ako ne mogu da ismijaju sadrzaj, onda pokusaju ismijavanje preko mog pravopisaarzuhal wrote:Zašto ismijavate čendlerku i smrčka zbog izraza
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Smrcak15
#1101 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- hadzinicasa
#1102 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pricalo meni tako jednom, veli sjedimo nas nekoliko na nekoj napustenoj cuki, cuvamo je danima, nigdje nicega i nikoga, upek‘o zvizdan pa se razlili po travi u hladovini jednog drveta i sutimo. muka nam od sebe samih vise i jednom od drugog, dojadilo i pricat‘, pa sutimo i svak‘ onu svoju travku jal‘ premece po ustima, jal‘ zvace lijeno.... kad ce ovaj jedan: „ja(h) anatomije, braco draga“...arzuhal wrote:Zašto ismijavate čendlerku i smrčka zbog izraza
Eh. Anatomija - monotonija ili retrogradno - retroaktivno, tu je to nedZe.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1103 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ovo nije bila stvar pravopisa nego sadržaja.Smrcak15 wrote:ako ne mogu da ismijaju sadrzaj, onda pokusaju ismijavanje preko mog pravopisaarzuhal wrote:Zašto ismijavate čendlerku i smrčka zbog izraza
ako gledaš nešto retroaktivno, onda to znači da gledaš to nešto prije određene tačke u vremenu,
ako nešto gledaš retrogradno, onda to znači da imaš po nekom pitanju, po nekom vrijednosnom sistemu, zaostale stavove, odnosno vrijednosne sudove.
pouka je da se ne koriste riječi čije značenje nije dovoljno jasno. jer, ako to radiš, onda sve što pišeš dolazi u pitanje.
- Smrcak15
#1104 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
dobro to, za tu rijec se slazem da je trebala se koristiti retroaktivno a ne retrogradno.Chmoljo wrote:ovo nije bila stvar pravopisa nego sadržaja.Smrcak15 wrote:ako ne mogu da ismijaju sadrzaj, onda pokusaju ismijavanje preko mog pravopisaarzuhal wrote:Zašto ismijavate čendlerku i smrčka zbog izraza
ako gledaš nešto retroaktivno, onda to znači da gledaš to nešto prije određene tačke u vremenu,
ako nešto gledaš retrogradno, onda to znači da imaš po nekom pitanju, po nekom vrijednosnom sistemu, zaostale stavove, odnosno vrijednosne sudove.
pouka je da se ne koriste riječi čije značenje nije dovoljno jasno. jer, ako to radiš, onda sve što pišeš dolazi u pitanje.
ja sam razumio sta hoce osoba da mi kaze iako je pogresno rijec uzela i ja nasjeo na nju....
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1105 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pa ne nasjedaj. vidiš kako je lako smutnju širiti.
- Bloo
- Globalna šefica
#1106 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I ja čekam da neko nešto pogrešno upotrijebi da nasjednem na to.
- arzuhal
#1107 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sram ga i stid bilo, mislim da je namjerno došao da provocira s tim zakučastim jezičkim smicalicama...A raja naivna pa se primi...Kako je proračunat...
-
mali jomu
#1108 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Svi brojevi, cuda i analize...... su odrazi nule.
Ko nema nulu nema ni cuda, ni analize, ni broja.....
Ako se u Kuranu ne pronadje nula, nece se nista ni pronaci......
- cendlerbing
#1109 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Nasekirala sam se sad...vise od onda kad mi Chmoljo nije odgovorio na pp.
- Smrcak15
#1110 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
eh svastamali jomu wrote:Svi brojevi, cuda i analize...... su odrazi nule.
-
mali jomu
#1111 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ne pronadjes li nulu, neces nista pronac......Smrcak15 wrote:
eh svasta
- Dozer
#1112 Re: Ateizam vs. Religija
Smrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo 
I ono cudo "spajanja voda koje se ne mijesaju".
A, imam i par ozbiljnih pitanja...
