Novi rat
-
prog321
#1101 Re: Novi rat
Normalno da ce se umjesati. Vidis sta vam Britanska radi u UNu. Poslat ce vam uranium bombe samo da vide koliko brzo gorite. 
-
krater
#1102 Re: Novi rat
prog321 wrote:Normalno da ce se umjesati. Vidis sta vam Britanska radi u UNu. Poslat ce vam uranium bombe samo da vide koliko brzo gorite.
-
krater
#1103 Re: Novi rat
Sa 200-300 tenkova da nešto ozbiljno naprave

-
AkHolic
#1104 Re: Novi rat
Ne bih bio posve siguran.Bošnjaci su prilično skupo platili očekivanja da će im zapad pomoći.prog321 wrote:Normalno da ce se umjesati. Vidis sta vam Britanska radi u UNu. Poslat ce vam uranium bombe samo da vide koliko brzo gorite.
-
prog321
#1105 Re: Novi rat
Bosnjaci nikad nece biti slabi i neorganizovani kao 92e. Zapamtite to.
To je bila unikatna sansa da Bosnjake pokorite.
Sada ne bi mogli dio BiH odvojiti i da se NATO ne ukljuci. Ali ce se naravno ukljuciti.
Ako dodje do rata opet, to ce biti zavrsena prica sto se tice Srba u BiH.
Zato bi najbolje za vas bilo da propagirate politiku u kojoj nema opcije rata.
Sada ne bi mogli dio BiH odvojiti i da se NATO ne ukljuci. Ali ce se naravno ukljuciti.
- Thorgerson
#1106 Re: Novi rat
Kako mislis zavrsena prica? Hocemo li to protjerati sve Srbe i pobiti ih? O cemu pricas?prog321 wrote:Bosnjaci nikad nece biti slabi i neorganizovani kao 92e. Zapamtite to.
Sta ces evo i da pokoris Banja luku, prijedor, visegrad, trebinje...ok....republika BiH se ponovo uspostavi, ljiljani se nabace, jel i ti shvatas da ces imati milion ljudi koji OPET to sve nece postovati i OPET ce se pojaviti frakcije koje ce zagovarati isto ovo sto i danas zagovaraju - samo u jos gorem obliku, jer ce tad imati i vecu podrsku da su potlaceni i sta ja znam...
Eto, objasni mi, molim te.
-
LipeCvat
#1107 Re: Novi rat
ma hebeš teritoriju...normalan insan suosjeća sa ljudima negdje u Aziji ako su ugroženi a njega libo rinaka što bošnjačka djeca u Srebrenici ili u Kozarcu žive na teritoriju na kojemu su im ugrožena osnovna ljudska prava.mO k3 wrote:Postedi nas tvog guslanja...Mister Yes wrote:
Čudan si ti čovjek. Sa jedne strane naglašeno liberalnih shvatanja i stiče se dojam da nemaš svetinje. Ali onda ipak pokazuješ da imaš svetinje. Ok, tvoja svetinja nije Bog niti je mišljenje većine ali jeste država a to je podjednako besmisleno. No dobro, svakakvih nas ima.
RS je nastala u Daytonu dogovorom zaraćenih strana. Prije toga je dogovorena od strane velikih sila uključujući i njenu veličinu (49% BiH). Četnici su radili strašne zločine uključujući i genocid i krivci treba da odgovaraju. Ali RS je volja srpskog naroda da ne budu majorizirani od većinskih Bošnjaka u BiH pri čemu 99% tog naroda nije radilo zločine. Nastala bi i da nije bilo zločina. To je legitimna težnja i moderne multietničke zemlje imaju neki oblik decentralizacije jer to je vrhunac demokratije. Treba da bude taman na cca 50% BiH jer na tolikom dijelu BiH su Srbi prije rata zaista bili većina. RS jeste dobila neke teritorije gdje su Bošnjaci i Hrvati bili većina ali je isto toliko teritorija gdje su Srbi bili većina pripalo Federaciji. Sve u cilju kompaktnosti teritorija koliko toliko. Dakle ne radi se o otimačini već o razmjeni.
