Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Budjav_lebac

#1101 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Budjav_lebac »

ultima_palabra wrote:
Budjav_lebac wrote: Ali cekaj gospon, s obzirom da tu skolu pohadjaju njihova djeca valjda bi se oni i trebali pitati kako se skola zove. Nebitno je jesu ili pismeni ili nepismeni, koriste taj prostor i zahvaljujuci njihovoj djeci taj prostor se iskoristava. To je isto kao kad bi ti svog psa nazvao jednim imenom, a tebi tvoj komsija govorio ne mozes ga tako zvati, moras ovako. Apsurdno je da smo se poceli mijesati u stvari koje nas se apsolutno ne ticu. Pitao sam i chmolju, a pitam i tebe. Nadji mi jedan dokument u kojem oni koji su streljali Mustafu za njega kazu da je zlocinac, ubica ili pozivaoc na zlocin. Sve sto mu se stavlja na teret je saradnja sa okupatorom, moze li se barem to malo vise detaljisati ?
Pa sigurno su i roditelji studenata na Palama saglasni da se studentski dom zove po Radovanu... ne znam šta se onda bunimo i prozivamo vlasti tamo?
Pa hebiga, u takvoj situaciji Mustafa Busuladzic nije pravi odgovor nego je Alija Izetbegovic. Razlika je samo sto je Radovan jos uvijek ziv, a ova dvojica su pod zemljom pa to situaciju cini apsurdnom.
Hakiz

#1102 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Hakiz »

Budjav_lebac wrote:
Hakiz wrote: Da pojednostavim:

Suština ideje komunizma je da ne možeš biti bogat preko grbače drugih.

Porediti tu ideologiju, koliko god je u praksi iskvarena od ljudi, sa fašizmom je ne samo nepristojno, to je zločinački.
A cekaj, opet su visoki funkcioneri i vojna lica u onom sistemu bila bogata i imala sve. To je prica za narodne mase. Kaze tebi komunista nema tvoj komsija pravo biti bogatiji od tebe, ali ja imam ! Pa ti onda objasni zasto on ima pravo, a tvoj komsija nema. U sustini naprica ti suplje price, a preskoci ti samo da je razlika u clanskoj knjizici.
Komunizam nije da ti ne možeš biti bogat. Komunizam je da ne možeš ti biti bogat sve dok sam ja koji za tebe radim siromašan. TiI možeš biti bogat samo ako ti ostane da budeš bogat nakon što mene platiš da ja imam dovoljno. To je ideja komunizma.

A da je iskvarena od ljudi, to je tačno.

Ti izjednačavaš ideologije, ne praksu, A niko realan neće ideologiju komunizma izjednačiti sa ideologijom fašizma. Naprosto, nemoguće je.

Da ne idem dalje jer nije tema.
Fudo387

#1103 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:Samo što je ova zemlja većinu svojih najboljih trenutaka doživjela u komunizmu, tako da će vam malo teže ići to brisanje.
Pa obrisano je, nema tu sta ne ici.

Stoji li jos onaj spomenik Josipu Mazaru Sosi?
:D
Kikibombona

#1104 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

Jedna stvar je jasna. Za svakog zlocinca i ideologa zla postoji opravdanje. Za svaki zlocin koji se ikada desio postoji opravdanje. Navedite mi jedan zlocin, jednog zlocinca, kojeg niko nije pravdao. Takvo sto ne postoji.

Mustafa Busuladzic nije nevin. Radi se o pristalici NDH, ideologu zla. Imamo njegove fasisticke izjave koje se tretiraju kao verbalni delikt, govor mrznje. Verbalni delikt je u Jugoslaviji bio kaznjiv. Dakle, Busuladzic je mali Gebels, nesto kao Risto Djogo. On je itekako kriv.

Da li je trebao biti ubijen? Ja mislim da nije, kao ni ostali pripadnici cetnickog i ustaskog popkreta. Protiv sam smrtne kazne.

Veoma je opasno pripadnike i sljedbenike cetnickog, ustaskog ili fasistickog pokreta dijeliti na dobre i lose. Tu onda kraja rehabilitaciji nema, doci cemo do Hitlera.

