Fudbal, nogomet i još ponešto

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
pizarro

#1101 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by pizarro »

Image

kad igrac uzme kinesko drzavljanstvo, dobije i novo ime :D
AmiĐa_Idriz

#1102 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by AmiĐa_Idriz »

U podne Celtic - Rangers. Poslijepodne Roma - Lazio. Naveče Boca - River.

01.09. :kiss:
cyprus

#1103 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by cyprus »

edit: Greška :-D
Point.

#1105 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Point. »

Zna li iko zbog čega Swansea i Cardiff igraju u EPL a Vels ima svoju ligu gdje im klubovi igraju EL, CL kvale. Zašto ne igraju u toj velškoj PL ili kako se već zove?
cyprus

#1106 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by cyprus »

Point. wrote:Zna li iko zbog čega Swansea i Cardiff igraju u EPL a Vels ima svoju ligu gdje im klubovi igraju EL, CL kvale. Zašto ne igraju u toj velškoj PL ili kako se već zove?
Znam ja, al se ne slažem sa takvom praksom :-D

Naime, iako je Fudbalski savez Velsa (FAW) jedan od najstarijih na svijetu, fudbalska liga Velsa je jedna od najmlađih, nastala tek početkom 90-tih... Do tada su se svi velški klubovi takmičili u engleskom ligaškom sistemu... Eh sad, novoformirana velška liga je zbog nedostatka finansija stvorena na amaterskim ili u najboljem slučaju poluprofesionalnim temeljima, što nije bilo prihvatljivo za nekoliko full profesionalnih i uglednih klubova sa ovog prostora, koji su relativno visoko kotirali u engleskom fudbalu (Cardiff, Swansea, Wrexham, Newport i nisam siguran ima li još neki klub)... I eto, za njih je napravljen izuzetak, ostali su u engleskom sistemu, a amaterska buranija je zaigrala velško prvenstvo...

Meni je ovdje ipak veći kuriozitet to što onaj čuveni TNS, dugogodišnji šampion Velsa, zapravo dolazi iz jednog engleskog gradića :D istina blizu velške granice...
Point.

#1107 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Point. »

Hvala Kipre, očekivao sam da bi ti mogao znati. :thumbup:

Interesantna priča u svakom slučaju. Kad smo već kod britanskih ostrva, je li se ikad plasirao neki irski klub u grupne faze evropskih takmičenja? S obzirom da su ipak imali te neke kvalitetne igrače zanimljivo mi je da im je klupski fudbal totalno u kurcu.
cyprus

#1108 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by cyprus »

Point. wrote:Hvala Kipre, očekivao sam da bi ti mogao znati. :thumbup:

Interesantna priča u svakom slučaju. Kad smo već kod britanskih ostrva, je li se ikad plasirao neki irski klub u grupne faze evropskih takmičenja? S obzirom da su ipak imali te neke kvalitetne igrače zanimljivo mi je da im je klupski fudbal totalno u kurcu.
Bio je Dundalk prije koju godinu... Nekad ranije i Shamrock, ono kad su izbacili Partizana... Samo mi se čini da je to bio još Kup UEFA...

Dugo sam se pitao što im je liga tako loša (otprilike nivo naše, iako imaju kudikamo povoljnije faktore), ali onda sam skonto da su kod njih pravo popularni ragbi i taj nekakav gelski fudbal, a kako nisu naročito velika zemlja, valjda nemaju dovoljnu igračku bazu za ozbiljan razvoj u sva tri sporta... Fudbalsku reprezentaciju im većinom čine igrači koji od malena igraju u Engleskoj ili eventualno Škotskoj...
dječak sa šibicama

#1109 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by dječak sa šibicama »

Jedno vrijeme je bila aktuelna ideja da Rangers i Celtic igraju Premierligu, cak su nesto i pokrenuli po tom pitanju, pa odustali.
todd_smith

#1110 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by todd_smith »

cyprus wrote:
Point. wrote:Hvala Kipre, očekivao sam da bi ti mogao znati. :thumbup:

Bio je Dundalk prije koju godinu... Nekad ranije i Shamrock, ono kad su izbacili Partizana... Samo mi se čini da je to bio još Kup UEFA...