Federacija BiH je više nego dovoljna za Bošnjake u smislu životnog prostora. Na teritoriji koju je nakon Daytona kontrolisala Armija BiH prije rata je živjelo više ljudi nego što je bilo Bošnjaka u BiH. A Bošnjaka je sve manje i manje. Potpuno je besmisleno težiti većoj teritoriji kada ti narod nestaje.
Budu li Bošnjaci nastavili živjeti u prošlosti sa jedinom željom da se osvete i da unište RS, od Bošnjaka neće ništa ostati. I ovako nestajemo kao narod. Masovno se odlazi iz BiH i sve je manje rođenih Bošnjaka. Još jedan rat bi nas nepopravljivo uništio jer ne samo da bi ginuli već bi još više ljudi ekspresno napustili zemlju da se nikad ne vrate. Još jedan rat je "the end" za Bošnjake i samo budala to ne vidi.
RS se nikada neće odcjepiti. Nema promjene granica niti bi to svijet dopustio. Glupo je trošiti vrijeme i živce na tu priču. A sve i kad bi se odvojili Bosna bi opstala. Duplo manja ali opet veća nego srednjovjekovna Bosna na primjer. Dnašnje granice BiH su rezultat dogovora velikih sila (Berlinski kongres) gdje niko od naših naroda nije učestvovao. Nisu bogom date i nisu svetinja ni u kojem smislu. NIko tebe u Federaciji ne bi dirao niti bi ti ugrozio opstanak. Niko se ne bi baškario u tvom. Federacija nije rezervat. Niko te ne pokušava istrijebiti. To je sve paranoja izazvana dvadesetogodišnjim djelovanjem medija.
Ipak, koliko god to meni bilo besmisleno, ako nas veliki ipak ponovo nahuškaju da ratujemo, ja neću pobjeći već ću i ja zajedno sa tobom ponovo u rov. Ali samo da branim, nikako da napadam. Budu li me slali u napad ne idem. Pa makar me na licu mjesta streljali. Da napadam nečiji grad ili selo ne pada mi na pamet.
49 % teritorije BiH je i previse za jedan narod koji cini 30% sasvim je dovoljno zivotnog prostora i ako nije dovoljno ima majka srbija jeste da je manja postala
Definicija teritorije po ovome simulatoru misaonog procesa zvanog mister Yes je samo tamo gdje on obitava...,ide u ćanifu,plivi luk i permanentno izostavlja mentalnu higijenu
-
prog321
#1108 Re: Novi rat
Thorgerson wrote:Kako mislis zavrsena prica? Hocemo li to protjerati sve Srbe i pobiti ih? O cemu pricas?prog321 wrote:Bosnjaci nikad nece biti slabi i neorganizovani kao 92e. Zapamtite to.
Sta ces evo i da pokoris Banja luku, prijedor, visegrad, trebinje...ok....republika BiH se ponovo uspostavi, ljiljani se nabace, jel i ti shvatas da ces imati milion ljudi koji OPET to sve nece postovati i OPET ce se pojaviti frakcije koje ce zagovarati isto ovo sto i danas zagovaraju - samo u jos gorem obliku, jer ce tad imati i vecu podrsku da su potlaceni i sta ja znam...
Eto, objasni mi, molim te.
Vecina Srba ne bi htjeli zivjeti pod takvom BiH. Jer im je Srbija tako blizu. Odselili bi sami. Ono sto bi ostalo okarakterisalo bi se kao statisticka greska.
Zapamti. Srbi uvijek imaju opciju prema Istoku.
- Thorgerson
#1109 Re: Novi rat
prog321 wrote: Vecina Srba ne bi htjeli zivjeti pod takvom BiH. Jer im je Srbija tako blizu. Odselili bi sami. Ono sto bi ostalo okarakterisalo bi se kao statisticka greska.
Zapamti. Srbi uvijek imaju opciju prema Istoku.
Znaci bubam imas stan u banja luci, tu ti posao, sve, i ti onako hladno jebo ovo odoh ja u Beograd.
Mislis da ih tamo cekaju otvorenih ruku? Jos milion gladnih usta, a i oni se bore sa nezaposlenoscu.
