Xiaomi mobiteli
Moderator: Benq
- zlo zlo
#1101 Re: Xiaomi mobiteli
alfons pema maxu mi se obraćaj sa Vi, ili ću ti klepit omiljenu torbicu 
- Alfons Kauders
#1102 Re: Xiaomi mobiteli
Softver nije problem - Xiaomi fakat ima solidan kamera app (od prosle godine rade sa Camera 360).Dzevy wrote:Pa realno se i ne moze ocekivati u telefonu srednje klase neka super extra kamera, naročito kad se pogleda cjenovni rang telefona u koji spadaju. Sve sto si napisao je realno i tacno i stvsrno sam se cudio prije da xiaomi zapravo skoro i ne zarađuje od prodaje smartphonea vec od ostale kucanske opreme.
Malo je lose od njih sto kamere opet u top telefonima konkretno mi5, note2 opet optika nije idealna pa slike opet ne mogu parirati top uređajima poznatijih brendova, sad tu može biti i do software-a a i do optike.
Mada s obzirom na ostale komponente koje nude u toj cijeni su vise nego odlični.
Mi5 i Note 2 imaju senzore sa puno piksela, ali malih piksela. Dobro je sto prvi ima gotivan OIS, a drugi EIS, ali opet nisu vrhunski. Nemaju kamere kao iPhone ili Galaxy, ali jebes ga to je drugi cjenovni rang. Neki dan vidim Mi5 na rasprodaji za 200 dolara - dakle ne znam zasto ocekivati da ce imati kameru kao Galaxy ili iPhone koji kostaju 2-3 puta vise.
Note 2 je druga prica, mislim da su samo radi dizajna ubacili onu kameru (jer je tanka).
S druge strane, Mi5s ima isti senzor kao Google Pixel - ogroman, i trenutno najbolji na trzistu, ali opet ima slabiju optiku od Pixela. Kako bilo, opet kosta skoro duplo manje od Pixela. Kome je do kamere, Mi5s je pravi izbor.
Njihov biznis model je takav i jednostavno ne mogu priustiti da u telefone ugradjuju kamere od 25-30 dolara, a uredjaje prodaju upola jeftinije od konkurencije, bez marze. Jednostavno ne ide.
Nije realno ocekivati da telefon od $250 bas na svakom polju parira telefonu od $400 ili $500 i zaista mi nije jasno zasto to ljudi ne mogu prihvatiti? To je nerealno kao da neko dodje u salon Škode da probere Octaviu, i onda se zali sto Octavia nije bas dobra kao Audi A4 ili BMW 3 koji kostaju duplo vise.
Za duplo manje love dobije se isti procesor, RAM, storage, performanse, ekran... ali i slabija kamera. Kome je gotivnija kamera vrijedna $200 doplate - uvijek moze uzeti Galaxy ili Xperiu, bujrum. Ja necu, jer mi ta doplata ne vrijedi toliko, jer sam prosle godine za priblizno iste pare uzeo SLR sa stock objektivom.
Note 2 i Mix su izuzeci od ovog pravila jer su prilicno skupi modeli, ali nisu ni tema jer ih ljudi kod nas nece uzimati upravo radi cijene - a Mi5, Mi5s ili Redmi hoce.
- Alfons Kauders
#1103 Re: Xiaomi mobiteli
Ma ta će Max... Jos nemas 64GB... Onaj... Maaaaali uzelazlo zlo wrote:alfons pema maxu mi se obraćaj sa Vi, ili ću ti klepit omiljenu torbicu
-
Dzevy
#1104 Re: Xiaomi mobiteli
Sve mi je to jasno, razumijem to, niko ne očekuje da bude u svakom aspektu kao top model, moze se kako SOC-om tako i kamerom pribliziti sa opet prihvatljivom cijenom. Ako pogledamo realno ako se uzme neka srednja klasa samsunga samo primjer dajem ne gotivim ih uopste, imaju dosta kvalitetne kamere bolje ili jednake xiaomi top modelima, a cijena je tu negdje iako su srednja klasa, mada xiaomi daje u toj cijeni top SOC.
Iskreno mislim da nekih 10-20$ na trenutnu cijenu ne bi nikome smetalo niti bi odvratilo od kupovine a fotografije bi bile dosta bolje i pritom bi dosta vise paznje privukao opcenito osoba kojima je ta stavka bitna.
I ne mozes uvijek nositi profi aparat ako ti nekad ispadne spontana potrebs za koliko toliko kvalitetnom fotog.
Iskreno mislim da nekih 10-20$ na trenutnu cijenu ne bi nikome smetalo niti bi odvratilo od kupovine a fotografije bi bile dosta bolje i pritom bi dosta vise paznje privukao opcenito osoba kojima je ta stavka bitna.
