"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
-
almir90
#1101 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
@Draganbl
Jebaji ga, već sam pisao za SDA, evo sad su koliko dobili ono glasova oko 300 000, to nije ni trećina biračkog tijela koji ima pravo glasa. I već sam pisao, za njih glasaju uhljebi, ratni profiteri koji imaju privatne firme pa tjeraju radnike, i ostali koji imaju koristi, a ostatak je jednostavno glup i tačka.
Ti ne izlaziš na izbore a buniš se, pa nije ni to uredu. Ja makar izađem i zaokružim nekoga, koga bilo, samo da nije lokalni ratni profiter i ostali ljudski šljam. Ja lično nisam nikada imao problema da dam glas nekome druge nacionalnosti, ako mislim da je prvo kao čovjek ispravan.
Što se Obrena tiče, mislio sam na one van Doboja koji pljuju po njemu, i manjina po Doboju, ima tamo na nekim portalima i forumu može se svašta počitati, znaš i ti i ja na kojim.
Jebaji ga, već sam pisao za SDA, evo sad su koliko dobili ono glasova oko 300 000, to nije ni trećina biračkog tijela koji ima pravo glasa. I već sam pisao, za njih glasaju uhljebi, ratni profiteri koji imaju privatne firme pa tjeraju radnike, i ostali koji imaju koristi, a ostatak je jednostavno glup i tačka.
Ti ne izlaziš na izbore a buniš se, pa nije ni to uredu. Ja makar izađem i zaokružim nekoga, koga bilo, samo da nije lokalni ratni profiter i ostali ljudski šljam. Ja lično nisam nikada imao problema da dam glas nekome druge nacionalnosti, ako mislim da je prvo kao čovjek ispravan.
Što se Obrena tiče, mislio sam na one van Doboja koji pljuju po njemu, i manjina po Doboju, ima tamo na nekim portalima i forumu može se svašta počitati, znaš i ti i ja na kojim.
Last edited by almir90 on 30/05/2016 22:35, edited 1 time in total.
-
Patriotska_Liga
#1102 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Zna on dobro, samo se malo pravi stanovnik najveće države Ujedinjenog Kraljevstva.
-
almir90
#1103 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Još ako je u Londonu, mogu mislit kakve ga frustracije muče, pobjegao od terorista i fundamentalista, a ono dođe i bude mu gradonačelnik.Patriotska_Liga wrote:Zna on dobro, samo se malo pravi stanovnik najveće države Ujedinjenog Kraljevstva.
- relativno84
#1104 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Da ima zdravog razuma koji se vodi logikom srbi nikada ne bi kandidovali nekoga da bude nacelnik na mjestu gdje su pripadnici tog naroda napravili genocid. Ali to je utopija, jer i dan danas isti ti se trude da negiraju ili da opravdaju svoje sunarodnjake sto je daleko od zdravog razuma.draganbl wrote:Slažem se.
Međutim, ako pameti nema, ne znači da se treba pomiriti sa stvarima koje se kose sa logikom i zdravim razumom.
Svima je vise nego jasno da srbin u Srebrenici moze biti nacelnik iskljucivo zahvaljujuci genocidu. Odnosi su previse poremeceni i nikada nece biti vraceni u ravnotezu. Svi dosadasnji nacelnici su bili povuci, potegni. Eto da se malo ublazi stvarno stanje na terenu.
- Sanjarko
#1105 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kakva trechina.almir90 wrote:@Draganbl
Jebaji ga, već sam pisao za SDA, evo sad su koliko dobili ono glasova oko 300 000, to nije ni trećina biračkog tijela koji ima pravo glasa.
Manje od 10% svih sa pravom glasa.
I manje od 1/5 Populacije Boshnjaka.
- draganbl
#1106 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Tvoj post je izuzetno nekorektan.relativno84 wrote:Da ima zdravog razuma koji se vodi logikom srbi nikada ne bi kandidovali nekoga da bude nacelnik na mjestu gdje su pripadnici tog naroda napravili genocid. Ali to je utopija, jer i dan danas isti ti se trude da negiraju ili da opravdaju svoje sunarodnjake sto je daleko od zdravog razuma.draganbl wrote:Slažem se.
