Dosadan si...Dobio si sve sto si trazio, argumentovano. Cak ti je i covjek sto zivi u SWE potvrdio sto sam bio napiso. Ako nemas sta pametnije napisat imas drugih tema druze.Thorgerson wrote:Ja opet kazem, daj uslikaj platnu listu.DearJohn wrote:Evo raja malo svjezih slikica i cjena, radnja nesto kao (bivsi) Konzum:
Biftek (1kg=oko 110 KM)
Svedska, Stokholm![]()
Jbmu zivot, ovoliko stranica teme i oni i dalje postaju slicice cijena i ostalih gluposti. Pa naravno da ce u Svedskoj biti skuplje meso nego u BiH. Ne kontam uopste sta hoces sa ovim da kazes? Fkt ne kontam. Objasni mi.
Cijene...zapamti...moras uvijek gledati u koorelaciji sa primanjima. To je isto da ja kazem malom iz Čada, ah jebo te boli te qrac vama super, rentanje stana ti kosta 5 dolara. A njemu plata 10 dolara. Bubam sad. Razumijes?
Ja se svaki put moram prepirati sa dijasporom kad dodju i kad se pocnu cudit kako je jeftino. Kod njih skupo, pa gdje god odemo joj da vidis kolko je ovo kod nas. Joj kolko je ovo gore skuplje. Ok reko, skuplje je, kolka ti je plata...lupi cifru koju ja zaradim za 10 mjeseci. Reko..uredu je.
Ne idem nigdje iz BiH
-
DearJohn
#1101 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Last edited by DearJohn on 09/02/2018 11:51, edited 1 time in total.
-
DearJohn
#1102 Re: Ne idem nigdje iz BiH
@Altair, te cjene su vjerovatno iz neke lokalne turske radnje iz predgradja. Ja sam jednom u Skandinaviji probo to meso (janjetinu) i imo sam osjecaj da jedem secer. Ko zna cim ih bubaju tu stoku pa prodaju jeftino. Posto sam trenutno u Skandinaviji stavio sam slike iz trznog centra, prosjecna radnja i nije najskuplja. Kao Konzum u nas. Svedsko meso. Za nekog ko nema vremena da ganja po radnjama ljevo i desno a zaposleni i zauzeti ljudi vjerovatno nemaju. Ili su to mozda cjene od nekog Svedjanina seljaka ako kupujes direktno od njega sa imanja. Vjerovatno kad bi ja otiso kod Salke na Igman da bi dobio kilu teletine za 5 maraka, a ja u Sarajevu ne znam nikog ko to radi a ko je svaki dan u frtutmi, poso, familija i to. Uglavnom raja kupuju u gradu i po trznim centrima pa ja poredim normalan zivot u nas i normalan zivot u njih (cjene). A izuzetaka vazda ima.Altair_SA wrote:Nije ba to ni tamo tako strasno za njihov standard. Imaju i nase mesnice, sasvim ok meso, a nije puno skupo. Jos kad imas platu 2500 ili 3000 eura mjescno, onda ti meso nije nikakva stavka u zivotukloniran wrote:Ljudivratite se u Bosnu, odlican biftek cvaja po kili, ne patite se tamo bezveze![]()
Malo da reklamiram mesnicu ovih nasih u SveCkoj, za 10-15 eura teletina po kili, u raznim formama![]()
http://www.arlovskott.se/vara-kottprodukter/
- Bluemore
#1103 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Lijepa sloboda
Max uzivas do daske
Ko je lud da takav rahatluk sto ga nigdje nema napusta?
Za sta za slonove za lance
Nema postene kafe popit s merakom i rajom
A cijene su posebna prica
Max uzivas do daske
Ko je lud da takav rahatluk sto ga nigdje nema napusta?
