Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sizifinho

#1101 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Samo zato što smo mi na jednoj kugli koja je u prostoru - svemiru - ne znači da svemir mora biti u nečem. To su okovi čovječijeg rezona.

No ne zna se. Ima više preptostavki.
Multiverse.
Infinity.
Tabhana

#1102 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Tabhana »

Pretpostavke se čudo, mogu biti čak i netačne, tačnije rečeno većinom su netačni.
pojedinac

#1103 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by pojedinac »

sizifinho wrote:Samo zato što smo mi na jednoj kugli koja je u prostoru - svemiru - ne znači da svemir mora biti u nečem. To su okovi čovječijeg rezona.

Multiverse.
Infinity.
Bez odgovora! :mrgreen:

Slažem se samo da je čovjekov um [rezon] OGRANIČEN.
Nismo u stanju i to nikada nećemo ni biti da bi shvatili i sagledali gdje smo, šta smo i kako nastadosmo.

Multiverse = više ovih balona [Svemir] u TOM prostoru.
Infinity = beskonačno
sizifinho

#1104 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Tabhana wrote:Pretpostavke se čudo, mogu biti čak i netačne, tačnije rečeno većinom su netačni.
netačno
pojedinac wrote:
sizifinho wrote:Samo zato što smo mi na jednoj kugli koja je u prostoru - svemiru - ne znači da svemir mora biti u nečem. To su okovi čovječijeg rezona.

Multiverse.
Infinity.
Bez odgovora! :mrgreen:

Slažem se samo da je čovjekov um [rezon] OGRANIČEN.
Nismo u stanju i to nikada nećemo ni biti da bi shvatili i sagledali gdje smo, šta smo i kako nastadosmo.

Multiverse = više ovih balona [Svemir] u TOM prostoru.
Infinity = beskonačno
Pa neću ti dati odgovor na nešto što se ne može dokazati empirijski.

No kad kažeš "nikada nećemo ni biti" to je nekako jako finitno stanje, unaprijed određeno, a to možeš reći samo ako si eksperimentalno nešto dokazao pa si u to siguran. Da li si putovao u budućnost, par trenutaka prije kolabiranja univerzuma, pa si toliko siguran da nikad nećemo biti u stanju shvatiti procese univerzuma?

Jer sam gotovo siguran da, kada bih sad otišao na Santu Mariu sa Kolumbom i pitao ga da li bi čovjek ikad mogao otići na mjesec, on bi mi rekao: "nismo u stanju i to nikada nećemo ni biti".

Al eto.
Last edited by sizifinho on 28/01/2016 15:35, edited 1 time in total.
Tabhana

#1105 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Tabhana »

sizifinho wrote:
Tabhana wrote:Pretpostavke se čudo, mogu biti čak i netačne, tačnije rečeno većinom su netačni.
netačno
Teoretski fizičari :)
sizifinho

#1106 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

Ta izjava kaže: "Tabhana ne zna šta znači riječ teorija"

p.s. da se ogradim odmah, uopšte ne želim komunicirati sa ljudima koji nauku gledaju sa nekog aspekta metanauke, metafizike i bilo čega meta.
Možemo svi fino raspravljati baratajući činjenicama, ali ako neko ne poznaje osnovne termine i pojmove (i na kraju krajeva ne želi naučit) tu ja nemam šta radit. Za to je bila srednja škola odgovorna.
U nauci nema puno mjesta za meta-filozofiju
maraccana

#1107 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

A zar se još nije naučilo da teorija u nauci označava objašnjenje naučne činjenice/fakta, te veze nema sa terminom teorije u svakodnevnom govoru koja ima potpuno drugo značenje tj. pretpostavka/šansa/mogućnost... :-)

Ne znam koliko vas je išlo u školu, pa čulo nastavnika kad kaže da "naučite teoriju" nekog predmeta, ili "biće teorija" na kontrolnom, valjda je sad jasnije...
sizifinho

#1108 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

maraccana wrote:A zar se još nije naučilo da teorija u nauci označava objašnjenje naučne činjenice, te veze nema sa terminom teorije u svakodnevnom govoru koja ima potpuno drugo značenje tj. pretpostavka/šansa/mogućnost... :-)
:-) ne, očito nije, iako smo o tome raspravljali svakih 10 stranica.

