1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
seln

#1101 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by seln »

aratet wrote:Navijaci Reala sa teme smatraju da je referendum nelegalan, razumljivo, ipak im je Franko zaduzio klub.
Prvo, ako je Franco vec zaduzio neki klub, onda je to Atletico. Bolje receno, Athletic Aviacion Club, kako se zvao dok je dominirao ligom.
Drugo, Rela Madrid je bio blizu propasti. Zbog borbi nisu mogli igrati, stadion je bio unisten,a rat su prezivjela samo cetvorica igraca.
Da bi nastavili igrati, zatrazili su dozvolu da igraju u katalanskoj ligi. Vecina klubova se slozila, ali je veto stavila... Barcelona. :-)
hAZNADAR

#1102 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

seln wrote:
hAZNADAR wrote:Jedna od najbogatijih regija svijeta i to su sami stvorili.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jelde, bili bi Svicarska da nema Spanije?

Katalonija im BDP po glavi stanovnika od ca. 28.000 eura... malo bolje od Italije, malo losije od prosjeka Euro zone.
Ako je TO jedna od najbogatijih regija svijeta, onda je svijet u kurcu.

Inace, osobina svih sitnih dusa je to sto "nece da placaju za druge"... fukara malo zamekinji guzicu, pa odmah digne nos.
Katalonija je, zajedno sa Spanijom, do prije 20-30 godina bila teska fukara.
Razvili su se malo brze od ostatka Spanije... super... i odmah im ne mozes ni na lopati donijeti.
Ta fukara je od sebe pomogla BiH, specijalno Sarajevu u odnosu na svoj BDP i brojnost procentualno vise nego mnogi jaci. Da ne nabrajam sad opet tone humanitarne, izgradjeno po Sarajevu, 11-ti distrikt i ostalo sto si u citiranju izostavio.
Ko je onda sitna dusa? Onaj koji postuje tu pomoc Ili onaj ko ih naziva fukarom i pisa na datu pomoc?
Jednostavno si u kao mnogi drugi u inacenju i kontriranju izgubio kompas.
Proci ce ova tema ali ce ostati zapamceno ko je podrzao fasiste i mjerace visine kukuruza.
ultima_palabra

#1103 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ultima_palabra »

Regionalne ovlasti su vrlo široke, a dosta ovlasti ide i na Brisel. Dakle, Madrid je tek jedan stub vlasti u Kataloniji, i to poprilično protokolaran.

Gurati regiju u neizvjesnost i izolaciju mi se čini jako sebično od tamošnjih političara. Jedna Baskija se primirila, sa cijelom istorijom nemira i terorizma i sa daleko manje poveznica sa ostatkom Španije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1104 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

aratet wrote: Spominjes drzave koje su izvrsile defasistizaciju, Spanija to nije, naravno uz puno podrsku nekih velesila, ali su tu najvise ispusili Katalonci i Baski koji bi to mogli naplatiti.
Jesu li u Španiji aktivne kakve fašističke grupe, organizacije, ima li u zraku toga....ne znam, ja sam bio tamo i ništa od tog nisam vidio, osjetio, čuo.
Šta su ispušili? Žive i jedni i drugi dobro. U odnosu na neku skoriju prošlost, kad je komplet Španija bila iza, recimo, Jugoslavije, danas su svi u progresu i ne vidim kako ide ta priča da su nešto ispušili.
aratet

#1105 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by aratet »

seln wrote:
aratet wrote:Navijaci Reala sa teme smatraju da je referendum nelegalan, razumljivo, ipak im je Franko zaduzio klub.
Ovo samo nakurcena budala moze napisati.
Prvo, ako je Franco vec zaduzio neki klub, onda je to Atletico. Bolje receno, Athletic Aviacion Club, kako se zvao dok je dominirao ligom.
Drugo, Rela Madrid je bio blizu propasti. Zbog borbi nisu mogli igrati, stadion je bio unisten,a rat su prezivjela samo cetvorica igraca.
Da bi nastavili igrati, zatrazili su dozvolu da igraju u katalanskoj ligi. Vecina klubova se slozila, ali je veto stavila... Barcelona. :-)
Siroti Real, toliko im je tesko bilo za vrijeme Franka da su pokupovali svjetske zvijezde i uzeli prvih pet titula lige sampiona.
Ja Atletiko spomenuo nisam.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1106 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tomahawk11 »

seln wrote: Prvo, ako je Franco vec zaduzio neki klub, onda je to Atletico. Bolje receno, Athletic Aviacion Club, kako se zvao dok je dominirao ligom.
Džabe objašnjavaš....ljudi znaju za varijantu s Francom i to je to.
seln

