci iako nevjerujem u vise bogova mogao bi napisati o mnogobostvo mnogo stosta, onako hipoteticki gledano, jer i Allah hipoteticki objasnjava sta bi bilo kad bi bilo u Kuranu da ima vise bogova.![]()
i onda se meni spocitava kako sam ja ovakav onakav, ali haj dobro....
moze li Ovako Bloo, ako nemas sta konstruktivno doprinijeti temi, samo je zaobidjes onako elegenatno i posteno i svi mirni i ovce na broju![]()
Mislim da je ovo slika i prilika ateizma, kako na makro levelu (Dawkins i krauss) pa to tako i na mikro levelu sitne buranije sa ovoga foruma, karakteristika je oholost, uzdizanje, drskost, podjebavanje i ad hominem napadi itd
Pa sam si lijepo napisao uzrocno-posljedicnu vezu procesa razmisljanja
Sve nas treba po gujci.
- Bloo
- Globalna šefica
#1105 Re: Ateizam vs. Religija
Bljeskove i oluje autentične misli neću komentarisati.Smrcak15 wrote: i ti izgleda da poprimas odlike ateista gdje se to vise ne ide na argumentovan atak u intyelektualnom smislu nego ad hominem napadima gdje se samo pokaziva sirim masama da se u sustini nema protu argumenta pa daj ad hominem obezvijredi oponenta da je sto manji u ocima drugi.....a ja sa ni ne pocesem plaho na ove ad hominem napade...jer mudri ljudi se ne zamaraju ko im kaze to nego sta im se kaze...
Budi mudar i dalje.
A nisu ti samo ateisti "oponenti", baci pogled malo i u svoju bašću
- shmizlica
#1106 Re: Ateizam vs. Religija
ja apsolutno ne mogu zamisliti boga
ni šta bi on trebao predstavljati to kako ti pitaš....kao ono stvorio nas je
o šta mu je to trebalo...da nas gleda kao što neko gleda akvarij s ribicama, ili oni što imaju farme mrava.....možeš li ti skontati da je meni taj koncept stvaranja s nekom svrhom (nejasno kojom
) apsurdan
a kamo li da nas gleda, prati, kontroliše, kažnjava ili šta već ne, jer mu se ne klanjamo/ne molimo, bla bla truć
- Smrcak15
#1107 Re: Ateizam vs. Religija
a sta mislis da nas je stvorio iz milosti da bi mi kroz zivotni put trazili njegovu milost pa nam je on davao?shmizlica wrote:ja apsolutno ne mogu zamisliti bogani šta bi on trebao predstavljati to kako ti pitaš....kao ono stvorio nas je
o šta mu je to trebalo...da nas gleda kao što neko gleda akvarij s ribicama, ili oni što imaju farme mrava.....možeš li ti skontati da je meni taj koncept stvaranja s nekom svrhom (nejasno kojom
) apsurdan
a kamo li da nas gleda, prati, kontroliše, kažnjava ili šta već ne, jer mu se ne klanjamo/ne molimo, bla bla truć
sta mislis da ga je podstakla njegova milost na stvaranje nas?
pa je napravio da zivot bude test gdje ce ljudi se boriti da zasluze njegovu milost?
ne dobija se njegova milost samo ako se klanjamo njemu, nego se dobija cak i kad vidis gladnog i zednog psa ili macku na ulici, da im dadnes hranu i vodu, da otklonis smece sa puta se dobiva njegova milost, da nahranis siromaha dobivas njegovu milost, da pazis roditelje jako izaziva njegovu milost, da cuvas rodbinske veze dobivas njegovu milost da pazis komsije dobivas njegovu milost, pa cak da se nasmijes prijatelju u susretu i rukujes se bratski moze da izaziva njegovu milost...
- shmizlica
#1108 Re: Ateizam vs. Religija
ja to sve mogu i bez očekivanja njegove milosti
i to i dalje ne objašnjava šta ćemo njemu mi
- Smrcak15
#1109 Re: Ateizam vs. Religija
shmizlica wrote:ja to sve mogu i bez očekivanja njegove milosti
da mozes i niko i ne tvrdi da nemozesja to sve mogu i bez očekivanja njegove milosti
pa mi njemu ne trebamo, kazem da nas je inicijalno stvorio iz svoje milosti a ne zato sto smo mu nesto potrebni, moze on i bez nas.i to i dalje ne objašnjava šta ćemo njemu mi
Ali posto je njegova osobina milostivost, i ta njegova milost nadjacava njegovu srdzbu, ako on voli da daje milost i to ga podstaklo da nas stvori. tu je onda odgovori sto nas je stvorio, a nije nas stvorio zato sto mi njemu trebamo, nego dobra volja Bozija.