Znamo da se Sunce siri/povecava (ne sjecam se da li sam o tome procitao ista u Kur'anu i Bibliji...). S tim se povecava i temperatura koju isijava oko sebe, a u skladu s tim znamo da ce nam Sunce dohakati, i to svima, jer ce u nekom narednom peiodu sprziti Zemlju, i onda ce ona izgledati poput Venere. Kako je poznato, na Veneri nema zivota, kao ni na Merkuru.
Cemu taj boziji plan da nas, svoju najbolju, najljepsu i najpametniju kreaciju stvorenu po svom liku, odjednom unisti na tako okrutan nacin?
Sta je poenta tog "plana", i da li cemo onda svi u tom momentu zavrsiti u raju/dzennetu (iako je jasno da cemo se svi poprilicno isprziti, a to je metafora za pakao/dzehennem
)?
Takodjer, i s obzirom da se tvrdi da mi nikako ne mozemo znati sta je bog planirao za nas, kako je onda moguce da ipak vec sada znamo sta nam slijedi, kao i razloge toga? A, s obzirom da je po vama sve sto se desava u univerzumu nekakav boziji i unaprijed zacrtani plan, pogotovo sto se nas tice, zanima me sta Kur'an kaze o ovome (ili Biblija, svejedno).
Znamo da se Sunce siri/povecava (ne sjecam se da li sam o tome procitao ista u Kur'anu i Bibliji...). S tim se povecava i temperatura koju isijava oko sebe, a u skladu s tim znamo da ce nam Sunce dohakati, i to svima, jer ce u nekom narednom peiodu sprziti Zemlju, i onda ce ona izgledati poput Venere. Kako je poznato, na Veneri nema zivota, kao ni na Merkuru.
Cemu taj boziji plan da nas, svoju najbolju, najljepsu i najpametniju kreaciju stvorenu po svom liku, odjednom unisti na tako okrutan nacin?
Sta je poenta tog "plana", i da li cemo onda svi u tom momentu zavrsiti u raju/dzennetu (iako je jasno da cemo se svi poprilicno isprziti, a to je metafora za pakao/dzehennem
Takodjer, i s obzirom da se tvrdi da mi nikako ne mozemo znati sta je bog planirao za nas, kako je onda moguce da ipak vec sada znamo sta nam slijedi, kao i razloge toga? A, s obzirom da je po vama sve sto se desava u univerzumu nekakav boziji i unaprijed zacrtani plan, pogotovo sto se nas tice, zanima me sta Kur'an kaze o ovome (ili Biblija, svejedno).
Last edited by Dozer on 26/04/2018 11:02, edited 1 time in total.
- Ramzess Veliki
#1113 Re: Ateizam vs. Religija
Zna Smrle sve, I njegova ekipa. Ja sam ubijedjen da od njih zavisi ko ce u dzehenem a ko u dzenet. Nema kod njih vako-nako, odmah ti odrede gdje ces. Oni ovdje samo nas upozoravaju ...Dozer wrote:Smrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo
Sta je poenta tog "plana", i da li cemo onda svi u tom momentu zavrsiti u raju/dzennetu (iako je jasno da cemo se svi poprilicno isprziti, a to je metafora za pakao/dzehennem)?
- Euridika
- Globalna šefica
#1114 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam šta o ovome kažu svete knjige (zapravo, haman sam ubijeđena da o ovom konkretno ne kažu ništa), ali znam da će ljudski rod nestati mnogo prije nego što naše Sunce implodira (pošto je malog obima, neće eksplodirati kao supernova, jedno vrijeme će provesti u fazi crvenog diva, i na kraju se smanjiti u bijelog patuljka i zgasnutiDozer wrote:Smrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo
Sta je poenta tog "plana", i da li cemo onda svi u tom momentu zavrsiti u raju/dzennetu (iako je jasno da cemo se svi poprilicno isprziti, a to je metafora za pakao/dzehennem)?