#1107 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by seln »

hAZNADAR wrote: Proci ce ova tema ali ce ostati zapamceno ko je podrzao fasiste i mjerace visine kukuruza.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
seln

#1108 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by seln »

aratet wrote:
seln wrote:
Ovo samo nakurcena budala moze napisati.
Siroti Real, toliko im je tesko bilo za vrijeme Franka da su pokupovali svjetske zvijezde i uzeli prvih pet titula lige sampiona.
Ja Atletiko spomenuo nisam.
Ja sam spomenuo Atletico, jer oni su doista bili protezirani od strane caudilla.
A Real je valjda trebao biti zadnji na tabeli da bi bio po tvom cejfu. Frankovo vrijeme je trajalo do sredine sedamdesetih...
valjda su svi trebali pomrijeti, propasti, otici u k, da bi im neko rekao "bio aratet zadovoljan s tobom".
Uostalom, kako objasnjavas da je ah jadna Barcelona u Frankovo vrijeme bila osam puta prvak?
Kikibombona

#1109 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

geralt wrote:Kada je to Bavarska glasala da želi biti Njemačke? Sicilija da želi biti dio Italije? Grbavica da želi biti dio opštine Novo Sarajevo?

Kada je to ijedna katalonska stranka pokrenula parlamentarnu proceduru da u španskom Ustavu promijene ono što im smeta?

Po tvojoj logici ne bi nigdje na svijetu važio nijedan zakon, osim britanskog u Škotskoj i kanadskog u Kvebeku.
Nikada. Samo vidimo da narod Bavarske nema zelju da bude nezavisan. Zajebi despotska kraljevstva, trebamo razmisljati o buducnosti.

Za mene je 'sloboda' sveta rijec. Na licnom primjeru, u vlastitom okruzenju, nikada ne koristim silu osim ako je drugi ne isprovociraju. A kada je isprovociraju, uglavnom sam spreman ici do kraja, jer agresivnost i bahatost apsolutno ne podnosim.

Ako narod Katalonije zeli ici drugim putem, ako osjeca da ne uziva pune slobode, ko je Spanija i ko su Spanci da im to pravo ogranicavaju!?? Popisam se i poserem na spanski ustav i spanske zakone. Meni je vazniji katalonski narod od jebenog spanskog ustava. Taj ustav su napisali Spanci. Niko Katalonce nije pitao da li zele biti dio Spanije.

Ja sam protiv svakog rasparcavanja i usitnjavanja. Mene ako pitas, volio bih da Spanija ostane jedinstvena. Drago mi je da su VB i Kanada ostali jedinstveni. Zao mi je sto se Jugoslavija raspala. Bio bih sretan da narodi Evrope ukinu sve drzave i proglase Jedinstvenu Evropu. Svako usitnjvanje je lose i predstavlja korak unazad. Svaki raspad braka je los, ali od raspada braka je gore da jedan od supruznika drugoga drzi silom u braku. Dakle, odvajanje Katalonije je losa stvar, ali je od toga gore da spanska drzava i spanski narod drze kao taoca Kataloniju i katalonski narod.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1110 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by malakh »

Bosanski_kralj wrote: Znači civiliziran si ako dopustaš da te neko šuta kako hoće i ti se ne opireš, ako se suprostaviš neciviliziran si?
da su se opirali, to bi onda imalo šire implikacije i razmjere i odličan povod da se pošalje vojska na kataloniju.
ultima_palabra

#1111 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ultima_palabra »

Kikibombona wrote:
geralt wrote:Kada je to Bavarska glasala da želi biti Njemačke? Sicilija da želi biti dio Italije? Grbavica da želi biti dio opštine Novo Sarajevo?

Kada je to ijedna katalonska stranka pokrenula parlamentarnu proceduru da u španskom Ustavu promijene ono što im smeta?

Po tvojoj logici ne bi nigdje na svijetu važio nijedan zakon, osim britanskog u Škotskoj i kanadskog u Kvebeku.
Nikada. Samo vidimo da narod Bavarske nema zelju da bude nezavisan. Zajebi despotska kraljevstva, trebamo razmisljati o buducnosti.