Dugo sam se pitao što im je liga tako loša (otprilike nivo naše, iako imaju kudikamo povoljnije faktore), ali onda sam skonto da su kod njih pravo popularni ragbi i taj nekakav gelski fudbal, a kako nisu naročito velika zemlja, valjda nemaju dovoljnu igračku bazu za ozbiljan razvoj u sva tri sporta... Fudbalsku reprezentaciju im većinom čine igrači koji od malena igraju u Engleskoj ili eventualno Škotskoj...
Slicna im je situacija kod nas sto se tice Saveza, njihov savez postoji samo za repku i nista vise.

Skandala je pun, pogotovo u zadnje vrijeme. Ali opcenito ne podrzavaju domaci fudbal.

Svi im igraci, i opcenito sistem je napravljen da igraca prodaju u Englesku tipa League 1 ili Championship. Nekada se omakne da par ode u EPL tipa Coleman u Everton
turbofolk

#1111 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by turbofolk »

Kad je riječ o fudbalu, utakmicama i tribini, nemoguće je ne pomenuti jedno zanimljivo lice koje smo prije nekih 10-15-20 godina imali priliku vidjeti na svakoj utakmici Valencie i reprezentacije Španije. Čovjeka koji je za ovih 35 godina postao španska institucija i nezaobilazno lice na tribinama kada igra Furija. Ima preko 400 uživo odgledanih utakmica Španije, što domaćih što gostujućih. Ne znam je li dolazio kod nas. Aktivan je od, sada već davne, 1982. godine i svjetskog prvenstva u Španiji.

Manolo EL del Bombo iliti El Bombo de Espana (bubanj Španije)

Veliki navijač Valencie pored čije Mestalle čovjek posjeduje bar koji je u međuvremenu postao pravi muzej i suvenirnica.

Ne znam je li ga do sad neko pomenuo na temi od 45 stranica, a siguran sam da ga se većina vas sjeća. Još uvijek je aktivan, vjerovatno ne kao prije, ali ipak aktivan. Za neka svjetska i evropska prvenstva (pa i za Rusiju prošle godine) imao je pozivnice Španskog fudbalskog saveza da o njihovom trošku putuje s reprezentacijom i da bude njihov gost.
Među navijačima je toliko omiljen da su mu i pjesmu napravili.. Onako baš zarazan ritam. Bio sam zaboravio na njega, ali neki dan na Sport Klubu odgledah dokumentarac o šampionskoj generaciji RK Metaloplastika iz Šabca pa me podsjetiše na njega. Naime u finalu 1985. godine u finalu rukometnog kupa evropskih prvaka, Metaloplastika je igrala protiv Atletico Madrida i Manolo je bio na domaćoj utakmici Atletica. Obje utakmice Metaloplastika je ubjedljivo dobila i okitila se naslovom.
Mene obradovaše što su me podsjetili na ovu legendu, za koju sam eto sazno da je još uvijek živ i još uvijek je glavni zabavljač na tribinama.

Manolo El del Bombo

Nadzorna_ploca

#1112 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Nadzorna_ploca »

Kome svoje simpatije dati..

Image
ganjeta

#1113 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by ganjeta »

turbofolk wrote:Kad je riječ o fudbalu, utakmicama i tribini, nemoguće je ne pomenuti jedno zanimljivo lice koje smo prije nekih 10-15-20 godina imali priliku vidjeti na svakoj utakmici Valencie i reprezentacije Španije. Čovjeka koji je za ovih 35 godina postao španska institucija i nezaobilazno lice na tribinama kada igra Furija. Ima preko 400 uživo odgledanih utakmica Španije, što domaćih što gostujućih. Ne znam je li dolazio kod nas. Aktivan je od, sada već davne, 1982. godine i svjetskog prvenstva u Španiji.

Manolo EL del Bombo iliti El Bombo de Espana (bubanj Španije)

Veliki navijač Valencie pored čije Mestalle čovjek posjeduje bar koji je u međuvremenu postao pravi muzej i suvenirnica.

