Brexit

Post Reply
Kikibombona

#1101 Re: Brexit

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Ma niste u pravu. Bush mladji je bio dio republikanskog establismenta, moglo ga se kontrolisati. Nije srao o crncima, latinosima, muslimanima. Isao je po dzamijama u SAD-u, nazivao Islam vjerom mira, itd, itd. Nikada se nije sluzio ovakvim rijecnikom.
Na kraju krajeva porodica Bush je zestoko osudjivala ove Trumpove ispade.

Bush mladji je glup, Trump je lud. Velika razlika.
Apsolutno se ne mogu porediti Bush i Tramp.

Bush je kako kazes republikanac, strogo na fonu americke politike. Tramp je cirkusant, politicki avanturista.

E sad, meni je tesko povjerovati da bi najmocnija drzava svijeta, koja ima tako jake i uhodane sluzbe sigurnosti, dozvolila da JEDNA BUDALA radi sto hoce na svoju ruku. To se sukobljava sa elementarnom logikom. Tramp moze biti predsjednik samo uz podrsku Republikanske stranke. I kada bude izabran, mora biti pod njihovom kontrolom, jer inace ode glava.
Challenger__

#1102 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:He he

Bit će vrlo bitno gledati dalje reakcije tržišta u ponedeljak i dalje. Ovo je jedinstvena prilika svjetskim moćnicima da naprave dobru štetu privredi UK i time sebi osiguraju dio tržišnog kolača.

Gledam danas neke komentare na youtube. Naivci misle da je pobijedila demokratija. Koja komedija...

Ovaj komentator je prilično dobar. Ne slažem se nužno sa svime što kaže, ali daje dosta elemenata za razmišljanje i stavljanje u jednačinu:

Inače, ništa, ozbiljno sam zabrinut da se ne razbolim zbog ove vrućine.... :sad:

Vidim i da se KIKI nije ništa promijenio. :oops: :mrgreen:
Imam klimu ali je nastao neki kvar. Danas sam čitav dan čekao majstora i na kraju me ispalio. Pogledaću video čim malo padne temperatura, imam utisak da mi je koncentracija ravna nuli.

Inače, pitao sam za tebe, ostavljao upise na temi Sirija. Nisam te zapazio ni na .hr.

Drago mi je da si sada ponovo tu, legendo.

:thumbup:
Kikibombona

#1103 Re: Brexit

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:Vidim i da se KIKI nije ništa promijenio. :oops: :mrgreen:
Zli jezici sire pricu da si se povukao sa foruma jer se desava suprotno od onoga sto si prognozirao za Siriju, Irak, Tursku, Egipat... :D :D

Kazu, Kiki je sve bio u pravu! :lol:
Challenger__

#1104 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

Inače, pratio sam analize nekoliko think-tankova i nisam zapazio ni jedno jedino mišljenje koje bi ohrabrilo Britance na ovaj čin. Baš suprotno. Samo zbog toga sam bio oprezan u pogledu prognoza ikao znam da Britanci imaju tu dozu iracionalnog, ponosa i ludila, koja na kraju priče dovodi do exita. Uglavnom stvar se svodi na 1. ekonomsku štetu za GB 2. jačanje Berlina, 3. limitiranje uticaja Vašingtona i 4. jačanje ruskog uticaja.

Tim prije, tim više, ovaj rezultat je u ravni nevjerovatnog.

Osim ako se iza brda ne valja nešto što sada ne vidimo i ne znamo.
handžar88

#1105 Re: Brexit

Post by handžar88 »

Budi siguran da se valja nesto iza brda i iza tog brda jos jedno brdo iza kojeg se nesto valja.
Challenger__

#1106 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

handžar88 wrote:Budi siguran da se valja nesto iza brda i iza tog brda jos jedno brdo iza kojeg se nesto valja.
Imaš li ideju šta?
handžar88

#1107 Re: Brexit

Post by handžar88 »

No idea :D nije to za nas obicnih ljudi da razmisljamo, kad bude vrijeme znat cemo..
Challenger__

#1108 Re: Brexit

Post by Challenger__ »

handžar88 wrote:No idea :D nije to za nas obicnih ljudi da razmisljamo, kad bude vrijeme znat cemo..
Haha, prije će biti da će oni saznati šta im je druga strana spremila.
jastuk1

#1109 Re: Brexit

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:Vidim i da se KIKI nije ništa promijenio. :oops: :mrgreen:
Zli jezici sire pricu da si se povukao sa foruma jer se desava suprotno od onoga sto si prognozirao za Siriju, Irak, Tursku, Egipat... :D :D

Kazu, Kiki je sve bio u pravu! :lol:
Za Siriju i Irak nisam ništa prognozirao, ali za Egipat jesam (ono da će potpadati pod sve veći uticaj SA, koja će potkupljivati Egipat u periodu koji će trajati godinama). To mi je bila jedna ono baš kao "prognoza." E sad kako nafta pade, više nema para za bacanje, tako da se "približavanje" SA i Egipta usporilo.

