Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Drinski

#1101 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

probook wrote:Kupujem uglavnom domaće ali sa forsiranjem Binga pretjerujete. Kada vlasnik toliko voli BiH i tako je dobar bla bla bal zašto radnicima ne da veće plate? Ima odakle jer svake godine ima ogromnu dobit. Ja ne znam ni jednog radnika u Bingu da je zadovoljan platom, nego svi rade zato što moraju i nemaju gdje drugo.
:thumbup:
Manu

#1102 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Manu »

nosara wrote:
Manu wrote:Zašto sada stati! Mislim da bojkot treba proširiti i na Vatikan, khm:

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... udi-srpske

E moje zlatne ribice...
Dosadan si... :D
Znas ti znas, jel' da?
StupskaBitanga

#1103 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by StupskaBitanga »

Drinski wrote:
probook wrote:Kupujem uglavnom domaće ali sa forsiranjem Binga pretjerujete. Kada vlasnik toliko voli BiH i tako je dobar bla bla bal zašto radnicima ne da veće plate? Ima odakle jer svake godine ima ogromnu dobit. Ja ne znam ni jednog radnika u Bingu da je zadovoljan platom, nego svi rade zato što moraju i nemaju gdje drugo.
a ostali trgovci inače daju hiljadu maraka platu za posao trgovca
Ma ne mogu rende kora mislim stvarno
nosara

#1104 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

Manu wrote:
nosara wrote:
Manu wrote:Zašto sada stati! Mislim da bojkot treba proširiti i na Vatikan, khm:

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... udi-srpske

E moje zlatne ribice...
Dosadan si... :D
Znas ti znas, jel' da?
Pusti ljude da zive i kupuju domace... Uopste nije bitan povod ni razlog, to treba postat mantra i jedini nacin zivota u ovoj napacenoj zemlji, inace zivota nece bit...!

Image
Drinski

#1105 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

StupskaBitanga wrote:
Drinski wrote:
a ostali trgovci inače daju hiljadu maraka platu za posao trgovca
Ma ne mogu rende kora mislim stvarno
Ni oni ne daju.
Sustina je price da se svi rukovode svojim ekonomskim interesom, a ne patriotizmom.
StupskaBitanga

#1106 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by StupskaBitanga »

U ekonomiji niti ima emocija niti ima patriotizma već finansijski interes
Finansijski interes Binga naspram Binga je da profit reinvestira ovdje a Konzum iznosi iz države
Reinvestiranjem Bingo profita se stvara nova vrijednost i radna mjesta. Ko kako i šta će da plati ostaje da se odredi a sistem je uzmi ili ostavi i to je to
Druga bitna stvar je što Bingo vuče domaće proizvođače i neznam recimo jel u Konzumu ima kao u Bingu Fis ambyenta sitni proizvodi za kuću od drveta i Fis nije jedini nego mnogi domaći proizvođači od tekstila do prehrane. Konzum to isto radi ali sa HR proizvođačima.
skupljac_zeljeza

#1107 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by skupljac_zeljeza »

Drinski wrote:
Kako god. Opet je veća korist za bosansko društvo kada kupujemo domaće preko Binga nego hrvatsko ili švedsko preko Konzuma. U subotu sam napravio veliku kupovinu baš u Bingu da mi se ne bi desilo da u brzini mi nešto zatreba pa budem prisiljen uzeti u Konzumu. Ne traže hljeba u špajzu ni voda ni ulje ni deterdženti ni....
Drinski

#1108 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

StupskaBitanga wrote:U ekonomiji niti ima emocija niti ima patriotizma već finansijski interes
Finansijski interes Binga naspram Binga je da profit reinvestira ovdje a Konzum iznosi iz države
Reinvestiranjem Bingo profita se stvara nova vrijednost i radna mjesta. Ko kako i šta će da plati ostaje da se odredi a sistem je uzmi ili ostavi i to je to
Druga bitna stvar je što Bingo vuče domaće proizvođače i neznam recimo jel u Konzumu ima kao u Bingu Fis ambyenta sitni proizvodi za kuću od drveta i Fis nije jedini nego mnogi domaći proizvođači od tekstila do prehrane. Konzum to isto radi ali sa HR proizvođačima.

nije.
vlasnik Binga nije otvorio firmu radi domaće proizvodnje, nego radi vlastite zarade.
StupskaBitanga

#1109 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by StupskaBitanga »

pa vidiš on će zaraditi ako profit reinvestira jer ne mora platiti porez a proširenjem njegova zarada je veća
Drinski

#1110 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

StupskaBitanga wrote:pa vidiš on će zaraditi ako profit reinvestira jer ne mora platiti porez a proširenjem njegova zarada je veća
bitno je da se slazemo - valsnik Binga to ne radi zato sto je patriota ili humanista, nego zbog zarade. I ako bude sutra ovaj lanac nekome prodao, to ce biti zbog love. Ako ga bude zadrzao, također, to ce biti zbog love.
Manu

#1111 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Manu »

Dupli
Manu

#1112 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Manu »

nosara wrote: Uopste nije bitan povod ni razlog, to treba postat mantra i jedini nacin zivota u ovoj napacenoj zemlji, inace zivota nece bit...!
Ma naravno, slažemo se tu u potpunosti!
Last edited by Manu on 31/08/2015 12:23, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#1113 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by skupljac_zeljeza »