Al' nazalost, bice da nam je to realnost... Srbiji rehabilituju Mihailovica, Ljotica, Nedica, Hrvati Stepinca, Bosnjaci Busuladzica... Samo je nebo granica.
tranquil

#1105 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by tranquil »

Kakva hrpa gluposti. Prvo ono "i Srbi imaju Dražu", a sada "eto mlad je ubijen, mogao je puno postići" je odjednom nekakav argument. Mnogo mladih ljudi koji su mogli puno postići je zakopano u zajedničkim grobnicama koje je napravio režim kojeg je Busuladžić podržavao.

Ove stvari me lično vrijeđaju, a dodatno me vrijeđa to što misle da smo kreteni pa nam serviraju ovu priču. Zaborave se da ne pričaju pred SDA glasačkim tijelom koje jedino može progutati ove gluposti.
SkyLimit

#1106 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by SkyLimit »

Kikibombona wrote:Jedna stvar je jasna. Za svakog zlocinca i ideologa zla postoji opravdanje. Za svaki zlocin koji se ikada desio postoji opravdanje. Navedite mi jedan zlocin, jednog zlocinca, kojeg niko nije pravdao. Takvo sto ne postoji.

Mustafa Busuladzic nije nevin. Radi se o pristalici NDH, ideologu zla. Imamo njegove fasisticke izjave koje se tretiraju kao verbalni delikt, govor mrznje. Verbalni delikt je u Jugoslaviji bio kaznjiv. Dakle, Busuladzic je mali Gebels, nesto kao Risto Djogo. On je itekako kriv.

Da li je trebao biti ubijen? Ja mislim da nije, kao ni ostali pripadnici cetnickog i ustaskog popkreta. Protiv sam smrtne kazne.

Veoma je opasno pripadnike i sljedbenike cetnickog, ustaskog ili fasistickog pokreta dijeliti na dobre i lose. Tu onda kraja rehabilitaciji nema, doci cemo do Hitlera.

Al' nazalost, bice da nam je to realnost... Srbiji rehabilituju Mihailovica, Ljotica, Nedica, Hrvati Stepinca, Bosnjaci Busuladzica... Samo je nebo granica.
Apsolutno je neprihvatljiva takva crno - bijela podjela na dobre i loše.

Ako moj djed, moja nena...svi koji su zapamtili te događaje kažu da je Miloš Zekić("narodni heroj Jugoslavije") popalio moj rodni kraj a da ih je od njegovih koljača spasio Muhamedaga Hadžiefendić(domobran, SS - ovac, streljali ga partizani), dakle da nije bilo Muhamedaga vjerovatno danas ne bi bilo ni mene, ko je taj koji će se usuditi mene uvjeravati da je Zekić good guy a Hadžiefendić bad guy???

Da li moje dijete treba da ide u školu koja nosi naziv Zekića ili Hadžiefendića?
tranquil

#1107 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by tranquil »

SkyLimit wrote:Da li moje dijete treba da ide u školu koja nosi naziv Zekića ili Hadžiefendića?
Zašto je "ili - ili"? Ne valja Zekić, stavimo odmah Hadžiefendića, SS-ovca. Ni u ludilu.
It_is_a_Leclerc

#1108 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by It_is_a_Leclerc »

Gojeni H wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Ja sam potomak nosioca spomenice NOB-a, ranjenog na Neretvi, Bošnjaka, muslimana, umro sa šehadetom, a vi koji podržavate Busuladžića i slične komformiste koji su se besramno podavali kao prostitutke svakoj vlasti i svakom sistemu samo da bi ih neko poljubio u čelo i rekao im da su cvijeće, niste nikakvi Bošnjaci i ne zaslužujete da ime našeg naroda koji je uvijek bio žrtva fašista i fašizma prljate i skrnavite na ovakav način.

Mustafa Busuladžić je suštinski nebitni lik koji je pod fesom letao i ljubio krvave ruke Luburiću i Kvaterniku. Ta njegova nazovi djela su, pogledamo li doprinos drugih pravih bošnjačkih pisaca i publicista tog doba, nebitan, efemeran i krajnje irelevantan. Jedino po čemu je postao poznat je to što su ga streljali. Uostalom, lik se s ponosom izjašnjavao kao Hrvat.
Interesantno sto pucas s kuka, u ovom konkretnom slucaju u redu ... ali zar se isto ne bi moglo reci za neke komunisticke dupelisce ciji su unuci sada srpski politicari imena ponosne bosanske divlje zivotinje ... ili oni nisu kmetovi sto suzanjskim usnama ljubljase ruke srpskih i hrvatskih gospodara?
O kojim to dupeliscima pričate ?
Kikibombona

#1109 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

SkyLimit wrote:
Kikibombona wrote:Jedna stvar je jasna. Za svakog zlocinca i ideologa zla postoji opravdanje. Za svaki zlocin koji se ikada desio postoji opravdanje. Navedite mi jedan zlocin, jednog zlocinca, kojeg niko nije pravdao. Takvo sto ne postoji.