A nisam komentarisao jer nisam imao ništa pametno niti novo reći. Gluuupiii jastuk... :lol:

Imat ću za Tursku jedan mini razuvjeravajući komentar tebi tamo... :mrgreen:
handžar88

#1110 Re: Brexit

Post by handžar88 »

@Chelli
Vidjet cemo, ne treba previse razbijat glavu.. nesto je pokrenuto i vec odavno ide nezaustavljivo a sta tek cemo da vidimo, nesto veliko pretpostavljam.
Sto bi Zika reko "Grudva je krenula" :mrgreen:
Samo da nije rat.
bumerangss

#1111 Re: Brexit

Post by bumerangss »

Zbog ovoga slijedi nova dublja recesija pa ljudi dižite lovu iz banaka dok jos možete! :run:
prog321

#1112 Re: Brexit

Post by prog321 »

Britanska ekonomija je previše mala da bi imala globalnih reprekusija.
Samo nekih 8% financijskih vrijednosti iz Britanije na Dow Jonesu na primjer.
Kaligula I

#1113 Re: Brexit

Post by Kaligula I »

jastuk1 wrote:

Njemačka je opet zabila gol, a to skoro niko ne vidi.

...kad su u pitanju Britanci jedan gol ništa ne znači...gledano kroz povijest, u toj 'utakmici' s Njemcima, primili su jos atraktivnih povijesnih golova, ali su na kraju, ipak, uvijek izlazili kao pobjednici, tako da bi ovaj njihov izlazak iz EU uzeo s ogromnom dozom rezerve, jer oni su, povijesno gledajući, opasni igrači...ne mislim da Englezi i njihov 'izdanak' SAD nisu bili spremni i na ovu soluciju...jesu, itekako...Njemci ne mogu nista drugo osim pokorno prihvatite činjenično stanje, ali i pomno analiziraju razloge i posljedice ovog nelogičnog britanskog referenduma...nešto se tu krije...nije to bez vraga...

...da li, recimo, znas da je uzrok Velikog rata bio preporod njemačke države iz 1871. godine?...već 1873. Britansko Carstvo je potonulo u najveću ekonomsku krizu u svojoj povijesti...no tada su 'legli na gas', oduprijeli se njemačkom svekolikom progresu i onda svjesno izazvali Veliki rat, kako bi Njemce parkirali tamo gdje su oni smatrali da im je mjesto...i saada mi to smrdi na njihov rivalitet...naravno, tu su uvijek bili neizostavni Rusi...taj trokut i obilježava povijest Evrope...Englezi, naravno, nisu moćni kao tada, ali su zato stvorili jos moćnijeg saveznika, a to su SAD, koja je spremna da priskoči u pomoć...to je tandem koji može biti samo pobjeđen od boljeg takmaca, a nikako da sami sebe pobjede...nema šanse...
GeeTnT

#1114 Re: Brexit

Post by GeeTnT »

Image

gooooooodmoooooorningbriiiiiitain
stakasa

#1115 Re: Brexit

Post by stakasa »

Challenger__ wrote:Inače, pratio sam analize nekoliko think-tankova i nisam zapazio ni jedno jedino mišljenje koje bi ohrabrilo Britance na ovaj čin. Baš suprotno. Samo zbog toga sam bio oprezan u pogledu prognoza ikao znam da Britanci imaju tu dozu iracionalnog, ponosa i ludila, koja na kraju priče dovodi do exita. Uglavnom stvar se svodi na 1. ekonomsku štetu za GB 2. jačanje Berlina, 3. limitiranje uticaja Vašingtona i 4. jačanje ruskog uticaja.

Tim prije, tim više, ovaj rezultat je u ravni nevjerovatnog.