Daj bolan uozbilji se.
- dječak sa šibicama
#1110 Re: Novi rat
Dokle ofanziva? jel Ultrak uzaso na Trebevic? da saljemo u pomoc ekipu sa Vincesterkama.
- Danguba
#1111 Re: Novi rat
MUP Republike Srpske dobio je zahtjev Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Zvornik za organizovanjem protesta na više lokacija (Zvornik, Bijeljina, Bratunac, Srebrenica) od 8. do 10. jula u isto vrijeme dok traje "Marš mira 2015", potvrdila je Aleksandra Simojlović portparol CJB Bijeljina.
Ona je rekla da su juče i danas obavljeni razgovori sa članovima Udruženja RVI Zvornik i da će oni organizovati mirne proteste.
Podsjećamo, danas je Dragislav Mijanović predsjednik RVI Zvornik rekao da će presjeći kolonu Marša mira ukoliko učesnici budu nosili „ratne zastave, zastave ISIL-a, lik Nasera Orića“.
(NAP)[/quote]

'dje ste cetnicki misevi...
Ona je rekla da su juče i danas obavljeni razgovori sa članovima Udruženja RVI Zvornik i da će oni organizovati mirne proteste.
Podsjećamo, danas je Dragislav Mijanović predsjednik RVI Zvornik rekao da će presjeći kolonu Marša mira ukoliko učesnici budu nosili „ratne zastave, zastave ISIL-a, lik Nasera Orića“.
(NAP)[/quote]

'dje ste cetnicki misevi...
-
prog321
#1112 Re: Novi rat
Srbi su se dobrovoljni iselili iz Sarajeva koji je najliberalniji i najmultikulti grad u BiH. Zamisli kako bi bilo u manjim radikalnijim sredinama ?Thorgerson wrote:prog321 wrote: Vecina Srba ne bi htjeli zivjeti pod takvom BiH. Jer im je Srbija tako blizu. Odselili bi sami. Ono sto bi ostalo okarakterisalo bi se kao statisticka greska.
Zapamti. Srbi uvijek imaju opciju prema Istoku.![]()
Znaci bubam imas stan u banja luci, tu ti posao, sve, i ti onako hladno jebo ovo odoh ja u Beograd.
Mislis da ih tamo cekaju otvorenih ruku? Jos milion gladnih usta, a i oni se bore sa nezaposlenoscu.
Daj bolan uozbilji se.
Eno u Hrvatskoj mogu se Srbi vratiti. Sto nisu ? Odselili su se u Bosansku Gradisku, Dubicu i ostale pogranicne krajeve RS. Ali nece da ide u HR da mu das bilo sta.
- ILVIIR
#1113 Re: Novi rat
dovde:dječak sa šibicama wrote:Dokle ofanziva? jel Ultrak uzaso na Trebevic? da saljemo u pomoc ekipu sa Vincesterkama.
ILVIIR wrote:svaki drugi post na ovoj temi javi se neki trol od 10.000+ postova i pita dokle se stiglo sa osvajanjem. pa ljudi gdje vam je duhovitost poslije toliko istrosenog vremena na forumu? hajmo malo vise truda.. lahko je kopirati svoje i tudje fazone po 30 puta..
moguce da ste sami sebi smijesni ili mislite da ste (i) drugima ili vidite smisao svog virtuelnog zivota u trolanju sve i jedne teme na klixu.. ko ce ga znati..
- dječak sa šibicama
#1114 Re: Novi rat
Ilivire ti mi djelujes pametan momak, tebe moraju uzeti za generala.