Za sta za slonove za lance
Nema postene kafe popit s merakom i rajom
A cijene su posebna prica
- 512MB
#1104 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Inace kod nas u diJaspori kad se meso jede onda samo od lokalnog mesadzije i to bez zacina direktno na gril:
http://www.auernig.at/shop/dry-aged-beef/porterhouse/
http://www.auernig.at/shop/dry-aged-beef/porterhouse/
- Thorgerson
#1105 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ma generalno tema je nidje veze.
Rijetko ces naletiti na nekog ko zivi vani ko ce ti objektivno reci kako stvari stoje. Ovo dijaspore sto ja znam sto dolaze, to se zali boze dragi, pa meni dodje da im ja udjelim para. Samo mi nije jasno zasto... cemu ta kuknjava?
A dodju ovdje prvo sto imaju nekakve odmore po 30 i kusur dana (o kojima se ovdje moze sanjati), dodju sa autom od 50.000 KM, hodaju ovdje po najskupljim restoranima, sve markirano na njima, zatim idu turneje po Hrvatskoj po 15-ak dana itd.
I zali mi se. Joj kaze gore tegoba, kako je vama lijepo.
Eh da es meni dokopati te vase tegobe...
Jednostavno kvalitet zivota je neuporedivo bolji u zemljama poput Skandinavskih, Njemacka, Austrija, Francuska itd da ne govorim Svicarska, Luksemburg itd. I to je fakt, cinjenica. Naravno da postoje izuzeci. Naravno da postoji bosnjo koji nakon 15 godina zivota vani nije uspio da nauci jebeni jezik i da se asimilira u drustvo. Ne moze jebiga, ne ide mu. Ali isto tako postoji drugih 10 ljudi koji su se uspjesno prilagodili, prihvatili to gdje je su i zive i rade.
Onaj posta slike bifteka, jebote biftek ba.
Ufate se cijena - govorim o kvaliteti zivota - generalno, povezanosti, infrastrukturi, ZAKONU, sigurnosti, zdravstvu, obrazovanju itd itd. Ne o cijeni kafe i bifteka. Moj zivot nije kafa i meso da zderem. Mozda nekome jeste, pa mu je gore tegoba i bali na posrani biftek i sto ne moze camit na 3 kafe dnevno, ko ova nasa kukavelj. Prodje mu zivot na kafi na carsiji.
Rijetko ces naletiti na nekog ko zivi vani ko ce ti objektivno reci kako stvari stoje. Ovo dijaspore sto ja znam sto dolaze, to se zali boze dragi, pa meni dodje da im ja udjelim para. Samo mi nije jasno zasto... cemu ta kuknjava?
A dodju ovdje prvo sto imaju nekakve odmore po 30 i kusur dana (o kojima se ovdje moze sanjati), dodju sa autom od 50.000 KM, hodaju ovdje po najskupljim restoranima, sve markirano na njima, zatim idu turneje po Hrvatskoj po 15-ak dana itd.
Eh da es meni dokopati te vase tegobe...
Jednostavno kvalitet zivota je neuporedivo bolji u zemljama poput Skandinavskih, Njemacka, Austrija, Francuska itd da ne govorim Svicarska, Luksemburg itd. I to je fakt, cinjenica. Naravno da postoje izuzeci. Naravno da postoji bosnjo koji nakon 15 godina zivota vani nije uspio da nauci jebeni jezik i da se asimilira u drustvo. Ne moze jebiga, ne ide mu. Ali isto tako postoji drugih 10 ljudi koji su se uspjesno prilagodili, prihvatili to gdje je su i zive i rade.
Onaj posta slike bifteka, jebote biftek ba.
- mousstapha
#1106 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Treba se ba asimilirati i kupovati svinjetinu, jeftinije je.
- madner
#1107 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Ima jedan zanimljiv fenomen, da neko ko zeli da ode a ne moze, idealizira situaciju. Lakse mu je, moze za sve svoje promasaje kriviti drzavu. 
-
moonca
#1108 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Nije realno uporedivati zivot u Bosni sa bilo kojom zemljom. Bosan je specificna po svemu.Thorgerson wrote:Ma generalno tema je nidje veze.