Za mene je 'sloboda' sveta rijec. Na licnom primjeru, u vlastitom okruzenju, nikada ne koristim silu osim ako je drugi ne isprovociraju. A kada je isprovociraju, uglavnom sam spreman ici do kraja, jer agresivnost i bahatost apsolutno ne podnosim.

Ako narod Katalonije zeli ici drugim putem, ako osjeca da ne uziva pune slobode, ko je Spanija i ko su Spanci da im to pravo ogranicavaju!?? Popisam se i poserem na spanski ustav i spanske zakone. Meni je vazniji katalonski narod od jebenog spanskog ustava. Taj ustav su napisali Spanci. Niko Katalonce nije pitao da li zele biti dio Spanije.

Ja sam protiv svakog rasparcavanja i usitnjavanja. Mene ako pitas, volio bih da Spanija ostane jedinstvena. Drago mi je da su VB i Kanada ostali jedinstveni. Zao mi je sto se Jugoslavija raspala. Bio bih sretan da narodi Evrope ukinu sve drzave i proglase Jedinstvenu Evropu. Svako usitnjvanje je lose i predstavlja korak unazad. Svaki raspad braka je los, ali od raspada braka je gore da jedan od supruznika drugoga drzi silom u braku. Dakle, odvajanje Katalonije je losa stvar, ali je od toga gore da spanska drzava i spanski narod drze kao taoca Kataloniju i katalonski narod.
A kako znamo da je to volja naroda Katalonije? Na referendum je izašlo 43% ljudi, od toga 90% glasalo za.

Pretpostavljam da bi ovi koji nisu izašli glasali protiv, ali smatraju referendum nelegalnim.
Lincoln-Burrows

#1112 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Lincoln-Burrows »

ultima_palabra wrote: A kako znamo da je to volja naroda Katalonije? Na referendum je izašlo 43% ljudi, od toga 90% glasalo za.

Pretpostavljam da bi ovi koji nisu izašli glasali protiv, ali smatraju referendum nelegalnim.
Ovo ponavljaš već drugi put kao da je sve bilo regularno i
sad se zbrajaju glasovi i izlaznost.
hAZNADAR

#1113 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Chmoljo wrote:
ultima_palabra wrote: Kako su stvoreni uslovi? Tako što je 40% ljudi glasalo za na nelegalnom referendumu?
tako što su Mojmilo obnovili.
Mnogo vise od toga. Zalosno je na to podsjecati.

A uslovi su bolji nego prije 10,20,30,... god. Posebno ekonomski. Zasto nisu jos sacekali i ovaj tajming se da diskutovati. Jedno je sigurno. Sigurno su organizatori referenduma pametniji od nekih tamo BiH forumasa i sigurno znaju sta rade.

Iz naseg ugla i sa nasim stepenom politicke zrelosti,... znamo samo zakljuciti da su Ili glupi nacionalisti, Ili naivni avanturisti.... plus poistovjecivanje sa ovdasnjim igracima gdje mu RS ispade dobrovoljno u BiH i sila koju ne smijemo naljutiti. Eto mi pametniji.
sve_ovo_ja

#1114 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sve_ovo_ja »

ultima_palabra wrote:
Kikibombona wrote:

A kako znamo da je to volja naroda Katalonije? Na referendum je izašlo 43% ljudi, od toga 90% glasalo za.

...Ili ne žele da dobiju pendrek kao oni što su prvi poletili + oduzeti glasovi.
Pitanje je kolika bi bila izlaznost da nije nasilja bilo, vjerovatno oko 60-70%, uvijek ima onih indolentnih.
cyprus

#1115 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:Ima li smisla raspravljati sa onima koji misle da je RS u BiH svojom dobrom voljom...
A kakvog onda smisla ima vaš argument "Katalonce niko nije pitao da li žele biti dio Španije, pa stoga ne moraju poštovati ustav te države"? :-)
Itekako Ima smisla. Proste fakte. Ideja nezavisnosti Katalonije je starija i od tebe i mene zajedno. Prije nisu bili stvoreni uslovi, sad jesu.

I to je poznato.