No hajd, za one koji ne znaju, koji miješaju teoriju sa naučnom teorijom, koji pretpostavke stavljaju u isti koš s teorijom:
Naučna metoda:
1. Observation and description of a phenomenon or group of phenomena.

2. Formulation of an hypothesis to explain the phenomena. In physics, the hypothesis often takes the form of a causal mechanism or a mathematical relation.

3. Use of the hypothesis to predict the existence of other phenomena, or to predict quantitatively the results of new observations.

4. Performance of experimental tests of the predictions by several independent experimenters and properly performed experiments.If the experiments bear out the hypothesis it may come to be regarded as a theory or law of nature. If the experiments do not bear out the hypothesis, it must be rejected or modified.
Tabhana

#1109 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Tabhana »

sizifinho wrote:Ta izjava kaže: "Tabhana ne zna šta znači riječ teorija"

p.s. da se ogradim odmah, uopšte ne želim komunicirati sa ljudima koji nauku gledaju sa nekog aspekta metanauke, metafizike i bilo čega meta.
Možemo svi fino raspravljati baratajući činjenicama, ali ako neko ne poznaje osnovne termine i pojmove (i na kraju krajeva ne želi naučit) tu ja nemam šta radit. Za to je bila srednja škola odgovorna.
U nauci nema puno mjesta za meta-filozofiju
Ja sam pročitao knjigu stiven howkinga, imam pravo biti dio ove teme :oops:

Ps. kratka povest vremena, odmah mi je sve bilo jasno

nema u nauci, ima na forumu.
raoul duke

#1111 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by raoul duke »

Cuj kako nastadosmo, pa dragi Allah nas napravio od gline, a da bi zenu potcinio muskarcu napravi je od rebra, zasto? Allah.
Maxxtro

#1112 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

pojedinac wrote:Može li mi ko odgovoriti kako se zove i koliki je PROSTOR izvan Univerzuma?
Znači ovaj spoljašnji crni prostor!

Image
Vrlo je cesta miskoncepcija da ta sfera koja je prikazana u toj i slicnim ilustracijama predstavlja granice Svemira, kao da ne postoji nista izvan, medjutim to nije istina. Ona predstavlja granicu opservabilnog ili vidljivog Svemira, tj. onog dijela Svemira koji je u kauzalnoj povezanosti sa nama, s obzirom da informacija ne moze putovati brze od svjetlosti. Ta lopta je onaj dio Svemira iz kojeg je svjetlost imala priliku da dodje do nas od vremena Big Banga. Sve sto se nalazi izvan, kao da ne postoji za nas, s obzirom da je potpuno odvojeno, jer nista iz tog dijela ne moze do nas doprijeti, niti ce ikad moci (i obrnuto). Stavise, kao posljedica ubrzane ekspanzije Svemira, odredjene udaljene galaksije koje su nam trenutno vidljive ili su bile vidljive, polako blijede i uskoro ce zauvijek nestati s horizonta, zauvijek izgubljene za nas. To ne znaci da su u nekakvom nistavilu. Prema trenutnim shvatanjima i spoznajama, Svemir je beskonacan i nema nikakve granice u tom smislu koji ova slika implicira.
Prema tome, taj crni prostor je i dalje Univerzum, samo sto svjetlost, a samim time i nista drugo iz tog dijela ne moze doprijeti do nas niti ce ikad.
pojedinac

#1113 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by pojedinac »

Maxxtro wrote:
pojedinac wrote:Može li mi ko odgovoriti kako se zove i koliki je PROSTOR izvan Univerzuma?

