Bodkin wrote:
ali okupator je okupator. i austrougarska je bila razvijena kad dosla. oni nisu silom nametali katolicku vjeru u bosni pa su svejedno jebeni okupatori. ono sto je smijesno u svakoj ovakvoj raspravi je navijanje. jedan okupator je bolji od drugog zato sto je donio pravu vjeru. drugi zato sto je bio prave vjere. treci jer je bio prave nacije. kazes da se na bosnjake gleda kao na nesto strane. ja ne mislim tako. to sto grupa sovinista i nacionalista ispali takve stvari nije generalno vidjenje koliko god ti mislio da jeste. na islam se gleda na nesto sa strane jer jeste strano. islam se nije ajmo reci ucvrstio u evropi nikad jer turci nisu dosli dalje od beca. dakle islam je dosao u evropu preko hiljadu nakon krscanstva. ali to je danas sve smijesno i samo se budala zesca moze pozivati na nekakve izdaje u vremenu kad pola londona govori arapski
Izvinjavam se sto sam malo isjekao tvoj post i odabrao samo ovaj pasus. To je zato sto se slazem sa vecinom napisanog, pa reko da ne citiram cijeli post. Predugi postovi sa predugim citatima znaju biti dosadni i svaku kritiku da previse filozofiram i razvodnjavam cu uzeti ozbiljno.
Sve fino i lijepo do detalja "na islam se gleda na nesto sa strane jer jeste strano".
Iako nisam vjernik, agnostik po shvatanju religije,.. ipak sam zahvalan za svoj muslimanski bacground jer stvari posmatram iz sire perspektive. Krace receno nemam mentalni blok kada je u pitanju bilo koja religija.
Kod tebe i mnogih ovdje i opcenito na ovim prostorima je primjetan taj mentalni blok. Jednostavno nemogucnost da gledate na islam kao jednu od svjetskih religija, univerzalnu i prisutnu na cijeloj planeti. Cuj domaca i strana religija. na ovom komadicu planete unazad vise hiljada godina od kada Homo Sapiensi hodaju ovuda.
Da li je taj mentalni blok sa korijenom u razvoju evropskih nacija, buduci da su u pubertetu imale konfrontaciju sa islamom pa time stekle stavove o stranoj religiji i taj standard prozet u svim porama.
Da li je mozda bivsa YU sa svojim slavenofilstvom, slavenizmom gdje smo pjevali Hej Slaveni i opcenito imali poimanje identiteta kao slavensko hriscansku tradiciju. Gdje naravno nije bilo mjesta za muslimane kao ravnopravan politicki faktor. Gdje je nepostojanje nove nacije i ravnopravne religije postalo dio tradicije i mentalnog sklopa. Sam sam isto tako razmisljao nekada dok nisam dobio hladan tus i skontao neke stvari.
Da li je mozda u pitanju tek medijska hajka i stvaranje stereotipa danasnjice. Gdje ljudi prave stavove na osnovu medija i stereotipa a ne knjiga i nauka, citanja, ucenja,..
Ta pitanja mi se cesto namecu kada ucestvujem na ovakvim temama. Bez obzira koliko covjek podastro cinjenica i proste logike, naleti na mentalni blok.
Da ne duljim dalje - slijedi odgovor na tvoju teoriju o stranoj vjeri. Mada znam da mentalni blok to nece cak ni filtrirati al hajd. Ipak procitaj pomno sljedece:
Na ovim prostorima imamo ljude u doba neolita i butmirsku kulturu. Religija je
kult zivotinja, majke zemlje, kult lovca. U zeljezno doba dolaze Iliri. Religija mnogobozacka -
kult Sunca, Mjeseca, Zmije, i mnogo raznih bogova zastitnika ovog ili onog. Poslije preovladava helenski uticaj i na ovim prostorija Iliri stuju grcke bogove ili svoja imena za
grcki panteon - porijeklom iz danasnje Grcke i male Azije. Pa dolazi rimski uticaj i grcka imena bogova bivaju zamijenjena rimskim ili ilirskim imenima za bogove identice
rimskom panteonu. Pa dolazi kult
boga Mitre porijeklom iz Persije, vrlo sirok i popularan u svoje vrijeme a u Jajcu postoje i matierijali ostaci kulta. I onda
ranohriscanstvo posredstvom Rimljana i romanizovanih Ilira. I onda dolaze nakratko Goti sa svojim bogovima i onda Slaveni i Avari gdje je
slavenski panteon bio dominantan. Pa dolaze Srbi, Hrvati, Duljebi, Guduskani, Dlomaci, Travunjani, Obodriti,... - religija slavenski panteon - porijeklom sa azijskih stepa. Pa se ovdje stuje
Perun, Svarog, Jarilo, Morana, Svetovid, Veles,.... I onda
cirilometodska tradicija kao obnova ranohriscanstva i prolagodjena slavenskoj kulturi. Pa cirilometodska tradicija biva polako silom i zabranama zamijenjena
katolicanstvom i pravoslavljem u zavisnosti koliko je neciji politicki uticaj dosezao. Pa pojavu hereze dualistickog tipa
manihejstvo sa porijeklom u Persiji, pa
Crkva Bosanska kao narodna crkva najslicnija nekadasnjoj cirilometodskoj tradiciji. Pa slijedi pokusaj nasilnog pokatolicavanja zadnjih godina bosanske drzave i tada dolaze osmanlije i
islam. Dolaze i jevreji i
judeizam, pa poslije ateizam i
agonsticizam. Danas imamo dakle poslije svega
islam, katolicanstvo, pravoslavlje, agnosticizam, i u manjem broju i judeizam, Hare Krisne, vehabizam, protestantizam, Jehove, adventiste,...
Buducnost je neizvjesna oko relgija ali je izvjesno da ce zbog globalizacije i informatike, opce povezanosti biti jos religija i jos vise ateizma i agnosticizma.
I zato kada citam tvoje
"na islam se gleda na nesto sa strane jer jeste strano" - stvarno sam uvjeren da je stvar u mentalnom bloku.