A teza da je RS Samo svojom dobrom voljom u BiH i da ih ne treba ljutiti previse ni inspirisati je vise psihologija nego fakta.
I ideja velike Srbije je starija i od tebe i od mene zajedno... Pa kakav je to argument? :-)

Btw, ko tvrdi da je RS dobrom voljom u BiH? :-) Ovdje se svađate sa logikom vi koji tvrdite da narodi koji nisu svojom voljom u državi u kojoj se nalaze - imaju pravo da izađu iz te države...
Last edited by cyprus on 02/10/2017 15:58, edited 2 times in total.
cyprus

#1116 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Obi Wan Bosnian wrote:
cyprus wrote:1) Zašto samo višemilionski narod? Zašto ne mogu manji narodi?

2) Svjestan da na dunjaluku postoji oko 5000 naroda sa posebnim jezikom i kulturom?

3) Velika većina njih je prepoznata kao posebna još od mnogo prije nego što je slučaj sa današnjim državama, tj. stariji su od postojećih država...
Svaki slučaj je poseban i svaki slučaj treba gledati posebno. U ovom slučaju radi se o velikom višemilionskom narodu koji stotinama godina trpi da drugi upravljaju njime. Nije nasilan a istorijski je bio pozitiva dok je većinski narod španije bio negativa. Nalazi se na čošku Španije i svojim odcjepljenjem nikako neće ugroziti niti jedan vitalni interes većinskog naroda. Na primjer, neće smanjiti broj susjeda većinskom narodu (Španija će i bez Katalonije i dalje graničiti sa Francuskom i Portugalom), neće uskratiti pristup moru većinskom narodu, neće prekinuti neku vitalnu komunikaciju između velikih gradova većinskog naroda itd. Kažem, svaki slučaj je poseban a u ovom slučaju jasno je da sloboda katalonskom narodu nikako ne ugrožava španski narod. U takvim slulčajevima uvijek sam za slobodu. Može biti da će se Katalonci zeznuti (vjerovatno hoće) ali ako je to njihova volja ne vidim razuman razlog zašto im to braniti.
Stvar je u tome što Katalonija i nije toliko posebna, i što postoji još mnogo Katalonija... Nisu Katalonci jedini koji su višemilionski narod (ali ponavljam pitanje - zašto distriminirati manje narode?), nisu jedini koji imaju svoj jezik i kulturu, nisu jedini kojima se ne sviđa centralna vlast, nisu jedini koji imaju historiju, nisu jedini koji su bili ugnjetavani (postoje daleko gori primjeri ugnjetavanja)... Dakle, nisu Katalonci ni po čemu specifični da se može reći - eh, oni zaslužuju nezavisnost, a ovi ostali jok...
Challenger__

#1117 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

colt wrote:Ko god podržava raspad Španije, nije normalan. Nemate pojma gdje ovo vodi . . .ode svijet u piizdu materinu
+1
supercali

#1118 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by supercali »

Ipak postoji razlika izmedju naroda
Jedna je teritorija
Nije isto kad ja sam govorim moja je skenderija i kad govorim i ja i mujo moja je skenderija
Obi Wan Bosnian

#1119 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Obi Wan Bosnian »

cyprus wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
cyprus wrote:1) Zašto samo višemilionski narod? Zašto ne mogu manji narodi?

2) Svjestan da na dunjaluku postoji oko 5000 naroda sa posebnim jezikom i kulturom?

3) Velika većina njih je prepoznata kao posebna još od mnogo prije nego što je slučaj sa današnjim državama, tj. stariji su od postojećih država...
Svaki slučaj je poseban i svaki slučaj treba gledati posebno. U ovom slučaju radi se o velikom višemilionskom narodu koji stotinama godina trpi da drugi upravljaju njime. Nije nasilan a istorijski je bio pozitiva dok je većinski narod španije bio negativa. Nalazi se na čošku Španije i svojim odcjepljenjem nikako neće ugroziti niti jedan vitalni interes većinskog naroda. Na primjer, neće smanjiti broj susjeda većinskom narodu (Španija će i bez Katalonije i dalje graničiti sa Francuskom i Portugalom), neće uskratiti pristup moru većinskom narodu, neće prekinuti neku vitalnu komunikaciju između velikih gradova većinskog naroda itd. Kažem, svaki slučaj je poseban a u ovom slučaju jasno je da sloboda katalonskom narodu nikako ne ugrožava španski narod. U takvim slulčajevima uvijek sam za slobodu. Može biti da će se Katalonci zeznuti (vjerovatno hoće) ali ako je to njihova volja ne vidim razuman razlog zašto im to braniti.
Stvar je u tome što Katalonija i nije toliko posebna, i što postoji još mnogo Katalonija... Nisu Katalonci jedini koji su višemilionski narod (ali ponavljam pitanje - zašto distriminirati manje narode?), nisu jedini koji imaju svoj jezik i kulturu, nisu jedini kojima se ne sviđa centralna vlast, nisu jedini koji imaju historiju, nisu jedini koji su bili ugnjetavani (postoje daleko gori primjeri ugnjetavanja)... Dakle, nisu Katalonci ni po čemu specifični da se može reći - eh, oni zaslužuju nezavisnost, a ovi ostali jok...
Naravno da postoje i manji narodi koji zaslužuju nezavisnost. Ali hajde prvo da se za slobodu izbore ovi veći poput Kurda i Katalonaca. Nadati se da će i manji doći na red jer svako zalužuje slobodu da sam odlučuje o svojoj sudbini. Naravno, ako time ne ugrožava nikoga.

