suncana_strana wrote:Jako dobra tema.
Ja sam 2016 napustila BIH, nakon sto nisam uspjela naci posao u BIH. U Sredisnjoj Bosni, na svaki natjecaj na koji sam se prijavila, dobila sam odbijenicu - samo zato sto imam pogresno ime i zato jer sam Hrvatica. .....
...... Jedan decko u Sarajevu kojega sam upoznala mi je otvoreno rekao da nikad ne bi mogao biti sa osobom i zenom druge nacije i vjere. Jako tuzno je tako regirati, i po tome dijeliti ljude. Nisu svi ljudi isti, ali ipak ruzna je klima koja vlada u citavoj BIH.
...... Tako citav sustav funkcionira u BIH, i nitko mi ne moze rec da nije tako. Nazalost, nakon studija koje sam zavrsila u Sarajevu, nije bilo smisla ostajati u gradu i drzavi koja te diskriminira samo ako nisi dio vecine.
Tako funkcionira u sva tri smjera, kod sva tri naroda.
.... Nazalost, steta za BIH jer je ipak lijepa drzava, ali narodi su jako losi i zadrti.
Tu drzavu koja je ipak u percepciji razmisljanja svakog normalnog covjeka okarakterizirana kao ogledalo u kojem se moze vidjeti samo korupcija, nepotizam, zaposljavanje preko podobnosti, a ne zbog strucnosti sto sam iskusila na vlastitoj kozi.
Meni osobno, BIH kao drzava treba da prodje razdoblje sazrijevanja da bi postala barem prvo slovo D od drzave.
U Hrvatskoj se ipak mnogo bolje i kvalitetnije zivi nego u BIH i narod je mnogo pitomiji i kulturniji za razliku od naroda u BIH, sto je ipak cinjenica.
Ja bas nesto volim hrvatice ... bivsa mi supruga bila dalmatinka, a najdraze su mi slavonke, umalo opet jednu ne ozenih. Mozda te decko odbio jer mu se nisi svidjala?
To sto kazes za posao, dzabe ti clanska HDZ-a kao i meni clanske SBB, SDP, LP, PL TO UVBiH, planinarska, ribolovna ASDA I SDA, ako nemas stelu moras biti vrlo dobar strucnjak, a I tada je neizvijesno. Tacno ... nepotizam, korupcija ... ali tako je svuda u svijetu. Ako imas konekcije i poznanstva mozes uspjeti, ali vecina ljudi nema toliko jake veze. Veze se grade tokom vremena. Sve sto napisa ja bih mogao prenijeti na Engleze recimo ... u NATO bazi sam bio project manager, spasio jedan veliki projekat, pa me englezi uklonise da dovedu nekog mindjusara navijaca Manchestera (ja nisam bio podoban jer sam javno rekao da je Juventus bolji tim). Ista prica je svugdje. Kako se snadjes tako ce ti biti.
A da si strucnjak nakon fakulteta ...

... e do toga treba da se naradis, I nakon bar 5-6 godina i dobrih projekata moci ces reci da znas svoj posao, ali ne I da si strucnjak. Kad nabildas svoj CV nakon bar desetak godina, nekoliko internacionalnih projekata, pises ugovore na engleskom, radis sa medjunarodnim standardima ... tek tada mozes reci da si strucnjak u svom poslu. Ne prije toga.