Međutim, ako pameti nema, ne znači da se treba pomiriti sa stvarima koje se kose sa logikom i zdravim razumom.
Svima je vise nego jasno da srbin u Srebrenici moze biti nacelnik iskljucivo zahvaljujuci genocidu. Odnosi su previse poremeceni i nikada nece biti vraceni u ravnotezu. Svi dosadasnji nacelnici su bili povuci, potegni. Eto da se malo ublazi stvarno stanje na terenu.
Zašto Srbin ne bi imao pravo da se kandiduje u gradu u kome živi? Zato što su neki pripadnici njegovog naroda počinili zločin u tom gradu? Zašto Srbin (ili pripadnik bilo koje druge nacije) ne bi mogao da zastupa prava svih građana podjednako? Zašto ja, koji se zovem Dragan, ne bih mogao dobro da zastupam interese porodica žrtava, mojih žrtava, mojih sugrađana, koji su u Srebrenici doživjeli genocid?
Dalje, to što ti kažeš da je svima više nego jasno nije tačno. To je jasno zatupljenim i zatucanim ljudima, kojima je glasanje na osnovu krvnih zrnaca jedini kriterijum na izborima.
Druga stvar, ne kandiduju Srbi Srbina, a Bošnjaci Bošnjaka, već se kandidati kandiduju na osnovu skupljenih potpisa, podrške političke stranke, koalicije itd. Nema srpskog, bošnjačkog i hrvatskog kandidata.
Da bude jasno, ja ne branim kandidata koji je iz reda srpskog naroda, ja nikada ne bih glasao za njega i volio bih da on ne pobijedi na izborima, jer svojom politikom ništa dobro Srebrenici neće donijeti. Ali ja nisam protiv njega zato što je rođen kao Srbin i izjašnjava se kao Srbin, već sam protiv njega zbog njegovih političkih stavova.
- Banksy
#1107 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
K'o ementaler... Dobro upakovano, blagog ukusa, al' jakog šmeka i prepuno rupa ... Ali uzelo bi previše vremena.PeppermintSA wrote:
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.
- @mba
#1108 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
GeeTnT wrote:...a onda se neko dosjetio da osmisli muslimanima pogrdan naziv i to "balija"...jbt..nepismenost na nivou, a onda kaze: "Za etimologiju prezimena Balija (kao i BALIC) i imena Balija i Bali vazno je navesti i ovo: prof. I. Smailovic navodi –u svom "Tursko-bosanskom rjecniku" (Tuzla 2007) na str. 34. znacenje tur. rijeci BAL:"bal-med. 2.sok iz prezrele smokve…"; na str. 35.: balli – meden, od meda, s medom…"@mba wrote:koliko se mogu sjetiti, ja kao dijete nikad nisam za srbe koristio drugu rijec osim "vlah" ili "karavla" kako su se pojedini izrazavali, ovo beze zeze pisem sasvim ozbiljno!
Onda im jedan Bali (onaj turcin iz serije), onaj sto je bajagi nanizo na sablju vlaha k´o u prici, dodje u maticu i zene kosu cupaju da dodju do njega....
taj nazivak "balija" prvi put za vrijeme rata sam cuo, i ako smo imali komsije vlahe nikad nisam cuo da za izraz "balija" da su nas nazivali turcima to stoji, balijama koliko se mogu sjetiti nikad, za nas su uvjek bili vlasi pravoslavci, katolci shokci!
- Edin H.
#1109 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ti si odrastao u nekom divnom okruzenju, punom ljubavi i razumjevanja za drugo i drugacije.@mba wrote:GeeTnT wrote:...a onda se neko dosjetio da osmisli muslimanima pogrdan naziv i to "balija"...jbt..nepismenost na nivou, a onda kaze: "Za etimologiju prezimena Balija (kao i BALIC) i imena Balija i Bali vazno je navesti i ovo: prof. I. Smailovic navodi –u svom "Tursko-bosanskom rjecniku" (Tuzla 2007) na str. 34. znacenje tur. rijeci BAL:"bal-med. 2.sok iz prezrele smokve…"; na str. 35.: balli – meden, od meda, s medom…"@mba wrote:koliko se mogu sjetiti, ja kao dijete nikad nisam za srbe koristio drugu rijec osim "vlah" ili "karavla" kako su se pojedini izrazavali, ovo beze zeze pisem sasvim ozbiljno!
