Sad cu ti nesto reci - dosla nedavno stara u posjetu i nesto prica o Sarajevu u superlativima mojoj zeni, mislim ne ono kao da je sve super, ali tako nesto kao ti, a prica tipa ovdje kod vas u Americi sve trci trci pa zgrada i asfalt (posto je to za moju staru mjerilo jel urbanostipalermo wrote:ne bih se nikako složio, ali da ne širimo priču o tome.jeza u ledja wrote:
Pamtim ga iz vremena kad je bilo na vrhuncu. I naravno da je tad mnogo vise licilo na velegrad nego sad.
Pa sam grad je bio veci, odnosno sad je otprilike iste velicine, sama ta cinjenica govori mnogo.
Inace ne mozes grad od 400k stanovnika nikako stavljati u kontekst velegrada.
Joj, pa naravno da nije New York, niti je aerodrom u Sarajevu veći i bolji od J.F.K
Jos jedna stvar u vezi koje sam stekao veliko iskustvo zivljenja vani je sto sam imao priliku dosta putovati u zemlje treceg svijeta, i to van turistickih rezorta i tih stvari (nije moj nacin putovanja). I kad ti u nekim najjadnijim zemljama svijeta gdje se mozes sokirati od nekih stvari, istovremeno vidis neki infrastrukturni nivo koji nije tako daleko od bosanskog - e tu se tek onda sjebes.
Znaci ovdje se konstantno ponavlja teza "znamo mi da je na Zapadu bolje nego ovdje, niko ni ne ocekuje drukcije", ali malo ko shvata da je jaz sa one druge strane - "u BiH u odnosu na jako siromasne zemlje" mnogo manji nego sto se misli. Naravno govorim u gradovima, na selima to izgleda mnogo bolje nego u zemljama treceg svijeta i nije usporedivo.