Pocetkom agresije (od manevarskih jedinica)? Kada su cetalji tjerani iz Tuzle i okoline? Kada je oslobadjana Stara Majevica?...MikroBelaj wrote:SkyLimit wrote:Ja sam samo prepisao, ne pitajte glasnikaA mislim da S. Delić aludira na žestoke borbe za naselja Marković Polje i Drenova, s time da nisam vidio da je to iko osim Delića okarakterisao kao "pokušaj presjecanja Koridora" niti naveo gubitke od "100 poginulih"(a tako veliki gubici ne bi mogli proći nezapaženo).
Navedeni gubici definitivno ni približno ne odgovaraju istini, jer imam dostupne podatke za sve poginule borce iz većina općina iz kojih su navedene jedinice i u tom periodu na brčanskom ratištu ih je poginulo daleko manje nego što je tu navedeno.
Čak se ne podudara ni to da "ni jedan zadatak nije obavljen" jer tad su jedinice Armije RBiH oslobađale pa u kontraudarima gubile, a po ovakvoj retorici bi se stekao drugačiji utisak.
Treba imati na umu da Delić u to vrijeme uopće nije bio komadant 2. Korpusa(Knez, Šadić pa on) tako da moguće da i on nema baš sve informacije.
Sead Delic je bio komandant 5 operativne grupe,i ne kontam kako pojedini nisu culi za njega,covjek je bio uvijek na zaristu,da ne pricam da je direktno ucestvovao na oslobadjanju Grede,ne kontam,jel ovdje neko pokusava da umanji njegovo ucesce u oslobodilackom ratu..licno sam ga vidjao na brckom,gradacu,majevici,vozucoj itd?! covjeka sam vise vidjao na prvoj liniji od komandanata bataljona koji su imali svoje zone odgovornosti..
Drugi korpus Armije BiH
- salik79
#1101 Re: Drugi korpus Armije BiH
- MikroBelaj
#1102 Re: Drugi korpus Armije BiH
Ako si iz Tz,znas sve,jel imas pitanje ili neke nedorecene konstatacije?salik79 wrote:Pocetkom agresije (od manevarskih jedinica)? Kada su cetalji tjerani iz Tuzle i okoline? Kada je oslobadjana Stara Majevica?...MikroBelaj wrote:SkyLimit wrote:Ja sam samo prepisao, ne pitajte glasnikaA mislim da S. Delić aludira na žestoke borbe za naselja Marković Polje i Drenova, s time da nisam vidio da je to iko osim Delića okarakterisao kao "pokušaj presjecanja Koridora" niti naveo gubitke od "100 poginulih"(a tako veliki gubici ne bi mogli proći nezapaženo).
Navedeni gubici definitivno ni približno ne odgovaraju istini, jer imam dostupne podatke za sve poginule borce iz većina općina iz kojih su navedene jedinice i u tom periodu na brčanskom ratištu ih je poginulo daleko manje nego što je tu navedeno.
Čak se ne podudara ni to da "ni jedan zadatak nije obavljen" jer tad su jedinice Armije RBiH oslobađale pa u kontraudarima gubile, a po ovakvoj retorici bi se stekao drugačiji utisak.
Treba imati na umu da Delić u to vrijeme uopće nije bio komadant 2. Korpusa(Knez, Šadić pa on) tako da moguće da i on nema baš sve informacije.
Sead Delic je bio komandant 5 operativne grupe,i ne kontam kako pojedini nisu culi za njega,covjek je bio uvijek na zaristu,da ne pricam da je direktno ucestvovao na oslobadjanju Grede,ne kontam,jel ovdje neko pokusava da umanji njegovo ucesce u oslobodilackom ratu..licno sam ga vidjao na brckom,gradacu,majevici,vozucoj itd?! covjeka sam vise vidjao na prvoj liniji od komandanata bataljona koji su imali svoje zone odgovornosti..
Znas li Franju Kresica ?
Imas li kakve nedoumice?