- shmizlica
#1110 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:
Ali posto je njegova osobina milostivost, i ta njegova milost nadjacava njegovu srdzbu,

a nešto meni i ne djeluje milostivo kad pogledam sranja u svijetu....
- beni-bu-man
#1111 Re: Ateizam vs. Religija
pa to je njegova dobra volja, kaze ja jebeni sadistashmizlica wrote:Smrcak15 wrote:
Ali posto je njegova osobina milostivost, i ta njegova milost nadjacava njegovu srdzbu,
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1112 Re: Ateizam vs. Religija
a koji je test u pitanju , kad dijete od 2 godine oboli od neke teške i bolne bolesti ili kad ga spali napalm bomba?
odgovor islamskih apologeta je da je to milost božija prema roditeljima tog dijeteta i da će ONI zbog toga u dženet.
ali, šta je sa dijetetom ? zašto je potrebno da se pati i prži da bi otišlo u taj dženet, a nije uopće ništa zgriješilo?
to onda nije nikakav test, Smrčak
odgovor islamskih apologeta je da je to milost božija prema roditeljima tog dijeteta i da će ONI zbog toga u dženet.
ali, šta je sa dijetetom ? zašto je potrebno da se pati i prži da bi otišlo u taj dženet, a nije uopće ništa zgriješilo?
- Smrcak15
#1113 Re: Ateizam vs. Religija
gledaj to Ovakoshmizlica wrote:Smrcak15 wrote:
stvori ljude da idu kroz test kako bi se kroz taj test doslo do filtracije ko zasluzuje milost a ko ne, pa Bog dadne slobodnu volju ljudima da rade sta hoce a ta slobodna volja je mac sa dvije ostrice, ili tebe sijece ili ti sijeces za svoju korist a on posmatra sta ko radi a njegovi pisari biljeze sva ljudska djela.
Pa to sto ima sranja na svijetu, to ce sve bti zapisano i da s eodgovara za to, a on ko se nije bavio sranjima nego gledao da fino zivi sa svijetom i da je u dobrim odnosima sa bogom takav moze da se nada necemu.
To sto ima sranja u svijetu ne znaci da Bog nije milostiv, to sto ima sranja je u sklopu testa i milostivi Bog je protiv tih sranja kako ih ti nazivas, upozorava na posljedice koji se bave sranjima cak sta vise upozrava ljude da se bave bilo kakvim "sranjima".
- Bloo
- Globalna šefica
#1114 Re: Ateizam vs. Religija
A on nema opcije da je ambivalentanSmrcak15 wrote: Ali posto je njegova osobina milostivost, i ta njegova milost nadjacava njegovu srdzbu, ako on voli da daje milost i to ga podstaklo da nas stvori. tu je onda odgovori sto nas je stvorio, a nije nas stvorio zato sto mi njemu trebamo, nego dobra volja Bozija.
- Bloo
- Globalna šefica
#1115 Re: Ateizam vs. Religija
Dan mrmota...Dan smrčkova..
- Smrcak15
#1116 Re: Ateizam vs. Religija
Dijete koje prodje kroz takvo nesto, to je resultat ko svoju slobodnu volju zloupotrijebi i snosit ce posljedice kod Bog za to, to to dijete iz Bozije perspektive ono jeste osjetilo patnji ali kratku patnju naspram onoga sta je ceka. jer smrt su samo vrata u drugi svijet, pa kroz smrt sa odskrine vrata boljem svijetu za to dijete, dok ujedno otvara vrata kazne onima koji su zloupotrijebili svoju slobodnu volju u testu, otvara vrata iskusenja za roditelje i bliznje....znaci stvari su relativne.Nurudin wrote:a koji je test u pitanju , kad dijete od 2 godine oboli od neke teške i bolne bolesti ili kad ga spali napalm bomba?
Iz Bozije perspektive smrt je prelazak iz jednog svijeta u drugi, kao kad bi ja Tebe uzeo za ruku i izveo iz jedne sobe gdje radis i rintacis u drugu sobu gdje ces samo uzivati gdje nema Zamora.
Ljudi koji su u istoj sobi bili sa tobom, za njih je to strasno jer neznaju sta se nalazi u drugoj sobi, pa izlazak Tebe iz te sobe za njih znaci potpuni nestanak, nepostojanje vise, a neznaju da sam te prebacio u bolju sobu ili zgradu sa uzivanjima.
Te prijasnje kolege koje si ostavio, njih je to pogodilo, otisao si u nepoznato, ostavio njih same , da rade i neke poslove sto si ti radio
znaci u tom fazonu je i smrt, kao kad uzmes rucku vrata pa samo otvoris i prodjes kroz njih, u bolji ili gori svijet.
