Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tututuuuu

#1101 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by tututuuuu »

stari grad Visegrad wrote:U drugom redu, odmah iza zastave BiH je zatava Hrvatske. Sta radi ta zastava na Bobovcu?
Na Bobvcu nije mejsto zatave Hrvatske niti Htvatskih vojnika.
To se pokazije namjeru okupacije.
Hrvatska nema nista sa Bobovcom. Dosta je prekrajanja historje! To se ne treba trpiti.
pa po broju turskih i arapskih zastava, ja mislim da je okupacija Sarajeva neizbjezna. :D

Sta keze Bakira i SDA, kad ce oni otici na Bobovac? Hoce li i Erdogan doci? :D
zarko.filip

#1102 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zarko.filip »

Fudo387 wrote:
zarko.filip wrote:
Fudo387 wrote:A ko je pisao da je okupator bio dobar ili da je oduzimanje djece humano?
Pa procitaj nekoliko stranica unazad i procitaj opcenoti neke teme na forumu pa ce ti biti jasno.
Procitaj ti i pokusaj da sa razumijevanjem shvatis ono sto ljudi pisu. Niko ne glorifikuje Turke, samo im se mora priznati poprilacan nivo tolerancije prema drugacijem u porodjenju sa recimo katolickom crkvom tog doba.
Poenta je da su oni htijeli silom nametnuti religiju koju su sa sobom donijeli ti bi danas bio Halid. Niko ih nije mogao sprijeciti da to tada naprave, no nisu to uradili jer vjerovao ti ili ne prelazak na Islam zaista mora biti dobrovoljan. Oni koji se doslijedno drze te vjere su bili potpuno svjesni toga. Jer kako drugacije objasniti broj hriscana koji su ostali nakon sto su se povukli? Da si nisu mozda 500 godina sakrivali u nekim misterioznim podzemnim bunkerima?
Ti hoces meni da kazes da su tvoji pretci bili toliko obrazovani pa su procitali Kuran i odmah ukapirali da je to to i presli na Islam?I zato se ti danas zoves Fudo a ne Milan.Pusti ti pricu o tome sta pise u Kuranuu sta je dozvoljeno a sta nije u Islamu.Knjige su lepo napisane samo je problem kako ih ko tumaci.Zamisli nekog Osmanliju u zemlji BiH da se toga pridrzava kao pijan plota.Smesno.Pa da su se pridrzavali toga ne bi ni dolazili na ove prostore niti bi to carstvo bilo toliko.
VCorp

#1103 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

hrasno38 wrote: E pa kad se ovo promjeni mozda onda budemo i mogli pricati o nekim stvarima ali ovo je trenutno ono cim se moze zakonski mahati....

https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDupa ... va%C4%8Dka

Nikad nemoj zaboraviti i jos jednu stvar da su i pod zastavom sa ljiljanima pocinjene neke strasne stvari u Grabovici, Trusini, Uzdolu, Varesu kao i ubistvo fratra i gvardijana u Fojnici itd.....zlocin je zlocin ma ko da ga cini. Zastava sa ljiljanima nije vise zvanicna zastava BiH pa se sa njima mase na svakoj manifestaciji i nek se mase to je i zastava koju ja jedino priznajem ali svidilo mi se to ili ne moram priznati i sahovnicu i onu sa cetiri S a zato je to tako pitaj porodicu Izmetbegovic a ne mene. Ja nisam nikome prodao ni poklonio jedan milimetar BiH a zna se ko jeste prodao i pola BiH i svoje mrtve i zive borce.
I jos jedna stvar pa gdje su ti silni Bosnjaci na Bobovcu??? Kad je Ajvatovica na hiljade i hiljade ih ima......stvar je u tome sto pola Bosnjaka vise cijeni i voli one sto su unistili kraljevinu BiH nego samog kralja, kraljevski grad i kraljicu. Jebi ga ne mogu se nikako poistovjetiti sa imenima jer ja ne sretoh u zivotu bosnjakinu tj muslimanku sa imenom Katarina a niti Bosnjaka tj. muslimana sa imenom Tvrtko!!! Kad toliko volite Bobovac i tu BiH sto ne dajete djeci ta imena????
Pa jesu, samo što oni našu zastavu pokušavaju demonizirati i zabraniti na svaki mogući način. Išli su toliko do toga da su nam sjebali državnu zastavu i zabranili himnu.

Smeta njima zastava jer je imala ljiljane na sebe, iste kojima se idu klanjati svake godine gore na Bobovac kraljici Katarini koja je ljiljane imala na svojoj kruni, koje je onaj kralj bosanski koji gore leži imao na svom grbu ? Ako su zabranjeni ljiljani jer ih asocira na zastavu Armije BiH, zašto onda ja moram gledati zastave Republike Hrvatske jer i ona mene podsjeća na zastavu tzv .Herceg - Bosne zbog šahovnice ? Ista stvar je i sa zastavom Republike Srbije i tzv. VRS ? Što to niko ne kaže pred kamerama ? Što se uvijek mi moramo praviti veći ljudi i popustati im ? Zato ću i ići sljedeće godine, i iz ljubav a pogotovo iz inata. Vidiš da pokušavaju i dalje iste stvari koje su nam radili u Jugoslaviji, eto ti si proživio i Jugoslaviju i rat. Znas o cemu pricam, o njihovom svojatanju svega što je bosanskog porijekla. Od kraljeva, naroda, države do tornjaka.