I ne mozes uvijek nositi profi aparat ako ti nekad ispadne spontana potrebs za koliko toliko kvalitetnom fotog.
- Alfons Kauders
#1105 Re: Xiaomi mobiteli
Sam si odgovorio na svoje pitanjeDzevy wrote:Sve mi je to jasno, razumijem to, niko ne očekuje da bude u svakom aspektu kao top model, moze se kako SOC-om tako i kamerom pribliziti sa opet prihvatljivom cijenom. Ako pogledamo realno ako se uzme neka srednja klasa samsunga samo primjer dajem ne gotivim ih uopste, imaju dosta kvalitetne kamere bolje ili jednake xiaomi top modelima, a cijena je tu negdje iako su srednja klasa, mada xiaomi daje u toj cijeni top SOC.
Zato Mi Note 2 ima isti senzor kao Xperia od 250 dolara, i nije jedini - Asus isti senzor koristi u svojim uredjajima koji su jos i skuplji. Ali ostatak specifikacije im je kao Xperia od 750 dolara, ne 250 dolara.
Tih dodatnih $10-20 nije bas tako jednostavno. Nije da samo uzmu drugi modul i ubace ga u isto kuciste... Primjera radi, Xiaomi telefoni su vazda ravni zguza - upravo zato jer koriste kompaktnu, jeftiniju optiku, pa kamere ne vire kao na Galaxy ili iPhone uredjajima. Da bi koristili te kamera module, morali bi naci "prostora" u kucistu, sto bi znacilo da moraju raditi jos skuplja kucista, izbacivati odredjene komponente (3.5mm port i IR idu prvi u tom slucaju)...
To jednostavno za sobom povlaci pun kurac problema, a samo govorimo o tehnickoj strani stvari, ne o logistici. Radi svog biznis modela, Xiaomi ne nabavlja komponente na isti nacin kao ostali proizvodjaci, i ne drzi proizvodnu traku stalno otvorenom dok ima neki model u prodaji. Sta je tu problem?
CMOS senzori su cipovi kao i svi drugi, te se i kupuju kao svi drugi. Kada pokreces i zaustavljas liniju, to je problematicno, narocito ako ganjas nove senzore. Cak je bilo i nestasica relativno starih senzora, recimo prije godinu i po su svi lansirali telefone sa IMX214 senzorom koji je bio hit za Sony... Toliki hit da su dva kvartala imali nestasicu, pa su proizvodjaci morali uzimati slican Samsung modul... A IMX214 u to vrijeme bio mid-range senzor koji si mogao dobiti na uredjajima od 150 i od 350 dolara - svi ga koristili, nije bio neki novi, jebacki senzor koji je svakako ima problematican availability jer je nov pa nema stocka, ili zato sto se stanca u novom procesu, sa ogranicenim kapacitetom i upitnim yieldom spram postojecih.
Kada uzmes u obzir sve navedene faktore, ponajprije ovaj logisticko-poslovni aspekt cijele price, skontas da predlozeno rjesenje tipa izbaci kamere od $10 i ubaci one od $20, nije jednostavno, a u nekim situacijama nije ni izvodivo.
Da je tako lako odraditi, i Xiaomi i svi drugi Kinezi bi to radili, vjeruj mi.
-
jarobot
#1106 Re: Xiaomi mobiteli
Xiaomi je našao svoju računicu . Telefone približne najboljim modelima prodaje za trećinu cijene , ali zato su odlučili da ne ulažu puno u reklamu ili servisnu mrežu i kad se to sabere haman bolje zarade nego poznati brendovi.
Vjerojatno sam već odlučio zbog veličine ekrana na poklon kupiti ovaj max ( video ,youtube ) mislim da ima solidne preformance za cijenu!!
Vjerojatno sam već odlučio zbog veličine ekrana na poklon kupiti ovaj max ( video ,youtube ) mislim da ima solidne preformance za cijenu!!