Image
Vrlo je cesta miskoncepcija da ta sfera koja je prikazana u toj i slicnim ilustracijama predstavlja granice Svemira, kao da ne postoji nista izvan, medjutim to nije istina. Ona predstavlja granicu opservabilnog ili vidljivog Svemira, tj. onog dijela Svemira koji je u kauzalnoj povezanosti sa nama, s obzirom da informacija ne moze putovati brze od svjetlosti. Ta lopta je onaj dio Svemira iz kojeg je svjetlost imala priliku da dodje do nas od vremena Big Banga. Sve sto se nalazi izvan, kao da ne postoji za nas, s obzirom da je potpuno odvojeno, jer nista iz tog dijela ne moze do nas doprijeti, niti ce ikad moci (i obrnuto). Stavise, kao posljedica ubrzane ekspanzije Svemira, odredjene udaljene galaksije koje su nam trenutno vidljive ili su bile vidljive, polako blijede i uskoro ce zauvijek nestati s horizonta, zauvijek izgubljene za nas. To ne znaci da su u nekakvom nistavilu. Prema trenutnim shvatanjima i spoznajama, Svemir je beskonacan i nema nikakve granice u tom smislu koji ova slika implicira.
Prema tome, taj crni prostor je i dalje Univerzum, samo sto svjetlost, a samim time i nista drugo iz tog dijela ne moze doprijeti do nas niti ce ikad.
Kako onda možemo razgovarati o multiverzumima, kad kažeš ovo podebljano!?

Image
Maxxtro

#1114 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Maxxtro »

pojedinac wrote:
Maxxtro wrote:

Image
Kako onda možemo razgovarati o multiverzumima, kad kažeš ovo podebljano!?

Image
Onda je u pitanju nesporazum. Ja sam mislio da ta ilustracija predstavlja isto kao i ilustracija na ovoj stranici https://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe, ili ona koju dobijes kad ukucas na google-u "observable universe". Naravno, problem sa ovim ilustracijama, a narocito tom koju si postavio, je to sto su slobodne, umjetnicke interpretacije koje mozda veze sa stvarnoscu nemaju. Svojim komentarom sam vise htio razjasniti da nas Svemir nije ogranicen, tj ne moze se ni teoretski doci do neke njegove "fizicke" granice, cak i kada bi se moglo ici brze od svjetlosti. Ta ilustracija koju si ti postavio, sa tim mjehuricima, je jedna vrlo slobodna konceptualna interpretacija jedne teorije. Nema bas mnogo smisla razglabati "u cemu" se nalaze ti Univerzumi. Jedno je sigurno, a to je da rijeci poput "prostor" i "izvan" nemaju u tom kontekstu isto znacenje kao u svakodnevnom govoru.
KB9

#1115 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

jarane mi ovu planetu, jedinu na kojoj znamo za sebe, nismo vecinski istrazili nit cemo ikad haman al eto kontaju ljudi da mogu bit kompetentni, naucnici neki strasni pa nagadjaju toliko daleko o nekim krajevima svemira :lol:
pojedinac

#1116 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by pojedinac »

Maxxtro wrote:Onda je u pitanju nesporazum. Ja sam mislio da ta ilustracija predstavlja isto kao i ilustracija na ovoj stranici https://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe, ili ona koju dobijes kad ukucas na google-u "observable universe". Naravno, problem sa ovim ilustracijama, a narocito tom koju si postavio, je to sto su slobodne, umjetnicke interpretacije koje mozda veze sa stvarnoscu nemaju. Svojim komentarom sam vise htio razjasniti da nas Svemir nije ogranicen, tj ne moze se ni teoretski doci do neke njegove "fizicke" granice, cak i kada bi se moglo ici brze od svjetlosti. Ta ilustracija koju si ti postavio, sa tim mjehuricima, je jedna vrlo slobodna konceptualna interpretacija jedne teorije. Nema bas mnogo smisla razglabati "u cemu" se nalaze ti Univerzumi. Jedno je sigurno, a to je da rijeci poput "prostor" i "izvan" nemaju u tom kontekstu isto znacenje kao u svakodnevnom govoru.
OK.