- MikroBelaj
#1103 Re: Drugi korpus Armije BiH
Za one koji su zaboravili:
- MikroBelaj
#1104 Re: Drugi korpus Armije BiH
Jarane ,gdje si bio "gore" ko ti je bio nadredjeni?,Gdje si bio u pripravnosti?Danguba wrote:Jedna od bolje planiranih akcija 2.Korpusa. Sve i jedan dan sam bio gore. Nema smjene samo malo odmoru u pripravnosti pa opet.100% tacno. Tri linije, sve minirano, obrijano ispred rovova...ali smo ih uspjeli uzeti na iznenadjenje. Diverzanti su usli u predvecerje prethodnog dana. Tada je moral bio monogo veci. Imalo se cime ratovati, logistika dobra a svi horni da idu dalje.„Položaje za odbranu uredili su u tri linije i to u punom profilu. Za rad na uređenju istih neprijatelj je masovno koristio civile – Bošnjake, zatvorenike bijeljinskih logora(Batković i drugi). Zbog karakteristika samog objekta(kupast sa izuzetno strmim stranama), neprijatelj je uspostavio višekatni sistem vatre, zaprečavajući položaje minskim poljima i MRUD – ovima(mine rasprskavajućeg usmjerenog dejstva). U toku rata ka ovom i susjednim objektima prokopali su i izradili prilično dobre puteve za dotur i evakuaciju.
Koji diverzanti su usli u predvecerje?
De ziv bio pojasni,jer sam i sam bio tu pa rekoh da vidim,mozda te i licno znam,ako ti je nezgodno moze i na PP!
- argyle
- MikroBelaj
#1106 Re: Drugi korpus Armije BiH
Inace vidim ,ovde metar na kvadrat heroja iz 2 korpusa,pa bi ih priupitao i za Gorana Ustasu,znajul sta o njemu ,recimo njegov ratni put ,sta je radio i kako je na kraju dusu ispustio Bogu na istinu?
Imal,sveznajucih ovdje ,ako nema,mogu i ja koju rec,mozda vam se ne svidi istina?,al tu sam da razbijem nedoumice,jer vidim da se sve pise iz trece ruke!
Da mi se javite " herojchine",da vam pojasnim put 2 Korpusa Armije BiH !!
Imal,sveznajucih ovdje ,ako nema,mogu i ja koju rec,mozda vam se ne svidi istina?,al tu sam da razbijem nedoumice,jer vidim da se sve pise iz trece ruke!
Da mi se javite " herojchine",da vam pojasnim put 2 Korpusa Armije BiH !!
- Danguba
#1107 Re: Drugi korpus Armije BiH
@MikroBelaj, ti hoces da budes kao kolega sa druge teme ''batman''.
Nemoguce je u isto vrijeme biti na vise lokaliteta i o svemu sve znati.
Znas li gdje su Visori, Andrica potok, Tetima, Ravni ljestak, Kapljevac, Kota 850, Gavranic...treba li ti jos nabrajati.
Ja sam u pocetku akcije na duznosti bio u Andrica potoku(takav ves jbg.
) i tuda su prosli razni diverzanti(da ne nabrajam jedinice jer se plasim da nekoga ne izostavim a bila bi steta ali mogu reci od Celica, Lukavca do Teocanskih lavova i Gazija).
O Goranu ne bih volio nista ruzno da napisem(iako toga puno znam-sifra Ramiz siptar) pa isto tako ocekujem i od tebe da to sto znas da zadrzis za sebe. Kako god bilo, odradio je dosta posla i neka pociva u miru...
Nemoguce je u isto vrijeme biti na vise lokaliteta i o svemu sve znati.
Znas li gdje su Visori, Andrica potok, Tetima, Ravni ljestak, Kapljevac, Kota 850, Gavranic...treba li ti jos nabrajati.
Ja sam u pocetku akcije na duznosti bio u Andrica potoku(takav ves jbg.
O Goranu ne bih volio nista ruzno da napisem(iako toga puno znam-sifra Ramiz siptar) pa isto tako ocekujem i od tebe da to sto znas da zadrzis za sebe. Kako god bilo, odradio je dosta posla i neka pociva u miru...
- MikroBelaj
#1108 Re: Drugi korpus Armije BiH
oprostite mi..samo me nekad uhvati huja na sve..necu se vise ovde javljat,nemam zivaca... 
- salik79
#1109 Re: Drugi korpus Armije BiH
Svaka cast tebi jarane, ali koliko puta mene uhvati huja sto, recimo, nikada se ne spomene rahmetli Hose, koji je sa dvojicom sinova stao u odbranu svoga grada (kasnije pokrenuo TINP i proizvodnju prijeko potrebnih infuzionih otopina), kada nije bilo 2. Korpusa ni u naznakama, a kamoli Seada Delica. Sto se niko ne sjeti Bate Konjica, osim Tuzilastva kada treba davati izjave za "tuzlansku kolonu"?! I masu drugih zasluznih gradjana naseg grada, koji su bili prvi kada je trebalo, a zadnji kada su se "brale lovorike"...Eto sta nas zulja i nemoj nam zamjeriti 
- Gojeni H
#1110 Re: Drugi korpus Armije BiH
MikroBelaj wrote:
Sve udure. Ja niti sam bio komandant niti sam se motao oko komandi, ali u to vrijeme pored Kneza i Sadica najvise su se spominjala imena Suvalica i Mlakara.