Onda im jedan Bali (onaj turcin iz serije), onaj sto je bajagi nanizo na sablju vlaha k´o u prici, dodje u maticu i zene kosu cupaju da dodju do njega....
taj nazivak "balija" prvi put za vrijeme rata sam cuo, i ako smo imali komsije vlahe nikad nisam cuo da za izraz "balija" da su nas nazivali turcima to stoji, balijama koliko se mogu sjetiti nikad, za nas su uvjek bili vlasi pravoslavci, katolci shokci!
Ja nisam znao ni nabrojati razlicite narode I narodnosti do pred sam rat, uopste nas to nije interesovalo.
-
PM72
#1110 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
"Da vlah ne vlada u Srebrenici" reče NAŠ Reis a vlah izabran za Reisa - tamo preko Drine.
Ivan Trifunović iliti Numan izabran za Reisa Srbije.
-
m_l
#1111 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
*Pezorativno iskoristen izraz (vec sam prethodno na temi rekla - nesmotreno) da bi se opisao neko ko svojim ponasanjem i retorikom ne zasluzuje da vlada tim uplakanim i obespravljenim narodom.PM72 wrote:"Da vlah ne vlada u Srebrenici" reče NAŠ Reis* a vlah izabran za Reisa** - tamo preko Drine.Ivan Trifunović iliti Numan izabran za Reisa Srbije.
**Mozda je bio Vlah, i ako je (bio) Vlah, moze ostati Vlah, a istovremeno postati/biti musliman, odnosno reis.
-
PM72
#1112 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ja sve mislio zezancija kad nekog pitaju "Je li u tvom selu hodža Musliman"...
-
Patriotska_Liga
#1113 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
To je paravjerska institucija srpskih vazala Jusufspahića. Bošnjaci ne treba da se zamaraju time, mi imamo našu IZBiH, jedinu instituciju koju priznajemo ma gdje živjeli.
- dogtag
#1114 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Mislim da uvaženi Reis je svjesno ovo izrekao i nikako slučajno.
Naime, ovo "vlah" se odnosi tačno na jednu osobu i tačno njoj se obraća.
Svi znamo ko je to, ovaj Mladen Grujičić kandidat za načelnika, koji je svojim izjavama o nepriznavanju genocida, kao i cjelokupnim svojim ponašanjem, izjavama, slikama i ikonografijom nije zaslužio nikakvo bošnjačko poštovanje ni uvažavanje!
Zato mislim da termin vlah je preblag a možda da bi "đikan" ili najbolje da "četnik"ne vlada Srebrenicom bila najprikladnija.
Pa dosta je više neuvažavanja sa jedne strane, vrijeme je više da se stvari počnu nazivati pravim imenom!!!
Naime, ovo "vlah" se odnosi tačno na jednu osobu i tačno njoj se obraća.
Svi znamo ko je to, ovaj Mladen Grujičić kandidat za načelnika, koji je svojim izjavama o nepriznavanju genocida, kao i cjelokupnim svojim ponašanjem, izjavama, slikama i ikonografijom nije zaslužio nikakvo bošnjačko poštovanje ni uvažavanje!
Zato mislim da termin vlah je preblag a možda da bi "đikan" ili najbolje da "četnik"ne vlada Srebrenicom bila najprikladnija.
Pa dosta je više neuvažavanja sa jedne strane, vrijeme je više da se stvari počnu nazivati pravim imenom!!!
-
PM72
#1115 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
To ti kažeš da su paravjerska institucija.Patriotska_Liga wrote:To je paravjerska institucija srpskih vazala Jusufspahića. Bošnjaci ne treba da se zamaraju time, mi imamo našu IZBiH, jedinu instituciju koju priznajemo ma gdje živjeli.
