Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1101 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote:
Moj je poceo sa "Pogresno is protumacio', znaci u startu vidis da si u krivu :mrgreen:. Druga stvar, ja volim da uporedjujem te stvari izmedju npr. USA i Juge, i kompletna indoktrinacija ili bildanje nacije i kako je ko uspijesan u tome. Realno gledajuci, i ja sam prije nego sam se obreo u ovoj drzavi smatrao da je to sve vjestacki, da su tamo neki prvo Italijani, Englezi, Nijemci pa onda Amerikanci medjutim vidim da sam dobro u krivu. Pored toga, zivio sam u Svabiji pa znam kako je i tamo po tom pitanju i mogu da vidim kolika je razlika u dva pristupa. I kada sam govorio, govorio sam o modelu ove cetiri zemlje; USA, Kanada, N. Zeland i Australija i njihovoj uspjesnosti u bildanju nacije. Valjda kao neko ko je sve to prosao i vidio svojim ocima, meritorniji sam da pricam o tim stvarima nego neko ko je gledao nesto na vijestima. E sad, sto je tvoj pristup da cim ti neko nesto kaze, sta meni ima da kaze ufurani forumski Amerikanac, je drugi problem.
Jer obicno se tema razvodni, pa onda krene prica o homelessima, socijalnoj politici, getima i sl.
Nego, kako to da vrhunac svjetske civilizacije nije uspio da tako snazno integrise ove narode u jednu naciju jer i u najboljim danima superiorne civilizacije Jugosloveni nisu dobacili do dvocifrenog broja :mrgreen: .
Ono sto pise izmedju redova je najvaznije :wink:

Ne kazem da ne znas nista o tome i da ne trebas pisati, nego nacin obracanja mi je zapeo za oko. Nije mrsko ni dzefersonu slicnim tonom pisati.

Dakle sve okej, znas dosta, ali najbolji govornici nikad nisu drzali govore s visine.

Dobro, mozda nemas tu ambiciju. Kako god. Zivio.
sinuhe

#1102 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Tradicionalne demokratije su ipak Francuska i Velika Britanija.
Ta otvorenost prekomorskih zemalja je tek skorasnjeg datuma a posebno Australije koja se danas smatra i azijskom zemljom mada su bili prilicni rasisti do prije 40 godina.
detroit-mercy

#1103 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

sinuhe wrote:Tradicionalne demokratije su ipak Francuska i Velika Britanija.
Ta otvorenost prekomorskih zemalja je tek skorasnjeg datuma a posebno Australije koja se danas smatra i azijskom zemljom mada su bili prilicni rasisti do prije 40 godina.
Opet govorimo o procesima. Znaci prcesi traju, nadogradjuju se. Na drugu stranu pogledaj npr. Austriju, od jedne multikulturne, multieticke, multikonfesionalne carevine dodjosmo do toga da je danas prilicno zatvorena sredina za nacionalnu integraciju.
Od evrpskih zemalja, Francuska i Britanija su najvise odmakle ali i one su za par kopalja iza ovih prekomorskih zemalja.
piupiu

#1104 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Nego, kako to da vrhunac svjetske civilizacije nije uspio da tako snazno integrise ove narode u jednu naciju jer i u najboljim danima superiorne civilizacije Jugosloveni nisu dobacili do dvocifrenog broja :mrgreen: .
Detroit, mislim da poredjenje ne stoji. Jugoslavija je napravljena od konstitutivnih naroda i to je bio uslov za njen nastanak. Ona nije imala, niti je promovisala matični narod, već ideju bratstva i jednistva naroda. Kao što si i sam rekao, graditi jedan identitet je proces, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? A, o poredjenju totalno različitih principa i vremepolova nastanaka tih država i razvoja njihovih identiteta da ne govorimo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1105 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
Detroit, mislim da poredjenje ne stoji. Jugoslavija je napravljena od konstitutivnih naroda i to je bio uslov za njen nastanak. Ona nije imala, niti je promovisala matični narod, već ideju bratstva i jednistva naroda. Kao što si i sam rekao, graditi jedan identitet je proces, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? A, o poredjenju totalno različitih principa i vremepolova nastanaka tih država i razvoja njihovih identiteta da ne govorimo.
Bravo piupiu :thumbup:
supercali

#1106 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

nastanak samih drzava i proces koji se odigrao u jugoslaviji i usa su 2 sasvim razlicita procesa i ne mogu se porediti ni pod razno
prog321

#1107 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

piupiu wrote:, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? .
Ne.

Bosnjaci su vecina (od 50 do 54%) u BiH a kod njih je primarni identitet povezan sa Bosnom i Hercegovinom.
Dodaj na to urbane etnicki indiferentne Hrvate i Srbe koji zive u velikim gradovima zajedno sa etnickim Bosancima, dolazimo do brojke od najmanje 10- 15%, tako da jezgro koja cuva drzavni integritet BiH uveliko prelazi vecinu.
Zato ce BiH opstati. A Juga nije mogla.
piupiu

#1108 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote:
piupiu wrote:, evo, BiH 20 godina nakon rata i 70+ godina od ZAVNOBiH-a još uvijek ima jako mali procenat ljudi kojima je primarni identitet Bosanac i Hercegovac, zar ne? .
Ne.