- Danguba
#1111 Re: Drugi korpus Armije BiH
Sve nas to zulja ali jbga.
Rahmetli Alija sve rekao.
Rahmetli Alija sve rekao.
- SkyLimit
#1112 Re: Drugi korpus Armije BiH
"Do 1. septembra 1992. radio sam kao milicioner u SUP - u Zavidovići, nakon čega sam prešao u Republiku Srpsku i pristupio u VRS, a 1993. godine prešao sam kao policijac u policijsku stanicu u Vozućoj.
Prilikom napada muslimanske vojske na Vozuću, zarobili su me sa još 17 vojnika VRS pripadnici jedinice "Kalesijski crni vukovi" na mestu zvanom Prijevor. Vezani smo i sprovedeni u mesto Seona. Odmah po dolasku tukao nas je špalir od oko 40 muslimanskih vojnika dok su nas vodili pored njih. Iz Seone prebačeni smo u Banović Selo i smešteni u ambulantu u kojoj se nalazilo njihovo istureno komandno mjesto. Izdvojili su me od ostalih i počeli ispitivati: tukli su me rukama i nogama, a zatim i drvenim nogarama od stolice.
Zatim su me prebacili u Okružni zatvor u Tuzlu, gdje je tada dovedeno ukupno 107 zarobljenih pripadnika VRS. Tamo su nastavili da nas fizički i psihički maltretiraju. Krajem 1995. godine, svakodnevno su nas odvozili na razne fizičke radove na području Majevice..."
- Danguba
#1113 Re: Drugi korpus Armije BiH
Laze dok zine.SkyLimit wrote:![]()
"Do 1. septembra 1992. radio sam kao milicioner u SUP - u Zavidovići, nakon čega sam prešao u Republiku Srpsku i pristupio u VRS, a 1993. godine prešao sam kao policijac u policijsku stanicu u Vozućoj.
Prilikom napada muslimanske vojske na Vozuću, zarobili su me sa još 17 vojnika VRS pripadnici jedinice "Kalesijski crni vukovi" na mestu zvanom Prijevor. Vezani smo i sprovedeni u mesto Seona. Odmah po dolasku tukao nas je špalir od oko 40 muslimanskih vojnika dok su nas vodili pored njih. Iz Seone prebačeni smo u Banović Selo i smešteni u ambulantu u kojoj se nalazilo njihovo istureno komandno mjesto. Izdvojili su me od ostalih i počeli ispitivati: tukli su me rukama i nogama, a zatim i drvenim nogarama od stolice.
Zatim su me prebacili u Okružni zatvor u Tuzlu, gdje je tada dovedeno ukupno 107 zarobljenih pripadnika VRS. Tamo su nastavili da nas fizički i psihički maltretiraju. Krajem 1995. godine, svakodnevno su nas odvozili na razne fizičke radove na području Majevice..."
- SkyLimit
#1114 Re: Drugi korpus Armije BiH
Fotografije Gračanica

- SkyLimit
#1115 Re: Drugi korpus Armije BiH
Alija Izetbegović u Gračanici
- Sokol31
#1117 Re: Drugi korpus Armije BiH
Jesu li ove fotke vezane za Gračanicu iz neke knjige Sky?SkyLimit
- SkyLimit
#1118 Re: Drugi korpus Armije BiH
Jesu, iz knjige o šehidima i poginulim borcima općine Gračanica.Sokol31 wrote: Jesu li ove fotke vezane za Gračanicu iz neke knjige Sky?
Na olx.ba neko nudI knjigu o šehidima i poginulim borcima općine Lukavac za 50 KM, previše za moj džep. A rado bih šta i iz nje postavio na ovu temu.
- Sokol31
#1119 Re: Drugi korpus Armije BiH
A sad znam koja je knjiga, to je od autora Osmana Puškara, Ibrahima Nurkića i Omera Hamzića. Hvala za infoSkyLimit wrote:Jesu, iz knjige o šehidima i poginulim borcima općine Gračanica.Sokol31 wrote: Jesu li ove fotke vezane za Gračanicu iz neke knjige Sky?