Ma Izmetbegovića nabijem na onu stvar, ja bih volio da su ga Srbi preklali kad su ga uhvatili na aerodromu jer da je bio neko od onoliko ljudi sposobnijih na vlasti ne bi nam se desile sve što se desilo. I ovi sto ce se javiti zbog moje izjave sa onim on sacuvao ovo - ono. Sacuvao je on moj kurac, ja sam drzao pušku od prvog do zadnjeg dana kao i mnogi ovdje, a on je drzao Narodni trezor, donacije i na kraju je sacuvao to za sebe i svoje uhljebe širom Bosne kojim ovim putem porucujem da su govna najcrnja.

Turkofile i SDA Bosnjake ne moze smatrati patriotama ove države, prve jer nemaju pojma o svojoj historiji a druge jer su u zadnjih 20 godina uništili.

Vec sam pisao tu jednom, vjerovatno nisi procitao da imam dva sina i da obojica imaju nasa stara imena. Ne bih otkrivao zbog identiteta, ali ću ti samo reći da mene SDA i hodža nisu učile ko sam :thumbup:

Živ ti meni bio stari, s tobom je uvijek fino za reći koju.
VCorp

#1104 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

https://www.youtube.com/watch?v=NmbtUImJ3F4

TV Kiseljak napravila reportazu povodom ovog okupljanja na Bobovcu, razgovarali i pokusavali isprovocirati ova dva momka sto su organizvala okupljanje pod ljiljanima. Uglavnom, standard. Kmečanje da su ugrožen itd ...Ja se samo pitam ima li država na svijetu da 13 - 14 % njenih građana ima takve beneficije kakve imaju Hrvati iz BiH ? Ima nas četiri puta više a njima se broje glasovi tako da su jednaki nama, i opet nezadovoljni. Šta hoćete više koji kurac ? Da vam napravimo križ sa Thompsonom koji se vidi sa Mjeseca ? Stvarno mi ih je pun kurac, imate hrvatske pasoše, idite u EU i živite kao ljudi umjesto da tu izigravate veće Hrvate od Starčevića i katolike od Pape.

Pročitao sam sad na internetu da su ta dva momka uporedo snimala reportažu, pokušali su ovi malo namontirati to sve i izvuci iz konteksta. Eto gamadi ...
zarko.filip

#1105 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zarko.filip »

hAZNADAR wrote:
FARMAS wrote:Stvarno sva rsprava na nivou osnovaca :-)
Jednom od tri konstutivna naroda, se brani da nosi svoje zastave i obiljezja, a pri tome ne smetaju primjerice turske u bukvalnom smislu okupatorske zastave srednjovjekovne Bosne koju nose Bosnjaci !? :lol: ko je ovdje lud??
Svako ima pravo na svoje grbove, zastave i obiljezja i pri tome niko nema pravo drugima to da osporava ili nabija na nos !!!
Vidim, stalno se spominju turske zastave kod Bosnjaka i to kao najdominantnija zastava, najcesca, da se to stalno desava, da se to cesto vidi,...

Jeli to stvarno istina ili neki zele da je tako, samo to vide i preuvelicavaju?

Sjecam se da je bilo par puta na prvim utakmicama BiH reprezentacija ali su BHfanaticosi to zabranili. Sjecam se utakmice Hrvatska-Turska prije vise godina kada je istocna strana u inat zapadnoj mahala turskim zastavama. Tipicna huliganska logika i realnost politickih tenzija u podijelnom Mostaru. Nisu se nosale turske zastave zbog slavljenja Turske o kojoj sudionici nisu znali nista vec samo na napakoste strani koja je par godina prije pucala na istocnu stranu prilikom proslave pobjede repke susjedne drzave i ubila par ljudi. Vidio sam turske zastave i na Ajvatovici devedesetih ali ne vise, vidio sam i na davnim SDA mitinzima, ali vise ne.
Turske zastave nisu nista drugo no odraz gluposti i neukosti nekih ljudi koji imaju vrlo heterogeno poimanje identiteta. Pored turskih zastava sam vidio i zastave Saudije tu i tamo, Pakistana mislim i tabut zastave ali to je bilo davno i sporadicno - sudionici su vjerovatno kontali da je to cool i mozda tako treba.

Sve u svemu - turske zastave su bile i ostale minorna i sporadicna pojava i sa vremeno sve rjedja. Na svim manifestacijama, prvenstveno sportskim,.. dominira u 99% slucajeva drzavna zastava BiH i ljiljani. Pa ako neko samo primjecuje i uvelicava turske zastave, i govori uuuu Bosnjaci masu tuskim zastavama - prije ce biti do privatnih demona i zeljene slike.
Nemoj da ti postavljam linkove sa snimcima slavlja iz Sarajeva posle te utakmice.Nego,da su slucajno igrali Hrvatska-Rusija,Irska,Spanija da li bi u tom delu Mostara nosili ruske,irske,spanske zastave?
stari grad Visegrad

#1106 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by stari grad Visegrad »

hrasno38 wrote:
stari grad Visegrad wrote:U drugom redu, odmah iza zastave BiH je zatava Hrvatske. Sta radi ta zastava na Bobovcu?
Hrvatska nema nista sa Bobovcom. Dosta je prekrajanja historje! To se ne treba trpiti.
To je zastava jednog od konstutivnih naroda ove drzave.... - nisam znao da je zastava BH Hrvata zastava Hrvatske. Valjda vazi ona plavo-zuta za sve?
Nisu ti smetali hrvtaski vojnici kad se oslobadjala Krajina niti su ti smetali ako si iz Sarajeva kada je negdje u ljeto 95 godina u Sarajevu bila jedinica HV iz Splita....niti kada su zajedno sa A BiH jurisali prema Banja Luci...niti kada su topovima sa Hrvatske strane 95 godine davali podrsku A BiH u prodoru ka Banja Luci itd itd....... -tad je bio rat i zajednicki neprijatelj, isti interesi, a danas je mir i postoje neovisne drzave i njihove histroje.
ajmo sad hrvatomrsci poklopite se po usima slika vam je ispricala svu pricu i demantovala onog jadnika sto je temu postavio- nisam nikad bio hrvatomrzac, dalkeo od toga, imam Hrvata u familiji. Jednimo me zanima pravda
Hrvati nemaju nistaq sa Bobovcem i to je 100% tacno ali nemaju ni muslimani osim sto su ga unistili zajedno sa kraaljevstvom i kraljom - Bobovac nisu unistili Bosnajni, vec Osmanlije. Ti podmeces i pises muslimani, mozda oni muslimani iz Indonezije?
prog321