Ako moj djed, moja nena...svi koji su zapamtili te događaje kažu da je Miloš Zekić("narodni heroj Jugoslavije") popalio moj rodni kraj a da ih je od njegovih koljača spasio Muhamedaga Hadžiefendić(domobran, SS - ovac, streljali ga partizani), dakle da nije bilo Muhamedaga vjerovatno danas ne bi bilo ni mene, ko je taj koji će se usuditi mene uvjeravati da je Zekić good guy a Hadžiefendić bad guy???

Da li moje dijete treba da ide u školu koja nosi naziv Zekića ili Hadžiefendića?
Ne treba ni u jednu. Prvi zlocinac, drugi najmanje fasista. I tu je kraj price. Ima dosta CISTIH ljudi po kojima se skole trebaju zvati. Zlocinci i fasisti nam ne trebaju.

Poznati hrvatski borac iz Vukovara, je svjedocio kako su mu zivot spasili dobrovoljci SRS iz odreda Leva Supoderica (il' tako nekako). Bio je zarobljen, zvjerski su ga mucili, spremali se da ga ubiju, a onda su uletili Seseljevci i spasili mu zivot. Bukvalno su cetnici potegli oruzje jedni na druge. Hrvatski vojnik kaze kako su Seseljevci bili spremni umrijeti da mu spase zivot. Kaze da ne moze zamisliti da su ti ljudi mogli ikoga ubiti. Kaze da ce im biti zahvalan do groba. Da li to znaci da skole treba nazivati 'Odred Leva Suporedica'?

I Himler je spasio nekoga, bio je u pirlici. I Mihailovic je spasavao Srbe od ustasa. I Mladic je nekoga spasio, garant. Milorad Dodik se hvali kako je rizikovao zivot da bi spasio prijatelje muslimane. Treba li po njemu nazvati skolu?

Srbi kazu da su ih Karadzic i Mladic spasavali od mudzahedina. Zbog toga su im zahvalni, zato sto su im spasili zivote i osnovali RS, a ne radi Tomasice i sl.

To je ta uvrnuta, bolesna logika. Fasista je fasista, nema tu mjesta za kompromis.
Fudo387

#1110 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:Ne treba ni u jednu. Prvi zlocinac, drugi najmanje fasista. I tu je kraj price. Ima dosta CISTIH ljudi po kojima se skole trebaju zvati. Zlocinci i fasisti nam ne trebaju. Poznati hrvatski borac iz Vukovara, je svjedocio kako su mu zivot spasili dobrovoljci SRS iz odreda Leva Supoderica (il' tako nekako). Bio je zarobljen, zvjerski su ga mucili, spremali se da ga ubiju, a onda su uletili Seseljevci i spasili mu zivot. Bukvalno su cetnici potegli oruzje jedni na druge. Hrvatski vojnik kaze kako su Seseljevci bili spremni umrijeti da mu spase zivot. Kaze da ne moze zamisliti da su ti ljudi mogli ikoga ubiti. Kaze da ce im biti zahvalan do groba. Da li to znaci da skole treba nazivati 'Odred Leva Suporedica'?I Himler je spasio nekoga, bio je u pirlici. I Mihailovic je spasavao Srbe od ustasa. I Mladic je nekoga spasio, garant. Milorad Dodik se hvali kako je rizikovao zivot da bi spasio prijatelje muslimane. Treba li po njemu nazvati skolu?Srbi kazu da su ih Karadzic i Mladic spasavali od mudzahedina. Zbog toga su im zahvalni, zato sto su im spasili zivote i osnovali RS, a ne radi Tomasice i sl.To je ta uvrnuta, bolesna logika. Fasista je fasista, nema tu mjesta za kompromis.