Ovim pitanjem sam SAMO htio da uvidimo svoje mogučnosti i ograničenja.
UM nam je ograničen, jer uvijek iza nečeg postoji granica to jest uvijek se nešto nalazi u nečem.
Iz tog razloga nikad nećemo MOĆI shvatiti u kakvom i koliko velikom PROSTORU se nalazimo.
Možemo da istražujemo i otkrivamo svijet u nama i oko nas.
OSTALO ostaje nam samo da maštamo i sanjamo.
pojedinac

#1117 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by pojedinac »

KB9 wrote:jarane mi ovu planetu, jedinu na kojoj znamo za sebe, nismo vecinski istrazili nit cemo ikad haman al eto kontaju ljudi da mogu bit kompetentni, naucnici neki strasni pa nagadjaju toliko daleko o nekim krajevima svemira :lol:
:thumbup:
sizifinho

#1118 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

KB9 wrote:jarane mi ovu planetu, jedinu na kojoj znamo za sebe, nismo vecinski istrazili nit cemo ikad haman al eto kontaju ljudi da mogu bit kompetentni, naucnici neki strasni pa nagadjaju toliko daleko o nekim krajevima svemira :lol:
ko god svoje vrijeme provodi učeći, a ne blejeći i posjeduje adekvatno znanje - za mene je naučnik :-D
Dozer

#1119 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Hm...nas um...

Hajde da napravimo malo poredjenje naseg mozga i nas, i kompjutera i njegovih komponenti. Mislim da su slicnosti frapantne...

Nas mozak, mi (M) / Kompjuter (K):

M:Po rodjenju, cim se ispilimo, utvrdjeno je da prva 2-3h svaki dio naseg mozga (CPU + HDD) radi istovremeno, dakle u 100% kapacitetu, pri cemu su u funkciji svi nasi organi (hardware). Medjutim, problem je sto u mozgu nemamo nicega, nikakvih informacija koje bi on obradjivao osim kontrole vitalnih zivotnih organa i njihovih funkcija, i ubrzo se sve sa 100% pogasi na 3-4%, sto je dovoljno za funkcionisanje organa i tijela.
K: Kada se upali glanc nov racunar bez OS-a, CPU + HDD (mozak) se pokrene na 100% kapaciteta i brzine, i pokrene sve ostale hardware-ske komponente (organe). A onda se, posto u njemu nema nikakvih podataka i informacija (software), nakon par sekundi rad CPU-a sa 100% spusti na 3-4%, sto je dovoljno za osnovno funkcionisanje sistema.

M: Tokom vremena i zivota nas mozak (CPU+HDD) se preko raznih organa i osjetila (harware-a) poput ruku/dodir, usta/okusa, nosa/mirisa, visa/ociju, puni milijardama podataka stvarajuci informacije i znanje (ucimo), koje mi pamtimo i onda primjenjujemo na razlicite nacine, konstantno dodatno razvijajuci neke nase organe i mogucnosti (hardware) poput pluca, misica, srca, motorike, itd., sto dovodi do razvoja mozga i povecanja iskoristivosti njegovih kapaciteta.
K: Tokom vremena i rada HDD preko software-a i hardware-a prima milijarde podataka koje CPU obradjuje i pretvara u iskoristive informacije, ali istovremeno i pamti sve to (uci), kako bi se nekad u nekom momentu moglo iskoristiti. Na taj nacin se HDD puni, a s tim i CPU iskoristava sve vise svojih kapaciteta.

M: Nas mozak, kao i mi sami, imamo svoj vijek trajanja i razne limite.
K: CPU+HDD, kao i cijeli kompjuter, ima svoj vijek trajanja i razne limite.

Ako bismo nas uporedili u fizickom smislu, onda bi se moglo reci da je CPU+HDD=Mozak, Tastatura/Mis i sl.=Prsti/Ruke, Skener/kamera/laser i sl.=Oci/Nos/Usta.