-
Patriotska_Liga
#1116 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Da, ja kažem, ne kaže Neymar. Ako sam ja napisao onda valjda ja i kažem.PM72 wrote:To ti kažeš da su paravjerska institucija.Patriotska_Liga wrote:To je paravjerska institucija srpskih vazala Jusufspahića. Bošnjaci ne treba da se zamaraju time, mi imamo našu IZBiH, jedinu instituciju koju priznajemo ma gdje živjeli.
Što se tiče samog stava, to je stav ogromne većine Bošnjaka muslimana. Ko želi da ignoriše realnost, bujrum.
- It_is_a_Leclerc
#1117 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bog te neće, odakle ste vi kad ste s komšijama komunicirali na nivou - (kara)vlasi - turci ?!
-
PM72
#1118 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Tvoje i moje mišljenje ili simpatije prema novom srbijanskom Reisu su nevažni...on je zvanično Reis i to države Srbije.To je realnost.Patriotska_Liga wrote:Da, ja kažem, ne kaže Neymar. Ako sam ja napisao onda valjda ja i kažem.PM72 wrote:To ti kažeš da su paravjerska institucija.Patriotska_Liga wrote:To je paravjerska institucija srpskih vazala Jusufspahića. Bošnjaci ne treba da se zamaraju time, mi imamo našu IZBiH, jedinu instituciju koju priznajemo ma gdje živjeli.
Što se tiče samog stava, to je stav ogromne većine Bošnjaka muslimana. Ko želi da ignoriše realnost, bujrum.
- relativno84
#1119 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Vise nego korektan, bez pogrdnih naziva prema bilo kome, to sto tebi smetaju cinjenice to je druga stvar.draganbl wrote:Tvoj post je izuzetno nekorektan.
Ne pricamo o pravu, nego o zdravom razumu na koji se pozivas. Mozda je tebi logicno da srbin postane nacelnik tek nakon genocida i to me ne cudi Dragane. Ali ako bi se vodili zdravim razumom srbi nikada to ne bi uradili, jer i sama ta pozicija ne donosi toliko moci, vise je simbolicka tako da bi oni na taj nacin simbolicki pokazali da nece ostvarivati politicke pobjede zahvaljujuci genocidu. Slobodno mozes to reci GENOCID, mada ocito je da ti se malo grlo stegne pa ti lakse prodje zlocin.draganbl wrote: Zašto Srbin ne bi imao pravo da se kandiduje u gradu u kome živi? Zato što su neki pripadnici njegovog naroda počinili zločin u tom gradu? Zašto Srbin (ili pripadnik bilo koje druge nacije) ne bi mogao da zastupa prava svih građana podjednako? Zašto ja, koji se zovem Dragan, ne bih mogao dobro da zastupam interese porodica žrtava, mojih žrtava, mojih sugrađana, koji su u Srebrenici doživjeli genocid?
Mozda su po tebi zatupljeni svi kojima je jasno da genocid koji su napravili pripadnici vojske i policije r.srpske postaje kljucni razlog zbog kojed srbin moze napokon biti nacelnik. Ali sta tek reci o broju zatupljenih koji napravise taj genocid zbog pogresnih krvnih zrnaca, pa tek broj zatupljenih koji i dvije decenije poslije negiraju taj genocid.draganbl wrote: Dalje, to što ti kažeš da je svima više nego jasno nije tačno. To je jasno zatupljenim i zatucanim ljudima, kojima je glasanje na osnovu krvnih zrnaca jedini kriterijum na izborima.
Upravno suprotno, i jedni i drugi se okupljaju iza svog kandidata, Bosnjak protiv Srbina.draganbl wrote: Druga stvar, ne kandiduju Srbi Srbina, a Bošnjaci Bošnjaka, već se kandidati kandiduju na osnovu skupljenih potpisa, podrške političke stranke, koalicije itd. Nema srpskog, bošnjačkog i hrvatskog kandidata.