Glava me zaboli.
Add foe.
ultima_palabra

#1111 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

tranquil wrote:
SkyLimit wrote:Da li moje dijete treba da ide u školu koja nosi naziv Zekića ili Hadžiefendića?
Zašto je "ili - ili"? Ne valja Zekić, stavimo odmah Hadžiefendića, SS-ovca. Ni u ludilu.
Treba da ide u skolu Dobrosevici, Svrakino, Grbavica, ili Mihajlo Petrovic, Stjepan Siber, Enver Sehovic, ili Vladimir Prelog, Emerik Blum... sirok vala izbor.
Kikibombona

#1112 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

Fudo387 wrote:

Glava me zaboli.
Add foe.
Najgore boli istina.

Zgrazavas se kada fasisti odlikuju Karadzica i Krajisnika, a ovdje na hinjaka branis fasistu Busuladzica. Ko vas ne zna skupo bi vas platio... takve kao ti...

Bas mi je milo sto cu biti postedjen tvojih komentara koji podilaze fasizmu. Osmijeh si mi izmamio. :thumbup: :-D

Sretno!
-H-E-L-L-

#1113 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by -H-E-L-L- »

It_is_a_Leclerc wrote:
Gojeni H wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Ja sam potomak nosioca spomenice NOB-a, ranjenog na Neretvi, Bošnjaka, muslimana, umro sa šehadetom, a vi koji podržavate Busuladžića i slične komformiste koji su se besramno podavali kao prostitutke svakoj vlasti i svakom sistemu samo da bi ih neko poljubio u čelo i rekao im da su cvijeće, niste nikakvi Bošnjaci i ne zaslužujete da ime našeg naroda koji je uvijek bio žrtva fašista i fašizma prljate i skrnavite na ovakav način.

Mustafa Busuladžić je suštinski nebitni lik koji je pod fesom letao i ljubio krvave ruke Luburiću i Kvaterniku. Ta njegova nazovi djela su, pogledamo li doprinos drugih pravih bošnjačkih pisaca i publicista tog doba, nebitan, efemeran i krajnje irelevantan. Jedino po čemu je postao poznat je to što su ga streljali. Uostalom, lik se s ponosom izjašnjavao kao Hrvat.
Interesantno sto pucas s kuka, u ovom konkretnom slucaju u redu ... ali zar se isto ne bi moglo reci za neke komunisticke dupelisce ciji su unuci sada srpski politicari imena ponosne bosanske divlje zivotinje ... ili oni nisu kmetovi sto suzanjskim usnama ljubljase ruke srpskih i hrvatskih gospodara?
O kojim to dupeliscima pričate ?
Vuk Jeremic,potomak Pozderaca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1114 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Truba »

http://www.klix.ba/vijesti/regija/slove ... /161027080

slovenci su barem neutralni što se tiče sukoba niže kupe

odijevanje-skolske-djece-u-titove-pionire-je-protuustavno/161027080
salik79

#1115 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

sabina1 wrote:
salik79 wrote: Kada dodjes na pomenutu temu i opetovano uskliknes: "Sprem'te se, sprem'te cetnici!", jal' "Za krst casni i slobodu zlatnu!", a moze i ona manje eksplicitna "Sloboda, ili smrt!", mozemo nastaviti diskusiju i na ovu temu ;-)
Prijavljen ti je post.
A zasto, molit cu lijepo!? Ne gotivis cetnicke, nego samo ustaske poklice, pa te to vrijedja, ili sta?! :?
Budjav_lebac

#1116 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Budjav_lebac »

Kikibombona wrote:
SkyLimit wrote:

Ne treba ni u jednu. Prvi zlocinac, drugi najmanje fasista. I tu je kraj price. Ima dosta CISTIH ljudi po kojima se skole trebaju zvati. Zlocinci i fasisti nam ne trebaju.

Poznati hrvatski borac iz Vukovara, je svjedocio kako su mu zivot spasili dobrovoljci SRS iz odreda Leva Supoderica (il' tako nekako). Bio je zarobljen, zvjerski su ga mucili, spremali se da ga ubiju, a onda su uletili Seseljevci i spasili mu zivot. Bukvalno su cetnici potegli oruzje jedni na druge. Hrvatski vojnik kaze kako su Seseljevci bili spremni umrijeti da mu spase zivot. Kaze da ne moze zamisliti da su ti ljudi mogli ikoga ubiti. Kaze da ce im biti zahvalan do groba. Da li to znaci da skole treba nazivati 'Odred Leva Suporedica'?

I Himler je spasio nekoga, bio je u pirlici. I Mihailovic je spasavao Srbe od ustasa. I Mladic je nekoga spasio, garant. Milorad Dodik se hvali kako je rizikovao zivot da bi spasio prijatelje muslimane. Treba li po njemu nazvati skolu?