Da, racunar je napravljen po nama i prema nasoj "mjeri", da radi ono sta mi zelimo, ali... da li je bas tako?
Ili smo i mi kao i racunar, zapravo, samo programirani da radimo nesto sto neko drugi zeli?
maraccana

#1120 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Zaboravio si proces adaptacije i evolucije, koje su dokaz da nije potreban ikakav programer, nego da se stvari razvijaju same po sebi ovisno o okoline i stanja u kojoj se nalaze, u kojoj dolaze u dodir jedne s drugima i nastaje nešto novo ili izmjenjeno. :)
Dozer

#1121 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

Nisam zaboravio. Ali, i to je dosta slicno jer i racunar se na neki nacin stalno prilagodjava, sve u zavisnosti od spoljnjih faktora. Identicno kao i mi.
On to radi pomocu raznih senzora i na osnovu raznih drugih zadatih parametara, a mi pomocu cula, ali takodjer i na osnovu zadatih parametara.
Npr. Kad mu se CPU ili HDD pregriju, automatski se iskljuci da bi sprijecio vecu stetu.
Kad se nas mozak pregrije radi npr. visoke temp., i mi se automatski iskljucimo tako sto zaspemo ili se cak onesvijestimo. I to je jedan od nacina na koji se usporava rad naseg organizma.
Ima tu jos more slicnosti.
Recimo, zice su kao vene - kroz njih kolaju struja i krv, a oboje su izvor hrane za ostatak sklopa/organizma.
Ili, unutrasnje komponente su kao nasi unutrasnji organi - crkne jedna, staje sve. Od nekih brze, od nekih sporije.
I, na kraju, mi ipak ne znamo da li su racunari poklon nama, a ne nas izum. Ako cemo po onome iz Plave planete, cip je poklon. Ako se to ispostavi tacnim, onda su racunari puno stariji od nas. Negdje.
A onda je opet logicno pitanje - da li smo mi napravljeni po njima?
Last edited by Dozer on 31/01/2016 23:54, edited 1 time in total.
maraccana

#1122 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Dozer wrote:Nisam zaboravio. Ali, i to je dosta slicno jer i racunar se na neki nacin stalno prilagodjava, sve u zavisnosti od spoljnjih faktora. Identicno kao i mi.
On to radi pomocu raznih senzora i na osnovu raznih drugih zadatih parametara, a mi pomocu cula, ali takodjer i na osnovu zadatih parametara.
Npr. Kad mu se CPU ili HDD pregriju, automatski se iskljuci da bi sprijecio vecu stetu.
Kad se nas mozak pregrije radi npr. visoke temp., i mi se automatski iskljucimo tako sto zaspemo ili se cak onesvijestimo. I to je jedan od nacina na koji se usporava rad naseg organizma.
Ima tu jos more slicnosti.
To nema veze sa evolucijom i adaptacijom, u kojima dolazi do promjena, dok se pc ne mjenja/razvija sam od sebe.
Dozer

#1123 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

A kako znamo da smo se mi bas mijenjali sami od sebe...? Da nam niko nije malo pomogao, sto u dizajnu, sto u funkcionalnosti?
Kao sto to mi radimo s kompjuterima...?
Last edited by Dozer on 01/02/2016 11:01, edited 1 time in total.
maraccana

#1124 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Dozer wrote:A kako znamo da smo se mi bas mijenjali sami od sebe...? Da nam niko nije malo pomogao, sto u dizajnu, sto u funkcionalnosti?
Kao sto to mi radimo s kompjuterima...?
Prelaziš s jedne teme na drugu, sa kompjutera na evoluciju. Promjene ne zahtjevaju intervenciju bilo kakve nadnaravne sile, sasvim dovoljno su uslovi i okolina, da dođe do istih.
Dozer

#1125 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, evolucija, vanzemaljci, ili...?

Post by Dozer »

To je tacno. Slazem se. Ali, opet kazem - kako znamo da na nasu evoluciju nije uticao neko izvana?
Post Reply