- zlo zlo
#1107 Re: Xiaomi mobiteli
ne brini za mog malogaAlfons Kauders wrote:Ma ta će Max... Jos nemas 64GB... Onaj... Maaaaali uzelazlo zlo wrote:alfons pema maxu mi se obraćaj sa Vi, ili ću ti klepit omiljenu torbicu
jaro eto ga alfonso prodaje, ne ide mu uz torbicu. ove godine su u modi one minijaturne
- Alfons Kauders
#1108 Re: Xiaomi mobiteli
Istina.zlo zlo wrote:ne brini za mog malogaAlfons Kauders wrote:Ma ta će Max... Jos nemas 64GB... Onaj... Maaaaali uzelazlo zlo wrote:alfons pema maxu mi se obraćaj sa Vi, ili ću ti klepit omiljenu torbicu, uzela 64gb u3 sd karticu
jaro eto ga alfonso prodaje, ne ide mu uz torbicu. ove godine su u modi one minijaturne
Eto neki ti kolegica kaze koliko je platila svoj, pa ti ja svoj prodam jeftinije (a kod mene onaj gotivniji model uh uh)
- rida1976
#1109 Re: Xiaomi mobiteli
Kolko je sada mi5s da se naruči iz Kine i kolko na to očekivati davanja ovdje?
tapatalk
tapatalk
-
Dzevy
#1110 Re: Xiaomi mobiteli
Kakvo je stanje sa korištenjem slusalica na xiaomi mobitelima, konkretno da li je neko probao pricati preko slusalica.
Probao sam slusalice drugog proizvođaca međutim ono sto drugi cuju je kstastrofa, nabavio od xiaomi-a slušalice opet isti problem, zvuk na slusalicama npr za muziku je odlican, ali mikrofon neupotrebljiv.
Da li je neko probao i da li je kod ostalih isti problem ili je samo kod mene.?
Mobitel RN3pro
Probao sam slusalice drugog proizvođaca međutim ono sto drugi cuju je kstastrofa, nabavio od xiaomi-a slušalice opet isti problem, zvuk na slusalicama npr za muziku je odlican, ali mikrofon neupotrebljiv.
Mobitel RN3pro
- purgatorio
#1111 Re: Xiaomi mobiteli
Slično i kod mene na RN3pDzevy wrote:Kakvo je stanje sa korištenjem slusalica na xiaomi mobitelima, konkretno da li je neko probao pricati preko slusalica.
Mobitel RN3pro
-
Dzevy
#1112 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Kontao sam da je do slusalica ali nije, cisto sumnjam da je i do softwarea jer je bilo vec 4-5 updatea od kad koristim, nezz sta može biti, a bas je nezgodan problem.purgatorio wrote:
Slično i kod mene na RN3p
Ima li jos neko iskustva sa drugim modelima.?
- radiša
#1113 Re: Xiaomi mobiteli
Znaci kako vrijeme prolazi dolazimo do zakljucka da ni ovaj xiaomi nije savrsenstvo,kakvim ga pojedini predstavljaju.
-
Dzevy
#1114 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Za odnos ulozenog novca, i pruzene konfiguracije je savrsenstvo, svi imaju tu i tamo nekih mana, ovo za mikrofon je skoro pa nebitna sitnica, ali zna smetati ako su duzi razgovori, vazno je da ostale stvari su tu vrhunske, od same kvalitete izrade pa dalje, stvarno za ovu cijenu vrhunac.radiša wrote:Znaci kako vrijeme prolazi dolazimo do zakljucka da ni ovaj xiaomi nije savrsenstvo,kakvim ga pojedini predstavljaju.
- radiša
#1115 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Meni nije sitnica pogotovo sad kad je hladno,ne vadim telefon iz dzepa kad sam vani.Dzevy wrote:Za odnos ulozenog novca, i pruzene konfiguracije je savrsenstvo, svi imaju tu i tamo nekih mana, ovo za mikrofon je skoro pa nebitna sitnica, ali zna smetati ako su duzi razgovori, vazno je da ostale stvari su tu vrhunske, od same kvalitete izrade pa dalje, stvarno za ovu cijenu vrhunac.radiša wrote:Znaci kako vrijeme prolazi dolazimo do zakljucka da ni ovaj xiaomi nije savrsenstvo,kakvim ga pojedini predstavljaju.
-
Dzevy
#1116 Re: Xiaomi mobiteli
Sve u svemu kako izgleda, cini mi se da taj problem nisi ni primjetio.?
- radiša
#1117 Re: Xiaomi mobiteli
Nisam jer nemam taj telefon a ocekujem da o istom se pisu kako prednosti tako i mane.Ovo ako je tacno kako je napisano za mene nije mala nego velika mana.Nekom je mozda manja ali meni nije.Mozda je ovo i prvi razlog veci zasto ga sad nebi uzimao,nocne slike su mi manje bitne mada ako dajem za telefon 400-500km ocekujem i dobru kameru nocu.Dzevy wrote:Sve u svemu kako izgleda, cini mi se da taj problem nisi ni primjetio.?