Ne znam je li ga do sad neko pomenuo na temi od 45 stranica, a siguran sam da ga se većina vas sjeća. Još uvijek je aktivan, vjerovatno ne kao prije, ali ipak aktivan. Za neka svjetska i evropska prvenstva (pa i za Rusiju prošle godine) imao je pozivnice Španskog fudbalskog saveza da o njihovom trošku putuje s reprezentacijom i da bude njihov gost.
Među navijačima je toliko omiljen da su mu i pjesmu napravili.. Onako baš zarazan ritam. Bio sam zaboravio na njega, ali neki dan na Sport Klubu odgledah dokumentarac o šampionskoj generaciji RK Metaloplastika iz Šabca pa me podsjetiše na njega. Naime u finalu 1985. godine u finalu rukometnog kupa evropskih prvaka, Metaloplastika je igrala protiv Atletico Madrida i Manolo je bio na domaćoj utakmici Atletica. Obje utakmice Metaloplastika je ubjedljivo dobila i okitila se naslovom.
Mene obradovaše što su me podsjetili na ovu legendu, za koju sam eto sazno da je još uvijek živ i još uvijek je glavni zabavljač na tribinama.

Manolo El del Bombo

Kako ba ne znaš je li dolazio kad nas, a bubanj mu klepili ovdje?! :D
turbofolk

#1114 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by turbofolk »

ganjeta wrote: Kako ba ne znaš je li dolazio kad nas, a bubanj mu klepili ovdje?! :D
Sad kad si to pomenuo od nekud mi je poznato, ali opet se ne sjećam ničeg u vezi toga :D Je li na Koševu 2000. (na toj sam čak i bio :D ) ili na Bilinom 2004. Ne vjerujem da je na onoj sa Ćirom 2009. na Bilinom.
ganjeta

#1115 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by ganjeta »

Ja kolko se sjećam da su ga odradili poslije treninga Španije na Grbavici..pa mu je vraćen.

Ne znam koje je godine, bila priča iz busa odnesen ali mu je murija vratila :zjev:
pirmin

#1117 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by pirmin »

dječak sa šibicama wrote:Image
Uhh kako ce ga zuljati bubreg od sredine cetrdesetih :roll:
...ali ne mozes drugacije uci u legendu ako si jedan od obicnih igraca.
Logovan

#1118 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Logovan »

SLUŽBENO: Legendarni Samuel Eto'o je završio profesionalnu karijeru!

877 nastupa
426 golova
3x Liga prvaka
3x La Liga
2x Kup Kralja
2x Kup Španjolske
2x Kup Italije
1x Serija A
1x Svjetsko klupsko prvenstvo
2x Afrički Kup Nacija
2x FIFPro tim godine

Jedini igrac koji je osvojio tripletu dva puta zaredom. :thumbup:
AmiĐa_Idriz

#1119 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by AmiĐa_Idriz »

Agnelli će sahraniti fudbal.
Point.

#1120 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Point. »

Hoće nazor da napravi zatvoreno takmičenje za elitu po američkom sistemu bez ispadanja. Nek jebe mater svoju al to se nikada neće desiti.
AmiĐa_Idriz

#1122 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by AmiĐa_Idriz »

Dobra im slika :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1123 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by Tomahawk11 »

Šta kaže, hajmo proširiti Ligu A LN da upadne i Njemačka, pa ćemo dogodine smanjiti :mrgreen:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1124 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by izvrsni direktor »

Predlagac su hrvat i poljak bili. I hrvatska i poljska su ispale iz lige A.
Pisanje po sirotinji cisto
turbofolk

#1125 Re: Fudbal, nogomet i još ponešto

Post by turbofolk »

Ne mora se radi Švaba proširivati. Nek idu umjesto nas. Nama je svakao mjesto u ligi C.. i to na kredit :D Žutoj ublehi, kako ga nazivate, se omaklo pa izborio plaman u ligu A, isto kao što se Safetu omaklo da nas odvede na SP.

A što se tiče predlagača, pa Hrvatskoj zaista jest mjesto među najjačim u Evropi. Ne znam zašto Poljaci kidišu, ali Hrvati sigurno imaju razloga. Osladilo se biti drugi na svjetu. A realno, kroz kvalifikacije sigurno gaze prema euru i gotovo nijedna svjetska i evropska smotra ne prođe bez njih.
Post Reply