Ma ja, kad se nema argumenata onda je jedini argument da je neko glup...samo vi, post je prijavljendust in the wind wrote:pametnije je šutati zid nego se sa njom raspravljati... čovjek koji nešto zna se i može navesti na promišljanje, na traženje odgovora, čovjek njenog kalibra ne možeBodkin wrote:Naravno da ne vjeruje kad pojma nema sta je. Misli da je evolucija izjava da je covjek nastao od majmunadust in the wind wrote:meni nije jasno kako možete da raspravljate sa ovom zeinom...bog vas ne ubio. pa ta osoba ne vjeruje u teoriju evolucije..zamisli koji mozak moraš biti da bez ikakve kontaargumentacije si dozvoliš da kažeš da u to ne vjeruješ. Tek onako to izgovori...I vi se još s njom raspravljate...
Tolerancija govora mržnje
- zeina
#1101 Re: Tolerancija govora mržnje
-
broj dva
#1102 Re: Tolerancija govora mržnje
---piupiu wrote:Jok. Ali, ne radi se o tome. Mislim da svaki čovjek ima neki svoj način na koji doživljava svijet i da je nepristojno nekome stalno govoriti da je neracionalan. Ako je religija jedan od najstarijih način promišljanja svijeta, a objašnjavanje svijeta potreba i privilegija bića obdarenih razumom, zašto onda govoriti ljudima da su 'neracionalni'? Zato što promišljaju svijet na drugi način?broj dva wrote:Je'l to kvantitativni pristup racionalnosti ?
Ako 6 milijardi ljudi vjeruje da je zemlja ravna i to je racionalno ? S njihove tacke gledista
To je vec nesto drugo. Zamisli neko ti kaze da si iracionalan jer si antikapitalista. Ili kapitalista. Ili desnicar. Ili jer mislis da je Arsenal najbolji tim u engleskoj (mada ociglendo nije)
Svi imamo svoje dozivljavanje svijeta, svoje tumacenje nekih pojava, dogadjaja, fenomena... svoje shvatanje istorije...
I jos jedna bitna stvar - ljudi nisu racionalna bica. Mislim, jesmo sposobni biti racionalni ali niko nije racionalan uvjek, po svim pitanjima. Zivot nije formalna logika gdje ako je a = b i b = c onda je a = c.
Ali religija je usavrsila racionalizaciju iracionalnosti (ako mene pitas, sigurno ce neki drugi racionalni ljudi tvrditi da nije tako) i nekriticko prihvatanje nekih stvari. Sto ne znaci da nema racionalne elemente i racionalno objasnjenje.
-
broj dva
#1103 Re: Tolerancija govora mržnje
---KB9 wrote:kakva stoka i kurave citiraju rumija po facebooku
Mani se vrjedjanja, nije u redu.
- zeina
#1104 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje
Idi jos jednom procitaj sta je Lejla napisala u svom famoznom komentaru, a potom nadji i sliku burkinija pa vidi kako izgleda, pa onda dodji i reci da niko nije protiv hidzabanemezis wrote:
Ko je rekao "žena u hidžabu jok"? Zasto svaki put izmislis nesto?
- KB9
#1105 Re: Tolerancija govora mržnje
ne vrijedjam, to je cinjenicno stanje na solidnom uzorku ljudi, nazalostbroj dva wrote:---KB9 wrote:kakva stoka i kurave citiraju rumija po facebooku
- pustopoljina
#1106 Re: Tolerancija govora mržnje
KB9 wrote:kakva stoka i kurave citiraju rumija po facebooku
citiraj i ti necije mudre rijeci, radije nego da pises vlastite "ervin mode" ruzne rijeci po forumu.
- KB9
#1107 Re: Tolerancija govora mržnje
sta bi bio ervin mode?pustopoljina wrote:KB9 wrote:kakva stoka i kurave citiraju rumija po facebooku![]()
citiraj i ti necije mudre rijeci, radije nego da pises vlastite "ervin mode" ruzne rijeci po forumu.
- skupljac_zeljeza
#1108 Re: Tolerancija govora mržnje
Problem je što si proritet dao onome ko citira u odnosu na citirano. Velika je razlika kada u čovjeku tražiš dobro i kada tražiš loše pa onda na osnovu toga praviš zaključak.KB9 wrote:ne vrijedjam, to je cinjenicno stanje na solidnom uzorku ljudi, nazalostbroj dva wrote:---KB9 wrote:kakva stoka i kurave citiraju rumija po facebooku
- pustopoljina
#1109 Re: Tolerancija govora mržnje
blazi nacin da ti kazem da ti to nije fino.