Last edited by Smrcak15 on 05/04/2018 14:04, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#1117 Re: Ateizam vs. Religija
ne, ili jedno ili drugoBloo wrote:A on nema opcije da je ambivalentanSmrcak15 wrote: Ali posto je njegova osobina milostivost, i ta njegova milost nadjacava njegovu srdzbu, ako on voli da daje milost i to ga podstaklo da nas stvori. tu je onda odgovori sto nas je stvorio, a nije nas stvorio zato sto mi njemu trebamo, nego dobra volja Bozija.?
nemoze obadvoje u isto vrijeme, da te volim i da te mrzim, ili jedno ili drugo.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1118 Re: Ateizam vs. Religija
nisi odgovorio na pitanje šta bi sa testom , kao tvojom tezom kojom nas bog testira, pa ko zasluži i prođe
test , ide u dženet ? dakle , napalm bomba negdje u Vijetnamu pada na selo i gore u najvećim mukama dijeca koja
nisu uopće u stanju još da pogriješe , jednostavno ih se spali i nemaju nikakvu šansu za test.
zašto ? objasni gdje je nestao test, tako da tvoja teza bude održiva
test , ide u dženet ? dakle , napalm bomba negdje u Vijetnamu pada na selo i gore u najvećim mukama dijeca koja
nisu uopće u stanju još da pogriješe , jednostavno ih se spali i nemaju nikakvu šansu za test.
- Smrcak15
#1119 Re: Ateizam vs. Religija
djeca koja umru prije punoljetstva ulaze u Raj, jer im se ne pisu grijesi pa samim tim su bezgrijesni.Nurudin wrote:nisi odgovorio na pitanje šta bi sa testom , kao tvojom tezom kojom nas bog testira, pa ko zasluži i prođe
i nisu ni pod kakvim testom do punoljetnosti, to jeste do puberteta.
tako da prelazak djece na onaj svijet je prelazak u bolji svijet, u Raj.
a test je za pocinioce zlocina, oni su pali na testu, jer su zloupotriujebili svoju slobodnu volju i pobili djecu, takvima se otvaraju vatra pakla, a test traje za roditelje jer su izgubili djecu, to je test za roditelja i to zestok Preko kojeg vrlo lahko moze doci do raja. samo ako se postavi u toj pozicji kako treba.
- Nurudin
#1120 Re: Ateizam vs. Religija
ne pričamo o djeci koja umru, nego djeci koja se pate na najbolnije moguće načine
zašto se pate?
i ko je "počinioc zločina" , kad se dijete rodi i ima tumor? jel to bog onda ili počinioca nema ?
zašto se pate?
i ko je "počinioc zločina" , kad se dijete rodi i ima tumor? jel to bog onda ili počinioca nema ?
- Idemedosumom
#1121 Re: Ateizam vs. Religija
počinioc 
-
r_faruk
#1122 Re: Ateizam vs. Religija
o bogu nema potrebe razmisljati ovako ili onako. prema definiciji bog je:
-the Being perfect in power, wisdom, and goodness who is worshipped as creator and ruler of the universe- (https://www.merriam-webster.com/dictionary/god)
medjutim, ovo bice, entitet, bog, nazovi kako hoces ima jako puno ljudskih osobina. pitas kako mi vidimo boga. ja sam te zamolio da prosiris pitanje u smislu:
a)bog postoji - desava se ovo sto se desava
b)bog postoji - kako bi se stvari trebale desavati
reci mi jesam li na pravom putu da dam odgovor na pitanje, ili sam fulio poentu. ako sam fulio, ne bih da dzaba pisem.
ako te zanima pod a), vec smo raspravljali o tome i znas nase stavove
ukoliko se radi o b), moglo bi se pisati. ukoliko se pitas sta cu ja uraditi kada dodjem pred boga, ili ukoliko saznam da bog postoji za zivota, i na to ti mogu odgovoriti (i jesam u nekoliko navrata)
a evo da se jos jednom ponovim, iskreno bih volio da bog zaista postoji bog i da ce zaista da kazni one koji su to i zasluzili!!!
-the Being perfect in power, wisdom, and goodness who is worshipped as creator and ruler of the universe- (https://www.merriam-webster.com/dictionary/god)
medjutim, ovo bice, entitet, bog, nazovi kako hoces ima jako puno ljudskih osobina. pitas kako mi vidimo boga. ja sam te zamolio da prosiris pitanje u smislu:
reci mi jesam li na pravom putu da dam odgovor na pitanje, ili sam fulio poentu. ako sam fulio, ne bih da dzaba pisem.
ukoliko se radi o b), moglo bi se pisati. ukoliko se pitas sta cu ja uraditi kada dodjem pred boga, ili ukoliko saznam da bog postoji za zivota, i na to ti mogu odgovoriti (i jesam u nekoliko navrata)
a evo da se jos jednom ponovim, iskreno bih volio da bog zaista postoji bog i da ce zaista da kazni one koji su to i zasluzili!!!