- zforumas
#1115 Re: Ateizam vs. Religija
Ako se ne pobijemo izmedju sebe, veca je sansa da nas strefi neki asteroid ili komet skrenut Jupiterovom gravitacijom i ubrzan Marsovom. Ovo przenje je vise kao ultimativni kraj, zadnja instanca, ako sve ostalo "omahne".Euridika wrote:Ne znam šta o ovome kažu svete knjige (zapravo, haman sam ubijeđena da o ovom konkretno ne kažu ništa), ali znam da će ljudski rod nestati mnogo prije nego što naše Sunce implodira (pošto je malog obima, neće eksplodirati kao supernova, jedno vrijeme će provesti u fazi crvenog diva, i na kraju se smanjiti u bijelog patuljka i zgasnutiDozer wrote:Smrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo
Takodjer, i s obzirom da se tvrdi da mi nikako ne mozemo znati sta je bog planirao za nas, kako je onda moguce da ipak vec sada znamo sta nam slijedi, kao i razloge toga? A, s obzirom da je po vama sve sto se desava u univerzumu nekakav boziji i unaprijed zacrtani plan, pogotovo sto se nas tice, zanima me sta Kur'an kaze o ovome (ili Biblija, svejedno).). Ljudski rod je previše nasilan da preživi na ovoj planeti još 5-6 biliona godina.
- Smrcak15
#1116 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Smrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo
nema potrebeSmrle, de onaj proteinski motor, odavno nije bio... Da ne zaboravimo
nece ljudska bica docekati to da ih sunce sprziti, daleko prije ce oni nestati sa zemlje.A, imam i par ozbiljnih pitanja...
nece ljudi docekati to da ih sunce sprzi.Cemu taj boziji plan da nas, svoju najbolju, najljepsu i najpametniju kreaciju stvorenu po svom liku, odjednom unisti na tako okrutan nacin?
druga stvar kada nastupi Smak svijeta, druge stvari ce ljudima dohakati a ne suncana toplota.
Smak svijeta ce momentalno dolaci bez najave.
kontradiktoran si ovdje, mi neznamo sta ce sa nama licno biti, ali mozemo da znamo sta ce se desiti u globalu, ono sto je najavljeno, kao smak svijeta, nastup sudnjeg dana, sudjenje, pakao raj itdTakodjer, i s obzirom da se tvrdi da mi nikako ne mozemo znati sta je bog planirao za nas, kako je onda moguce da ipak vec sada znamo sta nam slijedi, kao i razloge toga? A, s obzirom da je po vama sve sto se desava u univerzumu nekakav boziji i unaprijed zacrtani plan, pogotovo sto se nas tice, zanima me sta Kur'an kaze o ovome (ili Biblija, svejedno).
Bog je odredio da bude u buducnosti Smaka svijeta, unistenje zemlje i univerzuma, kako bi doslo do novog radjanja sto bi se reklo, gdje ce biti nova zemlja nova nebesa, nova vjecna tijela ljudi, dovucen pakao i Raj da se mogu vidjeti golim okom, pa cak i da se Bog pokaze kad bude dosao na Sudnji dan dok mase naroda budu moljakale bozije poslanike da se ubrza proces sudnjeg dana i sudjenje jer ce biti nepodnosljivo na sudnjem danu mnogima.
- Dozer
#1117 Re: Ateizam vs. Religija
Kako i zasto...?Smrcak15 wrote:nece ljudska bica docekati to da ih sunce sprziti, daleko prije ce oni nestati sa zemlje.
Sta je "smak svijeta" i kakav bi to trebao biti taj "smak svijeta"?Smrcak15 wrote:nece ljudi docekati to da ih sunce sprzi.
druga stvar kada nastupi Smak svijeta, druge stvari ce ljudima dohakati a ne suncana toplota.
Nisam kontradiktoran. A ovo gore su naprosto besmislice.Smrcak15 wrote:kontradiktoran si ovdje, mi neznamo sta ce sa nama licno biti, ali mozemo da znamo sta ce se desiti u globalu, ono sto je najavljeno, kao smak svijeta, nastup sudnjeg dana, sudjenje, pakao raj itd
Bog je odredio da bude u buducnosti Smaka svijeta, unistenje zemlje i univerzuma, kako bi doslo do novog radjanja sto bi se reklo, gdje ce biti nova zemlja nova nebesa, nova vjecna tijela ljudi, dovucen pakao i Raj da se mogu vidjeti golim okom, pa cak i da se Bog pokaze kad bude dosao na Sudnji dan dok mase naroda budu moljakale bozije poslanike da se ubrza proces sudnjeg dana i sudjenje jer ce biti nepodnosljivo na sudnjem danu mnogima.