Eh da es meni dokopati te vase tegobe...![]()
Onaj posta slike bifteka, jebote biftek ba.Ufate se cijena - govorim o kvaliteti zivota - generalno, povezanosti, infrastrukturi, ZAKONU, sigurnosti, zdravstvu, obrazovanju itd itd. Ne o cijeni kafe i bifteka. Moj zivot nije kafa i meso da zderem. Mozda nekome jeste, pa mu je gore tegoba i bali na posrani biftek i sto ne moze camit na 3 kafe dnevno, ko ova nasa kukavelj. Prodje mu zivot na kafi na carsiji.
Niko normalan sa pristojnim ili cak iznad prosjeka ne kupuje skupi auto niti u velikoj mjeri markiranu odjecu. To je nama jako pristupacno sa veoma niskim cijenama na rasprodajama.A dodju ovdje prvo sto imaju nekakve odmore po 30 i kusur dana (o kojima se ovdje moze sanjati), dodju sa autom od 50.000 KM, hodaju ovdje po najskupljim restoranima, sve markirano na njima, zatim idu turneje po Hrvatskoj po 15-ak dana itd.
Obilasci po nasim skupim restoranima u Bosni ,ok ali 100% sam sigurna da tamo gdje zive ne posjecuju iste.
Zivot vani je kao donekle zivot nekoga ko radi u Telecomu ili u Posti - opet sve zavisi koji zivotni stil odabere, ima li djece itd.
Medjutim, ima ona nasa- Dabogda imo pa nemo--- e, to je prisutno dijaspori, strah sta ako
- 512MB
#1109 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Eh i to ga valjas moonca, prvo nije dijaspora sad kao dijaspora prije 20 godina, drugo ne mozes svakako generalizirat. Nismo bas svi obrali bostan, pogotovo nova generacija sa zavrsenim fakultetima zivi i nadprosjecno dobro za ove evropske uslove, a kamoli za bosanske.
-
moonca
#1110 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Mozda vise zaradjuju , ne mora da znaci da vise i uzivaju.512MB wrote:Eh i to ga valjas moonca, prvo nije dijaspora sad kao dijaspora prije 20 godina, drugo ne mozes svakako generalizirat. Nismo bas svi obrali bostan, pogotovo nova generacija sa zavrsenim fakultetima zivi i nadprosjecno dobro za ove evropske uslove, a kamoli za bosanske.
- 512MB
#1111 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Uzivanje je subjektivan pojam. Ono u cemu ja uzivam vjerovatno moj stari ne uziva..
- uglavnomja
#1112 Re: Ne idem nigdje iz BiH
jesti i piti po bosanskim restoranima i kafanama je jeftinije nego kuhati kuci i kupovati pice u granapu po skandinaviji, nikakvo mjerilo standarda
-
moonca
#1113 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Da, drugim rijecima receno -kakav zivotni stil odaberes.
To se odnosi i na zivot van BiH.
Velikom broju, nisu potrebni milioni da budu sretni i zadovoljni.
- 512MB
#1114 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Naravno
- Thorgerson
#1115 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Da, ali u kojim jos zemljama je npr. rat ono na stolu? Bliski istok, Sjeverna koreja...ne znam, eto nastavi niz.moonca wrote:Da, drugim rijecima receno -kakav zivotni stil odaberes.
Kod nas je i dalje tema da rata nece biti. Hej. 20 godina nakon sto smo se klali i dalje imas neke incijative nemojmo da ratujemo. Dakle, sranje se moze desit sad pa sad. Htio to priznati neko ili ne.
I generalno zaostalost u svemu. Pa mi sada radimo stvari koje su te zemlje radile prije 30-40 godina...
Evo pogledaj za EU. Znaci optimisticne procjene su da cemo 2030. godine uci u EU. Ako do tad ne napravimo neki belaj.