-
Drinski
#1115 Re: Novi rat
to si ubjedljivo najveci troll na forumu.Mister Yes wrote:Ne može se živjeti u prošlosti. Srbi i Hrvati isto tako mogu reći da je BiH rezultat Turske agresije i zločina i da je ne mogu nikad prihvatiti. Sve države na planeti su rezultat krvave prošlosti i divljačke istorije. Ako ti se život svede na osvetu i mržnju onda dobijaš bliski istok. Srbi će morati prihvatiti nezavisno Kosovo iako je to nekad bila kolijevka srpstva. Mađari su morali prihvatiti da je Vojvodina u Srbiji iako su tu nekad bili većina. Srbi su prihvatili da ih više nema u Hrvatskoj i u Federaciji BiH iako ih je tu bilo preko milion 91-ve (480.000 u Federaciji + 580.000 u Hrvatskoj = 1.060.000). Njemci su prihvatili da ih nema u Poljskoj. Indijanci su prihvatiili.....itdVCorp wrote:Ko god poslije svega, i još sad u vrijeme 20 godišnjice genocida u Srebrenici može tako ravnodušno govoriti kako mi RS trebamo prihvatiti kao nešto normalno i legitimno samo ću mu reći - Da bog da ti bio Federacija a žena ti RS.
Ne može se živjeti u prošlosti. Ne može se prosperirati sa mržnjom. Civilizovani narodi su to davno skontali. Oni koji nisu i danas se kolju ili žive u blatu mržnje poput nas.
čas ovako, čas onako.
a niko te ne moze da optuzi za trolovanje
- Mister Yes
#1116 Re: Novi rat
ILVIIR ima intelektualni kapacitet bez ikakve sumnje. Ja kad vidim tako pametnu osobu koja ipak nije "oslobođena" od emocija i afekata uvijek razmišljam šta bi mogao biti razlog. Mislim da je u njegovom slučaju problem nedostatka vremena da o svemu temeljito promisli. Ili nikada nije imao neku veliku tragediju koja bi djelovala kao "reset" dugme. Ne znam, ali kapacitet je definitivno tu. 
- ILVIIR
#1117 Re: Novi rat
nije on trol, nego jednostavno cesto mjenja svoje misljenje. trolova imas na ovoj temi vise nego dovoljno.Drinski wrote:to si ubjedljivo najveci troll na forumu.Mister Yes wrote:
Ne može se živjeti u prošlosti. Srbi i Hrvati isto tako mogu reći da je BiH rezultat Turske agresije i zločina i da je ne mogu nikad prihvatiti. Sve države na planeti su rezultat krvave prošlosti i divljačke istorije. Ako ti se život svede na osvetu i mržnju onda dobijaš bliski istok. Srbi će morati prihvatiti nezavisno Kosovo iako je to nekad bila kolijevka srpstva. Mađari su morali prihvatiti da je Vojvodina u Srbiji iako su tu nekad bili većina. Srbi su prihvatili da ih više nema u Hrvatskoj i u Federaciji BiH iako ih je tu bilo preko milion 91-ve (480.000 u Federaciji + 580.000 u Hrvatskoj = 1.060.000). Njemci su prihvatili da ih nema u Poljskoj. Indijanci su prihvatiili.....itd
Ne može se živjeti u prošlosti. Ne može se prosperirati sa mržnjom. Civilizovani narodi su to davno skontali. Oni koji nisu i danas se kolju ili žive u blatu mržnje poput nas.
čas ovako, čas onako.
a niko te ne moze da optuzi za trolovanje
normalno da se ne moze zivjeti u proslosti, ali isto tako ne smije se zivjeti u lazi, jer time dovodis sebe, svoju familiju, prijatelje itd. u jako opasnu situaciju. isto tako imas odgovornost za svoju djecu, unucad itd. i zato ne smijes kao noj zabijati glavu u pijesak. mozda ti, ja i vecina na ovoj temi je apsolutno protiv rata, kao i velika vecina naroda, ali nazalost uvijek imas budale kojima je u interesu rat i mogu ga bez problema pokrenuti u situaciji kakva je upravo kod nas u bih.
balkan je prokleto mjesto. statisticki gledano moze se reci, da ce rata biti 99,99%. pitanje je samo kad. inace smo ga imali u intervalima od 50-ak godina. znaci rijetko je bilo da neka generacija prozivi zivot bez rata. nazalost, ali tako je. vecina ih dozivi oko 2, neki i 3. to je totalno ludilo, balkansko prokletsvo.
kao sto rekoh, rata ce biti, pitanje je samo kad. ipak, mislim da ga jos dugo nece biti, jer nije vecim silama u interesu. a oni upravo imaju sve konce u ruci. ovo sad oko referenduma moze u najgoremu slucaju neke sitne sukobe proizvesti, ali to bi evropa i amerika brzo ugusili. mi smo jednostavno nebitna karika u tom globalnom pogledu. zato su nas i pustili da se mrcvarimo evo 20 godina, a tako ce biti jos zadugo. situacija ce se mozda jednog danas stabilizirati kad budu sve drzave na balkanu etnicki poprilicno homogene. a od toga smo daleko. nazalost.