Drinski wrote:
StupskaBitanga wrote:pa vidiš on će zaraditi ako profit reinvestira jer ne mora platiti porez a proširenjem njegova zarada je veća
bitno je da se slazemo - valsnik Binga to ne radi zato sto je patriota ili humanista, nego zbog zarade. I ako bude sutra ovaj lanac nekome prodao, to ce biti zbog love. Ako ga bude zadrzao, također, to ce biti zbog love.
Sve je to ok, ali šta bi nam bila trenutno bolja opcija od Binga npr.?
Drinski

#1114 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

skupljac_zeljeza wrote:
Drinski wrote:
Sve je to ok, ali šta bi nam bila trenutno bolja opcija od Binga npr.?
Nema je.
Zapravo ima: kontramjere (jer ova blokada nema veze sa bojkotom, blokada se moze uvesti cak i kada bi svi kupovali domaće), kupovina u Bingu i trazenje vlade da Bingo postuje standarde.
StupskaBitanga

#1115 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by StupskaBitanga »

Niti jedna firma nije socijalna ustanova niti humanitarna organizacija
Te iluzije mnogi moraju sebi izbiti iz glave
Drinski

#1116 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

Ja bih dodao: niti patriotsko društvo.
nikimostar

#1117 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nikimostar »

Drinski wrote:Ja bih dodao: niti patriotsko društvo.
Dick Wanker

#1118 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Dick Wanker »

Samo kupujem bh proizvode, samo tako mozemo naprijed...

Sramota je da smo za 2014 uvezli vode za 12.5mil a izvezli za 1.5 mil. A zemlja smo koja obiluje sa izvorima pitke vode.... retardiarani smo...
VjecitiStudent

#1119 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VjecitiStudent »

StupskaBitanga wrote:U ekonomiji niti ima emocija niti ima patriotizma već finansijski interes
Reinvestira tj. investira svako ko uspije skontati kako izvući iz određenog posla dobit. Nikakvih garancija nema da će profit Binga biti investiran u BiH, a neće završiti na Gibraltaru, Sejšelima, Havajima, nekoj švicarskoj banci ili da Bingo neće koliko već sutra biti prodat tom istom Konzumu (vidjeti pod VF) ili nekom drugom trgovinskom lancu.
Međutim, u ovoj zemlji je pravilo da domaći poslodavac gore tretira radnike no strani, zbog političkih veza koje mu omogućavaju da radnicima radi sve što poželi.
nosara

#1120 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

Dick Wanker wrote:Samo kupujem bh proizvode, samo tako mozemo naprijed...

Sramota je da smo za 2014 uvezli vode za 12.5mil a izvezli za 1.5 mil. A zemlja smo koja obiluje sa izvorima pitke vode.... retardiarani smo...
To je enigma... sve mogu shvatit, ali voda, jebena voda, to je cudo od kretenizma... :lol:
nosara

#1121 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
Reinvestira tj. investira svako ko uspije skontati kako izvući iz određenog posla dobit. Nikakvih garancija nema da će profit Binga biti investiran u BiH, a neće završiti na Gibraltaru, Sejšelima, Havajima, nekoj švicarskoj banci ili da Bingo neće koliko već sutra biti prodat tom istom Konzumu (vidjeti pod VF) ili nekom drugom trgovinskom lancu.
Međutim, u ovoj zemlji je pravilo da domaći poslodavac gore tretira radnike no strani, zbog političkih veza koje mu omogućavaju da radnicima radi sve što poželi.
Tacno... Zbog toga treba kupovat domace, bilo gdje... domaca proizvodnja prioritet, lokacija u drugom planu...
musicman80

#1122 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by musicman80 »

Dick Wanker wrote:Samo kupujem bh proizvode, samo tako mozemo naprijed...

Trebamo onda izvoziti manje vode, posto ja juce na cesmi skoro da nisam imao vode. Vidis da previse izvozimo pa nemamo dovoljno za domace potrebe. :D
maximilijana

#1123 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by maximilijana »

slažem se...Bingo prvi nabavlja PVC trgovačke vrećice od dobavljača iz Srbije (a ima bar 3-4 firme u okolini Tuzle koje se bave istim poslom)
Manu

#1124 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Manu »

maximilijana wrote:

slažem se...Bingo prvi nabavlja PVC trgovačke vrećice od dobavljača iz Srbije (a ima bar 3-4 firme u okolini Tuzle koje se bave istim poslom)
Sada ni Bingo ne valja!?

Valjda oni njega trebaju ganjati a ne on njih. Ma ja, bolje je da Bingo kupuje vrećice ovdje po 2,5 puta većim cijenama. Uz lošiji kvalitet, nemogućnost izrade po dogovorenim rokovima i količinama...

Umjesto da se ta 2-3 udruže, makar za ovaj posao i daju konkurentnu ponudu, jer na to nitko nije imun, oni vjerojatno kukaju, raduckajuci na sitno po nekim garažama i hangarima... Uvijek drugi kriv!

Dobro je neko napisao na tabli negdje na sjeveru nakon ulaska u BiH: Welcome to Sadaka Stare!
Drinski

#1125 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drinski »

pa kada prvi BIngo trazi da kupci razmisljaju srcem a ne novcanikom...
Post Reply