- KB9
#1110 Re: Tolerancija govora mržnje
poenta je da je drustvo dvolicno i jedno pise a drugo radiskupljac_zeljeza wrote:Problem je što si proritet dao onome ko citira u odnosu na citirano. Velika je razlika kada u čovjeku tražiš dobro i kada tražiš loše pa onda na osnovu toga praviš zaključak.
dok je tako ja nemam problem opisat iste onako kako zasluzuju
nikom licno al odma ide potencijalni nazad napad na licno mene
ah te situacije gdje imas pravo na misljenje dok se osobe na nadju u istom
- skupljac_zeljeza
#1111 Re: Tolerancija govora mržnje
Tvoj argument koji si upotrijebio gore spada u logičke pogreške u raspravi i što te čudi reakcija?KB9 wrote: nikom licno al odma ide potencijalni nazad napad na licno mene
- pustopoljina
#1112 Re: Tolerancija govora mržnje
kad vidim ko se na forumu intelektualcem smatra, nije ni cudo sto je drzava big shit od drzave.
(nista licno, ofskroz
)
(nista licno, ofskroz
- KB9
#1113 Re: Tolerancija govora mržnje
ne, ne spadaskupljac_zeljeza wrote:Tvoj argument koji si upotrijebio gore spada u logičke pogreške u raspravi i što te čudi reakcija?KB9 wrote: nikom licno al odma ide potencijalni nazad napad na licno mene
- zeina
#1114 Re: Tolerancija govora mržnje
Tipican primjer kako sebi osoba daje za pravo da vrijedja druge, a kad mu se na to skrene paznja onda glumi zrtvu, bori se za neka svoja prava na misljenje bla bla...a istina je zapravo da svako daje ono sto ima, svaka izgovorena rijec je odraz covjeka koji je izgovori..pazite ljudi sta izgovarateKB9 wrote:poenta je da je drustvo dvolicno i jedno pise a drugo radiskupljac_zeljeza wrote:Problem je što si proritet dao onome ko citira u odnosu na citirano. Velika je razlika kada u čovjeku tražiš dobro i kada tražiš loše pa onda na osnovu toga praviš zaključak.
- skupljac_zeljeza
#1115 Re: Tolerancija govora mržnje
Ad hominem?KB9 wrote:ne, ne spadaskupljac_zeljeza wrote:Tvoj argument koji si upotrijebio gore spada u logičke pogreške u raspravi i što te čudi reakcija?KB9 wrote: nikom licno al odma ide potencijalni nazad napad na licno mene
- KB9
#1116 Re: Tolerancija govora mržnje
to zeino, fundamentalni temelju logikezeina wrote:Tipican primjer kako sebi osoba daje za pravo da vrijedja druge, a kad mu se na to skrene paznja onda glumi zrtvu, bori se za neka svoja prava na misljenje bla bla...a istina je zapravo da svako daje ono sto ima, svaka izgovorena rijec je odraz covjeka koji je izgovori..pazite ljudi sta izgovarateKB9 wrote:poenta je da je drustvo dvolicno i jedno pise a drugo radiskupljac_zeljeza wrote:Problem je što si proritet dao onome ko citira u odnosu na citirano. Velika je razlika kada u čovjeku tražiš dobro i kada tražiš loše pa onda na osnovu toga praviš zaključak.
skupljacu ja ne vidim da sam tu negdje raspravljo? cisti zakljucak na osnovu uzorka ljudi koje imam na fejsu, znaci nikakvo nagadjanje i ostalo uz potencijalne greske, dobro procitaj sta i kako pise
- skupljac_zeljeza
#1117 Re: Tolerancija govora mržnje
Čim upišeš post, ti si u raspravi, a ovo bolje da nisi napisao da se na tebe ne bi primijenila ona narodna.... “S kim si, takav si”.KB9 wrote: skupljacu ja ne vidim da sam tu negdje raspravljo? cisti zakljucak na osnovu uzorka ljudi koje imam na fejsu, znaci nikakvo nagadjanje i ostalo uz potencijalne greske, dobro procitaj sta i kako pise
Slušao sma jednog svećenika kako priča da se prostitutke najiskrenije kaju u ispovijedaonici jer one najbolje znaju zašto je to Bog zabranio.
- KB9
#1118 Re: Tolerancija govora mržnje
1) ne, nisam u raspravi pisanjem postaskupljac_zeljeza wrote:Čim upišeš post, ti si u raspravi, a ovo bolje da nisi napisao da se na tebe ne bi primijenila ona narodna.... “S kim si, takav si”.KB9 wrote: skupljacu ja ne vidim da sam tu negdje raspravljo? cisti zakljucak na osnovu uzorka ljudi koje imam na fejsu, znaci nikakvo nagadjanje i ostalo uz potencijalne greske, dobro procitaj sta i kako pise![]()
Slušao sma jednog svećenika kako priča da se prostitutke najiskrenije kaju u ispovijedaonici jer one najbolje znaju zašto je to Bog zabranio.