Osim ako se iza brda ne valja nešto što sada ne vidimo i ne znamo.
Ne petljaj govorio si kao i svi mi da od brexita nema nista ali zato... pa neka teorija
vade_mecum

#1116 Re: Brexit

Post by vade_mecum »

zvanicno brexit je kostao 120 milijardi funti britaniju. cemo da vidimo sta ponedeljak nosi :D
hAZNADAR

#1117 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Arminovski wrote:
George Soros je jedan JAKO pametan čiko. On je sve ovo naslutio davno.
Ne treba tu velike pameti. Englezi su od pocetka bili za hebanje ali da im ne udje. I sve vrijeme svog prisustva u Uniji trazili privilegije i bili na granici hoce li uopce ostati ili razguliti. Sjeti se samo nesuglasica oko rata u Bosni i ko je stalno minirao bilo kakvu konkretniju akciju, zajednicki stav,.. i poslije napravio situaciju da Ameri moraju reagovati.

Zato ne cude izjave najvisih EU celnika koje porucuju Englezima da razgule sto prije.
sinuhe

#1118 Re: Brexit

Post by sinuhe »

Kad je bio rat ti si ucio danski. Prestani optuzivati Britance za bilo sta. Dali su sa Francuzima najvise unproforaca(desetak ih je i poginulo), evakuisali ranjenike i doturali hranu. Vodili mirovne pregovore...
Last edited by sinuhe on 25/06/2016 09:33, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1119 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Kaligula I wrote:
jastuk1 wrote:

Njemačka je opet zabila gol, a to skoro niko ne vidi.

...kad su u pitanju Britanci jedan gol ništa ne znači...gledano kroz povijest, u toj 'utakmici' s Njemcima, primili su jos atraktivnih povijesnih golova, ali su na kraju, ipak, uvijek izlazili kao pobjednici, tako da bi ovaj njihov izlazak iz EU uzeo s ogromnom dozom rezerve, jer oni su, povijesno gledajući, opasni igrači...ne mislim da Englezi i njihov 'izdanak' SAD nisu bili spremni i na ovu soluciju...jesu, itekako...Njemci ne mogu nista drugo osim pokorno prihvatite činjenično stanje, ali i pomno analiziraju razloge i posljedice ovog nelogičnog britanskog referenduma...nešto se tu krije...nije to bez vraga...

...da li, recimo, znas da je uzrok Velikog rata bio preporod njemačke države iz 1871. godine?...već 1873. Britansko Carstvo je potonulo u najveću ekonomsku krizu u svojoj povijesti...no tada su 'legli na gas', oduprijeli se njemačkom svekolikom progresu i onda svjesno izazvali Veliki rat, kako bi Njemce parkirali tamo gdje su oni smatrali da im je mjesto...i saada mi to smrdi na njihov rivalitet...naravno, tu su uvijek bili neizostavni Rusi...taj trokut i obilježava povijest Evrope...Englezi, naravno, nisu moćni kao tada, ali su zato stvorili jos moćnijeg saveznika, a to su SAD, koja je spremna da priskoči u pomoć...to je tandem koji može biti samo pobjeđen od boljeg takmaca, a nikako da sami sebe pobjede...nema šanse...
Nije danas situacija ista kao onda kada se Britanija snalazila i izlazila iz kriza na svoj nacin. Ne moze se porediti ovo vrijeme, politicka klima i onda.

Nijemci su jednostavno toliko jaki zahvaljujuci svojoj organizaciji da mogu prezivjeti sve. Ne zavise od nikoga i mogu se komotno osloniti samo na sopstveno trziste i industriju.

Sjecam se vremena promjene valute - kada je njemacku marku zamijenio euro. Omjer je bio 2:1, odnosno jedan eur = dvije marke. I kada dodje eur - sve je kostalo duplo. Ono sto je kostalo 10 maraka - kostalo je 10 eura. Zamisli za jedno trziste, ekonomiju da preko noci sve kosta duplo. Da za svoju platu mozes kupiti upola manje nego prije. I to Nijemci prezivise.

Jedini problem je sto su previse dominantni. Ali i to nije zbog arogancije, megalomanije,.. vec zato sto su najjaci. Cak su sve ove godine i imali obzira prema manjim igracima i pokusavali napraviti ravnopravan odnos partnera. Iako je to bio savez medvjeda i sitne divljaci.

Brexit nije dosao iznenada. Svi su davno pripremljeni na to i svima je pun q engleskog hocu-necu izmotavanja, privilegija i cjepidlacenja. Njemacka je davno spremna na plan B. Tolika sila nebi bila sila da nije spremna na sve varijante.
Point.