Srbi kazu da su ih Karadzic i Mladic spasavali od mudzahedina. Zbog toga su im zahvalni, zato sto su im spasili zivote i osnovali RS, a ne radi Tomasice i sl.

To je ta uvrnuta, bolesna logika. Fasista je fasista, nema tu mjesta za kompromis.
Pa evo sam ovim postom priznajes da ne mozes definisati dobrog i loseg. Svako je u nekoj situaciji bio dobar, a neko los. Ovo sto je bio dobar je pozitivna stvar, ali ovo da je bio los trebamo gledati s aspekta koliko je bio los. Kako kolega SkyLimit rece u ovom slucaju ne mozes porediti Zekica komunistu i zloncinca koji je palio i ubijao i Busuladzica fasistu koji je navodno sirio govor mrznje, ali ipak se uvijek lakse rehabilituje zlocinac Zekic zato sto je bio komunista nego Busuladzic jer je bio fasista, a ucinio je manje zla.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1117 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sabina1 »

Budjav_lebac wrote:
Komunizam i fasizam su jednako zlocinacke ideologije samo sto im je mrznja usmjerena prema razlicitim grupacijama ljudi. Komunisti su u onom ratu pobijedili pa su i pisali historiju. Pola onoga sto su napisali je laz, ali posto je druga strana pod zemljom tu laz niko nije mogao ispraviti.
.
KOMUNISTI BOSNE I HERECEGOVINE SU OBNOVILI DRŽAVNOST BOSNE I HERCEGOVINE I NIGDJE I NIKADA NE MOGU BITI IZJEDNAČENI SA FAŠISTIMA JER SU BILI JEDINA VOJSKA NA TERITORIJU BOSNE I HERCEGOVINE KOJA JE PUCALA U FAŠISTE I FAŠISTIČKE SLUGE I OSLOBODILA ZEMLJU.

Mnogo veći problem je što BROJNI FORUMAŠI u mržnji PREMA KOMUNIZMU AMNESTIRAJU FAŠIZAM i NACIZAM što je skandalozno a za što je zaduženo isto ministarstvo obrazovanja koje će školu u Dobroševićima preimenovati po ustaši.

Alija Alijagić je jednim metkom u četničkog ministra Draškovića učinio više i za položaj Bošnjaka u SHS i za položaj BiH u SHS i za samo rušenje nepravedne tamnice naroda SHS.....sve navedeno se manifestovalo 20 godina kasnije kada su Bošnjaci u partizanima skupa sa Srbima , Hrvatima i ostalima oslobađali svoju zemlju...ipak škola Alija Alijagić nije zadržala naziv iako je Alija bio i Bošnjak i rodoljub....nije mogla jer postratni ministri obrazovanja izgleda više vole ustaše od rodoljuba.

Srdačan pozdrav.
Budjav_lebac

#1118 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Budjav_lebac »

sabina1 wrote:
Budjav_lebac wrote:
Komunizam i fasizam su jednako zlocinacke ideologije samo sto im je mrznja usmjerena prema razlicitim grupacijama ljudi. Komunisti su u onom ratu pobijedili pa su i pisali historiju. Pola onoga sto su napisali je laz, ali posto je druga strana pod zemljom tu laz niko nije mogao ispraviti.
.
KOMUNISTI BOSNE I HERECEGOVINE SU OBNOVILI DRŽAVNOST BOSNE I HERCEGOVINE I NIGDJE I NIKADA NE MOGU BITI IZJEDNAČENI SA FAŠISTIMA JER SU BILI JEDINA VOJSKA NA TERITORIJU BOSNE I HERCEGOVINE KOJA JE PUCALA U FAŠISTE I FAŠISTIČKE SLUGE I OSLOBODILA ZEMLJU.

Mnogo veći problem je što BROJNI FORUMAŠI u mržnji PREMA KOMUNIZMU AMNESTIRAJU FAŠIZAM i NACIZAM što je skandalozno a za što je zaduženo isto ministarstvo obrazovanja koje će školu u Dobroševićima preimovati po ustaši.