Ovo je bitan dio priče koji već više puta ponavljam a ti ignorišeš. Ja podržavam svaki narod da bude nezavistan SAMO ako time ne ugrožava većinski narod te države od koje se odcjepljuje. Ovo je bitno jer iz priče izbacuje RS i HZHB koji bi svojim odcjepljenjem ugrozili Bošnjake. Katalonija nikako ne ugrožava Špance time što svoj čošak odcjepljuje. I zato imaju moju podršku.
PeppermintSA

#1120 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by PeppermintSA »

Mislim da je jako bitno praviti distinkciju između seperatističkih naroda koji imaju svoju maticu i naroda koji nemaju svoju nacionalnu državu. Ne mogu u isti koš ići Katalonci, Baski i Kurdi kojima se ne dopušta samoodređenje, koji su podijeljeni između nekoliko tuđih nacionalnih država i koji su istorijski bili tlačeni sa Republikom Srpskom, Krimom i Albancima u Makedoniji, jer su to sve velikodržavni projekti. Oni imaju svoje matice, ali bi još da cjepkaju susjedne države, dok Katalonci/Kurdi/Baskijci samo žele ono što većina drugih svjetskih naroda ima.
Obi Wan Bosnian

#1121 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Obi Wan Bosnian »

PeppermintSA wrote:Mislim da je jako bitno praviti distinkciju između seperatističkih naroda koji imaju svoju maticu i naroda koji nemaju svoju nacionalnu državu. Ne mogu u isti koš ići Katalonci, Baski i Kurdi kojima se ne dopušta samoodređenje, koji su podijeljeni između nekoliko tuđih nacionalnih država i koji su istorijski bili tlačeni sa Republikom Srpskom, Krimom i Albancima u Makedoniji, jer su to sve velikodržavni projekti. Oni imaju svoje matice, ali bi još da cjepkaju susjedne države, dok Katalonci/Kurdi/Baskijci samo žele ono što većina drugih svjetskih naroda ima.
+1
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1122 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by JoseMujica »

PeppermintSA wrote:Mislim da je jako bitno praviti distinkciju između seperatističkih naroda koji imaju svoju maticu i naroda koji nemaju svoju nacionalnu državu. Ne mogu u isti koš ići Katalonci, Baski i Kurdi kojima se ne dopušta samoodređenje, koji su podijeljeni između nekoliko tuđih nacionalnih država i koji su istorijski bili tlačeni sa Republikom Srpskom, Krimom i Albancima u Makedoniji, jer su to sve velikodržavni projekti. Oni imaju svoje matice, ali bi još da cjepkaju susjedne države, dok Katalonci/Kurdi/Baskijci samo žele ono što većina drugih svjetskih naroda ima.

tako i treba...svi Srbi u Srbiju, svi Hrvati u Hrvatsku, svi Bošnjaci u Turski i neka nas Bosance i Hercegovce ostave da rahat živimo i radimo
Lincoln-Burrows

#1123 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Katalonci imaju Andoru, znači ovo je velikoandorski projekt.
madner

#1124 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by madner »

Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

RS ima ista prava kao i Katalonija, slican im je ustavni polozaj.
Lincoln-Burrows

#1125 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

JoseMujica wrote:

tako i treba...svi Srbi u Srbiju, svi Hrvati u Hrvatsku, svi Bošnjaci u Turski i neka nas Bosance i Hercegovce ostave da rahat živimo i radimo
Dovoljna bi vam bila država veličine Linheštajna.
Post Reply