-
palermo
#1118 Re: Novi rat
Mislim da nitko racionalan i imalo pametan nema ništa protiv da Srbi žive u jednom entitetu (ako hoće). Ali to ne može biti samo njihov entitet niti se mogu i smiju krišiti prava ostalih. Druga stvar, entitet RS degradira državu, šta je drugo nego degradiranje države ako se može odlučiti da zakoni i institucije države ne vrijede na jednom teritoriju.Thorgerson wrote: Mi smo specificna drzava, valjda je to jasno.
Tu su tri naroda koja imaju duboke razlike u poimanju historije, sadasnjosti i buducnosti.
Ako jedan narod ciji broj nije mali, zeli da zivi u jednom dijelu zemlje u posebnom entitetu neka ga? Ja u tome ne vidim problem. Dokle god taj entitet ne degradira drzavu. Ovi to rade, ali rade zato sto mi evo 20 godina 'pokusavamo' da unistimo taj entitet. Pokusavamo pod navodnim znacima jer je to samo ubleha bosnjackih politicara koju nam prodaju, da bi se glasalo za njih i da se misli da oni zele sacuvati ovu drzavu. To je toliko ofucana floskula kao i ona Dodikova o referendumu.
Ne prica se o ekonomiji, ne prica se o investicijama, ne prica se o tome jer bezhljebi o tome blage veze nemaju. Ali zato nacionalna retorika radi ko singerica. 20 godina mi se dogovarmo oko stvari oko kojih se ne mozemo dogovoriti. E za to vec moras biti glup - mislim na narod, koji glasa za takve ćutuke.
RS je tu, potpisana je i samo je njeni gradjani mogu ukinuti.
Moje pitanje je, ok, srpska nastala ratom i zlocinima - jeste. Ali evo, ako Srbi zele da zive u takvom okruzenju u tom entitetu, pa to je njihovo pravo kao drugog najbrojnijeg naroda u ovoj drzavi. Dakle, je li mi zelimo ovdje demokratsku drzavu ili zelimo protektorat gdje ce najbrojniji narod odredjivati sta i kako. Pa nije neki 20-godisnji student banja luke ratovao jbmu, ali on zeli da zivi u RS-u. Neka zivi. Ali ne diraj na drzavu. Zivjet ces u RS, ali zivjet ces i u BiH.
Ja opet kazem, ja RS gledam kao jednu administrativnu jedinicu. Sto ona i jeste. Dakle, isto kao sto gledam i bubam Unsko-sanski kanton.
I ponavaljam i za pokretaca teme i za sve ostale, ovo sto vi pisete to bi znacilo da MI moramo nekoga napasti. Nadam se da to shvatate. Ja nikoga ne zelim da napadam. Narocito ne gradove u koje nasi ljudi ne zele da se vrate.
Dakle, niko ne dade odgovor zasto mislite da bi bilo ko napadao Banja luku, Prijedor, Trebinje...koliko ima bosnjaka uopste u RS. Pa ti ljudi bi samo prebjegli u federaciju. Nit bi mi njih zgazili, niti oni nas. Jebavali bi se opet 4 godine, tamo, vamo...dosli bi evropljani ovdje i onda bi oni zabetonirali granice i Bosna ne bi opstala. Tj. dobili bi ovdje fildzan drzavu - je li to zelite?