Meni tako te neke stvari idu na zivac. I ja zbog toga zelim da odem. Jer ne mogu to da slusam vise, gledam, a ne mogu ni da se iskljucim...a pogotovo ne zelim da mi dijete odrasta u ovom smecu.
- uglavnomja
#1116 Re: Ne idem nigdje iz BiH
u nekim stvarima zaostajemo 10-15 godina, srecom ... jer da se sad uvede digitalizacija svega - 50% + ljudi bi ostalo bez posla
u nekim ne zaostajemo
kaze istrazivanje ipsos-a, opste obrazovanje, poznavanje svjetske politke, situacije, zdravlje ... da dobro kotiramo, ex-yu generalno, a ispitivanja su vrsena u srbiji i cg i da su sve zemlje tu negdje
ovo je lista od najgorih prema najboljim
Južnoafrička Republika
Brazil
Filipini
Peru
Indija
Indonezija
Kolumbija
Meksiko
Turska
Saudijska Arabija
Argentina
Italija
Čile
Japan
Malezija
Francuska
Južna Koreja
Mađarska
Novi Zeland
Holandija
Hongkong
Poljska
SAD
Rusija
Nemačka
Australija
Kina
Singapur
Izrael
Velika Britanija
Belgija
Kanada
Srbija
Crna Gora
Španija
Danska
Norveška
Švedska
ps. doslo mi na fb, nemam pojma sta i kako su dosli do ovoga ...
u nekim ne zaostajemo
kaze istrazivanje ipsos-a, opste obrazovanje, poznavanje svjetske politke, situacije, zdravlje ... da dobro kotiramo, ex-yu generalno, a ispitivanja su vrsena u srbiji i cg i da su sve zemlje tu negdje
ovo je lista od najgorih prema najboljim
Južnoafrička Republika
Brazil
Filipini
Peru
Indija
Indonezija
Kolumbija
Meksiko
Turska
Saudijska Arabija
Argentina
Italija
Čile
Japan
Malezija
Francuska
Južna Koreja
Mađarska
Novi Zeland
Holandija
Hongkong
Poljska
SAD
Rusija
Nemačka
Australija
Kina
Singapur
Izrael
Velika Britanija
Belgija
Kanada
Srbija
Crna Gora
Španija
Danska
Norveška
Švedska
ps. doslo mi na fb, nemam pojma sta i kako su dosli do ovoga ...
- insomnia78
#1117 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Kakva gomila gluposti
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Radio Sarajevo
#1119 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Pa koja je razlika onda u životu gdje imaš platu 1.000 KM i stanarinu od 500, ili platu od 2.000 eura, a stanarinu od hiljadu?Thorgerson wrote:Ja opet kazem, daj uslikaj platnu listu.DearJohn wrote:Evo raja malo svjezih slikica i cjena, radnja nesto kao (bivsi) Konzum:
Biftek (1kg=oko 110 KM)
Svedska, Stokholm![]()
Jbmu zivot, ovoliko stranica teme i oni i dalje postaju slicice cijena i ostalih gluposti. Pa naravno da ce u Svedskoj biti skuplje meso nego u BiH. Ne kontam uopste sta hoces sa ovim da kazes? Fkt ne kontam. Objasni mi.
Cijene...zapamti...moras uvijek gledati u koorelaciji sa primanjima. To je isto da ja kazem malom iz Čada, ah jebo te boli te qrac vama super, rentanje stana ti kosta 5 dolara. A njemu plata 10 dolara. Bubam sad. Razumijes?
Ja se svaki put moram prepirati sa dijasporom kad dodju i kad se pocnu cudit kako je jeftino. Kod njih skupo, pa gdje god odemo joj da vidis kolko je ovo kod nas. Joj kolko je ovo gore skuplje. Ok reko, skuplje je, kolka ti je plata...lupi cifru koju ja zaradim za 10 mjeseci. Reko..uredu je.
