geralt wrote:Kada je to Bavarska glasala da želi biti Njemačke? Sicilija da želi biti dio Italije? Grbavica da želi biti dio opštine Novo Sarajevo?
Kada je to ijedna katalonska stranka pokrenula parlamentarnu proceduru da u španskom Ustavu promijene ono što im smeta?
Po tvojoj logici ne bi nigdje na svijetu važio nijedan zakon, osim britanskog u Škotskoj i kanadskog u Kvebeku.
Nikada. Samo vidimo da narod Bavarske nema zelju da bude nezavisan. Zajebi despotska kraljevstva, trebamo razmisljati o buducnosti.
Za mene je 'sloboda' sveta rijec. Na licnom primjeru, u vlastitom okruzenju, nikada ne koristim silu osim ako je drugi ne isprovociraju. A kada je isprovociraju, uglavnom sam spreman ici do kraja, jer agresivnost i bahatost apsolutno ne podnosim.
Ako narod Katalonije zeli ici drugim putem, ako osjeca da ne uziva pune slobode, ko je Spanija i ko su Spanci da im to pravo ogranicavaju!?? Popisam se i poserem na spanski ustav i spanske zakone. Meni je vazniji katalonski narod od jebenog spanskog ustava. Taj ustav su napisali Spanci. Niko Katalonce nije pitao da li zele biti dio Spanije.
Ja sam protiv svakog rasparcavanja i usitnjavanja. Mene ako pitas, volio bih da Spanija ostane jedinstvena. Drago mi je da su VB i Kanada ostali jedinstveni. Zao mi je sto se Jugoslavija raspala. Bio bih sretan da narodi Evrope ukinu sve drzave i proglase Jedinstvenu Evropu. Svako usitnjvanje je lose i predstavlja korak unazad. Svaki raspad braka je los, ali od raspada braka je gore da jedan od supruznika drugoga drzi silom u braku. Dakle, odvajanje Katalonije je losa stvar, ali je od toga gore da spanska drzava i spanski narod drze kao taoca Kataloniju i katalonski narod.