Postoji jedan paradoks, RS ne bi zaista trebao da smeta nikome ako je to administartivna jedinica sa većinskim srpskim stanovništvom integrirana u u državu Bosnu i Hercegovinu, njene zakone i propise, sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima. Ali, takva Republika Srpska gubi smisao, ona ima smisao samo kao prelazna faza ka ujedinjenju sa srbijom, nebitno da li je to formalno ili neformalno. U suprotnom, vrlo je logično da će se jedan Trebinjac, SRbin, upitati ako smo stavrno jedan država, zašto se ja ne mogu liječiti u Mostaru nego moram čekati helikopter iz Banjaluke da povede neki hitan slučaj (nedavno je umro čovjek zato što helikopter nije mogao sletiti, a Mostar mu na sat i po vožnje). A ta spoznaja nije cilj srpske vladajuće politike.
Dakle, taj neki novi, gluho bilo, rat, ima smisla samo ako je u njegovoj ideološkoj potki Bosna i Hercegovina.....njeno očuvanje i uspostavljanje funkcionalne i održive države. Ili da pojednostavim, napadaš Trebinje, ne zato što hoćeš da tamo žive Bošnjacia ne Srbi, nego zato što hoćeš da tamo živi Bosna i Hercegovina.
Bolje je sto godina pregovarati nego heftu ratovati. To je zaista istina. Ali ako ti kažeš, ne ja neću da se borim za to, onda pregovori nemaju smisla. Onda si ti nešto već poklonio...i zapravo samo pregovaraš o tome kako ćeš mu poklon upakovati
- ILVIIR
#1119 Re: Novi rat
nije mi jasno zasto je potreban "reset"? tvoja potresna prica objasnjava da si ti ocigledno uspio da dozivis taj "reset" nakon teskog perioda, ali to ne znaci da su tvoja razmisljanja znatno drugacija od onih koje si imao prije tragedije.Mister Yes wrote:ILVIIR ima intelektualni kapacitet bez ikakve sumnje. Ja kad vidim tako pametnu osobu koja ipak nije "oslobođena" od emocija i afekata uvijek razmišljam šta bi mogao biti razlog. Mislim da je u njegovom slučaju problem nedostatka vremena da o svemu temeljito promisli. Ili nikada nije imao neku veliku tragediju koja bi djelovala kao "reset" dugme. Ne znam, ali kapacitet je definitivno tu.
smatram da sam izuzetno racionalan kao osoba i da oduvijek koristim svoj razum, da stvari koliko god je moguce gledam iz nekog objektivnog ugla. naravno da sam dozivio tragedije (pa svi smo koji smo prozivili rat), ali nisu nikad bile dovoljno velike da bih se bacio u neku depresiju, alkohol ili sta ti ja znam. tu se vjerovatno dijametralno razlikujemo iskljucivo zbog pogleda na zivot na ovom i onom svijetu. ako nema zivota poslije ovog zemaljskog, onda ce nam biti svima isto, a ako ima, onda si ti definitivno u losijoj poziciji. mozda je upravo to uzrok zasto ti pokusavas emocije da iskljucis totalno, a ja to cak smatram kao nekom prednosti. ja naprimjer ne bih mogao zivjeti na ovom svijetu, da nisam duboko ubjedjen, da ce jednog dana sva ova ogromna nepravda, (pogotov prema onim najslabijim kao djeca, zene itd.), biti ispravljena. isto tako ti vjerovatno zamisljas da je moguce zivjeti bez rata, a ja ti kazem da nije. dokazi iz proslosti su definitivno na mojoj strani. u svakom slucaju nam treba biti cilj, sto duze da zivimo u miru, a u slucaju rata, da budemo spremni, u povoljnijoj poziciji nego u proslom ratu, a s tim i suprostavljene strane u nekoj ravnotezi.
- Qler
#1120 Re: Novi rat
Kad bi namirisao rat, ono male tragove, ne bi me ni vidjeli na grani kako bi proletio... ja sam prosao jedan, ne zelim da moje dijete prolazi drugi za Bakira i ostalu stoku politicku.. Eto im njihova djeca pa neka nosaju puske i ginu... Od mene nece dobiti pomoc. A i poucen iskustvom, kad se zavrsi rat, vratim svoje, dobijem dobar posao, i sebi i djetetu, njemacku penziju
i boli me tuki..