-
KIseljak12
#1120 Re: Ne idem nigdje iz BiH
U drugom scenariju postoji infrastruktura i kakva-takva vladavina zakona, dok u prvom to fali.Radio Sarajevo wrote:Pa koja je razlika onda u životu gdje imaš platu 1.000 KM i stanarinu od 500, ili platu od 2.000 eura, a stanarinu od hiljadu?Thorgerson wrote:Ja opet kazem, daj uslikaj platnu listu.DearJohn wrote:Evo raja malo svjezih slikica i cjena, radnja nesto kao (bivsi) Konzum:
Biftek (1kg=oko 110 KM)
Svedska, Stokholm![]()
Takodjer, jedan od glavnih razloga zasto ljudi koji su materijalno situirani u BiH, a ipak odlaze vani, je u tome sto ih vani (EU + Norveska) ceka manja egzistencijalna neizvjesnost nego u BiH.
- Radio Sarajevo
#1121 Re: Ne idem nigdje iz BiH
U drugom scenariju postoji infrastruktura i kakva-takva vladavina zakona, dok u prvom to fali.KIseljak12 wrote:Pa koja je razlika onda u životu gdje imaš platu 1.000 KM i stanarinu od 500, ili platu od 2.000 eura, a stanarinu od hiljadu?
Takodjer, jedan od glavnih razloga zasto ljudi koji su materijalno situirani u BiH, a ipak odlaze vani, je u tome sto ih vani (EU + Norveska) ceka manja egzistencijalna neizvjesnost nego u BiH.[/quote]
To misle samo ljudi koji nikad nisu makli iz BiH. Neizvjesnost uvijek postoji, i ništa nije sigurno. Uvijek možeš ostati bez posla, samo su neke profesije manje, a neke više riskantne.
Sve negativno što sam vidio u Bosni, vidio sam i u Holandiji, samo je sofisticiranije, upakovanije, ljepše izgleda.
I ovdje postoje reketaši, vlast koja ucjenjuje i ubija, korupcija i sve ostalo. Razlika je u tome što ne možeš podmititi drota za cvaju, ali možeš za dvije milje. Ljudi koji misle da je na zapadu sve idealno su budale.
-
KIseljak12
#1122 Re: Ne idem nigdje iz BiH
To misle samo ljudi koji nikad nisu makli iz BiH. Neizvjesnost uvijek postoji, i ništa nije sigurno. Uvijek možeš ostati bez posla, samo su neke profesije manje, a neke više riskantne.Radio Sarajevo wrote:U drugom scenariju postoji infrastruktura i kakva-takva vladavina zakona, dok u prvom to fali.KIseljak12 wrote:Pa koja je razlika onda u životu gdje imaš platu 1.000 KM i stanarinu od 500, ili platu od 2.000 eura, a stanarinu od hiljadu?
Takodjer, jedan od glavnih razloga zasto ljudi koji su materijalno situirani u BiH, a ipak odlaze vani, je u tome sto ih vani (EU + Norveska) ceka manja egzistencijalna neizvjesnost nego u BiH.
Sve negativno što sam vidio u Bosni, vidio sam i u Holandiji, samo je sofisticiranije, upakovanije, ljepše izgleda.
I ovdje postoje reketaši, vlast koja ucjenjuje i ubija, korupcija i sve ostalo. Razlika je u tome što ne možeš podmititi drota za cvaju, ali možeš za dvije milje. Ljudi koji misle da je na zapadu sve idealno su budale.[/quote]
Mozes, nisam rekao da ne mozes, ali i kad ostanes, imaces neku socijalnu pomoc, odnosno - prezivjeces. U BiH, ako nemas familije ili prijatelja koji bi te pogurali kad ti se desi takvo nesto, mozes se jebati.
Evo necu spominjati tu egzistencijalnu neizvjesnost, nego samo dvije stvari: infrastruktura i vladavina zakona.