2) ne moze se primjenit izreka jer ne citiram rumija
3) nisam slusao svecenike
-
Bodkin
#1119 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje
Sta znaci po istom zivotnom principu? Ako se svi radjamo (a radjamo. Jos ne znam da je neko nastao iz zraka), ko je onda rodio prvog muskarca i zenu. Ako prvi nisu nastali kao mi ostali, onda nismo svi stvoreni po istom principu i samim tim to sto si citirao nije tacnoskupljac_zeljeza wrote:Reći abrahamske religije pa sve strpati pod jedan krov baš i ne ide. Svaka od tih ima svoje dodatno pojašnjnje pa se u islamu kaže ...."O smrtnici! Bojte se Boga koji vas je sve stvorio po istom životnom principu, čovjeka i ženu od kojih se umnožilo čovječanstvo." Posljednji hadisi Poslanika na Oprosnom hadžu.nemezis wrote:
I stvaranje prvog čovjeka i zene je metafora? Abrahamske religije jasno kazu da je bog stvorio covjeka pa od njegovog rebra zenu. Nema tu nikakve supe ni supernove.
Dobar je i Rumi za ovu temu...
- Budi učen koliko hoćeš, ali znaj da tebi pripada samo onoliko koliko te bude razumio tvoj sagovornik.
- Dok odgojen šuti zbog svog odgoja, neodgojen misli da ga je on ušutio.
- Kada god se tuga ukaže, budi ljubazan prema njoj, jer je Bog smjestio biser u ruku tuge.
- Neka vas ne uznemirava to što hodam pognute glave; moja jedina briga je da ne zgazim vaš odgoj koji se vuče po zemlji.
- Nemoj da te prevari izgled, svi su na izgled ljudi.
- Očisti sebe od svojstava sobosti, kako bi uzmogao vidjeti svoju čistu, nepotamnjelu suštinu.
- Podigni svoje riječi, a ne svoj glas. Kiša čini da cvijeće raste, a ne grmljavina.
(7 dana, 7 citata; (Rumi))
-
KIseljak12
#1120 Re: Tolerancija govora mržnje
Nemoj ti o logici i silogizmu, Peruna ti.KB9 wrote:1) ne, nisam u raspravi pisanjem postaskupljac_zeljeza wrote:Čim upišeš post, ti si u raspravi, a ovo bolje da nisi napisao da se na tebe ne bi primijenila ona narodna.... “S kim si, takav si”.KB9 wrote: skupljacu ja ne vidim da sam tu negdje raspravljo? cisti zakljucak na osnovu uzorka ljudi koje imam na fejsu, znaci nikakvo nagadjanje i ostalo uz potencijalne greske, dobro procitaj sta i kako pise![]()
2) ne moze se primjenit izreka jer ne citiram rumija
3) nisam slusao svecenike
- pustopoljina
#1121 Re: Tolerancija govora mržnje
po zivotnom principu stvaranja.
musko+zensko= novi zivot.
doduse, ne razmnozavaju se sva ziva bica spolnim putem, mada je najrasireniji...biljke se mogu i spolno i vegetativno razmnozavati.
musko+zensko= novi zivot.
doduse, ne razmnozavaju se sva ziva bica spolnim putem, mada je najrasireniji...biljke se mogu i spolno i vegetativno razmnozavati.
- KB9
#1122 Re: Tolerancija govora mržnje
jok eto o logici ces ti, zeina i slicni sto ne torerisete misljenja ljudi koja ne prate vas mentalni sklop
- zeina
#1123 Re: Tolerancija govora mržnje
Misljenje=vrijedjanje?KB9 wrote:jok eto o logici ces ti, zeina i slicni sto ne torerisete misljenja ljudi koja ne prate vas mentalni sklop
E bas ti je misljenje jako, ono bas za toleranciju
-
bosanska senzacija
#1124 Re: Tolerancija govora mržnje
Koliko samo frke oko jednog tako benignog statusa.
Za 5 minuta provedenih u kladionici, tramvaju, ulici, stadionu... se mogu cuti takve gadosti da ovaj komentar novinarke klixa izgleda kao obicna prica za djecu.
Hipokrizija all over carsija.
Za 5 minuta provedenih u kladionici, tramvaju, ulici, stadionu... se mogu cuti takve gadosti da ovaj komentar novinarke klixa izgleda kao obicna prica za djecu.
Hipokrizija all over carsija.
-
Bodkin
#1125 Re: Tolerancija govora mržnje
Ispravio sam ti post da bude tacanskupljac_zeljeza wrote:Čim upišeš post, ti si u raspravi, a ovo bolje da nisi napisao da se na tebe ne bi primijenila ona narodna.... “S kim si, takav si”.KB9 wrote: skupljacu ja ne vidim da sam tu negdje raspravljo? cisti zakljucak na osnovu uzorka ljudi koje imam na fejsu, znaci nikakvo nagadjanje i ostalo uz potencijalne greske, dobro procitaj sta i kako pise![]()
Slušao sma jednog svećenika kako priča da se prostitutke najiskrenije kaju u ispovijedaonici jer one najbolje znaju zašto je to covjek zabranio.