- Nurudin
#1123 Re: Ateizam vs. Religija
inače, kršćani su na ovo pitanje dali puno inteligentniji odgovor od muslimana
oni će ti reći kako je i bog svoga sina poslao da umre u mukama za naše grijehe , ili u konceptu trojstva , sam bog
je kroz Kristovo tijelo sišao među ljude i podnosio muke križa , te umro u patnji.
ni oni neće izaći iz okvira abrahamske monoteističke dogme, pa reći da je svako tijelo -božije tijelo i da je svaka muka božija.
ali je svakako i ovo puno inteligentnije od ovog Smrčkovog testa sa rupama ili kompnezacije dženetskog hedonizma, za patnju dijece.
oni će ti reći kako je i bog svoga sina poslao da umre u mukama za naše grijehe , ili u konceptu trojstva , sam bog
je kroz Kristovo tijelo sišao među ljude i podnosio muke križa , te umro u patnji.
ni oni neće izaći iz okvira abrahamske monoteističke dogme, pa reći da je svako tijelo -božije tijelo i da je svaka muka božija.
ali je svakako i ovo puno inteligentnije od ovog Smrčkovog testa sa rupama ili kompnezacije dženetskog hedonizma, za patnju dijece.
- Smrcak15
#1124 Re: Ateizam vs. Religija
Nurudin wrote:ne pričamo o djeci koja umru, nego djeci koja se pate na najbolnije moguće načine
zašto se pate?
prvo mora se ustanovit tacno uzrok patnjene pričamo o djeci koja umru, nego djeci koja se pate na najbolnije moguće načine zašto se pate?
da li je to
1. prozurokovano ljudskim djelovanjem, mozda jeli majka nesto radila u trudnoci pa doslo do komplikacija ili neko nesto radio pa nastradalo dijete
ili
2. jednostavno cisto bozije djelo da tako bude bez ljudskog utjecaja.
Ako je ovo drugo, zasto je Bog dao da se dijete pati i umre
Ako se pati moze biti da dijete kroz patnju dize se na vece stepene u Raju.
a ujedno dok se dijete pati koje Bog planira da smjesti u nesto veci nivo Raja koje bi inace bilo u donjem dijelu raja ako bi samo umrlo bez patnje
da to bude iskusenje za roditelje i bliznje, jer testiranje covjeka dolazi i preko njegovih bliznjih nije samo direktno testiranje na tebi, nego posredstvom drugih.
Da nema boli na ovom svijetu i patnji, mi uopste ne bi mogli pojmiti sta to znaci patnja u dzehennemu, ako nikad boli nismo osjetili ovdje na zemlji.
Znaci Bol moze da bude jedna lekcija ljudima, Bol moze takodjer da bude instrument priblizavanja Bogu, jer ti kroz tu bol mozes da se zblizis sa Bogom zbog konstantnih molitvi za spas itd
stvari su relativne, i treba massa stvari povezati sta i kako
moze biti to i ljudski faktor, izlaganjem hemikalijama, stetnim vakcinama itdi ko je "počinioc zločina" , kad se dijete rodi i ima tumor? jel to bog onda ili počinioca nema ?
a evo recimo da je Bog dao direktno, bez ljudskog faktora.
odgovor je ovo
.Ako se pati moze biti da dijete kroz patnju dize se na vece stepene u Raju.
a ujedno dok se dijete pati koje Bog planira da smjesti u nesto veci nivo Raja koje bi inace bilo u donjem dijelu raja ako bi samo umrlo bez patnje
da to bude iskusenje za roditelje i bliznje, jer testiranje covjeka dolazi i preko njegovih bliznjih nije samo direktno testiranje na tebi, nego posredstvom drugih, tako da je mozemo reci patnja djeteta koje umre uzdizanje na vece stepene u Raju dok se njegovi roditelji paralelno iskusavaju tom patnjom djeteta.
- Smrcak15
#1125 Re: Ateizam vs. Religija
r_faruk wrote:o bogu nema potrebe razmisljati ovako ili onako. prema definiciji bog je:
jesi fulio si, nisam te pitao kako bi se stvari trebale odvijati na svijetumedjutim, ovo bice, entitet, bog, nazovi kako hoces ima jako puno ljudskih osobina. pitas kako mi vidimo boga. ja sam te zamolio da prosiris pitanje u smislu:
nego ovo trazim, opis u ovome obliku
jednostavno da opises njegove osobine, a ne sta se desava u svijetu.-the Being perfect in power, wisdom, and goodness who is worshipped as creator and ruler of the universe- (https://www.merriam-webster.com/dictionary/god)