Osoba koja negira genocid u mjestu gdje zeli biti nacelnik i pri tome velica osobu koja je odgovorna za taj isti genocid, tesko bi u zemljama gdje vlada zdrav razum i logika bila u poziciji da glasa a ne da se jos i kandiduje.draganbl wrote: Da bude jasno, ja ne branim kandidata koji je iz reda srpskog naroda, ja nikada ne bih glasao za njega i volio bih da on ne pobijedi na izborima, jer svojom politikom ništa dobro Srebrenici neće donijeti. Ali ja nisam protiv njega zato što je rođen kao Srbin i izjašnjava se kao Srbin, već sam protiv njega zbog njegovih političkih stavova.
-
Patriotska_Liga
#1120 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ja sam vrlo jasno rekao šta mislim i jasno je da je to stav većine Bošnjaka. Meni je potpuno nebitno što Srbija ima reisa, zvanično ili nezvanično. Ne zanima me ni Srbija ni njihov reis. Zanimaju me isključivo Bošnjaci i Reis-ul-ulema IZBiH, koji je vjerski poglavar svih Bošnjaka muslimana koji ga prihvataju, pa tako i onih u Srbiji. E to je realnost.PM72 wrote: Tvoje i moje mišljenje ili simpatije prema novom srbijanskom Reisu su nevažni...on je zvanično Reis i to države Srbije.To je realnost.
- duh_sa_sjekirom
#1121 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Što čovjek svašta nadrobi i nakenjaPeppermintSA wrote:
1) Kult žrtve
Bošnjački nacionalizam se gradi na kultu žrtve jednako kao što se i srpski gradio. Kao što su srpski svoj kult žrtve gradili na instrumentalizaciji Jasenovca, tako Bošnjaci svoj kult žrtve grade na instrumentalizaciji Srebrenice. Kao što su Srbi svoj kult žrtve dodatno gradili novoiskopanim jamama koje su 40 godina nakon drugog svjetskog rata otkopavali, tako Bošnjaci čine isto 20 godina nakon zadnjeg rata. To ne bi bio problem da nema jasnu agendu, da se isključivo ne koristi za bestijalno stvaranje kulta žrtve koji prvenstveno šteti dotičnom narodu.
2) Održavanje nacionalne pripavnosti zbog navodne prijetnje po opstanak nacije.
Kao što su Srbi 150 godina njegovali tezu da ''neprijatelj nikad ne miruje'' i ''samo čeka da nas ponove zakolje'' - bilo da je riječ o prvobitnim neprijateljima: Bugarima, Nijemcima, Austrijancima, bilo da je riječ o novijim neprijateljima - Albancima, Hrvatima, Bošnjacima - Bošnjaci isto čine. Naravno, isto kao što Srbima nije prijetila nikakva opasnost od istrebljenja jer su držali svo oružje i bili jedini spremni za rat, tako ni Bošnjacima ne prijeti nikakva opasnost od istrebljenja jer ti nazovimo protivnici nemaju nikakvu vojnu moć, ne žive zajedno s Bošnjacima više (htjeli mi to priznati ili ne, mimo manjih izuzetaka, sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svoje homogene, etnički čiste zajednice).
3) Mitologizacija prošlosti
Moderni srpski nacionalizam zasnovan je na svetosavlju koje je dalje zasnovano na crkvenim predanjima iz pretosmanlijskog perioda i vremena osmanske vladavine. Ta crkvena predanja, pripovjedajući basne o slavnom Dušanovom carstvu i vremenu kada nije bilo nevjernika i stranih okupatora, bila su temelj modernog srpskog nacionalizma i animoziteta prema Bošnjacima. Naravno, moderni bošnjački ideolozi su skovali svog konja za utrku. Početkom devedesetih srednjovjekovna Bosna ušla je na velika vrata. Pseudohistorijska onanisanja o vremenu kada su Bošnjaci imali svoju veliku državu koja je nažalost izgubljena turskim osvajanjima dovela je do nekog nevjerovatno čudnog spoja ranohrišćanske, srednjovjekovne identifikacije i neosmanske indentifikacije u cilju fabrikovanja državničkog i nacionalnog kontinuiteta - historijski gledano, najobičniji diletantizam.
4) Tabuizacija svakog revizionizma koji ima za cilj preispitati nacionalne svetosti.