#1107 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

pasha078 wrote:
prog321 wrote:Cuj, nije bilo bezemljasa, nije bilo krscana spahija poslije 1500e ?
Pa odakle svi oni kmetovi? Odakle svi oni pravoslavni aristokrati? Obilici I Karadjordjevici su bili najveci zemljoposjednici u Srbiji.
Ne sjecam se da su primili Islam. wtf? :-)
Kakvi Obilici?? Karadjordjevici?? Trgovci svinjama, siromasna familija....

De navedi nekog spahiju nakon 1500.
Sve i jedan pravoslavni veci aristokrata/zemljoposjednik je morao biti spahija. Sto znaci da u slucaju rata mora da ustupi sebe i svoje vojnike sandzak begu.
Ti si se zbunio jer nakon 16 stoljeca nije bilo vise osvajanja, tj, nove zemlje za raspodjeliti , pa si zamislio da je sveukupno timarstvo ukinuto , pogotovo nad krscanima.
To bi bila glupost. Krscanstvo, tacnije krcanske crkve i manastiri dozviljavaju upravo svoj bum poslije 16 stoljeca. Krscani se opismenuju, zaposljavaju se u administraciji. Nova krscanska naselja i gradovi rastu. Imaju svoje sudstvo i skolstvo. itd. itd. :-D
hAZNADAR

#1108 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

ali okupator je okupator. i austrougarska je bila razvijena kad dosla. oni nisu silom nametali katolicku vjeru u bosni pa su svejedno jebeni okupatori. ono sto je smijesno u svakoj ovakvoj raspravi je navijanje. jedan okupator je bolji od drugog zato sto je donio pravu vjeru. drugi zato sto je bio prave vjere. treci jer je bio prave nacije. kazes da se na bosnjake gleda kao na nesto strane. ja ne mislim tako. to sto grupa sovinista i nacionalista ispali takve stvari nije generalno vidjenje koliko god ti mislio da jeste. na islam se gleda na nesto sa strane jer jeste strano. islam se nije ajmo reci ucvrstio u evropi nikad jer turci nisu dosli dalje od beca. dakle islam je dosao u evropu preko hiljadu nakon krscanstva. ali to je danas sve smijesno i samo se budala zesca moze pozivati na nekakve izdaje u vremenu kad pola londona govori arapski
Izvinjavam se sto sam malo isjekao tvoj post i odabrao samo ovaj pasus. To je zato sto se slazem sa vecinom napisanog, pa reko da ne citiram cijeli post. Predugi postovi sa predugim citatima znaju biti dosadni i svaku kritiku da previse filozofiram i razvodnjavam cu uzeti ozbiljno.

Sve fino i lijepo do detalja "na islam se gleda na nesto sa strane jer jeste strano". :D

Iako nisam vjernik, agnostik po shvatanju religije,.. ipak sam zahvalan za svoj muslimanski bacground jer stvari posmatram iz sire perspektive. Krace receno nemam mentalni blok kada je u pitanju bilo koja religija.

Kod tebe i mnogih ovdje i opcenito na ovim prostorima je primjetan taj mentalni blok. Jednostavno nemogucnost da gledate na islam kao jednu od svjetskih religija, univerzalnu i prisutnu na cijeloj planeti. Cuj domaca i strana religija. na ovom komadicu planete unazad vise hiljada godina od kada Homo Sapiensi hodaju ovuda.

Da li je taj mentalni blok sa korijenom u razvoju evropskih nacija, buduci da su u pubertetu imale konfrontaciju sa islamom pa time stekle stavove o stranoj religiji i taj standard prozet u svim porama.

Da li je mozda bivsa YU sa svojim slavenofilstvom, slavenizmom gdje smo pjevali Hej Slaveni i opcenito imali poimanje identiteta kao slavensko hriscansku tradiciju. Gdje naravno nije bilo mjesta za muslimane kao ravnopravan politicki faktor. Gdje je nepostojanje nove nacije i ravnopravne religije postalo dio tradicije i mentalnog sklopa. Sam sam isto tako razmisljao nekada dok nisam dobio hladan tus i skontao neke stvari.

Da li je mozda u pitanju tek medijska hajka i stvaranje stereotipa danasnjice. Gdje ljudi prave stavove na osnovu medija i stereotipa a ne knjiga i nauka, citanja, ucenja,..

Ta pitanja mi se cesto namecu kada ucestvujem na ovakvim temama. Bez obzira koliko covjek podastro cinjenica i proste logike, naleti na mentalni blok.