Mi vec sada znamo sta ce nekada biti sa Suncem, a ako je to boziji plan - kako znamo za to, a vi tvrdite da samo on zna svoje planove, a mi ih nikako ne mozemo znati?
- Zejnep
#1118 Re: Ateizam vs. Religija
Stan ba, kako znaš da znaš?
Kako možeš "znati" šta će biti? Uopšte? Možeš pretpostaviti, znati jok 
- Dozer
#1119 Re: Ateizam vs. Religija
Znamo zivotni ciklus zvijezda, i znamo kako ce nase Sunce zavrsiti. Ne znamo kada, ali znamo kako. I ako mi i tada budemo postojali na ovoj planeti, znamo i kako cemo mi zavrsiti - sprzeni k'o opusci u logorskoj vatri 
- Bloo
- Globalna šefica
#1120 Re: Ateizam vs. Religija
Cak se i to moze ugrubo izracunski pretpostaviti - smrt zvijezde.Dozer wrote:Znamo zivotni ciklus zvijezda, i znamo kako ce nase Sunce zavrsiti. Ne znamo kada, ali znamo kako. I ako mi i tada budemo postojali na ovoj planeti, znamo i kako cemo mi zavrsiti - sprzeni k'o opusci u logorskoj vatri
- Dozer
#1121 Re: Ateizam vs. Religija
Moze, ali, eto - ne znamo.
A posto je bog nadlezan za sve u univerzumu, onda to znaci i da je to s nasim Suncem njegov plan. I, gle - znamo ga
A posto je bog nadlezan za sve u univerzumu, onda to znaci i da je to s nasim Suncem njegov plan. I, gle - znamo ga
- Smrcak15
#1122 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Kako i zasto...?Smrcak15 wrote:nece ljudska bica docekati to da ih sunce sprziti, daleko prije ce oni nestati sa zemlje.
Sta je "smak svijeta" i kakav bi to trebao biti taj "smak svijeta"?Smrcak15 wrote:nece ljudi docekati to da ih sunce sprzi.
Nisam kontradiktoran. A ovo gore su naprosto besmislice.Smrcak15 wrote:kontradiktoran si ovdje, mi neznamo sta ce sa nama licno biti, ali mozemo da znamo sta ce se desiti u globalu, ono sto je najavljeno, kao smak svijeta, nastup sudnjeg dana, sudjenje, pakao raj itd
Mi vec sada znamo sta ce nekada biti sa Suncem, a ako je to boziji plan - kako znamo za to, a vi tvrdite da samo on zna svoje planove, a mi ih nikako ne mozemo znati?
zato sto ce Smak svijeta nastupiti prije nego sunce svojom toplotom sprzi zemlju.Kako i zasto...?
zasto?
pa zato sto je odbredba Bozija da se zavrsi zivot na zemlji da bi se nastavio na drugom mjestu , na vjecnom mjestu.
jednostavno sa smakom svijeta zavrsava test i tad nastupa sudjenje kada nastupi sudnji dan.
kataklizma u univerzumu. kada smak svijeta krene i na zvijezde ce uticati i na planete, na zemlju.Sta je "smak svijeta" i kakav bi to trebao biti taj "smak svijeta"?
samim ti i na ljude.
gdje ce zemlja udarati ogromni zemljotresi, lava izbacivati na sve strane, sunce izaci sa zapada sto znaci bit ce obrtaj zemljine ose pa ce sunce izaci na zapadu i mnogo toga jos sto ce se desavati.
nisu besmislice, nego sve smisljeno i izplanirano.Nisam kontradiktoran. A ovo gore su naprosto besmislice.
- Dozer
#1123 Re: Ateizam vs. Religija
Ponavljas "smak, smak, smak", a nikako da kazes - sta je to Smak svijeta ba 
Kad ce nastupiti taj smak i u cemu ce se ogledati?