-
howdy
#1121 Re: Novi rat
Jes to ti vascijelu noc bio budan il' si alarm navio da pokazes kako se urani da se rov iskopa prije ovog dzemreta?howdy wrote:
Gojeni H wrote:
howdy wrote:
ne bi bilo lose da ovi forumski komandosi ograde ono sto oslobode u narednom ratu.....
i opet, djeste borci.....
oslobodil se sta?
![]()
![]()
Djesi komicar. Kaze li se podjahkad sta smijesno?![]()
![]()
i jos 3
![]()
![]()
ne ratuje se od 8 sati ujutro borac.....
evo da ne bude da nije smijesno![]()
![]()
![]()
evo 4 komada da mi se ne imputira salonstvo
![]()
![]()
![]()
dobro smo mi zivi ostali.....
Grohotom se smijem. A, zasto ostati na 4?![]()
![]()
![]()
![]()
aferim ljudino,
naglo skocile narudzbe ograda cujem.....valja ogradit
Last edited by howdy on 08/07/2015 13:06, edited 1 time in total.
-
155_mm
#1122 Re: Novi rat
prehladjen si!Qler wrote:Kad bi namirisao rat, ono male tragove, ne bi me ni vidjeli na grani kako bi proletio... ja sam prosao jedan, ne zelim da moje dijete prolazi drugi za Bakira i ostalu stoku politicku.. Eto im njihova djeca pa neka nosaju puske i ginu... Od mene nece dobiti pomoc. A i poucen iskustvom, kad se zavrsi rat, vratim svoje, dobijem dobar posao, i sebi i djetetu, njemacku penzijui boli me tuki..
ne samo ti nego i ovi ostali sto nece da ratuju zato sto je bakir pobijedio na zadnjim izborima.
- Thorgerson
#1123 Re: Novi rat
Naravno, to sve stoji. RS ne moze bit ekluzivno pravo samo srba. Zato prvo naziv tog entiteta treba promjeniti. Ja apsolutno nemam nista protiv da srbi zive gdje hoce. Ali kao sto kazes sam naziv tog entiteta odaje da je to samo srpsko. I misilim da i svaki normalan srbin to treba prihvatiti.palermo wrote: Mislim da nitko racionalan i imalo pametan nema ništa protiv da Srbi žive u jednom entitetu (ako hoće). Ali to ne može biti samo njihov entitet niti se mogu i smiju krišiti prava ostalih. Druga stvar, entitet RS degradira državu, šta je drugo nego degradiranje države ako se može odlučiti da zakoni i institucije države ne vrijede na jednom teritoriju.
Postoji jedan paradoks, RS ne bi zaista trebao da smeta nikome ako je to administartivna jedinica sa većinskim srpskim stanovništvom integrirana u u državu Bosnu i Hercegovinu, njene zakone i propise, sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima. Ali, takva Republika Srpska gubi smisao, ona ima smisao samo kao prelazna faza ka ujedinjenju sa srbijom, nebitno da li je to formalno ili neformalno. U suprotnom, vrlo je logično da će se jedan Trebinjac, SRbin, upitati ako smo stavrno jedan država, zašto se ja ne mogu liječiti u Mostaru nego moram čekati helikopter iz Banjaluke da povede neki hitan slučaj (nedavno je umro čovjek zato što helikopter nije mogao sletiti, a Mostar mu na sat i po vožnje). A ta spoznaja nije cilj srpske vladajuće politike.
Dakle, taj neki novi, gluho bilo, rat, ima smisla samo ako je u njegovoj ideološkoj potki Bosna i Hercegovina.....njeno očuvanje i uspostavljanje funkcionalne i održive države. Ili da pojednostavim, napadaš Trebinje, ne zato što hoćeš da tamo žive Bošnjacia ne Srbi, nego zato što hoćeš da tamo živi Bosna i Hercegovina.