Alija Alijagić je jednim metkom u četničkog ministra Draškovića učinio više i za položaj Bošnjaka u SHS i za položaj BiH u SHS i za samo rušenje nepravedne tamnice naroda SHS.....sve navedeno se manifestovalo 20 godina kasnije kada su Bošnjaci u partizanima skupa sa Srbima , Hrvatima i ostalima oslobađali svoju zemlju...ipak škola Alija Alijagić nije zadržala naziv iako je Alija bio i Bošnjak i rodoljub....nije mogla jer postratni ministri obrazovanja izgleda više vole ustaše od rodoljuba.

Srdačan pozdrav.
Nisam ja bio u savezu sa cetnicima nego su bili partizani. Nisam ja 45. presao u partizane nego su presli cetnici. Koliko su komunisti doista bili komunisti je pravo pitanje. Moj odgovor je da su bili onoliki koliki su im bili interesi i prohtjevi. Komunizam je kao i fasizam pocinio brojne zlocine i oni su dokumentovani. Komunisti za svoje zlocine za razliku od fasista nisu odgovarali. Ja sam kao sto vec sto puta rekoh da se i jedna i druga i sve ostale ideologije koje zastupaju jednoumlje za sva vremena zbrisu sa lica zemlje. Mozemo se ovako u nedogled prepucavati, ali mislim da i ja imam dovoljno pitanja i argumenata na koje mi ne bi mogla dati odgovor ili bi mi dala neki poluodgovor zasnovan na tvom licnom vidjenju.
salik79

#1119 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

SkyLimit wrote:

Aferim! O ovome sam vec uveliko pisao i to kao potomak onih koji su odlista bili pripadnici NOB-a, medju kojima je bilo i nosilaca Spomenice i drugih odlikovanja, te politickih i vojnih komesara. Dragom Bogu, Njemu i njegovoj Legiji, vecina stanovnistva SI Bosne moze zahvaliti sto je uopce opstala, u najodsudnijem vaktu '41 i '42, kada partizani nisu imali nikakvog kapaciteta da brane taj kraj od bilo kakvih upada cetnickih hordi. Inace i tuzlanski Srbi, pored efendiji Kurtu, bi trebali i njemu biti zahvalni za opstanak, jer bez njegovog zalaganja i podrske ostalih uglednika, efendija ne bi imao nikakve sanse da se suprotstavi ustaskim namjerama. Ne samo da se ne bi uspio suprostaviti, nego bi najvjerovatnije zbog toga bio i strijeljan...

A u skolama se netom nakon 2. Svj. rata ucilo da je on bio ustasa i fasista...Poslije je u potunosti izbaceno iz programa spominjanje njegovog imena.
Sanjarko

#1120 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Sanjarko »

Nije bas sve tako crno-bijelo.
Brutalan rat bio, mnogi su morali saradzivati da se glave spase, drugi su prisilno bili regrutovani itd.
Cak i Ameri itd. su bili Umrljani, saradzivali sa Nacistima poslije rata, dilovali im naftu mnogi u Ratu itd.
Cak se moze reci da su i Japan isprovocirali da ih napadne, sankcijama i embargom.
Nije bas sve tako vako.

Uglavnom brutalan rat bio.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1121 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by sabina1 »

salik79 wrote:
sabina1 wrote:
salik79 wrote: Kada dodjes na pomenutu temu i opetovano uskliknes: "Sprem'te se, sprem'te cetnici!", jal' "Za krst casni i slobodu zlatnu!", a moze i ona manje eksplicitna "Sloboda, ili smrt!", mozemo nastaviti diskusiju i na ovu temu ;-)
Prijavljen ti je post.
A zasto, molit cu lijepo!? Ne gotivis cetnicke, nego samo ustaske poklice, pa te to vrijedja, ili sta?! :?
Oprosti , pogrešna percepija....razumjela sam da moje stavove progalašavaš četničkim i da mi samim tim trpaš četničke parole pod pisanje....nisam odmah shvatila da podvlačiš paralelu između "Za dom spremni" i "Spremte se spremte"...ponavljam oprosti nadam se da razumiješ zašto sam prijavila.

Niko školi u Dobroševićima nije dao ime po četniku da bih pisala četničke parole nadležnim.
Uticaj našeg javnog mijenja naspram situacije u Republici Srpskoj je marginalno.
Niko se dosada Dodiku nije ozbiljno usprotivio (ne mislim retorički , nego na način da se zbilja osujeti) a to je zato jer sve i jednom političaru na funkciji kod nas Dodik savršeno odgovara - boli njih dupe za četničke nazive škola i ulica ili za položajem Bošnjaka i Hrvata koji tamo žive , njima je samo važno da postoje političke tenzije kako se ne bi pričalo o stvarima koje život znače odnosno o stvarima koje se tiču njih (poput ove škole) , zato Dodik dosada nikad nije bio "načet" bar sa naše strane u smislu da se na sve moguće načine osujeti , ocrni i marginalizira.