Bosnjaci su vecina (od 50 do 54%) u BiH a kod njih je primarni identitet povezan sa Bosnom i Hercegovinom.
Dodaj na to urbane etnicki indiferentne Hrvate i Srbe koji zive u velikim gradovima zajedno sa etnickim Bosancima, dolazimo do brojke od najmanje 10- 15%, tako da jezgro koja cuva drzavni integritet BiH uveliko prelazi vecinu.
Zato ce BiH opstati. A Juga nije mogla.
Mislim da nisi pratio tok ... rasprava se vodila oko toga zašto Jugoslavija nije izgradila identitet koji je pandan američkom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1109 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:nastanak samih drzava i proces koji se odigrao u jugoslaviji i usa su 2 sasvim razlicita procesa i ne mogu se porediti ni pod razno
Ne znam ni ko je pokrenuo poredjenje sa Amerikom, ali treba mu dati nagradu za promasaj godine.
kakonako

#1110 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakonako »

Zavnobih je vratio Bosni drzavnost nakon stoljeca.Jes da je to bila partizanija,ali ljudi su smislili koncept.Od tada,preko Badintera do Dejtona,Bosne ima.U istim granicama,ni dulum vise ni dulum manje,ma sta o tome mislio mladjahni profesor Kurtcehajic.Izato sve price,bar za nas Bos jake neka zapocnu iz Mrkonjica.
prog321

#1111 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Glupost.
BiH je većim dijelom i pod Turcima i pod Austrougarima bila posebna cjelina. Jedino je pod Velikosrbima u prvoj Jugi bila podijeljena u banovine.
kakonako

#1112 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakonako »

Ako ti mislis da je tako,onda je tako.Bila drzava i pod Turcima i pod Austrougarima...svasta.U kojoj to vikipediji pise?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1114 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Imala je autonomiju i napose status corpus separatuum.
Leons

#1115 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

kakonako wrote:Ako ti mislis da je tako,onda je tako.Bila drzava i pod Turcima i pod Austrougarima...svasta.U kojoj to vikipediji pise?
Posebna cjelina je napisao covjek i u pravu je.
prog321

#1116 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ako ćemo tako onda ni Srbija nije imala elemente drżavnosti do 19 vijeka. :-D
kakonako

#1117 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakonako »

Jedo je cjelina,ma sta to znacilo, a jedno je drzava sa zastavom,pa ako hoces i sa grbom s dimnjacima.A otkad je Bihac u toj cjelini?
prog321

#1118 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bihac je dio BiH odkad ga Osmanlije zauzeše u 16 vijeku.
Što se tiće zastava i koplja, nije ni Srbija imala ništa do 19 vijeka, kad je počela kopirat Ruska obilježja.
Gojeni H

#1119 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

sinuhe wrote:Tradicionalne demokratije su ipak Francuska i Velika Britanija.

:lol:
Ovo treba uvecati.
Gojeni H

#1120 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Pa valjda covjek o tome i pise? NIJE IM USPJELO. Amerikancima jeste i uspijeva.
Velikosrpski i velikohrvatski sovinizmi su bili prejaki za tu drzavu.
Gojeni H

#1121 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:@Fudo Bosna
:thumbup:
To i ja govorim cijelo vrijeme, i sve je to tacno. Ali, onda odmah imas ovakve pelenase...
Panzer_Daddy wrote:Sve što su nama(genreacijama iza vas) Jugovići ostavili su: Jad,Čemer,Tuga i Zlo od te vaše Jugoslavije. Pa sad ovdje na forumu uvjeravate ljude da je to bila ok država...dobija se dojam da su ex Jugovići gori od dilera drogom jer prodaju puste snove!

Vama vjerovati???

Prokleti bili! Prokleta bila! Nikada se više ne ponovila!!!
Ovaj komentar je glup da gluplji ne moze biti, a evo i zasto - nisu ti "neki" jugovici donijeli ovo sto imas danas, nego su ti to donijeli oni jugovici koji su i u onoj drzavi bili protiv te iste drzave i koji su samo cekali svojih 5 minuta (da Tito i umre) da tu istu drzavu rasture i nametnu svoje nazadne ideje i vjerovanja.
Ako ne znas o cemu pricam, sto nije tesko pretpostaviti s obzirom na gornji komentar, to su ti upravo danas obozavani likovi poput Alije, Slobe i Franje, srecom svi pokrepali ( kosti im se ispreturale, inshallah), i njihovih nasljednika Bakira, Covica, Dodika, Vucica, itd.