#1120 Re: Brexit

Post by Point. »

Pola miliona britanaca potpisalo peticiju da se ponovi referendum. Sto dovodi do zakljucka da nisu imali pojma o cemu glasaju. Najzalosnije je to sto su stare prdonje glasale za brexit, ljudi koji ce za 16 godina statisticki gledano biti u Vjecnim Lovistima a mladi, koji su u velikoj vecini glasali za ostanak, ce biti ti koji ce zivjeti sa posljedicama rezultata referenduma.
sinuhe

#1121 Re: Brexit

Post by sinuhe »

Kakve veze valutni kurs ima sa cijenama? Prestani.....
hAZNADAR

#1122 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:Kad je bio rat ti si ucio danski. Prestani optuzivati Britance za bilo sta. Dali su sa Francuzoma najvise unproforaca(desetak ih je i poginulo), evakuisali ranjenike i doturali hranu. Vodili mirovne pregovore...
Doturali su pomoc i ostali. Nije sigurno oruzje stizalo od Engleza.
Poznati su mirovni pregovori od strane engleskih arbitra. Kao sto je poznata politika Johna Majora prema ratu u bivsoj YU o kojoj su studije napisane. Od samog pocetka EU je bila talac engleske politike i u nemogucnosti da ima zajednicki stav.

Ameri se i danas hvale Dejtonom i pobjedom svoje diplomatije jer jalova EU nije mogla. A zna se zasto je bila jalova.

Uostalom, kritika Britanaca u EU nije moja licna hipoteza poslije graha sto mi se upalio u stomaku. Niz evropskih diplomata je vise puta osudilo britansko podapinjanje stupica, izigravanje privilegovanih i nemogucnost zajednickog stava. Da hocu, imam vremena maksuz za tebe,.. mogao bi iskopati masu linkova sa relevantnim tekstovima koji upravo britancima prebacuju EU nejedinstvo i odsustvo zajednickog stava i akcije u vise navrata.

Osim, naravno,... ako nisu u pitanju tvoji licni interesi i zelje vezano za englesku ulogu u ratu u BiH i davanje prostora i vremena srpkom agresoru.
hAZNADAR

#1123 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:Pola miliona britanaca potpisalo peticiju da se ponovi referendum. Sto dovodi do zakljucka da nisu imali pojma o cemu glasaju. Najzalosnije je to sto su stare prdonje glasale za brexit, ljudi koji ce za 16 godina statisticki gledano biti u Vjecnim Lovistima a mladi, koji su u velikoj vecini glasali za ostanak, ce biti ti koji ce zivjeti sa posljedicama rezultata referenduma.

Citao sam danas neke izjave skandinavskih politickih analiticara koji se slazu da se engleska politika u EU isuvise dugo vremena trpila i - ako se odluce ikada vratiti - nece imati privilegije kao ranije. Ili nebi trebali.
sinuhe

#1124 Re: Brexit

Post by sinuhe »

hAZNADAR wrote:
sinuhe wrote:Kad je bio rat ti si ucio danski. Prestani optuzivati Britance za bilo sta. Dali su sa Francuzoma najvise unproforaca(desetak ih je i poginulo), evakuisali ranjenike i doturali hranu. Vodili mirovne pregovore...
Doturali su pomoc i ostali. Nije sigurno oruzje stizalo od Engleza.
Poznati su mirovni pregovori od strane engleskih arbitra. Kao sto je poznata politika Johna Majora prema ratu u bivsoj YU o kojoj su studije napisane. Od samog pocetka EU je bila talac engleske politike i u nemogucnosti da ima zajednicki stav.

Ameri se i danas hvale Dejtonom i pobjedom svoje diplomatije jer jalova EU nije mogla. A zna se zasto je bila jalova.

Uostalom, kritika Britanaca u EU nije moja licna hipoteza poslije graha sto mi se upalio u stomaku. Niz evropskih diplomata je vise puta osudilo britansko podapinjanje stupica, izigravanje privilegovanih i nemogucnost zajednickog stava. Da hocu, imam vremena maksuz za tebe,.. mogao bi iskopati masu linkova sa relevantnim tekstovima koji upravo britancima prebacuju EU nejedinstvo i odsustvo zajednickog stava i akcije u vise navrata.

Osim, naravno,... ako nisu u pitanju tvoji licni interesi i zelje vezano za englesku ulogu u ratu u BiH i davanje prostora i vremena srpkom agresoru.
Šuplja priča sa sećije. Pričaš kao da bi se osim Britanaca neko prihvatio tog posla 1992. Eto krivi su zato što su nešto radili.
Ali tako su i Mitterana nazvali četnikom nakon što je otvorio sarajevski aerodrom, ili zapovjednika UNPROFOR-a McKenzia optužili za silovanje.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1125 Re: Brexit

Post by pici »

U Evropi Brexit, u SAD-u Texit: Teksaški nacionalisti traže referendum o nezavisnosti
idemo dalje :izet:
Post Reply