Da ne duljim dalje - slijedi odgovor na tvoju teoriju o stranoj vjeri. Mada znam da mentalni blok to nece cak ni filtrirati al hajd. Ipak procitaj pomno sljedece:

Na ovim prostorima imamo ljude u doba neolita i butmirsku kulturu. Religija je kult zivotinja, majke zemlje, kult lovca. U zeljezno doba dolaze Iliri. Religija mnogobozacka - kult Sunca, Mjeseca, Zmije, i mnogo raznih bogova zastitnika ovog ili onog. Poslije preovladava helenski uticaj i na ovim prostorija Iliri stuju grcke bogove ili svoja imena za grcki panteon - porijeklom iz danasnje Grcke i male Azije. Pa dolazi rimski uticaj i grcka imena bogova bivaju zamijenjena rimskim ili ilirskim imenima za bogove identice rimskom panteonu. Pa dolazi kult boga Mitre porijeklom iz Persije, vrlo sirok i popularan u svoje vrijeme a u Jajcu postoje i matierijali ostaci kulta. I onda ranohriscanstvo posredstvom Rimljana i romanizovanih Ilira. I onda dolaze nakratko Goti sa svojim bogovima i onda Slaveni i Avari gdje je slavenski panteon bio dominantan. Pa dolaze Srbi, Hrvati, Duljebi, Guduskani, Dlomaci, Travunjani, Obodriti,... - religija slavenski panteon - porijeklom sa azijskih stepa. Pa se ovdje stuje Perun, Svarog, Jarilo, Morana, Svetovid, Veles,.... I onda cirilometodska tradicija kao obnova ranohriscanstva i prolagodjena slavenskoj kulturi. Pa cirilometodska tradicija biva polako silom i zabranama zamijenjena katolicanstvom i pravoslavljem u zavisnosti koliko je neciji politicki uticaj dosezao. Pa pojavu hereze dualistickog tipa manihejstvo sa porijeklom u Persiji, pa Crkva Bosanska kao narodna crkva najslicnija nekadasnjoj cirilometodskoj tradiciji. Pa slijedi pokusaj nasilnog pokatolicavanja zadnjih godina bosanske drzave i tada dolaze osmanlije i islam. Dolaze i jevreji i judeizam, pa poslije ateizam i agonsticizam. Danas imamo dakle poslije svega islam, katolicanstvo, pravoslavlje, agnosticizam, i u manjem broju i judeizam, Hare Krisne, vehabizam, protestantizam, Jehove, adventiste,...
Buducnost je neizvjesna oko relgija ali je izvjesno da ce zbog globalizacije i informatike, opce povezanosti biti jos religija i jos vise ateizma i agnosticizma.

I zato kada citam tvoje "na islam se gleda na nesto sa strane jer jeste strano" - stvarno sam uvjeren da je stvar u mentalnom bloku.
hAZNADAR

#1109 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

zarko.filip wrote:
Nemoj da ti postavljam linkove sa snimcima slavlja iz Sarajeva posle te utakmice.Nego,da su slucajno igrali Hrvatska-Rusija,Irska,Spanija da li bi u tom delu Mostara nosili ruske,irske,spanske zastave?
Vjerovatno ne ali nije iskljuceno. Turska se danas dozivljava kao prijatelj, politicki saveznik. Isto kao Rusi u BL gdje sam licno vidio i ruske zastave i sliku Putina. Sve su to minorne pojave i znamo jako dobro da danas 99% zastava su drzavna i ljiljani. turske zastave su bile i ostale glupiranje manjine.
hAZNADAR

#1110 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

hrasno38 wrote:

Mislim da bi ovu temu trebalo sada preimenovati u "BiH u srednjem vijeku i za vrijeme Otomanskog carstva" jer je pokretac teme jednostavno sjeban jednom jedinom slikom kao i njegovi simpatizeri!!!!! :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :nargila:
Ova tema je skrenula u otomane zahvaljujuci tvojoj islamofobiji i mrznji. Vidim opet poslije svih objasnjenja i dalje plasiras tezu o domacim i stranim imenima i nepostojece definicije kako se Bosnjak moze ili ne smije zvati. Tema sjebana jednom slikom? Boze na koga ja potrosih vrijeme. Neznam samo jesi li zaglupio od mrznje ili si zbog gluposti poceo mrziti. Sigurno je da si i jedno i drugo.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1111 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