Na olx.ba neko nudI knjigu o šehidima i poginulim borcima općine Lukavac za 50 KM, previše za moj džep. A rado bih šta i iz nje postavio na ovu temu.
- SkyLimit
#1120 Re: Drugi korpus Armije BiH

https://www.youtube.com/watch?v=nnRD4QQpFCI
U ovoj pjesmi(od 2 : 25) kaže: "Mladi Sikret Malić hrabar borac bio, na prokletoj Lisači život izgubio...a i Mirzet Mustafić i Razija s njima ostat će u srcima zlatnim ljiljanima, a i Mirzet Mustafić i Razija s njima ostat će u srcima Crnim vukovima!".

- SkyLimit
#1121 Re: Drugi korpus Armije BiH
2. Manevarska četa TO BiH Kalesija "Zenge"

Fotografija nastala u naselju Tojšići u junu 1992. godine pred sami polazak u napad na neprijateljsko uporište Gornji Čaklovići(općina Tuzla). Vidi se i "trocjevac", ratni plijen jedinice iz jedne od prethodnih akcija.
Tuzlanske snage, uz malu pomoć kalesijskih i živiničkih(Odred Dubrave) oslobodile su ovo naselje i tunel na magistralnom putu koji prolazi kroz njega.
Taj juni 1992. godine obilježit će sjajan posao tuzlanskih jedinica koje će uz podršku ostalih snaga 2. Korpusa osloboditi Simin Han, Požarnicu, G. Čakloviće...odnosno uništiti sva neprijateljska uporišta oko Tuzle i potisnuti ga u dubinu planine Majevice.
A što se tiče "Zengi", borac koji čuči krajnje desno(nešto duža crna kosa, brkovi) nedugo nakon nastanka ove fotografije poginuti će u odbrani Gradačca, a već sredinom jula 1992. formiranjem Odreda TO Kalesija Zenge će prestati da postoje kao samostalna jedinica.

Fotografija nastala u naselju Tojšići u junu 1992. godine pred sami polazak u napad na neprijateljsko uporište Gornji Čaklovići(općina Tuzla). Vidi se i "trocjevac", ratni plijen jedinice iz jedne od prethodnih akcija.
Tuzlanske snage, uz malu pomoć kalesijskih i živiničkih(Odred Dubrave) oslobodile su ovo naselje i tunel na magistralnom putu koji prolazi kroz njega.
Prošle 24 godine od herojske bitke
TUZLANSKI KANTON Osamnaest branitelja poginulo u oslobađanju tunela Gornji Čaklovići
http://www.avaz.ba/clanak/242255/tuzlan ... -caklovici
Taj juni 1992. godine obilježit će sjajan posao tuzlanskih jedinica koje će uz podršku ostalih snaga 2. Korpusa osloboditi Simin Han, Požarnicu, G. Čakloviće...odnosno uništiti sva neprijateljska uporišta oko Tuzle i potisnuti ga u dubinu planine Majevice.
A što se tiče "Zengi", borac koji čuči krajnje desno(nešto duža crna kosa, brkovi) nedugo nakon nastanka ove fotografije poginuti će u odbrani Gradačca, a već sredinom jula 1992. formiranjem Odreda TO Kalesija Zenge će prestati da postoje kao samostalna jedinica.
- SkyLimit
#1122 Re: Drugi korpus Armije BiH
Još dvojica od poginulih boraca Armije RBiH iz Kalesije

- SkyLimit
#1123 Re: Drugi korpus Armije BiH
identifikacioni dokumenti pronađeni kod poginulog "Arkanovca" čije je tijelo nakon neuspješnog napada na Čelić ostalo na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH

Da se prisjetimo
Arkan - Najteže je bilo na Čeliću

Da se prisjetimo
Arkan - Najteže je bilo na Čeliću
PRIJE 20 GODINA ZLOČINAC ARKAN DOŽIVIO JE NAJVEĆI RATNI PORAZ: NA ČELIĆ JE NAPALA SRBIJA
"Vladimire, ti si mi bio najbolji vojnik, ti si mi bio desna ruka. Ti si mi čuvao ženu, djecu i kuću. Meni je danas najteže. Izgubio sam toliko vojnika, ali ti si mi ožiljak na srcu. Mili moj Ruse, tebe sam najviše volio, ti si mi bio sjenka. Ali metak ne bira." Ovo su riječi koje je, glasno plačući, zločinac Željko Ražnatović Arkan izgovorio u oproštajnom govoru na sahrani Vladimira Home Rusa, majora Srpske dobrovoljačke garde (SDG), koji je poginuo 28. septembra 1992. u napadu na Čelić.