-
Dzevy
#1118 Re: RE: Re: Xiaomi mobiteli
Ja konkretno govorim za RN3pro, ne znaci da i drugi modeli imaju isti problem, nadam se da ce se neko javiti ko ima drugi model i javiti kakvo je stanje sa mikrofonom slusalica.radiša wrote:Nisam jer nemam taj telefon a ocekujem da o istom se pisu kako prednosti tako i mane.Ovo ako je tacno kako je napisano za mene nije mala nego velika mana.Nekom je mozda manja ali meni nije.Mozda je ovo i prvi razlog veci zasto ga sad nebi uzimao,nocne slike su mi manje bitne mada ako dajem za telefon 400-500km ocekujem i dobru kameru nocu.Dzevy wrote:Sve u svemu kako izgleda, cini mi se da taj problem nisi ni primjetio.?
Dobre nocne slike naročito u toj cijeni koju si naveo niti jedan proizvođac mobitela neće ispuniti, teoretske sanse nema. I mislim da imas prevelika ocekivnja od mobitela u cijeni koju si naveo.
- radiša
#1119 Re: Xiaomi mobiteli
Ok a sta ti ocekujes od telefona kad das 300 maraka ili 400?Bas me zanima.
-
Dzevy
#1120 Re: Xiaomi mobiteli
Sve sto nudi RN3pro, sasvim dovoljno RAM i ROM memorije, kameru koja moze napraviti prosjecne slike ni previse lose niti extra kvalitetne, da je procesor zadovoljavajuci za trenutne svakodnevne aktivnosti i kvalitet izrade. Traziti dlaku u jajetu za problem sa mikrofonom slusalica je stvarno pretjerivanje, ko dnevno prica par sati moze biti problem, prvenstveno ne kupujem mobitel da bih po cijeli dan hodao napolju i pricao na telefon, za te potrebe mogu kupiti i neki od 50KM bitno da rade slusalice i mikrofon.
- radiša
#1121 Re: Xiaomi mobiteli
sve sto si ti naveo ne vrijedi vise od 200 maraka a dat za tako nesto 300 400 i vise je bacanje para.za 200 maraka mozes uzet foto aparat sto ce pravit bolje fotke od svakog telefona do 600 maraka.uzmes telefon kao sto kazes za 50 i laptop za 250,opet ces imat bolje nego telefon sto ima od 600 maraka.
-
Dzevy
#1122 Re: Xiaomi mobiteli
Bas me zanima koji mobitel koristis, tj koji ti sve navedeno pruza i u kojoj cijeni, Naravno primarna i jedina funkcija foto aparata je pravljenje fotografija, kad bi u bilo kom mobitelu ulozio toliki novac u kameru dobio bi isti efekat, ocito izgleda da trolas pa nema smisla detaljisatiradiša wrote:sve sto si ti naveo ne vrijedi vise od 200 maraka a dat za tako nesto 300 400 i vise je bacanje para.za 200 maraka mozes uzet foto aparat sto ce pravit bolje fotke od svakog telefona do 600 maraka.uzmes telefon kao sto kazes za 50 i laptop za 250,opet ces imat bolje nego telefon sto ima od 600 maraka.
Last edited by Dzevy on 03/01/2017 17:10, edited 1 time in total.
- radiša
#1123 Re: Xiaomi mobiteli
nema smisla jer nemas pojma o tehnici i hvalis dzaba ovo smece od telefona.kad dokazes da nisam u pravu nastavit cu stobom diskusiju a do tad nemam sta pricat sa neznalicama.pun vas forum.Dzevy wrote:Bas me zanima koji mobitel koristis, tj koji ti sve navedeno pruza i u kojoj cijeni, ocito izgleda da trolas pa nema smisla detaljisatiradiša wrote:sve sto si ti naveo ne vrijedi vise od 200 maraka a dat za tako nesto 300 400 i vise je bacanje para.za 200 maraka mozes uzet foto aparat sto ce pravit bolje fotke od svakog telefona do 600 maraka.uzmes telefon kao sto kazes za 50 i laptop za 250,opet ces imat bolje nego telefon sto ima od 600 maraka.
-
Dzevy
#1124 Re: Xiaomi mobiteli
Jasno je sve k'o dan
kad budes imao konstruktivan primjer, gdje ces demantovati nesto sto sam naveo javi se, a do tad pusti se dilejine price.
Hajd zdravo

kad budes imao konstruktivan primjer, gdje ces demantovati nesto sto sam naveo javi se, a do tad pusti se dilejine price.
Hajd zdravo
- radiša
#1125 Re: Xiaomi mobiteli
Lakse pobjec nego dokazat ili barem pokusat dokazat nesto sto sam znas da nije tacno.Mani me dileje pa ti si isti ko on jer trunis gluposti.Dzevy wrote:Jasno je sve k'o dan![]()
Hajd zdravo![]()
Pojma vi nemate o texnici a pisete o nekim xiaomi sranjima,neznalice.