stari grad Visegrad wrote:
hrasno38 wrote:
To je zastava jednog od konstutivnih naroda ove drzave.... - nisam znao da je zastava BH Hrvata zastava Hrvatske. Valjda vazi ona plavo-zuta za sve?
Nisu ti smetali hrvtaski vojnici kad se oslobadjala Krajina niti su ti smetali ako si iz Sarajeva kada je negdje u ljeto 95 godina u Sarajevu bila jedinica HV iz Splita....niti kada su zajedno sa A BiH jurisali prema Banja Luci...niti kada su topovima sa Hrvatske strane 95 godine davali podrsku A BiH u prodoru ka Banja Luci itd itd....... -tad je bio rat i zajednicki neprijatelj, isti interesi, a danas je mir i postoje neovisne drzave i njihove histroje.
ajmo sad hrvatomrsci poklopite se po usima slika vam je ispricala svu pricu i demantovala onog jadnika sto je temu postavio- nisam nikad bio hrvatomrzac, dalkeo od toga, imam Hrvata u familiji. Jednimo me zanima pravda
Hrvati nemaju nistaq sa Bobovcem i to je 100% tacno ali nemaju ni muslimani osim sto su ga unistili zajedno sa kraaljevstvom i kraljom - Bobovac nisu unistili Bosnajni, vec Osmanlije. Ti podmeces i pises muslimani, mozda oni muslimani iz Indonezije?
Hehehhehe kako se pravis lud da je to cudo jedno.....Bosna i Hercegovina nije kao Hrvatska drzava Hrvata, kao Srbija drzava Srba vec BiH he bila oduvijek drzava i Hrvata i Srba i Muslimana danasnjih Bosnjaka. Mislim ovaj termin "oduvijek" je vrlo klizav tako da sasvim sigurno znas sta hocu da kazem. Da ako nisi znao postoji zastava drzave BiH, pa onda postoje zastave entiteta, pa onda postoje zastave kantona ali takodje postoje i nacionlane zastave naroda koji zive u BiH. Pa da ta plavo zuta i jeste na slici u prvom redu u pocasnoj sredini gdje joj i jeste mjesto. Dakle da ne idemo u sirinu vrlo jednostavno "Bosnjaci u ovoj drzavi nece nikada moci odredjivati cim ce mahati BH Hrvati i Srbi a to naravno vazi i obratno ako se drukcije ne uredi zakonom. Tacka jedan THE END!!
Pa kad su tada mogli pomagati nasoj armiji i tracati po BiH zasto sada ne bi mogli setati u miru???? Ne svidja se to Bosnjacima??? Koga boli ona stvar kome se svidja. Ne svidja se ni meni islamizacija Sarajeva, dovodjenje Arapa na svaki cosak, ne svidja mi se takarenje dzamija na svako slobodno mjesto u gradu ali jebi ga to je tako i ja to ne mogu mijenjati.
Pravda nema nikakve veze sa tvojom pricom jer u ovoj povorci nema apsolutno nista nepravedno. Nepravedno je da Hrvati ne daju Velezu da igra pod Bijelim Brijegom, na svom stadionu....to je nepravedno a ovo je samo jedan kolona ljudi koja jednostavno Bobobac gleda kao neko svetiste i niti su ga spalili niti su ga prekrstili.
Bobovac su unistili oni ciju su vjeru prihvatili preci danasnjih Bosnjaka i to ponosno isticu. Vidis meni i to ne smeta jer svako ima pravo na svoj izvbor. Ali evo ako ce ti bili lakse reci cemo ovako......ljudi iz vjere kojoj i sam pripadas su unistili najvecu Bosnu i Herecegovinu ikada??? Jesam li sta slagao???? I cemu pitanja o Muslimanima....pa Musliman si bio sve do 1993 godine kad je to promjenjeno u Bosnjak.
hrasno38

#1112 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hAZNADAR wrote:
hrasno38 wrote:

Mislim da bi ovu temu trebalo sada preimenovati u "BiH u srednjem vijeku i za vrijeme Otomanskog carstva" jer je pokretac teme jednostavno sjeban jednom jedinom slikom kao i njegovi simpatizeri!!!!! :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :nargila:
Ova tema je skrenula u otomane zahvaljujuci tvojoj islamofobiji i mrznji. Vidim opet poslije svih objasnjenja i dalje plasiras tezu o domacim i stranim imenima i nepostojece definicije kako se Bosnjak moze ili ne smije zvati. Tema sjebana jednom slikom? Boze na koga ja potrosih vrijeme. Neznam samo jesi li zaglupio od mrznje ili si zbog gluposti poceo mrziti. Sigurno je da si i jedno i drugo.
E nek si ti nama svima sve objasnio i otvorio nam oci i dabogda svako bio islamofob kao sto sam ja a najjace oruzje vam je da ko kokice placete kada vam se saspe nesto u lice kako je neko islamofob. Rekao sam ti indijanac da sam islamofob ispalio bi se odavde davno tamo gdje islam zivi samo u budzacima ali meni ne smetaju muslimani niti ce ikada smetati nego mi smeta stoka koja pod krinkom islama unisti ovu zemlju. Ajd sad dovidjento zastitnice Bobovca......bog te u ovoj zemlji sve nakaradno 550 godina nakon sto je taj Bobovac sravnio sa zemljom neki "Mehmed 2" i unistio snove kraljevine BiH opet neki "Mehmed 22" 2015 tvrdi da je on najautohtoniji zastitnik tog nekada vaznog grada i drzi nam predavanja o kraljevini Bosni i Hercegovini i kao drzo bi predavanja ko ima pravo i koje zastave da nosa po Bobovcu. Dobra zajebancija do bola!!!
Last edited by hrasno38 on 01/11/2015 01:39, edited 1 time in total.
ABH017

#1113 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by ABH017 »

Bez namjere da bilo koga uvrijedim, reći ću samo da je naš narod generalno glup, zaostao, neobrazovan i povodljiv. Ovim mislim na sve stanovnike jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.
Dokle god svi građani (i seljaci), stanovnici Bosne i Hercegovine, ne budu shvatili da trebaju da se okrenu jedni drugima i krenu u ekonomsko osnaživanje svoje domovine, neće nikom biti dobro. Nema koristi od turskih, arapskih, srbijanskih i hrvatskih vlada, osim za elite u sva tri naroda. Još malo pa neće imati ni penziju da isplate. A baš briga sve njih za nas.
hAZNADAR

#1114 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hAZNADAR »

hrasno38 wrote:

E nek si ti nama svima sve objasnio i otvorio nam oci i dabogda svako bio islamofob kao sto sam ja a najjace oruzje vam je da ko kokice placete kada vam se saspe nesto u lice kako je neko islamofob. Rekao sam ti indijanac da sam islamofob ispalio bi se odavde davno tamo gdje islam zivi samo u budzacima ali meni ne smetaju muslimani niti ce ikada smetati nego mi smeta stoka koja pod krinkom islama unisti ovu zemlju. Ajd sad dovidjento zastitnice Bobovca......bog te u ovoj zemlji sve nakaradno 550 godina nakon sto je taj Bobovac sravnio sa zemljom neki "Mehmed 2" i unistio snove kraljevine BiH opet neki "Mehmed 22" 2015 tvrdi da je on najautohtoniji zastitnik tog nekada vaznog grada i drzi nam predavanja o kraljevini Bosni i Hercegovini i kao drzo bi predavanja ko ima pravo i koje zastave da nosa po Bobovcu. Dobra zajebancija do bola!!!
Ja inace rijetko za nekoga kazem da je islamfob.
U BiH se precesto ta etiketa upotrijebi za nekoga ko to nije. Cesto se zloupotrijebi ili upotrijebi kao fraza. Uvijek su mi se gadile prozivke islamofoba od strane bivseg reisa Cerica, Fatmira Alispahica, SDA minderasa,... gdje su svaku kritiku na svoj racun tumacili kao islamofobiju.
Gdje se sva korupcija, neznanje, lopovluk,.... od strane IZ, SDA,... krila iza islama pa se pokusala stvoriti slika da ako neko kritikuje ocigledan lopovluk - taj je islamofob.
Mene su isto ovdje mnogi tako etiketirali zato sto sam IZ, reisa, SDA nazivao budalama, lopovima,... Fatmira fasistom, kada sam ismijavao bludnjinu titulaciju za dzamiju - islamofob. kada sam kritikovao vehabije - jedino sto su znali reci u odbranu je islamofob.
Dakle ta etiketa se olako lijepi i upotrebljava i meni se licno gadi tolika upotreba toga.

I kada ti ja kazem da jesi islamofob - onda znaj da jesi. Tako su te nazvali i pojedini ovdje od kojih nisam nikada cuo da su nekoga tako etiketirali. Toliki si islamofob i toliko mrzis islam da mozes pozirati kao primjer toga.
Ja nisam vjernik niti me pogadja tvoja islamofobija, tvoje rijeci ne izazivaju emocije kod mene, uopce me ne ljute tvoja baljezganja o islamu,... ali tvoja islamofobija je hendikep da u ovoj ili bilo kojoj slicnoj temi uopce ucestvujes.
Poklanjam tome paznju samo zato sto to nazalost postaje navika samodeklarisanih nacinalnih Bosanaca i muletietnicara. Tu ideju mnogi svjesno ili nesvjesno crne i prave nepopularnom jer ne mogu sakriti svoju islamofobiju i razlicite arsine u poimanju vjera i nacija.
breuer

#1115 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by breuer »

ABH017 wrote:Bez namjere da bilo koga uvrijedim, reći ću samo da je naš narod generalno glup, zaostao, neobrazovan i povodljiv. Ovim mislim na sve stanovnike jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.
Nit šta dodat, nit šta oduzet.

Nažalost.
Yug

#1116 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Yug »

Ne znam kako se na ovoj temi doslo do islamofobije,pa sam naziv govori o croatofobiji :-D :-D ,ovde jos treba objasnjavati ljudima da su Hrvati KONSTITUTIVAN narod ove zemlje.
Zar ne trebamo pricati zasto medzlis islamske zajednice u Brezi svake godine odaje pocast sahranjenom okupatorskom turskom vojniku kod Bobovca. :-D
prog321

#1117 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by prog321 »

pasha078 wrote:
prog321 wrote:
Sve i jedan pravoslavni veci aristokrata/zemljoposjednik je morao biti spahija. Sto znaci da u slucaju rata mora da ustupi sebe i svoje vojnike sandzak begu.
Ti si se zbunio jer nakon 16 stoljeca nije bilo vise osvajanja, tj, nove zemlje za raspodjeliti , pa si zamislio da je sveukupno timarstvo ukinuto , pogotovo nad krscanima.
To bi bila glupost. Krscanstvo, tacnije krcanske crkve i manastiri dozviljavaju upravo svoj bum poslije 16 stoljeca. Krscani se opismenuju, zaposljavaju se u administraciji. Nova krscanska naselja i gradovi rastu. Imaju svoje sudstvo i skolstvo. itd. itd. :-D
Ok sad vidim da ti pojmovi nisu jasni, moras prelistati literaturu.
Spahija je pravna kategorija sa jasnim znacenjem u Osmanskoj imperiji, dakle nije predmet interpretacijama. Spahija je pripadnik askera, uglavnom konjanik, koji na ime vojne sluzbe uziva, u vecini situacija, zemljisni posjed ( u nekim rjedjim situacijama timar moze biti i prihod od carina ili nesto drugo, novcane prirode). Timar daje sultan beratom.
Ti mijesas te pravoslavne nazovi aristokrate sa spahijama. Vjerovatno mislis na knezove. Knezovi nisu spahije, jer ne uzivaju posjed na ime vojne sluzbe. Oni uzivaju neke druge povlastice, npr pravne prirode, a imaju isto tako obaveze, npr sakupiti porez, obezbijediti hranu askerima i sl.

Ponovo te pitam, navedi mi poimence krscanskog spahiju u Bosni nakon 1500.
Tebi fali osnovne shvatanje osmanskog carstva. :-D
U tom carstvu sve do pretkraj postojale su samo dvije vrste ljudi: vojnici i trgovci.
Nisi mogao biti zemljoposjednik ako nisi ucestovao u vojnim pohodima. Trgovci su tek u 19 vijeku postajali veci zemljoposjednici i uvezali se aristokratsku lozu.
Krscani aristokrati su dobijali timare po svojoj zasluzi iako neki nisu imali oficijalni status spahije. Zapamti da je sva zemlja imala samo jednog vlasnika a on se zvao Sultan. I on je dodjeljivao tu imovinu na koriscenje po zasluzi. Bez obzira da li bio krcan ili musliman, morao si zemlju zasluziti vojnim putem.
Uzmimo primjer Vlaha u bosanskoj Krajini. Osmanlije su njima dodjeljivali zemlju. Ako si imao vece vaznosti za osmansku vojsku, dobijao bi veci timar. I ti timaraoici su imali skoro iste ovlasti kao spahije. Morali su sudjelovati u vojnim pohodima, nisu morali placati porez, imali pravo nosenja oruzja u mirnodobskim uslovima. itd.
hrasno38