Arkan je, mjesec prije nego što će organizirati ubistvo Riste Đoge u Zvorniku u avgustu 1994., gostovao u Đoginoj TV emisiji "Moj gost, njegova istina" na paljanskom "Kanalu S" i priznao: "Imali smo dosta teških bitaka, ali najteže nam je bilo na Čeliću, tamo smo imali velike gubitke".
Bio sam u Čeliću. Iako male čaršije nemaju velikih tajni, preživjeli učesnici odbrane Čelića, mali obični ljudi, nekako stidljivo pričaju o svom ratnom herojstvu. Ipak, fotografije iz tih preteških dana nose duboko zaključane u albumima srca. Sačuvati ovo malo podmajevičko mjesto, koje se našlo kao prepreka srpskom koridoru Lopare - Brčko, nije bilo nimalo lako.
Vojska RS držala je Čelić tokom cijelog perioda agresije u potkovici s tri strane, i to iz pravca Lopara, Mirosavaca i Brčkog. Postojao je samo jedan izlaz, preko Vražića i Brnjika prema slobodnom brčanskom teritoriju.
Ovdje nije bilo ograničeno sposobnih. U odbrani je bilo 50 djevojaka, toliko i maloljetnika. Četvorica, petorica, šestorica braće pod oružjem u Čeliću je bila normalna stvar. Veliko herojstvo u odbrani ovoga grada iskazali su i izbjegli Bošnjaci iz Koraja. U Čeliću je veoma malo ljudi otišlo s kućnog praga, civili su živjeli na prvoj liniji, udaljeni svega nekoliko stotina metara od srpskih položaja. Agresor je poduzimao više bezuspješnih ofanziva praćenih hiljadama granata, ali jedna će i herojima Čelića i agresoru ostati u neizbrisivom pamćenju.
Slušam vjerodostojna svjedočenja ovdašnjih ratnika i polako rekonstruiram najveći ratni poraz zločinca Željka Ražnatovića Arkana, koji se desio prije 20 godina, 28. septembra 1992.
Salih Karamović Karam sjeća se da su noć prije sa srpskih položaja najavljivali napad tako što su srpski vojnici gromoglasno bodrili jedni druge riječima: "Ajmo, ura za Novosadski korpus, ura za Valjevski, pa ura za Arkanove 'Tigrove'..."
- Na nas je tada napala Srbija, nisu ovi lokalni četnici majevički i semberski. Kasnije smo iz srpskih izvora saznali da je pravoslavni pop, dva dana prije njihove akcije, došao na kotu 370 i krstio učesnike osvajanja Čelića, kao na onom snimku kad krsti "Škorpione" u Šidu - priča Karam.
Komandanta 208. brigade Armije RBiH Jasmina Meškovića sistemom veze lično je pozvao Arkan i dao mu ultimatum od 15 minuta da se svi branioci Čelića predaju. Onda je počelo odbrojavanje. Kad je isteklo vrijeme, a blef mu nije uspio, Arkan je samo rekao: "Vi ste ludi, niste svjesni šta vas čeka".
Vedad Begić imao je 18 godina. Nalazio se na liniji odbrane iznad fabrike za preradu voća i povrća "Frigos". Vidio je dvogledom kad je na srpske položaje u Mirosavcima došao džip i stao pored prage, koja je neprestano djelovala po Čeliću. Arkan je izašao iz džipa, grupi oficira izdao kratke upute i otišao.
- Noć prije su kroz kanalizaciju ušli u fabriku "Frigos". Borba je počela oko 11 sati danju. Prvi napadaju vojnici u crnim beretkama, za njima idu vojnici s potkapama, a iza njih ovi linijaši. Bio sam mlad i uplašio se, jer se dešavalo da pucam u napadača, a ne mogu mu ništa. Ni danas mi nije jasno kakve su to štitove na sebi imali. Ne može mu bomba ništa, onda sam ih gađao RPG-om i to je bilo efektno. Zauvijek ću pamtiti Mešu Šadića, starijeg čovjeka, koji je došao da brani grad lovačkom puškom sa sedam metaka - svjedoči Vedad.