Klero-etno-nacionalizam je to sto ti je donijelo ovaj jad i cemer koji sada imas, a ne neki tamo jugovici.
Totalni promasaj. Jugoslaviju su rasturili oni koji su od nje najvise hajrovali.
Trebao bi vise procitati o djelovanjima ljudi koji su ispolirali velikosrpsku politiku i stvorili nacisticku drzavu i vlast u Srbiji.
Oni nisu pali s neba. Savrseno dobro su funkcionisali u doba SFRJ. Balansirali su svoje djelovanje kako ne se ne bi odmah razotkrili 70-ih, a vec 80-ih su se okurazili pa tada i nastaje cuveni Memorandum SANU.

Ukoliko udjes malo dublje u problematiku, shvatices da je nemoguca tako brza i, mora se priznati efektivna tranzicija elitnih intelektualnih, politickih i vjerskih kadrova, bez dublje pripreme terena i dugogodisnjeg planiranja. Da ti pomognem, pocni sa djelovanjem Dobrice Cosica, inace Titovog partizana i saradnika, pa onda predji na potpisnike Memoranduma, a onda se uhvati pojedinacnih karijera istih.

Jos cemo pomisliti da je Slobodan Milosevic bio nekakav supermen, pa zavladao bez jake strukture iza njega, i opsteg velikosrpskog ludila u medijima, te intelektualnim, vojnim i vjerskim krugovima. :-)
Gojeni H

#1122 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Panzer_Daddy wrote:Prokletnici...vasih ideja i lažnih snova grobnice su pune ! Naslnici-Bezbožnici ! Trag vam se izbrisao !
Bezbožnici ! :lol:
Pa vi turbo-vjernici ste unistili sve normalno sto je postojalo, ubijali ste, rusili, trovali druge ljude fasizmom, razdvajali djecu i sve ostalo najgore sto je ljudski um izmislio i to sve u ime Boga.
To radite i dan danas sirom svijeta, sve u ime Boga, sve golom silom i zlocinom.
Tipicno jelo iz velikosrpske kuhinje.
Ima nas jos koji smo prezivjeli taj rat.
Rat se desio agresijom Srbije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ta agresija je pomognuta domacim kvislinzima.
Znamo tacno u sta se transformisala JNA, isto kao sto znamo ko je otisao iz gradova na brda i pucao po svojim bivsim komsijama.

Ove cinjenice ne mogu promijeniti zelje nekog srpskog anonimusa da se svi strpaju u isti kos.
piupiu

#1123 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Pa valjda covjek o tome i pise? NIJE IM USPJELO. Amerikancima jeste i uspijeva.
Velikosrpski i velikohrvatski sovinizmi su bili prejaki za tu drzavu.
Nije o tome govorio, već o procentu ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni i procentima migranata u Americi koji već s drugom generacijom prestaju biti Talijani ili Grci ili Irci i osjećaju se primarno kao Amerikanci. Amerikanac nema unutarnjih takmičara, nisu sastavljeni od 400 konstitutivnih naroda, nema konstitutivnih Ohajćana i Virdžinijaca, svi su Ameri, ostali su migranti koji postaju Ameri. U Jugoslaviji - su postojali matični narodi, nije se promovisao matični identitet Jugoslovena (= nema više Srba i Hrvata), nego zajedništvo (kao glagol i akcija) konstitutivnih naroda. To su dva potpno različita koncepta po pitanju identiteta. Bosna, s druge strane, po mom mišljenju ima prirodan kulturološki identitet i njega treba njegovati, čuvati, zalijevati, odgajati ... :wink:
Paul F.

#1124 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Paul F. »

U Americi su svi stranci osim indijanaca koji su po rezervatima. Svi su jednaki osim indijanaca koji imaju posebne privilegije. Ne može se to porediti sa Europom.
Gojeni H

#1125 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:Previse ti ovo idealiziras. Sutra da ne mognu isplatiti platu svojim vojnicima oni bi je prvi zapalili. :mrgreen:
Mislim da ne idealizira. Ono sto je ucinjeno ne mora znaciti da je idealno, ili da je ucinjeno iz nekih nadcivilizacijskih pobuda.
Vojnici SAD-a zaradjuju sramotno malo.

SAD skoro savrseno brzo asimilira imigrante. Kao nagradu im s druge strane daje status punopravnog gradjanina.
Amerika ne sprjecava podidentitete, ali ih i ne ohrabruje, iliti American first.

Drzava i narod su nekada davno sklopili ugovor u prepoznavanju (njihova percepcija) da je SAD jedinstvena i da je samo americki idenitet taj koji garantuje individualne slobode.

Nakon paljenja Vasingtona od strane Britanije, drzava i narod su ponovo sklopili ugovor kojim su se obavezali da ce izaci na oba okeana, i da se vise na teritoriji SAD nece ratovati.

Meksikanci, Italijani, i ostali su samo prolaznici, sto bi rekao Dobri Pastir. Amerika je zemlja Amerikanaca koji su za nju spremni ubiti i poginuti.
Post Reply