Kao što su u Srbiji žene u crnom nazivane ustaškim kurvama, stranim agenturama, petokolonašicama isl. jer se dotaknu nacionalnih svetosti i pokušaju ''baciti ljagu na svoj narod'', tako se i među Bošnjacima nalaze ''salonci'', ''kos-ovci'', ''miješanci'', ''komunjare'' isl. Primjera ima k'o govana - najmanje pola foruma je makar jednom tako nazvano. A razlog? Jer pokušaju preispitati svetosti uglavnom vezane za kult žrtve, tako da recimo ako i spomenu nešto poput Kazana, po automatizmu se to shvati kao ''revizionizam'', a i još gore kao ''relativizacija''.
5) Suptilno izrugavanje drugim narodima u cilju stvaranja novog kulturnog modela po kojem smo ''mi'' civilizacijski ispred ''njih''.
Ova tačka se može čisti na nivou lingvistike uvidjeti. Dovoljno je vidjeti kako je riječ ''đikan'', nakon onog skandala sa rječničkom, postala popularna. Zašto? Zato što jedan kompletan narod pokušava genetski, civilizacijski i običajno degradirati. Đikani su oni divljaci na brdima što su lojavi, neoprani, genetski felerični i civilizacijski nedorasli nama. Ko god malo razmisli o navedenim ''atributima'' može jasno da vidi klasni i vjerski aspekt. ''Dok smo mi bili age i begovi, a đikani nama bili kmetovi, mi smo bili čisti i oprani, živjeli smo u gradovima, a oni su bili smrdljivi, lojavi divljaci po brdima''. Tako se gradi animozitet. Tako su na kraju krajeva i Srbi gradili svoj prema Bošnjacima. Klasični primjer dehumanizacije.
6) Homogenizacija nacije kroz simbiozu imena, vjere i jezika.
Načertanije s jedne strane, a ''Budi Bošnjak'' s druge strane. Iako su se metodološki koristili drugim aparatima u drugim epohama.
7) Upakovani nacionalizam, predstavljen kao objedinujući, nadnacionalni faktor kako bi nacija imala utjecaj i nad drugima.
Kao što je integralno jugoslovenstvo bilo paravan za srpski nacionalizam, tako je i integralno bosanstvo paravan za bošnjački nacionalizam. Svi ideolozi srpskog nacionalizma u SFRJ - od kompletne SANU garniture, pa do političkih izvršilaca poput Miloševića su lažno insistirali na bratstvu i jedinstvu naših naroda i narodnosti, jugoslovenstvu itd. sve do samog rata. Ista je priča i sa bošnjačkim nacionalnim ideolozima. I srpski i bošnjački nacionalizmi imaju običaj pronalaženja ikebana iz drugih naroda, s tim da je u slučaju bošnjačkog to stidljivije pa su ikebane formalno imenovane u ime bosanstva. Zašto se ta dva naroda koriste istim sredstvima? Jer su najbrojniji - Srbi u Jugoslaviji i Bošnjaci u BiH.
Tradicionalizmi i arhaizmi njegovani prvestveno od strane vodeće vjerske zajednice.
Mislim da je ovaj dio svima jasan.
9) Lov na vještice protiv pripadnika nacije koji se ne slažu sa nacionalnom matricom. Oni postaju izdajnici i petokolonaši.
Već sam ovo objasnio pod rednim brojem 4.
10) Međunarodna zavjera.
Nemogućnost da se progleda izvan okvira ove kaljuže i da se shvati da smo mi kurac od ovce, da postoje mnogo veće i bitnije geopolitičke igranke kojih nikad nećemo biti svjesni. Iz tog kolektivnog solipsizma se rađaju teorije o međunarodnoj zavjeri, naravno, uskovezane za rat koje samo ojačavaju tezu o mučeništvu i na koncu kult žrtve.