#1118 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Yug wrote:Ne znam kako se na ovoj temi doslo do islamofobije,pa sam naziv govori o croatofobiji :-D :-D ,ovde jos treba objasnjavati ljudima da su Hrvati KONSTITUTIVAN narod ove zemlje.
Zar ne trebamo pricati zasto medzlis islamske zajednice u Brezi svake godine odaje pocast sahranjenom okupatorskom turskom vojniku kod Bobovca. :-D
Islamofobija je kad kazes istinu. Kada kazem da Hrvati i Srbi nemaju veze sa Bobovcem to je OK i tu se slazemo. Kad kazem ako imaju Bosnjaci veze sa Bobovcem onda imaju i BH Hrvati i BH Srbi e tu vec pocinju problemi jer su kao Bosnjaci potomci Bosnjana a Hrvati i Srbi iz BiH nisu. Kad kazem da su neki ljudi islamske vjeroispovjesti srusili najvece BH kraljevstvo ikada onda sam islamofob!!! Kad kazem da se uce dove onima koji su srusili Bobovac onda sam islamofob. Ali cu punoviti dabogda vam svako bio neprijkatelj islama kao sto sam ja. Sad sam se zabrionuo morat cu popricati sa nekim clanovima familije koji su muslimani da li sam islamofob. :( hahahah ma ne pada mi na pamet radi tvrdnji nekih anonimusa da sam sebe provjeravam. Kad mi to kazu neki vazni forumasi onda cu se zabrinuti a te epitete nisam dobio od 2004 sve dok se nisu pojavili ovi neki novi indijanci i jazavci nepokolebljvi branici Bosnjastva van Bosne i Hercegovine. Evo opet se nesto zvecka oruzjem nadam se da ako zapuca se vidimo u A BiH......a jazavci imate li vi muda za tako nesto.....da date zivot za svoju domovinu,!!!!
Yug

#1119 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Yug »

hrasno38 wrote:
Yug wrote:Ne znam kako se na ovoj temi doslo do islamofobije,pa sam naziv govori o croatofobiji :-D :-D ,ovde jos treba objasnjavati ljudima da su Hrvati KONSTITUTIVAN narod ove zemlje.
Islamofobija je kad kazes istinu. Kada kazem da Hrvati i Srbi nemaju veze sa Bobovcem to je OK i tu se slazemo. Kad kazem ako imaju Bosnjaci veze sa Bobovcem onda imaju i BH Hrvati i BH Srbi e tu vec pocinju problemi jer su kao Bosnjaci potomci Bosnjana a Hrvati i Srbi iz BiH nisu. Kad kazem da su neki ljudi islamske vjeroispovjesti srusili najvece BH kraljevstvo ikada onda sam islamofob!!! Kad kazem da se uce dove onima koji su srusili Bobovac onda sam islamofob. Ali cu punoviti dabogda vam svako bio neprijkatelj islama kao sto sam ja. Sad sam se zabrionuo morat cu popricati sa nekim clanovima familije koji su muslimani da li sam islamofob. :( hahahah ma ne pada mi na pamet radi tvrdnji nekih anonimusa da sam sebe provjeravam. Kad mi to kazu neki vazni forumasi onda cu se zabrinuti a te epitete nisam dobio od 2004 sve dok se nisu pojavili ovi neki novi indijanci i jazavci nepokolebljvi branici Bosnjastva van Bosne i Hercegovine. Evo opet se nesto zvecka oruzjem nadam se da ako zapuca se vidimo u A BiH......a jazavci imate li vi muda za tako nesto.....da date zivot za svoju domovinu,!!!!
Pa vise imaju islamofoba u Svedskoj i EU nego na balkanu,ovde i npr. najveci srpski sovinisti kazu to su nasa braca islamske vjeroispovjesti :-D .Mitovi su nekada dobri a nekada losi za jednu naciju ali nijedan mit ne moze razbiti cinjenicu da malo danasnjih stanovnika BiH ima veze sa stanovnistvom srednjovjekovne Bosne osim u slovenskom porijeklu.Potomke stanovnistva srednjovjekovne Bosne mozemo naci danas u Bursi i Istanbulu u Turskoj (OSTAJTE OVDE SUNCE TUDJEG NEBA NECE VAS GRIJATI KO STO OVO GRIJE.Aleksa Santic),mozemo ih naci u dalmaciji i ostrvima dalmatinskim,u slavoniji takodje pa i u danasnjoj Srbiji.
VCorp

#1120 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

Mozemo pričati i o tome kako su bosanski Hrvati Turcima predali i izdali zadnjeg bosanskog kralja koji je obezglavljen gore u Krajini ?

Jebo medžlis i IZ, oni nisu predstavnici naroda već muslimana. I to prvenstveno dežurnih SDA muslimana. Ono što je Katolička crkva za HDZ to je IZ za SDA. Ja sam se davno ogradio od IZ, a poručujem i ostalim ljudima koji se smatraju već muslimanima ( ja ne) da proucavaju svoju religiju, klanjaju za sebe i da tim šupcima ne plaćaju nikakve poreze, harače i ostale gluposti iz kojih muftija voza nove BMW - ove a bivsi reis kupuje stanove kćerci po Sarajevu. Ko god je uključen kao musliman u IZ BiH na jedan način učestvuje u lopovluku.