Bolje je sto godina pregovarati nego heftu ratovati. To je zaista istina. Ali ako ti kažeš, ne ja neću da se borim za to, onda pregovori nemaju smisla. Onda si ti nešto već poklonio...i zapravo samo pregovaraš o tome kako ćeš mu poklon upakovati
Treba istaci i to da je ocigledno da dosta srba ne zeli da gleda glavurdu Dodika. Ali tesko ga je skinuti nakon toliko godina. Morat ce proci jos nekoliko izbora. Ali gledajuci ovako unazad, kad smo mi gledali da je npr SDA porazena kako je porazen Dodik. Pa on je na lokalnim izborima 2012 izgubio 23 opstine. Sad na opstim je porazen na drzavnom nivou, na nivou entiteta se jos koprca (pored toga sto je morao kupovati glasove, morao je i poslanike). Dakle, ne moze se reci da on uziva neupitnu podrsku srba u RS-u, jer ne uziva. Naravno da RTRS to nece prikazati. On je izgradio aparat glasacki i tim putem dobija izbore. Isto kao SDA kod nas.
Drzava kakvu ovdje neki misle uspostaviti, tipa ono mi sve oslobodimo, proglasimo republiku bih, nabacimo ljiljane, himnu je nemoguca. To je utopija. Bajka. To se moglo uraditi 92'. Sad ne moze. Mozda ce opet moci za nekih 1000 godina, 500 godina...sad je to nemoguce.
Dakle i da ukines rs, da eto oslobodis tu teritoriju, tu ce opet biti srbi. Ti ljudi ce traziti svoje predstavnike u vlasti. Kako onda urediti tu vlast? Jedan glas - jedan gradjanin - pa uvijek cemo ih nadglasat - eto ti problema opet. Pa tek onda ce se pojaviti radikalisti i procvjetati. Sad ne mogu. Evo Dodik je sada radikalista i je li cvjeta? Pa propada. Rezultati izbora su neminovni. Zato sto narod zna da nije ni od koga ugrozen kako baja trabunja okolo. Dakle opet im moras dati povoljan polozaj, opet ce se onda bosnjaci buniti, sto oni imaju povoljniji polozaj nas je vise.
Ne moze, bosnjo uporno hoce da ovu drzavu uredi kao da je u pitanju jednonacionalna zemlja. Biranje Komsica na mjesto hrvatskog clana nam je unazadilo odnose sa hrvatima za 10 godina. Ovakav HDZ superioran kakav gledate je samo rezultat tog biranja Komsica. A sjecam se bosnja kad su kontali ta ce oni sad cemo mi njima suknut. I sta si dobio? Dobio si to da su ovi blizi toj nekoj glasackoj jedinici nego ikad prije.
- Thorgerson
#1124 Re: Novi rat
Grijesis bolan.Qler wrote:Kad bi namirisao rat, ono male tragove, ne bi me ni vidjeli na grani kako bi proletio... ja sam prosao jedan, ne zelim da moje dijete prolazi drugi za Bakira i ostalu stoku politicku.. Eto im njihova djeca pa neka nosaju puske i ginu... Od mene nece dobiti pomoc. A i poucen iskustvom, kad se zavrsi rat, vratim svoje, dobijem dobar posao, i sebi i djetetu, njemacku penzijui boli me tuki..
Sad ce ti ULTRAK inace rezident holadnije objasniti zasto nije dobro da odlazis iz drzave.
Jer vidi ako ti odes, onda on nece doci iz holadnije da se bori. Ima jos nekih uslova, ali eto ako ostanes onda bi barem razmislio da se vrati.
Moras ostati.
-
Drinski
#1125 Re: Novi rat
@thoergerson
u onoj prijeratnoj BIH ne bi mogla postojati RS, zbog toga je Srbima rat i genocid trebao, a u toj "novoj" građanskoj BIH isto bi tako bilo tako pa se vlast može bez problema formirati. Komsić ti je los primjer, a smatram i da u tome nema nista lose, jer se u PRBIH ne biraju predstavnici nego pripadnici naroda.
u onoj prijeratnoj BIH ne bi mogla postojati RS, zbog toga je Srbima rat i genocid trebao, a u toj "novoj" građanskoj BIH isto bi tako bilo tako pa se vlast može bez problema formirati. Komsić ti je los primjer, a smatram i da u tome nema nista lose, jer se u PRBIH ne biraju predstavnici nego pripadnici naroda.