10) Geografija
Dolazimo do ključne tačke - opsjednutost teritorijom. Kao što su Srbi u drugom svjetskom ratu odlazili u Partizane prvenstveno da sačuvaju živu glavu od ustaške kame, te se borili isključivo za goli život, Bošnjaci su u zadnjem ratu se isključivo borili protiv četničke kame i za goli život. U oba sučaja geografija i teritorije nisu imale nikakvo značenje, već je važnost nosio život sunarodnjaka. Međutim, nakon ratova i na krilima izgrađenog kulta žrtve od strane ideologa koji najvjerovatnije nisu ni doživjeli rat, krenulo se u priču o teritorijama. Danas i jedne i druge nacionaliste prvenstveno interesuje teritorija - kolika nam je država, dokle je, koliki nam je izlaz na more. Priča o narodu koji tu živi i obični šupljak. Zvaničnog Beograda boli tuki za Srbima po Kosovu, isto kao što zvaničnog Sarajeva boli tuki za Bošnjake u Prijedoru. Međutim, i jedne i druge jako zanima ta teritorija.
p.s. prije nego što me dežurni branioci svega bošnjačkog napadnu, namjerno sam izbacio zločinački aspekt srpskog nacionalizma iz teksta, kako bi se napravio korak unazad i uvidjela apsolutna preslikanost ideološkog aspekta dvaju nacionalizama.
Al' što neko reče, oduzelo bi previše vremena...
-
PM72
#1122 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Patriotska_Liga wrote:Ja sam vrlo jasno rekao šta mislim i jasno je da je to stav većine Bošnjaka. Meni je potpuno nebitno što Srbija ima reisa, zvanično ili nezvanično. Ne zanima me ni Srbija ni njihov reis. Zanimaju me isključivo Bošnjaci i Reis-ul-ulema IZBiH, koji je vjerski poglavar svih Bošnjaka muslimana koji ga prihvataju, pa tako i onih u Srbiji. E to je realnost.PM72 wrote: Tvoje i moje mišljenje ili simpatije prema novom srbijanskom Reisu su nevažni...on je zvanično Reis i to države Srbije.To je realnost.
Zanimaju te isključivo Bošnjaci a ne zanima te taj novi reis? Pa kome je on duhovni pastir,međedima ili mađarima? Reis IVZBiH nije vjerski poglavar Bošnjaka u Srbiji.Ne vidiš dalje iz svoje avlije...
-
Fudo387
#1123 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jeste, i nemo samo u srbiji vec svim Bosnjama na dunjaluku.PM72 wrote:Patriotska_Liga wrote:Ja sam vrlo jasno rekao šta mislim i jasno je da je to stav većine Bošnjaka. Meni je potpuno nebitno što Srbija ima reisa, zvanično ili nezvanično. Ne zanima me ni Srbija ni njihov reis. Zanimaju me isključivo Bošnjaci i Reis-ul-ulema IZBiH, koji je vjerski poglavar svih Bošnjaka muslimana koji ga prihvataju, pa tako i onih u Srbiji. E to je realnost.PM72 wrote: Tvoje i moje mišljenje ili simpatije prema novom srbijanskom Reisu su nevažni...on je zvanično Reis i to države Srbije.To je realnost.
Zanimaju te isključivo Bošnjaci a ne zanima te taj novi reis? Pa kome je on duhovni pastir,međedima ili mađarima? Reis IVZBiH nije vjerski poglavar Bošnjaka u Srbiji.Ne vidiš dalje iz svoje avlije...
Onaj beogradski peder, sto su mu caci krstacu toma grobar i pickousti nabili na prsa, moze sam' svojoj materi biti reis.
-
racionalista
#1124 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Bošnjaci mogu imati samo jednog Reisa i to je to. Srbijanski , Crnogorski i da se pojavi ne znam čiji još su samo ikebane i mogu biti poglavari nekom od ovih izbjeglica sa istoka koji se odluče ostati. Bošnjaci imaju jednu Državu, jedan glavni grad i jednu IZ, kraj balade.
-
PM72
#1125 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
racionalista wrote:Bošnjaci mogu imati samo jednog Reisa i to je to. Srbijanski , Crnogorski i da se pojavi ne znam čiji još su samo ikebane i mogu biti poglavari nekom od ovih izbjeglica sa istoka koji se odluče ostati. Bošnjaci imaju jednu Državu, jedan glavni grad i jednu IZ, kraj balade.