Prije par godina, naravno pred izbore, dovukao dupe reis Cerić u Cazin da se klanja kao pred duše žrtvama Cazinskog ustanka. A kome si ti dosao klanjati, bio član UDBA -e, a taj narod se nije pobunio protiv komunista kako je on naglašavao ( htio sjebati SDP kao opoziciju ) već za hranu. Naravno ekipa je to popusila, SDA ubjedljivo pobijedila a covjeku koji je napisao pismo kako je njegovom ubijenom djedu bila dženaza i da to nema veze sa politikom isti ti muslimani su jebavali uzduz i poprijeko. Zato jebo te Islamska zajednica, oni ne predstavljaju nista osim produzene ruke SDA za mobilizaciju seljačina sa dna kace i vrha brda.
Yug

#1121 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Yug »

VCorp wrote:
Mozemo pričati i o tome kako su bosanski Hrvati Turcima predali i izdali zadnjeg bosanskog kralja koji je obezglavljen gore u Krajini ?

Jebo medžlis i IZ, oni nisu predstavnici naroda već muslimana. I to prvenstveno dežurnih SDA muslimana. Ono što je Katolička crkva za HDZ to je IZ za SDA. Ja sam se davno ogradio od IZ, a poručujem i ostalim ljudima koji se smatraju već muslimanima ( ja ne) da proucavaju svoju religiju, klanjaju za sebe i da tim šupcima ne plaćaju nikakve poreze, harače i ostale gluposti iz kojih muftija voza nove BMW - ove a bivsi reis kupuje stanove kćerci po Sarajevu. Ko god je uključen kao musliman u IZ BiH na jedan način učestvuje u lopovluku.

Prije par godina, naravno pred izbore, dovukao dupe reis Cerić u Cazin da se klanja kao pred duše žrtvama Cazinskog ustanka. A kome si ti dosao klanjati, bio član UDBA -e, a taj narod se nije pobunio protiv komunista kako je on naglašavao ( htio sjebati SDP kao opoziciju ) već za hranu. Naravno ekipa je to popusila, SDA ubjedljivo pobijedila a covjeku koji je napisao pismo kako je njegovom ubijenom djedu bila dženaza i da to nema veze sa politikom isti ti muslimani su jebavali uzduz i poprijeko. Zato jebo te Islamska zajednica, oni ne predstavljaju nista osim produzene ruke SDA za mobilizaciju seljačina sa dna kace i vrha brda.
OK,ali imamo problem sto ta politika i SDA ubjedljivo ima podrsku na svim izborima u BiH od 1990.
zarko.filip

#1122 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zarko.filip »

VCorp wrote:

Da ne zaboravimo i SPC i srpske partije.Nikako ljudi da dokuce da religije nemaju apsolutno nikakve veze sa crkvama,dzamijama.Bogu se mogu moliti i u svojoj kuci i nema potrebe da idem u navedene ustanove.
Nego da se vernici vrate nasim predcima koji su se Bogu molili na livadama(kako neko ovde napisa).
Kitrona

#1123 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

Zato mene općenito smetaju organizirane religije. Glumi se nekakvo "bratstvo i sestrinstvo" a svak gleda svoja posla u najboljem slučaju.
VCorp

#1124 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

Yug wrote:
VCorp wrote:

OK,ali imamo problem sto ta politika i SDA ubjedljivo ima podrsku na svim izborima u BiH od 1990.
Pa imamo kad je tako napravljen čitav sistem. Mogu pobijediti samo klerofašisti. Zamisli da ima normalna stranka pa da za nju glasaju u većini sva tri naroda, evo recimo Naša stranka ( bubam ). Da imaš sva tri predsjednika i ministre iz iste stranke, oni bi se lako dogovorili među sobom. Ali ne, ako nisi veliki vjernik onda nisi ni konstitutivan, a ako nisi veliki konstitutivac onda nisi ni uhljeb. Činjenica je da narod u BiH živi 20 godina bez rata, shvataju svi ko se na kraju okoristio, većina i ne ide na izbore a oni koji idu glasaju za one što su im poslove dali. Glasovi se kupuju za 50 maraka pred izbornim mjestima, ponesu ispunjen listić i donesu drugi prazan i tako dalje. To svi znamo, zna dijete iz osnovne kao i policija pa se ne poduzima ništa.

A s druge strane trgovine, firme i ostalo rade, zaposljavaju sve narode i opet se stvara suživot. Ljudi polako to shvataju, a kad napokon se svi ujedine onda će onim šupcima što su nas 20 godina pravili budalama biti takav pad i ćuza da će im Goli Otok biti pičkin dim.
VCorp

#1125 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

zarko.filip wrote:
VCorp wrote:

Da ne zaboravimo i SPC i srpske partije.Nikako ljudi da dokuce da religije nemaju apsolutno nikakve veze sa crkvama,dzamijama.Bogu se mogu moliti i u svojoj kuci i nema potrebe da idem u navedene ustanove.
Nego da se vernici vrate nasim predcima koji su se Bogu molili na livadama(kako neko ovde napisa).
Ne boj se, ne zaboravljamo mi ni popove i istočno - pedofilsku ekipu. Dobro si to objasnio, ljudi nikako da shvate da religija i vjera/bog nisu isto. Religija ne treba nikome, to je institucija nastala od čovjeka da može kontrolirati druge. Dovoljan ti je primjer o tome kako Isus govori da ne treba ubijati nikoga a pape kroz čitavu historiju slale vojnike da kolju i spaljuju ove ili one, blagosiljali zločince itd ... Bog nema člansku karticu, ali crkva i džamije imaju.

Kako god, ima i to zadnje logike. Dok smo bili rodnovjerni makar se nismo klali međusobno.
Post Reply