Dodikovo lajanje na pravosuđe savršeno odgovara našoj bagri koja vodi ovo sve , jer se time prolongira dan kada će s njim skupa na sud zbog privrednog kriminala....a možda sud i postane političko sredstvo....ihaaj , puna šaka brade.

Zato su obnovu rodne kuće Branka Čopića prije godinu dana najavili azerbejdžanci a studenstki dom na Palama dobio ime po Radovanu - bruka.

Srdačan pozdrav.
Last edited by sabina1 on 27/10/2016 17:18, edited 1 time in total.
Budjav_lebac

#1122 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Budjav_lebac »

Vizionar 1985 wrote:Nije bas sve tako crno-bijelo.
Brutalan rat bio, mnogi su morali saradzivati da se glave spase, drugi su prisilno bili regrutovani itd.
Cak i Ameri itd. su bili Umrljani, saradzivali sa Nacistima poslije rata, dilovali im naftu mnogi u Ratu itd.
Cak se moze reci da su i Japan isprovocirali da ih napadne, sankcijama i embargom.
Nije bas sve tako vako.

Uglavnom brutalan rat bio.
To ti onda govori da je su cast i moral kod partizana bili na niskom nivou, ako su morali saradjivati sa cetnicima zlocincima.

Ovo sto konstantno spominjete kako su BiH sacuvali komunisti. NE !!!!!!

BiH je sacuvana samo da ne bi doslo do sukoba izmedju Srbije i Hrvatske oko podjele BiH teritorija. Tito je znao ako rascjepka Bosnu da ce se konjusari izbiti oko toga cija je Posavina, cija Hercegovina, cije Sarajevo. Da se niko ne bi ljutio napravio je "nezavisnu" drzavu ispocetka sa dva, a poslije sa tri konstitutivna naroda gdje su svi ravnopravni. Niko ne spominje da je on zacetnik ovog buckurisa kojeg imamo u nasoj drzavi, da Hrvati kojih ima 10 % moraju biti zastupljeni kao i Bosnjaci kojih je 50 %.
ultima_palabra

#1123 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

U isto vrijeme kad je strijeljan Busuladzic, strijeljane su hiljade visijevaca u Francuskoj i hiljade kolaboracionista po zapadnoj Evropi.

U isto vrijeme kad je zabranjen Mulabdic, McCarthy je progonio socijaliste po Americi.

Znaci jugoslovenski komunisti nisu radili nista sto nije bila praksa demokratskih zemalja tog doba.

S druge strane, domaci fasisti su cesto nadmasivali svoje uzore... cesto su i nacisti bili zgrozeni 'inventivnoscu' ustasa.
Last edited by ultima_palabra on 27/10/2016 17:20, edited 1 time in total.
Banksy

#1124 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Banksy »

Budjav_lebac wrote:
Vidi jednu stvar, lijevi se upale kad se dirnu tekovine komunizma, desni fasizma. Svako vuce na svoju stranu i kao sto vec rekoh mozemo tako vuci stotinama godinama. Ne kaze se dzaba zakopati ratne sjekire, tako zakopati i Mustafu i Tita ako zelite normalnu drzavu. Sto ljudi, sto cudi tako da jednostavno niko od nas vodu na mlin nece natjerati.
I izjednačiti fašizam i antifašizam? Neće moći...
Budjav_lebac

#1125 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Budjav_lebac »

ultima_palabra wrote:U isto vrijeme kad je strijeljan Busuladzic, strijeljane su hiljade visijevaca u Francuskoj i hiljade kolaboracionista po zapadnoj Evropi.

U isto vrijeme kad je zabranjen Mulabdic, McCarthy je progonio socijaliste po Americi.

Znaci jugoslovenski komunisti nisu radili nista sto nije bila praksa demokratskih zemalja tog doba.
Ali tebi nije normalno sto su fasisti proganjali komuniste, a normalno ti je kad su komunisti poceli proganjati fasiste. Zasto su ljudi morali biti ili jedno ili drugo, zasto se nisu jednostavno drzali po strani ?
Locked