Koje je to "vjecno mjesto" i gdje pise da ce se zavrsiti zivot na zemljil?
O kakvim zvijezdama i uticajima pricas - ako je sve unisteno istovremeno u toj kataklizmi univerzuma?
I onda ja kontradiktoran
I, ultimativno pitanje - gdje ce zavrsiti sve to kada bude unisteno, sav ta materija i materijal od planeta, zvijezda...?
U onom "nistavilu" iz kojeg bog izadje i sve stvori? A...sta je - nistavilo?
Edit: Nadam se da iz ovoga bar malo mozes shvatiti o kakvim imaginacijama i bajkama pricas, kao i koliko je sve to zajedno suplje... Bez uvrijede.
O kakvim zvijezdama i uticajima pricas - ako je sve unisteno istovremeno u toj kataklizmi univerzuma?
I onda ja kontradiktoran
I, ultimativno pitanje - gdje ce zavrsiti sve to kada bude unisteno, sav ta materija i materijal od planeta, zvijezda...?
U onom "nistavilu" iz kojeg bog izadje i sve stvori? A...sta je - nistavilo?
Edit: Nadam se da iz ovoga bar malo mozes shvatiti o kakvim imaginacijama i bajkama pricas, kao i koliko je sve to zajedno suplje... Bez uvrijede.
Last edited by Dozer on 26/04/2018 14:14, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#1124 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Ponavljas "smak, smak, smak", a nikako da kazes - sta je to Smak svijeta ba
I onda ja kontradiktoran
Allah odgovara iz Kur'ana:Ponavljas "smak, smak, smak", a nikako da kazes - sta je to Smak svijeta ba
22:1. O ljudi, Gospodara svoga se bojte! Zaista će potres, kada Smak svijeta nastupi, veliki događaj biti
2. Na Dan kad ga doživite svaka dojilja će ono što doji zaboraviti, a svaka trudnica će svoj plod pobaciti, i ti ćeš vidjeti ljude pijane, a oni neće pijani biti, već će tako izgledati zato što će Allahova kazna strašna biti
1. Kada sunce sjaj izgubi
2. i kada zvijezde popadaju
3. i kada se planine pokrenu
4. i kada steone kamile bez pastira ostanu
5. i kada se divlje životinje saberu
6. i kada se mora vatrom napune
7. i kada se duše sa tijelima spare
8. i kada živa sahranjena djevojčica bude upitana
9. zbog kakve krivice je umorena
10. i kada se listovi razdijele
11. i kada se nebo ukloni
12. i kada se džehennem raspali
13. i kada se džennet približi
14. svako će saznati ono što je pripremio
5. Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi
6. pa pita: "Kada će Smak svijeta biti?"
7. Kad se pogled od straha ukoči
8. i Mjesec pomrači
9. i Sunce i Mjesec spoje
10. tog dana čovjek će povikati: "Kuda da se bježi?"
11. Nikuda! Utočišta nema
12. Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten
13. toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti
14. sam čovjek će protiv sebe svjedočiti
15. uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi
Allah iz Kur'ana odgovara:Kad ce nastupiti taj smak i u cemu ce se ogledati?
Pitaju te o smaku svijeta kada će se zbiti. Reci(im): "To zna jedino Gospodar moj, On će ga u njegovo vrijeme otkriti, a težak će biti nebesima i zemlji, sasvim neočekivano će vam doči." Pitaju te kao da ti o njemu nešto znaš. Reci: "To samo Allah zna." (Sura ElA’raf 7:187)
vjecno mjesto Raja i PaklaKoje je to "vjecno mjesto" i gdje pise da ce se zavrsiti zivot na zemljil?
u hadisima poslanika Muhammeda.gdje pise da ce se zavrsiti zivot na zemljil
pa tesko je tacno znati koji ce se svi procesi desavati tokom Smaka svijetaO kakvim zvijezdama i uticajima pricas - ako je sve unisteno istovremeno u toj kataklizmi univerzuma?
- beni-bu-man
#1125 Re: Ateizam vs. Religija
Uzima li se u obzir kvantna teorija paralelnih univerzuma