Ne govorim da je na zapadu sve idealno, ali infrastruktura (elektricna, vodovodna, cestovna, zeljeznicka, telekomunikaciona, itd.) je daleko bolja nego u BiH. Takodjer, vladavina zakona je na visem nivou. Ne moze bas u FR ili DE, da nacelnik opcine bude van zakona i parkira se tamo gdje to nije dozvoljeno, da postoje javne firme za uhljebljivanje glasacke masinerije, itd.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1123 Re: Ne idem nigdje iz BiH
s tim da kod nas možeš i da radiš minimalno pa da opet nekako živiš kod mame/babe/tate
eto samo da mi je vidjeti bošnju u šveckoj kako sjedi u lokalnoj kladionici tri sata i nabada brojeve
eto samo da mi je vidjeti bošnju u šveckoj kako sjedi u lokalnoj kladionici tri sata i nabada brojeve
-
moonca
#1124 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Da, ali u kojim jos zemljama je npr. rat ono na stolu? Bliski istok, Sjeverna koreja...ne znam, eto nastavi niz.Thorgerson wrote:moonca wrote:Da, drugim rijecima receno -kakav zivotni stil odaberes.
Kod nas je i dalje tema da rata nece biti. Hej. 20 godina nakon sto smo se klali i dalje imas neke incijative nemojmo da ratujemo. Dakle, sranje se moze desit sad pa sad. Htio to priznati neko ili ne.
I generalno zaostalost u svemu. Pa mi sada radimo stvari koje su te zemlje radile prije 30-40 godina...
Evo pogledaj za EU. Znaci optimisticne procjene su da cemo 2030. godine uci u EU. Ako do tad ne napravimo neki belaj.
Meni tako te neke stvari idu na zivac. I ja zbog toga zelim da odem. Jer ne mogu to da slusam vise, gledam, a ne mogu ni da se iskljucim...a pogotovo ne zelim da mi dijete odrasta u ovom smecu.[/quote]
Sasvim dovoljan razlog i ubrzo ces shavtiti zasto taj korak nisi i ranije napravio.
Nece Bosna nigdje pobjeci.
- Radio Sarajevo
#1125 Re: Ne idem nigdje iz BiH
Velkoski wrote:s tim da kod nas možeš i da radiš minimalno pa da opet nekako živiš kod mame/babe/tate![]()
Tačno tako.
Kao što rekoh, varaš se. I ovdje policija vozi kroz crveno, parkira gdje hoće i rade šta žele. I ovdje su doktori namjerno ubijali pacijente, desilo se prije nekoliko godina. Čak su imali neurologa koji je namjerno postavljao pogrešne dijagnoze, da bi zaradio što više para, evo ti link ispod...Evo necu spominjati tu egzistencijalnu neizvjesnost, nego samo dvije stvari: infrastruktura i vladavina zakona.
Ne govorim da je na zapadu sve idealno, ali infrastruktura (elektricna, vodovodna, cestovna, zeljeznicka, telekomunikaciona, itd.) je daleko bolja nego u BiH. Takodjer, vladavina zakona je na visem nivou. Ne moze bas u FR ili DE, da nacelnik opcine bude van zakona i parkira se tamo gdje to nije dozvoljeno, da postoje javne firme za uhljebljivanje glasacke masinerije, itd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ernst_Jansen_Steur
I ovdje su nalazili pedofile kako rade u vrtićima, i ovdje ljudi potplaćuju službenike u opštini, itd. Štele za posao su sasvim normalna stvar, samo se zovu preporukama.
Jedina je razlika da ima više para, pa samim tim i bolje infrastrukture, ali više je razloga za to, poput toga da nije bilo rata, da je država ravna i mnogo ja lakše graditi autoput, da su se napljačkali u prošlosti po svojim kolonijama, da i dan - danas kradu znanje od slabije razvijenih zemalja (to sve zapadnoevropske zemlje rade, ukradu ti gotovog doktora, u kojeg je naša zemlja uložila mnogo) itd.
Kažem ti opet, dođi i živi na zapadu, pa onda pričaj.