U munjevitom napadu arkanovci su uspjeli doći do srednje škole u centru Čelića. Zauzeli su prve kuće iznad "Frigosa" i počeli s pljačkom. Artiljerci 208. brigade briljantno su zaustavili vojnike koji su im dolazili u ispomoć iz pravca Koraja. Arkanove udarne grupe su tako ostale odsječene.
Ostalo je upamćeno da je i tadašnji načelnik općine Muhamed Šadić u akciju čišćenja krenuo samo s pištoljem u ruci. Veliku pomoć čelićkim ratnicima pružio je i jedan interventni vod iz Tuzle. U ušima Saliha Karama i danas odjekuju riječi rahmetli kapetana Ekrema Agića, koji je kazao: "Ako četnici prenoće u "Frigosu" i zapale samo jednu kuću, nastat će neviđena panika, doći će do bježanja naroda, što znači da ćemo izgubiti Čelić. Zato ih moramo još večeras istjerati".
Karam nije znao da su arkanovci već ušli među kuće, mislio je da su u krugu obližnjeg "Frigosa". Shvatit će to kad čuje njihova dozivanja na ekavici. Sa saborcima je dobio ogromnu snagu kad je čuo pjesmu Brčaka iz 108. brigade Armije RBiH, koji su im došli u ispomoć.
- Kad smo čuli iz kuće Mehidina Suljevića kako pjevaju "srušićemo Karadžića i Mladića", krenuli smo odlučno u čišćenje zauzetih kuća i uspjeli ih istjerati. Komandir čete Ekrem Agić, koji je bio najprisebniji među nama, dozivao je naše ljude, misleći da su naši ušli u upravnu zgradu "Frigosa". Iz upravne zgrade zaostali arkanovac pogodio je našeg heroja Ekrema Agića. I sad bih zaplakao kad se toga sjetim - priča Karam.
Semberski Srbi su nakon agresije svjedočili da je Arkanu u Bijeljini rečeno: "Čelić je bogato muslimansko mjesto. Uzmite ga, sav plijen je vaš". Arkan je iz svoje baze u Erdutu krenuo praznim šleperima. Nakon teškog poraza i velikih gubitaka u ljudstvu, lokalni bogatiji Srbi su mu morali nadoknaditi dio neostvarenog čelićkog plijena.
U odbrani Čelića u borbi s arkanovcima u "Frigosu" poginulo je devet boraca. Poginuli su otac i sin Mustafa i Mehmed Ljaljić, koji su sutradan zajedno ukopani u selu Ratkovići. Rahmetli Mustafa Ljaljić je zbog starosti bio dobrovoljac. Poginuli su još i Ilija Filipović iz Rijeke, Senad Latifović, Mehmedalija Ibrišimović, Hamdija Čavalić, Alija Redžić...
Kao što sva zla prođu, tako je prošlo i zlo agresije, a 208. čelićka brigada preimenovana je u 254. slavnu brigadu Armije RBiH. Čelić je Arkanovim, majevičkim i semberskim zločincima ostao historijska nesanica, a za vlasti u Federaciji BiH zaboravljeni grad. Na kraju, heroji Čelića kazaše: "Naš neprijatelj nas nikada neće zaboraviti, a mi, nažalost, evo tek 20 godina poslije ove veličanstvene pobjede počinjemo deminirati polja zaborava i obilježavati njenu godišnjicu. Zato pozivamo bh. patriote da 28. septembra ove godine dođu u Čelić i budu naši musafiri."
U jeku najžešće borbe čelićki heroj Ekrem Ferizović Pile zapetljao se na ogradi od pletene žice. Pucali su na njega, ali nije pogođen.
- Bilo je trenutaka kada jedni druge u općoj drami nismo prepoznavali, malo je falilo da se međusobno poubijamo. Sjećam se rahmetli Novalije Mujčinovića, s puškom M-48 ušao je među njih i poginuo. Bila je to borba prsa u prsa kao u "Otpisanim". Arkan je krenuo kroz Bijeljinu, Zvornik i Brčko ubijajući civile, ali ovdje smo mu pokazali snagu odbrane bosanske. Pokazali smo mu kako je kad udari vojnik na vojnika. Ne smije se zaboraviti da su u ovoj bici uzeli učešće i civili s lovačkim puškama, došao je u borbu lokalni hodža bez puške pa, recimo, žena Ajka Hibić s papovkom - kaže Pile.
http://haler.blogger.ba/arhiva/2012/09/22/3388953